21.9 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗMEKO A210, γερμανική πρόταση φρεγάτας έτοιμης για όλα!

MEKO A210, γερμανική πρόταση φρεγάτας έτοιμης για όλα!

Αρκετή συζήτηση προκάλεσε η πρόταση της γερμανικής TKMS για μια νέα φρεγάτα, εξέλιξη του γνωστού σχεδίου ΜΕΚΟ, η οποία παρουσιάστηκε στην αμυντική έκθεση Indo Pacific 2023. Η νέα ΜΕΚΟ A210 όπως κωδικοποιήθηκε, ήταν πρόταση με στόχο το Αυστραλιανό Ναυτικό, το οποίο αναζητά -μετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην εξέλιξη των φρεγατών κλάσης Hunter, ένα σχέδιο βασισμένο στην βρετανική Type 26- πλοία που τα χαρακτηρίζει  Tier 1, δηλαδή “κορβέτες” και Tier 2, δηλαδή “φρεγάτες”.

Βέβαια οι απαιτήσεις των Αυστραλών δημιούργησαν ένα μπέρδεμα, γιατί οι δικοί τους ορισμοί και προδιαγραφές ουσιαστικά δείχνουν φρεγάτες (ως σκάφη Tier 1) και αντιτορπιλικά (ως Tier 2). Έτσι είχαμε από πολλά ναυπηγεία εμφάνιση προτάσεων μεγάλων σκαφών και στις δύο κατηγορίες, που δεν έχουν σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαικές προδιαγραφές.

Τι προτείνει λοιπόν η TKMS, ως MEKO Α210, που ουσιαστικά είναι φρεγάτα: Ένα σκάφος 127,5 μέτρων μήκους, πλάτους 16,8, βυθίσματος 4,8, με εκτόπισμα 4.750 τόνους. Η πρόωση θα είναι συνδυασμός ντίζελ και αεριοστρόβιλου, όπου ο τελευταίος θα κινεί waterjet (η ίδια πρόωση δηλαδή που προτεινόταν και στη MEKO Α200, ως CODAG WARP), με μεγίστη ταχύτητα 29 κόμβους και εμβέλεια 6.000 ναυτικών μιλίων με 16 κόμβους.

Πηγή φωτό: Tim Fish (@sweeneygov)

Στον οπλισμό τώρα, περιλαμβάνονται 32 κελιά κάθετης εκτόξευσης Mk41 για ποικιλία όπλων, κύριο πυροβόλο 127 χιλιοστών Vulcano για μεγάλη ακτίνα δράσης, 2 δευτερεύοντα πυροβόλα 30 χιλιοστών, ένα σύστημα εγγύς άμυνας που μπορεί να είναι RAM ή Phalanx, 16 αντιπλοϊκοί πύραυλοι NSM, 2 όπλα laser των 20 κιλοβάτ (εμπρός και πίσω) για αντιμετώπιση drones και 2 διπλοί τορπιλοσωλήνες. Και ακόμη χώρο για φιλοξενία πάνω από το υπόστεγο του ελικοπτέρου, δύο κοντέινερ, που θα περιέχουν ειδικό εξοπλισμό αποστολής, που μπορεί να είναι και εξτρά εκτοξευτές, ή όπλα όπως το σύστημα πυροβόλων 35 χιλιοστών Skyshield της Rheinmetall.

Πίσω από το σύστημα άμυνας σημείου στο υπόστεγο του ελικοπτέρου, φαίνονται τα δυο κοντέινερ εξοπλισμού που μπορεί να είναι ειδικός ανάλογα την αποστολή που αναλαμβάνεται. Ακόμη πιο πίσω φαίνεται το “πυροβόλο” laser.

Στο σχεδιασμό τώρα, έχουμε ανάστροφη πλώρη, η οποία επίσης συζητήθηκε, καθώς μοιάζει με εκείνη των φρεγατών FDI. Οπότε το γαλλικό ναυπηγείο Naval Group έκανε στο Twitter ένα περιπαικτικό σχόλιο πως “η μίμηση είναι η μεγαλύτερη κολακεία”.

Έτσι το σκάφος εμφανίζεται με μια βαριά διαμόρφωση οπλισμού, σε όλα τα επίπεδα, προφανώς και με οργανικό ελικόπτερο τάξης 10 τόνων, όπως και με μη επανδρωμένο ελικόπτερο παρατήρησης, υπακούοντας στην τάση της εποχής που αρχίζει και ζητά και πολλά όπλα αλλά και ποικιλία τους, και πρόβλεψη για ακόμη περισσότερα, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι απειλές. Το πιο ενδιαφέρον σίγουρα είναι το διπλό laser που δείχνει πως στο σκάφος υπάρχει πρόβλεψη για περίσσεια ηλεκτρικής ισχύος, κάτι που γίνεται πλέον “θέμα” για κάθε σύνθετο οπλικό σύστημα.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -