27.8 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήThink Out Of The BoxThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις...

ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;

CAMM turnover

Έχουμε κάνει ήδη συζητήσεις για το θέμα του οπλισμού των νέων φρεγατών του ΠΝ. H πρώτη αφορούσε το θέμα της αντιαεροπορικής άμυνας των πλοίων, και η δεύτερη το θέμα των πυραύλων επιφανείας. Όπως είχαμε γράψει και τότε, οι φρεγάτες πολλαπλού ρόλου συνηθίζεται να έχουν πυραύλους της κατηγορίας του ESSM, ενώ οι φρεγάτες με έμφαση στον αντιαεροπορικό αγώνα συνηθίζεται να έχουν πυραύλους της κατηγορίας SM-2/ASTER 30. Εξαίρεση αποτελούν οι φρεγάτες FDI της Γαλλίας, που αν και θεωρούνται πολλαπλών ρόλων (στη γαλλική έκδοση) εντούτοις θα φέρουν πυραύλους ASTER 30.

CAMM-ER, ποιος είναι ο πύραυλος που εξετάζει το ΠΝ για τις Belh@rra Helleniques;

Το λογικό θα ήταν, όπως γράψαμε και στο σχετικό μας άρθρο, το ΠΝ να προσανατολιστεί σε πυραύλους ESSM. Άλλωστε, ο ESSM είναι ήδη σε υπηρεσία με το ΠΝ, και τα συνεργεία του τελευταίου μπορούν να εκτελούν ελέγχους στον πύραυλο. Το ΠΝ έχει εκτελέσει βολές, ενώ βασίζει εκεί πάνω την αντιαεροπορική του άμυνα, αφού τον πύραυλο φέρουν οι ΜΕΚΟ200ΗΝ, που φυσικά αποτελούν το ισχυρότερο κομμάτι του Στόλου Φρεγατών.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οπλίζοντας τις νέες φρεγάτες του ΠΝ (Part 1), SM-2 ή/και ESSM Blk2;

Διαβάσαμε με προσοχή τα σχόλια που γράψατε στο σχετικό μας άρθρο για τους ESSM και τους SM-2. Ξεχνάμε κάποιους συνωμοσιολόγους που θεώρησαν για μια ακόμη φορά πως σκοπός μας είναι να προωθήσουμε τις MMSC, ή κάποιους άλλους που θεώρησαν πως θέλαμε να προωθήσουμε τις MEKO A200. Σε συζήτηση για πυραύλους… Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι σχολίασαν το γεγονός ότι θα μπορούσαν να έχουν θέση και οι CAMM/CAMM-ER σε ένα ΠΝ του μέλλοντος. Γιατί τους αποκλείσαμε; Ξέρετε κάτι; έχουν δίκιο αυτοί που το έγραψαν, κακώς τους αφήσαμε “απέξω”. Και μάλιστα, πρώτο το ΠΝ είναι αυτό που “γλυκοκοίταξε” τους CAMM-ER όταν διαμόρφωνε τις Belh@rra, όχι εμείς ή κάποιοι αναγνώστες μας!

ΑΓΕΝ: Αξιολογούνται οι πύραυλοι CAMM ER για τις ελληνικές Belh@rra!

Κάποιοι άλλοι έγραψαν κάτι που κανείς δεν σκέφτηκε. Η τουρκική αεροπορία δεν θα στείλει Tu-22/M με πυράλους cruise. Θα στείλει πολλά αεροσκάφη, που παράλληλα με τους πυραύλους από το τουρκικό ναυτικό θα προσπαθήσουν να “κορέσουν” την αεράμυνα των πλοίων. Εκεί οι SM-2 δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά, είναι αλήθεια πως αξίζει περισσότερο να έχεις απόθεμα με πολλούς πυραύλους επιπέδου ESSM. Στις επιθέσεις κορεσμού, υπάρχουν όμως καλύτερα όπλα από τους ESSM.

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Οι ελληνικές Belh@rra πρέπει να αγοραστούν με ESSM Block2, προμήθεια των ASTER 15/30, CAMM-ER ίσως φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει

Καταρχάς, εκεί μπορούν, και θα παίξουν ρόλο τα RAM. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΠΝ ήθελε RAM για τις Belh@rra Helleniques. Οι πύραυλοι αυτοί, μαζί με τo Strales, θα βοηθούσαν σε τέτοιες καταστάσεις, όταν δηλαδή η ΤΗΚ θα προσπαθούσε να “κορέσει” την αεράμυνα του Στόλου. Τα CAMM μπορούν εν ανάγκη να εκτοξευτούν “όλα” μαζί, εμπλέκοντας τον μέγιστο αριθμό στόχων. Χρειάζεται μόνο ένα καλό ραντάρ, κι ένα ικανό CMS, να τους δίνει δεδομένα στη διάρκεια της πτήσης τους προς το στόχο. Θα έχουν αδειάσει ίσως οι Α/Α πύραυλοι, αλλά και οι πύραυλοι ή τα αεροπλάνα του αντιπάλου δεν θα αποτελούν πια απειλή.

ThinkOfTheBox: Belh@rra ή FFG (X) για το ΠΝ; ποια είναι η καλύτερη λύση;

Ο ESSM δεν έχει αντίστοιχες δυνατότητες, ειδικά το μοντέλο Block 1. Πως να έχει άλλωστε, από ο Blk 1 έχει ημι-ενεργή καθοδήγηση, που σημαίνει πως κάθε πλοίο μπορεί να έχει στον αέρα τόσους όσους συστήματα καθοδήγησης πυρός (πχ STIR). Αν έχει ικανό CMS το πλοίο, τότε θα μπορεί να καθοδηγεί και κάποιος άλλους σε χρονική αλληλουχία, αλλά μιλάμε για δύσκολες καταστάσεις, και αντιμετώπιση στόχων που έρχονται από την ίδια κατεύθυνση. Ενώ οι CAMM μπορούν να κάνουν αντιμετώπιση απειλών πραγματικά σε 360 μοίρες.

Αυτός είναι και ο λόγος που τις επέλεξαν οι Βρετανοί για τις Type 23, αλλά και για τις Type 26, τα νέα “πετράδια του Στέμματος”, ενώ μάλλον θα τους “φορέσουν” και οι Type 31e. Την ίδια επιλογή έκανε και η Νέα Ζηλανδία για τις ΜΕΚΟ200 ANZAC που εκσυγχρόνισε. Οι CAMM είναι καλοί σε stand alone πλοία, ενώ οι ESSM θα πρέπει να καταρρίψουν ότι έχει ξεφύγει από τους AIM-120C των F/A-18E/F του Στόλου, και τους SM-2/-3/-6. Δεν είναι το ίδιο η αποστολή μιας Type 23 στον Περσικό με αυτή ενός Areigh Burke. Το τελεταίο έχει “μπόλικους” SM-2 να κρατήσει το “κακό” μακρυά, η Type 23 θα αντιμετωπίσει ίσως κατακλυσμό βλημάτων.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρόταση για φρεγάτες Type 23 στο Πολεμικό μας Ναυτικό, ένα outsider που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα!

Βέβαια, ας είμαστε σωστοί, θεωρητικά το πρόβλημα αυτό λύνεται με τον ESSM Blk2. Η νέα έκδοση φέρει ενεργή καθοδήγηση, αλλά συνεχίζεται η δυνατότητα ημι-ενεργούς καθοδήγησης. Ο πύραυλος έχει σχεδόν 3 φορές το βάρος του CAMM (280 kg vs 99 kg), αλλά πιστεύεται πως έχει και τη διπλάσια ακτίνα δράσης. Το θέμα είναι πως υπάρχουν αναφορές πως η ακτίνα δράσης του CAMM είναι μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων που αναφέρουν οι πηγές και η ίδια η εταιρεία. Μικρότερο βάρος σημαίνει και χαμηλότερο κέντρο βάρους για ένα πλοίο. Διότι, άλλο 32 πύραυλοι των 99 κιλών, κι άλλο 32 των 280 κιλών.

Αντίστοιχη είναι και η δυνατότητα που προσφέρει ο ASTER 15, με ακτίνα δράσης ανάλογη  των ESSM και φυσικά μεγαλύτερη των CAMM. Ο ASTER 15 όμως έχει αρκετά μειονεκτήματα. Καταρχάς απαιτεί εκτοξευτή Sylver, ενώ καταλαμβάνει θέσεις ενός κελιού, δηλαδή μπαίνει σε θέση 4 ESSM ή 4 CAMM. Πάντως, οι επιδόσεις του ASTER 15 είναι ανώτερες του ESSM, αλλά εκεί που θα έμπαιναν 32 ESSM, θα μπουν μόνο 8 ASTER 15. Φυσικά δεν συζητάμε και το αυξημένο κόστος των ASTER 15 σε σχέση με τους ESSM, αλλά και το πολύ μεγαλύτερο βάρος.

Γιατί ναυάγησαν οι Belh@rra; Ποιος θα έδινε 3 δις έτσι «εύκολα» σήμερα; Ποιες οι εναλλακτικές;

Επίσης, πιστεύεται πως ο CAMM έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει μελλοντικές απειλές, όπως τα υπερηχητικά βλήματα εναντίον πλοίων που βάζει σε υπηρεσία η Ρωσία και η Κίνα. Αντίστοιχες δυνατότητες υπάρχουν και στον ESSM Blk2, αλλά ο πύραυλος ακόμη δεν έχει μπει σε πλήρη υπηρεσία, και ακόμη γίνονται δοκιμές. Επίσης, δεν υπάρχουν παραδόσεις εκτός των δοκιμαστικών πυραύλων στο USN.

Ο MICA NG είναι συμβατός με τον εκτοξευτή του VL MICA, ανακοινώνει η MBDA

Ένα βλήμα όμως πως το ΠΝ δεν επέλεξε, για άγνωστους λόγους να εξετάσει, ή έστω να το δούμε να προωθείται στον πιθανό οπλισμό των Belh@rra Helleniques, είναι ο MICA VL. Ο τελευταίος, έχει συγκρίσιμο βάρος με τον CAMM (116 kg), και αντίστοιχη ακτίνα δράσης. Πιστεύουμε ότι κι ο MICA VL, όπως και ο CAMM, δεν περιορίζονται στα 20 χιλιόμετρα. Το σίγουρο όμως είναι, πως ο MICA NG σε έκδοση VL, θα φτάνει τα 40 χιλιόμετρα, δηλαδή μια ακτίνα δράσης συγκρίσιμη με αυτή του ESSM. Αλλά και πάλι, με μεγαλύτερες δυνατότητες στην αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού από ότι ο ESSM, χάρη στην ενεργή καθοδήγηση.

Και αν θέλουμε να είμαστε “σωστοί”, τότε ο ESSM Blk2 θα πρέπει να συγκριθεί με τον CAMM-ER, που πρώτο το ΠΝ “στόχευσε”. Οι CAMM-ER έχουν βάρος 160 κιλά, και ακτίνα δράσης τουλάχιστον 45 χιλιόμετρα. Πιστεύουμε πως είναι μια πολύ καλή επιλογή, απλά έχει το ίδιο “πρόβλημα” με τον ESSM Blk2. Δεν είναι επιχειρησιακός ακόμη. Αυτή τη στιγμή, μόνο η Ιταλία έχει αποφασίσει την αγορά του, για τοποθέτηση στις FREMM αλλά και στα PPA. Οι Ιταλοί θα αντικαταστήσουν τους ASTER 15, προφανώς τοποθετώντας 4 CAMM-ER στη θέση ενός μόνο ASTER 15. Καλά σκέφτεστε, αν επιλέξουμε την γαλλική έκδοση της Belh@rra, με δυο Sylver, τότε θα έχουμε ένα πλοίο πολλαπλών ρόλων, με 32 CAMM-ER, και άλλους 32 (αν το θέλουμε) ή 8 SCALP EG! Έτσι φεύγουμε όμως από τον ASTER 30. Εδώ ίσως “βραχυκυκλώσαμε” τους φίλους των Belh@rra, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας, να δημιουργούμε συζητήσεις!

Κι ενώ ο MICA VL θα μπορούσε να είναι κι αυτός μια εξαιρετική επιλογή, δεν έχει επιβεβαιωθεί η τοποθέτησή του σε 4άδες στον Sylver A43/A50. Πιστεύουμε όμως, πως είναι ένα απλό τεχνικό θέμα, που θα λυθεί άμεσα. Αν γίνει, τότε ο MICA NG(VL) θα μπορούσε να ήταν μια πρόταση για τον εξοπλισμό των φρεγατών του ΠΝ, ειδικά αν σκεφτούμε πως το όπλο θα εξοπλίζει για δεκαετίες τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 αλλά κυρίως, τα ελληνικά Rafale.

Αυτό που βλέπουμε σαν πρόβλημα στον MICA NG(VL) για το ΠΝ, είναι η αδυναμία να ταιριάξει με αμερικανικούς εκτοξευτές (Mk41, Mk48, ExLS), αλλά το κυριότερο, ότι θα είναι διαθέσιμος εμπορικά μετά το 2026. Αν όλα πάνε καλά, η πρώτη ελληνική φρεγάτα θα είναι στο ΠΝ νωρίτερα κατά ένα με δυο χρόνια. Δεν ξέρουμε αν θα ήθελε το ΠΝ να φέρει το πλοίο, χωρίς τον κύριο Α/Α οπλισμό του.

Τώρα, ξαναλέμε, κι εξηγούμε, πως το ΠΝ έχει ήδη ESSM Blk1 σε υπηρεσία, ενώ ελληνικές εταιρείες κατασκευάζουν τμήματα του ESSM Blk2. H IDE έχει πετύχει να κατασκευάζει μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου από όσο είναι η επίσημη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα του ESSM, ενώ έχει ξεκινήσει την κατασκευή απαρτίων του Blk2. Αλλά πότε ήταν το ΠΝ μας ένα “συμβατικό” Ναυτικό; 

Έφερε ή δεν έφερε πρώτο τους ΜΜ38 στο Αιγαίο; έφερε ή δεν έφερε πρώτο τα πρώτα 209/1100 με κατευθυνόμενες τορπίλες στο Αιγαίο και πάλι; Μήπως, ενώ είχε ήδη σε υπηρεσία τους ΜΜ38, επέλεξε τους πρωτοποριακούς Penguin για τις Combatante IIIB; Έφερε πρώτο τα S70 στο Αιγαίο, έφερε πρώτο τα ποντιζόμενα σόναρ; Ξέρετε, μπορεί να το ξεχνάμε, αλλά το ΠΝ, από την Ελληνική Επανάσταση έχει την κουλτούρα της καινοτομίας, του διαφορετικού. Αυτός είναι και ο λόγος που ζορίστηκε μεν, αλλά δεν “κόλλησε” να πάρει γαλλικά πλοία (Belh@rra).

Ελληνικές Belh@rra. Πολύ σκληρές για να πεθάνουν! Συνεχίζεται η γαλλική προσπάθεια;

Ο τελευταίος είναι και ο βασικός λόγος που επιλέξαμε να κάνουμε αυτό το άρθρο. Το προηγουμενό μας άρθρο για τον Α/Α οπλισμό ήταν ημιτελές, ή καλύτερα, ατελές. Ο CAMM/CAMM-ER θα μπορούσε άνετα να μπει και πάλι στο στόχαστρο του ΠΝ, και μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για τον MICA NG(VL) αν λυθούν κάποια “θέματα” (εκτοξευτής, 4πλή τοποθέτηση σε cell, ημερομηνία παράδοσης). Από όσο μπορούμε να καταλάβουμε, το ΠΝ και οι Αξιωματικοί του σκέφτονται τελείως διαφορετικά. Είναι διαφορετικά να πρέπει να ζήσεις σε ένα πλοίο, κι τελείως διαφορετικά να πρέπει να πολεμήσεις μέσα σε αυτό. Δεν θα “κολλήσουν” στα τετριμένα. Όποια Ναυτικά το έκαναν κατά διάφορες χρονικές περιόδους, τα πλοία τους αύξησαν το ποσοστό ξύλου ή σιδήρου στο βυθό των θαλασσών.

H διακοπή των συνομιλιών για τις Belh@rra έφερε προτάσεις για γερμανικές MEKO A200, ιταλικές FREMM-IT/PPA, ισπανικές F-110 και ελπίζουμε σε συνέχεια!

O CAMM μπορεί πολύ εύκολα να ενσωματωθεί σε κάθε σχεδίαση, ειδικά αν σκεφτούμε το γεγονός ότι οι Γάλλοι είχαν δεχτεί την ενσωμάτωσή του στο SETIS των FDI. Θεωρητικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις ΜΕΚΟ Α200 (ειδικά αν λάβουν το TACTICOS), ή τις ολλανδικές σχεδιάσεις. Οι Ισπανοί πιθανά να μπορούν, ενώ, αν έρθουν τελικά Βρετανοί ή Ιταλοί θα μπορούν να προσφέρουν τα πλοία με CAMM 100%!. Οι Αμερικανοί ξέρουν τους CAMM από την ενσωμάτωσή τους στο CMS330, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μπορεί να γίνει αυτό χωρίς κόστος στο COMBATSS-21 των MMSC. Ο MICA VL θεωρούμε πως πολύ εύκολα θα μπορούσε να πιστοποιηθεί σε TACTICOS (και variants) καθώς και SETIS, αλλά και πάλι δεν ξέρουμε για το COMBATSS-21.

Κλείνοντας, να πούμε πως το ΠΝ θα προχωρήσει πολύ προσεκτικά σε μια επιλογή φρεγάτας. Από όσο ξέρουμε εξετάζονται ΟΛΕΣ οι λύσεις, σε συνάρτηση με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, την ενδιάμεση λύση, το χρηματοδοτικό, την ανάγκη για διακρατική συμφωνία. Συνεπώς, οι “απέξω” ας αφήσουμε τους γνώστες να αποφασίσουν. Εμείς ας κάνουμε τις ωραίες συζητήσεις μας. Άλλοι όμως θα πολεμήσουν με τα όποια πλοία αγοράσουμε. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συζήτηση κάνουμε. Τυχόν προσβλητικά σχόλια δεν θα εγκρίνονται. Εντάξει, έχουμε κι ένα όριο.

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
poupoulo
poupoulo
3 years ago

4 Belh@rra με Sylver Α50 και Α70 που θα φέρουν 64 CAMM-ER αρχικά (με έγκριση αποδέσμευσης SCALP EG) και όταν έρθουν η 5-7 ευρω-κορβέτες οι τελευταίες θα είχαν Sylver Α50 και Α70 επίσης για άλλους 32 CAMM-ER και 8 SCALP-EG!!

gcp2spot
gcp2spot
3 years ago

Καλύτερα MICA NG Quad Packed, για ομοιογένεια με την αεροπορία που είχε, έχει και θα έχει MICA EM & IR, μάλλον σε Sylver γιατί βλέπω τελικώς να αγοράζουμε 2+2 FTI και ορθώς για μένα λόγω κυρίως ραντάρ. Στην τελική βάζουμε Crotale ή Aster 15 μέσα στα κελιά, προσωρινά ή παλαιούς MICA RF.

Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
3 years ago

Ένα από τα καλύτερα και πλέον επίκαιρα άρθρα για σοβαρό προβληματισμό.
Προσωπική εκτίμηση, το ΠΝ πρέπει να επενδύσει σε ευρωπαϊκά όπλα, ειδικά να αναπτύξει τη σχέση του με την MBDA και να ασχοληθεί με τα MICA ER & ASTER 30. Τα δε MICA θα άξιζε να εξεταστούν και για τον ΕΣ.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -