26.9 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΗ Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα

Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα

Τελικά συμβαίνει μάλλον το αυτονόητο, η Naval Group, κατασκευάστρια των φρεγατών Belh@rra, ενδιαφέρεται όπως μαθαίνουμε τελικά για αρκετά από τα μείζονα προγράμματα του ΠΝ. Στα πλαίσια αυτού του ενδιαφέροντος, και κλιμάκιό της θα μεταβεί αύριο ή μεθαύριο στo Nαύσταθμο Σαλαμίνας προκειμένου να κάνει αυτοψία στην φρεγάτα ΥΔΡΑ και στα συστήματά της. Μετά την αυτοψία, η γαλλική εταιρεία θα κάνει την δική της πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών φρεγατών, που αποτελούν σήμερα τα σημαντικότερα πολεμικά πλοία του ΠΝ.

Η γαλλική εταιρεία βρίσκεται από τις αρχές του χρόνου σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, προκειμένου να κατασκευάσει για το ΠΝ δυο φρεγάτες Belh@rra. Θεωρητικά, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, το ναυπηγικό προγραμμα θα συνεχιστεί στην Ελλάδα με την κατασκευή άλλων δυο πλοίων του τύπου. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

ΘΕΜΑ: Φρεγάτες MEKO 200HN, με χαμηλό κόστος μπορούμε να έχουμε αυξημένη αποτελεσματικότητα

Καθώς όμως το ΠΝ επιθυμεί να ξεκινήσει άμεσα ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, και ήδη υπάρχει, τελείως θεωρητικά, διαθέσιμο (;) κονδύλι ύψους 100-120 εκ. ευρώ (υπάρχουν πληροφορίες που το φέρνουν και άνω των 150 εκ. τελικά), η γαλλική εταιρεία έκανε αυτό που μάλλον είναι το αυτονόητο, ενδιαφέρθηκε και για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών. Έτσι κλιμάκιο της εταιρείας θα επισκεφτεί την Φ/Γ ΥΔΡΑ, και θα διερευνήσει την κατάσταση του παλαιότερου πλοίου της κλάσης, και σύντομα θα επανέλθει με την δική της πρόταση.

Υπενθυμίζουμε πως άλλη μια εταιρεία είχε ενδιαφερθεί για το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, η Lockheed Martin, που πρόσφατα είχε επισκεφτεί αντίστοιχα πλοίο της κλάσης. Αν και υπάρχει πλήρης εικόνα της κατάστασης, δεν έχει γίνει γνωστό αν η LM (για την ακρίβεια η LM Canada) έχει ή θα έρθει με τελεσίδικη πρόταση. Μια έτερη επιλογή για το ΠΝ είναι η υλοποίηση του εκσυγχρονισμού με αυτεπιστασία, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί (με αντικατάσταση κρίσιμων υποσυστημάτων τμηματικά, υπό την εποπτεία του ΠΝ).

Δηλώσεις Καμμένου: Ξεκίνησε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN;

Και για τις δυο εταιρείες, το πρόβλημα είναι η διαθεσιμότητα των πόρων. Το ΠΝ έχει όπως ξαναείπαμε θεωρητικά αυτά τα χρήματα. Η LM έχει το πλεονέκτημα του ότι έχει εκσυγχρονίσει τις φρεγάτες Anzac της Ν. Ζηλανδίας (με πρότυπο τις Halifax), ενώ η Naval Group εκσυγχρονίζει αυτή την στιγμή τις LaFayette και το Charles De Gaulle. Στο Charles De Gaulle τοποθετούν και συνδέουν με το ΚΠΜ το SMART-S Mk2, ένα ραντάρ που όπως όλα δείχνουν είναι η επιλογή του ΠΝ για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ (και η λογική/οικονομική επιλογή). Κανείς δεν αποκλείει ο εκσυγχρονισμός να προστεθεί στον “λογαριασμό” των Belh@rra, και έτσι να υπάρξει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Κι εδώ να πούμε πως το ΠΝ γενικά θα προτιμούσε κάτι σε TACTICOS, αν κι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

O εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ από την Naval Group ελπίζουμε να έχει συνάφεια με τα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα των Belh@rra, προκειμένου να υπάρχει μια σχετική ομοιοτυπία στο μέλλον. Φυσικά και δεν υπονοούμε πως υπάρχει σκέψη για Aster, καθώς και ο συνδυασμός Mk48/ESSM μπορεί μια χαρά να “κουμπώσει” με τα όλα τα γνωστά δυτικά ΚΜΠ. Για τους Γάλλους είναι μια χρυσή ευκαιρία όχι απλά να μπουν μέσα στο ΠΝ, αλλά να εκτοπίσουν τελείως Γερμανούς, Ολλανδούς και Αμερικανούς σε συνδυασμό με τις Belh@rra. Ελπίζουμε να φέρνουν μαζί λύσεις και χρηματοδότηση ένα “δυνατό” εκσυγχρονισμό για τις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΗΝ του Στόλου μας!

143 ΣΧΟΛΙΑ

143 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nick Koliopoulos
Nick Koliopoulos
5 years ago

Γνωρίζουμε αν το SMART-S mk2 κατασκευάζεται στην Τουρκία?

Spirit
Spirit
5 years ago

Εχει πάρει άδεια να το κατασκευάζει…

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  Spirit

Για τον εαυτό της το κατασκευάζει ή για τις εξαγωγες που ΘΑ κανει ΑΝ κανει με δικο της Deal , με απάρτια εισαγωγής φαντάζομαι … Το μοντάρισμα κανει δηλαδη και τεσταρι το δικο της CMS πανω του .

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago

Αλλάζει αν πάει FTI με essm!!!
…..τελικα παίζει……..
Πράγματι οι Γάλλοι Μπαίνουν γερά στο παιχνίδι….
Για δυο τουλάχιστον Μεκο θα ηθελα κατι καλύτερο απο smart s

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago
Reply to  Μπαμπης

Εγώ θα ήθελα NS100, αλλά και το SMART-S mk2 είναι ικανοποιητικό (κι ευχαριστώ να λέμε). Βέβαια δε ξέρω αν NS100 και essm blk1/2 είναι συμβατά. Όπως επίσης αν αντί του Tacticos θα έπρεπε να προτιμηθεί το SETIS, για να είναι κοινό με των belharra. Ηλεκτρονικά αντίμετρα και exocet blk3c παίζουν; Ευχάριστα τα νέα και μακάρι να μην μείνουν νέα.

Γιώργος
5 years ago
Reply to  Μπαμπης

Κάτι σε Smart-L Μπάμπη;

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Πολυ καλα θα ήταν smart L αλλα δεν νομιζω να χωράει!NS 100 μαλλον …..
Παντως σε καθε περίπτωση δεν φτάνουν τα Λευτα για εκσυχρονισμό και των 4 φρεγατών…….

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  Γιώργος

δεν χωραει το smart-l στις μεκο . και στις αυστραλιανες μεκο που μπηκε κατι αντιστοιχο σε ρανταρ σε νεο ιστο μειωσε την ταχυτητας του . ιδανικο ειναι το smart-s και μακαρι να προχωρησει .

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Με Smart-L θα τουμπάρει το παπόρι.

MisCo
MisCo
5 years ago
Reply to  Μπαμπης

Απο την στιγμη που ένα ρανταρ κάνει διαφορα επιχειρησιακά, θα ηθελα να δω σίγουρα κατι καλυτερο απο αυτό των τούρκων. Κάτι καλυτερό και αγνωστη ποσότητα σε αυτούς… μηπως και έχουμε κάποιο πλεονέκτημα. Θα ηθελα δλδ να δω κάτι σε NS100.

MisCo
MisCo
5 years ago

Χαιρομαστε ιδιαιτερως που ενδιαφέρονται και καλώς να ορίσουν… οσες επισκέψεις θέλουν ας κάνουν, μονο λεφτά μην ζητάνε γιατι εκει θα τα χαλάσουμε.

Νικος
Νικος
5 years ago

Μέγα λάθος να δωθει στην Γαλλία, αν δεν λυθεί το θέμα με τα μιραζ πρώτα. 50μ για εξυνχρονισμο ενός μιραζ ζητούσαν κ θέλουμε να τους δώσουμε των πλοίων;; πρώτα να μάθουν να υποστηρίζουν το υλικό που αγοράζει κάποιος κ μετά θα περνούν δουλειές.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Νικος

+1

Γιάννης_Άλιμος
Γιάννης_Άλιμος
5 years ago
Reply to  Νικος

Πολύ σωστό. Ακόμη και οι καλύτερες κατασκευές χρειάζονται αξιόπιστη υποστήριξη. Η μέχρι τώρα συνεργασία μας με την Γαλλία δεν έχει να επιδείξει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς.

tagg
tagg
5 years ago

Λογικα ρανταρ και ηλεκτρονικα ακριβως οπως η Gowind 2500. Ελπιζω να υπαρχει και συστημα αντιμετρων C-Guard και καθοδηγηση για drones camcopter S-100. Παρτε τωρα τα 150 εκατομμυρια που εχουμε και τα υπολοιπα 200 πανω κατω, βαλτε τα στο συνολικο λογαριασμο των μπελαρα μονο να μην περασουμε τα 2 δις.
Φυσικα τροποποιηση του ΜΚ-48 ωστε να παιρνει dual packed τους ESSM block 2, και να εχουμε αντι για 16
32. Αραγε μπορει να μπει Camm-er αργοτερα, (επειδη ειναι μακρυτερος) η μονο σε ΜΚ-41?

ritis75
ritis75
5 years ago
Reply to  tagg

+1

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  tagg

Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει νέος οπλισμός.
Σόναρ θα μείνουν ως έχουν.
Το μόνο που λέγεται και θα είναι μια σχετικη αναβάθμιση, αλλά όχι απ’ το πάνω ράφι, είναι το ραντάρ Smart mk.2

tazos
tazos
5 years ago

Οι ΜΕΚΟ δεν χρειάζονται πολλά πολλα, και κυρίως οχι ολική αντικατάσταση των συστημάτων τους.
Ενα Smart-2 στην θέση του 2D DA08, αναβάθμιση των Stir 1.8, αναβάθμιση των 2 Phalanx και ίσως αντικατάσταση του ενός με RAM, νέο συρόμενο σόναρ ωστε να είμαστε έτοιμοι για τα 214 ΤΝ και κυρίως αναβάθμιση του Stacos FD σε νεότερη εκδοση Tacticos με LCD οθόνες και νέους υπολογιστές χωρίς να εκτοξευτεί το κόστος με ένα εντελώς νεο σύστημα. Και το πιο βασικό, ΝΕΑ ΟΠΛΑ!!, ESSM 2, νεα βλήματα ASM, νεες τορπίλες ωστε να υπάρχει ουσιαστική αυξηση της μαχητικής ικανότητας.
Ολα αυτά ειναι βατό να γίνουν με αυτεπιστασία και να μην μπλέξουμε με πανάκριβες προτάσεις απο το εξωτερικό.

Jean luke
5 years ago

Φίλε @Νικος δεν ξέρω αν είσαι μάντης καλών , μόλις έπαιξε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ είδηση ότι είναι πολύ κοντά λύση για την αναβάθμιση – συντήρηση των mirage , εάν συνδέονται οι δύο αυτές ειδήσεις ίσως επιτέλους κάτι καλό να προκύψει.

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  Jean luke

A, όλα κι όλα, αν το είπε η ΕΡΤ, εγγύηση.
Να παίξεις joker

Π. Ν.B
Π. Ν.B
5 years ago
Reply to  ivychris

Η ΕΡΤ παρά τα άπειρα στραβά της και τα φιλοκυβερνητικά αισθήματα (λογικό, οι άλλοι τους κλείσανε και τους πέταξαν στο δρόμο…) δεν μας έχει συνηθίσει σε fakenews. Αναμένουμε…

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  Π. Ν.B

Τι έγραψες τώρα?
Ο ορισμός των fakenews είναι η πρωτοφανής φιλοκυβερνητική της προπαγάνδα, η οποία κατά τη δική σου λογική οφείλεται στο κλείσιμο της ΕΡΤ και όχι σε κυβερνητική εντολή.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη σπατάλη από την ύπαρξη της ΕΡΤ και αν μεν επιθυμείς την ύπαρξή της να αναλάβεις και τη πληρωμή του δικού μου ανταποδοτικού τέλους.
Δεν έχει καμμια δουλειά το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει για υπηρεσίες και να προσφέρει εργασία, ει μη μόνο για υπηρεσίες που έχουν σχέση με την Παιδεία, Υγεία & Εθνική Άμυνα.
Να αναμένεις αυτό που θα γίνει…ορθολογική μεταρρύθμιση

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago
Reply to  ivychris

Πες τα. Εξορθολογισμό χρειάζεται η ΕΡΤ. Μείωση χρηματοδότησής της σε λογικά επίπεδα.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Π. Ν.B

σωστός

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  ivychris

χαχαχαχαχα!!!! καλό!!!

Alexandros Lekkas
Alexandros Lekkas
5 years ago
Reply to  Jean luke

Ενώ αν το είχε πει το Σκαι θα ήταν πιο πιθανό, το είδα και εγώ το ρεπορτάζ και δεν αναφέρεται σε αναβάθμιση άλλα για την υποστήριξη FOS

ritis75
ritis75
5 years ago

Σωστός

sotbak
sotbak
5 years ago

χαχαχαχαχα!!!!! επίσης καλό!!!!!

ivychris
ivychris
5 years ago

στα π@@@ια μου τι λέει ο Σκάϊ, τον οποίο φυσικά ούτε πληρώνω ούτε έχω μετοχές…και στο κάτω-κάτω η αξιοπιστία του κάθε μέσου βαθμολογείται από την ακροαματικότητα που απολαμβάνει.
Προφανώς συμφωνείς με το 3% της ακροαματικότητας της ΕΡΤ και διαφωνεί μαζί σου το υπόλοιπο 97%

Alexandros Lekkas
Alexandros Lekkas
5 years ago
Reply to  ivychris

Φίλε μου, με όλο το συμπάθιο, προτιμώ σε κάποια θέματα να είμαι με την μειοψηφία και ας φανώ αιρετικός. Και σας παρακαλώ μην μου υποδεικνύετε τι θα τα κάνω τα λεφτά μου, μαζί με τα τέσσερα ευρώ , είναι και οι υπάλληλοι που ούτε αυτούς της ΕΡΤ ουτε του Σκαι επιθυμώ να χάσουν την δουλεία τους. Και από την στιγμή που ο σταθμός αυτός μπαίνει στο σπίτι μου, τον πληρώνω μια η άλλη. Και να σου πω και κάτι άλλο, δεν μπορώ πια να ακούω από τον σκαι αυτή την βάναυση και εμετική λέξη, Μπαχαλάκηδες, τέτοια ποιότητα να μου λείπει

Panagiotis
Panagiotis
5 years ago

σε χαλάει η αισθητική του Σκάι και σε σε χαλάει το μνημείο των νεκρών της ΕΡΤ;;; Που το πλήρωσες εσύ; Κάτι δε μας λες καλά. Αν είναι έτσι να μην μπει στο σπίτι μου η ΕΡΤ. Ποιος βλέπει tv έτσι κι αλλιώς πλέον. Να τα δώσουν στο Ελληνικό κέντρο κινηματογράφου. Άκου εκεί η ΕΡΤ δεν έχει fake news.

PanPan
PanPan
5 years ago

Τα λεφτά σου κάντα ότι θέλεις, εμείς προφανώς δεν μπορούμε !! πρέπει να πληρώνουμε και τη συγκεκριμένη ΕΡΤ.

ivychris
ivychris
5 years ago

Όσον αφορά τη ταμπακέρα και την αξιοπιστία της ΕΡΤ, επειδή ο ακροατής δεν παρακολουθεί ιστορικά & με σχετικές γνώσεις το αντικείμενο της άμυνας και των ωρολογιών που χρησιμοποιούνται, θα όφειλε ο “αξιόπιστος” δημοσιογράφος να αναφέρει εισαγωγικά & επεξηγηματικά, τι είναι η FOS, γιατί δεν έχουν FOS, αν υπήρχε FOS, είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για την FOS τvn Mirage και ποιος είναι υπεύθυνος για την ακύρωση του διαγωνισμού και τις χαμηλές διαθεσιμότητες των τόσο απαραίτητων Mirage.
Καμένος λέγεται ο υπεύθυνος και ακύρωσε τον διαγωνισμό 13/2014.

ΥΓ: Όσον αφορά την ευαισθησία σου για τους υπαλλήλους της ΕΡΤ μη τυχόν και χάσουν τη δουλειά τους, σε πληροφορώ ότι αφ΄ενός είναι στρεβλή η πεποίθηση που έχουν ορισμένοι ότι το Δημόσιο είναι φιλόπτωχο ταμείο και με χρήματα των υπερφορολογημένων Ελλήνων διατηρεί ενα μη παραγωγικό οργανισμό, όταν το ίδιο ή καλύτερο προϊόν παράγεται από τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση των πολιτών και αφ΄ετέρου όσον αφορά τα δικά σου 4 ευρώ, σε ενημερώνω, ότι εγώ και αρκετοί άλλοι δεν έχουμε την ευχέρεια αυτά τα χρήματα μηνιαίως να τα δίνουμε σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη και μας γίνεται αναγκαστική κράτηση.
Με τα δικά σου μόνο χρήματα δεν θα λειτουργούσε η ΕΡΤ
Με τα δικά μου και κάποιων αλλων… λειτουργεί
Αϊντε…

Dimitris.K.
Dimitris.K.
5 years ago

Μετα το ΓΕΑ και το ΓΕΝ κινειται προς τη σωστη κατευθυνση, με ορθολογικες συνδυαστικες λυσεις, αν και η ειδηση της Π&Δ για νεο μεταγωγικο με ξενισε ομολογω.

Τι πιο ορθολογικο απο λυση πακετο για FTI και ΜΕΚΟ.. και ξεχρεωνεται και το πολιτικο γραμματιο.

Να πανε και οι 3 μη εκσυγχρονισμενες S στη Κυπρο (με το αζημιωτο φυσικα) να ψτιαξει επιτελους ναυτικο με μεγαλες μοναδες. Και ας χρησιμοποιηθουν ως OPV. Καλυτερα οι S απο γιωτ σειχιδων σωστα;

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  Dimitris.K.

Τι να τις κάνει η Κύπρος τις S ξυραφάκια;

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  FOX

Δεν πειράζει ας πάρουν κι αυτοί κανά δυο φρεγάτες έστω και παλιές, τόση ΑΟΖ έχουν….

Λαρισαίος
Λαρισαίος
5 years ago
Reply to  FOX

Κάποτε είχα διαβάσει μια ενδιαφέρουσα πρόταση, νομίζω του Σάββα Βλάσση, να παραχωρήσουμε την ούτως ή άλλως παροπλισμένη Φ/Γ Μπουμπουλίνα στην Κύπρο για να μετατραπεί σε ΠΑΘ. Αφαιρουμένων των ηλεκτρονικών, Harpoon, Sparrow και λοιπών μπλιμπλικιών που δεν απαιτούνται για την αποστολή αυτή και όντας εξαιρετικό σκαρί θα ήταν ένας ωραίος τρόπος για να μάθει το Κυπριακό Ναυτικό να δουλεύει μεγάλα σκάφη. Μερικά χρονάκια τα βγάζει, μέχρι να αποφασίσουν οι κουμπάροι να αγοράσουν κάτι αξιοπρεπές. Σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερο απο το Αλάσια.

sotbak
sotbak
5 years ago

+1

Δημήτρης Γ.
Δημήτρης Γ.
5 years ago

Εμένα πάντως από όλα αυτά μου αρέσει που δεν ακούγονται επίσημα πολλά-πολλά πριν την οριστική, συμφωνία.

Όπως με τις FTI για παράδειγμα, που μάλλον κάτι περίεργο έπαιξε εκεί.
Άμα θέλουν ευρωστρατό οι Γάλλοι που θα ενισχύσουν την καλή πολεμική τους βιομηχανία ας γίνουν λίγο καλύτεροι έμποροι.

Επίσης, μάλλον για να έρχονται να δουν την ΜΕΚΟ έχει κλειδώσει η συμφωνία-συζήτηση για τις Belhara και έχουν μείνει λεφτά στον κουμπαρά.
Τώρα αν καταφέρουμε με τα 2δις Ευρώ να κλείσουμε νέες φρεγάτες(με δυνατότητα κατασκευής επιπλέον 2 στα δικά μας ναυπηγεία), εκσυγχρονισμό τεσσάρων ΜΕΚΟ και FOS Mirage2000, νομίζω καλά το πάμε το θέμα. Ε ας βάλουμε και κάτι παραπάνω, το ξέρω πως είναι δύσκολο, για να βγουν οι ΜΕΚΟ ποιό αξιόμαχες τα επόμενα χρόνια που θα πλέουν.

Ίδωμεν.

sotbak
sotbak
5 years ago

+1

Houdini
Houdini
5 years ago

Η Naval Group ενδιαφέρεται, οι δικοί ΜΑΣ ενδιαφέρονται;;;;;;;;;;

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago

δεν ειμαι κ φαν της Γαλλιας οσω των ηπα αλλα αν γινει κατι κ με βαση τον μυθο του ευρωστρατου οκ. τωρα αν με τα πενιχρα λεφτα μας αναβαθμισουν μεκο παρουμε μπελαρες κ συντηρηση μιραζ ε τι να πω θαυμα αν κλεισουμε κ vab vbci ζωαρα.

sotbak
sotbak
5 years ago

+1

CK
CK
5 years ago

Καλοδεχούμενες και οι επισκέψεις και oi τυγχον προτάσεις για εκσυχρονισμούς και χρηματοδοτήσεις
Εξακολουθούμε να belharizoume

Σε ενάμισο μηνα τελειώνει το 018 και πάμε στο 019
Τι έχουμε το 019?

Εκλογές^4

Πιστεύετε πως υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει κάποιο εξοπλιστικό πρόγραμμα αξιας κάποιων δεκάδων-εκατοντάδων mill Euro???
Ούτε καν FOS για τα 2000 δεν βλέπω
Προσλήψεις /επιδόματα / συνταξουλες και πάει λέγοντας θα φάμε non stop

time is up

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  CK

+1

darede
darede
5 years ago

Λές ο μακρόν να αρχίζει να κάνει πράξη το σχέδιο του για τον ευρωπαικό στρατό πετώντας έξω τους αμερικανούς; Ποιός ξέρει αλλά εάν αυτό συνοδεύεται και από εξαιρετική χρηματική προσφορά, γιατί όχι; Εν προκείμενω η επιλογή ενός NS100 για κύριο ραντάρ, η αναβάθμιση του CMS, η αλλαγή hull sonar και ενσωμάτωση towed sonar ,link-16, και η αναβάθμιση του πυροβόλου και phalanx θα τον καθιστούσαν έναν καλό εκσυγχρονισμό.

Νικολάκη Εφέντης
Reply to  darede

Αν όντως μπουν τα συστήματα που λες μιλάμε για σούπερ λύση (παρεμπιπτόντως από άποψη βάρους νομίζω πως και το NS200 μπορεί να μπει, εννοώ πάντα στη θέση του DA08), και μακροπρόθεσμα σε συνδυασμό με τις FTI θα ωφελήσει τον στόλο ομοιοτυπία

Noμίζω όμως ότι πάμε σε κάτι πολύ πολύ «λιτό». Δεν θυμάμαι, πόσο θα είναι το κόστος εκσυγχρονισμού έκαστης La Fayette;

angel
5 years ago

Νομιζω καπου 70 εκ αγαπητε Εφεντη , χωρις ρανταρ γιατι θα βαλουνε ( σε 3 ) τα μτχ SMART S απο παλιες αποσυρομενες
σοναρ τορπιλες , 2 οκταπλους SYLVER με 16 Αστερ 15 , νεο CMS κτλπ

CK
CK
5 years ago
Reply to  angel

Που τα είδες αυτά?
Διαβάστε στα links pαρακάτω τι θα κάνουν οι Γάλλοι στα πλοία τους

http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/183392/dcns-wins-upgrade-contract-for-french-la-fayette_class-frigates.html

https://navaltoday.com/2017/05/08/dcns-to-modernize-french-navy-la-fayette-class-frigates/

The modernization will concern both the platform and the combat system. It will include renovations to the structure and electronic and computer systems to manage the ship’s installations (propulsion, steering gear, power plant, etc.). The combat management system, which manages the sensors and weapons, will be replaced by a version derived from that of the aircraft carrier Charles de Gaulle.
The tactical data links will be modernized and the Crotale anti-aircraft defense system will be replaced by two upgraded SADRAL launchers.
The plan also includes integration of hull-mounted sonar and anti-torpedo countermeasures to FLF

όχι νέα radar όχι VLS/ASTER αλλα ανακαινισμένα SADRAL

στα 70 mil το κομμάτι

είχα δώσει σχετικό link σε προηγούμενο σχόλιο μου για τα κελεπούρια

angel
5 years ago
Reply to  CK

Φιλε CK
to ρεπορταζ ειναι απο 5/2017 ,χρονολογειται 1,5 χρονο πριν
Εκτοτε αποσυρουν φρεγατες με Smart s και λοιπα καλουδια , αντικαθιστουν Α 43 με Α50 και Αστερ 15 με Αστερ 30 σε FREMM και δεν ξερουμε τι αλλο ακριβως ακομα
Τα πλεοναζοντα πιστευεις οτι θα μεινουν σε αποθηκες να σκουριαζουν ?

CK
CK
5 years ago
Reply to  CK

Dear angel ,
έχεις κάποιο link/reference για αυτά που γραφεις?
Τα links που δίνω δείχνουν τι έχει αποφασιστεί για τον εκσυχρονισμό των La Feyette από τους Γάλλους
Έχεις καμια νεώτερη πηγή για αυτά που γραφεις?
Εγώ δεν μπορώ να βρω τίποτα σχετικό με αυτά που γραφεις

Προσωπικές εκτιμήσεις σου είναι και δεν βλέπω να έχει δημοσιευτεί τίποτα σχετικό

Και βεβαια με σχόλια του τύπου ξέρω από μέσα και μου το pe ένα φιλαράκι δεν γίνετε σοβαρή και τεκμηριωμένη συζήτηση

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago

Για 250 κιλά διαφορά δε νομίζω να είναι πρόβλημα. Αλλά το θέμα είναι το κόστος.

NS100 => 1300 kg
NS200 => 1550kg

https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/d7/asset/document/ns100-v01_0.pdf

https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/d7/asset/document/ns200-v01.pdf

angel
5 years ago
Reply to  Fingolfin

Το 100αρι ειναι σε πληρη παραγωγη , ωριμο , επιχειρησιακο
το 200 ειναι πρωτοτυπο , εχει ακομα μελλον

Λαρισαίος
Λαρισαίος
5 years ago

Οι Γάλλοι ετοιμάζονται για colpo grosso. Δεν έχω κάτι να προσθέσω σε αυτά που έγραψαν άλλοι χρήστες πιο πάνω, μόνο την κρυφή ελπίδα στο συνολικό πακέτο ενίσχυσης του ΠΝ να περιλαμβάνονται και τορπίλες F-21. Ζητάω πολλά;

sotbak
sotbak
5 years ago

+1

Γιάννης Θ.
Γιάννης Θ.
5 years ago

130 εκ για εκσυχρονισμό τεσσάρων φρεγατών όταν κανονικά τόσο χρειάζεται η κάθε μια; Το πολύ ένα βάψιμο να κάνουν και αλλαγή λαδιών με αυτά τα χρήματα….γελάνε και οι γαρίδες του Αιγαίου με τα χάλια μας….

aris32
aris32
5 years ago

κοιτα και 130 εκατομυρια να δωθουν για την γενικη επισκευη των μηχανων που ακουω οτι εχουν πολλα προβληματα πλεον η μεκο και αντικατασταση μερικων υποσυστηματων με νεοτερα πλεον θα μου αρκουσε . γιατι αλλο να εχεις 4 φρεγατες διαθεσιμες και αλλο 1-2 .

FOX
FOX
5 years ago

Η πρώτη παίζει να μείνει εκτός για λένε ότι ήδη είναι 26 χρόνων, βάλε και δύο τρία μέχρι να τελειώσει η ιστορία…

GK
GK
5 years ago

«…Μια έτερη επιλογή για το ΠΝ είναι η υλοποίηση του εκσυγχρονισμού με αυτεπιστασία, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί (με αντικατάσταση κρίσιμων υποσυστημάτων τμηματικά, υπό την εποπτεία του ΠΝ)…»
Η ιδανικη λυση!

nicolas
nicolas
5 years ago
Reply to  GK

Μια ερωτηση Πτηση: το πν θα μπορουσε να χει δικα του ναυπηγεια με ολα τα ναυπηγικα προγραμματα πολεμικων να γινονται υπο την εποπτεια του και δικο του προσωπικο?θα συνεφερε?

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  GK

και γω αυτό ψηφίζω αυτεπιστασία από το κυρίως γνώστη: το ίδιο το ΠΝ και τα στελέχη του!!!

Μάριος
Μάριος
5 years ago

Καλησπερα,

Μπορεί το ΠΝ να αναλάβει από μόνο του τον εκσυγχρονισμό, και καθόμαστε και συζητάμε λύσεις ότι να’ναι;

Πότε θα βάλουμε μυαλό επιτέλους;

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  Μάριος

to ΠΝ δεν μπορει να αναλαβει απο μονο του τον εκσυχρονισμο . το μονο που μπορει να κανει είναι να να αναθεσει σε εξωτερικες εταιρειες την γενικη επισκευη των μηχανων και την αντικατασταση καποιον υποσυστηματων με νεα για καλυτερες διαθεσιμοτητες . και νομιζω οτι αυτο θα γινει στο τελος γιατι με 120-140 εκατομυρια προυπολογισμο αυτα μπορεις να κανεις . η ουσια του εκσυχρονισμου ειναι το πλοιο να παρει νεο ρανταρ αναβαθμισμενα συστηματα πιο γρηγορα και αναβαθμιση του εξοπλισμου (απο 16 essm σε 32 essm ) . αλλα αυτα κοστιζουν το ελαχιστο 140 εκατομυρια ανα φρεγατα

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago
Reply to  aris32

Πολυ φοβάμαι οτι με αυτά τα Λευτα θα πρεπει να αγοραστούν και κάποιοι essm bl2…….

Νικολάκη Εφέντης
Reply to  Μάριος

Θεωρώ πως στο τέλος θα επικρατήσει η λογική… Εκτός αν μιλάμε για πάρα πολύ περιορισμένο εκσυγχρονισμό.

Γιώργος70
Γιώργος70
5 years ago

Μέχρι πριν μερικούς μήνες δεν κούμπωνε το Setis με ESSM.Προφανώς το θέμα δεν είναι τεχνικό.Η Γαλλική αμυντική βιομηχανία είναι καθετοποιημένη και πρέπει να προωθούν mica και aster.
On the other hand, the UAE would have selected Thales Nederland’s combat management system (CMS), the Tacticos (to the detriment of the Naval Group, the Setis) to integrate the American missile Evolved Seasparrow Missile (ESSM) Raytheon into arming the corvettes. The European missile MBDA seems to have lost the battle of Abu Dhabi.

https://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronautique-defense/les-emirats-arabes-unis-tres-interesses-par-deux-corvettes-gowind-naval-group-756728.html
http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2017/november-2017-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/5709-uae-navy-orders-two-gowind-corvettes-from-france.html

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago

Νομιζω οτι το ΠΝ ειναι fan του TACTICOS.
Άραγε σε μια Fti το TACTICOS θα μπορούσε να ρίξει aster 30 (αν προχωρήσει το sylver 70).
Παντως αν οι Γάλλοι δεχτούν essm σε FTI μιλαμε για μεγάλη πρόοδο.

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  Μπαμπης

Επίσης με μια αναβάθμιση του tacticos ισως ήταν πιο οικονομική λύση η ενσωμάτωση νέων αισθητήρων και του smart mk.2

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  FOX

Οι meko, αν δεν κάνω λάθος, ΔΕΝ έχουν TACTICOS(άρα δεν μπορεί να γίνει ‘αναβάθμιση’). Έχουν STACOS(τον πρόγονο του). Οπότε, ότι και να γίνει, το CMS θα αντικατασταθεί και δεν θα αναβαθμιστεί. Τώρα αν λόγο συγγένειας και ήδη χρήσης TACTICOS σε άλλα σκάφη του ΠΝ, η επιχειρησιακή αξιοποίηση του TACTICOS, θα γίνει πιο γρήγορα(που πιθανότατα είναι αληθές) και οικονομικά;, δεν σημαίνει ότι το συνολικό κόστος εγκατάστασης TACTICOS στις μεκο, θα είναι σώνει και καλά φθηνότερο έναντι άλλου συστήματος(SETIS, αυτό της LM κλπ).

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Πιθανότατα είναι φθηνότερο το TACTICOS και ήδη εκπαιδευμένο το τεχνικό προσωπικό του ΠΝ πάνω σε αυτό.

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago
Reply to  FOX

Σε fti κατι καλύτερο απο smart s mk2 εκτός αν πάμε gowind 3100

renegade
renegade
5 years ago
Reply to  FOX

Δε νομίζω ότι είναι εφικτή η αναβάθμιση του συστήματος πληροφοριών μάχης. Οι ΜΕΚΟ είναι εξοπλισμένες με το παλαιότερο STACOS και όχι το TACTICOS. Ο εξοπλισμός του ΚΠΜ πρέπει να αντικατασταθεί πλήρως.

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago
Reply to  Μπαμπης

Sylver 50 ηθελα να πω

FOX
FOX
5 years ago

Προφανώς θα πληρώσουμε το κόστος της ολοκλήρωσης.

dimitrov
dimitrov
5 years ago

Σίγουρα οι Γάλλοι πρέπει να επιδείξουν πρωτόγνωρη(για τα δικά τους δεδομένα) ευελιξία. Το βραβείο όμως θα είναι πράγματι να εκτοπίσουν Γάλλους και Γερμανούς για μισό αιώνα περίπου κι έχει ο Θεός. Ιδού το παράθυρο ευκαιρίας. Για να δούμε. Θα δείξουν διορατικότητα? Πάντως είναι μια επιλογή με πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από το αν θα μας πουλήσουν τελικά τους σκαλπναβάληδες. Ας το δουν λοιπόν.

Christos Kotsias
5 years ago

…αγγουράκια Βρυξελλών…ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να γίνει ΤΙΠΟΤΑ!!
Κρατείστε μια ημερομηνία! 18/10/2019
Οικονομικά, το β εξαμ. του 2019 προοιωνίζεται ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΟ!

FOX
FOX
5 years ago

Εδώ ετοιμάζουν κοινωνικό μέρισμα… από στάση πληρωμών προς ιδιώτες βέβαια, αλλά σε δουλειά να βρισκόμαστε…

MisCo
MisCo
5 years ago
Reply to  FOX

Πάντως στην εταιρια μου, το δημοσιο μας εξοφλει τις υποχρεωσεις του εντος τριμήνου… αν εχει σημασια. Παλια, στις καλες εποχες πιάναμε κοντα 2 χρονια.

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago
Reply to  MisCo

@ MisCo
Και στον τομεα της υγειας !!!!!!!!!!
(Αφου εχει επιβαλλει φορολογια (26-45%) + rebate+claw back (25%)+ oλα τα αλλα…

nicolas
nicolas
5 years ago
Reply to  MisCo

Ερχονται εκλογες με φορα

Νικολάκη Εφέντης

Καλά, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, πως τα πάντα κι όχι μόνο τα θέματα άμυνας, εξαρτώνται από τις πολιτικές εξελίξεις και από το αν θα βγούμε στις αγορές. Προφανώς, αν προχωρήσει η κυβέρνηση σε «κοινωνικά μερίσματα» και αυξήσει κι άλλο τους διορισμούς ΔΥ, δεν προχωράει τίποτα…

Αίας
Αίας
5 years ago

Αφού συνδέουμε τον εκσυγχρονισμό με την απόκτηση νέων φρεγατών ,τότε εικαζουμε την περιβόητη χρηματοδότηση με την επιστροφή κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα.
Προσωπικά πιστεύω πως αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ισχύει για όλα και όλες.
Τώρα θεωρώ υπερβολική την χρήση τους έστω και μέρος τους για αμυντικές δαπάνες.
Το ποσό στο σύνολο του πρέπει να αποδοθεί ως ένδειξη αλληλεγγύης στην χώρα μας και η χώρα μας με την σειρά της πρέπει να το χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή του ποσού που δανείστηκε από αυτές τις χώρες.
Να μπει και ένα τέλος στα ηλίθια σενάρια φρεγατών κτλ.
Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται και κέρδος ή επιστροφή κερδών από μία πράξη αλληλεγγύης.
Η επανάληψη μητέρα μάθησης, δεν μπορεί να κερδίζεις τοκογλυφικά δεν μπορεί να παίρνεις ενώ χρωστάς.
Δίνουμε περί τα έξι δισεκατομμύρια το χρόνο για αποπληρωμή δανείων;
Να πληρωθούν από τα χρήματα αυτά.
Και σωστό και δίκαιο και δεν ερεθίζει κανεναν και μας βοηθά.
(Και μας δημιουργεί πλεόνασμα στον ετήσιο προϋπολογισμό για να αγοράσουμε ότι θέλουμε).

Δημήτρης Γ.
Δημήτρης Γ.
5 years ago
Reply to  Αίας

Θα συμφωνήσω μαζί σου. Νταβατζιλίκι το έχω τα λεφτά σου από τα ομόλογα δε στα δίνω έλα να τα κλείσουμε σε όπλα.

Άλλωστε δεν έχει μόνο η Γαλλία να μας επιστρέψει χρήματα από τα ομόλογα αλλά και η Γερμανία και άλλες χώρες. Το σύνολο των επιστροφών φτάνει ίσως και να υπερβαίνει τα 4 δις Ευρώ.

Με την επιστροφή αυτών των χρημάτων και στον προϋπολογισμό σου και τις υποχρεώσεις σου είσαι εντάξει και μετά μπαίνεις σε άλλη γραμμή και στα εξοπλιστικά.

Μήπως όμως συζητάμε μαζί τους σε φάση: ‘Τα λεφτά θα σας τα επιστρέψουμε, αλλά ελάτε να κλείσουμε 2 φρεγάτες που τόσο τις χρειάζεστε.’.

Επίσης….παραγγελία πλοίων με προπληρωμή όλου του ποσού…έχει ξαναγίνει; Δηλαδή τους κάνουμε και πίστωση ενώ δεν έχουμε αγοράσει τίποτα.
Και το τελευταίο, έβγαλες την Gowind στην Αίγυπτο εξαγωγή, θέλεις να βγάλεις την Belhara που βρίσκεται στα χαρτιά ακόμη, θέλεις να κλείσεις και λεφτά που μου χρωστάς, θέλεις και ευρωστρατό…ε σύμμαχε, πατριώτη, Γάλλε ευρωπαίε…αυτά θέλω εγώ.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago

NS-100, CAPTAS, SETIS(ομοιοτυπία με belharra και εκσυγχρονισμένες lafayette τα 2 τελευταία…). Το CMS, δεν γίνεται αναβάθμιση άλλωστε(και ας έχει εξελικτική συγγένεια το STACOS με TACTICOS). Αντικατάσταση μόνο παίζει, οπότε ας είναι και κάτι που να ξεφεύγει από τη σειρά STACOS/TACTICOS. Αναβάθμιση phalanx και MK-45, μαζί με διπλά κάνιστρα για τον mk-48, για 32 ESSM(μείγμα ενεργών και ημί-ενεργών) ή κατάργηση των STIR και εφοδιασμός μόνο με block2(και οι block1 ας πάνε στις εκσυγχρονισμένες S, μιας και το κόστος τροποποίησης είναι μικρό). Βάζουμε και καμιά MU-90 και κανένα αντίμετρο και είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Για εμένα, υπερβολικά πολλά χρήματα για τοποθέτηση mk-41.

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Ναι, αλλα το setis συνεργάζεται με essm;

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Μπαμπης

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, νομίζω πως όχι (δεν υπήρχε διάθεση/απαίτηση; ολοκλήρωσης του με τους essm). Φυσικά, αναλόγως χρημάτων αλλά και κινήτρων, όλα γίνονται. Προσωπικά, δεν θα απεκλεια την εξέταση και άλλων πυραύλων, μιας και οι essm που έχουμε και λίγοι είναι και παλαιότερης έκδοσης. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε κάποιες από τις εκσυγχρονισμένες S που λογικά, θα υπηρετήσουν για αρκετά χρόνια. Ιδανικά, θα κοιτούσα τι μπορεί να φορτωθεί στους υπάρχοντες mk-48 και μετά από άλλους εκτοξευτές.

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Γεώργιος παρασκευοπουλος
5 years ago

Επιτέλους. Πολύ σωστές και λογικές κινήσεις! Γίνεται σωστή και καλή δουλεία στην άμυνα μετά από την κλοπή ετών και το φαγοπότι που προηγήθηκε αλλά και κοινωνική πολιτική παράλληλα! Επιτέλους τα πράγματα βελτιώνονται!

Spirit
Spirit
5 years ago

Τι πολύ σωστό βλέπεις για πες μας, γιατί το μόνο που βλέπω είναι κάτι “αλεξιπτωτιστές” που αραιά και που, έρχονται να σχολιάζουν γλείφοντας την ηγεσία

Δημητρης
Δημητρης
5 years ago
Reply to  Spirit

Spirit εχεις υποψη σου ποσοι διαβαζουν το σαιτ?
Τωρα το ποτε θα σχολιασουν και εαν σου αρεσει αυτο που θα πουν ,δεν νομιζω να σου πεφτει λογος

Νικ1
Νικ1
5 years ago

Παρακολουθώ εδώ και καιρό τις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά του ΠΝ και το ερώτημα αν προβλέπεται χρηματοδότησή τους από επιστροφές κερδών ομολόγων παραμένει αναπάντητο. Μοναδική άλλη πηγή χρηματοδότησης παραμένει η παραχώρηση των ναυπηγείων (εκτός Σύρου που ήδη αγοράστηκαν) και η πριμοδότηση του αγοραστή με προγράμματα του ΠΝ (εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ, νέες φρεγάτες κ υποβρύχια). Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους Αμερικανούς στην ΔΕΘ δεν έχει ακουστεί τίποτα για το θέμα. Γνωρίζει κάτι η Π&Δ; Αν δεν τελειώσει πρώτα το ιδιοκτησιακό των ναυπηγείων θα ήταν εθνικό έγκλημα να προχωρήσει το οποιοδήποτε πρόγραμμα. Φαντάζεται κανείς π.χ. να υπογραφεί συμβόλαιο αγοράς FTI και μετά τα ναυπηγεία να πουληθούν σε Αμερικάνους; Προφανώς κανένα ναυπηγείο δεν πρόκειται να πουληθεί σε προεκλογική περίοδο, άρα ό,τι πρόταση και να υποβάλει μεθαύριο η Naval, ΤΙΠΟΤΑ δεν θα προχωρήσει και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να προχωρήσει.

swstos
swstos
5 years ago

Η Τουρκικη ASELAN δεν παραγει μονο κατοπιν αδειας το SMARTΜκ2 αλλα ειναι προμηθευτης της THALES με transmitter/receiver στοιχεια για ρανταρ.
Θεωρειτε μαλιστα μια απο τις εταιρειες που εχει πλουσιο portofolio σε στοιχεια για ρανταρ.
Αυτα να τα βλεπουμε εμεις που και επιστημονες εχουμε και ειχαμε και λογω της συμμετοχης μας στην ΕΕ θα μπρουσαμε μεχρι σημερα ανετα να τα παραγουμε.

Νικολάκη Εφέντης
Reply to  swstos

Γι’ αυτό θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν το ΠΝ ένα τόσο “σημαντικό” ραντάρ που οι Τούρκοι γνωρίζουν άριστα. Ελπίζω, αν φυσικά υπάρχει σχετικό ενδεχόμενο, αν επιλέξουμε άλλο ραντάρ, ενδεικτικά NS-100/200.

Για το σχόλιο πιο πάνω, σαφώς το STACOS το οποίο είναι εξαγωγικό έκδοχο του SEWACO, θέλει ξήλωμα, δεν υπάρχει ανβάθμιση σε TACTICOS.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  swstos

+1

Digenis
Digenis
5 years ago

O MK 48 παίρνει 2πλα κάνιστρα με ESSM ,και μονα Sea-Sparrow .Δηλαδη χωραει 32 ESSM αρκει να μπορει να καθοδηγήσει ,και με τα υπαρχων ρανταρ δεν μπορει να το κανει … αρα σιγουρα θελουμε καλύτερα ρανταρ για τα μπορεσει να εχει νοημα να βαλουμε ESSM bl2 .

http://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/Mk-48-missile-launcher.htm

Manolis
Manolis
5 years ago
Reply to  Digenis

Η μοναδικη φωτογραφια “Mκ 48 με 2πλα κάνιστρα για ESSM” στο λινκ σου, ειναι η τελευταια που δειχνει εναν παλαι ποτε Mk-48 Mod3 VLS στο δανεζικο HDMS Absalon (τα 2πλα κάνιστρα ειναι αυτα με τα κοκκινα καπακια). Οπως ειναι εμφανες, διαφερει πολυ μηχανολογικα απο αυτους των ΜΕΚΟ του ΠΝ. Γι’αυτο και η κατασκευαστρια τελικα μετονομασε τη συγκεκριμενη εκδοση σε Μκ 56 – κατι που ευκολα μπορεις να γκουγκλαρεις- και βεβαια αποκλειει καθε συμβατοτητα μεταξυ τους.

angel
5 years ago

Ειναι ξεκαθαρο οτι μπαλλα παιζουν γαλλοι και αμερικανσκι , οι γερμανοι εχουν μεινει πολυ πισω παντου
LM και Naval με Dassault θα κονταροχτυπηθουνε για τα προικια της πολυφερνης νυφης
Θα μπορεσουμε να εξασφαλισουμε το μεγιστο των ανταλλαγματων ?
Δεν θελω να αναφερθω καθολου σε τεχνικα θεματα , θα περιμενω , ειναι οφθαλμοφανες οτι υπαρχει παζαρι και διαπραγματευση μεγαλης κλιμακας , να δουμε που θα καταληξει …

Νικολάκη Εφέντης
Reply to  angel

Και τί να προσφέρουν οι Γερμανοί στη συγκεκριμένη περίπτωση;

angel
5 years ago

Πυραυλους εκτος απο τον ιρις δεν παραγουν αλλους δικους τους , θελουμε ? Μιλανε Γαλλοι και Αμερικανοι στην αεροπορια γενικα παντου μονο
Συμμετεχουν στο RAM
Ουτε αντιπλοικους
Απο ρανταρ ηλεκτρονικα Ηensoldt Cassidian αδυνατον , θα παμε 100% THALES και ορθως
Αντιμετρα ΜΑSS , μαλλον συγχρονα Λακρουα-Συλενα καλυτερα και ορθως
Millenium Rheimentall ειναι δελεαρ μεγαλο ομολογω και για ναυτικο και για στρατο ξηρας
MEKO A 100 (saar6) , A 200 , K 130 καμια τυχη
U 212 – 214 ισως 2 τμχ για ομοιοτυπια , αν δεν κινηθουν οι Γαλλοι που εχουν και εδω λυσεις
Τορπιλλες μαλλον DCNS η Leonardo και ορθως
Leo πυρομαχικα σιγουρα , ισως και αναβαθμιση , εδω υπαρχει ψωμι
Γενικα λιγα πραγματα

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago
Reply to  angel

Οι k130 ειναι καλες αλλα ακριβές….εκτός αν μας δώσουν μεταχειρισμένες σε ενα deal άμεσα……(το έχει πει και ο Γιάννης 1)
Υποβρύχια σίγουρα θελουμε και αλλα…..
Μεκο 200 απο πολλούς πλοίο φαβορί αντί για fti……
Εμενα μου άρεσε η mks 180…..
Μην ξεχνάμε στον iris συμμετέχουμε και εμείς……

angel
5 years ago
Reply to  Μπαμπης

Στα υποβρυχια μας εχουν στο χερι , καλα εργαλεια αν και οχι τα καλυτερα πλεον , γνωση της κλασης ομοιοτυπια προκαταβολη , δεν γλυτωνουμε μαλλον απο δαυτους
ΜΚΣ 180 αστειοτητα , Κ130 πανακριβη για κορβετα σε σχεση με Δαμεν σιγμα 8313 , επισης σιγα μην μας δωσουν μτχ πλοια απο τον ανυπαρκτο σε διαθεσιμοτητες στολο τους
ΜΕΚΟ Α200 πολυ πισω τεχνολογικα σε σχεση με Μπελχαρα , κλασης Γκοβιντ , δεν νομιζω να ενδιαφερθουμε ( ουτε για γκοβιντ ) , θα παμε σε φθηνη μικρη κορβετα των 200εκ κομπλε
RAM θα χρειαστουμε και μιλλενιουμ , ισως κανα PZH
TOMΠ και ΤΟΜΑ απο τα μτχ του θειου σαμ
Ααα και φος για τα δυσμοιρα NH

andreasmp412c
andreasmp412c
5 years ago
Reply to  angel

Οπως το κοβω φιλε μου μια καλη μοιρασια κ στους δυο για να μεινουν ολοι ευχαριστημενοι

Βκ
Βκ
5 years ago

Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί έχουν τα κέρδη από τα ομόλογα!! Το θέμα είναι ποτέ το ΥΠΕΘΑ θα ενεργοποιήσει ώστε τα λεφτά που είναι δικά μας να δωθουν ως παραγγελία για τις belh@rra, τορπιλες κ.α.Χρόνια λέμε για τις γερμανικές αποζημιώσεις όμως το επίσημο κράτος τι έχει κάνει??

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago

Περα απο τις γνωστες γκρινιες και τις μαξιμαλιστικες αποψεις που δεν εχουν καμμια αχεση με τα οικονομικα της χωρας η γαλλικη προταση ειναι πολυ καλη γιατι περα απο την εγκατασταση smart- s και ηλεκτροοπτικων και θερμικων αισθητηρων περιλαμβανει αναβαθμιση του πυροβολου των 76 και του phallanx τωρα αν κανεις νομιζει οτι με τα λεφτα που δινουμε μπορει να γινει κατι καλυτερο ε τοτε καλα ονειρα

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago

Α ναι και συστημα διαχειρισης μαχης setis

Νικολάκη Εφέντης

Εικάζεις για το SMART-S ή γνωρίζεις; H P&D δεν αναφέρει λεπτομέρειες. Η αναβάθμιση του πυροβόλου των 127 (όχι των 76) και του Phalanx δεν θα πάει σε Γαλλική εταιρεία, πώς θα γίνει η “διευθέτηση”;

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago

Το διαβασα σε αντιστοιχο αρθρο του defencereview.gr σορρυ για το λαθος στο πυροβολο

Naval Analyses
5 years ago

Να ενημερώσω ότι η Πτήση το έχει προβλέψει και αυτό, δηλαδή πιθανή πρόβλεψη της NG για Ύδρα.
Αν πάμε για Belh@rra από πολιτική απόφαση, η αναβάθμιση των Ύδρα, ή η κάλυψη μέρους της αναβάθμισης από Thales/NG ως πρόταση της εταιρίας για να φέρει κοντά την ηγεσία στην αγορά, θα είναι μια πολύ καλή κατάληξη. Μην ξεχνάμε ότι πολλά συστήματα των Ύδρα είναι κατασκευή Thales. Με 2+2 Belharra και 4 mod. Ύδρα, ήδη θα έχουμε τα 2/3 του στόλου για 2025-2040.

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Naval Analyses

Και γιατί να πάμε Berharra για 2+2 και όχι για πιο βατή λύση για 4+4 και λύσουμε το πρόβλημα με τις οροφές του ΠΝ;
Ακόμα μια απάντηση περιμένω σε αυτό το ερώτημα αλλά μάταια.

angel
5 years ago
Reply to  Spirit

Η τριτη τετραδα κυριων σκαφων δεν μπορει και δεν θα εναι φρεγατα …
Κατι μικροτερο και φθηνοτερο …
Η κορβετες η νεα FAC

Μάγειρας
Μάγειρας
5 years ago
Reply to  angel

+1

tagg
tagg
5 years ago
Reply to  Spirit

Νομιζω πως οι φρεγατες αεραμυνας περιοχης και ειδικα οι γαλλικες με aster 30 (πολυ ανωτερo των SM-2) δεν ειναι απλες μοναδες του ναυτικου αλλα διπλασιαζουν τη συνολικη αντιαεροπορικη ομπρελα της χωρας (patriot, S-300 κτλ) και ειναι και εν μερει
απαντηση στο F-35 ( αν και οταν το παρουν)
Με 64? aster 30, μια Belh@rra στο βορειο και μια στο νοτιο αιγαιο, εχεις καλυψει ενα τεραστιο κομματι σε οτι πεταει σε 120 χιλιομετρα γυρω απο καθε πλοιο.
Με τα 2 δις ισως περναμε και 6 Gowind 2500, σαν τις 2 που παραγγειλαν τα εμιρατα
με ESSM αντι για Mica, αλλα θα ριχναν πυραυλους μεχρι το πολυ 30 χιλιομετρα,
οποτε (οσο οι αλλοι δεν εχουν SM-2) θα εχουμε συντριπτικο πλεονεκτημα
με τους aster 30.
Με τον εκσυχρονισμο των 4 Μεκο, και τη δυνατοτητα να ριχνουν εστω 8 ESSM
οι 6 αναβαθμισμενες S, και τις 2 Belh@rra ετοιμες το 2023-24 (τοτε θα φυγουν και οι 3 “τυφλες” S), μπορουμε να φτασουμε, μεχρι το 2030 χωρις αλλα εξοδα και τοτε (που θα ειναι και καλυτερα τα οικονομικα μας) να αρχιζουμε να κοιταμε για κορβετα-φρεγατα 2500-3000 τοννων.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  tagg

και να προσθέσω θα μπορούσαμε και να δρομολογήσουμε και την ελληνική σχεδίαση ως μεσοπρόθεσμο στόχο για να κρατήσουμε και το ναυπηγείο ζωντανό.

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  tagg

Στις gowind μπορεί να τοποθετηθούν 4ΧΑ50 Sylver, μέχρι 32 ASTER 30.

CK
CK
5 years ago
Reply to  Spirit

Βρε τα Spirit ta χούμε γράψει ένα σωρό φορες
είναι πολλά τα ..μπικικίνια
1billion euro το παπόρι+ armament ? και βάλε
που να βρεθούν

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  CK

Όχι, κάνουν όσο ένα Borei… 1 δις/πλοίο χωρίς όπλα που ακριβώς το διάβασες; Όχι δηλαδή ότι υπάρχει κάπου ημί-επίσημα έστω και 1 δις/πλοίο κομπλέ, αλλά κουβέντα να γίνεται… Μερικοί, απλά πετάτε σπυράκια με γαλλικά. Μάλλον όταν δείτε belharra με ελληνική σημαία, θα καλμάρετε…

ritis75
ritis75
5 years ago
Reply to  Αντώνης

+1

CK
CK
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Σου έχουμε δώσει ένα σορό links/references για το κόστος του προγράμματος
Προφανώς πιστεύεις πως οι Γάλλοι είναι φίλοι μας και θα μας τα δώσουν σε χαμηλότερη τιμή από ότι τα πληρώνουν αυτοί.
Αγνοείς πως ένα νέο ploio με νέα συστήματα θέλει ένα σορό νέα έργα υποδομής υποστήριξης
Αυτά ποιος θα τα πληρώσει ο φούφουτος?
Εγώ προσωπικά βγάζω σπυράκια στις μπούρδες όχι στα γαλλικά.

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Ένα δισ. χωρίς όπλα ειναι το άλλο άκρο της άποψης ότι θα πάρουμε Belharra με όπλα με 650 εκ.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  CK

Εντάξει, είναι προφανές ότι βγάζεις αφρούς με γαλλικά όπλα. Δικαίωμα σου. Αυτό που δεν είναι δικαίωμα σου, είναι η παραπληροφόρηση… Δεν υπάρχει link για 1 δις το σκάφος χωρίς όπλα, που να κατέβει ο Θεός στη γη. Αυτό που υπάρχει, είναι η πρόταση για 1,32 δις για 2 πλοία. Τώρα, το τι περιλαμβάνει αυτή, θα το δούμε προσεχώς. Πιο πιθανό πάντως να αφορά και άλλα πράγματα, όπως όπλα ή κάποιες υποδομές/αρχική υποστήριξη, παρά να αφορά εντελώς σκέτα τα πλοία. Το πόσο θα τα πληρώσουν οι Γάλλοι, δεν έχει να κάνει με το πόσο θα τα πληρώσουμε εμείς. Φυσικά όμως, στη δική μας τιμή, δεν θα περιλαμβάνονται επιδοτήσεις για τη γαλλική βιομηχανία γενικότερα, ενώ θα υπάρχει και μεγαλύτερο ‘άπλωμα’ του r&d, που σημαίνει πως με ίδια πχ κοστολόγηση με των γαλλικών, η εταιρεία θα βγάλει αρκετά παραπάνω χρήματα. Επίσης, ξεχνάς τους ειδικούς όρους που διέπουν τον πρώτο εξαγωγικό πελάτη…

CK
CK
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Αντώνη και λοιποί φίλοι,

Εάν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι ήδη δείτε το ακόλουθο άρθρο+comments:

https://defencereview.gr/stis-19-noemvrioy-kai-3-dekemvrioy-krinetai-to-mellon-ton-belhara-sto-p-n//#comments

Δίνει μια τιμή στα 650 mil euro το πλοίο
Αυτή η τιμή είναι σαν τη fly away price για τα αεροπλάνα χωρίς όπλα, υποδομή ,ανταλλακτικά ,εργαλεία, εκπαίδευση και πάει λέγοντας

Εάν προσθέσεις τα παραπάνω συν το κόστος των οπλων πάμε στο 1 δισεκατομμύριο που γράφω

Τα άσχημα είναι πως μιλάμε για πλοία κοντά στη γαλλική διαμόρφωση με
12 Aster 30, 12 Aster 15 και 8 Scalp Naval.
No CIWS????

Αξίζει???

Δείτε επίσης και το σχόλιο tou ivychris με τις τιμές των οπλων
Περίπου διπλάσιες από τις τιμές που είχα δώσει με σε προηγούμενα σχόλια μου

UNAFFORDABLE

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Αντώνης

@CK Δυο αράδες πιο πάνω, έγραφες για 1 δις το πλοίο χωρίς τα όπλα… Θα αποφασίσεις;
Εγώ μαζί σου είμαι, αν μας βγει, σχεδόν στη γαλλική διαμόρφωση, 1 δις το πλοίο. Προφανώς και είναι απαράδεκτο. Επίσης, το θέμα με τους 12 Aster-30 και 12 Aster-15, είναι γελοίο. 24 Aster-30 θα έπρεπε να είναι, μαζί με mica στην υπερκατασκευή ή έστω RAM/SEARAM. Αν δεχτεί τέτοιο έκτρωμα το ΠΝ, θα είναι άξιο της μοίρας του. Αυτό που με κάνει να είμαι δύσπιστος, σχετικά με το τι περιλαμβάνει το κόστος των 660 εκ(1,32 δις 2 πλοία), είναι το εξής… Οι A-200(παρόμοια πλοία σε διαστάσεις και ισχύ κινητήρων), χωρίς τπτ, πάνε στα 500 εκ. Οι Belharra, αντίστοιχα σκέτες, γιατί να πηγαίνουν 150 εκ παραπάνω; Σαφώς και έχουν καλύτερο radar και συρόμενο sonar, αλλά κατά τα άλλα, τα όπλα κάνουν τη διαφορά(που στη σύγκριση μας δεν συμμετέχουν στο κόστος), οπότε δεν υπάρχει κατά τη ταπεινή μου γνώμη, επαρκής αιτιολογία, για 150 εκ ευρώ παραπάνω/σκάφος. Μου φαίνεται, ότι, αν λόγο ραντάρ/συρόμενου, οι belharta, έβγαιναν γύρω στα 50 εκ ακριβότερες από τις Α-200 γυμνές, τότε με 110 εκ ευρώ/σκάφος, μπορούσαμε να προσθέσουμε τον οπλισμό τους(με τις όποιες προσθήκες του ΠΝ, καθώς και τη μεταμόσχευση μτχ συστημάτων πχ oto). Πόσο τιμάς τη δημιουργία υποδομών/εκπαίδευσης και την αρχική υποστήριξη; 340 εκ/πλοίο(για να φτάσουμε το 1 δις); Μου φαίνεται τουλάχιστον τραβηγμένο…

CK
CK
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Όπλα και πλοίο είχα γράψει στο 1 billion:
#1billion euro το παπόρι+ armament ? και βάλε

Οι Γάλλοι το παίρνουν στα 750 million Euro

Βάλε καμια 200+ million τα όπλα + έργα υποδομής ανταλλακτικά ,εκπαίδευση εργαλεία και φτάνεις άνετα το δισεκατομμύριο

Μην ξεχνάς πως οι Γάλλοι φημίζονται για το τι χρεώνουν gia FOS δες τη κατάσταση με τα M2000,NH90

Εάν μας το δίνουν στα 650 MIL υποπτεύομαι πως exoum κόψει αρκετά όπως towed sonar, Jammer etc όχι μονο r&d klpa κόστη

Εκεί που έχω αφρίσει είναι πως το ναυτικό δέχεται τέτοιο πλοίο με μόλις 12 A-30

Προφανώς για να κρατήσουν τη τιμή όσο πιο χαμηλά γίνετε θέλουν να μας πασάρουν κάτι όσο πιο κοντά γίνετε στη γαλλική διαμόρφωση

Το ναυτικό ONCE AGAIN χαμηλώνει τις τις προδιαγραφές του για να διακαιολογήσει μια πολιτκή απόφαση

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago
Reply to  CK

Δηλαδή οι FTI θα κοστίσουν όσο οι FREMM. Αυτό μας αναφέρεις δηλαδή. Ενώ ο λόγος που έγινε μείωση του αριθμού των FREMM (στο γαλλικό ναυτικό) ήταν για να πάνε σε άλλο οικονομικότερο πλοίο, δηλαδή τις FTI. Καταλαβαίνεις πως δε στέκει αυτό που λες, όπως δε θα στέκει και αν όντως το υποστηρίζουν οι γάλλοι. Η τιμή των 660 εκατομμυρίων ανα πλοίο με ένα φόρτο όπλων -που έχει ακουστεί- είναι η πιο λογική.

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago
Reply to  Spirit

Με τι λεφτα ;

Ranger
Ranger
5 years ago
Reply to  Naval Analyses

Naval Analyses, αν μπορούσαμε να δελεασουμε και τους γερμανούς με τα δυο επιπλέον u214 να μας δώσουν μετά το 2025 και τις f123 πιστεύω θα είμασταν πολύ καλά. Οι τελευταίες είναι ίδιας ηλικίας με τις Ύδρα αλλά καλύτερες και νεώτερες από τις karel doorman θεωρώ.

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago
Reply to  Ranger

Τα 214 και η προκαταβολή μετράνε περισσότερο απο ολα.
Παντως αν οι Γάλλοι κατέβουν με fti setis essm νομιζω το πήραν το παιχνίδι……

Νικολάκη Εφέντης
Reply to  Naval Analyses

Έχετε κάποια πληροφόρηση αν θα μπει το Setis ή το Τacticos; Ίδια εταιρεία αλλά φαίνεται πως μεταξύ Thales Ολλανδίας και Thales Γαλλία ς υπάρχουν ακόμη στεγανά.

tpap
tpap
5 years ago

Το Setis είναι της Naval Group, το Tacticos είναι της Thales, οπότε η αν επιλεγεί το Setis, η Thales θα εμπλακεί στην ολοκλήρωση του radar, το οποίο κατά 99,9%, θα είναι της Τhales (και πιθανότατα της Thales Netherland – NS100/200, Smarts MK2, Squadron 2020 έκδοση του NS100 με 4 σταθερές κεραίες), καθώς και των ESSM με τα προαναφερθέντα radar.
Aν ολοκληρωθεί ο ESSM στο Setis, θα έχει πλάκα να δούμε τη Belh@rra με αυτό τον πύραυλο.

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago
Reply to  tpap

Πολυ σωστά αλλα το σκάφος με N100-TACTICOS-Essm ειναι sigma ή Α200.
Απο την άλλη δεν ειναι δυνατόν να απεμπολήσουμε τον essm απο τα βασικά σκάφη επιφάνειας μας……
Αρα FTI σημαίνει υπέρβαση απο τους Γάλλους σε οτι αφορά το setis-essm μια πρόσθετη επιλογή μερικών aster 30 σε sylver 50 ή τροποποιημένου 70 ώστε να παίρνει scalp naval θα ήταν το επιπλέων κίνητρο που σε συνδιασμο με το sea fire θα τελείωνε το θέμα για την επιλογή των Γαλλικών πλοίων.

ATH PAPATHANASIOU (@atanasen)

Δηλαδή όλοι κάνουν έρευνα προθέσεων… Οι Καναδο-Αμερικάνοι θα προσπαθήσουν να πουλήσουν το CMS330 που είναι ήδη πιστοποιημένο με το οπλοσύστημα ESSM/Mk48. Εδώ οποιαδήποτε αναβάθμιση Αισθητήρων θα είναι φθηνότερη με την χρήση των Sea Giraffe της SAAB, αλλιώς αντικατάσταση του MW08 από το SMART-S με μια επέκταση της σύμβασης για τις Super Vita και πολλά σας είναι… Οι Γάλλοι της NG έχουν το SETIS με τα SylVer/ASTER… Κι εδώ υπάρχει θέμα: είμαστε και πληρώνουμε στην κοινοπραξία NSSM, θέλουμε να αλλάξουμε οπλοσύστημα για max 8 σκάφη; Κι έρχεται η THALES και μας λέει, σας δίνουμε TACTICOS/NS100-200/APAR Blk II με 50 εκ. το κομμάτι, αυτεπιστασία (όπως τις S) και ότι βάλετε άλλο δικό σας. Τι θα πάρουμε; Εκτός αν οι της NG ολοκληρώσουν τους ESSM στο SETIS οπότε ανοίγει ο δρόμος και για τις μπελχ@ρες…

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago

Νομιζω το φθηνότερο μοντέλο ειναι η προσθηκη trs 3D που έχει συμβατότητα με το stacos ακόμη και με sewaco…….
Οχι οτι αυτο ειναι αναβάθμιση απλα το αναφέρω…….

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago

Συμφωνα με το δημοσιευμα περισσευουν και 80 μυρια…
”…Σημαντικές είναι οι ειδήσεις που έρχονται από το μέτωπο των φρεγατών Belharra. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του γράφοντος το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στα δύο προσεχή Eurogroup που θα διεξαχθούν στις 19 Νοεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου. Όπως προκύπτει με τα ισχύοντα δεδομένα τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ανέρχονται στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ικανά να καλύψουν τη ναυπήγηση δύο φρεγατών Belhara αξίας 1,320 δις ευρώ σύμφωνα με τη προσφορά της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group προς τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΓΕΝ, τον προηγούμενο μήνα…”
https://defencereview.gr/stis-19-noemvrioy-kai-3-dekemvrioy-krinetai-to-mellon-ton-belhara-sto-p-n/

Spirit
Spirit
5 years ago

Αν ήταν να εχουν βάση όλα αυτά, τα σαιτ που παπαγαλίζουν την σημερινή ηγεσία θα ειχαν πηχυαίους τίτλους.
Οπότε κρατάτε μικρό καλάθι

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago
Reply to  Spirit

To συγκεκριμενο σαιτ ειχε απεσταλμενο στην εταιρια προ ημερων και κατα συνεπεια εχει πληροφορηση απο τους Γαλλους.

Μάγειρας
Μάγειρας
5 years ago

Θα δωσουμε/αξιοποίησουμε ενα σεβαστό ποσό και πάλι θα έχουμε πλοία υποεξοπλισμενα και λιγοστά…θα παρακαλάμε παλι το usn για κανένα Arleigh Burge…

Με 650 μυρια η φρεγάτα τι οπλισμό θα έχει? Για AAW με αξιώσεις δεν…για γενικής χρήσης ειναι ακριβή…μόνη παρηγοριά το εξαιρετικό ραντάρ…

Ας ξεματιασει κάποιος το ΠΝ να βρει επιτέλους ηγεσία με όραμα αλλιως ολα τα λεφτά στην αεροπορία…

Casius
Casius
5 years ago

Μετά την χθεσινή απόφαση του EWG για την αναβολή; περικοπής συντάξεων και συνυπολογίζοντας αυτή την είδηση είναι προφανές ότι το πακέτο Γαλλικών όπλων (FTI, F21, ΜΕΚΟ ) έχει κλείσει ήδη με υπογραφές προεκλογικά.
Πήρες όπλα απο τους Γάλλους , σε στήριξαν να μην περικόψεις συντάξεις και να πας με προεκλογικές παροχές έως τις εκλογές.
Το αν το ισοζύγιο θα είναι υπερ μας είναι άλλη κουβέντα….όπως και αν τελικά προλαβαίνουμε γιατί οι γείτονες είναι στην γωνία και απρόβλεπτοι.

Μάγειρας
Μάγειρας
5 years ago

Δυστυχώς οι φόβοι μου βγαίνουν αληθινοί…1,3 δις για φρεγάτες που δεν θα τολμούν να ξεμυτισουν στο Αιγαίο…

Εχει κουρκουτιασει το μυαλο των ναυαρχαραίων απο τις δεξιώσεις και το ΝΑΤΟιλίκι…οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για την Εθνική Άμυνα…ονειρεύονται αεροπορία ναυτικού και δικό τους σωμα στρατού (θυμάστε την ιστορία με την ΑΣΔΕΝ)

Αμεση αποστράτευση του ΑΝΣ, διάλυση της διοίκησης φρεγατών και ολο το προσωπικό στο πεζικό να αυξηθούν οι επανδρωσεις…οι φρεγάτες πούλημα για να βρεθούν πόροι για ΤΠΚ και εξειδικευμένα πυρομαχικά για το ΠΒ…Μόνο ΤΠΚ,υποβρύχια και συστοιχίες για το Αιγαίο…συμφωνία με την Γαλλία το ποσό να παει στην απόκτηση Rafale…

Μάγειρας
Μάγειρας
5 years ago

*δεν θα τολμούν να ξεμυτισουν ΑΠΟ το Αιγαίο…

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  AndreasB

Φίλε, θα μπορούσες εσύ ή κάποιος άλλος, να μας δώσετε μια περίληψη, μιας και δεν μιλάμε γαλλικά; Αν είναι εύκολο, είμαι υποχρεωμένος…

Παναγιωτης Καρατασιος
Παναγιωτης Καρατασιος
5 years ago

φρεγατες με αεραμυνα περιοχης σε τιμη κατω του 1δις δεν θα βρειτε πυθενα

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -