12.8 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑNaval Group: Για ποιους λόγους η FDI HN θα είναι η πιο...

Naval Group: Για ποιους λόγους η FDI HN θα είναι η πιο σύγχρονη φρεγάτα της κατηγορίας της

Περισσότερες πληροφορίες για τη φρεγάτα FDI HN, που προσφέρεται από τη Naval Group στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) στο πλαίσιο του προγράμματος απόκτησης τεσσάρων νέων κύριων μονάδων επιφανείας, δίνει ο Laurent Mourre σε συνέντευξη στο «Naval News».

Ο αντιπρόεδρος της γαλλικής εταιρείας στον τομέα πωλήσεων για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική βρέθηκε τον Απρίλιο για επαφές στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει στη συνέντευξη πως το πλοίο προσφέρεται με 32 θέσεις βολής πυραύλων ASTER, καθώς επίσης σύστημα RAM, μετά από διασύνδεση με το σύστημα διαχείρισης μάχης. Να θυμίσουμε, οι ASTER παράγονται σε δύο εκδόσεις, ASTER 15 και ASTER 30, με τον φάκελο εμπλοκής του δεύτερου να κυμαίνεται μεταξύ 3 και 120 χιλιόμετρα, ανάλογα με την απειλή. Ωστόσο ο Mourre αναφέρει πως η τελική διαμόρφωση του πλοίου είναι θέμα των ελληνικών αρχών.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Γαλλία προτείνει FDI HN με 32 πυραύλους Aster, αυτή είναι η συνολική πρόταση!

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Naval Group χαρακτηρίζει τη γαλλική προσφορά, η οποία κατατέθηκε επίσημα στις 13 Απριλίου, ως ολοκληρωμένο πακέτο σχεδιασμένο να διασφαλίσει πως η Ελλάδα θα έχει τις καλύτερες ικανότητες στο συντομότερο χρονικό πλαίσιο και με βελτιστοποιημένο κόστος. Στη συνέντευξη όμως δεν υπάρχει κάποια αναφορά όσον αφορά το τελευταίο.

La Tribune: Δύο Cassard ως ενδιάμεση λύση, 4 Βelharra με τιμή «15-20%» φθηνότερη από τον Ιούλιο πέρυσι

Η προσφορά έχει την στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία είναι έτοιμη να διαθέσει στις αρχές του 2022, χωρίς οικονομική επιβάρυνση στην Ελλάδα τις φρεγάτες «Jean Bart» και «Latouche-Treville». Σύμφωνα με τον Mourre, τα δύο πλοία θα διασφαλίσουν ομαλή μετάβαση στις FDI HN. Οι φρεγάτες «Jean Bart» και «Latouche-Treville» βρίσκονται σε χρήση με το Γαλλικό Ναυτικό από το 1991 και το 1990 αντίστοιχα, αλλά προγραμματίζεται να παροπλιστούν φέτος και το 2022. Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των MEKO 200HN, τέλος, τα συστήματα που θα εγκατασταθούν, θα τις κάνουν πλήρως διαλειτουργικές με συμμαχικά πλοία, καθώς επίσης με τις FDI HN, ο ίδιος προσθέτει.

Η πρώτη από τις τέσσερις φρεγάτες FDI HN θα κατασκευαστεί στη Γαλλία και θα είναι έτοιμη το 2025. Οι υπόλοιπες τρεις θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, με στόχο να παραδοθούν το 2027, 2028 και 2029.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Naval Group δεν έχει πει την τελευταία της λέξη για τις ελληνικές Belh@rra!

Σύμφωνα με τον Mourre, η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου μακριά από την Ελλάδα θα διασφαλίσει τη γρήγορη παράδοσή του και θα κάνει ασφαλή τη μεταφορά τεχνολογίας, για την κατασκευή των υπολοίπων. Για τη ναυπήγηση των πλοίων στην Ελλάδα υπάρχουν επαφές με ελληνικές εταιρείες, ενώ η γαλλική πλευρά έχει επισκεφτεί εγκαταστάσεις και ήδη προεπιλέξει περισσότερες από 10 εταιρείες. Επιπλέον, αυτή την περίοδο γίνεται διαδικασία επιλογής και άλλων εταιρειών και γι’ αυτό γαλλική ομάδα θα βρίσκεται στην Αθήνα για τους επόμενους δύο μήνες.

Φρεγάτα «Jean Bart»: Τελευταία αποστολή πριν την απόσυρση; Επίδειξη ικανοτήτων στην Ελλάδα…

Σύμφωνα με τον Mourre, η FDI HN θα προσφέρει απαράμιλλες ικανότητες ελέγχου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου στην Ελλάδα και θα μπορεί να φέρει σε πέρας οποιαδήποτε αποστολή της αποδοθεί. Η ίδια έχει σχεδιαστεί άλλωστε για να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά σε ένα πολεμικό ναυτικό πρώτης γραμμής και σε γαλλική χρήση θα μπορεί να αναλάβει τις ίδιες αποστολές με μια FREMM μέσα στην ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου. Για να καταλήξει ότι η FDI HN θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις απειλές καθ’ όλη τη διάρκεια του επιχειρησιακού της βίου.

Η FDI HN ανταγωνίζεται την αμερικανική MMSC, τη βρετανική Arrowhead 140, τη γερμανική MEKO A200/A300, την ισπανική F110, την ιταλική FREMM και την ολλανδική SIGMA 11515 σε ένα πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται ως το ακριβότερο από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Η επιλογή θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο ή μέσα στο καλοκαίρι.

ΑΠΟΨΗ: Θα μπορούσε να λέγεται… “στην ποδιά του ΠΝ σφάζονται Ναυπηγεία”

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -