24.7 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗЗалповая! Ομοβροντία SLBM Bulava από το «Γιούρι Ντολγκαρούκι»

Залповая! Ομοβροντία SLBM Bulava από το «Γιούρι Ντολγκαρούκι»

 

Για πρώτη φορά το ρωσικό Ναυτικό εκτόξευσε salvo τεσσάρων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων «Μπουλαβά» από το εν καταδύσει στρατηγικό υποβρύχιο κλάσης Borey «Γιούρι Ντολγκαρούκι» σε μια επίδειξη δύναμης διάρκειας 27 δευτερολέπτων. Σύμφωνα μεανακοίνωση του Βόρειου Στόλου, η εκόξευση πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου από την Λευκή Θάλασσα και οι πύραυλοι κατευθύνθηκαν προς τους στόχους τους στο πεδίο δοκιμών Κούρα της Χερσονήσου Καμτσάτκα, στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Η τελευταία φορά που έγινε πολλαπλή εκτόξευση ήταν πριν δύο χρόνια, όταν το ίδιο υποβρύχιο εξαπέλυσε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 διαδοχικά δύο πυραύλους «Μπουλαβά» πάλι από την Λευκή Θάλασσα, στα βορειοδυτικά της Ρωσίας.

Το K-535 «Γιούρι Ντολγκαρούκι» είναι το πρώτο υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων 4ης γενεάς (Проект 955) που σχεδιάσθηκαν ειδικά για τους διηπειρωτικούς πυραύλους στερεών προωθητικών R-30 «Μπουλαβά». Κάθε ένας από τους 16 πυραύλους που εξοπλίζουν τα υποβρύχια της κλάσης Borey φέρει 6 πυρηνικές κεφαλές 150 κιλοτόννων με δυνατότητα ανεξάρτητης στοχοποίησης ενώ η εκτιμώμενη εμβέλεια των εν λόγω πυραύλων φέρεται να υπερβαίνει τα 8.000 χλμ –τα ακριβή χαρακτηριστικά και επιδόσεις των συγκεκριμένων SLBM παραμένουν ρωσικό κρατικό μυστικό.

Οι RSM-56 Bулава (Ρόπαλο) ή SS-NX-30/SS-N-32 κατά το ΝΑΤΟ, εντάχθηκαν σε υπηρεσία τον Ιανουάριο του 2013 και θεωρούνται ως ο μελλοντικός ακρογωνιαίος λίθος της ρωσικής «πυρηνικής τριάδας» αλλά και το πιο δαπανηρό πρόγραμμα οπλικού συστήματος της χώρας. Οι «Μπουλαβά» φέρεται να έχουν 35% μεγαλύτερη ακτίνα δράσης από τους αμερικανικούς βαλλιστικούς πυραύλους Trident C4 και η ακρίβεια πλήγματος (CEP) είναι 350 μ.

Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια «Μπαρέϊ» αποτελούν την αιχμή της στρατηγικής λόγχης του ρωσικού Ναυτικού. Με μήκος 160 μέτρα, πλάτος 13 μ και εκτόπισμα 14.720 τόννους (24.000 τόννους σε κατάδυση) διαθέτουν, σύμφωνα με τους Ρώσους σχεδιαστές τους, σύστημα πρόωσης που μεγιστοποιεί τα χαρακτηριστικά stealth της κλάσης. Το δε κύτος τους αποτελείται από ξεχωριστά τμήματα με τον εξοπλισμό εγκατεστημένο σε αποσβεστήρες κραδασμών, με στόχο την περαιτέρω μείωση του ακουστικού ίχνος των υποβρυχίων όταν κινούνται εν καταδύσει.

Επίσης, όλες οι συσκευές σόναρ είναι συνδεδεμένες με ένα ενιαίο αυτοματοποιημένο ψηφιακό σύστημα το οποίο δύναται να εντοπίζει στόχους υπολογίζοντας παράλληλα το πάχος του πάγου και ψάχνοντας για κάποιο άνοιγμα για την εκτόξευση πυραύλων. Άλλωστε οι παγωμένες θάλασσες του Βορρά ήταν ανέκαθεν το πεδίο δράσης των στρατηγικών υποβρυχίων της Μόσχας.

Βεβαίως οι καινοτομίες έχουν και το τίμημά τους. Η προηγμένη τεχνολογία που υιοθετήθηκε στα σκάφη του Σχεδίου 955 και η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα το πρώτο υποβρύχιο να ενταχθεί στην δύναμη του Βόρειου Στόλου μόλις τον Ιανουάριο του 2013. Σήμερα υπηρετούν τρία υποβρύχια Borey, το Κ-535 «Γιούρι Ντολγκαρούκι», το Κ-550 «Αλεξάντρ Νιέφσκι» και το Κ-551 «Βλαντίμιρ Μανάμαχ».

Αλέξανδρος Θεολόγου        

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: VICTA, το καινοτομικό υβριδικό υποβρύχιο για αμφίβιες επιχειρήσεις

Σε συνέχεια της σειράς άρθρων μας σχετικά με τις νέες απειλές και τη δυνατότητα καταδρομικών επιχειρήσεων σε αρχιπελαγικό περιβάλλον, είδαμε μια σύγχρονη λύση στο...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ανακατάληψη νησίδων και καταδρομικές ενέργειες με υβριδικά υποβρύχια

Την περασμένη Κυριακή γράψαμε ένα άρθρο σχετικά για τη μεγάλη πλέον δυσκολία εφαρμογής καταδρομικών επιχειρήσεων ανακατάληψης ελληνικής βραχονησίδας ή νησίδας. Καθώς τα μέσα εντοπισμού...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -