26.9 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙNαυτική έκδοση του Spike

Nαυτική έκδοση του Spike

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης

Η ισραηλινή εταιρεία Rafael παρουσίασε την αναμενόμενη ναυτική έκδοση του κατευθυνόμενου πυραύλου Spike.

Η ναυτική έκδοση του πυραύλου SPIKE αποτελείται από δύο παραλλαγές, το Naval Spike ER και το Spike NLOS. Η οικογένεια SPIKE είναι ένα προηγμένο ναυτικό πυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιεί έναν διπλό ηλεκτροοπτικό αισθητήρα (EO), CCD / IIR και έναν αυτόματο ανιχνευτή για χρήση ημέρας και νύχτας. Το σύστημα είναι ικανό να εντοπίζει με ακρίβεια, να εγκλωβίζει και να καταστρέφει στόχους επιφάνειας αλλά και χερσαίους σε αποστάσεις μέχρι 25 χιλιομέτρων.

Ο Naval SPIKE ER (Extended Range), αποτελείται από έναν ελαφρύ, συμπαγή και σταθεροποιούμενο πυργίσκο με τέσσερις πυραύλους, μαζί με ένα σύστημα ελέγχου πυρός και βεληνεκές μέχρι 8 χιλιόμετρα. Μπορεί να τοποθετηθεί σε μια βάση συμβατή με μια ποικιλία σκαφών, από φουσκωτά (Rigid Hull Inflated Boats – RHIBs) έως μεγαλύτερα σκάφη και πλοία. Μπορεί να εξοπλιστεί είτε με κεφαλές υψηλής εκρηκτικότητας (High Effective Anti Tank – HEAT) είτε με διατρητικές (Penetration Blast Fragmentation – PBF).

Ο Naval SPIKE NLOS (Non-Line-of-Sight) προσφέρει βεληνεκές έως και 25 χιλιομέτρων, με μεγάλη ακρίβεια εναντίων χερσαίων και θαλασσίων στόχων. Προσφέρει μεγάλη λειτουργική ευελιξία καθώς επιτρέπει τη συλλογή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, αλλαγή στόχου κατά τη πτήση ή ακόμα και ακύρωση της αποστολής καθώς και ενσωμάτωση στο σύστημα μάχης του πλοίου.

Ο Naval Spike NLOS μπορεί να εξοπλιστεί με μια ποικιλία κεφαλών, με ασύρματη ζεύξη δεδομένων με τον πύραυλο για προσβολή στόχων πέρα από τον ορίζοντα. Μπορεί να εντοπίσει και να πλήξει κρυμμένους στόχους όπως επίσης και να προσφέρει αξιολόγηση του πλήγματος.

Ισραηλινός πύραυλος SPIKE NLOS, Game Changer για το Αιγαίο και τον Έβρο

 

Αυτοί οι πύραυλοι είναι μια ιδανική λύση για την άμεση και εύκολη αύξηση της ισχύος πυρός υπαρχόντων αλλά και μελλοντικών σκαφών. Για παράδειγμα μπορούν να τοποθετηθούν στις κανονιοφόρους του στόλου, όπως επίσης και στα πολλά ταχύπλοα περιπολικά του λιμενικού σώματος τα οποία είναι εν πολλοίς σχεδόν άοπλα, αλλά και σε βοηθητικά πλοία για αυτοπροστασία. Επίσης για ειδικές αποστολές μπορούν εύκολα να εξοπλιστούν αλιευτικά και σκάφη αναψυχής. Η σπαζοκεφαλιά θα είναι η εξεύρεση πόρων για αγορά τους σε μεγάλους αριθμούς και όχι η εύρεση πλοίων πάνω στα οποία μπορούν να εγκατασταθούν.

Βίντεο: Δείτε ισραηλινό Apache να χτυπάει χαρτί Α4 με Spike LR

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, Rafale, MH-60R, SPIKE NLOS, Rampage κα εντός του 2021

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
silversurfer.gr
silversurfer.gr
3 years ago

Κάθε πλοίο του Π.Ν πρέπει να εξοπλιστεί με κάποια από αυτές τις εκδόσεις. Αν αρχίσει το μπαμ θα είναι χρήσιμο και αμυντικά και επιθετικά για να χτυπήσει πλοία που δεν αξίζει να ξοδέψεις harpoon ή exocet ή είναι δύσκολο να χτυπήσεις με το πυροβόλο. Ευκαιρία να αγοραστεί για οικονομία κλίμακας και η έκδοση για τον στρατό που θα εγκατασταθεί σε οχήματα.Μια 50 αριά τέτοια για τα νησιά θα δημιουργήσουν έναν ακόμη πονοκέφαλο και θα πρέπει να τα ψάξουν και να τα καταστρέψουν πριν πλησιάσουν για απόβαση ή αποκλεισμό.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -