31.4 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δυναμικά μπαίνει η MBDA στην Ελλάδα, ισχυρό ενδιαφέρον για την Intracom...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δυναμικά μπαίνει η MBDA στην Ελλάδα, ισχυρό ενδιαφέρον για την Intracom Defence!

Αποκλειστικές μας πληροφορίες αναφέρουν πως η γνωστή εταιρία MBDA, έχει προσεγγίσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας Intracom Defence, για εξαγορά. Η τελευταία είναι αναμφίβολα “πολύφερνη νύφη” για τις ξένες εταιρείες αμυντικού υλικού, καθώς προσφέρει μια καθετοποιημένη μονάδα, από την έρευνα νέων προϊόντων, μέχρι γραμμές παραγωγής επιπέδου ΝΑΤΟ.

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικά F-16V με πυραύλους Meteor

Η MBDA είναι μια από τις τρεις εταιρίες που έχουν κάνει δυναμική είσοδο στην ελληνική αμυντική αγορά, μετά από τις συμβάσεις για τα Rafale και τις φρεγάτες FDI HN. Μέσα σε 3 χρόνια έχει πετύχει πωλήσεις πυραύλων Meteor, Exocet MM40 Block 3c, ASTER 30, ενώ έχει αναλάβει την αναβάθμιση/επαναπιστοποίηση των πυραύλων AM39 Exocet και των βλημάτων cruise SCALP EG.

AKERON, οι νέοι αντιαρματικοί πύραυλοι της MBDA

Σε αντίθεση με τις Thales και Naval Group, η MBDA θέλει μια ελληνική εταιρία για την άμεση ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα, και ίσως και τη μεταφορά γραμμών παραγωγής από τη Γαλλία. Αυτή τη στιγμή, όλες οι γραμμές της MBDA είναι πλήρεις παραγγελιών, είτε για Exocet MM40 Block 3c, είτε για Meteor, είτε για ASTER 30 και MICA.

ΕΞΕΛΙΞΗ: “Σύννεφα” στις διαπραγματεύσεις για τις FDI HN λόγω MBDA και ASTER 30;

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η εταιρία είχε δυσκολευτεί να βρει διαθέσιμα όπλα για το ΠΝ μας, καθώς οι παραγγελίες έφθαναν μέχρι και σχεδόν το τέλος της δεκαετίας! Έτσι, με μεσολάβηση της Naval Group, της τότε Γαλλίδας υπουργού Αμύνης Φλοράνς Παρλί, και φυσικά την πίεση από ΓΕΝ, ΓΕΕΘΑ και ΥΕΘΑ, “μεταφέρθηκαν” πύραυλοι ASTER 30 που ήταν υπό παραγγελία από το Γαλλικό Ναυτικό, για δική μας παραλαβή!

Rheinmetall και MBDA ενώνουν τις δυνάμεις τους για το νέο Σύστημα Ναυτικού Λέιζερ

Επίσης, είναι κοινό μυστικό πως η MBDA, που θεωρεί πλέον την Ελλάδα προνομιακό πελάτη, δεν μπορούσε να εξοπλίσει τις ελληνικές κορβέτες, όποιες κι αν ήταν αυτές, με πυραύλους Exocet MM40, πάλι λόγω “κλεισμένων” παραγγελιών. Και δεν μπορεί εύκολα να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα, καθώς μιλάμε για ένα διαβαθμισμένο προϊόν υπερυψηλής τεχνολογίας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει για τους ASTER 30.

H MBDA παρουσίασε το όχημα εκτόξευσης του Α/Α πυραύλου CAMM EMADS

Υπενθυμίζουμε πως οι ανάγκες για ASTER 30 θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, καθώς το όπλο θα έχει και έκδοση με αυξημένες αντιβαλλιστικές ικανότητες, ενώ σιγά-σιγά θα αντικαταστήσει τους ASTER 15. O ASTER 15 δεν παράγεται πλέον προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για ASTER 30. Ενώ οι πυροβολαρχίες SAMP/T που θα σταλούν στην Ουκρανία, μάλλον θα καταναλώσουν μεγάλο αριθμό διαθέσιμων πυραύλων.

Γαλλία: Επιλέγει τον πύραυλο Akeron LP για το Eurodrone

Με λίγα λόγια, η επένδυση της MBDA σε μια εταιρία όπως η Intracom Defence έχει λογική και αξία, όπως και για την αύξηση της ελληνικής συμμετοχής στα γαλλικά στρατιωτικά προγράμματα. Βέβαια, η IDE -όπως μαθαίνουμε- συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εταιριών από Γερμανία, Ισραήλ κι άλλες ίσως χώρες.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -