15.4 C
Athens
Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΘΕΜΑ: Φρεγάτες MEKO 200HN, με χαμηλό κόστος μπορούμε να έχουμε αυξημένη αποτελεσματικότητα

ΘΕΜΑ: Φρεγάτες MEKO 200HN, με χαμηλό κόστος μπορούμε να έχουμε αυξημένη αποτελεσματικότητα

Φρεγάτες MEKO 200HN, Ίδιες Δομές-Νέα όπλα-Αυξημένες δυνατότητες

Χωρίς να αποτελεί εναλλακτική του κρίσιμου και απολύτως απαραίτητου Εκσυγχρονισμού Μέσου Ζωής (ΕΜΖ) των συγκεκριμένων φρεγατών του ΠΝ, είναι μια πρόταση που μπορεί να προσθέσει αυξημένες δυνατότητες στις ΜΕΚΟ 200HN, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη του ΕΜΖ των φρεγατών κλάσης «S».

Του Σταύρου Τσαντζαλή, Δρ. Μηχανολόγου Μηχανικού

Δοκιμή ESSM Block 2 το περασμένο καλοκαίρι

Το θέμα του εκσυγχρονισμού (EMZ) των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στην προσπάθεια του Πολεμικού Ναυτικού να διατηρήσει την αποτρεπτική ισχύ του, καθώς δύο από τα πλοία έχουν πλέον ξεπεράσει κατά πολύ το μέσον της «ωφέλιμης επιχειρησιακής ζωής τους» και τα άλλα δύο το έχουν αγγίξει (ΥΔΡΑ 26 ετών, ΣΠΕΤΣΑΙ 22 ετών, ΨΑΡΡΑ 20 ετών, ΣΑΛΑΜΙΣ 20 ετών τον Δεκέμβριο του 2ο18).

Η κατάσταση αντικατοπτρίζει χαρακτηριστικά το πλαίσιο των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αποτέλεσμα της εγκατάλειψης της προσπάθειας ενίσχυσής τους στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2000, κάτι που μεγέθυνε σε υπέρμετρο βαθμό η οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010.
Αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την τεράστια καθυστέρηση του ΕΜΖ είναι πλέον το σχετικό πρόγραμμα να συγκρούεται με την ανάγκη απόκτησης νέων φρεγατών με συνέπειες που είναι εύκολα κατανοητές. Ακόμη όμως και όταν το πρόγραμμα EMZ των MEKO 200HN βρισκόταν στο προσκήνιο υπό ευνοϊκότερες συνθήκες, οι στόχοι του αναφέρονταν ως μια επανάληψη της πρακτικής που είχε ακολουθηθεί και στον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών κλάσης «S».

Να θυμίσουμε ότι στις τελευταίες (πέρα από μια γενική συντήρηση, αντικατάσταση ορισμένων υποσυστημάτων που δεν μπορούσαν πλέον να υποστηριχθούν και ελάχιστες προσθήκες νέου εξοπλισμού) η προσπάθεια είχε περιοριστεί στην αναβάθμιση των υποδομών του Κέντρου Πληροφοριών Μάχης χωρίς όμως καμία βελτίωση των οπλικών τους συστημάτων. Με το θέμα του ΕΜΖ των MEKO είχαμε ασχοληθεί σε ειδικό άρθρο (Π&Δ 337, «Εκσυγχρονισμός MΕΚΟ 200HN, Επιλογές και λύσεις σε όλο το φάσμα»), με τις περισσότερες από τις προτάσεις που είχαμε αναφέρει τότε να παραμένουν σε ισχύ και να εξακολουθούν να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας επένδυσης που θα επιτρέψει στα πλοία να συνεχίσουν να υπηρετούν αξιόμαχα για τις επόμενες δεκαετίες.

Εκσυγχρονισμός των τουρκικών Φ/Γ Barbaros

Προσθέτοντας στα όσα είχαμε αναλύσει στην παλαιότερη αναφορά μας, θα παρουσιάσουμε μια δέσμη προτάσεων που όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στη μη απαξίωση των φρεγατών, αλλά μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των δυνατοτήτων τους χωρίς υπερβολικά κόστη και μεγάλες επεμβάσεις στις υπάρχουσες δομές τους. Υπογραμμίζουμε και πάλι ότι οι παρακάτω επιλογές δεν υποκαθιστούν την ανάγκη υλοποίησης ενός ΕΜΖ, καθώς στοχεύουν στη βελτίωση της μαχητικής ικανότητας χωρίς την επένδυση σε νέους αισθητήρες (που, παρά το γεγονός ότι είναι αναγκαίοι σε έναν εκσυγχρονισμό, επιβαρύνουν το κόστος), αλλά με την προμήθεια νέων όπλων ή με τη βελτίωση/αναβάθμιση των υπαρχόντων.

Οι επιλογές αυτές έχουν διευρυνθεί μέσα από πρόσφατες εξελίξεις στα οπλικά συστήματα των πλοίων με τη σχετική δέσμη να έχει τουλάχιστον τρεις προτάσεις.

Βολή ESSM από τη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ

Η κυριότερη από αυτές, δεδομένου ότι αφορά την αναβάθμιση της κρίσιμης δυνατότητας αντιαεροπορικής άμυνας των φρεγατών, περιστρέφεται γύρω από την προμήθεια του ESSM Block 2. Οι πρώτες δοκιμές της αναβαθμισμένης έκδοσης του πυραύλου επιφανείας-αέρος πραγματοποιήθηκαν από το Αμερικανικό Ναυτικό στις 12 Ιουνίου 2017, όταν δύο βλήματα εκτοξεύθηκαν από το διασκευασμένο πλοίο κλάσης Spruance USS Paul F. Foster (DD-964) σε πεδίο βολής στις ακτές της Νότιας Καλιφόρνιας, και ήταν απόλυτα επιτυχημένες, ικανοποιώντας ένα σημαντικό milestone του προγράμματος.

Ο ESSM Block 2 αποτελεί άμεση εξέλιξη του RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) Block 1 που χρησιμοποιούν οι ΜΕΚΟ του ΠΝ. Έχει αρκετές ομοιότητες με την προηγούμενη έκδοση, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν οι υφιστάμενες υποδομές όπως του κανίστρου που επιτρέπει σε τέσσερις από αυτούς να «χωρούν» ανά θύλακα εκτόξευσης του συστήματος Mk41. Να θυμίσουμε ότι οι ελληνικές φρεγάτες της κλάσης είχαν υιοθετήσει τον εκτοξευτή Μk48 με μονούς θύλακες, που επίσης παραμένουν συμβατοί με τη νέα έκδοση. Επιπλέον, οι ESSM Block 2, όπως και οι προκάτοχοί τους, μπορούν να βληθούν και από «κλασικούς» εκτοξευτές Sea Sparrow όπως οι Mk29, με τους οποίους είναι εφοδιασμένες οι φρεγάτες κλάσης «S» (εκσυγχρονισμένες και μη). Στην περίπτωση του ΠΝ όμως δεν έγινε ποτέ η αναγκαία μετατροπή τους για να μπορούν να κάνουν χρήση των ESSM Block 1, πιθανότατα λόγω κόστους της ίδιας της διαδικασίας αλλά -κυρίως- λόγω μικρού αποθέματος πυραύλων και ανυπαρξίας κονδυλίων για να αποκτηθούν επιπλέον RIM-162.

Οι Block 2 χρησιμοποιούν τον ίδιο πυραυλοκινητήρα με αυτόν των Block 1 όπως και την υποδομή ελέγχου διεύθυνσης (thrust vectoring hot section), κάτι που μειώνει το κόστος υποστήριξης, εφόσον κάποιος χρήστης έχει στο οπλοστάσιό του και τις δυο εκδόσεις. Το νεότερο βλήμα διαφοροποιείται φυσικά στον ερευνητή του, όπου αντί της γνωστής υποδομής καθοδήγησης ημιενεργού ραντάρ SARH (Semi-Αctive Radar Homing, στην οποία το πλοίο με τη βοήθεια των καταυγαστήρων συνεχούς κύματος καταυγάζει τον στόχο) ο ESSM Block 2 ενσωματώνει τόσο ενεργό ερευνητή ραντάρ όσο και ημιενεργό αισθητήρα.

Εκτοξευτής Μk48 με μονούς θύλακες, όπως είναι εγκατεστημένος στις ελληνικές φρεγάτες της κλάσης ΥΔΡΑ.

Αυτή η διαμόρφωση διπλής λειτουργίας των αισθητήρων συνδυάζεται με ζεύξη δεδομένων που επιτρέπει στον πύραυλο να βάλλεται προς στόχους χωρίς αυτοί να καταυγάζονται καθόλου από το πλοίο που εκτελεί τη βολή. Το βλήμα ανανεώνει τα στοιχεία στην ενδιάμεση φάση της πτήσης του μέσω της ζεύξης, ειδικά σε βολή κατά στόχων που βρίσκονται σε μέση ή μεγάλη απόσταση. Για τους εγγύτερους μπορεί να βληθεί σε λειτουργία «fire-and-forget» βασιζόμενο αποκλειστικά στο δικό του ενεργό ραντάρ.

Η λειτουργία «fire-and-forget» μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για βολές μεγάλης απόστασης, με τον πύραυλο να κατευθύνεται μέσω αυτόματου πιλότου και INS κατ’ εκτίμηση για το πού θα βρίσκεται ο στόχος προτού ενεργοποιήσει το ενεργό ραντάρ, αν και η διαμόρφωση αυτή προσφέρει μικρότερο ποσοστό επιτυχίας σε σχέση με την ανανέωση στοιχείων κατά την πτήση.

Οι διαφορές όσον αφορά στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα Block 1 και Block 2 ESSM είναι ελάχιστες, με τη μέγιστη ακτίνα δράσης να παραμένει θεωρητικά στα 30-45 μίλια. Δεδομένης όμως της βελτιστοποιημένης πορείας προς τον στόχο, βάση της τερματικής του καθοδήγησης, θα επιτυγχάνονται ακόμα μεγαλύτερες ακτίνες δράσης και ακόμα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Το διπλό σύστημα καθοδήγησης επιλύει όμως κυρίως το σοβαρότερο πρόβλημα του ESSM Block 1: τα πλοία μπορεί να έχουν μεγάλο αριθμό πυραύλων έτοιμων για βολή (16 στην περίπτωση των MEKO 200HN), αλλά η δυνατότητα αναχαίτισης στόχων περιορίζεται στον αριθμό των καταυγαστήρων που διαθέτουν για την τερματική καθοδήγηση των πυραύλων. [Πρακτικές όπως η εκτόξευση περισσότερων βλημάτων εν αναμονή καταύγασης στόχων δεν αποτελεί φυσικά λύση παρά σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις αναχαιτίσεων.]

Το πρόβλημα του περιορισμένου αριθμού καταυγαστήρων επιλύει η χρήση συστημάτων ραντάρ AESA, με το αντίστοιχο όμως υψηλό κόστος. Με βάση τα παραπάνω, τα πλοία που θα είναι εφοδιασμένα με τον ESSM Block 2 θα μπορούν να αμυνθούν αποτελεσματικά ακόμα και σε περιπτώσεις κορεσμού αεράμυνας, περιλαμβανομένων και προσβολών από πυραύλους που υλοποιούν διαφορετικά προφίλ πτήσης και τερματικής καθοδήγησης. Ταυτόχρονα ο ESSM Block 2 διατηρεί και το ημιενεργό σύστημα καθοδήγησης με τη χρήση των υπαρχόντων καταυγαστήρων του πλοίου που αποδίδουν καλύτερα σε μερικές περιπτώσεις αναχαιτίσεων.

O διπλός ερευνητής του ESSM Block 2 διευρύνει κατακόρυφα τις αντιαεροπορικές/αντιβληματικές δυνατότητες του πλοίου που προστατεύει.

Επιπλέον, κάνοντας ταυτόχρονη χρήση και των δύο τρόπων λειτουργίας επιτυγχάνονται ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αεράμυνας. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του ESSM Block 2 στο δικτυοκεντρικό περιβάλλον επιχειρήσεων που ισχύει σήμερα είναι ότι έχει τη δυνατότητα αναχαίτισης πυραύλων κατά πλοίων, που πετούν σε πολύ μικρό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας (προφίλ sea skimming) σε μεγαλύτερες αποστάσεις απ’ ό,τι σήμερα ο Block 1. Ο τελευταίος περιορίζεται από την ικανότητα των συστημάτων ραντάρ του πλοίου να αποκαλύψουν την απειλή αλλά και των καταυγαστήρων για πολύ χαμηλά ιπτάμενους στόχους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ESSM Block 2 μπορεί να κάνει χρήση των δεδομένων του στόχου και από αισθητήρες άλλου πλοίου ή αεροσκάφους. Σε τέτοιες αναχαιτίσεις (με βάση τις πρακτικές cooperative engagement initiatives του USN) ο ESSM θα εκτοξεύεται προς τη γενικότερη κατεύθυνση του στόχου πετώντας σε ύψος και θα εκτελεί βύθιση κάνοντας χρήση του ραντάρ στη ζώνη συχνοτήτων «Χ» (8-12 GHz) για τον εγκλωβισμό του, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε παράκτια περιβάλλοντα.

Με όλα τα παραπάνω ο RIM-162 ESSM Block 2 προσφέρει πολλές πρόσθετες δυνατότητες χωρίς να χρειάζεται πλήρης αναθεώρηση της σχεδίασης και με το πρόγραμμα να χρηματοδοτείται από κοινού από τις ΗΠΑ (40%) και τους ήδη υπάρχοντες χρήστες κατά 60% με πλήρη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα το 2020. Ο ESSM Block 2 θα μπορούσε να αποτελέσει και διάδοχο στους απαρχαιωμένους πλέον HAWK του ΕΣ, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας στην αντικατάσταση του συστήματος (Π&Δ 336, «Improved HAWK, Το μέλλον της μεγάλης ασπίδας του ΕΣ»).

Meko 200HN. Πότε επιτέλους θα εκσυγχρονιστούν τα πλοία της κλάσης;

Μια άλλη επιλογή για την αύξηση δυνατοτήτων των ΜΕΚΟ μέσω νέων όπλων θα ήταν η προμήθεια ή και αναβάθμιση των υπαρχόντων πυραύλων Harpoon στην έκδοση Block 2+ER. Η νέα έκδοση κάνει χρήση ενός αποδοτικότερου πυραυλοκινητήρα με ταυτόχρονη υιοθέτηση μικρότερης κεφαλής, που έχει συνδυαστικά ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό σχεδόν της ακτίνας δράσης του από τα περίπου 130 (Block 2) στα 250 χιλιόμετρα. Η Boeing έχει ανακοινώσει ότι η διαδικασία αναβάθμισης των υπαρχόντων πυραύλων μπορεί να γίνει μέσω αντίστοιχης συλλογής μετατροπής (kit). Ο πύραυλος ενσωματώνει και σύστημα ζεύξης δεδομένων, με την κεραία να είναι τοποθετημένη κοντά στο ρύγχος του πυραύλου. Σχετικές δοκιμές έχουν γίνει ήδη και η Φιλανδία έχει αιτηθεί την προμήθειά τους στην έκδοση επιφανείας-επιφανείας τόσο για καινούρια βλήματα όσο και kit αναβάθμισης υπαρχόντων προηγούμενης γενιάς.

Μια τρίτη αναβάθμιση θα μπορούσε να είναι ο εκσυγχρονισμός τού υπάρχοντος Phalanx στην έκδοση CIWS Mk15 Phalanx Block 1B Baseline 2, όπως έκανε πρόσφατα η Ιαπωνία, με κόστος περίπου 45 εκ $ για 24 συστήματα. Η συγκεκριμένη έκδοση διαθέτει νέο, ψηφιακό ραντάρ υψηλότερων επιδόσεων και βελτιωμένης αξιοπιστίας καθώς και ηλεκτροοπτικό υποσύστημα, αποτελούμενο από τηλεοπτική κάμερα και μονάδα θερμικής απεικόνισης υψηλής ανάλυσης της Leonardo (DRS Phalanx Thermal Imager) τεχνολογίας Scanning Array (SADA-II).

USS Winston S. Churchill (DDG 81) σε βολές του Phalanx (U.S. Navy photo Mass Communication Specialist Seaman Apprentice Raymond Maddocks)

Το τελευταίο αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο στον παθητικό εντοπισμό και ιχνηλάτηση στόχων, όπως χαμηλά ιπτάμενων βλημάτων και ελισσόμενων ταχέων σκαφών επιφανείας, αλλά παρέχει και δυνατότητα χειροκίνητου ελέγχου (οπτική αναγνώριση και δράση σε περιβάλλον παρεμβολών). Το Phalanx Block 1B Baseline 2 θα μπορούσε να έχει και ρόλο RWS (Remote Weapon System) που αποτελεί σημαντική έλλειψη από τις Ελληνικές Φρεγάτες για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών. Η θερμική κάμερα έχει ανάλυση 640×480 και λειτουργεί στα 8-12 µm με δυνατότητες οπτικής θέας NFOV (Narrow Field of View) 2×1,3 μοιρών έως και WFOV (Wide Field of View) 6×3,9 μοιρών.

Τέλος, άκρως καλοδεχούμενη είναι η επιλογή να τοποθετηθεί Ε/Ο σύστημα της Miltech Hellas σε σταθεροποιημένη βάση HI-PTU100-DSG της επίσης Ελληνικής Hellenic Instruments στη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ με προοπτική να αποκτηθούν συνολικά 15 συστήματα (στο πλαίσιο παλαιότερων ανεκτέλεστων αντισταθμιστικών ωφελημάτων της Raytheon) για τις υπόλοιπες MEKO, τις μη εκσυγχρονισμένες «S», μη εκσυγχρονισμένες πυραυλακάτους αλλά και κανονιοφόρους. Το σύστημα ενσωματώνει ψυχόμενη θερμική κάμερα ανάλυσης 640×512 με οπτικό σύστημα φακών από 15 mm έως 280 mm, αποστασιόμετρο λέιζερ και κάμερα ημέρας full HD με ανεξάρτητη κονσόλα ελέγχου που διαθέτει οθόνη 19 ιντσών.

Δηλώσεις Καμμένου: Ξεκίνησε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN;

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Μιχαλης
Μιχαλης
6 years ago

Πενια τεχνες κατεργαζεται

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
6 years ago

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, το έχω διαβάσει στο τεύχος.

2 παρατηρήσεις.
-HARPOON Block 2+ER, να τον κάνουμε τί; Τα σκάφη θα παραμείνουν με 8 βλήματα όλα κι όλα. Η εμβέλεια δεν είναι το παν, ειδικά στο Αιγαίο. Εμείς θέλουμε καθοριστικά πλήγματα στον εχθρό, γιατί να απωλέσουμε ένα ατού του πυραύλου, την βαριά πολεμική κεφαλή;

-Ωραίος ο ESSM Block2 αλλά δεν κατάλαβα τι προτείνει το άρθρο. Με το υφιστάμενο CMS και ραντάρ, η μόνη εκμετάλλευση του σε διαμόρφωση αυτόνομης καθοδήγησης είναι σε μικρά βεληνεκή όπως του Sea Sparrow ή του ΜICA VL και βέβαια μόνο με την κατάλληλη παραμετροποίηση του υφιστάμενου CMS. Κι αυτό γιατί τα υφιστάμενα μέσα δεν παρέχουν ούτε δυνατότητα ICWI ούτε μεταβίβαση στοιχείων στόχου στον ESSM σε πτήση, αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη ζεύξη δεδομένων. Βελτιστοποιημένη πορεία (στην πράξη δηλαδή χωρίς χρήση CWI) προς τον στόχο δεν γίνεται χωρίς να ανανέωση δεδομένων στόχου. Επίσης δεν καταλαβαίνω πως επιτυγχάνεται η μεταβίβαση στόχου για δικτυοκεντρική εμπλοκή, οι ΜΕΚΟ δεν έχουν ούτε καν Link16.

Δεν λέω, μακάρι να τους αποκτούσαμε από τώρα (μακάρι να τους εγκαθιστούσε και στις “S”), αλλά μου φαίνεται λίγο δύσκολο να δώσει το ΠΝ χρήματα πριν μπορέσει να τους εκμεταλλευτεί πραγματικά.

NIKOS
NIKOS
6 years ago

με τον HARPOON Block 2+ER μπορεις να κανεις βολη 1–8 πυραυλων απο αποσταση τετοια που δεν μπορει να σου απαντησει ο εχθρος.Eιναι τεραστια η διαφορα…140 με 250 km…eisai πανω απο 100km μεκρια απ την ακτινα βολης του εχθρου

Γενικα αν δεν δωσεις 500m για τα 4 πλοια ….ωστε να γινει σωστη δουλεια…σε 5-8 χρονια θα ειναι για πεταμα μαζι με τις αχρηστες S ….

tallyhogr
6 years ago
Reply to  NIKOS

Στο Αιγαίο ομως οι αποστασεις αυτες περισσευουν.

Πάντως ισχύει πως μια γιαλαντζι αναβάθμιση δεν θα τις κρατήσει για πολυ ακομα αξιομαχες.

Προτεινω μολις έρθουν τα P-3 να ξηλωσουμε τα ηλεκτρονικα και τα ρανταρ και να τα φορεσουμε στις Meko. Ναι μπιχτή ειναι… για τις προτεραιοτητες μας ως στρατος.

Νικος
Νικος
6 years ago
Reply to  tallyhogr

Δίκιο έχεις στα περισσότερα αλλά ο χώρος δράσης των μεκο δεν είναι μόνο το Αιγαίο αλλά πρέπει να πάνε κ στην αν. Μεσογειο

aris32
aris32
6 years ago

η ουσια για τους harpoon ειναι οτι με την αναβαθμιση μπορουν να πετουν και πανω απο στερια . ενω πριν οχι . οποτε σε ενα περιβαλλον οπως το αιγαιο με παρα πολλα νησια μικρα μεσαια μεγαλα εχει ιδιαιτερη σημασια να μπορει το οπλο να ακολουθησει πολλες τροχιες και οχι συγκεκριμενες . καταλαβαινεις λοιπον πως ενα πλοιο που κρυβεται χωρις να εχει σε λειτουργια ρανταρ να παιρνει δεδομενα απο το οργανικο του ελικοπτερο και να βαλει τα οπλα του χωρις περιορισμους . οποτε καλη η αναβαθμιση καλη και η εμβελεια γιατι ναι μεν στο αιγαιο οντως η εμβελεια δεν κανει διαφορα αλλα την διαφορα θα την κανει στην μεσογειο .εξαλλου δεν μας ενοχλει αν το πλοιο δεν βυθιστει επειδη δεν εχει ο πυραυλος μεγαλη γομωση . αρκει να αδρανοποιηθει .την δουλεια μετα μπορει να την κανουν και απλες mk82 η το οτομελαρα απο κοντινοτερη αποσταση .

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
6 years ago
Reply to  aris32

Είναι ένα θέμα με πολλές παραμέτρους.

Αν δεν κάνω λάθος κι ο «απλός» blockII πετάει πάνω από ξηρά και τα 125-130 km δεν τα λες και λίγα.

Πόσες όμως ευκαιρίες θα έχουν οι ΕΔ σε μια σύρραξη υψηλής έντασης να πλήξουν ένα εχθρικό πλοίο; Πόσο μάλλον όταν κάθε σκάφος έχει μόνο 8 βλήματα και πλέον η αντιπυραυλική άμυνα ενός σκάφους είναι πολύ αποτελεσματικότερη απ’ ό,τι το 80. Υπήρξε περίπτωση στα Falklands όπου η κυβερνήτης Αγγλικής φρεγάτας έστρεψε το πλοίο ώστε ο Exocet να τον χτυπήσει στο υπόστεγο. Το σκάφος έστω και με «καμπριολέ» υπόστεγο συνέχισε τις επιχειρήσεις. Η κελαφή του blockII ER είναι ακόμα μικρότερη.

Μην ξεχνάμε πως ο Harpoon BlockII ER προοριζόταν για τις LCS – τώρα η υποψηφιότητα αποσύρθηκε καθώς όλοι διαβλέπουν νικητή τον NSM. Δεν θα αντικαταστήσει τους Harpoon στο USN.

aris32
aris32
6 years ago

η εκδοση που εχει το ΠΝ δεν εχει αυτην την δυνατοτητα . μονο ο εξοσετ μπλοκ 3 εχει αυτην την δυνατοτητα . κοιτα αν μπορουμε να τους αναβαθμισουμε με χαμηλο κοστος ειναι θεμιτο . εξαλλου εχουμε μεγαλο αποθεμα και σε χαλεπους καιρους ειναι χαζο να στειλουμε στα σκουπιδια τοσο μεγαλο αποθεμα

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
6 years ago
Reply to  aris32

Σύμφωνοι, αντιληπτό. Απλά η δική μου άποψη ήταν να πάμε στην αναβάθμιση σε BlockII κι όχι στον blockII ER+.

CK
CK
6 years ago

Aλλο ένα εξαιρετικό άρθρο από το τεύχος Απριλίου της ΠΤHΣΗΣ.

Εάν το διαθέσιμο ποσο και για τα 4 πλοία περιοριστεί στα 100 mill € /USD τότε επαρκεί μονο μια γενική συντήρηση επισκευή και αντικατάσταση parts/equipment που δεν υποστηρίζονται.

Έχει αναφερθεί πως ο MK48 μπορεί να υποστηρίξει 32 ESSM.

Για τους ESSM Block II : κόστος /unit >1 mil USD μάλλον δεν υπάρχουν τα € για πλήρωση όλων
τvn διαθεσιμων θέσεων

Σίγουρα πρέπει να αποκτηθεί ένας αριθμός η να εξυχρονιστουν έαn γίνετε κάποιοι από τους διαθέσιμους ESSM

Απαραίτητος και ο εκσυχρονισμός των αφού η διαθέσιμη έκδοση αντιμετωπίζει προβλήματα υποστηρισκης λόγω παλαιότητας και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ασύμμετρες απειλές τύπου FAC

παναγιώτης
παναγιώτης
6 years ago
Reply to  CK

100 εκ $ δεν μπορεί να είναι μόνο συντήρηση και αντικατάσταση. Με τόσα λεφτά χτίζεις vlcc τελευταίων προδιαγραφών και σου περισσεύουν και για καύσιμα.

CK
CK
6 years ago

100 mil € /USD για τα 4 πλοία μιλάμε
Δηλαδή 25 mil το πλοίο
Ψάξε να δεις ποσο κάνουν VLS, RADAR, ESSM και θα δεις για το τι κανεις με τόσα διαθέσιμα

Νικος
Νικος
6 years ago

100 είναι κ για τα 4 πλοία..

panagiotis
panagiotis
6 years ago
Reply to  Νικος

ε τότε τί συζητάμε… δεν είναι αναβάθμιση, scheduled maintenance είναι. άσκοπες αναλύσεις

CK
CK
6 years ago
Reply to  panagiotis

Ακριβώς.

Κάποιοι εξακολουθούν και ονειρεύονται FREMM και BELH@R@

Επαναφέρω το σκεφτικό μου πως δεδομένων της απειλής και των οικονομικών περιορισμών δεν έχει νόημα να συζητάμε για στόλο μεγάλων μονάδων επιφανειας.

Τo Aιγαίο καλύπτεται με επάκτιες, υποβρύχια και πυραυλακάτους
Για την αν μεσόγειο μονο υποβρύχια.

Η έμφαση πρέπει αν δοθεί σίτοι ενίσχυση της αεράμυνας και της αεροπορίας

PROMAXOS
PROMAXOS
6 years ago
Reply to  CK

Είσαι σίγουρος πως ο ESSM Block II έχει τόσο χαμηλό κόστος μονάδας;

aris32
aris32
6 years ago

εκτος απο γενικη συντηρηση και αναβαθμιση υποσυστηματων που θα γινει σιγουρα . μηπως σε οτι αφορα τον οπλισμο εκτος απο τους 16essm ή 32 essm που μπορει να γινουν στην ελληνικη περιπτωση να γίνει και η εξης αναβαθμιση : να αναβαθμιστουν τα phalanx και να μπουν και τα 2 πανω από το υποστεγο και στην μπροστα θεση να μπει ενα ram .!!

ivychris
ivychris
6 years ago

μια που γράψατε για τους ESSM Block 2, ανακοινώθηκε η 1η δόση στη Raytheon για αρχική LRP έως το 2020.
“Raytheon Missile Systems, Tucson, Arizona, is awarded a $77,000,000 firm-fixed-price contract for the engineering, test equipment, material and management necessary to transition Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) Block 2 engineering, manufacturing and development into low-rate manufacturing, fabricating and production of ESSM Block 2 missiles. The ESSM program is an international cooperative effort to design, develop, test and procure ESSM missiles. The ESSM provides enhanced ship self-defense. Work will be performed in Tucson, Arizona (61 percent); Hengelo OV, Netherlands (9 percent); Ottobrunn, Germany (6 percent); Richmond, Australia (5 percent); Loveland, Colorado (3 percent); North Reading, Massachusetts (3 percent); San Jose, California (2 percent); Raufoss, Norway (1 percent); Tomago, Australia (1 percent); and various locations below one percent (9 percent), and is expected to be completed by December 2020. Fiscal 2018 research, development, test and evaluation (Navy); and fiscal 2018 other procurement (Navy) funding in the amount of $61,546,391 will be obligated at time of award and will not expire at the end of the current fiscal year. This contract was not competitively procured, in accordance with Federal Acquisition Regulation 6.302-4 (in accordance with terms of an international agreement). The Naval Sea Systems Command, Washington, District of Columbia, is the contracting activity. (N00024-18-C-5417).”

kos
kos
6 years ago

Οι ιδιοι πυραυλοι στο Νορβηγικο συστημα NASAMS 2 το ιδανικο συστημα να αντικαταστησει τα HAWK.
Στην χωρα που ειναι παντα της τελευταιας στιγμης ανικανοι να δουνε μπροστα ουτε μια μερα, ας μην κανουν τα τραγικα λαθοι που κανανε με τις φρεγατες S, συγνωμη λαθος εννοω κορβετες …αφανισανε 10 φρεγατες με οπλισμο κορβετας γιατι ονειρευοταν καινουργιες φρεγατες και τωρα ουτε βαρκες δεν μπορουν να πληρωσουν, που αν τις κατασκευασουν σημερα θα πρεπει να πληρωσουν 6-8 δις, αλλα μην ξεχναμε τους κουβαρνταδες πολιτικους τους πιο τραγικους και αχρηστους που βγαζει η αμοιρη χωρα….

AMRAAM missile range:
• AIM-120A/B: 55–75 km
• AIM-120C-5: >105 km
• AIM-120D (C-8): >180 km[ci

NIKOS
NIKOS
6 years ago
Reply to  kos

πολυ σωστος..με τις αχρηστες φρεγατες S k με τις ελιπεστατες μεκο …νομιζουμε οτι μπορουμε να βγουμε περα απ το σουνιο;;

aris32
aris32
6 years ago
Reply to  kos

σε οτι αφορα τους αμραμ μην ξεχνας οτι εμβελειες αλλαζουν οταν εκτοξευονται απο αεροπλανα αναλογα το υψος και την ταχυτητα ( βλεπε ενας λογος που δενφευγει το φαντομ απο την ΠΑ ειναι οτι φερει 4 αμραμ και επειδη πεταει ψηλα και γρηγορα εκμεταλευεται πληρος των φακελο πτησης του aim120b δηλαδη μεγιστη εμβελεια ) . ο αμραμ απο συστηματα εδαφους έχει μεγιστη εμβελεια 30 χιλιομετρα

Nick Koliopoulos
Nick Koliopoulos
6 years ago

Οι φρεγάτες Μεκο έχουν όλες τις αρετές για να παραμείνουν ακόμη αξιόμαχες στο πολεμικό ναυτικό για τουλάχιστον 20 ακόμη χρόνια. Αξίζει να παρατηρήσεις κανείς τα εξής

1) Η επένδυση σε αντιαεροπορικούς πυραύλους (ESSM block2) βελτιστοποιείται με την τοποθέτηση συστήματος AESA radar. Ένα σύστημα με στόχο όχι την μεγάλη ακτίνα αποκάλυψης στόχων αλλά την δυνατότητα έγκαιρης αποκάλυψης στόχων με χαρακτηριστικά stealth στο κορεσμένο περιβάλλον του Αιγαίου, υπό συνθήκες έντονων ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών.

2) Τέτοιες δυνατότητες έχουν μόνο τα σύγχρονα AESA ραντάρ με τεχνολογίες GAN. Ερώτημα αποτελεί αν θα μπορούσε να τοποθετηθεί το SeaFire που θα εξοπλίσει και τις Belhara για λόγους ομοιογένειας- ομοιοτυπίας και να αξιοποιηθεί για την κατεύθυνση των πυραύλων ESSM. Η λειτουργία σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών μπορεί να βελτιωθεί με την υιοθέτηση παθητικών αισθητήρων (θερμικοί και ηλεκτροοπτικοί) μεγάλης ακτίνας ανίχνευσης στόχων.

3) Η τοποθέτηση εκτοξευτή πυραύλων MK41 στην θέση του MK48 θα προσέδιδε στρατηγική ευελιξία για τα όπλα που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν, με το ανάλογο όμως κόστος. Εξίσου σημαντική είναι η διασύνδεση του σκάφους με το σύστημα αεράμυνας της χώρας με την χρήση προηγμένων ζεύξεων δεδομένων

4) Σε ότι αφορά την προσβολής επιφάνειας το ναυτικό πυροβόλο των 127 mm με τον κατάλληλο εκσυγχρονισμό και την χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών θα μπορούσε να δώσει λύσεις για την προσβολή στόχων επιφανείας με κόστος πολύ μικρότερο από τους πυραύλους Harpoon. Αξίζει να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητά του έναντι οπλισμενων UAV με την χρήση κατάλληλων πυρομαχικών έναντι αεροπορικών στόχων – ασύμμετρων απειλών.

5) Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών (μη επανδρωμένα εξοπλισμένα ταχύπλοα, ταχύπλοα ειδικών δυνάμεων, uav κτλ) η χρήση ναυτικών πυροβόλων των 30 χιλ σε δίδυμους ή μονούς πύργους θα μπορούσε να ενισχύσει με οικονομικό και αξιόπιστο τρόπο την εγγύς άμυνα του σκάφους

Οι λοιπές προτάσεις σας για τον εκσυγχρονισμό του σκάφους είναι εξαιρετικές και κινούνται στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους. Ερώτημα αποτελεί για το αν υπάρχει η πολιτική βούληση για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος για το πολεμικό ναυτικό, παράλληλα με τις φρεγάτες Belhara.

aris32
aris32
6 years ago

100 εκατομμυρια ειναι αυτα για 4 φρεγατες . τι μπορεις να κανεις με 25 εκατομυρια αν πλοιο ; βαρια να φτασουν τα 50 . δηλαδη το προγραμμα να κοστισει 200 εκατομμυρια . οποτε μαλλον βλεπω αναβαθμιση παλιοτερων συστηματων που πλεον δεν υποστηριζονται .ισως μπει καποιο πυροβολο 20 χιλιοστων για ασυμμετρες απειλες κ, ο mk48 να μπορει να δεχθει αντι για 16 essm 32 (υπαρχει αυτη η δυνατοτητα με διπλα κανιστρα) ,αναβαθμιση των φαλανξ και ισως αντικατασταση του ρανταρ . αυτα και καλα ειναι .

tallyhogr
6 years ago

1) Η αυξημένη εμβέλεια των Harpoon και μένα μου φαντάζει αχρείαστη στο περιβάλλον του Αιγαίου.
2) Απο εκει και πέρα ενδιαφέρουσα η εξηγηση για το πως οι ESSM block 2 μπορούν να διορθώσουν ενα πρόβλημα.
3) Πάραυτα πάντως οι αισθητηρες οπου ειναι δυνατον, θα πρέπει να βελτιώθούν ακομα και αν μιλαμε για μικρές παρεμβάσεις σε υπάρχουσες καταστάσεις. Δλδ αν υπάρχει τροπος να βελτιώσουμε το ηδη υπάρχων ρανταρ τους, να το κάνουμε… λεμε τωρα.
4) Θα έδινα βάρος και στις δυνατότητες ESM/ECM. Σίγουρα μετα απο 20 χρόνια ειναι ανεπαρκή.
5) Link 16 χτες κιολας. Μπορεί το ρανταρ τους να μην φτουράει πλεον, αλλα αμα ενα F16 ή ενα Erieye μπορει να δώσει στοιχεια στόχου για τον πυραυλο, τοτε βελτιωνεται κατα πολυ η Α/Α ομπρέλα που μπορουν να αναπτυξουν.

Προσωπικά πάντως θα ηθελα στα πλαισια της αναβαθμισης, να εβλεπα να εφοδιαζονται με NSM. Κάτι να κάνει την διαφορά στις ισσοροπιες του Αιγαίου.

ritis75
ritis75
6 years ago

Εξαιρετικά κρίσιμος και απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των MEKO στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Το αξιόμαχο του ΠΝ για τα αμέσως επόμενα χρόνια εξαρτάται άμεσα από αυτή την απαίτηση. Ωστόσο σήμερα έγινε μια μάλλον σημαντική συνάντηση στην ΓΔΑΕΕ που έχει να κάνει με το μέλλον του ΠΝ.
Νομίζω ότι θα άξιζε μια προσπάθεια από το site να αντλήσει σχετικές πληροφορίες προς ενημέρωση μας.

Spirit
Spirit
6 years ago

Ονειραααα, πουλιά μου ταξιδιάρικα…

Ιων
Ιων
6 years ago

Ας με συγχωρήσει ο συγγραφέας, αλλά το θερμικό της MILTECH είναι ίσως αρκούντως ικανοποιητικό για τριτο-κοσμικά Ναυτικά. Το γεγονός ότι κάποιοι βρήκαν τρόπο να “τρουπώσουν”, χωρίς διαγωνισμό στο ΠΝ με δήθεν “ελληνικά θερμικά” αποτελεί σκάνδαλο, και ντροπή.
Καθρεφτάκια στους ιθαγενείς… Τα συστήματα της εν λόγω εταιρείας είναι στην καλύτερη περίπτωση πρώτης γενεάς (ο υπόλοιπος δυτικός-ΝΑΤΟ κόσμος είναι σήμερα στην τέταρτη…).
Δύναμαι να επανέλθω και με στοιχεία – μην με προκαλέσετε…

FOX
FOX
6 years ago
Reply to  Ιων

Είναι και θέμα τιμής, αν και με τις γενιές των θερμικών, θα ήθελα κάποια στοιχεία

manolis
manolis
6 years ago
Reply to  Ιων

Σε καθε περιπτωση, το θερμικό της MILTECH είναι αρκούντως ικανοποιητικό για πλοια που ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ συσκευων νυκτερινης ορασης και δεν υπαρχει ουτε 1 ευρω για να αγοραστουν αλλα με διαγωνισμο ή χωρις. Τωρα, επειδη το ΠΝ εχει και αλλα θερμικα σε αλλα πλοια του , ενω δοκιμασε και το εν λογω θερμικό της MILTECH σε κανονιοφορο για αρκετο διαστημα, σημαινει οτι ειναι τουλαχιστον οριακα επαρκες. Οσο για το γεγονός ότι κάποιοι βρήκαν τρόπο να «τρυπώσουν», χωρίς διαγωνισμό -ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΛΕΦΤΑ απο το ΠΝ- με εστω δήθεν «ελληνικά θερμικά» δεν βλεπω που αποτελεί σκάνδαλο και ντροπη. Ντροπη και σκανδαλο ειναι το οτι τοσα πλοια το στερουταν εως σημερα, οχι οτι βρεθηκε τροπος να αποκατασταθει -εστω και μη ιδανικα- η ελλειψη, χωρις αμεση εκταμιευση.
Οσο για τις τεχνικες προδιαγραφες, τι εννοειτε με το “πρώτης γενεάς” , ΟΝΥΠΑΣ ειναι ?

Popeye
Popeye
6 years ago
Reply to  manolis

Το “πρωτοκλασάτο” mirador της Thales έχει ανάλυση 640×512 και ευαισθησία 50mk.Το “τριτοκοσμικό ” της Miltech έχει ανάλυση 640×512 και ευαισθησία <20mk.Απο τα δημοσιευμένα και μόνο στοιχεία η κάμερα της Miltech όχι δεν υστερεί αλλα έχει και καλύτερη ευαισθησία.Τα δε mirador του ΠΝ δεν γνωρίζω αν φέρουν την νέας γενιάς κάμερα που αναγράφεται στο site της Thales καθώς συμπληρώνουν ήδη πάνω απο 15 χρόνια εγκατεστημένα σε πλοία και ουδείς έχει παράπονο απο την απόδοση τους.Αρα ορθώς το ΠΝ καλύπτει μια τεράστια ανάγκη και εξασφαλίζει οτι όλες οι μάχιμες μονάδες του στόλου φέρουν ηλεκτροπτικό αισθητήρα.Αν κάποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω ευχαρίστως να συνεισφέρει στην συζήτηση.

manolis
manolis
6 years ago
Reply to  Popeye

Ευχαριστουμε! Η μονη ενσταση που εχω για το θερμικο της Μιλτεκ ειναι οτι στις ΜΕΚΟ τοποθετουνται χαμηλα και κοβεται πεδιο ορασης. Και βεβαια αυτο δεν αφορα τις ιδιες τις καμερες και την αποδοση τους. Επισης δεν πρεπει να ξεχναμε οτι τα θερμικα αποκτηθηκαν με ξεπαγωμα Αντισταθμιστικων Ωφελων απο συμβολαια σχεδον 20ετιας(!) , χωρις καμμια εκταμιευση του ΠΝ, το οποιο μαλλον επελεξε το ιδιο το θερμικο της ΜΙλτεκ μια και ηταν τοποθετημενο δοκιμαστικα αρκετο καιρο σε κανονιοφορο.

Spirit
Spirit
6 years ago
Reply to  Ιων

Θα συμφωνήσω ότι όλα είναι θέμα τιμής/απόδοσης, αν μιλάμε παραπλήσιες τιμές με υποδεέστερο εξοπλισμό ναι είναι σκάνδαλο.

manolis
manolis
6 years ago

Eξακολουθει να αναπαραγεται η ανακριβεια πως ο εκτοξευτης Mk48 Mod2 VLS με 16 κελια των ελληνικων ΜΕΚΟ, μπορεί να υποστηρίξει εως 32 ESSM τοποθετωντας “διπλα κανιστρα”. Κατα καποιον τροπο το αρθρο δινει τροφη σε αυτο, με τη φωτογραφια ενος Μκ48 Mod3 (πλεον κωδικοποιημενος ως Mk56) απο δανεζικη φρεγατα κλασης Iver Huitfeldt – και οχι απο ελληνικη ΜΕΚΟ, οπως αναφερεται στη λεζαντα της φωτογραφιας (η 4η του αρθρου) . Η πραγματικοτητα ειναι πως ο εκτοξευτης Mk48 Mod2 VLS των ελληνικων ΜΕΚΟ μπορει να φερει μεχρι 16 συνολικα , αλλα ΚΑΙ ΤΟΥΣ 2 διαθεσιμους πυραυλους Α/Α του ΠΝ (RIM-7 Sea Sparrow και ESSM) ενω ο εντελως διαφορετικης αρχιτεκτονικης (ανοικτος) Μκ-56 παιρνει αποκλειστικα και μονο ESSM , με 2 κελια σε καθε θεση σε σχεση με τον κλασσικο Mk48 λογω νεων , μικροτερων και ελαφρυτερων κανιστρων για πυραυλους ESSM. Εδω μια ακομη φωτο Mk56 απο την ιδια δανεζικη φρεγατα κλασης Iver Huitfeldt:
http://intercepts.defensenews.com/wp-content/uploads/2014/11/0073-DSC_4118.jpg

defencegreece
6 years ago
Reply to  manolis

Και σου θέτω το ερώτημα πόσο ακριβός είναι ο ΜΚ56 για αντικατάσταση των ΜΚ48 (?)

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
6 years ago
Reply to  defencegreece

Μα το θέμα δεν είναι εκτοξευτής, είναι να έχεις απόθεμα πυραύλω, έτσι δεν αχρηστεύτονται οι RIM-7P που έιναι το μόνο μας απόθεμα! Αν πάρουμε διπλά κάνιστρα πρέπει να πάρουμε διπλάσιους ESSM και δεν θα έχουμε κι απόθεμα…

manolis
manolis
6 years ago
Reply to  defencegreece

Ακομη και αν παραβλεψουμε τις οποιες τεχνικες -και οικονομικες- δυσκολιες αντικαταστασης εκτοξευτων , θα κολλησουμε στο οτι ο Μκ-56 συμφωνα με τη Raytheon δεν μπορει να εκτοξευει τους διαθεσιμους και ακομη αξιομαχους RIM-7Ρ Sea Sparrow του ΠΝ και αρα οι προσθετοι πυραυλοι που θα γεμισουν τα κελια, θα πρεπει να ειναι ολοι ESSM. Δηλαδη αλλοι 70! Και εκει κολλαμε παλι στο κοστος αγορας προσθετων νεων ESSM. Συνεπως εαν υπηρχαν χρηματα να αλλαξουν οι εκτοξευτες , η βελτιστη λυση θα ηταν 1 ή 2 8πλοι Μκ-41 κατα το τουρκικο πρωτυπο, αν και τα τουρκικα πλοια ειχαν εξαρχης προβλεψεις για αλλαγη εκτοξευτη σε Μκ-41, ενω τα δικα μας οχι. Η αποψη μου ειναι οτι εαν το ΠΝ δεν προχωρησει σε ουσιαστικες αλλαγες στον ηλεκτρονικο εξοπλισμο των ΜΕΚΟ (ρανταρ, ζευξεις κλπ) στα πλαισια εκτεταμενου ΕΜΖ , δεν υπαρχει λογος αλλαγης εκτοξευτη. Ο Μκ-48 εξυπηρετει μια χαρα το υπαρχον μικτο αποθεμα πυραυλων Α/Α του ΠΝ.

defencegreece
6 years ago
Reply to  manolis

Δεν υπαρχει καμια δυσκολια αντικατάστασης του Mk48 απο Mk56. Θα υπηρχε στην περιπτωση του Mk41 που ειναι βαρυτερος και μακρυτερος (δν ξερω τι χώρος υπαρχει απο κατω). Αν βολευομαστε με 16 βλήματα ΑΑ ανα πλοίο τότε μάλλον υποτιμουμε ευθεως τις δυνατότητες AsuW των Τουρκων. Λυπαμαι αλλα το να μένουμε σε Backwards συμβατοτητα με RIM-7 δεν θεωρείται προοδος. Αν αντικαθίσταυθουν οι Μκ48, θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλα πλοία (πχ S). Επίσης το οτι το Τουρκικο Ναυτικο εγκαθιστά Smart S Mk2 στις Perry και στις ΜΕΚΟ 200 Track II θα πρεπει να μας προβληματισει. Η καθε ΜΕΚΟ δεν θα προστατευσει μονο τον εαυτο της αλλά και τα γυρω πλοία σε ακτινα 30 χλμ-45+ χλμ

manolis
manolis
6 years ago
Reply to  defencegreece

Παροτι το Τουρκικο Ναυτικο εγκαθιστά Smart S Mk2 σε Perry και στις ΜΕΚΟ 200 Track II, εγω δε βλεπω να αγοραζουν και αντιστοιχους ESSM, εκτος αν περιμενουν τον μπλοκ-2. Προφανως και δαυτοι αξιοποιουν τo δικο τους αποθεμα NSSM.

PROMAXOS
PROMAXOS
6 years ago
Reply to  defencegreece

Τελικά γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος αντικατάστασης/αναβάθμισης του Mk 41 σε Mk 56;
Κάπου είχα διαβάσει και για τετραπλά κάνιστρα. Ισχύει;

manolis
manolis
6 years ago
Reply to  defencegreece

Ο Mk 56 (που χρησιμοποιηται μονο στη Δανια) υποτιθεται οτι παιρνει διπλους ESSM σε σχεση με τον Μκ48 των ΜΕΚΟ. O Mk-41 παιρνει το 4πλο κανιστρο (μονο για ESSM) ανα κελι.

NIKOS
NIKOS
6 years ago

Αυτα τα 4 πλοια πρεπει να τα αναβαθμησουν σωστα..Για τον λογο αυτο πρεπει να αλλαξουν το ρανταρ…Φρεγατα με ρανταρ του 1985 οπως κ να την κανεις αχρηστη θα ειναι..Με κοστος 120-140μ για καθε πλοιο εχεις 4 υπερσυνχρονες φρεγατες για τα επομενα 20-25 χρονια με συνολικο κοστος 450-550 μ…δηλ οσο μια καινουργια κορβετα.

ρανταρ- -Phalanx Block 1B Baseline 2- -ESSM block2 MK41 ειναι τα ελαχιστα που πρεπει να βαλουν…

Αν κανουν οτιδιποτε λιγοτερο τα πλοια θα ειναι οπως οι φρεγατες S …AXRHSTES

Dimitrios Gerassis
6 years ago

Δεν νομίζω ότι οι φρεγάτες Kontenaer είναι “Άχρηστες”. Όλοι γνωρίζουν τον οπλισμό τους. Πυροβολα – αντιαεροπορικούς πυραύλους (παλιους αλλα σε μια άσκηση του ΠΝ αναχαίτησαν με την πρώτη Exocet) Αντιπλοϊκους με ισχυρη κεφαλή τορπίλες σόναρ αντιπυραυλικα και 2 ελικόπτερα (παλιά αλλα πλήρως συντηρημένα απο τα παιδια μας). Φυσικά οι αδυναμίες μειώνονται αν δράσουν ενιαία με άλλες πιο ικανες. Σε σχέση με τις γαλικές La fayette είναι πολύ πιο βαρια εξοπλισμένες. Θυμηθείτε οι παλιοί τα εξυχρονισμένα Framm I&II με harpoon και ελικοδρόμια. Πόσο καιρο τα κρατήσαμε. Δυστυχως τα πιο συγχρονα πλοια του ΠΝ αυτη τη περίοδο είναι οι Super Vita. Αυτά έχουμε και βλέπω αλλα 10 χρόνια να έχουμε τα ίδια αντε το πολύ ένα συγχρονο καραβί σαν ενδιάμεση λύση όπως ήταν η Έλλη όταν παραλήφθηκε.

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
6 years ago

Καλημέρα.

Έχεις απόλυτο δίκιο. Το ΠΝ ακόμα και αύριο, που λέει ο λόγος, να αγόραζε τις Belharra για να αντικαταστήσει τις 3 (+1) μη εκσυγχρονισμένες Κοrtenaer, χρειάζεται τόσο τις 4 ΜΕΚΟ όσο και τις 6 Kortenaer MLU, πολύ απλά.

Μπορεί να τις αντικαταστήσει (;), ΟΚ! Αν όχι, τι θα πρέπει να κάνει (;) να τις αφήσει να σαπίσουν; Σίγουρα δεν είναι η πρώτη επιλογή αυτή για το ΠΝ, κι αυτό αποδεικνύεται κατά την γνώμη από το γεγονός πως επέλεξε να εκσυγχρονίσει τις παλιότερες Mortenaer και τις παλιότερες La Combattante. Ήθελε αν διατηρήσει τον μέγιστο αριθμό σκαφών διαθέσιμο.

Όταν δεν έχεις νέα σκάφη προσπαθείς να εκμεταλλευτείς τα υφιστάμενα, έστω και παλιά. Το ίδιο κάνουν κι οι Τούρκοι με τις Perry που ενδεχομένως να είναι πιο καταπονημένες από τις Ολλανδικές. Το ίδιο ετοιμάζονταν να πράξουν κι αυτοί κι εμείς με τα Gearing FRAM όπως πολύ σωστά υπενθυμίζεις, πριν πέσει το τείχος το 1990.

Αν δεν υπήρχε η προσδοκία για νέες ναυπηγήσεις την δεκαετία του 2000 κι αν υπήρχαν περισσότερα χρήματα κατά την γνώμη μου το ΠΝ θα είχε τοποθετήσει 3D ραντάρ (όπως στις F122 Bremen), ESSM στον υφιστάμενο εκτοξευτή Mk29 και νέο σονάρ. Σημειώνω πως ο ESSM δύναται να τοποθετηθεί πολύ εύκολα στις Kortenaer όπως είναι τώρα, με πολύ μικρές παρεμβάσεις – btw, οι Kortenaer έχουν 2 διαύλους κατεύθυνσης όπως κι οι ΜΕΚΟ. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τα Phalanx Block1B ή SeaRAM (όταν αποσυρθούν τα σκάφη, αυτά θα μπουν σε άλλα, δεν πάνε χαμένα). Το θέμα είναι πρωτίστως χρημάτων κι όχι ηλικίας των σκαφών.

manolis
manolis
6 years ago

Ο ESSM δύναται μεν να τοποθετηθεί στις εκσ. Kortenaer, οχι χωρις παρεμβάσεις, αλλα κυριως οχι χωρις προσθετη αγορα της εκδοσης που μπαινει στον Μκ-29 – και δεν κανει για τον Μκ-48…
Δεν ειναι σιγουρο οτι οι εκσ. Kortenaer έχουν 2 διαύλους κατεύθυνσης για πυραυλους Α/Α οπως οι ΜΕΚΟ, αφου ο ενας (του WM-25) ειναι μειωμενου βεληνεκους και χρησιμοποιηται κυριως για χρηση πυροβολων. Απο την αλλη υπαρχει και το θερμικο ως κατευθυντηρας, που παλι δεν ειμαι σιγουρος εαν συνεργαζεται με πυραυλους. Με πυροβολα σιγουρα.

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
6 years ago
Reply to  manolis

Σαφώς. Μιλάω για την έκδοση που χρησιμοποιείται από τα αεροπλανοφόρα του USN. Μιλάω για έξτρα πυραύλους ΕSSM, αυτής της έκδοσης. Όταν αποσυρθούν τα σκάφη, θα τροποποιηθούν σε άλλη έκδοση τους για VL – η βασική διαφορά είναι η προσθήκη τμήματος στο κάτω μέρος του, για VL αν δεν κάνω λάθος.

Σίγουρα, οι “S” δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν πλήρως τους ESSM, πρωτίστως λόγω 2D ραντάρ, όμως σε κάθε περίπτωση ο φάκελος εμπλοκής εναέριων στόχων επεκτείνεται καθοριστικά σε σχέση με τους RIM-7P.

Μιλώντας πάντα ως «ερασιτέχνης», αυτό που γνωρίζω είναι πως καταύγαση στόχου γίνεται μέσω 2 ίδιων πομπών Mk73 (ίδιας ισχύος, άρα και εμβέλειας), ο ένας είναι «μέσα» στο STIR κι ο άλλος στο WM-25. Για να «βλέπει» τον στόχο και να τον κρατά εγκλωβισμένο ώστε να γίνεται καταύγαση του μέσω του Mk73, το κάθε ραντάρ (STIR ή WM-25) χρησιμοποιεί την κεραία του. Άρα έχουμε 2 παραμέτρους, (i) την εμβέλεια εκπομπής για την καταύγαση (Mk73) που είναι η ίδια και για τα 2 ραντάρ και (ii) την εμβέλεια εγκλωβισμού που είναι διαφορετική. Τώρα ειλικρινά δεν γνωρίζω την διαφορά τους στην εμβέλεια εγκλωβισμού θεωρώ όμως ότι επαρκεί για σημαντική επέκταση της εμβέλειας εμπλοκής. Επίσης, αν δεις μια διατομή του WM-25, θα δεις ότι το άνω ραντάρ που χρησιμοποιείται για τον εγκλωβισμό προσφέρει «απεριόριστο» πεδίο 360 μοιρών. Κάποιος πιο ειδικός ας μας «διαφωτίσει».

Ένας οπτικός ή υπέρυθρος αισθητήρας από μόνος του δεν μπορεί να κατευθύνει τον πύραυλο. Χρειάζεται εκεί που βλέπει ο αισθητήρας να εκπέμπει ο Mk73. Αν υπάρχει τέτοια διαμόρφωση Mirador/STIR που να αποδίδει, δεν το γνωρίζω.

tagg
tagg
6 years ago

Μεχρι να ειναι ετοιμες οι TF 100 των απεναντι, υπαρχει ισορροπια, τοτε και εμεις θα παρουμε belhara
και αντιαεροπορικα θα ειμαστε ανωτεροι, (οι aster 30 πολυ ανωτεροι των SM2, συγκρισιμοι μονο με SM6) που οι τουρκοι δεν θα παρουν ποτε,
αντιπλοικα με τους exocet block 3 στις super vita και στις belhara
παλι ανωτεροι θα ειμαστε
Δεν ειπαμε να τους υποτιμαμε, αλλα δεν μου φαινονται και τερατα εξυπναδας αυτοι που σχεδιαζουν τα εξοπλιστικα της τουρκιας, η κορβετα ada για παραδειγμα, (η μικροτερη) ειναι 100 μετρα πλοιο, 2400
τοννοι και αντιαεροπορικα εχει μονο RAM,
ειναι να γελας αν τη συγκρινεις με τη baynunah των εμιρατων π.χ, 70 μετρα πλοιο, 950 τοννοι, 8(4χ2) SM2 και προσθετη RAM και exocet block3 και ελικοπτερο.

aris32
aris32
6 years ago
Reply to  tagg

οι αστερ30 μπορει να εχουν μικροτερη εμβελεια 120χιλιομετρα εναντι 160 των sm2 αλλα διατηρουν την ικανοτητα να ελλισονται στο μεγιστο των δυνατοτητων τους και στα 120χιλιομετρα σε αντιθεση με τον sm2 που απο ενα σημειο και μετα απλα πηγαινει ευθεια .

Νικος
Νικος
6 years ago

Φίλε μου ο οπλισμός στων στάνταρτ είναι του 1985..χαλια ραντάρ κ αα άμυνα σημείου.. Ξέρεις πόσους στόχους ταυτόχρονα μπορείς να βάλεις; το πολύ 2..δηλ αν σου ρίξουν 3 πυραύλους η σου επιτεθούν 3 αεροπλάνα είσαι νεκρός. αυτές οι φρεγάτες είναι χάλια απ την στιγμή που δεν αναβαθμίσαμε τα ραντάρ κ τον οπλισμό..

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
6 years ago
Reply to  Νικος

Ό,τι λες ισχύει, δυστυχώς, και για τις υφιστάμενες ΜΕΚΟ όμως…

Γι υατό και ρώτησα χθες, πως εκμεταλλευεσαι τον ESSM Block2 με τα υφιστάμενα μέσα;

tpap
tpap
6 years ago
Reply to  Νικος

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο ούτε και οι τουρκικές φρεγάτες είναι καλύτερες από τις ελληνικές όσον αφορά τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε μαζικές επιθέσεις (κορεσμού) αεροσκαφών και πυραύλων. Ακόμα και οι εξυγχρονισμένες ΟΡΗ με 32 ESSM & 40 SM1 έχουν ουσιαστικά μία μονάδα καταύγασης το SPG60, ενδεχομένως το SMARTs MK2 (όσες έχουν) να τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν πολυ μικρό αριθμό ΕSSM (2;) σε πτήση και να κάνουν κατάυγαση σε τελική φάση (ο SM1 δεν έχει δυνατότητα τέτοια). Αντίστοιχα και εκσυγχρονισμένες MEKO-barbaros δεν μπορούν να έμπλέξουν πάνω από τέσσερις στόχους ταυτόχρονα και αυτό με προϋποθέσεις.

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
6 years ago
Reply to  tpap

Έχεις δίκιο, ότι ούτε το ΤΝ έχει δυνατότητα πολλαπλών εμπλοκών. Το πλεονέκτημα τους είναι τα πολλά σκάφη με ESSM.

Γνωρίζεις αν εκτός του SPG-60 (στην ουσία STIR) μπορεί να εμπλέκουν και με το Mk-92 (στην ουσία WM-25) όπως στις “S”;

Οι MEKO/Barbaros πώς έχουν 4 διαύλους καταύγασης (;), δεν το γνώριζα.

Tpap
Tpap
6 years ago

Οι ΜΕΚΟ / barbaros δεν έχουν τέσσερις διαύλους καταυγασης, μπορούν να εμπλέξουν μέχρι τεσσερις στόχους ταυτόχρονα, τα stir είναι 2, το smarts κάνει τη διαφορά και φυσικά ο essm. Όπως ανεφερα όλα αυτά υπό προϋποθέσεις. το mw25 σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει τόσο σε παλιές μπροσούρες όσο και σε διάφορα φόρουμ, η μονάδα καταυγασης μπορεί να κατευθύνει και πυραύλους. Εδώ πάντως κάποιοι ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δεν επιμενω ίσως η Πτήση να μας διαφωτιδια περισσότερο.

Giorgos tsagaris
Giorgos tsagaris
6 years ago
Reply to  Νικος

Eχουν και τα δυο Ναυτικα δυνατοτητες πολλαπλων εμπλοκων,πολυ απλα γιατι με στοιχειωδη λογικη ΚΑΝΕΝΑ πλοιο δε θα επιχειρει εντελως μονο του.
Το ξερουν,το εφαρμοζουν και το εκμεταλευονται αυτοι (και βαση αυτου προγραμματιζουν) οπως και εμεις αλλωστε…

Tpap
Tpap
6 years ago

Αυτονόητο. Θα ήταν καθαρή αυτοκτονία να βγει πλοίο μόνο του σε περίοδο επιχειρήσεων (εκτος ειδικών περιπτώσεων). Στολίσκος πλοίων εκτελεί αποστολή, αλλωστε οι ασκήσεις του ΠΝ αυτό δειχνουν

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
6 years ago
Reply to  Tpap

Aυτονοητο,αλλα ολοι στις αναλογες συζητησεις επιμενουν να βλεπουν καθε πλοιο μεμονομενα σαν προβατο στη μεση μια αγελης λυκων
π.χ μια ”S” ειναι-και καλα-γυμνη με 8 RIM και ενα φαλλανξ,οταν συνεπιχειρωντας απλα με αλλη μια ”S” (ποσο μαλλον με ΜΕΚΟ ή SV) εχουνε 16 RIM και απο 2-4 φαλλανξ (εκτος τα 2-4 ΟΤΟ και τα ηλεκτρονικα αντιμετρα).Ειναι εντελως αλλη εικονα και μονο ετσι πρακτικα αξιολογειται….
Το οτι αν σου επιτεθουν 3 α/φη εισαι τελειωμενος δεν εχει καμια σχεση με την πραγματικοτητα.

Νικος
Νικος
6 years ago

Το να σου ρίξουν 8 εξοσετ έχει.. Για μένα φρεγάτα που δεν έχει αα προστασία για 30..40 τουλάχιστον χιλιόμετρα κ να μπορεί να λοκαρει τουλάχιστον 4..6 στόχους κ να έχει καλη αντιπυραυλικη άμυνα… απλά δεν είναι φρεγάτα κ είναι κάτι άλλο.

Νικος
Νικος
6 years ago

Γιαυτό είπα κ εγώ ότι αν δεν βάλεις νέο ραντάρ καλύτερα να τις πετάξεις .

sotbak
sotbak
6 years ago
Reply to  Νικος

νέο ραντάρ εννοείς AESA GAN?

Spirit
Spirit
6 years ago

Ρε παίδες εδώ μιλάμε για 100εκ. για όλες τις φρεγάτες και πιάσατε για SM-2 και ASTER-30 κουβέντα. Εδώ δεν μιλάμε για εκσυγχρονισμό για βαριά συντήρηση με αντικατάσταση μερικών επί μέρους συστημάτων μιλάμε…
Καλό θα ήταν να επιλεγεί νέο vds sonar νέο AESA κύριο ραντάρ, καλοί οι ESSM block 2 με 32 πυραύλους ανα πλοίο, αναβάθμιση του συστήματος μάχης, αλλά δεν βλέπω φως ούτε για ένα μέτριας δυναμικής εκσυγχρονισμό.

Νικος
Νικος
6 years ago
Reply to  Spirit

Μα αν δεν κάνει όσα λες σε 3..4 χρόνια θα είναι για πέταμα οι φρεγάτες.. Θέλεις τουλάχιστον 500μ για τις 4 φρεγατες

tsir266
tsir266
6 years ago

Παιδιά καλημέρα! Αναφέρθηκε παραπάνω ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα να γεμίσουν τα κελιά των εκτοξευτών με βλήματα, εάν βάλουμε από έναν ή δύο mk41vls στις MEKO. Η ερώτηση που έχω είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται οι mk13 και οι SM1 των αποσυρθέντων C.F.Adams. Τα έχουμε αποθηκεύσει κάπου ή τα έχουμε στείλει στο πάτο της θάλασσας; Με μια καλή συντήρηση και έναν εκσυγχρονισμό δε θα μπορούσαν να μπουν σε κάποιες MEKO ή S; Ξέρω ότι είναι παλιά, αλλά θα δώσουν στο ΠΝ μια πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα της άμυνας περιοχής.

Φτανει πια
Φτανει πια
6 years ago
Reply to  tsir266

Δεν γινονται αυτα τα πραγματα. Τι mk13 και SM-1 … Ας πιασουμε απο μια κορφη σε καθε νησι με stinger και shorads και νατη η αεραμυνα περιοχης στο Αιγαιο . Να κανουμε και μια διασυνδεση μεταξυ τους για ανταλλαγη πληροφοριων με ενα οικογενειακο προγραμμα της vodafone για 10-20 χρηστες … τι link 11/16 και αλλα ακριβα που θελουν να μας ξεζουμισουν .. να μας βγει και φτηνα

manolis
manolis
6 years ago
Reply to  tsir266

Οσο για τους εκτοξευτες Μκ-13 κλπ υλικα, οσα δεν πηγαν στον πατο απο βολες του ΠΝ, πηγαν στην Τουρκια (Αλιαγα) μαζι με τα Ανταμς για διαλυση (και οχι για ανταλλακτικα των ΟΗΡ ελπιζω):

http://www.shipfriends.gr/forum/uploads/monthly_08_2010/post-76-128326968074.jpg

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
6 years ago

Είναι να ξεκινήσει σύντομα το πρόγραμμα για τις ΜΕΚΟ-200. Θα αφορά την αλλαγή κάποιων ηλεκτρονικών συστημάτων. Μου έχουν πει πόσα και ποια θα είναι τα καινούργια που θα μπουν. Ένα βασικό θα είναι το ραντάρ που έχει επιλεγεί το SMART. Βέβαια ανώτατος επιτελάρχης του ΓΕΝ μου είπε πως δεν είναι ακριβώς το ραντάρ που θέλουμε αλλά αν επιλέγαμε το …. θα είναι αυξημένο το κόστος του να πιστοποιηθεί στα πλοία.
Συνολικά αναμένεται να δαπανηθούν 100 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα των ΜΕΚΟ. Σε ότι αφορά τις νέες φρεγάτες γίνονται συζητήσεις για τις γαλλικές Μπελαρά. Το θέμα μας είναι να βρούμε τα λεφτά….
Όπως ειπώθηκε τα επόμενα 10 χρόνια το ΓΕΝ θα πρέπει να έχει στην διάθεση του τουλάχιστον 8 δις ευρώ για να κάνει τις αγορές που πρέπει. Ως γνωστό πολλά πλοία έχουν τα χρόνια τους και ο στόλος θα πρέπει να ανανεωθεί με φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλακάτους κ.α πλοία.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα εξετάζει τις 2 Bergamini σαν βήμα για Constellation, 4η FDI σε διαπραγμάτευση

Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προχώρησε σε σημαντικές δηλώσεις που φωτίζουν το μέλλον του ελληνικού...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα εξετάζει τις 2 Bergamini σαν βήμα για Constellation, 4η FDI σε διαπραγμάτευση

Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προχώρησε σε σημαντικές δηλώσεις που φωτίζουν το μέλλον του ελληνικού...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -