29.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΈκτακτο: Έως 7 (!) ελικόπτερα MH-60R εγκρίνουν οι ΗΠΑ για πώληση στην...

Έκτακτο: Έως 7 (!) ελικόπτερα MH-60R εγκρίνουν οι ΗΠΑ για πώληση στην Ελλάδα

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να εγκρίνει ενδεχόμενη πώληση μέσω κεφαλαίων FMS στην Ελλάδα για έως επτά ναυτικά ελικόπτερα πολλαπλών αποστολών MH-60R με υποστήριξη και συναφή οπλισμό κι εξοπλισμό για μέγιστο εκτιμώμενο κόστος 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα κι Ασφάλεια (DSCA) παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση και την κοινοποίησε στο Κογκρέσο για αυτή την πιθανή πώληση μόλις σήμερα.

Στην ανάρτηση της Υπηρεσίας αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να αγοράσει:

1) επτά ελικόπτερα πολλαπλών αποστολών MH-60R εξοπλισμένα με ραντάρ APS-l 53 (V) (10 συνολικά, 7 εγκατεστημένα, 3 ως ανταλλακτικά).
2) δεκαοκτώ κινητήρες T700 GE-401 C (14 εγκατεστημένους, 4 ως ανταλλακτικά)
3) επτά αερομεταφερόμενα συστήματα ποντιζόμενου σόναρ χαμηλής συχνότητας (ALFS) (7 εγκατεστημένα)
4) δέκα συστήματα AN / AAS-44C (V) πολυφασματικής στοχοποίησης (7 εγκατεστημένα, 3 ως ανταλλακτικά)
5) δεκαοκτώ Ενσωματωμένα Παγκόσμια Συστήματα Παγκόσμιου Εντοπισμού Θέσης / Συστήματα Αδρανειακής Πλοήγησης με λειτουργίες Επιλεκτικής Διαθεσιμότητας / Anti-Spoofing (SAASM) (14 εγκατεστημένα, 4 ως ανταλλακτικά)
6) Χίλιους ηχοσημαντήρες AN / SSQ-36/53/62
7) δύο εκπαιδευτικούς (CATM ) πύραυλους AGM-114 M36-E9
8) τέσσερεις εκπαιδευτικούς πυραύλους Hellfire AGM-114Q.
9) εκατό κατευθυνόμενες ρουκέτες Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS)
10) τριάντα τορπίλες MK 54
11) δώδεκα πολυβόλα M240 (7,62 mm)
12) και δώδεκα GAU-21 (Μ3Μ 12,7 mm)
13) δεκαοκτώ ασύρματοι AN / ARC-210 APX-1990A με ασφαλή λειτουργία COMSEC (14 εγκατεστημένοι και 4 ως ανταλλακτικά)
14) είκοσι τέσσερις συσκευές νυχτερινής όρασης AN / AVS-9
15) δέκα αναμεταδότες (IFF) προσδιορισμού φίλου ή εχθρού AN / APX-123 (8 εγκατεστημένοι, 2 ως ανταλλακτικά)

Το πακέτο περιλαμβάνει και άλλα συναφή υλικά υλικοτεχνικής υποστήριξης και υπηρεσίες εκπαίδευσης και διοικητικής μέριμνας. Η εκτιμώμενη συνολική αξία της υπόθεσης είναι 600 εκατομμύρια δολάρια.

Πρέπει να επισημανθεί ότι τα παραπάνω υλικά, κατά την πάγια τακτική της DSCA είναι η μέγιστες ποσότητες που έχουν ζητηθεί από τον πελάτη και εγκριθεί προς πώληση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και αυτές που θα θα παραγγελθούν τελικά και θα παραδοθούν.

Από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο συμβαλλόμενα μέρη ήτοι το Πολεμικό Ναυτικό και την Sikorsky, ώστε να καταλήξουν σε ένα προτεινόμενο πακέτο.

Κατά τα άλλα είναι αξιοσημείωτο ότι ανεξάρτητα του αν τελικά θα προχωρήσουν όλες οι προτεινόμενες εγκριθείσες πωλήσεις, το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι ζητάει τα ελικόπτερα με φουλ εξοπλισμό αλλά και οπλισμό, ακόμα και κατευθυνόμενες ρουκέτες που δεν έχουμε ξαναδεί στο ελληνικό οπλοστάσιο και που σίγουρα συνιστούν μείζονα επιχειρησιακή αναβάθμιση για τον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν.

Αναφορικά με τους ηχοσημαντήρες, ας σημειωθεί ότι αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι τα ΠΝ θα επέλεγε την αφαίρεση του συστήματος που φέρουν τα Romeo, επιλέγοντας μόνο ποντιζόμενο σόναρ, όπως είναι η διαμόρφωση όλων των παλαιότερων AegeanHawk. Οι πληροφορίες μας όμως των τελευταίων εβδομάδων, μετά τον Μάιο, οπότε και οριστικοποιήθηκε η LoR έλεγαν ότι τα μελλοντικά ελληνικά MH-60R θα έχουν ακριβώς την ίδια διαμόρφωση με τα αμερικανικά. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ένας για παράδειγμα θα ήταν το επιπλέον κόστος της αφαίρεσης του συστήματος και της αναπιστοποίησης των διαφόρων υποσυστημάτων του ελικοπτέρου. Σε τέτοιες περιπτώσεις η επιλογή είναι η μη εγκατάσταση του συστήματος αλλά η διατήρηση της υποδομής (τα δανέζικα ομοιότυπα για παράδειγμα δεν έχουν αυτή τη στιγμή κανένα εξοπλισμό ASW και κανένα οπλισμό αφού δεν είναι ανάγκη και προτεραιότητα για το συγκεκριμένο ναυτικό). Αυτό όμως που επιβεβαιώνει το αίτημα για την απόκτηση ηχοσημαντήρων είναι ότι η αντίστοιχη υποδομή θα είναι τελικά εγκατεστημένη στα ελληνικά Romeo. Ας σημειωθεί ότι οι ηχοσημαντήρες σε συνδυασμό με το ποντιζόμενο σόναρ είναι για πολλούς αναλυτές η μοναδική μέθοδος αποκάλυψης των σύγχρονων υποβρυχίων συμβατικής πρόωσης, που είναι πλέον πολύ πιο αθόρυβα από τους προκατόχους τους.

Οι συγκεκριμένες ρουκέτες εκτός των άλλων είναι πιστοποιημένες για χρήση και σε άλλες πλατφόρμες, μεταξύ των οποίων μαχητικά αεροσκάφη F-16 και επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache αλλά ίσως και σε… OH-58D Kiowa Warrior.

Αναμφίβολα ο αριθμός των εκατό ρουκετών είναι υπερβολικά μικρός για όλα αυτά, ωστόσο θα είναι μία καλή ευκαιρία να γίνει μία αρχική γνωριμία κι εξοικείωση με το όπλο αυτό και από το ΠΝ και από τους άλλους κλάδους.

85 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
85 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nestoras
Nestoras
5 years ago

Ώρες ώρες αναρωτιέμαι αν αποφασίζουμε εμείς τι αγοράζουμε ή οι Αμερικάνοι!
Σαν να κοιτάνε τι έχουν σε στοκ, μετά το πορτοφόλι μας και αφού πάρουν όλα τα χάρτινα από μέσα και μας αφήσουν τα κέρματα, μας ανακοινώνουν τι “αγοράσαμε!”

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  Nestoras

οντος δεν εχεις αδικο.αλλά 600 μονο για τα ελικοτερα ναυτικου δεν τα λες και μη σοβαρη προμηθεια ή οτι μπορειτε παρτε. Με 7 νεα ελικοπτερα θα τελειωσουμε με ολη την σαβουρα που σκοτωνει κοσμο και ταυτοχρονα θα εχουμε αξιοπρεπει αμυνα σε αυτο τον τομεα .μακαρι.

ΚΚ76
ΚΚ76
5 years ago
Reply to  Digenis

Ποιά είναι η σαβούρα που σκοτώνει κόσμο;; Τι εννοείς;;

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  ΚΚ76

τα ab 212 asw

ΚΚ76
ΚΚ76
5 years ago
Reply to  Digenis

Το ότι είναι κάποιας ηλικίας και με εξοπλισμό τεχνολογικά παρωχημένο το δέχομαι. Σαν μητρώο ασφαλείας έχουν πολύ καλό. 2 απώλειες θυμάμαι, στα Ίμια και μετά από 19 χρόνια στην Κίναρο. Δεν το λες κακό μητρώο αυτό. Και οι 2 πτώσεις δεν οφείλονταν σε βλάβες και το ξέρουμε.

Daidalos21
Daidalos21
5 years ago
Reply to  Nestoras

Όλα καλά. Γιατί όμως δεν αναφέρονται συστήματα αυτοπροστασίας; Θα υπάρξει ξεχωριστή ειδοποίηση της Υπηρεσίας προς το Κογκρέσο; Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητα στο περιβάλλον του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου.

zipo's
zipo's
5 years ago

Το θαυμαστικό είναι για τον “τεράστιο” αριθμό που μπορούμε να αγοράσουμε Η’ για τον “τεράστιο” αριθμό που εγκρίνουν προς πώληση οι ΗΠΑ;

f.karaiosifidis
f.karaiosifidis
5 years ago
Reply to  zipo's

Τα ελικόπτερα ήταν τέσσερα και μάλλον τέσσερα θα είναι οπότε το… θαυμαστικό αφορά τον προγραμματισμό ή μάλλον το wishlist

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
5 years ago

Είναι οι ηχοσημαντήρες που δεν δουλεύουν στο Αιγαίο λόγω των θερμοκλινών και που δεν θα έχουν τα p38 γιατί θα είναι μόνο για επιτήρηση δίκην uav ?? Η αναβάθμιση των mk46 σε mk 54 δεν ήταν πεταμένα λεφτά τώρα παίρνουμε και καινούργιες ?? LMAO

f.karaiosifidis
f.karaiosifidis
5 years ago

Αυτό το ότι δεν δουλεύουν οι ηχοσημαντήρες στο Αιγαίο που το ακούσατε. Άλλωστε το ένα σύστημα συμπληρώνει το άλλο. Στα παλαιότερα AegeanHawk δεν υπήρχε η επιλογή να αποκτηθούν και ηχοσημαντήρες και ποντιζόμενο σόναρ. Υπήρχε 12 σελίδες άρθρο σε πρόσφατο τεύχος μας…

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
5 years ago

https://www.ptisidiastima.com/island-hermes900/#comment-148626
Μια χαρά δουλεύουν και πρέπει να αναβαθμιστούν και οι mk 46 σε mk 54 και σε haawc κάποιοι άλλοι διαφωνούσαν γιαυτό γελάω

GiorgosR
GiorgosR
5 years ago

Γελάς με όλους όσους διαφωνούν με την άποψή σου αλάθητε; Πριν γελάσεις μάθε να διαβάζεις με προσοχή αυτά που γράφουν οι υπόλοιποι και φρόντισε να έχεις κατανοήσει αυτά που σου έχουν μεταφέρει. Α, και για να μην ξεχνιόμαστε μάθε επίσης να σφυρίζεις γιατί οι τιμές που έδωσες είναι”τιμές καταλόγου” της Αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και σε καμία περίπτωση τιμές πώλησης σε τρίτους. Αν βρεις τις ίδιες τιμές πουθενά για πώληση σε τρίτους, σου ξαναλέω τρέχα και σφύριξέ το στο υπουργείο.
Τέλος και μιας και μας φιλοξενεί η πτήση ψάξε τα άρθρα για P3 και για S70 και MH-60R και θα δεις ότι τα ίδια δεδομένα αναφέρουν και οι ίδιοι.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
5 years ago
Reply to  GiorgosR

Όταν ακούω ότι οι ηχοσημαντήρες δεν δουλεύουν στο Αιγαίο, ότι η αναβάθμιση των τορπιλών σε mk 54 είναι πεταμένα λεφτά και ότι τα p3 δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανθυποβρυχιακό πόλεμο το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να γελάω !!

GiorgosR
GiorgosR
5 years ago

Σου ξαναλέω… Μάθε να διαβάζεις προσεκτικά τις απόψεις των υπολοίπων και να κατανοείς τι γράφουν πριν γελάσεις… Ακόμα αν δεν θες να το κάνεις αυτό, τουλάχιστον δώσε βάση στα άρθρα της πτήσης που φιλοξενεί τα σχόλια σου…

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
5 years ago
Reply to  GiorgosR

Ότι πεις

GiorgosR
GiorgosR
5 years ago

Πνευματώδης απάντηση γεμάτη επιχειρήματα.Φαντάζομαι θα το σκέφτηκες πολύ πριν απαντήσεις…

Spirit
Spirit
5 years ago

Εδώ δεν θα έχουμε καράβια τα ROMEO μας μάραναν, Τελικά οι κυβερνήσεις αλλάζουν ο ντένης μένει στην θέση του…
Μεγάλο λάθος αν προχωρήσουν στην απόκτηση ελικοπτέρων MH-60R θα πάει πίσω πολύ πιο κρίσιμα εξοπλιστικά.

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  Spirit

καλο .ο ντενης σταθερη αξια για ολο το πολιτικο συστημα .τελικα καλα που υπαρχει και αυτος μαζι με τον πιατ αλλιως ακομα θα συζητουσαμε ατερμονα οπως τα γαλλικά.

CKfurious
CKfurious
5 years ago
Reply to  Digenis

Τα γράψατε όλα !
Η αγορά αυτή εάν προχωρήσει δεν στέκει από καμιας άποψης
Από που θα επιχειρούν άραγε από τις 50XRONES s??

Ανάλογη περίπτωση με τα p-3!!

Πλέον η lm διαλέγει τι και ποτε θα αγοράσουμε για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους
Aξιο της μοίρας του το Ναυτικό
Ποσα από τα υπάρχοντα Sea Hawk πετάνε by the way?
Μήπως όσα με τα SUPER PUMA/NH90/DAUPHIN????

Για να δούμε τι θα πράξει η νέα κυβέρνηση

Aris
Aris
5 years ago

Η είδηση είναι και στα Gatling μαζί με τα ΜAG… κάτι που πάει παραπέρα για εγγύς υποστήριξη και αστυνόμευση…τι άλλαξε ξαφνικά από τα σχεδόν άοπλα-μόνο με MG3;;;

f.karaiosifidis
f.karaiosifidis
5 years ago
Reply to  Aris

Τα GAU-21 δεν είναι… δυστυχώς Gatling https://fnamerica.com/products/weapon-systems/fn-m3m-gau-21/

Aris
Aris
5 years ago

Πάλι μονόκανο έστω και 50αρι…

famas
famas
5 years ago

Εν τέλει το ραντάρ είναι το APS Ι-53(V) ή ενδεχομένως όπως είδαμε και αλλού έχει γίνει ορθογραφικό λάθος και το σωστό είναι το AN/APS-153(V). Στο διαδύκτιο δεν βρίσκουμε κάτι για το APS Ι-53(V)

Kimon
Kimon
5 years ago

Πολύ καλή εξέλιξη, αντιθέτως με ότι λένε κάποιοι τα Romeo είναι αναγκαία προσθήκη για αντικατάσταση παλαιότερων ελικοπτέρων , αλλά και αντιμετώπιση της απειλής των τουρκικών υποβρυχίων u214 , ίσως μεταχειρισμένα από τα περισσευούμενα του USN δεν μας χαλούσαν αλλά κι αυτή η εξέλιξη είναι καλοδεχούμενη

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Kimon

συμφωνώ, αλλά και 600εκ. δεν είναι λίγα στην κατάστασή μας…

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Kimon

Υπάρχει κάτι που δεν ειναι αναγκαία προσθήκη;
ΤΟ ΠΝ δεν έχει ούτε ένα πλοίο με σύγχρονο σόναρ το ROMEΟ είναι η αναγκαία προσθήκη πως το βλέπεις;

Kimon
Kimon
5 years ago
Reply to  Spirit

Στον σύγχρονο κυνήγι υποβρυχίων αγαπητέ τα εναέρια μέσα θα φέρουν αποτέλεσμα.
Πως θα κάνει την δουλειά του ένα σόναρ σε όποιο πλοίο με τον θόρυβο που το ίδιο προκαλεί; ακόμα και τα συρόμενα σόναρ δεν είναι αρκετά, δείτε πως επενδύουν όλοι στο Poseidon και σε ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα , καθώς και σε ΜΕΑ!!

https://www.ptisidiastima.com/s-70b6-fos-for-hellenic-navy/

http://e-amyna.com/%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CF%81%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B9/

Μην νομίζουμε πάντα ότι ξέρουμε καλύτερα από τα στελέχη του ΠΝ μας!! Και δεν πιστεύω ότι τα στελέχη μας απλά παίζουν το παιχνίδι των προμηθευτών!! Είπα ότι ίσως να προτιμούσα κάποια μεταχειρισμένα από τα περισσευούμενα που τους βγήκαν πλεονασματικά εκεί στο Αμέρικα αλλά και αυτά δεν με ενοχλούν.

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Kimon

Για πες μου πόσες ώρες μπορεί να πετά ένα seahawk το 24ωρο, να σου πω τι ξέρει και ποιος.
Μετά από τόσα λάθη επι λαθών και άστοχες επιλογές έχει χαθεί το προνόμιο της ξερωλιάσης στις ΕΔ.
Επίσης για πες μου με πια λογική τα ROMEΟ είναι πιο ψηλά στις προτεραιότητες από τις ΜΕΚΟ και αγορά νέων τορπιλών και αντιμέτρων…

Kimon
Kimon
5 years ago
Reply to  Spirit

Δεν ανέφερα ποτέ ότι ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ είναι χαμηλότερος σε προτεραιότητα από τα Romeo αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά των τελευταίων είναι ούτε λάθος κίνηση ούτε εις βάρος του εκσυγχρονισμού! Όσο για το πόση ώρα μπορεί να πετά ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο δεν μπορώ να ξέρω αλλά βλέποντας πόσο επενδύουν τα σύγχρονα ναυτικά στα εναέρια μέσα ASW (βλέπε Romeo , poseidon) μάλλον είναι αρκετά αναγκαία μέσα.
Τέλος ότι σύγχρονες φρεγάτες και να φέρουμε (αν φέρουμε) , ότι εκσυγχρονισμό και να κάνουμε αν δεν δώσουμε αυτά τα πλοία σύγχρονα ανθυποβρυχιακά μέσα απλά τα καθιστούμε στόχο στα εχθρικά υποβρύχια

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Kimon

σωστός, συμφωνώ και νομίζω αυτό είναι το πνεύμα της προμήθειας. Προφανώς στο ΠΝ έχουν διαχωρίσει τις δύο δυνατότητες (ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις/σύγχρονες φρεγάτες) και προφανώς επιθυμούν η ανθυποβρυχιακή να είναι ανεξάρτητη. Νομίζω τα ΡΟΜΕΟ + ΠΟΣΕΙΔΩΝ σ’ αυτό συνηγορούν.

Νικ1
Νικ1
5 years ago

$85Μ το κομμάτι χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας κ χωρίς η ειδοποίηση να λέει τίποτα για αναβάθμιση/υποστήριξη των Aegean Hawk. Και ξανά προς τη δόξα τραβά(με)…

Οι υποθέσεις/διαρροές/σενάρια του περασμένου χειμώνα ότι τα MH-60R θα περιλαμβάνονται στο κόστος των P-3B (πως θα μπορούσαν με τέτοιες τιμές…) δεν έχουν ακουστεί έκτοτε και αποδεικνύονται παραμύθια της χαλιμάς για να χρυσωθεί το χάπι μιας συμφωνίας (για τα P-3B) που κάποιοι επιμένουν να πιστώνουν ως θετική στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ελπίζω ειλικρινά αν υπάρχουν τέτοια χρήματα διαθέσιμα να καλύψουν άλλες ανάγκες.

f.karaiosifidis
f.karaiosifidis
5 years ago
Reply to  Νικ1

Το τι ισχύει ο χρόνος θα δείξει…

G.164g ag-cat
G.164g ag-cat
5 years ago
Reply to  Νικ1

Η ιστορία της αναβάθμισης των P3B ξεκίνησε από την προ-προηγούμενη συγκυβέρνηση με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όλως περιέργως να μην την ξηλώνει αλλά να την φέρνει σε πέρας δηλαδή σε κατάσταση υπογραφής σύμβασης.

ΚΚ76
ΚΚ76
5 years ago
Reply to  Νικ1

Για ξαναδες τι θα φοράνε….Τούμπανο είναι τα ελικόπτερα αν τα πάρουν με όλα αυτά τα συστήματα επάνω τους.

Νικ1
Νικ1
5 years ago
Reply to  Νικ1

Κοιτώντας τις 3 τελευταιες ειδοποιήσεις στο site της DSCA για MH-60R (Ινδία, Μεξικό, Σ. Αραβία) κ συγκρίνοντάς τις με την ελληνική, βλέπω ότι
1. καμία δεν περιλαμβάνει συστήματα αυτοπροστασίας, άγνωστο γιατί
2. ο εξοπλισμός είναι όμοιος (δηλ. δεν ισχύει ότι τα δικά μας «είναι τούμπανο» κ των άλλων δεν είναι, όπως γράφει κάποιος πιο κάτω)
3. Παρά τη φαινομενικά ψηλή τιμή ανά τεμάχιο για τα ελληνικά Romeo που σχολίασα πριν, είναι αρκετά χαμηλότερη από όλων των άλλων (πχ Σ. Αραβια $1.9B για 10 ελικόπτερα). Φυσικά είναι μπακαλίστικος ο υπολογισμός γιατί η κάθε χώρα ζητά διαφορετικό αριθμό ανταλλακτικών κ όπλων.

Digenis
Digenis
5 years ago

Απο οτι βλεπω περιλαμβανει και εξοπλισμο για ερθουν σε καποια ομοιοτυπια τα aegeanhawk με τα καινουργια . Αν αγοραστει ολο το πακετο θα αποτελει μια ενδειξη σοβαροτητας στον προγραμματισμο για την αμυνα.

evaggelos
evaggelos
5 years ago

ωραια κινηση τα ρομεο μακαρι να παρουμε 7 αντι για 4 και να αποσυρουμε σαβουρες.Ελπιζω βεβαια να παρουμε και κανα πλοιο για να τα βαζουμε πανω.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  evaggelos

ειδικά για το πλοίο συμφωνώ +++

chriss8
chriss8
5 years ago

Παιδιά δεν είμαι και πολύ σχετικός. Αυτό το κόστος ανα μονάδα δεν είναι πολύ μεγάλο για ελικόπτερο; Στην Wikipedia τα έχει ότι κάθε μονάδα στοιχίζει 45Μ $

Φυσικά κάποιοι πήραν και ακριβότερα όπως οι μεξικανοί που πήραν 8 για 1.2 δις

https://www.airforce-technology.com/projects/mh60rseahawk/

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  chriss8

οχι γιατι περιλαμβανρι και συσκευες για τα υπαρχων aegean hawk

Ganesha Mahesvari
Ganesha Mahesvari
5 years ago

Είμαι ο μόνος που θεωρεί αυτή την προσφορά πανάκριβη; 600 εκατομμύρια για 7 ελικόπτερα ρε παιδιά;; Ας ελπίσουμε εκεί στο υπουργείο να το ψάξουν το θέμα όσο μας παίρνει και να μην πάμε εθελοντικά για σφαγή. Υπάρχουν άλλες ανάγκες πολύ ποιο έντονες να καλυφθούν από το να δώσουμε 600 εκατομμύρια για 7 ελικόπτερα. Ακόμα δεν βγήκαμε από τα μνημόνια και επιστρέφουμε σε πρακτικές του παρελθόντος… συνέλθετε κύριοι και αξιοποιήστε τα χρήματα του ελληνικού λαού όσο το δυνατόν ποιο αποτελεσματικά, δεν μας περισσεύουν για να τα σκορπάμε πάλι σαν άλλες εποχές.

MisCo
MisCo
5 years ago

Αν λαβεις υποψιν τον συνοδευτικο εξοπλισμό, τα οπλα, κλπ κλπ… βλεπω πως μπορει να φουσκώσει ο λογαριασμός.

Σε κάθε περίπτωση αυτη η τιμη… ας πουμε ειναι τιμη καταλόγου. Σηκώνει διαπραγμάτευση και βελτίωση. Μην περιμένουμε βεβαιως θαυματα.

Πάντως η απειλη των μογγολικών 214 μπορει να αντιμετωπιστει μονο με συγχρονο εξοπλισμό.

evaggelos
evaggelos
5 years ago

υποθετικα ειναι ανωτερη τιμη που συνηθως μετα πεφτει κ φυσικα αν θα παρουμε ολα τα μπιχλιμπιδια που συνηθεςδεν παιρνουμε αρα μαλλον θα παει λιγο ποιο κατω.Κατι σαν τα p3 k f16.

Digenis
Digenis
5 years ago

οχι.περιλαμβανει και εξοπλισμο για αναβαθμιση των παλαιοτερον hawk που εχουμε.

Stpoly
Stpoly
5 years ago
Reply to  Digenis

Συγνώμη,αλλά που ακριβώς βλέπετε να γράφει για επιπλέον εξοπλισμό για τα υπόλοιπα aegean hawk?

Νικ1
Νικ1
5 years ago
Reply to  Digenis

Απορία προς διαχείριση: επειδή 2 φορές φαίνεται δεν είναι αρκετές, πόσες φορές πρέπει ένα μέλος να γράψει ανακρίβειες (γιατί το “ανοησίες” φαίνεται παραήταν βαρύ) στο ίδιο thread για να τον διορθώσετε;

sotbak
sotbak
5 years ago

δεν είναι λίγα τα λεφτά, αλλά απέναντι θα έχεις τα Υ/Β 214 των Τούρκων…….άντε βρες τα στο βυθό του Αιγαίου χωρίς σύγχρονα ελικόπτερα…….

MPAMPIS
MPAMPIS
5 years ago

Το ελικόπτερο απο την φύση του ειναι δύσκολος στόχος…..δες τα kill probability των αντιαεροπορικών πυραύλων απο 0,9 για αεροπλάνο πέφτει στο 0,5 για ελικόπτερο, ΔΕΝ εξαιρείται ο S400……στο Αιγαίο σε μια κρίση δεν θα ξεχωρίζει το ίχνος ενός KW απο ενα Romeo…..
Οι ηχοσημαντηρες προφανώς ειναι και για τα P3 οπως και οι τορπίλες ειναι και για πλοία….
Λογω ιδιαιτερότητας του Αιγαίου θα πρεπει να απαγκιστρωθούμε απο το δόγμα «οργανικό ελικόπτερο φρεγάτας»…..600 εκ όσο μια άοπλη FTI..

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  MPAMPIS

Οι S-400 δεν ειναι για χαμηλά ύψη σε μεγάλες αποστάσεις, ειναι το ανάγλυφο της γης που κάνει αδύνατο. Όπως το 0,5 για ελικόπτερο δεν νομίζω ότι εχει καμιά βάση, σε ένα μέσο όρο αντιεροπορικών συστημάτων.

MPAMPIS
MPAMPIS
5 years ago
Reply to  Spirit

9M330 tor m1
Kill probabilities for later versions are quoted as:

0.92-0.95 against aircraft
0.80-0.96 against helicopters
0.60-0.90 against cruise missiles (with an effective range of around 5 km/3 miles)
0.70-0.90 against precision munitions (LGBs, glide bombs, etc.)
0.90 against UAVs

MPAMPIS
MPAMPIS
5 years ago
Reply to  MPAMPIS

Φτιαγμένο για να κυνηγά ελικοπτερα και με εμβέλεια 12km δηλαδή εντός του ορίζοντα ελάχιστο ύψος εμπλοκής 10m.
Δεν μπορει αντιαροπορικο να χτυπήσει χαμηλά ιπτάμενο ελικόπτερο πέρα του ορίζοντα……

CKfurios
CKfurios
5 years ago
Reply to  MPAMPIS

Δεν νομίζω τα εκσυχρονισμένα θα έχουν ικανότητες επεξεργασίας ήχο σημαντηρvn
Δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα σχετικό με εκσυχρονισμό των ακουστικών
Μονο για επιτήρηση επιφανειας θα χρησιμοποιηθούν εάν και όταν γίνουν διαθέσιμα
Κοιτάτε και το κόστος των αναλωσιμων ήχο σημαντηρvn
για να δείτε τι χρήση θα έχουν !!
😈

OBSERVER
OBSERVER
5 years ago

Νομίζετε ότι αποφάσισε ο Ντένης….αποφάσισαν τα παιδιά του Πενταγώνου(του κανονικού).Το έργο μάλλον υποθέτω ότι λέγεται απαγόρευση υποβρυχίων στο Αιγαίο, και δεν είναι Τούρκικων.Από την άλλη ενισχύεται το ΠΝ.

f.karaiosifidis
f.karaiosifidis
5 years ago
Reply to  OBSERVER

Μην κόβετε τις φαντασιώσεις που δικαιούται ο κανένας… 🙂

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  OBSERVER

Απαγόρευση τέτοιου τύπου θέλει εναέρια υπεροχή, αλλιώς από 90Km ΑΙΜ-120C-7 θα κάνουν τα ελικόπτερα παρέα στα υποβρύχια…
Η Τουρκία έχει και ικανότατα ιπτάμενα ραντάρ γνωρίζει ανα πάσα ώρα και στιγμή τι περτά στο Αιγαίο.

MPAMPIS
MPAMPIS
5 years ago
Reply to  Spirit

Αν δεν εχεις αεροπορική υπέροχη σίγουρα έχει πρόβλημα ενα sea hawk…..αλλα σκέψου τι πρόβλημα θα έχει μια φρεγάτα…!
Εχουμε και εμείς amraam, Πάτριοτ, ισως και κανένα sampt στο μέλλον……
Θεωρώ σημαντική την χρήση sonobuoys δίνουν αυτονομία στην έρευνα, καθε ελικόπτερο μπορει να έχει μια περιοχή ευθύνης στο Αιγαίο όπου θα δρα αυτόνομα με βάση σε κάποιο κοντινό νησί ας πουμε…..
6 ελικοπτερα για 6 TN214….

Mageiras
Mageiras
5 years ago

Αν τα Romeo είναι το “γρασσο” για να έρθει και κανένα δωρεάν καράβι τότε καλώς να ορίσουν…

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Mageiras

βάσιμα προσδοκώ και εγώ τα ΤΙCΟ μου……

Epidauriotis
Epidauriotis
5 years ago

Έχω μια υποψία ότι το Πολεμικό Ναυτικό κάνει κινήσεις προετοιμασίας για όταν θα αρχίσουν να έρχονται τα Τουρκικά υποβρύχια 214. Επίσης, επειδή δεν είμαι ειδικός, έχω την απορία, αν κάποιος από εσάς ξέρει να μου πει, αυτά τα MH-60R με όλα αυτά τα συστήματα και όπλα που αναφέρονται παραπάνω, πόσο “ανθεκτικά” είναι έναντι των Τουρκικών S–400 και των τουρκικών drones; Ευχαριστώ.

f.karaiosifidis
f.karaiosifidis
5 years ago
Reply to  Epidauriotis

Τίποτε δεν είναι ασφαλές έναντι ενός αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς, (ούτε καν μαχητικά στελθ). Από την άλλη το ίδιο ισχύει και για τους Patriot (…μείον τα στελθ). Αυτοί είναι οι νόμοι με τους οποίους παίζεται το παιγνίδι των εξοπλισμών (άσχετα με τους αντιπάλους).

ivychris
ivychris
5 years ago

Ποιο είναι το αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς που θα δει τα S-70/MH-60, το S-400?
Καλά, ας το διασυνδέσουν πρώτα για να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα και μετά τη Μύκονο θα είναι αργά για να κάνουν κάτι.
Στα 30-50μ που πετούν νύχτα, συγκεκριμένη βραδινή…δεν αποκαλύπτονται από τα παράλια, παρά μόνο και με δυσκολία από τα B737 ΑΕW.
Τα κοιτούσε ένας Ρώσος τις προάλλες στο μπαράκι στη παραλία και με ρώτησε… ” πάνε για ρωσικά Υ/Π?”
του απαντώ…” μα τι λες τώρα… για τουρκικά”

ΥΓ: έχουμε πήξει σε συγκεκριμένη περιοχή της Αττικής, στους ρώσους οικογενειάρχες με νεογέννητο σε καρότσι, software engineer, με 3 γλώσσες… η δε σύζυγος οικιακά αλλά με 4 ξένες γλώσσες… που μετά από 10 σφηνάκια, ξέρουν να ξεχωρίζουν το Υ/Π από το θόρυβο…

SPirit
SPirit
5 years ago
Reply to  Epidauriotis

To ΠΝ ας κοιτάξει να βάλει νέα σόναρ στις ΜΕΚΟ και ας αφήσει τα ROMEO, το τι γίνεται με τις υποψίες το έχουμε καταλάβει από την εποχή των P-3.
Με 500 εκ. των P-3 και άλλα 500+ των MH-60R, έπαιρνε μεγάλες ανάσες το ΠΝ αν ιεραρχούσαν σοβαρά τις προτεραιότητες.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  SPirit

νομίζω ότι στο ΠΝ έχουν διαχωρίσει τις δύο δυνατότητες. Στις ανθυποβρυχιακές με τα RΟΜΕΟ και τα Ρ-3Β επιχειρούν να βγουν μπροστά από τις τουρκικές προμήθειες των 214 και στις κύριες μονάδες επιφανείας αναμένουν το παιχνίδι FTI vs LCS/FFG vs μτχ μονάδων από ΗΠΑ (ΤΙΚΟ-Α/Β) ή Ολλανδία (Μ) ή Γαλλία (Λαφαγιέτ λέω εγώ)……

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  sotbak

Δεν έχει λογική αυτό που λες, ο κόσμος πρωτα ασχολείται να βρει τι θα κάνει με το στόλο του, μετά συμμαζεύει τα παλιά Seahawk με έναν εκσυγχρονισμό και μετά πάει για καινούργια αν δεν ειναι εφικτό να εξασφαλίσουμε μεταχειρισμένα…

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Spirit

μια χαρά έχει λογική. Λέγεται “η τέχνη του εφικτού”. Εγώ έγραψα την άποψή μου προσπαθώντας αν ερμηνεύσω τις εξελίξεις. Πριν λίγο καιρό δοκίμασαν τα ROMEO σε άσκηση στο Βόλο, αν θυμάμαι καλά. Δεν μπορεί, κάτι είδαν στο ΠΝ και τα θέλουν, εκτός αν θεωρείς ότι είναι άσχετοι και άγονται και φέρονται. Εμένα πάντως ο αγώνας που δίνουν υπό τόσο αντίξοες συνθήκες μάλλον μου δείχνει ότι γνωρίζουν πολύ καλά και το θαλάσσιο περιβάλλον και τον εχθρό και τις προτεραιότητες.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Epidauriotis

σωστός, αυτός είναι ο στόχος, να είμαστε έτοιμοι……και μια φορά επιτέλους μπροστά από τις εξελίξεις….

Daidalos21
Daidalos21
5 years ago

Όλα καλά. Ο εξοπλισμός αυτοπροστασίας που είναι;

Stpoly
Stpoly
5 years ago
Reply to  Daidalos21

Ο εξοπλισμός αυτοπροστασίας θα είναι σαν τα Kiowa,στις πρώτες φωτο θα φαίνεται κάτι θολά,και θα λέμε “τι έχουμε βάλει ρε επάνω,θα τους κάνουμε το μπιπ,μπιπ κ καραμπιπ”.Μετά τα ελικόπτερα θα έρθουν χωρίς τίποτα.Και τότε θα λέμε “είναι στα κιβώτια οι συσκευές,θα τις βάλουμε εμείς”.Και μετά κανένα μήνα,θα μας πουν ότι τελικά τα ελικόπτερα δεν φέρουν κανένα σύστημα αυτοπροστασίας.Γιατι δεν είναι ανάγκη βρε αδερφέ,αφού θα μας σώσουν οι Αμερικάνοι οι Ισραηλινοί κ όλοι οι αλλοι,που θα τζαμαρουν τους Τούρκους,άσε που κάνουν κ μια περιουσία αυτά.Επισης,δεν είναι αναγκαία για SAR και αεροδιακομιδές,τι να τα κάνουμε?Ελλαδα-2019μ.Χ.

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
5 years ago

Προφανώς τα ε/π κι ο οπλισμός θα αγοραστούν σταδιακά.

Τώρα τί σχεδιασμός είναι αυτός ένας θεός ξέρει… 150εκατ. για ΜΕΚΟ κι 600 εκατ. για 7 ε/π κι ακόμη περιμένουμε FOS για τα υπόλοιπα…

Ένα αίτημα συνολικά για ΑΣ & ΠΝ για λίγες περισσότερες ρουκέτες και Μ-3Μ (το πολυβόλο των Kiowa) δεν γινόταν, έτσι; Νοοτροπία να μην πω…

Spirit
Spirit
5 years ago

Για να πούμε τα πράγματα ως έχουν, όπως τα λέγαμε και πριν και τα Συριζοτρόλ μας την έπεφταν.
Όποιος βάλει την υπογραφή του για να αγοραστούν αυτά τα ελικόπτερα, να ξέρει ότι την κουβαλάει για χρόνια ως “παράσημο”…
Τώρα ποιος λογικός άνθρωπος θα υπογράψει 150εκ. για 4 ΜΕΚΟ που το νεότερο σόναρ του ΠΝ είναι 20ετίας και βάλε, 100εκ ούτε ένα φορτίο σύγχρονες τορπίλες και καθόλου “δολώματα” κατά τορπιλών για τα υποβρύχια, για 7 REMEO +500εκ. μένει να δούμε, για να φορτωθεί και την ρετσινιά.

CKfurious
CKfurious
5 years ago
Reply to  Spirit

Σωστός
Φοβάμαι όμως πως εάν προχωρήσει η προμήθεια των θα ρουφήξει όλα τα διαθέσιμα κονδύλια οποτε δεν θα προχωρήσει τίποτα άλλο από αυτά που αναφέρεις
Ότι έγινε με τα P-3!!!

evaggelos
evaggelos
5 years ago

καποια στιγμη ειχε γραφτει οτι υπαρχει περισσευμα απο τα χρηματα των οριων κ οτι θα παιρναμε 4 ελικοπτερα με αυτα,ισχυει ακομα αυτο? αν ισχυει τοτε δεν επηρεαζει σε μεγαλο βαθμο τα κονδυλια συν του οτι θα ειναι σε αρκετες δοσεις.Ελπιζω να κανουν φυσικα τον κοπο κ να αναβαθμισουν αμεσα τα μεκο και καμια τορπιλη του 21αιωνα. Υποθετικα αναρωτιεμαι αν περιμενουμε την νεα φρεγατα των ηπα αλλιως πολυ αργει το πραγμα με το νεο πλοιο.

agnostosependytis
agnostosependytis
5 years ago

Λένε:
1) Παίρνουμε τα Romeo, για να είμαστε έτοιμοι για τα 214ΤΝ (μόνο που τα δεύτερα θα έρθουν μετά από χρόνια)
2) τα παίρνουμε δωρεάν από το περίσσευμα που προκύπτει στα P3 (μόνο που τελικά θα πληρωθούν)
3) τα παίρνουμε να κυνηγάν Ρώσικα υποβρύχια (που δεν μας νοιάζουν ιδιαίτερα, αν είναι έτσι να τα πληρώσει το ΝΑΤΟ)

ΔΕΝ λένε: Στις ΗΠΑ έχει προκύψει ένα τεράστιο περίσσευμα νεοκατασκευασμένων Romeo καθώς έχουν παραγγελθεί και κατασκευασθεί για τις LCS, οι οποίες όμως κόλλησαν και δεν παραλήφθηκαν. Οπότε ή θα τα αγοράσει το Αμερικανικό Δημόσιο και θα τα φορτωθούν οι φορολογούμενοί του και θα κάθονται στις αποθήκες, ή ο πωλητής θα τα πουσαρει για να τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών.

Ναι μου αρέσουν, ναι τα χρειαζόμαστε, όμως α) αν είναι περίσσευμα, να βοηθήσουμε μην τους μείνουν αμανάτι, αλλά σε τιμή ευκαιρίας, β) αν όχι, δεν τα χρειαζόμαστε τώρα αλλά σε 4-5 χρόνια και γ) ας πάρουμε πρώτα FOS, τορπίλλες, αναβαθμίσεις κτλ και μετά αυτά.

Περαιτέρω αν οι Τούρκοι παίρνουν S-400 και δεν τρέχει κάστανο, ας φυλάξουμε τα λεφτά να πάρουμε και τίποτα Ρώσικο, και πιο φτηνό και θα περάσει μηνύματα..

chriss8
chriss8
5 years ago

Τώρα μόλις εγκρίθηκε η δυνατότητα μας Μα τα πάρουμε. Σε πόσα χρόνια θα πετάνε στο Αιγαίο είναι άλλη ιστορία. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Να πληρώσει το ΝΑΤΟ…..

Αναπόσπαστο μέρος του είσαι και εσύ έλληνα, ασχέτως αν ο Ανδρέας σε έπεισε για το αντίθετο.

agnostosependytis
agnostosependytis
5 years ago
Reply to  chriss8

Ναι αναπόσπαστο μέρος του είμαστε και εμείς, αλλά γιατί να πληρώσουμε τον προυπολογισμό γοράς οπλικών συστημάτων για 2 χρόνια για όλα τα σώματα (ναυτικό, αεροπορία ΣΞ) για να πάρουμε Ρομέο να κυνηγάν ρώσικα υποβρύχια (από τα οποία ουδόλως κινδυνεύουμε) και να μην πάρουμε κάτι που θα μας προστατεύει από την Τουρκία?

Αντιλαμβάνομαι ότι σε μια συλλογική άμυνα όλοι συμβάλλουν για το κοινό καλό, το πρόβλημα είναι ότι εμείς θα συμβάλλουμε για ένα κοινό καλό παίρνοντας συστήματα που επί του παρόντος λίγο θα χρησιμεύσουν σε εμάς. Όπως και να έχει η συζήτηση, τζάμπα αλλάζουμε σχόλια, καθώς η προμήθεια δεν έχει σχέση με αυτό.

sotbak
sotbak
5 years ago

Εύστοχες οι παρατηρήσεις σου. Μένει να δούμε αν ισχύουν.

Μήπως με βάση αυτά που λες, οι LCS είναι πιο κοντά στο ΠΝ από ό,τι νομίζουμε;;;;

agnostosependytis
agnostosependytis
5 years ago
Reply to  sotbak

Δεν ξέρω, διάβαζα τις προάλλες μια έκθεση που είχε βγάλει μια επιτροπή των Αμερικανών που είχε εισηγηθεί να σταματήσουν να τις αγοράζουν γιατί δεν είναι πλοίο που μπορεί να πάει σε πόλεμο, και ότι άντε για καμιά βαριά ακτοφυλακή να έκανε. Αν οι Αμερικανοί πάνε για βελτιωμένες Fremm γιατί δεν τους κάνουν οι LCS, θα ήταν κουφό να κάνουμε εμείς το ανάποδο.

sotbak
sotbak
5 years ago

έχω την εντύπωση ότι δεν μιλάμε για τις ίδιες προδιαγραφές και το λέω αυτό με τη σκέψη ότι προφανώς η κίνηση του Νεωρίου να εμπλακεί στο σχήμα των ελληνικών ναυπηγείων υποδηλώνει ότι οι LCS του ΠΝ θα έχουν τις προδιαγραφές που θα θέσει το ΠΝ (Μεγαλύτερο μήκος; ενισχύσεις σε ατσάλι;) γιατί από τα λίγα που διάβασα οι LCS έχουν σπονδυλωτή φιλοσοφία (οι όροι δικοί μου), δλδ το σκαρί σαν προδιαγραφή το επιλέγει ο αγοραστής ανάλογα με τις ανάγκες του και θεωρώ ότι αυτό σε συνδυασμό με εγχώρια κατασκευή με την ανάμιξη του ΝΕΩΡΊΟΥ εκεί παραπέμπει και πάντως πιστεύω ότι η στόχευση των ελληνικών LCS θα είναι οι τουρκικές MILGEM, των οποίων θεωρώ είναι ανώτερες ούτως ή άλλως, άρα μένει αναπλήρωση των παλαιών φρεγατών με μτχ (Ολλανδικές Μ;, καμιά μτχ ΤΙΚΟ;). Αν πάντως οι Αμερικανοί θέλουν να κάνουν κίνηση ΜΑΤ θα μπορούσαν παράλληλα με το πρόγραμμα ελληνικές LCS να προβούν σε συμφωνία πακέτο με το ΠΝ να πάρει 1-2 αποσυρόμενες ΤΙΚΟ ή Α/Β και να τελειώσουν τους Ευρωπαίους από το ΠΝ…..Αλλιώς, αν δλδ δεν ευοδωθεί το project ελληνικές LCS, θεωρώ μονόδρομο να μπούμε στις FFG και 3η εκδοχή αφήνω τις Μπελχάρες. Για να μην κλαίνε οι Γάλλοι σε αντιστάθμισμα μπορούμε να πάρουμε τις γαλλικές τορπίλες για τα 214 που κατά τη γνώμη μου είναι ανώτερες των αμερικανικών.

Spirit
Spirit
5 years ago

Καλά που τα λέει και κάποιος άλλος για μην κάνω εγώ τον κακό συνέχεια, επιπλέον 3 στις 3 συμβάσεις στην LM μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι, και ας μας λένε για το πόσο απαραίτητα ειναι τα ROMEO. Γιατί πιο απαραίτητα από ένα σοβαρό των ΜΕΚΟ και νέες τορπίλες και αντίμετρα για τα 214 δεν ειναι.

agnostosependytis
agnostosependytis
5 years ago
Reply to  Spirit

Δεν με χαλάει εστω και όλα τα προγράμματα να πάρει η LM, αλλά να ξοδέψει τα λεφτά μας για να μας εξοπλίσει με συστήματά της εκεί που πονάμε (πχ ΜΕΚΟ, τορπίλλες, FOS ραντάρ κτλ) και όχι εκεί που την βολεύει (στοκαρισμένα απούλητα Ρομέο και P3)

Chris
Chris
5 years ago

Ειδικά για το τελευταίο σχόλιο σας, αν οι Τούρκοι με την αγορά των S-400 δεν υποστούν πραγματικές συνέπειες θα πρέπει όντως να δειξουμε ενδιαφέρον για (τα ίδια) ρωσικά συστήματα, για να περάσουμε το μήνυμα. Θεωρώ δε, ότι η έξοδος της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 δεν είναι πραγματικό αντίποινο αλλά απλά προστασία της επένδυσης της Αμερικής από τον κίνδυνο απαξίωσης της τεχνολογίας της. Τα πραγματικά αντίποινα τα περιμένουμε τις επόμενες μέρες, αν ισχύουν όσα διαβάζουμε.

CKfurious
CKfurious
5 years ago

https://www.protothema.gr/greece/article/908407/fileleutheros-kuprou-vasimes-upopsies-stin-ee-gia-epituhi-geotrisi-fatih/

https://savunmasanayist.com/2019/05/10/ilk-reis-sinifi-denizalti-bu-sene-denize-indirilecek/

Το πρώτο τουρκικο 214 ονόματι PIRRIREIS ξεκινάει φέτος δοκιμες

Έχουν ήδη παραγγείλει και MK48 σε αντίθεση με εμάς

Δεν αμφισβητώ την απειλή των τουρκικων 214

αμφισβητώ τις προτεραιότητες:

Τορπίλες και αντίμετρα για τα δικά μας 214 δεν έχουμε

θέλουμε να εκσυχρονίσουμε τις meko με 150 mill
me το ίδιο sonar τεχνολογίας των 80s

δεν μπορούμε να αγοράσουμε τις ADELAIDE

βασιζόμαστε σε δωρεές για να αντικαταστήσουμε τις γεννήτριες στις 40χρόνeς S που υποφέρουν από blackouts

τα υπάρχοντα SEA HAWK υποφέρουν από έλλειψη FOS με χαμηλότατες διαθεσιμοτιτιες

και και και και

Και από την άλλη πετάμε 500mil σε άχρηστα για πόλεμο P-3
ιδρύουμε ναυτική αεροπορία εκπαιδεύουμε «ναυταιους» για χειριστες πολυκινητήριων
Με αυτό το ποσο θα μπορούσαμε να αγοράσουμε τορπίλες να κάνουμε καλο εκσυχρονισμό στις MEKO και να πάρουμε τις ADELAIDE με τα SM2!!
Θα είχαμε σήμερα μια αξιολογοτάτη δύναμη κρούσης για την ανατολική μεσόγειο
Κοιτάτε που βρισκόμαστε σήμερα γ*μ*τι ξεφτίλα μας

http://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf/%ce%97-%ce%91%ce%a0%ce%9f%ce%9a%ce%91%ce%9b%ce%a5%ce%a8%ce%97-%ce%a4%ce%9f%ce%a5-%ce%9c%ce%91%ce%9a%ce%95%ce%9b%ce%95%ce%99%ce%9f-%ce%95%ce%a6%ce%a4%ce%91%ce%a3%ce%95-%ce%a3%ce%a4%ce%9f-%ce%a5%ce%a0/

Oνειρεβομαστε Belhares του 1 bill each
και τώρα πάμε να αγοράσουμε 7 sea hawk προς 600 mil!!!

Νομίζω πως έχουμε χάσει τη μπάλα στο Ναυτικό για να μην χρησιμοποίηση πιο βαριά αλλα πλέον κατάλληλη έκφραση

Να δούμε η νέα κυβέρνηση τι θα κάνει

Το γεγονός ότι όλα τα «πρωτοκλασάτα στελέxη» δεν θέλησαν να μπλέξουν με το υπουργείο άμυνας δεν με εμπνέει καμια αιsiοδοξια για το μέλλον

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
5 years ago
Reply to  CKfurious

Έχεις απόλυτο δίκιο! Η κατάσταση είναι απαράδεκτη!

Αυτό όμως με τα πλακ-άουτ στις S δεν το γνώριζα. Μιλάς για τις 3 μη εκσυγχρονισμένες ή για τις 6 εκσυγχρονισμένες; Οι τελαυταίες δεν έχουν λάβει νέα Η-Ζ;

CKfurious
CKfurious
5 years ago

Ούτε εγώ το ήξερα αφού είμαι ναύαρχος του πληκτρολογίου!

Είχε γραφτεί σχόλιο σε άλλο forum

Το σχόλιο ήταν ακριβές οποτε θεωρώ πως ήταν από άτομο που ξέρει από πρώτο χέρι τα πράγματα

Furthermore :

Στο τεύχος Ιουνίου της ΠΤΉΣΗΣ έχει ένα άρθρο περί δωρεών του Ιδρύματος Λασκαρίδη

Σύμφωνα με αυτό με δωρεά του ιδρύματος έχουν ήδη αλλαχθεί τα hlektrovparavga ζεύγη και σχετικά μέρη στο ΑΙΓΑΊΟ (σύμβαση Νοεμβρίου 017)
και αναμένεται να γίνει το ίδιο στη ΈΛΗ – σύμβαση υπογραφει Μάιο 019
Το άρθρο δένει με ότι γραφόταν στο σχόλιο αφού γραφει περί των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ηλεκτρικό σύστημα στα πλοία

Και τα δυο πλοία είναι από τις εksυχρονισμενες S

Στο άρθρο αναφέρεται πως το πρόγραμμα (KYKNOS) θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα πλοία της κλάσης (c 1 mill Euros/ ship)

Μην μου γράψεις τώρα πως δεν έχεις αγοράσει το τεύχος Ιουνίου και με συγχύσεις!!! 😡

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
5 years ago
Reply to  CKfurious

Το έχω διαβάσει μην ανησυχείς! 🙂

Μου διέφυγε ότι η αντικατάσταση γίνεται σε εκσυγχρινισμένες. Είναι εντελώς απαράδεκτο που δεν είχαν αλλαχτεί τα Η-Ζ τότε.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -