17.1 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη

Μετά την απόφαση εκσυγχρονισμού των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, το βάρος του ενδιαφέροντος ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων έχει φυσιολογικά μεταφερθεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Αν εξαιρέσουμε τις 6 εκσυγχρονισμένες φρεγάτες κλάσης S, τα υπόλοιπα πλοία πρώτης γραμμής του ΠΝ χρήζουν είτε αντικατάστασης (3 μη εκσυγχρονισμένες S) είτε άμεσου εκσυγχρονισμού (φρεγάτες MEKO200HN).

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ είναι προφανής. Τα πλοία έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια ευδοκίμου υπηρεσίας στη θάλασσα, και προφανώς θα συμπληρώσουν άλλα 20 (με βάση την τακτική του ΠΝ). Συνεπώς, είναι ίσως περισσότερο από υποχρεωτικός ο εκσυγχρονισμός τους, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν, να βελτιωθεί η μαχητική τους ικανότητα, αλλά και να βελτιωθεί η διαθεσιμότητά τους με την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων υποσυστημάτων που δημιουργούν προβλήματα λόγω παλαιότητας και μη διαθεσιμότητας υλικών.

Αμερικανοί ναύτες του USS Porter (DDG 78) μπροστα στην φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (F-454), στην Άσκηση Noble Dina 2016 (U.S. Navy Photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Robert S. Price/Released)

Από όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα, το ΠΝ προσανατολιζόταν στην υλοποίηση ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού “μεσαίου” επιπέδου, ανάλογου με αυτό που υλοποίησε στις φρεγάτες κλάσης S. Σκοπός του ήταν να μειώσει όσο μπορεί το κόστος, προκειμένου να χωρέσουν όλα σε έναν απίστευτα “πιεσμένο” προϋπολογισμό, ύψους 100 εκ. ευρώ. Με τόσα όμως χρήματα, δεν μπορεί να γίνει τίποτα αξιόλογο στα καλύτερα και ισχυρότερα πλοία μας. Το ΠΝ, ήθελε λοιπόν την αγορά διαφόρων υποσυστημάτων, και την τοποθέτηση στα πλοία, προκειμένου να συμπιέσει το κόστος.

Η λογική ήταν απλή αν και αμφιλεγόμενη. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να φωνάξει την Thales να εγκαταστήσει το TACTICOS και το SMART-S Mk2, αλλά η ολοκλήρωση των υπολοίπων συστημάτων θα γινόταν από το ίδιο με την βοήθεια της Thales. Έτσι το ΠΝ θα γλύτωνε από το εργολαβικό όφελος, αλλά δεν ήταν απολύτως σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ολοκληρωμένο. Θυμίζουμε την περίπτωση των EMB-145AEW, όταν το αεροσκάφος και ραντάρ το πρόσφερε άλλη εταιρεία, και την διασύνδεση στο Ολοκλήρωμένο Σύστημα Αεράμυνας άλλη.

Σημαντική αναβάθμιση δυνατοτήτων του ΠΝ με εγκατάσταση νέων ηλεκτροπτικών αισθητήρων σε πλοία

Αν μείνουμε σε αυτή την λογική, το κόστος, χωρίς να υπολογίσουμε τα κόστη ολοκλήρωσης θα είχαν ως εξής. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από το Navalanalyses.com, το κόστος των ραντάρ SMART-S Mk2 είναι αρκετά μικρό, περίπου στα 8-9 εκ. ευρώ έκαστο. Το TACTICOS είναι αρκετά ακριβότερο, και πρέπει να πλησιάζει τα 20 εκ. ευρώ το κάθε κομμάτι, ενώ ένα ικανό ηλεκτρο-οπτικό σύστημα, απαραίτητο όσο τα ραντάρ σε ένα πλοίο, κοστίζει κοντά στα 6 εκ. ευρώ. Ευτυχώς, το κόστος των ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων καλύφθηκε από άλλη πηγή, και έτσι ας πούμε πως γλυτώσαμε περίπου 24 εκ. ευρώ από τον εκσυγχρονισμό.

Κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι πως το ΠΝ επιθυμεί την τοποθέτηση δυο πυργίσκων με πυροβόλο 20 χιλιοστών, προκειμένου τα πλοία να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν ασύμμετρες απειλές. Δυστυχώς όμως αυτή είναι η μόνη αύξηση της μαχητικής ικανότητας που προβλέπεται (εκτός ίσως από την εγκατάσταση ESSM Block2 στο μέλλον). Το κόστος των πυργίσκων είναι επίσης αρκετά χαμηλό, καθώς υπάρχουν αρκετές λύσεις στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση, με περίπου 40 εκ. ευρώ ανα πλοίο (ή 160 εκ ευρώ) μπορούμε να κάνουμε ένα midi εκσυγχρονισμό που θα επιτρέψει να παραμείνουν επιχειρησιακά για αρκετά χρόνια ακόμη.

H ΣΑΛΑΜΙΣ (F 455) ενώ περνά μπροστά από το USS Donald Cook (DDG 75) (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Edward Guttierrez III/Released)

Από εκεί και πέρα, το ΠΝ χρειάζεται αλλαγή και σε διάφορα άλλα υποσυστήματα, στα οποία δεν θα θέλαμε να επεκταθούμε αυτή την στιγμή. Δυστυχώς, από όσο ξέρουμε μέχρι σήμερα, στον σχεδιασμό δεν προβλέπεται Link16, κάτι απολύτως απαραίτητο σε έναν δικτυοκεντρικό πόλεμο στο Αιγαίο. Πρέπει να πούμε πως το ΠΝ έχει διασυνδέσει όλα τα πλοία του με Link11, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεδομένα βολής για παράδειγμα από το EMB145AEW ή ένα SABR AESA από F-16V δεν θα ήταν καλοδεχούμενα σε μια κρίσιμη στιγμή. Δεν θα πούμε κάτι περισσότερο, ούτε θα το παίξουμε έξυπνοι, εμπιστευόμαστε το ΠΝ και τα στελέχη του. Ήδη υπάρχουν σκέψεις όχι απλά για Link16, αλλά και για Link22!

Κάπου εδώ εμφανίστηκαν δυο ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα του ΠΝ. Πρώτη η Lockheed Martin που ήρθε σαν Lockheed Martin Canada, που μετά τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών Halifax του καναδικού ναυτικού, ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό των δυο φρεγατών Anzac της Νέας Ζηλανδίας.

Αρχίζει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MEKO 200 της Ν. Ζηλανδίας

Καρδιά του συστήματος είναι το ΚΠΜ CMS330, το οποίο εμφανίζεται αρκετά φθηνότερο του TACTICOS. Από όσο γνωρίζουμε, το ΠΝ προτιμά το TACTICOS, καθώς διάφορες εκδοχές του είναι τοποθετημένες σε φρεγάτες S και πυραυλακάτους Super VIta. Αυτός όμως δεν είναι ικανός λόγος για την απόρριψη του CMS330, αν μάλιστα τελικά είναι φθηνότερο. Λογικά, το CMS330 θα μπορούσε με ένα interface να προσομοιάσει του TACTICOS, όπως για παράδειγμα οι χρήστες MAC μπορούν να έχουν Windows μέσω διαφόρων λύσεων (πχ Parallels). Η ισχυρή πλευρά της λύσης CMS330 είναι το χαμηλό κόστος, και η συμβατότητα με τα υπόλοιπα όπλα των ΜΕΚΟ200ΗΝ.

Η Lockheed Martin μελετά προτάσεις για εκσυγχρονισμό των ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ – επίσκεψη στα πλοία

Πριν λίγες μέρες, και συγκεκριμένα την Πέμπτη, κλιμάκιο της Naval Group έκανε επιθεώρηση στην φρεγάτα ΥΔΡΑ. Οι Γάλλοι έχουν τις δικές τους λύσεις εκσυγχρονισμού, και μάλιστα υλοποιούν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του αεροπλανοφόρου τους Charles De Gaulle (μόλις τελείωσε) και τριών φρεγατών LaFayette. Το πρόβλημα των Γάλλων είναι πως λογικά θα προσφέρουν το SETIS. Το τελευταίο είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο CMS, και εξέλιξή του τοποθετείται και στις Belh@rra, αλλά έχει ένα μειονέκτημα, καθώς οι πληροφορίες μας λένε πως δεν μπορεί να κάνει χρήση άλλων όπλων πλην γαλλικών. Αυτό σημαίνει ότι οι ESSM, είτε οι υπάρχοντες, Block I, είτε οι μελλοντικοί, Block II πρέπει να πάνε περίπατο, ή να πιστοποιηθούν, φυσικά με ελληνικό κόστος.

Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα

Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι Γάλλοι θα “γαλλοποιούσαν” (επιτρέψτε μας τον αδόκιμο όρο) τις ΜΕΚΟ, με τοποθέτηση Sylver στην θέση του Mk48, και ASTER 15 στην θέση των ESSM. Έτσι οι ESSM θα μεταφέρονταν επιτέλους στις S, και το κόστος θα πήγαινε στο “πακέτο” των Belh@rra. Με SETIS, οι ΜΕΚΟ θα είχαν μεγάλες επιχειρησιακές ομοιότητες με τις μελλοντικές Belh@rra, αλλά το κόστος, σε αυτή την περίπτωση, θα ξεπερνούσε όσα μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά. Στις 2 νεοζηλανδικές φρεγάτες, μόνο η αντικατάσταση των Sea Sparrow από CAMM απαίτησε 148 εκ. δολάρια.

Το θέμα είναι πως οι Γάλλοι έρχονται δυναμικά και προφανώς κρύβουν ίσως κάποιον χρηματοδοτικό άσσο στο μανίκι τους. Οι Αμερικανοί (Καναδοί ουσιαστικά) έχουν στο μανίκι τους τον σίγουρο άσσο της συμβατότητας του CMS330 με τα υποσυστήματα των ΜΕΚΟ. Το ΠΝ από την πλευρά του, απλά δεν έχει κανένα άσσο, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται πεισματικά να δώσει μια σταθερή γραμμή χρηματοδότησης, απαραίτητη για την έναρξη ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού. Το “βλέποντας και κάνοντας” δεν είναι σοβαρή επιλογή.

Τουρκική φρεγάτα MEKO 200TN Track II

Το πρόβλημα είναι πως στο τραπέζι έχει πέσει και στις τρεις λύσεις, η πιθανότητα εκσυγχρονισμού μόνο ενός, δύο ή τριών πλοίων. Αυτό σημαίνει, πως την κρισιμότερη στιγμή της ιστορίας τριβής του ΠΝ με το Τουρκικό Ναυτικό, η Ελλάδα σκέφτεται να μην εκσυγχρονίσει και τα 4 καλύτερα πλοία της, αλλά κάποια από αυτά. Συγχωρέστε μας, θα το αφήσουμε ασχολίαστο, καθώς με το φετινό μόνο επίδομα που θα δοθεί, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε μέχρι και Tomahawk στα πλοία μας.

Αντικατάσταση συστήματος διαχείρισης μάχης στις MΕKO200 ΤΝ

Γιατί, όπως είναι λογικό υπάρχει και τέταρτο σενάριο για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΗΝ. Θα μπορούσαμε απλά να μην κάνουμε τίποτα, και να τις αφήσουμε στην τύχη τους. Εδώ κάποιες S υπηρετούν 40 χρόνια χωρίς να τους αλλάξουμε βίδα, οι ΜΕΚΟ που είναι μόλις 20 ετών θέλουν και εκσυγχρονισμό;

Τώρα, τι θα θέλαμε εμείς; εδώ έχουμε άποψη, και είναι απλή. Εκσυγχρονισμός του ΚΠΜ, ESSM Block 2 άμεσα, Link 16 και Link 22, εκσυγχρονισμός των Phalanx, τορπίλες MU90, ραντάρ NS100.

Αλλά είμαστε αρκετά μεγάλοι για να ξέρουμε πως α. δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, και β. έρχονται εκλογές, στην επόμενη κρίση στο Αιγαίο θα έχουμε περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους και αρκετά επιδόματα να μας προστατεύσουν…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο έχει συγκεντρώσει όλα όσα ξέρουμε για τον σχεδιαζόμενο εκσυγχρονισμό, σαν βάση για συζήτηση. Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια.

Έκτακτο Επίδομα από το Πλεόνασμα για την Άμυνα δεν έχει;

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Dimitris.K.
Dimitris.K.
5 years ago

Πληρες αρθρο και κατατοπιστικο.
Για να ειναι ομως ολοκληρωμενο, και για να θεσουμε τα πραγματα στη σωστη τους διασταση, επρεπε να ειχε επισης πληρη αποτυπωση του προγραμματος εκσυγχρονισμου των P3, οσον αφορα χρονοδιαγραμμα (και τις ρητρες που ελπιζω να εχουν προβλεφθει), καθως και την εκταση του σκσυγχρονισμου. Στη συνεχεια να προχωρησουμε με σχολια τυπου μεχρι τομαχωκ βαζαμε..

Χωρις να αφησουμε απεξω τη πολιτικη διασταση του προβληματος, που ειναι και η μεγαλυτερη αντικειμενικα, εδω φαινεται οτι υπηρξε και λαθος προγραμματισμος απο επιχειρησιακης αποψης που ειναι το πλεον ανησυχητικο.

Ιωάννης
Ιωάννης
5 years ago
Reply to  Dimitris.K.

Δεν έχει γίνει κανένας λανθασμένος επιχειρησιακός προγραμματισμός. Όπως σημειώνεις το πρόβλημα είναι πολιτικό. Έχουν γίνει συνειδητές πολιτικές επιλογές οι οποίες όσο περνά ο χρόνος αποδεικνύετε πως έγιναν εις βάρος της άμυνας. Τώρα για ποιον λόγο έγιναν αυτές οι επιλογές είναι τεράστιο θέμα. Στην βάση σχετίζονται με την αντίληψη που έχει η πολιτική ελίτ για τον ρόλο της χώρας στην διεθνή σκηνή. Με την συγκεκριμένη νοοτροπία που είναι διαδεδομένη στην πολιτική ελίτ, αλλά και όχι μόνο (βλ. ακαδημαϊκή ελίτ η οποία φέρει τεράστια ευθύνη), και τον πιο ισχυρό στρατό να διαθέταμε, οι πολιτικοί δεν είναι ικανοί και άξιοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας. Όχι λόγω πνευματικής ανικανότητας αλλά λόγω αντίληψης των πραγμάτων. Το σχόλιο βέβαια που κάνω θα ταίριαζε κυρίως σε πολιτικού περιεχομένου άρθρου αλλά δυστυχώς καταφέραμε να μεταφέρουμε την πολιτική κατάντια και στην άμυνα.

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  Ιωάννης

“,,,Όχι λόγω πνευματικής ανικανότητας αλλά λόγω αντίληψης των πραγμάτων….”

Η λανθασμένη αντίληψη των πραγμάτων οφείλεται πάντα λόγω πνευματικής ανικανότητας, δλδ της ορθής καταχώρησης ιεράρχησης των προτεραιοτήτων και της σημασίας & επιρροής τους στην άσκηση πολιτικής υπεράσπισης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η ιδεοληψία πχ… πνευματική ανικανότητα είναι.
Άλλο πράγμα κομματική πολιτική συζήτηση και εντελώς διαφορετικό πράγμα η πολιτική συζήτηση για τα θέματα της άμυνας

George
George
5 years ago
Reply to  ivychris

Ακριβώς μιλάμε για ανθρώπους εντελώς έξω από το παγκόσμιο γίγνεσθαι μεγαλωμένους σε κομματικό σωλήνα (ανεξάρτητα του χρώματος που έχει).
Είναι αυτό που λέμε : απόλυτα ανεπαρκείς
Θυμίζουν τους ηγέτες που είχαν οι σοβιετίες λίγο πριν καταρρεύσουν

Eδω που φτασαμε...
Eδω που φτασαμε...
5 years ago
Reply to  Dimitris.K.

και καταντησαμε να μην εχουμε 600 μυρια για να αναβαθμισουμε τα 37 Μπλοκ 50 σε Viper (θα το μετανιωσουνε οι της ΠΑ οταν σε 20 χρονια (δηλ μεχρι το 2039) θα τους εχουν αγορασει, ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΑ, μονο 20 F-35!!!!! ΚΑΛΑ ΑΚΟΥΣΑΤΕ. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ! Τωρα τα πλοια του ΠΝ με ΠΑΜΠΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΥΣΥΤΗΜΑΤΑ ειναι χαμενα απο χερι απο μονο ενα ζευγος F-35. Πρεπει να γινει βελτιστη διαχειριση των οποιων πενιχρων κονδυλιων για εξοπλιστικα στο μελλον, γιατι τα πραγματα τα επομενα χρονια ειναι πολυ σοβαρα, μετα απο τα προσφατα τουρκικα εξοπλιστικα των 10-20 δις!

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago

Αν η Γάλλοι ολοκληρώσουν στο Setis τον essm θα ωφεληθούν απο μελλοντικές πωλήσεις και σε άλλους αγοραστές.
Ο πρώτος πελάτης θα ειναι η Ελλάδα με fti.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε έναν πύραυλο που συμμετέχουμε στην ανάπτυξη του (essm) για τον Αster.
Ισως ο εκσυχρονισμός 2-3 φρεγατών και οι υπολειπόμενες να χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά να έχει νόημα με την έννοια ένος καλύτερου εκσυχρονισμου( πχ γαλλική πρόταση ΕΑΝ πιστοποιηθεί ο essm η Βελτίωση σε ανθυποβρυχιακες ικανότητες η προσθηκη καλύτερων βλημάτων επιφάνειας πχ rbs 15mk4) ή εκσυχρονισμό των phalanx.

Π.Α
Π.Α
5 years ago
Reply to  Μπαμπης

Σε καμια αναπτυξη του essm δεν συμμετεχουμε.

ATH PAPATHANASIOU (@atanasen)
Reply to  Π.Α

συμμετέχουμε στην Κοινοπραξία NSSM και έχει έργα η IDE

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago
Reply to  Π.Α

Δεν συμμετέχουμε σε κοινοπραξία χωρών του ΝΑΤΟ που αναπτύσσει των essm?

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  Μπαμπης

Η IDE (INTRACOM Defense Electronics), μετά από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία στην οποία έλαβαν μέρος εταιρίες από τις δέκα (10) χώρες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του προγράμματος, ανέλαβε τη σχεδίαση και ανάπτυξη ηλεκτρονικών μονάδων της βελτιωμένης έκδοσης Block 2 του πυραύλου επιφανείας-αέρος ESSM (Evolved SeaSparrow Missile).

Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε 5,6 εκατ. δολάρια, ενώ παράλληλα δημιουργεί βάσιμες προοπτικές για συμμετοχή της IDE στις φάσεις παραγωγής και υποστήριξης του ESSM.

Γ.Μ.
Γ.Μ.
5 years ago

“Έτσι οι ESSM θα μεταφέρονταν επιτέλους στις S […]”
Αφήνοντας ασχολίαστα όλα τα άλλα περί ΜΕΚΟ, πότε θα καταλάβουμε επιτέλους ότι τα πάσης φύσεως οπλικά συστήματα (πόσο δε μάλλον τα κατευθυνόμενα βλήματα) δεν είναι παιχνίδια για να “κουμπώνουν” από το ένα πλοίο στο άλλο έτσι απλά. Προφανώς και τεχνικά πολλά πράγματα μπορεί να είναι εφικτά στην θεωρία, στην πράξη όμως απαιτούν ΧΡΗΜΑΤΑ. Ακόμη λοιπόν και αν οι ESSM Block-1 καθίσταντο διαθέσιμοι με τον τρόπο που λέτε, για να τοποθετούνταν στις S θα χρειαζόταν πρώτα αρκετές τροποποιήσεις, τόσο στα πλοία (σίγουρα στους εκτοξευτές και πιθανότατα σε ΚΠΜ και κατευθυντήρες), όσο και στα ίδια τα βλήματα (μετατροπή από RIM-162C σε RIM-162D). Ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για πλοία που ήδη σήμερα είναι 35-40 ετών και που χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για τον επαρκή εκσυγχρονισμό άλλων πολύ νεότερών τους;;;

Alexandros Lekkas
Alexandros Lekkas
5 years ago

Το βλέπουμε παντού αυτό, εμείς οι αναγνώστες πολλές φορές διαβάζουμε αυτό που θέλουμε και όχι αυτό που αναφέρεται

antonis.
antonis.
5 years ago

Ακομα γινεται συζητηση για το ΑΝ θα εκσυγχρονιστουν οι ΜΕΚΟ? Το επομενο ετος ετοιμαζομαστε για εκλογες. Η απαντηση ειναι ΟΧΙ! Οχι γιατι τα λεφτα αυτα μπορουν να πανε σε δημοσιους υπαλληλους. Οχι γιατι τα λεφτα μπορουν να πανε στις τσεπες της κυβερνησης. Οχι γιατι τα λεφτα μπορουν να πανε σε επιδοματα. Οχι γιατι οι Ε.Δ. αποτελουν κιμηλιο του παρελθοντος για τον μεσο Ελληνα και συνεπως η διατηρηση και επαυξηση των δυνατοτητων τους ειναι αχρειαστη. Για οσους ζουν σε ουτοπιες ,μακρια απο τα συνορα οπου τα μαχητικα ακουγονται, οι ασκησεις φαινονται, και τα παραλια της Μ.Ασιας ειναι “διπλα”, η σκεψη μονο στο να δωθουν τα χρηματα των σκληρα φορολογουμενων (ναι αυτων των λιγων εκατονταδων χιλιαδων ιδιωτικων υπαλληλων που μοχθουν να ταισουν τον τεραστιο δημοσιο τομεα) τους κανει να χανουν τον υπνο τους. Επιτελους πρεπει να καταλαβει η μαζα των πολιτων οτι η υπαρξη των ΕΔ δεν ειναι πολυτελεια ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ! Αν δεν καταλαβουν τη κρισιμοτητα της καταστασης και υπαρχουν φιλονικιες για το αν πρεπει να δωθουν χρηματα για εξοπλισμο και ενδυναμωση των ΕΔ τοτε η μειωση της μαχητικης ικανοτητας του στρατου ειναι μονοδρομος.

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  antonis.

+1

tagg
tagg
5 years ago

Οι 2 Gowind 2500 που δωσαν παραγγελια στην NG τα εμιρατα γραφετε οτι θα εχουν Essm αντι για Mica. Μηπως ειναι ηδη “πιστοποιημενοι” στο setis? αρα δεν υπαρχει και επιπλεον κοστος?

Alexandros Lekkas
Alexandros Lekkas
5 years ago

http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2017/november-2017-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/5709-uae-navy-orders-two-gowind-corvettes-from-france.html
Το άρθρο ειναι του 2017 Νοέμβριος, λέει καθαρά ότι το SETIS θα αντικατασταθεί από το TACTICOS ώστε να μπορέσουν να μπει ο ESSM

Nikos
Nikos
5 years ago

Αν η αδρανεια οδηγησει σε απώλεια εδάφους τοτε πρέπει να υπάρξουν πολιτικές και στρατιωτικές ευθύνες.

Τα ποσά που αναφέρονται είναι γελοία σε σύγκριση με το τι ξοδεύουνε ενόψει εκλογές..

peet14
peet14
5 years ago
Reply to  Nikos

Αυτή η τοποθέτηση είναι τουλάχιστον παράξενη .
Οι εκλογές είναι αναγκαίες σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα ,οπότε ή υπονοείται ότι πρέπει να καταργηθούν ή απλά να γίνει κάποια εξοικονόμηση που δεν νομίζω ότι αρκεί ούτε για τη βαφή των φρεγατών .

Nikos
Nikos
5 years ago
Reply to  peet14

Δεν κατάλαβες καλά.

Το πρόβλημα δεν είναι εκλογές αλλά η δωροδοκία των ψηφοφόρων από τα κόμματα με πλεονάσματα, κοινωνικά επιδόματα κτλπ

CK
CK
5 years ago

Εξαιρετική σύνοψη των προτάσεων εκσυχρονισμό των MEKO
Μην ξεχνάμε όμως πως πριν γίνουν αυτά που γράφετε απαιτούνται εργασίες επισκευής συντήρησης και αναβάθμισης σε σκάφος υποσυστήματα και σε μηχανές αφού τα πλοία είναι στη Θάλασσα 20+ χρονια
Μονο για τις μηχανές υπήρχε διαγωνισμός ύψους 13 mill euro εάν θυμάμαι καλά που δεν προχώρησε
Τα 100 million euros συνολικά φθάνουν για ένα descent dry dock heavy maintenance

Silent Arrow
Silent Arrow
5 years ago
Reply to  CK

Κι εγω αυτο πιστευω…. Τα σκαφη εχουν αναγκη απο γενικη επιθεωρηση / συντηρηση μηχανολογικου εξοπλισμου. Υπενθυμιζω οτι οι S αναβαθμιστηκαν με ενα κονδυλι των 65-70 εκ ανα σκαφος. Τωρα με 25 εκ ανα σκαφος δεν ξερω τι αλλο μπορει να γινει.

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Silent Arrow

Αν λέμε ότι δεν έγινε τίποτα για τις S, φαντάσου τι πρέπει αν πούμε τώρα.
Θα στέλνουμε P-3 αντί για φρεγάτες σύντροφοι…

Christos
5 years ago

Θα είναι μέγα έγκλημα εάν δεν εκσυγχρονιστούν και τα τέσσερα πλοία,μέγα έγκλημα, επίσης ξεχάσατε να αναφέρετε πως εκσυγχρονισμό χρειάζονται καιτα ηλεκτρονικά του πλοίου και ο ΗΠ

G
G
5 years ago

Τα αναδρομοκα των στρατιωτικων ποσα ειναι? Γιατι για αυτους πρεπει να τα δωσει το κρατος και να μην τα αξιοποιούμε στον εκσυχρονισμο? Μονο τα κοροιδα του ιδιωτικού τομέα πρεπει παντα να πληρωνουν και να εχουν περικοπες?

Παλιουρας
Παλιουρας
5 years ago
Reply to  G

Θα πω κατι και ελπιζω να περασει. Πεστα Χρυσοστομε…
Ολοι οσοι χασαμε την δουλεια μας, δουλειες στις οποιες ειχαμε “επενδυσει” με πολλες θυσιες προσωπικες…
(αγνωστη λεξη ωραριο. Σ/Κ κλπ) επειδη το Κρατος αποφασισε να προστατεψει τους “δικους” του, αναρωτιομαστε?
Σιγουρα οπως αποδειχτηκε και ο ιδιωτικος τομεας “ετρωγε”απο τους καλοπληρωμενους ΔΥ την δεκαετια του ’00, με αποτελεσμα την “βιαιαη” καθιζηση μετα -κυριως- το ενιαιο μισθολογιο…
Γιατι τα δινουν πισω? Εστω κουτσουρεμενα…μονο αυτοι αδικηθηκαν? Οι “μονιμαδες”(οχι μονο στελεχη ΕΔ, ολο το Δημοσιο)
Στη θεση τους βεβαια, ουτε εγω θα ελεγα οχι σε 2,5, 10.000 ευρω, ομως…απο την αλλη τους παρεχονται σχεδον τα παντα (εκτος απο πολλα λεφτα)…
Δεν τους απασχολειτους στρατιωτικους το ενδεχομενο συρραξης? Τα πουλαμε ολα στις μεγαλες δυναμεις για να μας σωσουν και αφηνουμε τον εξοπλισμο ελλιπη (Sic)? Πολλα κολλητιλικια βλεπω των Αρχηγων με τις ΗΠΑ αυτη την περιοδο…αμα ακουστει το μπαμ ποιον θα ακουσουν αραγε?
Προφανως αφου δεν φοβουνται για την ζωη τους, να υποθεσω οτι συντασσονται με την φραση ¨θα το ρισκαρουμε με την Τουρκια”?
Εκτιμω πως θα επρεπε το συνολο του ποσου…που αφορα νυν και πρωην στελεχη των ΕΔ να παει σε στοχευμενες αγορες/αμαβαθμισεις καθ’ υποδειξη των ιδιων (δικαιουχων)…το δικαιουνται γιατι ειναι οι πρωτοι που θα προταξουν στηθος στον εχθρο..

Vasilis0011
Vasilis0011
5 years ago

Τόσες δεκαετίες μετά και ακόμα συνεχίζουμε να εθελοτυφλούμε. Χάσαμε Κύπρο μυαλό Δεν βάλαμε, χάσαμε τα Ίμια μυαλό Δεν βάλαμε όταν λοιπόν δούμε καμία αποβίβαση σε καμία Χίο Η Λέσβο και θρηνήσουμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς τότε μπορεί και να βάλουμε μυαλό. Η χώρα μας απειλείται από τρεις χώρες σε σταθερή βάση και αφήνουμε τις ένοπλες δυνάμεις στην τύχη τους. Φυσικά και οι πολιτικοί που στην πλειοψηφία τους είναι είτε υπηρέτησαν σε μονάδες λίγο πιο πέρα από τα σπίτια τους Η Δεν υπηρέτησαν καθόλου Δεν πρόκειται να δώσουν Ούτε μισό Ευρώ για τις ένοπλες δυνάμεις γιατί δεν φέρνει ψήφους. Όταν εμείς σαν λαός σεβαστούμε τις ένοπλες δυνάμεις και ψηφίσουμε ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει και τις σέβονται τότε θα δούμε πραγματική αλλαγή. Έως τότε θα αφήνουμε τα πιο σημαντικά πλοία μας χωρίς εκσυγχρονισμό τα υποβρύχια χωρίς τορπίλες και άλλες παγκόσμιες πρωτοτυπίες που καταφέρνουμε.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Vasilis0011

+1

George K.
George K.
5 years ago
Reply to  Vasilis0011

Έχεις δίκιο, αλλά μια διόρθωση. Απειλές δεχόμαστε μόνο απο μία. Την Τουρκία.
Οι ανεύθυνοι που μας κυβερνάνε (διαχρονικά) καλύπτονται πίσω απο την άποψη “στην ΕΕ είμαστε”, “πόλεμος δεν πρόκειται να γίνει..” κλπ. Απορώ… δεν έχουν καταλάβει την διπλωματία των όπλων?
Πως θα μπορέσουμε να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο…???

ΚΒ
ΚΒ
5 years ago

Δυστυχώς στα θέματα εθνικής άμυνας υπάρχει ένας επικίνδυνος εφησυχασμός, από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Φυσικά ούτε στην κοινή γνώμη ακούγονται φωνές για ενίσχυση της άμυνας μας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η απειλή υφίσταται και ότι χρειάζεται ισχυρή δύναμη αποτροπής. Πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι αν δεν αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες της χώρας είναι δύσκολο να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση. Διαφορετικά το μόνο που μένει είναι να αποδοθεί η πολιτική ηγεσία σε ένα “σαφάρι” αναζήτησης μεταχειρισμένου υλικού, χωρίς παρωπίδες και χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Ένας τύπος
Ένας τύπος
5 years ago

Δυστυχώς εχουμε μπλεξει με πολιτική και στρατιωτικη ηγεσία αρκετα κατώτερες ακομα και απο αυτες που ειχαμε συνηθίσει μέχρι σημερα, το αποτέλεσμα ειναι μια τρομακτική μείωση των δυνατοτήτων ολων των κλάδων. Η απομείωση όμως της ικανότητας του Π. Ν και της Π. Α ειναι εξόχως επικίνδυνη , δεν μπορεις να εκσ. F 16 στην ΕΑΒ ειναι αδιανόητο να δινεις ενα τοσο σημαντικό πρόγραμμα σε μια εταιρεία που σου παρέδιδε ενα c130 ανα δυο χρονια, απλα αδιανόητο, οπως αδιανόητο είναι να μην εκσ. τα καλυτερα καράβια σου με εναν καλό πρόγραμμα αλλα να μιλας για πλοία μακέτα του ενος δις με οπλισμό, ο θεος να βάλει το χερι του να μην εχουμε περιπέτειες.
Υγ. Επειδή ειμαι απο την περιοχη και μου εκανε τρομακτική εντυπωση μεσα σε ενα μηνα πλησίον της 114 ΠΜ ειδα και άκουσα 4 αεροσκάφη ολα κι ολα θα ηθελα πολυ να ηξερα ποσες ωρες βαζουν οι πιλότοι μας το χρονο πλεον, φαντάζομαι πολυ κατω απο 100

CK
CK
5 years ago

Αυτό που γραφεις δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι έχει αναφερθεί από άλλους σχολιαστές πως η 114 έχει (xmmmm πως να το γράψω ευγενικά ) “παρκαριστει” μέχρι νεωτέρας. Ο θεός να βάλει το χέρι του που θα έλεγε και η γιαγιά μου εάν οι γείτονες κάνουν καμια κίνηση
Για την ΕΑΒ συμφωνώ και επαυξάνω
Μετά το παρκάρισμα των C130 και 2000 μπορούμε να δούμε και το παρκάρισμα των F16

ETS
ETS
5 years ago
Reply to  CK

Ισχύει το πλήγμα στην 114 ώστε να θεωρείται μη αξιόμαχη αυτή την στιγμή..
Η FOS αγνοείται από το 2014.
Ότι δεν κατάφεραν οι Τούρκοι το κατάφεραν οι πολιτικοί μόνοι τους ..
Τα νέα δεν είναι καλά από τις ΕΔ ..Δέκα και χρόνια αυτοεμπάργκο δεν είναι είναι ανώδυνα ούτε δεν αφήνουν σοβαρά κενά στην άμυνα.

shadow man®
shadow man®
5 years ago

μαλλον εγώ μένω πιο κοντα απο εσενα στο αεροδρόμιο γιατι ακουω συχνότερα πτησεις μιραζ.

Ένας τύπος
Ένας τύπος
5 years ago
Reply to  shadow man®

Ελπιζω να εχεις δίκιο φιλε shadow, δεν ζω εκεί πλεον αλλα μεγάλωσα στην περιοχη , σαν γέννημα θρέμμα ομως μπορω να καταλαβω οτι υπολειτουργεί, ημουν εκει οταν ο ηρωικός Παρούσης θυσιάστηκε για να σωσει κανα δυο χωριά ημουν εκει οταν ηρθαν τα SU30 / SU27 . Υπηρχαν περίοδοι που οι πτήσεις ηταν ασταμάτητες για μέρες ολόκληρες

shadow man®
shadow man®
5 years ago

σιγουρα δεν γινεται ο πανικός που υπηρχε παλια αλλά υπαρχει προγραμμα πτησεων καποιες εβδομάδες καθημερινο κιολας.
πόσα ειναι αυτα που πετάνε δεν χρειάζεται να πούμε. (γιατι εμεις οι ντόπιοι έχουμε λογω περιοχής φιλους και πιλοτους και τεχνικους και γενικά μερικές φορες ενας χαμηλόβαθμος μπορει να ξερει λεπτομερειες που ενας Αρχηγός ισως και να αγνοει….)

Παντως για να σταματήσει λίγο και η καραμέλα των διαθεσιμοτήτων, φίλος μηχανικός στο ναύσταθμο μου λεει πως τα πράγματα ειναι πολύ δύσκολα αλλά εάν χρειαστεί ο στόλος μπορεί να βγει έξω με διαθεσιμότητα που δεν αναμενόταν ακόμη και από τους μεγάλους.

angel
5 years ago

Για να δουμε τι εχουμε λοιπον
Ο συνδυασμος Smart s και cms330 ειναι ο πιο φθηνος … εξοχα ας ειναι ετσι λοιπον … Αφου το κοστος ειναι το πρωτο ζητουμενο … Ποσο κανει το cms330 ? 10εκ ? 15εκ ?
Αναβαθμιση φαλανξ 1.5 εκ ?
Αναβαθμιση για το 127αρι ποσο ?
ECM σκεφτομαστε ? Ποσο ?
Ποσο κανουν 2 20αρια RWS ?
Νομιζω εχει αναφερθει κοστος 10+ εκ για συντηρηση μηχανων
Σουμα κατω απο 40-50 εκ κομπλε εκαστη δυσκολο φαινεται
Μα ειναι δυνατον να μην τις αναβαθμισουμε ολες ? 4 ειναι οχι 10 …
Ξεχναμε tacticos , λινκ16 , mu90 , ns 100 , nsm
Προς το παρον προφανως δεν συζηταμε για essm2 … κοστος για αφου …
Ενδιαφερον πραγματικα θα ηταν να μαθουμε το κοστος της μετατροπης των 16 μονων κελιων σε διπλα στον vls …
Αφελεστατη απορια αν θα ηταν εφικτη απο θεμα χωρου και βαρους η μεταφορα του φαλανξ πισω στην αλλη γωνια στο υποστεγο και η τοποθετηση του οκταπλου περιστροφικου aπο τις 3 (+1) S που θα αποσυρθουν ( οταν γινει αυτο ) … ακομα και χωρις αναβαθμιση αυτου για λογους κοστους και χρησης seasparrow

Γιώργος Γιολδάσης
Γιώργος Γιολδάσης
5 years ago

Ο Αλέξης έδωσε τη Μακεδονία με αντάλλαγμα τις συντάξεις και θα εκσυγχρονίσει τις Μεκο; Ναι καλά..

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
5 years ago

Τη Μακεδονία δεν την έδωσε ο Τσίπρας και οι εθνομηδενιστές του Συριζα. Την πρόλαβαν άλλοι πολύ πριν γεννηθεί ακόμα ο Αλέξης, που σήμερα το παίζουν μακεδονομάχοι αλλά οι υπογραφές τους στεγνώνουν κάτω από τη μακεδονική γλώσσα και τη πγδ Μακεδονίας.

Nikos
Nikos
5 years ago
Reply to  G-164g ag-cat

Και εγώ που νόμιζα ότι ο Τσίπρας είναι πρωθυπουργός τώρα..

Αλήθεια ποιος υπέγραψε και διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία;

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  G-164g ag-cat

Για χαρά είχε γεννηθεί και πάντα υπέρ των Σκοπίων.
Πρώτη φορά αναγνωρίζεται τώρα μακεδονικό έθνος και γλώσσα, έγινε ένα βήμα παραπάνω πέρα τον γεωγραφικό προσδιορισμό τους.

ΒΑΓΓΕΛΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΑΣ
5 years ago

Ακόμα και αν γίνει αύριο ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ με το ποσο που αναφέρετε, αντιλαμβανόμαστε όλοι την τύχη άλλων επιτακτικών αναγκών των ΕΔ. Φοβάμαι ότι τα πράγματα γίνονται πολυ στενάχωρα με το χρόνο να κυλά εναντίον μας, το υλικό να παλαιωνει και τους γείτονες να καθελκυζουν κορβέτες. Αν το ενδοξοτερο Πολεμικό Ναυτικό στον κόσμο δεν αξίζει το 1/10 του πολυδιαφημισμένου υπερπλεονασματος φοβάμαι ότι υπάρχει πρόβλημα. Αναμένω απο τη μόνη πηγή που εμπιστεύομαι (ΠΤΗΣΗ) την λογική της σκοπιμότητας για την προτεραιότητα αναβάθμισης των P-3 στην κορύφωση (χρονικά) του δημοσιονομικού δράματος.

shadow man®
shadow man®
5 years ago

υπαρχει μια θεωρια πως ηταν απαιτηση των αμερικανων και του νατο για μια σειρα απο λόγους οπως το οτι οι τουρκοι αρνουνται ατυπα να ψαχνουν για ρωσικα υποβρυχια σε καποια σημεια και θα αναλαβουμε εμεις αυτο το εργο και κατι αλλα τετοια. Γενικα οταν μιλάει ο αμερικανος…..

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Γεώργιος παρασκευοπουλος
5 years ago

Πολύ καλό άρθρο. Συμφωνώ απόλυτα. Οι μίζες που είχαν πέσει τόσα χρόνια με αποτέλεσμα ανολοκλήρωτο εξοπλιστικά προγράμματα, υποδεέστερα αυτών που πληρώναμε η σε εξωφρενικές τιμές βλέπε εκσυχγρονισμος S ήταν πολιτικά συνειδητες επιλογές. Ευτυχώς τώρα κινούνται κάπως τα πράγματα f16v και άλλα πολλά. Κινούνται επίσης και στον χώρο της δικαιοσύνης όπου γίνεται δουλειά μέσω ερευνών για τις μίζες κτλ. Ας ελπίσουμε να πάνε καλά τα πράγματα και να έχουμε εκπλήξεις όπως τα f16 και άλλα. Φαίνεται να γίνετε σοβαρή δουλειά πλεον

Giorgos Tsagkaris
Giorgos Tsagkaris
5 years ago

”…Το πρόβλημα είναι πως στο τραπέζι έχει πέσει και στις τρεις λύσεις, η πιθανότητα εκσυγχρονισμού μόνο ενός, δύο ή τριών πλοίων. Αυτό σημαίνει, πως την κρισιμότερη στιγμή της ιστορίας τριβής του ΠΝ με το Τουρκικό Ναυτικό, η Ελλάδα σκέφτεται να μην εκσυγχρονίσει και τα 4 καλύτερα πλοία της, αλλά κάποια από αυτά…”

H ιστορια του εκσυγχρονισμου των F-16 (μονο τα -52 και τα ”Μ” επαναλαμβανεται…

Babis_UK
Babis_UK
5 years ago

Οι 4 φρεγατες πρεπει να αναθμιστουν μαχητικα και οχι απλα να εκσυγχρονιστουν.
Ενα πλοιο αοπλο ειναι καλο για να κανει βολτες σε νησια και λιμανια αλλα σε περιπτωση κρισης η επιβιωσιμοτητα του και η προσφορα του στη μαχη εξαρτωνται απ τον οπλισμο του.
Αν ενας απλος εκσυχρονισμος-συντηρηση για τις 4 φρεγατες κοστιζει 100 εκ. ενω αν με 500 εκ. προσθέτοντας NSM, ESSM-2, RAM, MU90 μπορουμε να τα αναβαθμισουμε διπλασιαζοντας τουλαχιστον την επιβιωσιμοτητα και την μαχητικη τους ισχυ η 2η επιλογη συμφέρει προφανως απο αποψη price for value.
Με 400 εκ που θα ειναι η διαφορα παιρνεις μολις μιση νεα φρεγατα με αντιστοιχο οπλισμο.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Babis_UK

+1

Δημήτρης
Δημήτρης
5 years ago

Μπορείτε να αναφέρετε το κόστος προμήθειας των ΜΕΚΟ και S για να έχουμε μια αντίληψη περί της απαξίωσης της επένδυσης;

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago

Η Ελλαδα το 89′ και φεβρουαριο μηνα υπογραφει συμβαση για 4 πλοια αξιας για 1,232δις Δολαρια… (300εκ ηταν τα οπλικα συστηματα απο USA μεσω FMS και κατι ψιλα για εγχώριες δαπάνες του προγράμματος)… Δηλαδη 308εκ το καθε πλοιο…
Αν αφαιρεσουμε την γερμανική δωρεάν βοήθεια μιλαμε για 1,17δις…

το ΚΥΣΕΑ στις 25.11.2002 αποφάσισε τον εκσυχρονισμο των S με κόστος εκσυγχρονισμού περί τα 380 εκ. ευρώ.

MAN
MAN
5 years ago
Reply to  Shadowfax

ΕΕίναι πραγματικά θλιβερό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο αγαπητός Shadowfax, το πραγματικό κόστος απαξίωσης των ΜΕΚΟ εάν δεν προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός τους είναι τεράστιο. Ίσως οι παρακάτω υπολογισμοί να είναι κάπως αδόκιμοι, αλλά νομίζω δίνουν την εικόνα.
$1,17δις το 1989 αντιστοιχούσαν περίπου στο 1.6% του ΑΕΠ.
Το 1.6% του ΑΕΠ σήμερα είναι γύρω στα €3δις…
…ή «επιδόματα» τριών χρόνων, για να το μεταφράσω σε μονάδες μέτρησης της πολυαγαπημένης μας κυβέρνησης.

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  MAN

Συμπληρωματικα, η αναβαθμιση των Νεοζηλανδων για 2 ΜΕΚΟ ειναι $446 που υπογραφηκε το 2014, και $148 συμπληρωματικα το 2017…
https://www.defence.govt.nz/what-we-do/delivering-defence-capability/defence-capability-projects/anzac-ships-upgrade-frigate-systems-upgrade-fsu/

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  Shadowfax

Να σημειωθεί ότι αυτές οι τιμές δεν ανταποκρίνονται σε σημερινές.
Τα 1,2 δις του ’89 γίνονται 2,1 δις 19 χρόνια αργότερα (2018) με ενδεικτικό ετήσιο πληθωρισμό 3%!!!

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  Thras

Αυτο εννοειτε αγαπητε Thras…
Δεν εχουν καμια σχεση με σημερα αυτα τα ποσα…

Σπύρος
Σπύρος
5 years ago
Reply to  Thras

Και λίγα λέτε. Με λίγο ψάξιμο, βρίσκουμε πως τα 1,2 δις δολάρια του 1989 σήμερα αντιστοιχούν σε 24,72 δις δολάρια του 2018.

https://www.usinflationcalculator.com/

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  Σπύρος

Σου’φυγε ενα δεκαδικο…
Κυκλοφορουν και εγκεφαλικα, προσεχε λιγο…

κανένας
κανένας
5 years ago
Reply to  Σπύρος

2,4 δις… οχι 24

agnostosependytis
agnostosependytis
5 years ago

Μπορείτε να φανταστείτε τι αναβάθμιση θα είχε γίνει με 125 εκατομμύρια ανά ΜΕΚΟ? Αντί όμως για super MEKO έχουμε υπό κατασκευή μερικά P3 με κόστος 500 εκατομμύρια.

Δεν είναι απίστευτο?….

Όπως και να έχει, νομίζω ότι δεν είναι σωστό να μείνουν 1-2 ΜΕΚΟ από έξω, απλά αυτό που μπορεί να γίνει είναι ραντάρ/ηλεκτρονικά να γίνει σε όλες και σε όσες φτάνουν τα λεφτά να αναβαθμιστεί ο οπλισμός κτλ (ελπίζοντας ότι στις άλλες που θα γίνει η Light αναβάθμιση θα μπορούμε να την ολοκληρώσουμε μόλις αναπνεύσουμε οικονομικά, έτσι και αλλιώς αν μπαίνουν μία μία, μέχρι να γίνει η τρίτη θα έχουν βρεθεί λεφτά για την τέταρτη). Επίσης καλύτερα να έχουμε μια κορβέτα λιγότερη αύριο, και με τα λεφτά της να κάνουμε 4 φρεγάτες ετοιμοπόλεμες ντούκι σήμερα.

Επίσης το κόστος ενός Link16 δεν νομίζω ότι θα ήταν απαγορευτικό για να μπει στην αναβάθμιση

George
George
5 years ago

Γιατί δεν είναι απίστευτο να έχεις αγοράσει 45 Τ-6 και να πετούν ελάχιστα?
Τα 45 α/ε τα είχαν αγοράσει για τι μέγεθος ΠΑ?

Nobody
Nobody
5 years ago

Πολυ ωραια τα οσα αυτονοητα λετε, ομως δυστυχως φανταζουν ουτοπικα. Το προβλημα δεν ειναι στρατιωτικο, ειναι πολιτικο. Το στρατιωτικο μας προβλημα ειναι φυσικη συνεχεια/συμπτωμα του πολιτικου μας προβληματος. Αν αντι για επιδοματα, αναδρομικα και προεκλογικες καμπανιες διναμε τα χρηματα στην αμυνα και στην βιομηχανια μας τοτε η τουρκια θα ειχε λιγοτερες πιθανοτητες να μας κερδισει γεωπολιτικα. Η υπαρξη σου ειναι εξαιρετικη δικαιολογια για να ξοδεψεις χρηματα στην αμυνα. Βεβαια ολοι εμεις οι “εκλεκτοι” που προτιμουμε να πεινασουμε για την πατριδα μας βρισκομαστε εκτος βουλης. Αν διπλα στην Δημοκρατια κολλουσαμε τον επιθετικο προσδιορισμο “Αξιοκρατικη” τοτε τα πραγματα θα ηταν πολυ διαφορετικα.

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  Nobody

“…Η υπαρξη σου ειναι εξαιρετικη δικαιολογια για να ξοδεψεις χρηματα στην αμυνα..”

…και η ανυπαρξία δημιουργεί αποθετική ζημία πολλαπλάσια του αρχικού προϋπολογισθέντος κόστους αναβάθμισης των ΜΕΚΟ ύψους €400Εκ, όπως είχε συζητηθεί & αποφασιστεί το 2013 για τη διαμόρφωση του 15ετούς ΕΜΠΑΕ, πόσο δε μάλλον του τσεκουρεμένου νέου budget των €100Εκ.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, ούτε ευτυχώς πάσχουμε από Alzhaimer -ακόμη- όταν η τότε αντιπολίτευση (που είναι τώρα οεο…?) κατηγορούσε την “ακροδεξιά-μιλιταριστική κυβέρνηση” του 2013, για τις ιμπεριαλιστικές της πολιτικές ενδυνάμωσης των ΕΔ, με νέες προμήθειες και σφυρυλάτησης των δεσμών με ΝΑΤΟ, ΗΠΑ & Ισραήλ.
Επόμενο ήταν λοιπόν να αποφασίζει, ως κυβέρνηση πλέον, την θεσμική αναβάθμιση του Δημοσίου με €90 Εκατ. το 2018 σε ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ και εποπτευόμενους ΔΗΜΟΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, επιδοτούμενο για 1 χρόνο…
Λες και η τότε απόφαση για προμήθεια 4+2 φρεγατών προϋπολογισμού €2.2Δισ δεν θα δημιουργούσε υψηλά αμειβόμενες σύνθετες θέσεις εργασίας για 10 χρόνια min.
Φυσικά η Αμυντική διπλωματία, γι αυτούς λόγω της αριστερής διεθνιστικής ιδεοληψίας, είναι το μακρύ χέρι της επιχειρηματικής ελίτ για καταπίεση των λαών και δεν προσφέρει άμεσα & έμμεσα οικονομικά οφέλη…
Ούτε ο Μαρξ δεν ισχυριζόταν τέτοιες μπούρδες,
Αρκετά λοιπόν με τα τρολ των 0.60 cent που έχουν εμφανιστεί τελευταία ΄αυτό το blog, με γεωπολιτικές αναλύσεις ή με οικονομικές αναλύσεις του στυλ “λεφτά δεν υπάρχουν”
Νομίζουν ότι απολέσαμε την μνήμη και ξεχάσαμε τις πολιτικές θέσεις του φορέα που τώρα παριστάνει τη κυβέρνηση…κατηγορώντας τότε για
-την απόφαση αγοράς της παρτίδας F 16, το 2005 και την «εξοπλιστική διπλωματία» και το «άνοιγμα» προς τις ΗΠΑ!
– την απόφαση αγοράς των Leo-HEL & Leo-2A4 χωρίς παραγγελία πυρομαχικών, για να μειωθεί το κόστος αγοράς τους και να μην υπάρξουν αντιδράσεις, επειδή σημαντικό τμήμα της κατασκευής των ανέλαβε ο Μυτιληναίος, μέσω της ΜΕΤΚΑ
-τα δήθεν τα υποβρύχια που γέρνουν και την καταστροφή των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως έλεγα τότε…
-Το τεράστιο σκάνδαλο με τα νέα ελικόπτερα ΝΗ-90, όταν μια απλή έρευνα στα σχετικά αρχεία της SIPRI αποδεικνύει ότι και για τη Φιλανδία, για ίδιο αριθμό Ε/Π το κόστος ήταν παρόμοιο.
-ότι τα ZUBR από Ρωσία και την Ουκρανία, κάνουν για λίμνες και ποτάμια.
και άλλες πολλές παρόμοιες άναρθρες κραυγές για
“ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΟΖ”

Έθαψαν λοιπόν το ΕΜΠΑΕ του 2013 το οποίο θα κλιμακωνόταν σε βάθος 7ετίας-10ετίας και έρχεται τώρα ο “μπουλούκος” να κατηγορεί τη προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν υπέγραψε FOS για τα Mirage, όταν είναι ο ίδιος που ακύρωσε τον σχετικό διαγωνισμό του 2014.
Και έρχονται τώρα αυτά τα τρολ να μας γράφουν ότι “κάτι κινείται στην Άμυνα και στην δικαιοσύνη”

Έχουν διαβρώσει τα πάντα και ο χώρος της Άμυνας είναι γι αυτούς προνομιακό πεδίο εξοικονόμισης πόρων για τους πολιτικούς τους σκοπούς, χωρίς να έχουν τις παραμικρές τύψεις.

Και μη γράψει κανείς για πολιτικές θέσεις και άλλο τέτοιου είδους αρλούμπες, γιατί την μικροπολιτική στο χώρο της άμυνας είναι υπεύθυνος αυτός ο πολιτικός φορέας.

Άντε, πρωί-πρωί συγχύστηκα…

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago
Reply to  ivychris

+1

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
5 years ago

Να κάνω ένα κόντρα σχόλιο. Μήπως δεν θέλει το ίδιο το ΠΝ να αναβαθμίσει τις μαχητικές του ικανότητες; Ποιος τρέχει τώρα στην Α. Μεσόγειο ή στα Δωδεκάνησα. Δεν το λέω υποτιμητικά, ίσα-ίσα, μήπως ξέρουν κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε;

Και για τη Μακεδονία πέσαμε από τα σύννεφα αλλά αναγνωρίζαμε τα σκόπια λίγο λίγο για πολλές δεκαετίες και τώρα κάνουμε τις τεθλιμένες χήρες (βασικά όχι εμείς αλλά οι πολιτικοί και κυρίως τα τζάκια).

Πάντως μιας και η σημερινή κυβέρνηση απέρχεται, διαπιστώνω μια πλήρη επικράτηση της οικονομικής ορθοδοξίας των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών (και η κυρά Τασία η γειτόνισα μιλάει για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό άσχετα αν δεν καταλαβαίνει τι είναι και κυρίως τι επιπτώσεις φέρνει) με ότι αυτό συνεπάγεται.

Chris
Chris
5 years ago
Reply to  G-164g ag-cat

Για ποιούς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μιλάμε; Το κράτος εμφανίζει πλεονάσματα, έχοντας φέσια, αριστερά και δεξιά χρωστώντας δισεκατομύρια, σε προμηθευτές, σε δεδουλευμένα όπως υπερωρίες ιατρικού προσωπικού κλπ, σε συντάξεις που δεν έχουν αρχίσει ακόμα να καταβάλλονται. Αν πληρώσει τις υποχρεώσεις του θα βγεί ελλειματικός ο προϋπολογισμός. Και ο δικός μου προϋπολογισμός αν πιστολιάζω το σουπερμάρκετ, το βενζινάδικο, το νοίκι, τους λογαριασμούς και την δόση της πιστωτικής θα είναι πλεονασματικός, όχι ισοσκελισμένος. Μάλλον εφαρμόζεται πολιτική “δεν πληρώνω, δεν πληρώνω” όπως την ηρωϊκή εποχή των διοδίων.

Spirit
Spirit
5 years ago

όταν λέμε φθηνότερο το CMS330 γιατί διαφορά μιλάμε; Φθηνότερο ειναι και μερικές χιλιάδες, αλλά και εκατομμύρια.
Η ουσία ειναι άλλη βεβαια, οτι χρειάζονται τουλάχιστον 200εκ. για να μιλάμε για εκσυγχρονισμό και όχι ρεκτιφιέ.

Αλήθεια δεν κάνετε καμιά παράθεση με τα αναδρομικούλια και το κοινωνικό μέρισμα που δικαιούνται ο κοζμάκης, αυτά μας ενδιαφέρουν, άλλωστε σιγά μην γίνει πόλεμος.
Και το σχετικό κράξιμο βεβαια για τα P-3, που ειναι φανερό βεβαία σε τι αδιέξοδα οδηγεί το στόλο…
Περαστικά μας.

Βκ
Βκ
5 years ago

Όταν δίνεις 820 εκατ. για να πάρεις ψήφους είναι λογικό να μην έχεις λεφτά για την υγεία, παιδεία, εξοπλισμούς κ.α.Η καρέκλα πάνω από όλα!!!

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
5 years ago

Ενιαίο αμυντικό δόγμα με Κύπρο , κοινός αμυντικός χώρος και από κοινού αγορά 4-6 πολεμικών πλοίων τύπου FREMM ή BELLHARA ή ενεργοποίηση του προγράμματος ναυπήγησης 10 φρεγατών Ελληνικής σχεδίασης Ais Class 100 με option για άλλες 10 . Μαζί τα φράγκα μαζί η διοίκηση από κοινού προσωπικό και πάμε ….Απλά θέλει …ψαχνά .

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago

αν ειχαμε λεφτα για ναυπηγηση als class 100 θα φτιαχναμε της μεκο κ θα παιρναμε κ 2 fremm.τωρα με 100 μυρια ουτε ανταλακτικα δεν εχουμε.το ενιαιο δογμα με κυπρο ειναι το μεγαλυτερο ανεκδοτο ειδικα για εμας που ουτε βραχονισιδα εξω απο τη σαλαμινα δε μπορουμε να φυλαξουμε. το λεω παντα πρωτα ατακος το αιγαιο κ μετα απλες με μεσογειο κ κυπρο.

Σπύρος
Σπύρος
5 years ago

Το “ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ” θα μπορούσε να γίνει το ρητό ενός εξαιρετικά επίκαιρου νέου θυρεού, που θα απεικονίζει απο κάτω μια καρέκλα, ένα κομπολόι και έναν φραπέ — ή φρέντο, αν προτιμάτε.

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago

Ως ποτε θα κραζουμε για την άτυχη επιλογή της αναβάθμισης των p3 και s?
Τα κίνητρα ειναι οτι μας επιβλήθηκαν για την εκπλήρωση των νατοϊκών υποχρεώσεων και άλλοι σκοτεινοί λόγοι για τους οποίους κάποιοι μπαίνουν φυλακή.
Μέγιστη αξιοποίηση λοιπόν των άτυχων επιλογών που κάναμε.
Μου εκανε εντύπωση το ποσο ακριβό ειναι το TACTICOS προφανώς ειναι έκδοση με πολλές κονσόλες επισης εντύπωση προκαλεί το ποσο φτηνό ειναι το smart S.Μηπως να βάλουμε το (τουρκικό) smart-s σε κανα δυο S που έχουν ήδη TACTICOS για να το μάθουμε κιόλας και που ξερεις μεχρι το 2030 μπορει να φτάσουμε να βάλουμε και essm bl2 στον mk 29.
Γράφουν πολλοί για οροφή 8-10 φρεγατών για την επόμενη 10 ετια. 4meko + 2S=6
Μηπως λοιπών 3 Meko + 2S= 5 και 5 νέα πλοία, μίγμα κορβετων-καλών φρεγατών FTI-ολλανδικεσ-lcs -Mitsubishi-what ever-αξίζει περισσότερο?
απο το να αφήσουμε μια meko έξω που νομιζω ναυπηγήθηκε το 1992…….
Για Τα ελάχιστα χρήματα που έχουμε πρεπει να κάνουμε σωστές επιλογές……
Ρε παιδιά εδώ αφήνουμε έξω F-16…..όλοι σας σε καποια στιγμή έχετε γράψει σε σχόλιο——ναυτικό χωρίς αεροπορία πάει πάτο…….
Εγω θα πω εξαιρούνται το υποβρύχια……
ΛΑΘΟΣ;;;;;;;

Π. Ν.B
Π. Ν.B
5 years ago

Τα τελευταία 3 χρόνια ξεκίνησαν εξοπλιστικά-συμβάσεις FOS κλπ που αγγίζουν τα δύο δις δολάρια. Είναι τουλάχιστον άδικο να ψέγουμε αυτή την κυβέρνηση για αδιαφορία στις αμυντικές ανάγκες της χώρας, ειδικά μετά την δεκαετία αδράνειας που ακολούθησε την δεκαετία απίστευτων σκανδάλων και σπατάλης με πανάκριβα, συχνά άχρηστα συστήματα που αποληρώνουμε και πληρώνουμε ακόμη και σήμερα. Οι δείκτες φτώχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης έχουν χτυπήσει κόκκινο επί μνημονίων, είναι επόμενο κάποια χρήματα να πηγαίνουν για την μη περαιτέρω περικοπή συντάξεων, την επαναφορά του κατώτατου μισθού πείνας, την κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού του υποκατώτατου κλπ.

Το άρθρο και τα σχόλια μου θύμισε την αντίστοιχη γκρίνια και μιζέρια την περίοδο μέχρι την υπογραφή της σύμβασης για τα F-16 και την αντίστοιχη για τα OH-58D. Υπομονή θέλει, το θέμα φαίνεται ότι επιτέλους κινείται και είναι κοντά στις τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα παρθούν με γνώμονα τις απαιτήσεις του ΠΝ και φυσικά τις αντοχές της οικονομίας.

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  Π. Ν.B

Όταν οι ανάγκες είναι για 30 δις και δίνονται 2 δις σε διάστημα 3 ετών, ε πως να το κάνουμε, δεν φτάνουν. Την ίδια περίοδο δόθηκαν πολλαπλάσια χρήματα σε επιδόματα (ιδιαίτερα αμφίβολο αν τα δικαιούνταν ή απλά δεν δήλωναν τα εισδήματα τους) που εισπράχθηκαν κατά πλειψηφία από αλλοδαπούς!

Αυτή η καραμέλα “κάτι κινείται”… απλά δεν είναι αρκετή!

Stmts
Stmts
5 years ago
Reply to  Π. Ν.B

+1

ritis75
ritis75
5 years ago
Reply to  Π. Ν.B

Άσε φίλε φωνή βοώντος… Σε λίγο θα σε πούνε και… πληρωμένο ή το γνωστό… Πάνο εσύ; Η γκρίνια είναι ένα από τα δημοφιλέστερα εθνικά αθλήματα. Πολύ σωστά το άρθρο αναλύει κάποιες από τις επιλογές που υπάρχουν με δεδομένο ότι υπάρχει μια σχετική κινητικότητα. Αυτή η κινητικότητα δεν προέκυψε από τον ουρανό αλλά επειδή υπάρχει η βούληση κάτι να γίνει και διερευνώνται προφανώς οι βέλτιστες(οικονομικά/επιχειρησιακά) επιλογές. Επίσης το άρθρο δικαίως βγάζει έναν προβληματισμό και γνωστοποιεί κάποια δυσοίωνα σενάρια που δεν πρέπει να επιβεβαιωθούν. Από αυτό το σημείο μέχρι την καταστροφή που φέρνουν κάποιοι απέχει παρασάγγες. Όπως σωστά είπες να δούμε τις εξελίξεις και μετά να κρίνουμε. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να γινόταν μια αναφορά από την Π&Δ στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις συμβάσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα, γιατί νομίζω είναι τροχοπέδη για κάποια απαραίτητα προγράμματα (πχ. FOS Mirage κ.α.) και τι πρέπει να αλλάξει.

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  Π. Ν.B

άλλος πάλι τούτος ο Π.Ν.Β. & ο άλλος του βάζει και +1 δλδ επικροτεί τα fakenews.
Για ποια κοινωνική ευαισθησία μιλάτε κύριε, όταν το αριστερό αφήγημα έχει καταπέσει προ καιρού, δεδομένου ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που νομοθέτησε τη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 παρ΄όλη την άρνηση της αντιπολίτευσης και της στήριξης της για μια διαφορετική πολιτική, ενώ την ίδια στιγμή κατηγορεί την αντιπολίτευση γι αυτό που η ίδια έχει νομοθετήσει?
Αλμπανισμός!
Εδώ υπάρχει μια παταγώδης κατάρρευση του μύθου περί «αριστερής κοινωνικής ευαισθησίας», όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία, τα οποία καταγράφουν δραματική μείωση των κοινωνικών δαπανών, (για ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια & απασχόληση) κατά €5,7 Δισ την τριετία διακυβέρνησης από τον “ευαίσθητο” ΣΥΡΙΖΑ (2015-2017), σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα των “γερμανοτσολιάδων” 2012-2014!
Υποκρισία!!!
-Την κατάργηση του ΕΚΑΣ ποιος την νομοθέτησε?
-Την μείωση του αφορολόγητου ποιος την νομοθέτησε?
-Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ποιος την νομοθέτησε?
-Τις περικοπές των επιδομάτων ποιος τις νομοθέτησε?
-Την αχρείαστη υπερ-λιτότητα ύψους €12,1 δισ, στερώντας από το ΑΕΠ ανάπτυξη €16,5 δισ ποιος την νομοθέτησε?
-Την τη συμφωνία του 3ου Μνημονίου με υπερπλεονάσματα-μαμούθ (12,1 δισ. ευρώ πάνω απ’ όσα απαιτούσε το τρίτο μνημόνιο) που ίσως μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να περίμενε, ιοπεδώνοντας την οικονομία στην ύφεση, ποιος την νομοθέτησε?
-Τον βίαιο τερματισμό του δεύτερου μνημονίου, με αποτέλεσμα την απώλεια των κερδών των Ελληνικών ομολόγων €15 δισ. από ANFA/SNP και μειώσεις επιτοκίων του ελληνικού χρέους που έρχονταν σταδιακά ως το 2014. ποιος τα νομοθέτησε?
Μας είπαν το 2016, ότι επέλεξαν τις αυξήσεις φόρων για να μην κόψουν συντάξεις». Τελικά έκαναν και τα δύο, επειδή τα έσοδα τελικά μειώθηκαν, λόγω ύφεσης που οι ίδιοι δημιούργησαν με ένα φαύλο κύκλο υπερφολόγησης, ενώ ο ΕΦΚΑ είχε πλεονάσματα.
Μας είπαν ότι υπερέβησαν τους στόχους του ΔΝΤ, ενώ το ίδιο το ΔΝΤ δια στόματος Τομσεν ανέφερε ότι δεν έχει καμμια σημασία η υπέρβαση στόχων αν καταστρέφεις τις προοπτικές ανάπτυξης.
Φυσικά όλες οι παραπάνω αριστερές περικοπές έχουν καταπέσει στο ΣτΕ και το μόνο που είναι FAKE είναι τα υπερπλεονάσματα, όταν χρεωστά το Κράτος στον ιδιωτικό τομέα άνω των €6Δισ από επιστροφές ΦΠΑ, φόρων & πληρωμές.

Btw, ποια είναι τα άχρηστα οπλικά συστήματα τα οποία έχουμε ακριβοπληρώσει?
Που είναι τα 42 προγράμματα που είχαν αποφασιστεί, εγκριθεί & δρομολογηθεί από τον Ιούνιο του 2014?

Μιλάμε για θράσος απύθμενο!

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  ivychris

+1000

Chris
Chris
5 years ago
Reply to  ivychris

Ξεχάσατε και τους διορισμούς που έγιναν στο δημόσιο

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Π. Ν.B

Η κυβέρνηση εχει κλείσει τα 4 χρόνια και πάει για πέντε. Όταν ηταν αντιπολίτευση πετροβολούσε τα πάντα. Η Κυβέρνηση επί της ουσίας τίποτα σπουδαίο δεν εχει κάνει, μιας και μεταθέτει όλα στο μέλλον από αποπληρωμές μέχρι δεν ξέρω τι άλλο. Ακόμα και τα κιόβα από τους φονιάδες ιμπεριαλιστές τραβάει χρόνια και κατά την γνώμη μου σπατάλη πόρων ειναι όταν ακόμα δεν έχουν δοθεί χρήματα για νέες τορπίλες και ψάχνουμε με το τουφέκι τι θα κάνουμε τις ΜΕΚΟ.
Τι να πούμε για τα P-3, τα F-16 που το πρόγραμμα όπως πάει θα εξελιχθεί και με τι χρονοδιαγράμματα;
Εσύ καλά κάνεις την δουλειά σου να αβαντάρεις όποιους νομίζεις, αλλα η πραγματικότητα ειναι άλλη.

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago
Reply to  Π. Ν.B

Εσένα δηλαδή σου θίξανε το κόμμα; Αυτό είναι το θέμα μας; Το θέμα μας είναι να κάνουμε μια value for money αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων. Αυτό μας ενδιαφέρει. Μέχρι τώρα μόνο λόγια και μόνο άρθρα σε sites. Για ότι έχει γίνει ως τώρα (τα τελευταία 3 χρόνια) να ναι καλά οι αμερικανοί και ο κος Pyatt.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω ευτυχώς δεν έχουμε ξεχάσει το πρόσφατο παρελθόν, όταν αναμέναμε τις Fremm αλλά δεν ήταν καλές για το Αιγαίο και μετά ξάφνου γίναν κατάλληλες και μετά γίναν Belhara και μετά γίναν εκλογές. Επίσης δεν είναι “old fashioned ελληνική γκρίνια” αλλά κριτική, η οποία θα γίνει και στους επόμενους όταν/και αν έρθει η ώρα τους.
Στα της αναβάθμισης:
-Setis
-NS100
-electronic warfare, jammers
-captas nano (?)
-essm blk2.

Με 200-250 εκατομμύρια συνολικά μπορούμε να κάνουμε μια αξιοπρεπέστατη αναβάθμιση των 4 ΜΕΚΟ που θα έχει κοντινά συστήματα με τις Belharra.

Αίας
Αίας
5 years ago
Reply to  Π. Ν.B

Π.Ν.Β σας διάβασα προσεκτικά (ελπίζω) και θα σας πως παραδόξως συμφωνώ σε αρκετά μαζί σας.
Συμφωνώ για παράδειγμα στην κριτική των παλαιότερων κυβερνήσεων και των επιλογών τους και την απραξία τους.
Συμφωνώ για την τραγική κατάσταση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και της οικονομίας.
Όμως δεν συμφωνώ στο επιχείρημα ότι έγινε ή γίνεται ή θα γίνει ότι ήταν είναι και θα είναι δυνατόν.
Αν ισχυρίζεστε κάτι τέτοιο.
Δεν γίνεται και δεν έγινε και μάλλον δεν θα γίνει ποτέ για διάφορους σοβαρούς λόγους.
Προσθέτω , καλώς και δεν κόβονται οι σσυντάξεις και μακάρι και μπράβο.
Καλώς δίνεται το όποιο βοήθημα και μέρισμα όποιας μορφής σε ασθενή στρώματα.
Άλλωστε κάποιος που θα λάβει το πενιχρό βοήθημα δεν θα το αποταμιευσει κάτω από το στρώμα του για να χαθεί αλλά θα τρέξει να αγοράσει κάτι να πληρώσει κάτι, θα το ρίξει στην αγορά , θα επιστρέφει δηλαδή με κάθε συναλλαγή στο κράτος κατά κάποιο τρόπο.
(Η φοροδιαφυγή είναι το μείζον πρόβλημα εδώ και όχι το επίδομα).
Όμως πρέπει να δούμε αν όντως το κράτος έκοψε από την άμυνα ,από τα ψίχουλα της , ακόμα 130 εκατομμύρια φέτος για το υπεροκεονασμα.
Αν ναι και αν τα έκοψε γιατί δεν γινόταν αλλιώς και δεν είχε από οου αλλού να τα κόψει ,πάλι μπράβο.
Είστε σίγουρος πως δεν είχε άλλη επιλογή;
Πως οι πιο επιπόλαιες δαπάνες ήταν της άμυνας;
Θα περιμένω μία απάντηση και πραγματικά θα ησυχάσω (θα χαρώ κιόλας) αν με πείσετε.

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  Αίας

Εδώ να πούμε ότι την τελευταία τριετία η κυβέρνηση “κατάφερε” να αυξήσει το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου κατά 2,1 δις ετησίως!

Έτσι έχουν στο μυαλό τους την ανάπτυξη. Υπερφορολόγηση, προσλήψεις στο δημόσιο και επιδόματα σε όσους δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους…

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago

Μεχρι να μαθουμε ποσα λεφτα ποτε και αν θα δοθουν για τον εκσυγχρονισμο νομιζω οτι αυτες οι συζητησεις δεν εχουν πλεον νοημα. Παντως μην περιμενετε τιποτα πριν τις εκλογες

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Γεώργιος παρασκευοπουλος
5 years ago

23 δις η επιβάρυνση στο χώρο του φαρμάκου από τις συνειδητες πολιτικές επιλογές του παρελθόντος. Το κοινωνικό μέρισμα δείχνει ψιχουλο μπροστά σε αυτό το ποσό. Με τα 23 δις που φάγανε θα είχαμε 10-12 ολοκσινουριες πλήρως εξοπλισμένες φρεγάτες και ένα πολύ καλό αεροπορικό στόλο. Πόσα λεφτά φάγανε πια εις βάρος της Άμυνας μας

Spirit
Spirit
5 years ago

100 και πλέον δισ. ζημιά περήφανη διαπραγμάτευση και ακόμα γράφει, δεκάδες δισεκατομμύρια σε παχουλούς συντάξεις και μισθούς, εφάπαξ ευγενών ταμείων.
Μέσα σε 12 μήνες, 800εκ. αναδρομικά, 1,2 δισ. μέρισμα 2 χρόνων, 2 δισ. αύξηση μισθολογικής δαπάνης σε 12 μήνες.
Που θέλετε να καταλήξετε;
Αρκεί να δείτε τον προϋπολογισμό του ΥΠΑΜ από τα 3 και πλέον δισ. τα 500εκ. πάνε για εξοπλισμούς και άλλα 500 για διαχειριστικό κόστος.

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  Spirit

@Spirit,
Αγαπητέ, όπως φαίνεται ο κύριος αυτός δεν μπαίνει σε διάλογο, αρκεί να γράψει το σχόλιο…
άδικος κόπος

ivychris
ivychris
5 years ago

Είναι λάθος η επιλογή του Tacticos & του Smart-S Mk2, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι είναι αξιόπιστα συστήματα, δεδομένου ότι είναι γνωστά και τα 2 τον αντίπαλο.
Γνώμονας δεν πρέπει να είναι το κόστος για την αναβάθμιση των πλέον κρίσιμων φορέων οπλικών συστημάτων – μαζί με τα F-16/Mirage-5 – αλλά η προμήθεια άλλων συστημάτων, αγνώστων στον αντίπαλο από στρατηγικής ή καθαρά τακτικής επιχειρησιακής άποψης.
Επίσης, δεν μπορεί να είναι Hensoldt (TRS-3D), μετά την υπογραφείσα συμφωνία με Aselsan
Setis, CMS330 ή ακόμη και COMBATSS-21 που φέρουν τα LCS…, ή η downsized έκδοση του AEGIS, DANCS combat direction system που είχε προταθεί στην Ισπανία από την LM & χρησιμοποιεί το SPY-1F, οφείλουν να είναι οι επιλογές με υποψήφια ρανταρ, Γαλλικά ή Αμερικανικά.
Στο νου του ΠΝ πρέπει να βρίσκεται σε περίοπτη θέση ο υπερηχητικός αντιπλοϊκός (Mach3/300km) Perseus της MBDA και πως αυτός μπορεί να ολοκληρωθεί μελλοντικά σε οποιονδήποτε φορέα, ακόμη και στις ΜΕΚΟ και/ή ο LRASM.
Το μειονέκτημα είναι ότι ενω τα MK41 VLS έχουν παραχθεί κατά χιλιάδες με τη θετική επίπτωση στο κόστος που περιορίζεται πρπ $10-15Εκ το 8απλό module, (τιμές 2016/US SENATE BUDGET ASSESSMENT), τα SYLVER ζήτημα είναι αν έχουν παραχθεί σε πάνω από 300 κομμάτια…
Υπάρχει όμως μια συμφωνία μεταξύ LM-MBDA για την από κοινού προώθηση & αμοιβαία χρήση συστημάτων εκτόξευσης & πυραύλων, η οποία φυσικά δεν έχουμε δει να εφαρμόζεται στη πράξη.
Πάντως το NS100 3D/AESA

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  ivychris

“…η downsized έκδοση του AEGIS, DANCS combat direction system που είχε προταθεί στην Ισπανία από την LM…”

για του λόγου το αληθές, δεν θυμόμουν επακριβώς ήταν τελικά η Raytheon που πρότεινε το σύστημα

“…The new Raytheon SPY-5 could be described as “Aegis Lite” (it can be used in smaller ships, of under 1,000 tons displacement). The SPY-5 (SPY-1 is Aegis, SPY-2 is the anti-missile version of Aegis, while . SPY-3 and 4 are for the new DDG-1000 destroyer) is, in effect a smaller version of SPY-3, which was also designed to replace five different types of radars. In effect, SPY-5 takes care of air and surface search, plus fire control, and anything else you need radar for. The smaller (than SPY 1-3) uses only three flat phased array surfaces to cover all around the ship. The SPY-5 was also designed to be compatible with existing power supplies and electronic systems in Western ships.”
https://www.strategypage.com/htmw/htecm/articles/20090913.aspx

και εδώ μπορούμε να δούμε μια αρκετά λεπτομερή παρουσίαση της κορβέτας/AEGIS για το Ισπανικό Ναυτικό και όχι μόνο…,που πέραν από την ενδεχόμενη αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, θα μπορούσε να αφορά και την αντικατάσταση των S

“…Leveraging this investment, the team can offer a high performance product at a lower price and far less risk than other ships providing comparable performance. The remaining warfare areas are well balanced, providing excellent multi-mission capability. The SPY-1K radar and associated automation and integration provide a superior degree of situational awareness unmatched by any other system, and essential when operating in any area of potential hazard or value to any nation. This is particularly useful in missions which require coastal surveillance or protection of borders. As appropriate for a Corvette, this radar is a scaled version of the U.S. Navy’s SPY-1D, and is about ¼ of its size and weight. Its instantaneous beam steering minimizes reaction time and provides concurrent volume and horizon search and tracking of targets, and simultaneous fire control tracking of targets while also providing uplink and downlink communications with midcourse guided missiles. Figure 10 shows the integration in the AFCON Corvette of the SPY-1K main equipment…”

…The Enhanced AAW Variant provides even greater self-defense and area air-defense capabilities. This is accomplished through the addition of 2 transmitter TWT tubes to the SPY-1K transmitter group and an increase in VLS capacity to a maximum of 16 tactical length cells. This combination enables the use of SM-2 missiles for area defense, and additional ESSM missiles for improved self-defense. The Enhanced AAW Variant may also include an extra console for an Air Intercept Controller, a DORNA fire control radar, and a Radar Active ECM system.”
http://docplayer.net/63443199-Afcon-corvette-the-aegis-smallest-combatant-vessel.html

angel
5 years ago
Reply to  ivychris

Πολυ ενδιαφερουσα προταση με διαστασεις κορβετας και οπλισμο φρεγατας
Φαινεται πολυ αξιολογων δυνατοτητων αλλα ποσο παει ας πουμε η multirole εκδοση ?
Δεν το κοβω να ειναι και φθηνοδουλεια με Aegis , Spy και εστω 64 Essm2 , 500 ? 600 ?
Η Ισπανικη ΑΑW F110 κοστολογειται στα 1+ δις
Μπραβο που ξετρυπωσες τετοιες πληροφοριες
Προσωπικα πρωτη φορα βλεπω την σχεδιαση
Η σαουδαραβικη αλλο σκαρι και μειωμενων δυνατοτητων μπροστα της , στα 360εκ

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  angel

Άκουσε πως έχουν τα πράγματα.
Η πρόταση αν και ήταν αρχές του 2000 και με τα σημερινά δεδομένα δείχνει σύγχρονη, εν τούτοις προέρχεται από ένα Joint venture με την General Dynamics (Iron Bath Shipyards), την LM & μια Ισπανική εταιρεία.
Στη περίπτωση που ανάλογο μοντέλο ήθελε επιλεγεί από τη χώρα μας, τη δεδομένη χρονική πολιτική συγκυρία με τους Τσοχατζόπουλους, Παπαντωνίου, Κάντες & λοιποί δεν νομίζω ότι θα υπήρχε περιθώριο εισαγωγής στις συμβάσεις “ενδιάμεσων εταιρειών”…, ούτε οι “πραγματικοί ιδιοκτήτες (οικ. Rockfeller) της General Dynamics φημίζονται για την γεναιοδωρία τους…
Όπως αντιλαμβάνεσαι, γι αυτό και δεν έπαιξε στα Ελληνικά ΜΜΕ τα οποία, ως γνωστόν, επιδοτούνται από τους ίδιους επιχειρηματίες & τους αντιπροσώπους τους που προσδοκούν να προωθήσουν πλασάροντας άλλο προϊόν, πιθανώς υποδεέστερων δυνατοτήτων.

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  angel

“Η Ισπανικη ΑΑW F110 κοστολογειται στα 1+ δις”

Αυτά τώρα, γιατί από τα έντυπα που έχω αρχές του 2000, η φρεγάτα AEGIS κλάσης F100 Álvaro de Bazán, είχε κόστος $392Εκ…με την ισοτιμία το 1999 στα 1,17 πρπ €335Εκ πριν 19 χρόνια, όταν εμείς παραλαμβάναμε ΜΕΚΟ

ΥΓ: το προηγούμενο σχόλιο που αφορούσε την κοινοπραξία, από Ισπανικής πλευράς δεν ήταν η γνωστή Navantia, αλλά η Izar.
Navantia-Izar έκτισαν τις F-100

Σπύρος
Σπύρος
5 years ago
Reply to  ivychris

Τα $392 εκ δολάρια του 1999 σήμερα αντιστοιχούν σε $595 εκ.

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  ivychris

Όλα είναι θέμα κόστους προς απόδοση…
Σε ότι αφορά το θέμα, πόσο γνωστό είναι ένα σύστημα στον αντίπαλο, έχει διπλή προσέγγιση, γνωρίζουμε και εμείς τις δυνατότητες τους.

Εμείς έχουμε δεδομένο ότι τα χρήματα δεν φτάνουν για έναν αξιόλογο εκσυγχρονισμό και επιπλέον δεν γνωρίζουμε ούτε το κόστος των βασικών υποσυστημάτων.

Επίσης είναι αλήθεια για να έρθουν τα πλοία σε σύγχρονο εξοπλισμό του 2020 απαιτούνται αρκετά χρήματα, όσα δίνονται για όλα τα πλοία να πάνε σε ένα.

MisCo
MisCo
5 years ago

“καθώς με το φετινό μόνο επίδομα που θα δοθεί, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε μέχρι και Tomahawk στα πλοία μας.”

Εξισώσεις και διλλήματα τα οποια καλό θα ηταν να αποφεύγονται και το σταματώ εδώ.

Επι της ουσίας: Αν δεν μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε τις Meko, τι να τις κάνουμε τις Μπελχαρες? Θεωρώ αυτονοητο οτι θα πρεπει να υπάρξει αναβάθμιση και στο VLS και στις δυνατοτητες ASW και ισως και υιοθέτηση νεων πυραυλων επιφανείας (NSM κανεις?)

H γαλλική πρόταση, ενδιαφέρουσα… αν δεν δεθει σε ενα πολυ δελεαστικο πακέτο με τις Μπελχαρες δεν θα έχει ιδιαιτερης τύχης. Τα λεφτά θα τα πάρει η LM και θα ναι μερα μεσημέρι.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  MisCo

+1

panos
panos
5 years ago

Χωρίς να γνωρίζω τιμές, μου φαίνεται υπερβολικά τα 20 εκ. ευρώ ανά φρεγάτα – “το κάθε κομμάτι” για το TACTICOS που αναφέρει το άρθρο. Για τις 2 νέες φρεγάτες των Φιλιππίνων αναφέρονται τιμές κοντά στα 7 εκ. δολάρια ανά φρεγάτα.
https://www.rappler.com/nation/197663-mercado-navy-did-not-approve-hanwha-systems-substitute

panos
panos
5 years ago
Reply to  panos

Τελικά φαίνεται ότι τα 7εκ για το TACTICOS είναι η διαφορά τιμής του από εγχώριο σύστημα και όχι η τελική τιμή του!

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
5 years ago

Διαβάζοντας λίγα κομμάτια από την προσφατη συνέντευξη του κου Ρήγα σε (…) ¨δημακρατικό¨ έτνυπο καταλαβαίνει κανείς ότι τα προγράμματα των ΜΕΚΟ, Belharra είναι στην ουσία νεκρά…

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
5 years ago

Αν κατάλαβα καλά ο εκσυγχρονισμός των S δεν ήταν “light” αλλά “midi”.

Πάντως είναι εντελώς άστοχο να μιλάμε για την παραμικρότατη αναβάθμιση των S, αλλιώς θα μιλάμε για εκσυγχρονισμό μετά θάνατον ζωής.

Άλλωστε τα υλικά από τη δέκατη S υπάρχουν (πχ phalanx) γιατί το ΠΝ δεν τα εφαρμόζει στο πρότυπο των δύο πρώτων S;

Σε κάθε περίπτωση οι S είναι τελειωμένη περίπτωση, τις κρατάμε μέχρι να λιώσει το σκαρί και τα ηλεκτρονικά τους.

Naval Analyses
5 years ago
Reply to  G-164g ag-cat

Πότε η Μπουμπουλίνα έφερε Phalanx και δεν το γνωρίζουμε; Τα συστήματα στο στόλο είναι 20 στο σύνολο, ούτε ένα παραπάνω.

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
5 years ago
Reply to  Naval Analyses

Δεν έφερε άλλα όπλα πχ πυροβόλο, άοπλη ήταν;

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  G-164g ag-cat

η μπουμπουλινα δεν εφερε phalanx μονο το οτομελαρα και τον 8πλο εκτοξευτη nssm .

aris32
aris32
5 years ago

αν ισχυουν οι τιμες που γραφονται στο αρθρο τοτε : 7 εκ το ρανταρ , CMS330 10 εκ , γενικη επισκευη κινητηρων 12 εκ , αναβαθμιση phalanx 2 εκ ,αντικατασταση απαρτιων που δεν υποστηριζονται (δικια μου γνωμη ) 10 εκ . Δηλαδη με 200 εκατομυρια (το 1/3 του κοινωνικου επιδοματος) αναβαθμιζουμε ουσιαστικα της 4 καλυτερες φρεγατες του ΠΝ . αν το ποσο αυτο παει στα 300 αναβαθμιζουμε και την ΑΑ δυνατοτητα των φρεγατων με την αναβαθμιση των vls για 32 essm βληματα ή 16 essm σε διπλα κανιστρα και 8 nssm σε μονα με δυνατοτητα αργοτερα να μπουν στα 8 κανιστρα των 8 , 16 essm

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  aris32

Αν $12 εκ. εχει και ένα sea giraffe AMB…
http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2016/december-2016-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/4678-u-s-green-lights-fms-of-an-sps-77-sea-giraffe-radar-for-philippines-navy-hamilton-class-cutters.html
Τα 8-9εκ. € το λες σχετικό οικονομικό το Smart S Mk.2, το καλό βέβαια είναι ότι ήδη συνεργάζεται με τους ESSM.
Το CMS330 10 εκ από που προκύπτει; Έχασα κάτι;

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  Spirit

καπου διαβασα οτι ειναι περιπου στην μιση τιμη απο το tacticos .

anon34
anon34
5 years ago

Μερικες ιδεες για τις ΜΕΚΟ (ο νηστικος καρβελια ονειρευεται):
οι ΜΕΚΟ μπορουν να φερουν 2 ESSM σε καθε κανιστρο, ΟΜΩΣ με την παρουσα διαταξη (φαλανξ πανω απο το hagar) υπαρχει σοβαρος περιορισμος στο βαρος που μπορει να αντεξει το υποστεγο. Δηλαδη οι 10 τονοι του φαλανξ ουσιαστικα μειωνουν στο μισο των φορτο βληματων που μπορει να φερει η πλατφορμα. Οποτε 2 λυσεις υπαρχουν: α) Ξηλωμα το ΠΜ φαλανξ διπλασιασμος του φορτου και αναμονη μεχρι να ερθουν οι ESSM mk2 (ή καποιος αλλος πυραυλος) που δεν θα χρειαζεται STIR, στην θεση του οποιου θα μπορουσαμε να βαλουμε καποιο CIWS (π.χ Μιλλενιουμ που εχει το μισο βαρος του φαλανξ).
β) Αφαιρεση του 5αριου απο την πλωρη, τοποθετηση εκτοξευτων μκ-41 (λογικα εως τρεις χωρανε), αφαιρεση του πλωραιου φαλανξ και τοποθετηση στην θεση του οτο-μελαρα SR με καλυμμα LO και βεβαια πυρομαχικα βουλκανο. Το φαλανξ του υποστεγου και ο μκ-48 μενουν εως εχουν ( βλεπε Καναδικη κλαση Tribal πριν και μετα). Το 5αρι μπορει να αποθηκευτει και να τοποθετηθει σε οτι καινουριο πλοιο AAW επιλεγει. Ακομα και με διατηρηση του 5αριου ως κυριου οπλισμου αν αφαιρεθει το φαλανξ της πλωρης ο χωρος που προκυπτει χωραει ενα module mk-41 για επιπλεον 16 ΕΣΣΜ.
Αλλη λυση: Το Ισραηλ για 4 ”τουμπανιασμενες” Κ-130 (ουσιαστικα μινι-AAW) και με υποστεγο για Σιχωκ θα δωσει κοντα 1 δις$. Αρα αν διαθεσουμε προς πωληση τμηματικα ξεκινωντας απο μη/αναβαθμισμενες S και μετα ΜΕΚΟ, μαζι με το κονδυλι του εκσυγχρονισμου των ΜΕΚΟ, μαζι με τις επιστροφες των κερδων ή μερους αυτων επαρκουν για 8-10 Sa’ar 6, εννοειται με κοινα οπλικα/ηλεκτρονικα συστηματα με το Ισραηλ για συμπιεση κοστους. Εξαλλου οι Γερμανοι προβλημα δεν θα εχουν εφοσον θα ψωνισουμε απο αυτους.

arkas
arkas
5 years ago

τζάμπα λεφτά………….. το ξέρουν και οι πολίτικοι γιαυτό δεν τα δίνουν .
Κοινός δεν χρειάζεται να αγοράσουμε όπλα που δεν έχουμε την τόλμη και το σθένος να χρησιμοποιήσουμε.
Τη βούληση μας πρέπει πρώτα να ”εκσυχγρονίσουμε” και μετά τις φρεγάτες.

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  arkas

Η στρατιωτική ισχύ λειτουργεί κυρίως αποτρεπτικά και να είναι σε θέση να αναλάβει όταν κριθεί απαραίτητο, αν ήταν έτσι θα έπρεπε να έχουμε ένα πόλεμο κάθε μέρα.

arkas
arkas
5 years ago
Reply to  FOX

To ίδιο λέμε. Όταν κρίθηκε απαραίτητο (Κυπρο 74, Ιμια 91 Προσφυγική κρίση 2015 και μετά) δεν χρησιμοποιήθηκε η στρατιωτική ισχύς. δεν είχε τα ψυχικά αποθέματα ουτε η πολιτική ούτε η στρατιωτική ηγεσία.
Οπότε ; ποιος ο λόγος να υπάρχει; Για μένα κανένα κονδύλι υπο αυτές τις συνθήκες σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago

Πως συγκρίνονται, CMS-330 και COMBATSS-21; Γιατί τέτοια διαφορά τιμής μεταξύ του πρώτου και του tacticos; Το setis που τοποθετείται τιμολογιακα;

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
5 years ago

Κυριοι ας μην γελιομαστε.

Χρονια τωρα διαβαζουμε και αντιμετωπιζουμε τα ιδια και τα ιδια.Οι παθογενειες του Ελληνικου κρατους ειναι εμφανεις παντου και ειναι λογικο να ειναι παρουσες και στον τομεα της αμυνας.Απο τις πιο απλες “μπαζωτικες” στον τομεα της καθημερινης τροφοδοσιας μεχρι και τις πιο μεγαλες προμηθειες γινεται και γινοταν πραγματικο “παρτυ”.Απο την καθημερινη αγορα ψωμιου εως την αγορα μαχητικου.Ολοι εφαγαν απο τον πιο χαμηλοβαθμο εως τον πιο υψηλοβαθμο.Ο καθενας οπου και οπως μπορουσε.Και αυτο δεν αλλαζει.Το ελληνικο κρατος ειναι ετσι δομημενο ωστε η οποια προσπαθεια αλλαγης να ερθει αντιμετωπη με πολυ μεγαλες αντιδρασεις.Και οχι μονο απο τον δημοσιο τομεα.Μην ξεχναμε αλλωστε οτι ο ιδιωτικος τομεας της χωρας ειναι αυστηρα κρατικοδιαιτος.
Διαβαζω σχολια περι προσπαθειας να δωθουν δυνατοτητες σε Ελληνικες επιχειρησεις να αναπτυξουν αμυντικα προιοντα.Συμφωνοι.Την ιδια στιγμη ξεχναμε ομως πως αναλογες περιπτωσεις στον παρελθον οδηγησαν μονο σε καταχρηση του δημοσιου χρηματος.Το παραδειγμα του Λιακουνακου ειναι ενδεικτικο.Ξεχναμε επισης πως στο εξωτερικο ξεκινουν ειτε με συγχρηματοδοτηση(σε μορφη διαγωνισμου για καλλυψη αναγκων) ειτε με πρωτοβουλιες και χρηματοδοτηση απο την ιδια την εταιρια και μετα την παρουσιαση ενος λειτουργικου πρωτοτυπου ερχεται η κρατικη χρηματοδοτηση για περαιτερω αναπτυξη.Εδω οι ιδιωτες θελουν λεφτα πριν “ζωγραφισουν” κατι σε ενα κομματι χαρτι.Το να βαλουν το χερι στην τσεπη για αναπτυξη/πειραματισμο ειναι…σταρ τρεκ..
Καποιος αναφερθηκε στην ΜΕΤΚΑ του Μυτιληναιου.Αν ψαξει κανεις(και πιστευω πως η ΠΤΗΣΗ ως αριστα πληροφορημενη γνωριζει) το σκανδαλο πισω απο την “κατασκευη” και την μεταφορα τεχνογνωσιας των αρματων ειναι τεραστιο.
Μπορω να αναφερθω σε δεκαδες παραδειγματα του Ελληνικου ιδιωτικου τομεα που αποτελουν εξαιρετικα παραδειγματα του πως να ΜΗΝ κανεις μπισνεζζζζ…τελευταιο το παραδειγμα της follie-follie… αλλα δεν θελω να επεκταθω.Αλλο ειναι το θεμα μας εδω.
Τι μπορει να γινει; Πραγματικα δεν πιστευω οτι μπορει να γινει κατι.Το πολιτικο και επιχειρηματικο προσωπικο της χωρας ειναι ισως απο τα χειροτερα παγκοσμιως.Το ιδιο ομως ισχυει και για αυτους που τους διατηρουν σε πολιτικες/επιχειρηματικες(η ισως αντι για / να εβαζα — …;) θεσεις.Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα.
Θελετε μια λυση που σιγουρα θα επιφερει γελιο,θυμηδια και καυστικα σχολια?
Αν μαζευτουν ολοι οι Ελληνες καθε ενας ξεχωριστα και βαζουν απο 10ευρω το μηνα μπορει να δημιουργηθει ενα fund στο πρωτυπο του fund υδρογονανθρακων της Νορβηγιας/Σουηδιας(και λοιπες εκει πανω χωρες) το οποιο θα ειναι αυστηρα προσανατολισμενο στην ενισχυση των ενοπλων δυναμεων της χωρας.
-Το σχημα αυτο θα συμμετεχει σε χρηματοδοτηση υπο αναπτυξη συστηματων εντος και εκτος χωρας(οποτε θα εχει λαμβανειν απο τυχον πωλησεις)
-Στην αγορα αμυντικων συστηματων των ενοπλων δυναμεων χρηματοδωτοντας ειτε μερος,ειτε ολοκληρη την αγορα(οποτε θα μπορει να ελεγχει)
-Στην επενδυση σε παραγωγικες εταιριες π.χ υδρογονανθρακες/startup με νοημα και οχι διαφορων χαζο apps(οποτε θα απολαμβανει επιστροφες κερδων)
-Στην κατασκευη η διαχειρηση υποδομων(αλα Ελευθεριος Βενιζελος) και στις τουριστικες επιχειρησεις.
-Λογω χρηματοδοτησης στρατιωτικων προμηθειων το κρατος θα παραχωρει ανενεργα στρατοπεδα(ως collateral) στο σχημα τα οποια θα μπορουν να αξιοποιηθουν για ιδιωτικες επενδυσεις τεχνολογικου,παραγωγικου η τουριστικου ενδιαφεροντος αντι να παραχωρουνται τζαμπε σε δημους για να γινει μερος τους ενα κακης ποιοτητας παρκακι και το υπολοιπο να “κοβεται” οικοπεδα..
-Τελος το ταμειο θα εχει την ικανοτητα να απορροφα επιχειρησεις που εγκαταλειπονται απο τους ιδιοκτητες τους και να επιτρεπει την λειτουργια τους απο τους εργαζομενους(π.χ ΜΕΓΚΑ που θα μπορουσε ΑΝΕΤΑ να συνεχισει να εκπεμπει η την Filkeram-Johnson).Φυσικα τα χρεη θα παραμενουν στους πρωην ιδιοκτητες.
Κυριως ομως θα εχει αυστηρη ασφαλιστικη δικλειδα που θα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΡΗΤΑ την χρησιμοποιηση των κεφαλαιων για επενδυσεις στον χρηματοπιστωτικο τομεα ΓΕΝΙΚΑ.Ειτε μεσω “επενδυσεων” σε χρηματοπιστωτικα προιοντα ειτε μεσω συμμετοχων σε χρηματοπιστωτικους οργανισμους.Κρατικων ομολογων συμπεριλαμβανομενων(ειδικα δε Ελληνικων).
Ποιος θα τρεχει ενα τετοιο σχημα;
Στην Ελλαδα που ενημερωνεται απο ΜΜΕ εφοπλιστων που ειναι μπλεγμενοι μεχρι τον λαιμο σε συνδιαλαγες μαυρου χρηματος και χρωματος και κυριως που πιστευει οποιον του πουλαει οτι ολοι μαζι μπορουμε αλλα μονο λιγοι κερδιζουν; Σε μια χωρα που θεωρει επιχειρηματια ΜΕ ΑΠΟΨΗ καποιον που οτι εχει κανει το εχει φαλιρισει ακομα και ως σκανδαλο; Οι βαζελοι αλλωστε ξερουν καλητερα….Ειχαν τον καβουρια,πηγαν στον Mr Mig για να καταληξουν σε αυτον που τον ξεχρεωνε ο μπαμπας του,τον κυνηγουν οι Ρουμανοι(Petromin – Minerva) και παρουσιασε ως μεγαλοεπενδυτη τον….Πιεγκμπονσαντ(παει αυτος…τον ψαχνουν….για σκανδαλα)….Ετσι παραλιγο να καταληξουν Β Εθνικη.Αλλα και εκει τους πουλουσε οτι ολοι μαζι μπορουνε και τους καλουσε να πληρωνουν για Παναθηναικες συμμαχιες και αλλα ωραια.
Μονο οι ιδιοι οι Ελληνες μπορουν να το τρεξουν.Ανθρωποι σαν εσας που το πονατε.Σαν τους συντελεστες της ΠΤΗΣΗΣ που το γνωριζουν.Σαν ολους αυτους που τους ενδιαφερει.
Οχι το κολλεγιοπαιδο γιος/κορη πολιτικου που εχει σπουδασει στα καλητερα ιδιωτικα πανεπιστημια του εξωτερικου και ως πρωτη δουλεια εχει θεση αντιπροεδρου σε τραπεζα με μισθο πολλων χιλιαδων,προαλειφεται για υπουργος/πρωθυπουργος,αλλα ειναι αποδεδειγμενα ηλιθιος αφου φυτευει το δεντρο με την πλαστικη γλαστρα η δηλωνει πως οι κορδελες της αστυνομιας θα σταματουσαν την πλυμμυρα.
Ουτε το κοματοσκυλο/(αγροτο)συνδικαλιστης που τοποθετειται προεδρος στην ΕΑΒ η σε οποιαδηποτε εταιρια/οργανισμο(δημοσια η ιδιωτικη) χωρις να εχει κανενα αλλο προσον πλην της εκκολαψης εντος του κομματικου σωληνα.
Και φυσικα οχι ο καθε χαρτογιακας αξιωματικος που απο την στιγμη που βγαινει απο την σχολη βαζει μεσο για την μεταθεση σε μοναδα της αρεσκειας του και την στιγμη που βγαινει απο το στρατευμα γινεται “λομπιστας” της καθε εταιριας για να προωθει τα “ντιλια” της αρεσκειας της.
Αλλα ειπαμε.Ολα αυτα ειναι για να ευθιμισουμε.
Αλλωστε ζουμε στην χωρα που φωναζει για απολυσεις Δ.Ι αλλα αρνειται να “απολυσει” τους παπαδες.Γιατι προσφερουν παραγωγικο εργο.Οι στρατιωτικοι ομως ειναι αχρηστοι.Το οτι στο συγκεκριμενο μπορει να το κανει οπως η Γερμανια που για πολλους αποτελει πρωτυπο δεν…
Αναδρομικα,επιδοματα,ψηφοι,χορηγιες,προσληψεις….Και στην μεση οι ΜΕΚΟ,τα μαχητικα,τα οπλα και οι εξαρτησεις απο τον Β παγκοσμιο και την Κορεα….Και οι αποψεις σας για το πως θα διορθωθουν,θα εκσυγχρονιστουν,θα γινουν πιο μαχιμα.Καλα τα ονειρα κυριοι αλλα το γεγονος παραμενει ενα.Ο εγγονος σας τις ιδιες εξαρτησεις και αρβυλα με εσας,τον πατερα του και τον προπαππου του θα φοραει στην θητεια του…Πολυ πιθανον να εχει και το ιδιο οπλο.

Ζητω συγνωμη για το μεγεθος-σεντονι.Αν θεωρηθει εκτος θεματος να μην δημοσιευθει.No hard feelings.

GK
GK
5 years ago

Καλο το αρθρο! Θα ελεγα, εξαιρετικα ενημερωτικο για το ζητημα των ΜΕΚΟ.
Θελω να παρατηρησω οτι δεν εμφανιζετε καποιες δυνητικες δυνατοτητες που εχει η ελληνικη αμυντικη βιομηχανια και για αυτ τον λογο ισως μπορεσει μεσα σε ενα περιορισμενο χρονικο διαστημα 12 με 24 μηνων να παρουσιασει καποια χρηισμα υποσυστηματα. Το παραδειγμα με τους Η/Ο αισθητηρες που «φυτρωσαν» απο το πουθενα σε σχεδον ολες τις μαχιμες μοναδες του στολου, με εξαιρεση οσες εχουν τα πολυ ακριβοτερα Mirador, ειναι απλα ενδεικτικο το τι μποριε να πραγματοποιηθει, εαν υπαρξει η απαραιτητη υποστηριξη απο το ΠΝ. Για παραδειγμα, νεο ΚΠΜ και οπλα των 20χλς, μπορουν να αποτελεσουν «ελληνικη» λυση. Απο την αλλη, η δυνατοτητα τα προηγουμενα να συνδιαστουν σε κατι ευρητερο με ESSM Mk2, upgrade CIWS Phalangs, link-16/-22 υπο την σκεπη της LM και με την χρηση κονδυλιων FMS, δεν πρεπει να αποκλειστει. Τιθεται ομως το θεμα των ρανταρ και των σοναρ! Εκει περα, η Ευρωπαϊκη Thales μπορει να προσφερει συγκεκρημενα συστηματα που ειναι εξαιρετικα ενδιαφεροντα. Το ισχυρο NS200 και το Kipling θα αποτελουσαν μια πολυ καλη λυση και με «ολιγη» δοση απο ΕΒΠΑ/ΕΠΑ δεν θα τα εβλαπτε καθολου. Βεβαια κατι αναολογο πρεπει να «σερβιρηστει» αναλογως, Πως θα δικαιολογηθει αλλοιως η λεγομενη «ελληνογαλλικη φιλια»;! Μια βιομηχανικη συνεργασια με την ελληνικη αμυντικη βιομηχανια στον κρισιμο τομεα των ηλεκτρονικων ειναι μια πολυ καλη ευκαιρια καθως επιτρεπει να υπαρχει και το αναλογο “image” χωρις την «υποχρεωτικη» εκταμιευση του 1,3 δις € για τις 2 FTI.
Μπορει ολα αυτα να συνδιαστουν και να «δεσουν» μεσα στα περιορισμενα περιθωρια των δημοσιονομικων; Εαν δεν απατωμαι, περιπου η ιδια λογικη ειχε πρυτανευσει και με την συμβαση των ΜΕΚΟ200ΗΝ το 1987!

ATH PAPATHANASIOU (@atanasen)

Επειδή έχω βαρεθεί τις συζητήσεις που κάνουμε, ας τα πούμε έξω από τα δόντια: Με Πορδές, αυγά ΔΕΝ βάφονται, έλεγαν οι παλιοί (που όλο και κάτι ξέρανε). Το ΠΝ να ξεχάσει τα περί Άμυνας Περιοχής (που μας ταλαιπωρεί από το 2003 και τις σκέψεις περί κορβετοφρεγάτας). Το μέσο μέγεθος σκαριού του ΝΑΤΟ έχει πάει στους 6.200 tn κι εμείς δεν έχουμε πού να το αράξουμε… Ας δώσουνε 100-120 εκ. τον χρόνο μέχρι το 2024-25 (75-80 εκ. να κάνουν τις ΥΔΡΑ κουκλιά με TACTICOS/APAR II/NS200 στον ιστό πίσω από την γέφυρα ή αντίστοιχα των καναδο-αμερικανο-σουηδών, διπλό Mk41 VLS στον χώρο που είναι τώρα το DA08 και νέα σουίτα σόναρ/25-40 εκ. φιλική συμμετοχή στους Αυστραλούς για τις ANZAC) και το 2027-2028 να μαζέψουν ΟΛΕΣ τις ANZAC έμφορτες… Και οι Γάλλοι να δώσουν τα 1,32 δις στα M2000 και με 1,8 δις (75/25) έχουμε τρεις μοίρες κομπλέ μέχρι το 2040…

FOX
FOX
5 years ago

Ο ΕΜΖ για να έχει τα μέγιστα αποτελέσματα πρέπει να γίνει στην ώρα του και ανανεώσει το πλοίο σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Τώρα χωρίς χρήματα και με πίεση χρόνου και το πρωτο πλοίο στα 26 έτη αναζητείται η βέλτιστη λύση, συνεπώς ούτε υπερβολές σηκώνει, ούτε επιδερμική αναβάθμιση.

sotbak
sotbak
5 years ago

είναι μια λύση, δεν νομίζω όμως να προχωρήσει.

sotbak
sotbak
5 years ago

ΑΝ καταλαβαίνω καλά από τις αναρτήσεις & τα σχόλια στην ιστοσελίδα, οι Γάλλοι δεν καίγονται για τα αεροπλάνα, για τα πλοία ψάχνουν πελάτες για να έχουν δουλειά τα ναυπηγεία τους…..

zipo's
zipo's
5 years ago

Παίρνουμε τη πρόταση της Lockheed Martin και κάνουμε το μέσο εκσυχρονισμό. Λογικά ο πιο “προσιτός” και ίσως αξιόπιστος χωρίς μεγάλους κινδύνους (φυσικά, εάν υπάρχουν χρήματα και για τα 4 σκάφη). Αυτό και πολύ μας είναι…
Τώρα, όσον αφορά για τα υπόλοιπα που διάβασα, νομίζω ότι όλοι γνωρίζετε την αντίδραση των πολιτικών μας στα σοβαρά θέματα. Μικρασιατική καταστροφή, Κύπρος, Ίμια, Μακεδονικό (μελλοντική καταστροφή). Η δε αντίδραση του κόσμου πάλι γνωστή. Φτάσαμε να πανηγυρίζουμε που οι αμερικανοί μεσολάβησαν στα Ίμια και δε τρέχαμε στα σύνορα με τα τουφέκια…Για το Μακεδονικό, τα γνωστά: “έλα μωρέ, για ένα όνομα τώρα;”…Θα μου πει κάποιος “μα αφού εμείς τους “βγάζουμε”.Γι’αυτό λέμε ότι, μια από τα ίδια θα γίνει και τώρα.
Απλά το γελοίο θα είναι που θα εξακολουθούμε στις εθνικές εορτές, 25η 28η, να λέμε τις γνωστές μπουρδολογίες “εμείς, θα, θα, θα”. (συγγνώμη ΠΤΗΣΗ για τη φράση…..).

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago

μου αρεσει που ολοι τα βαζεται με το επιδομα λες κ αν δεν το εδιναν θα πηγαιναν στην αμυνα.παρτε το αποφαση ολα τα αμυντικα σαιτ εξοπλισμοι τελος μονο οτι μας δινουν κ οτι θελουν βασει νατο. κ ο κυριακος που ειναι σε κομα υποτιθεται ποιο κοντα στα αμυντικα αν βγαλει πλεονασμα πχ 800 τα 200 θα πανε σε επιδοματα κ τα 600 σε αποπληρωμες χρεων οποτε παλι η αμυνα τιποτε,το λεω αυτο επειδη ειναι κουραστικο να διαβαζεις για τα επιδοματα συνεχεια.κ οι απεξω θα πρωτιμουσαν να πανε προς ληξιπροθεσμα κι οχι για μεκο.δυστηχως χρημα δεν υπαρχει.

Kamp
Kamp
5 years ago

Μετα απο 10 πετρινα χρονια για τους εξολισμους το ολο στορυ μου θυμιζει τον τυπο που εχει 5 χρονια να αγορασει ρουχα και ξαφνικα ερχεται η ωρα που δεν εχει τι να βαλει παρα βολευεται μονο με κατι παλια ξεβαμενα πουλοβερ. Τι να πρωτοαγορασει. Καινουργια πουλοβερ, τζιν, υφασματινο, καθημερινα παπουτσια; παπουτσια για το γραφειο; πουκαμισο; παλτο; καθημερινο μπουφαν; Το χαος.. Για να τα κανει ολα μαζι αγοραζει παπουτσι των 20 ευρω οπου μετα απο 2 μηνες μαζευει μυκητες το ποδι, αγοραζει πουλοβερ που δεν αεριζεται σωστα και μυριζει και παει λεγοντας.. Ετσι κ τα εξοπλιστικα. Θελουν συνεχεια και προγραμματισμο καθως ειναι ακριβο σπορ και λιγο να τ αφησεις θα κανεις 20 χρονια να ξαναερθεις σε ικανοποιητικο επιπεδο..

Apostolis
Apostolis
5 years ago

Τι να τους κάνουμε τους εξοπλισμους γενικά και τον εκσυχρονισμο των φρεγατων ειδικά, για να αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό στολο;Δεν ακούτε κάθε βράδυ στις ειδήσεις τον κάθε ειδικό που λέει ότι αμερικανικά γαλλικά ιταλικά σκάφη πλεουν
στην αν.μεσογειο και τρέμουν οι Τούρκοι;Γιατί λοιπόν να μη δίνουμε επιδόματα και να μην κάνουμε προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων;Σοβαρά τωρα πιο πιθανό είναι να μην γίνει τίποτα και να παμε ως έχει με βάρκα την ελπίδα.

George
George
5 years ago

Εγώ σκέφτομαι τα δεκάδες δις που θα δοθούν αφού θα έχει συμβεί ο στρατηγικός αιφνιδιασμός!!!

Chris
Chris
5 years ago

Απορία. Από τις ΗΠΑ εκγρίθηκε την περασμένη χρονιά οικονομική βοήθεια για στρατιωτικό εξοπλισμό προς την Ελλάδα αξίας κάποιων εκατοντάδων εκατομυρρίων δολλαρίων. Αυτά δεν αξιοποιήθηκαν τελικά για την αναβάθμιση των F-16. Τα χρήματα αυτά αν είναι διαθέσιμα και το επόμενο έτος, και με δεδομένο το ενδιαφέρον της LM για αναβάθμιση των Meko δε θα μπορούσε μέρος του ποσού να προστεθεί στα 150 εκ που διαθέτει η Ελλάδα και να γίνει ο εκσυγχρονισμός όπως πρέπει;

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
5 years ago
Reply to  Chris

13η Δεκεμβρίου, στρατηγικός διάλογος με τους πρώην «φονιάδες των λαών», κάνε υπομονή, υποθέτω τότε θα ανοίξουν οι κάνουλες!!! Φαντάζομαι τότε θα κυκλοφορήσουν αρκετά, A. Burke, F-15 κλπ κλπ κλπ… 🙂

Chris
Chris
5 years ago

Καλημερα, να πάρω ένα μεγάλο καλάθι δηλαδή. 🙂
Εντάξει νομίζω η πρόταση μου είναι πιο προσγειωμένη και εφικτή, από σενάρια για ΑΒ. Τώρα για τους φονιάδες των λαών με προκαλείς να σχολιάσω. Οι Αμερικανοί στο διάστημα που είναι αφεντικά του πλανήτη (δηλαδή μετά τη λήξη του ΒΠΠ) έχουν προκαλέσει περισσότερους θανάτους από ότι η γερμανοτουρκικη συμμαχία που επιτέλεσε τη γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων μέσα σε ένα χρόνο; Να μη μιλήσουμε για τις εκατόμβες νεκρών που προκάλεσαν οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι που τόσο θέλουμε να μοιάσουμε. Ή για τις εκατόμβες νεκρών που έφερε η επιβολή του κομμουνισμού σε Ρωσία και Κίνα. Όλοι οι σύμμαχοί μας αιμοσταγείς είναι. Με αυτούς πρέπει να συνεργαζομαστε και μετά να πλένουμε τα χέρια μας. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε. Γιατί υποψιάζομαι ότι μπορεί και να μη θέλουμε.

darede
darede
5 years ago

Με 336 εκ στον κατατεθέντα προυπολογισμό για το 2019 η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ θα ακολουθήσει την τύχη των S. Αλλά ήθελα να ήξερα δεν ντρέπονται να καταθέτουν τέτοιο προυπολογισμό ενώ περιμένουμε η περιοχή μας να πάρει φωτιά; Μάλλον δεν τους ενδιαφέρει καθόλου

dimitrov
dimitrov
5 years ago

Είναι σαφές πως δεν θα γίνει τπτ. Τους λόγους τους γράψατε. Αλλά μια και άρχισε η κουβέντα έχω 2 ερωτήσεις. Ας πούμε πως πέφτουν φράγκα και το ΠΝ επιλέγει Γαλλία. Αλλά οι Γάλλοι μπουντελώνουν με τα γαλλικά. Μπορούν να μπουν συλβέρ/αστέρ15 σε ΜΕΚΟ200ΗΝ? Για 16τμχ μιλάω. Δεν ζυγίζουν περισσότερο? Δεν προσθέτουν βάρος ψηλά? Χωράνε? Και το ΠΝ θα δώσει εμβέλεια? Γιατί? Μήπως εννοούσατε μίκες εν-τζι? Όπως καταλάβατε αυτό είναι το 1ο ερώτημα με υποερωτήματα. Το άλλο ερώτημα είναι πως θα πάνε οι ΕΣΣΜ στις εΣ? Δεν είναι ο τύπος που φεύγει όρθια? Αυτός που φεύγει πλαγιαστά δεν είναι άλλος τύπος? Μπαίνει και σε Μκ29? Κατά τα άλλα την άποψη που έχετε για τον εκσυγχρονισμό την έχω κι εγώ. Κατόπιν όμως διαγωνισμού. Επίσης θα πρόσθετα γενική επισκευή και αναβάθμιση των πυροβόλων με προμήθεια πυρομαχικών εκτεταμένου βεληνεκούς.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι κύριες αποστολές που θα αναλάβουν οι φρεγάτες FDI HN

Τα άρθρα που έχουμε γράψει, μόνο εμείς, για τις FDI HN, κλάση "Κίμων", μάλλον προσεγγίζουν τις πολλές δεκάδες. Για να κάνουμε την απαραίτητη, μικρή,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -