36.1 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΟι εξελίξεις στο θέμα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, στο πρόγραμμα βαρέων τορπιλών...

Οι εξελίξεις στο θέμα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, στο πρόγραμμα βαρέων τορπιλών για τα υποβρύχια… που βρισκόμαστε;

 

Το σημαντικότερο πρόγραμμα του ΠΝ αυτή την περίοδο είναι αυτό του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ. Όπως αντιλαμβανόμαστε, το ΠΝ προσανατολίζεται όχι απλά σε μια βελτίωση της “συντηρησιμότητας” των πλοίων, όπως έγινε με τις φρεγάτες κλάσης S, αλλά και μια ουσιώδη βελτίωση των δυνατοτήτων τους, κυρίως με την τοποθέτηση νέου ραντάρ 3D αλλά και νεότερου, ικανότερου ΚΠΜ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη

Από όσο γνωρίζουμε, προκειμένου το κόστος να είναι το χαμηλότερο δυνατό, το ΠΝ προσανατολίζεται ο εκσυγχρονισμός να γίνει στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, αν και η χρήση των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν πρέπει να αποκλειστεί. Ο Ναύσταθμος έχει τη δυνατότητα ανάληψης του έργου, αλλά θα πρέπει η αναβάθμιση να γίνεται σε ένα πλοίο κάθε φορά. Καθώς όμως το ΠΝ δεν μπορεί να στερηθεί άνω του ενός πλοίου κάθε φορά, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

Τώρα, ο ανάδοχος του έργου, έχει την υποχρέωση να κάνει χρήση των μέσων που θα παρέχει το ΠΝ (που τα παρέχει για να μειωθεί το κόστος), για να τοποθετήσει και να ολοκληρώσει όλα τα συστήματα στο ΚΠΜ, δημιουργώντας ένα πλήρως λειτουργικό και σύγχρονο πλοίο. Σε παράλληλο πρόγραμμα θα τοποθετηθεί και σύστημα οπτικού/υπέρυθρου εντοπισμού ελληνικής εταιρείας, ενώ θα γίνει και συντήρηση στους κινητήρες.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η φθηνότερη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ έρχεται από τη Σουηδία και υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του ΠΝ! Sea Giraffe και CMS 9LV Mk4 στο Αιγαίο;

Τώρα, το τι θα περιλαμβάνει επακριβώς ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ το έχουμε γράψει πολλές φορές. Τώρα, έχουμε γράψει και τι περίπου προσφέρουν οι εταιρείες. Έτσι, έχουμε μια σαφή εικόνα για την Saab (4LV CMS), αλλά και την Lockheed Martin Canada (CMS330), γνωρίζουμε ότι η Naval Group θα έρθει με το ΚΠΜ SETIS, προφανώς περιμένουμε την Thales με το γνώριμο TACTICOS, λύση που ίσως επιλέξουν και άλλες εταιρείες, αν τελικά “περάσουν” στον επόμενο γύρο.

Τώρα, η Saab θα έρθει με το Sea Giraffe, αν και οι πληροφορίες μας λένε πως προκειμένου να είναι η οικονομικότερη προσφορά δεν θα είναι η έκδοση με GaN. Έκπληξη αναμένεται από την Lockheed Martin, που μάλλον θα επιλέξει κάποιο ισραηλινό ραντάρ, με δυνατότητες ανώτερες όλων των υπολοίπων ανταγωνιστών. Η Thales αλλά και η Naval Group αναμένεται να προσφέρουν αμφότερες το SMART-S Mk2, αν και η πρώτη δεν θα ήταν έκπληξη αν προσφέρει κάποιο από τα πολύ νεότερα και ικανότερα ραντάρ 3D, της σειράς NS.

Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα

Σε ότι αφορά το κόστος, όπως έχουμε γράψει, οι Σουηδοί εμφανίζονται οι οικονομικότεροι, με προηγμένη πρόταση. Οι Καναδοί της Lockheed Martin έχουν το πλεονέκτημα πως γνωρίζουν πολύ καλά τα πλοία ενώ έχουν ήδη επιτυχημένο εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ200, η Thales έχει το πλεονέκτημα της συμβατότητας με τα υπόλοιπα πλοία του ΠΝ ενώ η Naval Group θα προσφέρει λύσεις που θα κάνουν τα πλοία αρκετά “όμοια” με τις μελλοντικές Belh@rra Helleniques.

Το ΠΝ θα καλέσει στον επόμενο γύρο, που θα είναι και εξαιρετικά “ταχύς”, τις εταιρείες που προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις, και δεν έχουν έρθει απλά να φέρουν ένα ή δυο υποσυστήματα. Εκεί, οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν Best And Final Offer για την πρότασή τους, και θα έχουν δικαίωμα αλλαγής και των προδιαγραφών της πρότασής τους (με όφελος για το ΠΝ). Πιθανολογείται πως η διαδικασία θα λήξει άμεσα, και η σύμβαση θα καταφέρει να υπογραφεί στους πρώτους μήνες του 2020.

ΘΕΜΑ: Φρεγάτες MEKO 200HN, με χαμηλό κόστος μπορούμε να έχουμε αυξημένη αποτελεσματικότητα

Σε ότι αφορά τους χρόνους παράδοσης, το ΠΝ επιθυμεί όλα τα πλοία να έχουν εκσυγχρονιστεί μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό υπάρχουν εταιρείες που το υπόσχονται (για παράδειγμα οι Σουηδοί έρχονται με αναφορές πως θα τα καταφέρουν ίσως και στους 8 μήνες ανά πλοίο), ενώ αρκετοί διαγωνιζόμενοι έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τη δυνατότητα του ΠΝ να εκσυγχρονίσει τα πλοία στις δικές του εγκαταστάσεις, έστω κι αν εμπλακούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Φυσικά ο καθένας λέει ότι θέλει, κι εμείς οφείλουμε να εμπιστευόμαστε τους επιτελείς του ΠΝ.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Εν αναμονή απόφασης για τις τορπίλες των υποβρυχίων 214ΗΝ

Κλείνοντας, σε αντίστοιχα προχωρημένο στάδιο είναι και η διαδικασία για τις τορπίλες, ίσως και περισσότερο προχωρημένες. Στη μάχη έχουν πέσει όλες σχεδόν οι εταιρείες που προσφέρουν αντίστοιχες τορπίλες, και καμία δεν κάνει πίσω. Για παράδειγμα, ενώ οι ΗΠΑ προσφέρουν την ΜΚ48 με θερμικό κινητήρα, που δεν θέλει το ΠΝ, υπάρχουν πληροφορίες πως έχουν προσφέρει απόθεμα κατασκευασμένων τορπιλών από το USN για ενδιάμεση λύση.

Οι Γερμανοί έχουν έρθει με την DM2A4/SeaHake, σε ανταγωνιστική τιμή, ενώ προσφέρουν και εκσυγχρονισμό των παλαιότερων SUT Mod 0 που έχει το ΠΝ σε υπηρεσία. Οι Ιταλοί προσφέρουν την Black Shark σε πραγματικά ανταγωνιστική τιμή (δεν έχουμε ακριβή νούμερα), ενώ οι Γάλλοι συνεχίζουν να προσπαθούν με την προηγμένη F21.

Επιτέλους ξεκινούν οι διαδικασίες για τορπίλες και αντίμετρα Τ/Λ στα ελληνικά υποβρύχια!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
AESA
AESA
4 years ago

Κάνω μια εικασία. Αν καταργούσαν το υπόστεγο του ελικοπτέρου και εγκαθιστουσαν κελιά για πυραύλους; θα αλλάξουν ρανταρ και κέντρο πληροφοριών. Είναι τόσο δαπανηρό να γίνει και προσθήκη κελιών για πυραύλους; Δεν θα μπορούν να διαχειριστούν από το νέο σύστημα;

GUS
GUS
4 years ago
Reply to  AESA

Γνωρίζει κάποιος αν μπορεί να αλλαχτεί το Μκ48 με Μκ,41και γιατί τοποθετήθηκε εξ αρχής?
Αν γίνεται εχει λυθεί το πρόβλημα με 32 ESSM Μακρι βλ.2

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  GUS

παλιοτερα η raytheon ειχε για τον mk48 εκτοξευτη διπλα κανιστρα για διπλασιασμο των essm. Δεν ειναι κακο να ρωτησουμε αν υπαρχει ακομα αυτη η δυνατοτητα γιατι η αλλαγη με mk41 ειναι απιστευτα δαπανηρη και χρονοβορα.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  aris32

Υπάρχει, δες το link μου στο πιο κάτω σχολιο, αλλά και πάλι θα έχεις 32 αντί για 64 και δεν μπορείς να έχεις sm ή asrock.

aris32
aris32
4 years ago

αν υπαρχει αυτη η διαθεσιμη αναβαθμιση τοτε καλο ειναι να γινει. η αλλαγη με mk41 δεν νομιζω οτι ειναι βιωσιμη οικονομικα

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  aris32

Αν μπουν 40+κελιά στις meko με κάποια quad packed, θα είναι μη βιώσιμα οικονομικά τα 750mil-1bil για τα 16-32 μόνα κελιά των fti

aris32
aris32
4 years ago

μιλαμε για αναβαθμιση ενος πλοιου 25+ με χρηματα που εχεις διαθεσιμα.
τα χρηματα για τα γαλλικα ειναι μεσω χρηματοδοτησης απο Γαλλια για αυτο και το συζηταμε. αμαν πια με αυτην την καραμελα.
οσο για τα 40 κελια αγαπητε μου γιατι το λες και το ξαναλες σε πολλα ποστ. ακομα και στα +2 μεκο που ηθελε το ναυτικο να αγορασει το 2000 ηθελε να βαλει εξαρχης 16mk41 ουτε μπροστα ουτε πισω ουτε πλαγια εξτρα vls ,
και 400 vls να εχει απο την στιγμη που το ρανταρ που θα μπει θα εμπλεκει λιγους στοχους ειναι οικονομικα ασυμφορο.
για τις μεκο ιδανικα θα ειναι η αυξηση στα υπαρχοντα vls αλλιως με την εκδοση του essm ακομα και aegis να βαλεις θα εξαρταται απο τα ποσα stir εχει . οποτε απο την στιγμη που η μεκο εχουν 2 αρα μεχρι 2 στοχους θα εμπλεκουν

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  aris32

Τι χρηματοδότηση εννοείς?
Θα μας τις πληρώσουν οι Γάλλοι?
Δάνειο θα μας δώσουν !
Ακόμα δεν ξέρουμε τους ορους
Και εάν προχωρήσει η συμφωνία
Δεν θα μας τις χαρίσουν!

Για τις MEKO: ιδανικό θα ήταν να μπαίναν ESSM BII με active radar οποτε δεν χρειάζονται τα STIR

Με ένα νέο RADAR και CMS μια xαρά μας κάλυπταν
Ακόμα και με 16 ESSM only

Ίσως θα μπορούσαν να τροποποιθουν οι MK48 ώστε να παίρνουν από 2 ESSM ανά cell

Αλλα που να βρεθούν τα χρήματα για τόσους ESSM BII!!

4*16*1.5$mill

Oι “φρεγατο” θαλαμηγοί θα τραβήξουν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια του ναυτικού για τα επόμενα 10+ χρονια και όλα τα αλλα θα γίνουν μη γράψω τι!!!

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  CKfurious

Αυτό με τις φρεγατο-θαλαμηγούς και τα διαθέσιμα κονδύλια είναι απλά υποθέσεις, καθώς δεν έχουμε στοιχεία. Καλό όμως είναι να προχωράμε με στοιχεία , και μην μου πείτε ότι έτσι θα γίνουν από ότι έχει δείξει μέχρι τώρα η κατάσταση, στοιχεία είναι αυτά που ξέρουμε και είμαι σίγουρος ότι ούτε είστε μάντης ούτε εχετε χρονομηχανή .. 😉

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Kimon

Ακριβώς
Δεν είμαι μάντης ούτε έχω χρονομηχανή
Γράφω με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα αμυντικών δαπανών και κόστους των Μπελάδων!
Τα ίδια έγραφε και η ΠΤΉΣΗ

https://www.ptisidiastima.com/hellenic-navy-need-used-ships-and-new-program/

#Το πρόβλημα είναι πως αν προχωρήσει μόνο το πρόγραμμμα των Belharra τότε θα κινδυνεύσει ειλικρινά όλο το ΠΝ, καθώς πιθανά θα απορροφήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους. Αν υποθέσουμε πως από τα 530 εκατομμύρια το ΠΝ μπορεί να έχει πρόσβαση στα 150 ετησίως, τότε η αγορά των δυο Belharra θα απορροφήσει τον Π/Υ του ΠΝ για τα επόμενα 20 χρόνια!#

Εάν αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες το ξανά συζητάμε!

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  aris32

Οι meko έχουν 25 χρόνια ζωής, αλλά θα μείνουν σε υπηρεσία αλλά 20, εκτός και αν θες να μου πεις ότι οι αμερικάνοι που θα κρατήσουν τα tico 45 χρόνια είναι κορόιδα και εμείς που είμαστε large θα τις αποσύρουμε στα 35 ??

Οι Γάλλοι δεν μας χαρίζουν τίποτα λεφτά. Αν μιλάγαμε για τις επιστροφές των ομολόγων είναι άλλο πράγμα, αλλά τώρα το μόνο που θα κάνουν είναι να μεσολάβησαν για δάνειο που θα πληρώνουμε όπως οποιαδήποτε άλλη χρηματοδότηση.

Αγαπητέ μου η καραμέλα για τα 40 κελιά, είναι για 32 sm, 32 essm, smart l mk2 και apar για καθοδήγηση 16+16 πυραυλων (ή giraffe GaN) και οχι γία stir τεχνολογιας 1980. Ουσιαστικά για αναβάθμιση και των 4 meko σε πραγματικές φρεγατες αεράμυνα περιοχής, επιπέδου 7 provincien και sachsen, με λιγότερα λεφτά από την αγορά 1 κορβετοφρεγάτας αεράμυνας περιοχής απο τα lidl με 16 aster.

Απλά αυτό δεν έχει τόσο φαγοπότι και νταραβερι όσο η ναυπήγηση νέων πλοίων.

https://youtu.be/GKe8S7beC6s

aris32
aris32
4 years ago

αυτο που δεν καταλαβαινετε οτι το δανειο θα στο δωσουν και θα το αποπληρωσεις σε αρκετα χρονια. αυτην την στιγμη δεν εχεις 2 δις να αγορασεις πλοια . απο εκει και περα οταν σου λεω οτι οικονομοτεχνικα αν κανεις ολα αυτα που λες στις μεκο εκτος οτι το πρωτο πλοιο θα κανεις αρκετο χρονο μεχρι να αναβαθμιστει το κοστος θα φτασει σε επιπεδο φρεγαταςf100 .( αν θες να μιλησουμε για πραγματικα πλοια και οχι πλοια χαμηλου επιπεδου με τεχνολογια 20ετιας πισω οπως provincies kai sachsen που αναφερεις). επισης ακομα δεν εχουμε μαθει την τελικη διαμορφωση των belhara και αμεσως σαπακια τα βγαλαμε. Η γαλλικη εκδοση για τα ελληνικα δεδομενα ειναι υποεξοπλισμενη . οποτε πριν γινει το οτιδηποτε καλυτερα να μασαμε παρα να μιλαμε διοτι αν αυριο ανακοινωθει η ελληνικη belhara με 40 κελια ram και 127χιλ κυριο πυροβολο και ταχυτητα τους 2κομβους στο 1δις κοστος μαζι με τα οπλα του τοτε να δουμε τι θα λεμε. απο την αλλη αν αγορασουμε την γαλλικη εκδοση τοτε θα συμφωνησω μαζι σου.
τωρα οσον αφορα τις μεκο ο εκσυχρονισμος της ν.ζηλανδιας ειναι ο ιδανικος διοτι ο εκσυχρονισμος που προτεινεις που ειναι πανω κατω αντιστοιχος με τις αυστραλιανες μεκο κανει το πλοιο αργο επιπεδου ταχυτητας lafayette . οποτε με ενα καλο ρανταρ πχ trs4d αναβαθμιση του κεντρου μαχης , αναβαθμιση των phalanx και του 5΄πυροβολου αναβαθμισνενα σοναρ και σουιτες ηλεκτρονικου πολεμου ειναι το βελτιστο με τα χρηματα που εχει το ΠΝ. αν μεσα σε ολα αυτα υπαρχει ακομα η αναβαθμιση του Mk48 απο την raytheon για διπλασιασμο των essm τοτε καλο θα ηταν να γινει και αυτο διοτι αναβαθμιζει την αμυνα του πλοιου. αν δεν υπαρχει δεν νομιζω οτι ειναι σωστο να γινει αυτη η μετατροπη.δεν φτανουν τα χρηματα και ισως ο χρονος που θα παρει το προγραμμα να ειναι τοσο που να γινει οπως εγινε και με την αναβαθμιση των 209/1200 που το προγραμμα σταματησε στο Ωκεανος υποβρυχιο.
απο εκει και περα ολα τα αλλα ειναι φαντασιωσεις

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  aris32

Καταλαβαίνω πολύ καλά το δάνειο, όπως καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα με αυτό είναι ότι με το που παραλάβουμε τα πλοία θα εγγραφεί όλο το ποσό στον προϋπολογισμό σε αντίθεση με τα fms, που εγγράφονται μόνο οι εκάστοτε δόσεις.
Θα συνεχίσω να μιλάω και δεν θα μασάω, γιατί ξέρουμε εδώ και χρόνια και την διαμόρφωση και την τιμή της fti. Με τις υποθετικές διαμορφώσεις που γράφει κάθε μέρα ο καθένας και την τιμή τους, θα ασχοληθώ όταν θα υπάρχουν δεδομένα. Με αυτά που ξέρουμε από τουλάχιστον το 2015, η fti είναι μια low end φρεγάτα, ένα υβρίδιο φρεγάτας και κορβέτας και όσο καλό ραντάρ και να έχει, με 16 aster δεν είναι φ. αεράμυνας περιοχής όπως πάνε να την πασάρουν. Με τα 750 εκ μπορούμε να αναβαθμίσουμε και τις 4 meko σε φ.α.π. και μιλάω για 7p και sachsen γιατί: τα ηλεκτρονικά τους ανήκουν στην ίδια οικογένεια, είναι οικονομικά, δεν είναι παρωχημένα αφού το mk2 του SMART L βγαίνει τώρα οπως και το καινούργιο apar και τα πλοία ανήκουν στην ίδια κλάση. Οι SACHSEΝ ΕΙΝΑΙ MEKO !!! Oι f100 είναι άλλη κλάση πλοίου, τα ηλεκτρονικά τους άλλου συστηματος και το an/spy 1 πολύ καλό αλλά αντικαθισταται στα Α/Β με το an/spy 6 που κάνει 200-300 εκ $ το κομμάτι. Όσο για τον χρόνο 3-6 μήνες παραπάνω δεν συγκρίνονται με το 2025 που θα παραδωθεί η fti.
Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι ψιλό άκυρα :
Οι αυστραλιανές anzac είναι πιο αργές όχι λόγω της αναβάθμισης, αλλά γιατί έχουν 1 μηχανή ge lm2500 και όχι 2 όπως οι Ύδρα. Όσο για την Νέο Ζηλανδική ακτοφυλακή, συγγνώμη ναυτικό: In New Zealand at the time, “frigate” was a dirty word, and attempts to make the replacement of the old navy ships more palatable to the public included using euphemisms like “ocean combat ship” and “ocean surveillance vessel”.[22] The government’s official stance was dedication to maintaining a blue-water navy, primarily in order to defend the nation and contribute to regional security.[23] Despite this, the government was slow to respond to opponents of the project, which included peace campaigners, politicians (from both within and outside the Labour Party, and from both ends of the political spectrum), and military personnel.[16][24] Most of the concern revolved around the cost of purchasing frigate-type ships, along with the idea that four high-capability warships would be too few and too overspecialised to operate in the roles envisioned for the RNZN.The primary role foreseen for the RNZN was fisheries protection, particularly following the introduction of a 200 nautical-mile (370 km; 230 mi) Exclusive Economic Zone by the 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea; this was thought to require a minimum of six vessels to effectively police.[26] Peace campaigners claimed that the purchase of the Anzacs was a politically motivated decision made under pressure from Australia, which was trying to support its shipbuilding industry, and stated that the Fourth Labour Government was undermining its commitment to reduce the nation’s deficit by spending so much on high-tech warships (although figures of $NZ20 billion for purchase and 20 years of operation was misquoted as an upfront lump sum).[27] There were also concerns that by possessing modern warships, New Zealand would be “dragged” back into ANZUS.[28] One proposal suggested to avoid this was that the New Zealand Anzacs be fitted with inferior engines that would reduce the vessels’ top speed and make it impossible to operate with United States Navy fleets.[12] However, these changes would have incurred major additional expenses.[12] A recurring alternate proposal was the purchase of the British Castle-class patrol vessel design.[29] Two months after tenders for the project closed, the managing director of Svendborg Skibsværft began to campaign for the construction of the Danish IS-86 patrol vessel (later designated the Thetis-class frigate) for the RNZN

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Σωστός
Ότι και να λέμε οι Belharites δεν χαμπαριάζουν

Υπενθυμίζω πως οι Μπελάδες προορίζονται να αντικαταστήσουν τα περιπολικά ανοικτής θαλάσσης κλάσης Lafayette!!

Έχουμε χάσει σχεδόν 20 χρονια συζητώντας για νέες φρεγάτες με αποτέλεσμα να έχουν απαξιωθεί οι MEKO!!

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Οι meko δεν έχουν απαξιωθεί ακόμα, αυτό θα γίνει αν η αναβάθμιση για τις 4 πάει 100 εκ δλδ σαν αυτή των s. Οι meko θα οργώνουν το Αιγαίο για αλλά 20 χρόνια και πρέπει να αναβαθμιστούν στο επίπεδο μιας σύγχρονης φρεγάτας

Nestoras
Nestoras
4 years ago
Reply to  AESA

To MK 41 VLS κόστισε σε Αμερικανούς 24 εκ δολάρια έκαστο, σε κάποια μαζική αγορά του 2017. Δεν κράτησα το pdf. Δεν θυμάμαι ποια έκδοση, πάντως μαζί με την μετασκευή είναι αρκετά δαπανηρή επιλογή.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  AESA

Οι meko από την μάνα τους μπορούν να πάρουν έναν 8πλο mk41 εκεί που έχουμε το phalanx στην πλώρη και ο 16αρης mk48 μπορεί να αντικατασταθεί από 32αρη mk41 για sm, asrock και quad packed essm. Πιθανόν να μπορούν να τοποθετηθούν και essm με mk56 εκατέρωθεν του υπόστεγου όπως είχε προταθεί για τις S.(16+16)
http://www.shipbucket.com/wiki/index.php/Mk_48_VLS
https://www.navalanalyses.com/2015/03/elli-class-frigates-of-hellenic-navy.html?m=1

Jet Fuel
Jet Fuel
4 years ago

Η τοποθέτηση μεγαλύτερου και βαρύτερου εκτοξευτη σε υψηλότερη θέση (συν μεγαλύτερο βάρος απο τους επιπλέον πυραύλους) μετατοπίζει υψηλότερα το Κέντρο Βάρους του σκάφους. Κατα συνέπεια επιρρεάζεται η πλεύση του σκάφους και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ευστάθειας ή και πρόβλημα αυξημένου «θορύβου» που θα παράγεται απο τον σκελετό του σκάφους.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  Jet Fuel

Οι meko είναι σχεδιασμένες από το ναυπηγείο για να εξοπλίζονται με έναν 8απλο mk 41 εκεί που έχουμε το πρωραίο phalanx και έναν 32αρη εκεί που έχουμε τον mk 48, δεν κάνεις κάτι που δεν έχει σχεδιαστεί ήδη. Επίσης δεν θα μπει τίποτα ψηλότερα. Καταλαβαίνω τις ενστάσεις σου για τους mk 56 εκατέρωθεν του υποστέγου αλλά αν διαβάσεις το Link της Naval analyses, είχε προταθεί (για την μια μόνο πλευρά) για τις S, και γιαυτό γράφω ίσως. Το πρόβλημα είναι οτι αντί να κάνουμε τις meko τούμπανο, αφού έχουν το περιθώριο, μειώνουμε τον προϋπολογισμό από τα 500 στα 100 εκ €,για να βγουν τα λεφτά για τις fti.

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Ακριβώς!
Τι συζητάμε τώρα
Με τέτοιο budget δεν γίνονται και πολλά
2 Belhares και ξερo ψωμί!!
και Όλα τα αλλα να γίνουν xxxxx ?????/*****

Jet Fuel
Jet Fuel
4 years ago

Εψαξα πολύ για να βρω το παρακάτω σχεδιάγραμμα με τους οπλικους συνδιασμούς που υπήρχαν την δεκαετία 1980-90 για τις ΜΕΚΟ 200.

(1α) Προσεξε οτι πουθενα το ναυπηγείο δεν δειχνει οτι στον χωρο πίσω απο το υπόστεγο ελικοπτέρου μπορεί να τοποθετηθεί ο μεγαλύτερος και βαρύτερος 32αρης εκτοξευτής. Η σειρά «Υδρα» ειναι μοναδική στην ισοστάθμιση διότι όχι μονο τοποθετήσαμε ΚΑΙ κάθετο 16αρη εκτοξευτή (σχεδόν στην πρύμνη) αλλά ΚΑΙ το πρωραίο Φάλανξ, εξισορροπόντας το επιπλέον βάρος με διαφορετική εσωτερική κατανομή του βάρους άλλων συστημάτων !!

https://www.globalsecurity.org/military/world/europe/meko-schem.htm

(1β) Το ότι το κάναμε κατά την αρχική σχεδίαση του σκάφους δεν σημαίνει οτι μπορούμε τωρα να τοποθετήσουμε πρυμναίο 32αρη κάθετο εκτοξευτή εκει που ειναι ο Μκ41 χωρις να αλλάξουμε δραστικά την κατανομή βάρους και την εσωτερική ισορροπία του σκάφους. (θυμίσου τα προβλήματα εσωτερικης κατανομής βάρους στα Υ/Β “214” , τότε που λέγαμε οτι «γέρνουν»)

Σε μεταγενέστερες σχεδιάσεις (μετα το 2005) υπήρξαν μερικές αλλαγές αλλά αυτο δεν σημαίνει οτι μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν τέτοιες δομικές μετατροπές σε προγενέστερης σχεδίασης σκάφη.

Θεωρητικά θα μπορούσε με εκτεταμένη δομική ανακατασκευή να αλλάξουν πολλά και να τοποθετηθεί αυτό που θες, όμως το κόστος ίσως να έφτανε και περίπου στο μισό του να ναυπηγηθεί ενα ολοκαίνουργιο πλοίο. Αξίζει ;

(2) Σε μερικές περιπτώσεις ΜΕΚΟ όπως οι Βραζιλιάνικες «Ταμαντερέ» τοποθετείται δεύτερος μεγαλύτερος/βαρύτερος εκτοξευτής. Ομως οι «Ταμαντερέ» ειναι εντελώς ολοκαίνουργια σχεδίαση που έχει την αρχική γραμμή και την ναυπηγική μέθοδο της ΜΕΚΟ. Παρ΄όλο που ειναι σύγχρονη σχεδίαση ο βαρύτερος εκτοξευτήρας δεν τοποθετείται ψηλά και πίσω απο το υπόστεγο αλλά σε χαμηλότερο κατάστρωμα και στο μέσο του σκάφους.

https://www.naval.com.br/blog/2019/03/31/exclusivo-as-razoes-que-levaram-a-escolha-da-meko-no-programa-tamandare/

(3) Πιο εύκολο απο σχεδιαστική άποψη θα ηταν να αλλάξει η διάταξη στον εξοπλισμό της πλωρης, με την απόσυρση του Φαλανξ και την εγκατάσταση 32 κάθετου εκτοξευτή. Ομως το κόστος θα ξεπεράσει ανα πλοίο όσα κονδύλια έχουμε προϋπολογίσει και για τα 4 πλοια.

(4) Το αναφέρω μόνο γιατι το ανέφερες.

Τα πλοία που θα μπορούσαμε να είχαμε σχετικά εύκολα αναβαθμίσει με οτιδήποτε σύγχρονο και εξελιγμένο υπάρχει είναι οι «ΕΛΛΗ» !!

Ενδεικτικά, αλλαγη του κεντρικού ιστού κεραιών με εγκυβωτισμένα ρανταρ, αναβαθμισμένο σύγχρονο ΚΠΜ σε συνδιασμό με οποιοδήποτε συμβατό σύστημα με το ρανταρ ΑΑ πυραυλων. Αλλά τα «εάν» ειναι απλώς για να κάνουμε συζήτηση.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  Jet Fuel

Καλά θα με τρελάνεις ????? Σε όλα τα σχεδιαγράμματα δεν έχει τον mk 21 στην θέση που λέμε?? Αυτός είναι ο σχεδιασμός του πλοίου, απλά τότε δεν υπήρχαν vls. Εκεί που έχουμε τον mk 48 έβαλαν και οι Τούρκοι τον mk 41στις barbaros και αυτή είναι η διαμόρφωση της meko A200 32+8. Εκεί που είναι το phalanx παίρνει μέχρι 8 κελιά.

Υ.Γ. μπράβο για το ψάξιμο!!! Ψάχνω πολύ καιρό για κάτι τέτοιο και δεν έχω βρει κάτι το έσωσα στους σελιδοδείκτες !!!!

Αίας
Αίας
4 years ago
Reply to  Jet Fuel

Ακριβώς jet fuel, πολύ σωστά και μάλιστα χρειάστηκε να το γράψεις δύο φορές.
Η θέση που επιλέχθηκε σε εμάς είναι ήδη οριακά ψηλά σε σχέση με το βάρος.
Ας δει κανείς την διάταξη της Αυστραλίας επίσης.
Αν ο εκσυγχρονισμος γίνει στον ναυσταθμο μιλάμε για μια οικονομία αλλά και για περιορισμένες εργασίες.
Δεν μιλάμε για ριζικό εκσυγχρονισμο.
Τα χρήματα είναι και αυτά οριακά;
Αν υπήρχε κάτι παραπάνω τότε καλό θα ήταν εκτός από ηλεκτρονικά να περιελάμβανε και αναβάθμιση των φαλανξ και του πυροβολου, σίγουρα να γίνει κάτι με το σόναρ;
Οι φρεγάτες αναγκαστικά θα έχουν λόγο ηλικίας και δυνατοτήτων ανθυποβρυχιακο ρόλο και έμφαση, είναι πιο συμφέρον.
Είναι αναγκαίο να γίνει αναβάθμιση και των χαρούν.
Φαλανξ και χαρούν σε αναβάθμιση θα αποτελέσουν και οδηγό για επέκταση του προγράμματος στα υπόλοιπο στοκ τους;
Το υφιστάμενο κπμ είναι πρόγονος του tacticos; πρώιμη έκδοση; η αλλαγή σε κάτι άλλο δημιουργεί πρόβλημα;
Υπάρχει σήμερα ομοιοτυπια στην εκπαίδευση πάνω σε αυτό;
Τορπίλες… Αν όχι οι γερμανικές τότε ξεπεράστηκε το πρόβλημά της πιστοποίησης άλλης, το κόστος, είναι σήμερα πιο ελαστικοί οι Γερμανοί για αυτό;
Η καλύτερη επιλογή είναι να δοθεί η αναβάθμιση σε ναυπηγείο (κράτος) με όρο το κράτος να παράσχει μεταχειρισμένα σκάφη ως ενδιάμεση λύση με ληζινγκ και δυνατότητα αγοράς.
Η Ολλανδία /Βέλγιο ίσως θα μπορούσε να ενδιαφερθεί, έχουν προχωρήσει σε τέτοια προγράμματα πρόσφατα για τις Μ.
Το σημαντικότερο είναι η όποια διαμόρφωση επιλεγεί να μην παρουσιάζει ρίσκο.
Να είναι δοκιμασμένη με μηδενικό κίνδυνο και αξιόπιστη.

AESA
AESA
4 years ago
Reply to  Αίας

Εγγυήσεις δεν θα σου δωθούν από κανένα. Στην τελική θα προτιμούσα να γίνει μια σωστή πειραματική προσπάθεια από το ίδιο το ΠΝ σε ένα πλοίο, με φιλόδοξη αναβάθμιση, κελιά, radar κτλπ. Θα αποκτηθεί τεχνογνωσία, που μπορεί να κοστίσει αλλά θα εφαρμοστεί σε πολλά πλοία, από φρεγάτες μέχρι πυραυλακάτους. Φαντάζεστε 10 Π/Α με ραντάρ ΑΕSA, link 16, 16 κελιά, όμοια με τις φρεγάτες; Αυτά τα προγράμματα έχουν ρίσκο, και κόστος. Δεν πάμε να ανακαλύψουμε τον τροχό, δοκιμάζουμε έτοιμες λύσεις που προσαρμόζουμε σε δικά μας μέσα. Δεν νομίζω το ΠΝ να μην μπορεί να αναλάβει κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να δεχτώ πως οι Ολλανδοί κατασκεύαζουν πλοία και εμείς να μην μπορούμε να προσαρμόσουμε όπλα και συστήματα στα πλοία μας. Στην τελική 3 υποβρύχια τα φτιάξαμε εμείς. Δεν είναι καιρός να κοιτάξουμε λίγο πιο μακριά από τα έτοιμα;

AESA
AESA
4 years ago
Reply to  AESA

Φαντάζεστε 20 τέτοια πλοία με αντιπλοικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους σπαρμένα στο Αιγαίο πίσω από τα νησιά, και με κλειστά τα ρανταρ τους να λαμβάνουν δεδομένα από τα Εριαν, Drones, Σταθμόυς εδάφους, και να εγκλωβίζουν με συντεταγμένες όποιον στόχο θέλουν χωρίς να γίνονται αντιληπτά!!

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  Αίας

Ρε συ Αίαντα που το είδες το ψηλα?? Οι Αυστραλοί έχουν βάλει τον 8αρη, στην θέση που προβλέπεται από την σχεδίαση, όπως γράφω για 3ή φορά εκεί που έχουμε το phalanx και εμείς τον 16αρη εκεί που προβλέπεται από την σχεδίαση του πλοίου και μπορεί να πάρει μέχρι 32αρη mk41.

Αίας
Αίας
4 years ago

Αγαπητέ Ηλία (βλέπεις αποφεύγω το ρε συ, αν και ειλικρινά δεν με ενοχλεί).
Ναι οι Αυστραλοί έχουν τον 41 στην θέση που λες.
Και τα κ/β μπροστά.
Και άλλαξαν διαμόρφωση στην πρυμνη.
Και την έκλεισαν με 100 τόνους έρμα για λόγους ευστάθειας.
Και μερικά και ακόμα…
Σε σημείο που οι νέο ζηλανδοι δεν προχώρησαν στο ίδιο πρόγραμμα ατόφιο αλλά εν μέρει για να αποφύγουν αυτά και μερικά άλλα που έκριναν δεν χρειάζονται.
Στην Ελλάδα δε από το 2014 η διεύθυνση διοικητικής μέριμνας που ασχολήθηκε με την εκπόνηση πορισματος εκσυγχρονισμου των μεκο πως βασικός περιορισμός του προγράμματος είναι ο εκτοξευτης που θεωρείται κοστοβορα η αλλαγή του αλλά και απαγορευτικά επιβαρυντική για την ευστάθεια και πλευσιμοτητα του πλοίου.
Το ίδιο αναφέρει και για την αύξηση βάρους στον ιστό του ραντάρ.
Τέλος θεωρεί πως η καλύτερη σκέψη είναι η ανάθεση σε εταιρεία και πως οι εργασίες μπορούν να γίνουν στον ναυσταθμο χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία του.
Τέλος προκρινει μια λύση μηδενικού τεχνολογικού ρίσκου.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  Αίας

Καταρχάς ζητώ συγγνώμη, (και όχι για τους τύπους) αν σου φάνηκε προσβλητικό. Η αλλαγή στην ευστάθεια των Αnzac, από ότι είχα διαβάσει οφείλεται στον ιστό του ραντάρ και όχι στον vls. Δεν γνωρίζω το πόρισμα της επιτροπής, αν μιλάει για ευστάθειας λόγω του και του vls ή μόνο του ραντάρ, αλλά ούτως ή άλλως χρειάζεται και αλλαγή του ραντάρ για να αξιοποιήσεις τα κελιά. Δες την απάντηση μου και στον Jet Fuel και στον aris32.

Αίας
Αίας
4 years ago

Μην ζητάς συγνώμη, πραγματικά δεν με ενοχλεί, απλά έκανα μια επισήμανση.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Αίας

Σωστός για τις ANZAC
Πέρα από την ευσταθία κάναν και εκτεταμένες αλλαγές και ενισχύσεις στα δομικά στοιχεια του πλοίου bulkheads , frames,longerons
Εμείς δεν έχουμε ούτε το χρόνο ούτε το χρήμα για τέτοιου είδους επεμβάσεις
Μην ξεχνάμε πως οι Αυστραλοί με αυτό το πρόγραμμα ξόδεψαν τα λεφτά στη δίκια τους βιομηχανία και οικονομία
Δεδομένου της ηλικίας των δικό μας MEKO και των περιορισμένων διαθεσιμων πρέπει να κοιτάξουμε προς δοκιμασμένες λύσεις με μηδενικό ρίσκο έστω και δεν είναι state of the art

Ο ασχετος
Ο ασχετος
4 years ago
Reply to  Αίας

Οταν την εχουν κανει ηδη οι αυστραλοι δεν θεωρειται σχεδον μηδενικου ρισκου?

AESA
AESA
4 years ago
Reply to  Jet Fuel

Και μόνο η αντικατάσταση του περιστροφικό ραντάρ ( 2+ τόνοι να περιστρέφονται στα 1 ή 2 hz στα 30 μέτρα ψηλώτερα από την ίσαλο) μπορεί να εξισοροπηθεί με πολλαπλάσιο σταθερό βάρος σε ύψος εγγύτερα στο κέντρο βάρους. Μιλάμε για περίπου 40 τόνους, δηλαδή μηδέν καταπόνηση για ένα τόσο μεγάλο σκάφος. Δεν γνωρίζω βέβαια αν το ραντάρ θα είναι AESA ή όχι.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  AESA

φρεγάτα χωρίς οργανικό ελικόπτερο; Κι όμως θα μπορούσε αν το ρόλο του ελικοπτέρου τον αναλάβουν άλλα μέσα (π.χ. ειδικά drones κλπ.)

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  sotbak

Νομίζω ότι το uav συμπληρώνει το ελικόπτερο και όχι αντικαθιστά..

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Kimon

αυτό ισχύει για τις Μπελ;

AESA
AESA
4 years ago
Reply to  sotbak

Το ελικοδρόμιο θα υπάρχει απλά το ελικόπτερο θα φιλοξενείτε στο ελικοδρόμιο. Με μικρή μετατροπή του ελικοδρομίου για να ενισχύσει την φύλαξη του.

gdmast
gdmast
4 years ago
Reply to  sotbak

Το ε/π δεν έχει μόνο την αποστολή να πετά και άρα να προσφέρει δεδομένα στα ραντάρ, αλλά και α/υ ρόλο. Δεν μπορεί σε πλοία με περιορισμένη σουίτα α/υ πολέμου να το στερηθεί, ιδίως με τα υ/β που θα ρίξουν στη θάλασσα προσεχώς οι γείτονες. Άλλες λύσεις μπορεί να συζητηθούν. Όχι όμως αυτή. Αλλά υπάρχει κόστος και είναι δύσκολο να χωρέσει. Γιατί με τα χρήματα που προσπαθούμε, ούτε τα μισά απ’ ότι πρέπει να γίνουν δεν θα πραγματοποιηθούν. Γι’ αυτό το ΠΝ ήθελε τουλάχιστον 100 εκ. ανά πλοίο.

Athan
Athan
4 years ago
Reply to  sotbak

Κι αυτά heli deck θέλουν, εκτός αν μιλάς γι’αυτά τα Κινέζικα που τραβάνε οι φωτογράφοι τους γάμους από ψηλά.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Athan

επειδή το περιβάλλον του Αιγαίου είναι ιδιαίτερο ως προς τον ανθυποβρυχιακό αγώνα, εγώ θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουμε drones ειδικής Α/Υ αποστολής που να σαρώνουν το Αιγαίο με χαμηλό κόστος και να μεταδίδουν τα δεδομένα σε φρεγάτες/214ΗΝ κλπ. Δηλαδή τα λοιπά μέσα εντοπισμού (ελικόπτερα από τη βάση και Ρ-3 να δρούσαν συμπληρωματικά και ειδικά όταν αυτό απαιτείτο = εξοικονόμηση μέσων-κόστους. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να μη χρειάζονται οι φρεγάτες οργανικά ελικόπτερα. Τώρα είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα διαφωνήσουν, όμως τα drones για αυτό το αντικείμενο έρευνας είναι το μέλλον… Αναφέρομαι σε drones που να μην σηκώνονται από φρεγάτα, αλλά να σηκώνονται από τη βάση τους για πχ 24ωρη επιτήρηση-έρευνα Α/Υ.

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago
Reply to  sotbak
General LEE
General LEE
4 years ago

Θεωρώ ότι πρέπει να πάμε σε Γαλλική διαμόρφωση ΚΠΜ με νέο ραντάρ όταν είναι έτοιμο της DETENEO με τη THALES αν βγει η συμφωνία. Είναι ικανό να εντοπίζει στέλθ σε μεγάλες αποστάσεις σε Χ μπάντα και να κάνει ηλεκτρομαγνητικό πόλεμο. Το ίδιο και οι GOWIND.

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  General LEE

μετα θα πρεπει να πιστοποιησεις τα οπλικα συστηματα της μεκο στα γαλλικα συστηματα ειτε να αλλαξεις των mk48 με 16sylvera43 . και τα δυο δυσκολα με μεγαλο κοστος και χρονοβορα.

Digenis
Digenis
4 years ago

Thales ή LM … Ψηφίζω Thales με NS200 αν και μια μικροτερη εκδοση το Sea fire δεν θα μας χαλαγε καθολου

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Digenis

σωστός, ΝΣ200

gdmast
gdmast
4 years ago
Reply to  sotbak

Το S.F. ξέχνα το. Θέλει σταθερά πάνελ, άρα τελείως άλλου τύπου ¨κατάρτι”.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  gdmast

Το ΝΣ200 δεν μπορεί να μπει στις ΜΕΚΟ 200ΗΝ;

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  Digenis

Σιγά μην μπει NS-200, το πλέον πιθανό είναι να προταθεί το SMART-S Mk.2, άντε NS-100 στην καλύτερη.
Χωρις να έχουμε δει τιμές πάντως, αφού το πάμε για Belharra μάλλον πρέπει να κινηθούμε προς SETIS, αν και μάλλον το ρίσκο ολοκλήρωσης μεγαλύτερο.

Επι της ουσίας δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά βέβαια σε αυτό το εύρος της αναβάθμισης, όπλα μένουν άθικτα και πολλοί αισθητήρες μένουν ως έχουν.

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Spirit

συμφωνω το ns-100 ειναι ιδανικη λυση για το νεο ρανταρ. ειναι κατι που δεν το γνωριζουν οι απεναντι ενω το smart-s αν και ιδανικο ειναι κατι που το ξερουν χρονια και ξερουν τις αδυναμιες του καλυτερα.
ασε που το ns-100 ειναι καλυτερο και ενσωματωνει περισσοτερες νεες τεχνολογιες

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  aris32

Μπορεί να συνεργαστεί όμως με τους ESSM?

Νομίζω πως πάνε να μας σπρώξουν το SMART-S επειδή είναι ΉΔΗ έτοιμο να συνεργαστεί με τους ESSM

Τα ίδια και με το ισραηλινό radar

Δεν έχουμε χρόνο και χρήμα για τέτοιου είδους εργασίες

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  CKfurious

αν δεν μπορει να συνεργασθει τοτε trs4d .

GUS
GUS
4 years ago

Μακάρι να γινόταν ένας πιο εκτεταμένος εκσυγχρονισμός.
τα πλοία θα μείνουν σε υπηρεσία πάρα πολλά χρόνια ακόμα.
κ με πχ 600 εκ θα έχουμε 4 καλά πλοία για αυτό το διάστημα

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  GUS

Προσπαθούν με την εργασία στο Ναύσταθμο να γλυτώσουν καμιά 60αρια εκ διαδικαστικά !!! Κατι ειναι και αυτό

Mike
Mike
4 years ago

Όποια τορπίλη κι αν επιλέγει, αριθμός SUT πρέπει να εκσυγχρονιστεί σε Mod 4.

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  Mike

Πιθανότατα ασύμφορος τέτοιος εκσυγχρονισμός με τα ίδια χρήματα αγοράζεις BS ADV

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Spirit

BS=BlackShark afdvanced??
Τι τιμές συζητάμε?
Καινούργιες πάνε πάνω από 3-4-5 mill/piece
Οι Ινδοί συζήταγαν για εκσυχρονισμό σε Mod 3 στο 1mill η τορπίλη εάν θυμάμαι σωστά
Σίγουρα πρέπει να εκσυχρονιστεί αριθμός διότι πόσες καινούργιες θα αγοραστούν και εάν?

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  CKfurious

Δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικές τέτοιες τιμές για να μετατρέψεις τορπίλες του 80′ σε επίπεδο BlackShark ADV, αφού το μονο που παραμένει από την αρχική τορπίλη SUT διατηρείται μόνο το περίβλημα και η κεφαλή μάχης στο επίπεδο Α4.
Οι Ινδοί δεν ξέρω τι εκσυγχρονισμό πραγματοποίησαν αλλά ρεαλιστικά για Α4 δεν το βλέπω εφικτό τέτοιο ποσο, σε σχέση με το κόστος μιας καινούργιας τορπίλης. Αν μιλάμε για επίπεδο Α3 βέβαια δεν ξέρω αν αξίζει και τον κόπο, αλλα πρέπει να δούμε και τις προσφορές.

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Μα ποιος ασχολείται πλέον με αυτά τα σαπάκια τις MEKO και αυτές τις μικρό λεπτομέρειες τις τορπίλες??

Εδώ όπου νάνε καταπλέουν 4 AB και 2(+2) super Digenis Mode Belhares!!

Αμάν πια!

Θα αυξηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός και θα πάρουμε και τις άλλες 3 γαλλικές μεταχειρισμένες FTI μέχρι το 2030!

Οποτε To 2030:

4 AB
7 BELHARES
? MEKO

Αμάν πια με τη κλαπσουρα για αυτά τα σαπάκια και τις τορπίλες!!!

Κοσμογονία

Έρχεται και η Ανάπτυξη και ποιος μας πιάνει
Το ισχυρότερο Ναυτικό στη Μεσόγειο!!

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ck Εχεις γίνει κουραστικός πάντως. Εδώ μιλάμε για μεκο και τορπίλες δεν καταλαβαίνω την εμμονή σου με τα υπόλοιπα. Δηλαδή την καταλαβαίνω αλλά δεν κολλάει σε αυτό το θέμα που συζητάμε τώρα.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  ShadowMan

Χούμορ κάνει ο άνθρωπος…. με το super Digenis Mode Belhares έκλαψα…..

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Κφαλα ζηλευεις γιατι οτι λεω βγαινει !!!! Αχχχ .Απλη λογικε ναχες .Μεχρι και τα link σε side που εβαλες τον γύρισαν αλλιώς μεσα σε μια μερα και σε άφησαν ξεκρέμαστο .

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Τι βγαίνει και που ? 👿

Για πες διαμόρφωση και τιμή!!! :shutmouth:

Γιατί πολλά γράφονται και Ακόμα τίποτα δεν υπογράφεται!! 😛

Για δώσε διμαόρφωση και τιμή και θα δούμε αν σου βγει! 😎

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  CKfurious

” super Digenis Mode Belhares!!” μιλάμε οι βεντέτες έχουν πάει σε άλλο επίπεδο

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  chikichiki

Που να δεις οι τιμές σε τι επίπεδο θα ανεβούν με όλες αυτές τις τροποποιήσεις!!! 😥

Νομίζω πως ο Digenis είχε γράψει πρώτος περί ESSM στις BELHARES!!! 😎
(what a vivid imagination !!!)

Πάντως ο Υπουργός 😕 δήλωσε σήμερα πως #απέχουμε ακόμα χρονικά από την τελική απόφαση#

https://www.defence-point.gr/news/f-16-super-vita-belh-rra-elliniko-uav-o-yetha-enimeronei-gia-tis-exelixeis

Good wines once again!! 😡

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  CKfurious

και πάλι έγραψες!!!!

Nestoras
Nestoras
4 years ago

Θεωρώ και εγώ ότι θα έπρεπε να είναι πιο γενναία η αναβάθμιση. Κυρίως θα ενδιέφερε η πιστοποίηση των 16 κελιών του MK 48 να φέρουν 2Χ ESSM έκαστο, για να αυξηθεί ο φόρτος σε 32 συνολικά πυραύλους. Δεν νομίζω να κοστίζει υπερβολικά και είναι κρίμα να μη γίνει άμεσα τώρα που τα πλοία θα τραβηχτούν για τη συντήρηση και αναβάθμισή τους.
Επίσης ένα RAM στη θέση του ενός από τα 2 Phalanx θα αύξανε επίσης σημαντικά τις δυνατότητες του πλοίου.
Για τις τορπίλες τι να πω. Ντρέπομαι που τόσα χρόνια τα λεφτά μας έχουν ξοδευτεί για να κυκλοφορούν τελευταίας τεχνολογίας υποβρύχια με τορπίλες 40ετίας που ακυρώνουν τα πλεονεκτήματα για τα οποία πληρώσαμε τα υποβρύχια. Ας τελειώνουμε επιτέλους!

Jet Fuel
Jet Fuel
4 years ago
Reply to  Nestoras

(1) Επαναλαμβάνω την απάντηση που έγραψε προθύστερα για το ερώτημα: «Η τοποθέτηση μεγαλύτερου και βαρύτερου εκτοξευτη σε υψηλότερη θέση (συν μεγαλύτερο βάρος απο τους επιπλέον πυραύλους) μετατοπίζει υψηλότερα το Κέντρο Βάρους του σκάφους. Κατα συνέπεια επιρρεάζεται η πλεύση του σκάφους και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ευστάθειας ή και πρόβλημα αυξημένου «θορύβου» που θα παράγεται απο τον σκελετό του σκάφους.»
(2) Πολύ καλύτερη (και ενδεχομένως οικονομικότερη) θα ηταν η αναβάθμιση των 2 Phalanx σε Μκ2 Phalanx 1B (ίσως και σε Baseline 2 )

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Jet Fuel

jet fuel η raytheon πριν καιρο ειχε σαν αναβαθμιση του Mk48 διπλα κανιστρα για να τοποθετουνται 2πλα στα vls του Mk48 με σκοπο των διπλασιασμο των essm . δεν αλλαζεις ουτε vls ουτε τοποθετειτε πιο ψηλα . απλα στο κανιστρο τοποθετουνται 2 essm . το μονο ερωτημα ειναι αν υπαρχει πλεον αυτη η δυνατοτητα η οχι . αν υπαρχει επειδη εχει γινει δεν θυμαμαι σε ποιο πλοιο που φερει τον vls τοτε καλο ειναι να το σκεφτουμε γιατι αλλο 16essm και αλλο 32

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
4 years ago
Reply to  aris32

Τα 32 είναι πολύ καλά, αρκεί να έχεις σκοπό να δώσεις 2 εκατ. x 4 πλοία x 16 επιπλέον ESSM = 128 εκατ.
Αν δεν έχεις τέτοιο σκοπό, καλά είναι και τα 16…

sotbak
sotbak
4 years ago

1) φ21 ή 2) black shark για τορπίλες.

1) ΛΜ με το ισραηλινό ή αλλιώς ΝΣ200

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  sotbak

Το ns200 θεωρειται overkill βαση επιδοσεων,τιμης,ηλικιας ΜΕΚΟ,συνολικου διαθεσιμου ελληνικου κονδυλιου,αποθεματος και τυπου πυραυλων(16 essm) , ελειψη link 16 -που παλι δεν το βλεπω- , νεοτητας του ρανταρ και μη επιλογης- χρησης του απο κανεναν αλλο προς το παρον. Ψαχνουμε κατι διαφορετικο

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

το άρθρο μιλάει ως ενδεχόμενο στην πρότασή της η εταιρεία να το βάλει το ΝΣ-200. Το ζήτημα είναι (αν το βάλει) μας κάνει; Πάντως ανεξαρτήτως αν θα είναι ΝΣ-100 ή κάτι άλλο link-16 είναι απαραίτητο, εδώ θα το είχαμε στις Αδελαΐδες……

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago

Ποια τορπίλη έχει τις καλύτερες ανθυποβρυχιακες δυνατότητες;….αυτήν να πάρουμε!

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  MPAMPIS

Σχεδον οι 3 ευρωπαικες το ιδιο ειναι … Οι αμερικανικη διαφερει σε λογικη λογο ωκεανιας νοοτροπιας … Οταν κυνηγας πυρινικα υποβρηχια θελει βαρυ γρηγορο σιδερικο για !!!

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago
Reply to  Digenis

Ε ναι για αυτο λεω και εγω….αρα mk 48 και ενδιάμεση λύση και καποια στιγμή βλέπουμε και για ευρωπαϊκές (μαλλον γερμανικές)….

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  MPAMPIS

Όλες για Α/Υ είναι, βαρέως τύπου. Τώρα ποια είναι καλύτερη, είναι ερώτηση ασ’τα να πάνε γιατί οι πληροφορίες σπανίζουν. Το ΠΝ νομίζω την τελευταία φορά είχε επιλέξει την Black Shark.

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago
Reply to  chikichiki

Ναι όλες ειναι Α/Υ και τα στοιχεία ειναι περιορισμένα.Η λογική παντως λέει οτι οι αμερικανικές ειναι καλύτερες για Α/Υ μιας και ο κύριος αντίπαλος ειναι τα ρωσικά υποβρύχια….
Το ΠΝ είχε επιλέξει την ιταλική πριν απο 15 χρονια τότε δεν ξέραμε ακόμα για τα 214ΤΝ….

General LEE
General LEE
4 years ago

GOWIND επιμηκυμένη φορτωμένη μέχρι τα μπούνια σας κάνει?

Εγώ αγοράζω πάντως!

stepa
4 years ago

Εν ετει 2020 σχεδον , ακομα συζηταμε για τον εξοπλισμο ενος συστηματος που υπογραψαμε συμβαση προμηθειας το….2000. Μηπως επι τη ευκαιρια να κανουμε κι εναν εκσυγχρονισμο στα 214? Ερωτημα.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  stepa

Προβλέπω προς το τελος τις επόμενης δεκαετιας να τα τραβάμε ενα νέο κουστούμι … Προς το παρον Προέχουν άλλα θεματα με τα υποβρηχια να λυθουν … Πχ τα +2 του Σαφα με τους μαθουσαλες 209 να δουμε τι θα κάνουμε !!!

darede
darede
4 years ago
Reply to  stepa

Και βέβαια χρειάζεται εκσυγχρονισμός των 214 αλλά εδώ θα δεχθούμε το 2020 καινούρια ΤΠΚ με εξοπλισμό δεκαετίας.

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  stepa

Έχει βγει κάτι καινούργιο για αυτά?

SpaceMan
SpaceMan
4 years ago

Έχω την εντύπωση πως θα μάθουμε νέα για τις τορπίλες όταν αυτές θα έχουν ήδη φορτωθεί στα υποβρύχια.

recce
recce
4 years ago
Reply to  SpaceMan

Κανονικά ούτε τότε θα έπρεπε να μάθουμε νέα, και άστους όλους να χτυπιούνται…

Digenis
Digenis
4 years ago

Τορπίλα λεω την Γερμανική , τόσο καλό μας έκανε ο Σοιπλε να μην είμαστε και αχάριστοι !!!

MisCo
MisCo
4 years ago

Αυτη η μιση αναβαθμιση πεταμενα λεφτα μου φαινεται.

1) Εφοσον δεν εχουν σκοπο να παρέμβουν στα κελια, θα επρεπε να διώξουν το 1 Phalanx και να εισάγουν ενα RAM block 2 στην θέση του.

2) Ενα σύγχρονο σύστημα παραπλάνησης τορπιλων (αυτο απο τις Belhara για την ακριβεια)

3) Εισαγωγη νεων πυρομαχικων για το κυρίως πυροβολο

4) Εισαγωγη drone

5) Καποια βελτιώση στο σόναρ θα ηταν καλοδεχούμενη επίσης

6) Link 16/22 απλα αυτονοητο…

Τα ανωτερω δεν ειναι ακριβα και ειναι περίπου αυτονοητες αναβαθμίσεις για ενα σκάφος που θα θαλασσοδερνει για ακομα 15 χρονια.

Οσο ζουμε ελπιζουμε, να ξυπνησει καποιος εκει μέσα και να αυξησει λιγο τα κονδυλια. Ειναι κριμα τα λεφτα των φορολογουμενων να μην πιασουν τοπο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
4 years ago
Reply to  MisCo

Τα Phalanx θέλουν αναβάθμιση, 1,5 εκατ. το ένα, δεν είναι πολλά

Το σύστημα παραπλάνησης τορπιλών είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητο – ελπίζω να τους φωτίσει ο Θεός…

adpanos
adpanos
4 years ago

Ψάχνουμε με χίλιους δυο τρόπους να χωρέσουμε έναν παραπάνω 8απλό κάθετο εκτοξευτή στις Bellhara και δεν κάνουμε το προφανές.
Να τοποθετήσουμε έναν MK41 στις MEKO ή το πολύ πολύ να τροποποιήσουμε τον υπάρχον ώστε να δέχεται 2 X ESSM ανεβάζοντας το απόθεμα στους 16 ….

Με έναν MK41 θα μπορούσαμε να κρατήσουμε την ποσότητα των 16X ESSM και να φορτώσουμε VL ASROCK και SM2 …
Θα άλλαζαν επίπεδο οι φρεγάτες που πλέον μοιάζουν πιο πολύ με σύγχρονες κορβέτες ….

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  adpanos

για το sm2 και την τοποθετηση mk41 ειναι δυσκολο να γινει γιατι απλα θα κοστισει πολλα χρηματα. τωρα ερωτηση αν υπαρχει ακομα διαθεσιμη η επιλογη διπλασιασμου στα κανιστρα των mk48 ναι πρεπει να γινει( υποθετω πως θα εχει γινει αλλα δεν θα ειναι πλεον διαθεσιμη μιας και κανενας πλεον δεν τοποθετει mk48 αλλα mk41) οποτε ιδανικα ειναι η αναβαθμιση του ρανταρ , του κυριος πυροβολου των phalanx , εγκατασταση λινκ16 εγκατασταση 20χιλ πυροβολων (αν και με αναβαθμιση των phalanx την καλυπτεις αυτην την αναγκη για αμυνα εναντιον ασυμμετρων απειλων)και οπωσδηποτε η χρηση uav . για εμενα ειναι το πιο σημαντικο οι φρεγατες και οι κανονιοφοροι να εχουν uav τυπου scaneagle στις διαθεση τους.
με αυτες τις αλλαγες και με τις οποιες αναβαθμισεις σε σοναρ και αλλα υποσυστηματα

Steve
Steve
4 years ago

ΠΤΗΣΗ για τορπίλες και ΜΕΚΟ απλά (μη δεσμευτικοί) τεχνικοί διάλογοι δεν είναι???
Έχει ανακοινωθεί διαγωνισμός για κάποιο από τα 2?
Οι Γάλλοι που ήρθαν και είδαν τα 214.. έχουμε νέο από το αποτέλεσμα για F21?

Έχουμε καμία χειροπιαστή πρόταση???
Δηλαδή “Οι Ιταλοί προσφέρουν τόσες τορπίλες με τόσα χρήματα” “Οι γάλλοι τόσα… κτλ…

Athan
Athan
4 years ago

Είναι λογικό μετά την έρημο Γεδρωσία που ζήσαμε τόσα χρόνια, να μπουκώνουν οι νευρώνες μας από τα θετικά νέα στην Άμυνα και μακάρι να ευοδωθούν οι σχεδιασμοί της Χώρας μας κι ας πάρει όποιος θέλει την δόξα. Από την άλλη, μερικοί μπερδεύουν την γκρίνια με την καχυποψία σε κάθε είδηση. Κουλάρετε βρε, κοντός ψαλμός αλληλούϊα. 🙂

General LEE
General LEE
4 years ago

Ρε παιδιά…

Αυτή η ρημάδα η F-21 εκτοξεύεται από πλοία? ή από ξηρά?

Ευχαριστώ.

Πάμε στους Γάλλους να πάρουμε 100 τεμάχια! Εγώ ΑΓΟΡΑΖΩ!

Πουλάμε SUT όλες στην Αφρική! η στη Λατινική Αμερική!

Επίσης μακριά από 214 γιατί θα τα μάθουν οι Τούρκοι και θα ακυρωθεί το πλεονέκτημα μας! Τα πουλάμε και αυτά και πάμε σε 10 SMX 31!

25% κάτω οι τιμές.

Εάν θέλουμε πάμε και για επιμηκυμένες BELHARRA 4 τεμάχια και 10 τεμάχια βελτιωμένες GOWIND!

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  General LEE

Μην ξεχασεις να δωσεις καμια παραγγελια για τιποτα Γαλλικο. Πουλημα των SUT στην Αφρικη εννοειται , ειδικα η Κενυα υπαρχει πληροφορια πως ενδιαφερεται. Τα 214 πουλημα στην Τουρκια ουτως η αλλως τα εχουν μαθει τα μυστικα τους , ασε που εχουν και κατι προβληματακια τα δικα μας , αυτο δεν ειναι πωληση , Δουρειος Ιππος ειναι!

nigozs
nigozs
4 years ago

Η τελική επιλογή θα είναι ευθέως συνδεδεμένη με το κόστος. Αυτό το ξέρουν καλά οι υποψήφιοι.
Τουλάχιστον ας συμπέσει η οικονομικότερη προσφορά να είναι και η καλύτερη.
Οι τορπίλες είναι περίπλοκο θέμα.
Τεχνολογικά, μπροστά -απο όσα είμαι σε θέση να ξερω- είναι οι Ιταλοί και οι Γάλλοι.
Οι Ιταλοί εχουν ίδια με εμάς υποβρύχια.

Tazos
Tazos
4 years ago

Δυστυχώς ο χρόνος για μια σοβαρή αναβάθμιση (όπως έκαναν οι Αυστραλοί) χάθηκε, τα πλοία είναι σχεδόν 30 ετών δεν αξίζει ούτε τα χρήματα ούτε τα ρίσκα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι:
1)Ένα φθηνό CMS ώστε τα ηλεκτρονικά να δουλεύουν χωρίς προβλήματα.
2)Ένα φθηνό 3D ραντάρ για σωστή καθοδήγηση ESSM 2 μέχρι τα 50 χλμ
3)Ένα RAM ώστε να μην σπαταλάμε ESSM σε μικρούς στόχους
4)Ένα νέο συρόμενο σοναρ (captas-4) που να μπορεί να μπει χωρίς πολλές μετατροπές.
5)Συντήρηση-αντικατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού.
Όλα τα άλλα είναι περιττά, οι Belhara θα ρουφήξουν όλο τον προυπολογισμό του ΠΝ και πρέπει κάπως να δούμε τι θα γίνει με τα υπόλοιπα πλοία που χρειάζονται αντικατάσταση.

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  Tazos

Δηλαδή ρε αδερφέ τι θα θεωρούσες σοβαρη αν περιγράφεις όλα αυτά.

Tazos
Tazos
4 years ago
Reply to  FOX

Θα μπορούσε να καταργηθούν τα Stir και τα περιστρεφόμενα ραντάρ και να αντικατασταθούν με flat panel AESA σε νεο ιστό, όπως εκαναν Αυστραλοι-Ν.Ζηλανδοί. Εκεί πάς σε άλλο επίπεδο, καθοδηγείς πολλούς πυράυλους, θέλεις και ΜΚ-41 για να χωρέσουν 30+ πύραυλοι, θες το κατάλληλο CMS.

KEKW
KEKW
4 years ago
Reply to  Tazos

Δλδ ποια ειναι τα υποψηφια ρανταρ που προτεινετε?

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  Tazos

Ο μονος λογος που το εκαναν αυτο οι Αυστραλοι ειναι επειδη η εταιρια κατασκευης ολων των παραπανω ειναι Αυστραλεζικη και οι MEKO τους πιο συγχρονες απο τις δικες μας. Σαν value-for-money επιλογη ειναι εκτος πραγματικοτητας για εμας. Ειδικα οσοι μιλανε για SM-2 σε Ελληνικες ΜΕΚΟ ειναι εκτος πραγματικοτητας .

KEKW
KEKW
4 years ago
Reply to  Tazos

Μονο το 3 και το 5. Τπτ αλλο. Τα λεφτα πρεπει να πεσουν σε 4 FDI και υ/β. Οι εκσυγχρονισμενες ΜΕΚΟ δε θα κανουν τη διαφορα. Εκτος και αν δωσουμε τουλαχιστον 100m/ship.

kostask22
kostask22
4 years ago

1000 φορές Naval group. Οι Τουρκοι ξημεροβραδιάζονται φτιάχνοντας επιθετικά σενάρια με τα Γερμανικά όπλα που γνωρίζουν και επιπλέον λόγω τάσης μεταφοράς τεχνογνωσίας για κατασκευής τους στην Τουρκία, δημιουργεί ενα στρατηγικό πλεονέκτημα στους γείτονες. FMS οι Γάλλοι, οι Γερμανοί μνημόνια. Μοναδική προοπτική να ξανα αγοράσουμε Γερμανικά όπλα με πίστωση και εξόφληση όταν πάρουμε επιτέλους τις πολεμικές αποζημιώσεις.
Στα χαρτιά η Γαλλική F21 ταιρίαζει γάντι στο Αιγαίο https://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/184730/dcns%E2%80%99s-f21-torpedo-advances-to-final-development-phase.html και το ΚΠΜ Setis θα ειναι φιλαράκι με τα συστήματα των Belh@ara από την μάνα τους, χωρίς επιπλέον Γαλλικά παζάρια.

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  kostask22

ιστορικα η τουρκια ειχε καλες σχεσεις με γερμανια και ρωσια . ιστορικα ουδεποτε μας βοηθησαν ουσιαστικα η ρωσια και η γερμανια. οι μονοι που βοηθησαν και βοηθουν παντα ειναι η Γαλλια ( οχι δωρεαν βεβαια αλλα εχουν μια φιλελληνικη σταση και η Αμερικη αν και πιο ουδετερη αλλα παντα θελουν την Ελλαδα σαν συμμαχο τους)
επισης να μην ξεχναμε την Κινα που μπορει να ειναι αλλο μεγεθος σαν οικονομια και σνα στρατιωτικη δυναμη αλλα τα μονα εθνη που σεβονται ( ειναι η κουλτουρα τους ετσι) ειναι η Αιγυπτος και η Ελλαδα γιατι εχουμε τους παλιοτερους πολιτισμους . Αυτο να μην το ξεχναμε. Τους ειναι πιο ευκολο για αυτους να κανουν δουλειες εδω.
αυτα για τα γεωπολιτικα . οσον αφορα τις τορπιλες προτιμω την Γαλλια ή αμερικη για τους παραπανω λογους . Με την γερμανια με την σταση της στο λαθρομεταναστευτικο την φιλοτουρκικη της πολιτικη και γενικα με την πολιτικη της που ειναι εναντια στις δραστηριοτητες με το φυσικο αεριο στην περιοχη μας ( εν ολιγοις ειναι συμμαχος με τον αξονα τουρκια ρωσια που δεν θελουν Αιγυπτος Ισραηλ κυπρος Ελλαδα να γινουν ενεργειακες χωρες γιατι η μεν ρωσια θα χασει το καλυτερο πελατη της την ΕΕ η δε Τουρκια χανει την περιφερειακη της επιρροη και βλεπει οι γειτονες της να ενισχυονται και οικονομικα αλλα και γεωπολιτικα – δεν ξεχναμε τι εγινε στο κουβειτ)

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago
Reply to  aris32

Θα πρεπει να ενισχυθεί η συνεργασία με Αίγυπτο και Ισραήλ, υπάρχουν προϋποθέσεις για μακρά συμμαχία (κοινός εχθρός,ενεργειακά,τοπογραφία ) ειδικα με το Ισραήλ πρεπει χωρίς αμφιβολία να υπάρξει και αμυντική συνεργασία με προμήθεια υλικού……ισραηλινό ραντάρ στις Μεκο λοιπόν…

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  kostask22

Η γαλλική είναι η ακριβότερη και χρειαζευ κόστος πιστοποίησης

Atk
Atk
4 years ago
Reply to  kostask22

Καταρχάς οι τορπίλες είναι για τα υποβρύχια και μόνο.Οι πιο προηγμένες:
1.Black Shark μπαίνουν χωρίς μετατροπές γιατί έχουν ήδη τοποθετηθεί σε άλλα υποβρύχια Type 212, Type 209. (Ίσως γι αυτό τις είχαμε επιλέξει και σε προγενέστερο διαγωνισμό) της ιταλικής WASS .
2.F21 Οι τορπίλες αυτές δεν είναι συμβατές με τα Type 214 ΗΝ αλλά η απάντηση της κατασκευάστριας εταιρίας Naval Group είναι το σύστημα ελέγχου πυρός (FCS, Fire Control System) MIGAL που έχει ρόλο διεπαφής (interface) και του CMS του Y/B. Παρέχει τις ρυθμίσεις πριν τη βολή, τον έλεγχο και τις οδηγίες κατεύθυνσης μέσω οπτικής ίνας και υπάρχει δυνατότητα καθοδήγησης έως και τεσσάρων τορπιλών ταυτόχρονα σε τέσσερις διαφορετικούς στόχους. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία το MIGAL μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε πλοίο επιφανείας ή Υ/Β και να εξυπηρετήσει τη βολή οποιουδήποτε τύπου τορπίλης HWT. ( Δες σχετικά Flight and Space -Νοέμβριος 29, 2018)
https://www.ptisidiastima.com/naval-group-offered-f21-torpedo-to-hellenic-navy/
Προτιμώ την πιο φτηνή από τις δύο γιατί τις θεωρώ εξίσου καλές ενώ όσον αφορά για την γερμανική DM2A4/SeaHake που είναι συμβατή με το υποβρύχιο θα προτιμούσα να πάρουμε την αναβάθμιση των SUT που ήδη έχουμε κοντά στο επίπεδο της DM2A4/SeaHake που μας προτείνουνε χωρίς να πάρουμε καινούργιες τορπίλες DM2A4/SeaHake.(έστω να πάρουμε ελάχιστες καινούργιες DM2A4/SeaHake για να αναβαθμίσουμε το σύνολο των παλαιών SUT που έχουμε).
Συμπέρασμα: Black Shark ή F21 σε όσα τεμάχια χρειαζόμαστε και συμπληρωματικά ελάχιστα ή και καθόλου DM2A4/SeaHake ως αποτέλεσμα δωρεάν ή με πληρωμή αναβάθμισης των παλαιών SUT που μας έχουν προτείνει λόγω κατακύρωσης του διαγωνισμού.
Τώρα για τις ΜΕΚΟ ΗΝ:
Ας κάνουμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο σχετικά με τι ναυτικό θέλουμε ή επιδιώκουμε να αποκτήσουμε από μεταχειρισμένα πλοία (ANZAC 8τμχ-M class 2+2τμχ) καινούργια πλοία ( Iver Huitfeld 4+4τμχ-FDI Belh@rra 2+2+4τμχ) και έχοντας αυτό το πλάνο κατα νου να κάνουμε και την αναβάθμιση των 4 ΜΕΚΟ ΗΝ ώστε να έχουμε μια ομοιογένεια στον στόλο σε πλοία(που θα είναι κοινά), CMS, ESM, ASW, ραντάρ, πυροβόλα, μηχανές πυραύλους κτλ. όσο το δυνατόν είναι αυτό εφικτό.
Με μια πρώτη ματιά πέρα από καινούργιο ESM CMS και συμβατά καινούργια ραντάρ (και ίσως αντικατάσταση των 8 Harpoon με 8 ελαφρύτερους NSM για μεγαλύτερη εμβέλεια 180χλμ.) θα μπορούσαμε να βάλουμε στη θέση του πρωραίου Phalanx RAM με 21 κελιά και το Phalanx να το στείλουμε πίσω στην πλώρη μαζί με το άλλο Phalanx στις γωνίες πάνω από το υπόστεγο του ελικοδρόμιου, αφού πρώτα τα αναβαθμίσουμε σε Phalanx Block 1B Baseline.
Θεού θέλοντος και υπουργείου οικονομικών επιτρέποντος…

kostask22
kostask22
4 years ago
Reply to  Atk

1. Ποιος είπε οτι οι F21 ειναι τορπίλες για πλοια; Είναι μακράν καλύτερες οτιδήποτε, ειδικά για το κορεσμένο περιβάλλον του Αιγαίου.
2. Τα Γερμανικά όπλα, μετά απο το επερχόμενο εμπάργκο όπλών των Αμερικανών, θα φτιάχνονται 100% στην Τουρκία. Έτσι τα τελευταία χρόνια οι Τουρκοι μαζί με τα συστήματα πέρνουν και τα αντικλείδια. Σε λίγα χρόνια δεν θα κυκλοφορεί πλεούμενο στο Αιγαίο πηγμένο απο τα 10-12 214. Και επιλέγουμε ακόμα Γερμανικά όπλα;

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
4 years ago

Καλημέρα.

Αγαπητή Π&Δ, αναφέρετε “”Όπως αντιλαμβανόμαστε, το ΠΝ προσανατολίζεται όχι απλά σε μια βελτίωση της “συντηρησιμότητας” των πλοίων, όπως έγινε με τις φρεγάτες κλάσης S, αλλά και μια ουσιώδη βελτίωση των δυνατοτήτων τους, κυρίως με την τοποθέτηση νέου ραντάρ 3D αλλά και νεότερου, ικανότερου ΚΠΜ.”

Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για βελτίωση(!); Δηλαδή τί λιγότερο θα μπορούσε να μπει το έτος 2020 σε πλοία που θα μείνουν για δεκαετίες ακόμη στο ΠΝ(!); Ιδίως αν μπει ραντάρ που δεν είναι AESA θα είναι μια σοβαρά άσχημη εξέλιξη, να μην κοροϊδευόμαστε. Άλλη η περίπτωση των S κι άλλη των ΜΕΚΟ.

Η ανάγκη του ΠΝ για μείωση κόστους που οδηγεί στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας κι όχι σε ναυπηγείο συν το γργονός ότι δεν υπάρχει και πλήρες αρχείο σχεδίων και εγγράφων κατασκευής των σκαφών από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προσθέτουν σοβαρά ρίσκα σε ένα ούτως ή άλλως πετσοκομμένο πρόγραμμα. Ας κάνουμε τον σταυρό μας να πάνε όλα καλά…

AESA
AESA
4 years ago

Η τακτική εικόνα που μεταδίδουν τα Reaper τα P3 το F16V και το F35 μπορεί να αποτυπωθεί σε όλους τους τύπους radar που λέτε;
Μπορούν να κάνουν fusion και να μεταδώσουν στοιχεία σε όλα τα παραπάνω συστήματα;
Τα 3 συστήματα είναι σίγουρα για το F35 θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη. Το link16 είναι αρκετό;
Μπορούν να επικοινωνήσουν με τα Reaper μέσω δορυφόρου;
Οι μελλοντικές επιχειρήσεις είναι ένα πολύ δυνατό WAN. Όσο καλύτερα και ταχύτερα μιλάς τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να κυριαρχήσεις.

Mageiras
Mageiras
4 years ago

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει…υπάρχουν πλέον λύσεις στον ορίζοντα που δεν υπήρχαν λίγο καιρό πριν.

πχ

Η Naval Group πλέον σκέφτεται σοβαρά την παροχή λύσεων τετράδας Α/Α πυραύλων ανα κελί ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές σχεδιάσεις καθώς είναι στο μόνο που τελικά υστερεί μετά και την παροχή γαλλικών “FMS”. Πέρα από τους Camm κάποιοι λένε και για πιστοποίηση των ESSM/Mk41.
Είναι κατανοητό ότι το να προβείς σε μια πιστοποίηση για 4 πλοία είναι ασύμφορο όμως:

Με την απόκτηση δυνατότητας τετράδων Α/Α πυραύλων οι Belharra είναι πλέον απο τις καταλληλότερες να αναλάβουν χρέη και ως φρεγάτες γενικής χρήσης.

Με βάση τα όσα ξέρουμε μια παραγγελία των 10 φρεγατών γαλλικής διαμόρφωσης (σοναρ τρόπιδος/vds, SeaFire 500 ,Setis, τορπιλοσωλήνες/τορπίλες,2x20mm nexter,otomelara 76mm, 8xExocet mm40bl3, 2xΑ50 sylver, 16 Αster30) θα κόστιζε περίπου 450-470εκ ευρώ, ας τα κάνουμε 500 στρογγυλά.Προσθήκη RAM, Strales σε όλα τα πλοία περίπου 50εκ/φρεγάτα σύνολο 550εκ ευρώ.

Έστω ότι θέλουμε έναν στόλο 4AAW/10 Γ/Χ φρεγατών ο οποίος νομίζω ότι υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις μας.

Σενάριο 1: Υιοθέτηση των CAMM

6 Belharra γενικής χρήσης με 1xΑ50 sylver x 32 CAMM και η υπόλοιπη διαμόρφωση ως έχει (6 εκτοξευτές Α50+48 aster30 περίσσευμα) ή 2xA50 ως έχουν με 64 CAMM (48 aster30 περίσσευμα).

Κόστη: 32Camm με 1,5εκ ο πύραυλος 48εκ, 64Camm 96εκ. Μείον 16Aster30 με 2,8εκ ο πύραυλος 45εκ.

Εκτιμώμενο συνολικό κόστος : 550-600 εκ ευρώ ανά φρεγάτα με τα όπλα της.

Πλεονεκτήματα: Κορυφαίες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, εκτόξευση δυνατοτήτων του ΣΑΕ και τρομακτική σε σχέση με τώρα επίγνωση της τακτικής κατάστασης με 10 ραντάρ SeaFire500 ανα πάσα στιγμή στην επικράτεια.Δυνατότητα κατάδειξης στόχων ή/και κατεύθυνσης πυραύλων από άλλα πλοία εφόσον απαιτηθεί(πχ μια φρεγάτα γενικής χρήσης να κατευθύνει έναν aster30 που έχει εκτοξεύσει μια φρεγάτα AAW).
Τέλος με ένα επιπλέον ποσό της τάξης των περίπου 35-40εκ ευρώ ανα πλοίο προσθέτουμε 8 επιπλέον Exocet mm40 bl3 για ένα σύνολο 16 βλημάτων ανά πλοίο για να γίνουν και κορυφαία στο AsuW κομμάτι.

4 Belharra AAW με 3xA50 για 20xAster30+16xCAMM συν 1xΑ70 για 8xMdCN και τα υπόλοιπα ως έχουν.
(προσωπικά θα έλεγα ναί στον Α70 αλλά θα προτιμούσα αντί για MdCN φόρτωμα με επιπλέον Aster30 για σύνολο 28 πυραύλων και μελλοντικά Aster30 block1 NT ή/και FC/ASW)

Κόστη: 4 έξτρα Aster30 με 2,8εκ/πυραυλο= 11εκ, 16xCamm με 1,5εκ/πυραυλο=24 εκ, 8xMdCN με 6εκ/πυραυλο=48εκ, 1xA50 20εκ,1xA70 25εκ

Εκτιμώμενο συνολικό κόστος: 680-700εκ ευρώ ανα φρεγάτα με τα όπλα της.

Πλεονεκτήματα: Ήδη γνωστά και χιλιοειπωμένα συν την καλύτερη αυτοπροστασία του σκάφους με τους αυξημένους Α/Α πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.

4 MEKO up by Naval Group με NS-100, Setis,link 16, 1xA50 sylver (απο τα περισσευούμενα των belharra αναλόγως της τελικής διαμόρφωσης) για 32xCAMM, 1xRAM, έξτρα 8 (σύνολο 16,αλλά αν υπάρχει χώρος γιατί όχι και 24) Harpoon απο τις αποσυρόμενες S.

Κόστη: Περίπου 100εκ ευρώ ανά φρεγάτα.

Πλεονεκτήματα: Τυποποίηση με τις Belharra, σημαντική αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας ώστε τα πλοία να μην δρουν μόνο επικουρικά, αναβάθμιση της επιχειρησιακής ζωής για τουλάχιστον μια 20ετία.

Σενάριο 2: Υιοθέτηση των ESSM

Όπως και τα παραπάνω με μικροδιαφορές στην εγκατάσταση των εκτοξευτών (οι τιμές των πυραύλων CAMM και ESSM έχουν υπολογιστεί σχεδόν το ίδιο)

Το κόστος πιστοποίησης των CAMM ή ESSM στο Setis εφόσον μαθευτεί επιμερίζεται σε 14 πλοία…

Γενικό σύνολο: 6,8 δις ευρώ με ορίζοντα 20ετίας (340εκ το χρόνο) για 14 φρεγάτες με πλήρη αντικατάσταση των S,τις MEKO σημαντικά αναβαθμισμένες και σε ισχύ πυρός εκτός των ηλεκτρονικών, συν μία φρεγάτα παραπάνω απο την σημερινή οροφή.

Πλεονεκτήματα: Ένας ανάδοχος που με βάση το τεράστιο πακέτο μπορεί άνετα να πιεστεί να ρίξει σημαντικά τις τιμές (νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτή μια μείωση των 500-600εκ ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε μια πιθανή αγορά ΤΠΚ απο τον ίδιο), σε τέτοιο ναυπηγικό πρόγραμμα θεωρώ σίγουρη την απόκτηση υποκατασκευαστικού έργου από ελληνικές εταιρείες και δεν εννοώ μόνο την ναυπήγηση, τέλος σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων του π/υ του ΠΝ απο τα χαμηλά κόστη χρήσης/τυποποίησης των νέων φρεγατών με τα περισσευούμενα κονδύλια να αυτοχρηματοδοτούν ένα μέρος του προγράμματος(πχ 20-30 εκ ευρώ το χρόνο).

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Mageiras

Οι εκτιμήσεις κόστους που δίνεις είναι εκτος πραγματικότητας!!

#Εκτιμώμενο συνολικό κόστος : 550-600 εκ ευρώ ανά φρεγάτα με τα όπλα της.#

600MIL είναι η γαλλική χωρίς φπα (750-20%FPA) με 2 a50 VLS και ΧΩΡΊΣ τα όπλα!!

Δεν άντεχα να διαβάσω παρακάτω!!

Υπενθυμίζω πως τα διαθέσιμα για εξοπλισμούς είναι το 500milχρόνο και για τα3 όπλα

Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα επίσημο περί αύξησης και… 600mil εκτατές επιχορηγήσεις !!

Προσγειωθείτε

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  CKfurious

“Ρωτήσαμε λοιπόν τον Fabrice Wolf για το κόστος των γαλλικών πλοίων, έτσι όπως αναμένεται να είναι η γαλλική διαμόρφωση, χωρίς το γαλλικό ΦΠΑ, αλλά με ένα τυπικό φορτίο 16 Aster30, 8 MdCN, 8 Εxocet MM40 block III, πυροβόλο των 76 mm, 2 Νarwhal , και 6 MU90. Ο Wolf υπολογίζει το κόστος ανάλογα με την παραγγελία ως εξής:

2 μονάδες σε παραγγελία, κόστος μονάδας 600/650 εκ. €
4 μονάδες σε παραγγελία, κόστος μονάδας 550/600 εκ. € (είναι το σενάριο κατασκευής 2 πλοίων στην Γαλλία και 2 σε ελληνικά ναυπηγεία)
Στις 10 μονάδες το κόστος μπορεί να πέσει στα 450-470 εκ ανά μονάδα!”

“Τώρα, για όσους αναρωτιούνται, το κόστος κάθε ASTER 30 υπολογίζεται σε λιγότερα από 2 εκ ευρώ, ενώ το κόστος για κάθε mdCN σύμφωνα πάντα με τον Fabrice Wolf φτάνει περίπου τα 3,5 εκ €.”

Σου έχω βάλει και αβάντζο περίπου 80εκ ευρώ πάνω την κάθε φρεγάτα επειδή είμαι large…Εννοείται πως ενα Ram και Strales δεν κάνουν 50εκ ευρώ…

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Mageiras

Ο WOLF θα μας πουλήσει τις φρεγάτες τα όπλα και την υποστήριξη τους??
Εικόνα τον έχετε κάνει!!
είμαι περίεργος εάν θα πληρώσει τη διαφορα στη τιμή από ότι λέει αυτός και από ότι θα υπογράψουμε εμείς!!

Κοίτα τι τιμές πλήρωσε το Quatar τα γαλλικά όπλα για να καταλάβουμε για τι μιλάμε

Φοβάμαι ότι θα κάνουν τα γνωστά κόλπα θα υπογράψουν για τα πλοία και για τα όπλα …βλέπουμε

Aʼλλωστε μέχρι το 2026/27 ποιος ξέρει ποιος θα είναι που!

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  Mageiras

Αν διαβάσεις ένα άλλο άρθρο του FW, έλεγε πως μπορούμε να υπερεξοπλιστουμε (με γαλλικά οπλα) όχι απλά χωρίς να δώσουμε φράγκο, αλλά θα βάζαμε και λεφτά στην τσεπη. Φιδέμπορας.

CKfurious
CKfurious
4 years ago

https://www.ptisidiastima.com/how-can-greek-armed-forces-reborn-scenario-by-fabrice-wolf/

Ναι το θυμάμαι!

Δεν άντεχα να το διαβάσω ούτε μέχρι τη μέση

Είπαμε έχω χαμηλές ανοχές στη μπούρδα (η bullsh8ting στη καθομιλουμένη)

Οι Belharites τον έχουνε κάνει ευαγγέλιο πάντως

Thras
Thras
4 years ago

Μάλλον δεν καταλάβατε τι έλεγε το άρθρο…
Σε καμία περίπτωση δεν έλεγε ότι δεν θα δώσουμε χρήματα!

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Mageiras

ο wolf εχει στο μυαλο του μια μεγκα παραγγελια γαλλικων οπλων για την καλυψη των αναγκων της Ελλαδας. Η αληθεια ειναι οτι αν κανεις ενα τοσο μεγαλο συμβολαιο σιγουρα το κοστος θα ειναι χαμηλοτερο για ολα αυτα τα οπλα. Το θεμα ειναι οτι αυτο ποσο κανεις δεν μπορει να στο χρηματοδοτησει και το Ελληνικο κρατος δεν το εχει . αρα η διατυπωση του εξαρχης ειναι λαθος . Ο μονος τροπος ειναι οι ΕΔ να οριζουν τις προδιαγραφες και το ειδος των οπλωνπου χρειαζεται και η πολιτικη ηγεσια να κανει διαγωνισμους προσφορων . επισης η πολιτικη ηγεσια ειναι υποχρεωμενη να εχει μονιμο προσωπικο να αναζητα τα προς διαθεση μεταχειρισμενα οπλικα συστηματα που μπορουν να καλυψουν τις αναγκες των ΕΔ. αλλα ολα αυτα χρειαζονται προγραμματισμο σε βαθος χρονου που δεν προκειται ποτε να γινει. Μονο επι χουντας επειδη δεν ειχαν σκοπο να κανουν εκλογες εγιναν ολα αυτες τοτε οι μεγαλες παραγγελιες οπλων

KEKW
KEKW
4 years ago
Reply to  Mageiras

4 θα ειναι οι FDI. Χωρις εξειδικευση. Τουμπανες σε ολους τους τομεις. 3δις.
4 ΜΕΚΟ up. Γαλλοαμερικανικη διαμορφωση. 400εκ.
Στα ΑΩ επακτιες και εκπαιδευση/συντηρηση για τα πρωτα χρονια.
Μετα πρεπει να πεσουν λεφτα στα υ/β. 600εκ.
Με 4δις εχεις ΠΝ μεχρι το 2040.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  KEKW

4BEL@ 3δις? maybe ΑΛΛΑ χωρίς πυραυλους!!!
MEKO: budget είναι 100-10 mil για τα 4 πλοία
600εκ= 1+ 1/5 214 !!!

KEKW
KEKW
4 years ago
Reply to  CKfurious

700εκ εκαστη.
300εκ εκαστο.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  KEKW

MPELADES sorry BELHARES:
700 maybe αλλα χωρίς τα όπλα
600 κάνει το γαλλικό χωρίς φπα χωρίς όπλα = 2 A50VLS+ NO CIWS
Βάλε κόστος τροποποιήσεων
βάλε κόστος VLS+ extra parts
βάλε κόστος υποδομών ,ILS , FOS,training,
Και μετά υπολόγισε τα όπλα

Τα 4 214 μας έχουν κοστίσει πάνω από 2 billion!

https://www.protothema.gr/politics/article/105828/plhrosame-ta-nea-ypobryxia-50-parapano-apo-toys-toyrkoys/

https://www.defenseindustrydaily.com/greece-in-default-on-u-214-submarine-order-05801/
Sources currently report payments to TKMS of almost EUR 2 billion, but also accumulated payment arrears of EUR 524 million ($770 million): EUR 300 million claimed by Hellenic Shipyards SA, and EUR 224 million owed to HDW.

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  CKfurious

Δεν περιγράφω άλλο…

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Thras

Μην αρχίσεις και εσύ να απαγγέλλεις τι έγραψε ο ποιητής sory ο WOLF!!!

Το μονο σίγουρο είναι το γαλλικό πρόγραμμα:

5 μπελάδες στα 3.8 billion

Και η τιμή αυτή ισχύει για την υπάρχουσα διμαόρφωση με 2 A50 και χωρίς CIWS!!

Αφαιρώ το fpa του 20% και πάμε στα 600mil/ship

Που διαφωνείς με τα παραπάνω??

Βεβαια δεν ξέρω τι συμφωνία θα υπογραφει !

Διότι εάν τα 2 πλοία παραληφθούν από το Γαλλικό ναυτικό και μετά εκχωρηθούν στην ελλάδα(leasing??) τότε τι γίνετε με το fpa?
το γλιτώνουμε????

PROMAXOS
PROMAXOS
4 years ago

Αυτό που σχεδιάζουν στον ΠΝ να δώσουν 600 εκ $ για καινούρια α/υ ε/π, αλλά ούτε τα μισά για την αναβάθμιση των φρεγατών από τις οποίες θα επιχειρούν, πραγματικά ξεπερνάει κάθε λογική.
Μισό δις θέλει μια πραγματική αναβάθμιση, που θα περιλαμβάνει, πέραν του ηλεκτρονικού εξοπλισμού (αισθητήρες, ραντάρ, σόναρ, ΚΠΔ, LInk 16/22, Stir κλπ) και των επισκευών, αντικατάσταση του ΜΚ 48 από ΜΚ41 32 κελιών, αναβάθμιση των Phalanx και του 127ριού, προσθήκη 1 RAM, Strales, βλήματα Vulcno και AHEAD, αντίμετρα τορπίλων.

Άλλα 400-450 θα κοστίσουν συνολικά (χονδρικά) οι α/α πύραυλοι (ESSM2 σε quad pack και ίσως SM2) και οι ASROC (όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί στα 32 κελιά, εκεί περίπου βγαίνουν).

Γύρω στα 300 εκ ευρώ είναι το κόστος προμήθειας 100 σύγρονων τορπίλων και της αναβάθμισης των 101 SUT.

Αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες, η μακροπρόσθεσμη πρόβλεψη και σχεδιασμός, η ρεαλιστική οπτική που αποφεύγει σαλαμοποίηση των παραγγελιών, καθυστερήσεις, ανομοιογένειες, ασυμβατότητες, ανύπαρκτα αντισταθμιστικά οφέλη, ελλείψεις και υπερκοστολογήσεις.

Τι κάνει το ΠΝ; 160 εκ ευρώ για τις φρεγάτες, χωρίς πρόβλεψη για πυροομαχικά, πυραύλους κλπ.
Πρόγραμμα για 30-40 τορπίλες.
1 δις ευρώ για αφνσ χωρίς ικανότητα βολής α/υ όπλων (δηλαδή μόνο για επιτήρηση και εικόνα εν καιρώ ειρήνης) και καινούρια α/υ ε/π (χωρίς να αναβαθμίζονται μάλιστα τα υπάρχοντα ή να ζητώνται τα νεοκατασκευασθέντα αμερικανικά περισσεύματα).

Έχουν πάρει διαζύγιο με τη λογική οι κύριοι ναύαρχοι. Ντροπή.

Ο ασχετος
Ο ασχετος
4 years ago
Reply to  PROMAXOS

Ναι κ ναι κ κανονικα πρεπει να παρουν σειρα κ οι βιτα για εκσυγχρονισμο

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  PROMAXOS

Αυτό το budget έχουν και με αυτό κάνουν τους σχεδιασμούς του ΠΝ. Δεν έχουν πρόσβαση άμεση στον προϋπολογισμό..

PROMAXOS
PROMAXOS
4 years ago
Reply to  Kimon

Φίλε μου, οι πιο απαιτήσεις του ΠΝ, όπως τις περιέγραψα (αναβάθμιση ΜΕΚΟ + οπλα-πύραυλου-πυρομαχικά, καθώς και τορπίλες-ASROC), είναι περίπου 1,2 δις ευρώ.

Το ΠΝ έδωσε περίπου 400 εκ ευρώ για τα P-3. σχεδιάζει άλλα 500 για α/υ ε/π, 160 για τις ΜΕΚΟ και καμιά 100στή για τορπίλες, σύνολο 1,16 δις ευρώ.

Τα δύο “πακέτα” είναι παρόμοιου ύψους. Άρα είναι θέμα επιλογών και προγραμματισμού.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  PROMAXOS

Μα τι ξέρουμε εμείς οι ναύαρχοι του πληκτρολογίου??/

Εκεί που σταματάει η λογική ξεκινάνε οι ελληνικοί εξοπλισμοί ιδιαιτερα του Ναυτικού

Και τώρα θα μας περιλάβουν οι Belharites!! 👿

evaggelos
evaggelos
4 years ago

γερμανικες τορπιλες με αναβαθμιση των παλαιοτερων τορπιλων.Στην μεκο τωρα εαν παμε σε μπελ θα ηθελα γαλλικες κ αυτες ομοτυπια κ o εκσυγχρονισμος βεβαια θελει κ χρημα οχι καβουρια.

KEKW
KEKW
4 years ago
Reply to  evaggelos

Ισως το πιο σωστο και περιεκτικο σχολια εδω μεσα.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  evaggelos

γερμανικό τίποτα, έχουμε συγκρουόμενα γεωπολιτικά συμφέροντα

adpanos
adpanos
4 years ago
Reply to  evaggelos

Το 2010 οι Γερμανοί μας έβαλαν να κλείσουμε ΟΛΕΣ τις Ελληνικές τράπεζες που βρίσκονταν στα Βαλκάνια ώστε να περιορίσουν τις επιρροή μας στην Βαλκανική.
Από πρώτη χώρα σε οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια η Ελλάδα έφτασε στην 8η και 10η θέση.
Την θέση της την πήραν οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί και οι Βέλγοι.
Το 2018 ήρθε και η αφαίρεση των Κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με την συμφωνία των Πρεσπών ….
Στον τομέα του μεταναστευτικού, οι Γερμανοί κάνουν πολύ βρώμικη δουλειά και προκαλούν πάμπολα προβλήματα στην Ελλάδα.
Οι Γερμανοί παράλληλα σιγοντάρουν την Τουρκία οικονομικά, στρατιωτικά κ.λ.π.

Ας δούμε επίσης τι ρημαδιό άφησαν πίσω τους σε Ναυπηγεία, δημόσιο και όπου αλλού ενεπλάκησαν .

Μακριά από τους Γερμανούς. Είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς του Έθνους….

Iomar
Iomar
4 years ago

Καλησπέρα,

“αρκετοί διαγωνιζόμενοι έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τη δυνατότητα του ΠΝ να εκσυγχρονίσει τα πλοία στις δικές του εγκαταστάσεις, έστω κι αν εμπλακούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά”

Τι ξέρουν τώρα οι κουτόφραγκοι.

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  Iomar

Ε ναι, εδώ μας πάσαραν άλλοι οτι θα κάνουν και κατασκευές με αλουμίνιο αμερικανικών πλοίων!
Νομίζω λύση θα βρεθεί, υπάρχουν και άλλα ιδιωτικά ναυπηγία, μπορεί και σε εγκαταστάσεις στο ναύσταθμο… θα βρεθεί η λύση.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ ή αγορά 2 νέων κορβετών;

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού μας Ναυτικού, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020, βρίσκεται προς το παρόν σε τέλμα. Από το ποσό των 5,5...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο η πρώτη γαλλική Belh@arra, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -