13.2 C
Athens
Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΘαλάσσιες δοκιμές για το πυραυλοφόρο περιπολικό 'Musherib' του Κατάρ, είναι το "μέλλον...

Θαλάσσιες δοκιμές για το πυραυλοφόρο περιπολικό ‘Musherib’ του Κατάρ, είναι το “μέλλον των ΤΠΚ”;

Στις 25 Μαρτίου, το πρώτο Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Ναυτικού του Κατάρ, ‘Musherib’ (Q 61), ξεκίνησε δοκιμές εν πλω έξω από τα ιταλικά ναυπηγεία Muggiano της Fincantieri, όπου ναυπηγείται. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης των ικανοτήτων των Ναυτικών Δυνάμεων του Εμιράτου του Κατάρ (QENF), στην οποία τα ιταλικά ναυπηγεία διαδραματίζουν ένα μεγάλο ρόλο.

Το γεγονός ακολουθεί τις επιτυχημένες δοκιμές εν πλω της κορβέτας πολλαπλών ρόλων “Al Zubarah” (F 101) τον περασμένο Νοέμβριο. Η κορβέτα, η πρώτη της κλάσης ‘Doha’ από ένα σύνολο τεσσάρων, που ναυπηγείται και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πλοίο του Ναυτικού του Κατάρ με έμφαση στον αγώνα κατά εναερίων απειλών, αναμένεται να παραδοθεί εντός του 2021, ενώ το πρώτο περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης θα ακολουθήσει μέσα στο 2022, όπως ανακοίνωσε η Fincantieri. Η ιταλική εταιρεία καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα μετά τις καθυστερήσεις από τις εθνικής κλίμακας καραντίνες κατά το πρώτο ήμισυ του 2020 και τους συνακόλουθους περιορισμούς λόγω της πανδημίας. Το ‘Musherib’ καθελκύστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2020.

To Κατάρ έθεσε μια μεγάλη παραγγελία ύψους 5 δισεκατομμυρίων Ευρώ στην Fincantieri για την ανανέωση του στόλου του. Η συμφωνία ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2017 και περιλαμβάνει τη ναυπήγηση και παράδοση 4 κορβετών αντιαεροπορικού πολέμου κλάσης ‘Al Zubarah’ (‘Doha’), 2 πυραυλοφόρων περιπολικών σε κύτος που βασίζεται στην κλάση ‘Falaj 2’ του ναυτικού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ένα αποβατικό πλοίο δεξαμενής LPD (Landing Platform Dock) με ικανότητα εκξτόξευσης πυραύλων επιφανείας-αέρος ASTER 30 και ραντάρ μεγάλης εμβέλειας), βασισμένο στο σχέδιο του “BDSL Kalaat Beni Abbes”, μήκους 143 μέτρων και εκτοπίσματος 9.000 τόνων, που παραδόθηκε το 2015 από την Fincantieri στην Αλγερία.

Γιγάντια ναυτική παραγγελία του Κατάρ στην Ιταλία

Κλάση Περιπολικών Ανοιχτής Θαλάσσης ‘Musherib’
Tο σχέδιο των πλοίων ακολουθεί τους κανονισμούς RINAMIL για ταχέα περιπολικά σκάφη της Fincantieri και είναι ικανό να εκτελέσει ποικιλία αποστολών και καθηκόντων από ναυτική παρακολούθηση μέχρι πολεμικά καθήκοντα. Το πλήρεw εκτόπισμα των πλοίων είναι 725 τόνοι και οι διαστάσεις του, 63,80 μέτρα μήκος (59,60 μέτρα στην ίσαλο γραμμή), 9,2 μέτρα πλάτος και 5,65 μέτρα βύθισμα. Το σύστημα πρόωσης του νέου πλοίου βασίζεται σε τέσσερις κινητήρες diesel που κινούν ισάριθμες προπέλες μεταβλητού βήματος και κατευθύνεται από δύο συμβατικά πηδάλια που αποδίδουν ταχύτητες 30 κόμβων (μέγιστη) και 15 κόμβων (οικονομική) αντίστοιχα. Η μέθοδος αυτή πρόωσης έχει δοκιμαστεί ήδη από την Fincantieri στην κλάση ταχέων περιπολικών ‘Saettia’. Η ακτίνα δράσης των πλοίων ορίζεται στα 1.500 ναυτικά μίλια με οικονομική ταχύτητα 15 κόμβων ενώ η διάρκεια επιχειρήσεων χωρίς ανεφοδιασμό ορίζεται στις 7 ημέρες. Στην πρύμνη του πλοίου υπάρχει γερανός καθέλκυσης πνευστής λέμβου άκαμπτης γάστρας (RHIB).

To πλήρωμα του περιπολικού είναι 38 άτομα και εξοπλίζεται με ιδιαίτερα βαρύ οπλισμό για την κλάση του. Αν και δεν διευκρινίζεται, αναμένεται να ενσωματώσει έκδοση Συστήματος Διαχείρισης Μάχης της σειράς ATHENA, που χρησιμοποιείται και στις κορβέτες του Κατάρ, καθώς και συστήματα ολοκλήρωσης συστημάτων Seastema στο χώρο διακυβέρνησης της γέφυρας και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και σύνολο επικοινωνιών. Το τελευταίο, σύμφωνα με ανακοινώσεις της Fincantieri, περιλαμβάνει φωνητικό σύστημα δεδομένων V/UHF, HF, SATCOM (διπλής κεραίας), σύστημα τακτικής σύνδεσης (data links 11, 16, JREAP, Y και αναμονές για Link 22) και GMDSS A3. Το ολοκληρωμένο πακέτο πλοήγησης περιλαμβάνει δύο ραντάρ μπάντας -X και -S της Kelvin Hughes, καθώς και διαφορικό σύστημα παγκοσμίου προσδιορισμού θέσης (DGPS), σύστημα ηχητικού εντοπισμού, καταγραφής ταχύτητας και υπολογισμού μετεωρολογικών δεδομένων.

Οπλικά και συστήματα και συναφής ηλεκτρονικός εξοπλισμός κλάσης ‘Musherib’
Οι αισθητήρες και ο οπλισμός είναι επίσης κοινός με τις κορβέτες κλάσης ‘Doha’, με την εξαίρεση των πυραύλοων επιφανείας-αέρος και το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών. Κεντρική θέση κατέχει το ραντάρ Kronos, ναυτική έκδοση της οικογένειας ραντάρ της Leonardo, που βρίσκεται στο κεντρικό ιστίο εντός κωνικού θόλου και είναι συμβατό μόνο με το πακέτο αισθητήρων της συγκεκριμένης κλάσης. Καινοτομία αποτελεί η έκδοση του Kronos HP (High Power) που τοποθετήθηκε στο περιπολικό, η οποία, αν και δεν αποδεσμεύτηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, πιστεύεται πως ενσωματώνει βελτιωμένα χαρακτηριστικά από την προηγούμενη γενιά ραντάρ της συγκεκριμένης έκδοσης.

Το πακέτο αισθητήρων περιλαμβάνει επίσης σύστημα πομπο-δέκτη αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF) SIRM-C ενώ η ελαφρύτερη έκδοση αισθητήρων ηλεκτρονικού πολέμου (EW) της Elettronica περιλαμβάνει υποσυστήματα αντιμέτρων ραντάρ (CESM) και συναφή σύστημα ηλεκτρονικής υποστήριξης (RESM), όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, καθώς και εκτοξευτές αντιμέτρων παραπλάνησης Lacroix Defence Sylena MK 1. Επιπλέον του συστήματος ελέγχου πυρός NA-30S Mk2 για το κυρίως πυροβόλο Super Rapido 76/62 mm, η εταιρεία Leonardo τοποθέτησε και σύνολο ηλεκτρο-οπτικών και υπερύθρων (EO/IR) που περιλαμβάνει επίσης σύστημα αναζήτησης/παρακολούθησης υπερύθρων της SASS και ένα σύστημα ελέγχου πυρός Medusa Mk4B για τα δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα Marlin των 30 mm. Ο πυραλικός εξοπλισμός περιλαμβάνει δύο τετραπλά πακέτα κάθετης εκτόξευσης για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους VL MICA της MBDA στην πλώρη και δύο διδύμους εκτοξευτές αντιπλοϊκών Exocet MM40 Block 3 στην πρύμνη.

Καθελκύστηκε η δεύτερη κορβέτα Doha για το Κατάρ

Εν ολίγοις πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον και καλά εξοπλισμένο πλοίο της κατηγορίας του με πακέτο εξοπλισμού που κανονικά βλέπουμε σε πλοία σημαντικά μεγαλύτερου εκτοπίσματος. Θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς πως από τον εξοπλισμό του πλοίου απουσιάζουν συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου αλλά αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία για πλοία της κατηγορίας, που ως κύρια αποστολή έχουν να ελαφρύνουν το φορτίο μεγαλυτέρων μονάδων επιφανείας συμποληρώνοντάς τες στο έργο τους, όταν χρειαστεί. Το Κατάρ, άλλωστε, δεν φαίνεται να έχει τέτοιες προτεραιότητες και ήδη η είσοδος των κλάσεων ‘Doha’ και ‘Musherib’ (σε συνδυασμό με το LPD των 9.000 τ.) αποτελούν τα πρώτα εντυπωσιακά βήματα του εμιράτου σε ένα πραγματικό πολεμικό ναυτικό. Αναμένονται μελλοντικά νέες εξελίξεις.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iomar
Iomar
4 years ago

Καλησπέρα,

Πιστεύω ότι η κλάση Baynunah των ΗΑΕ είναι σαφέστατα πιο ενδιαφέρουσα και, κατά πάσα πιθανότητα πιο κατάλληλη για το περιβάλλον του Αιγαίου.

Σκεφτείτε μόνο πως, εάν είναι ορθές οι πληροφορίες, το βύθισμα του Musherib είναι διπλάσιο των Baynunah!

Last edited 4 years ago by Iomar
John Doe
John Doe
4 years ago

Νομίζω πως το μέλλον τον περιπολικών (180t-300t) είναι καθαρά composite materials(stealth) για όλο το πλοίο με 1x40mm και 2x20mm όλα remote controlled με 1xRAM και 4-8 x SPIKE-NLOS ένα radar τύπου NS50 και Link-16 να δουλευουν σαν radar pickets για τις μεγαλύτερες μονάδες του ΠΝ ή την ΠΑ.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Αντί για SCALP Naval στις FDI, μήπως βαλλιστικοί πύραυλοι LORA;

Η απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων αποτελεί κρίσιμο πυλώνα της ελληνικής αμυντικής στρατηγικής, ιδιαίτερα σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες εντάσεις και απειλές....
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα εξετάζει τις 2 Bergamini σαν βήμα για Constellation, 4η FDI σε διαπραγμάτευση

Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προχώρησε σε σημαντικές δηλώσεις που φωτίζουν το μέλλον του ελληνικού...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -