14.4 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήMEDIAΒίντεο: Πολεμικό Ναυτικό, Mέγα το της Θαλάσσης Κράτος (2018)

Βίντεο: Πολεμικό Ναυτικό, Mέγα το της Θαλάσσης Κράτος (2018)

Ένα εντυπωσιακό βίντεο ανέβηκε χθες στο επίσημο κανάλι του Πολεμικού Ναυτικού στο YouTube. Επειδή μερικές φορές η εικόνα μιλάει καλύτερα από τις λέξεις… η συνέχεια επί της οθόνης!

Πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές για την όμορφη σύνθεση εικόνων, συμβολισμών κι αναμνήσεων!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Em.Ti
Em.Ti
5 years ago

Μπράβο τους. Εξαιρετικό.

Και το μήνυμα του τέλους όλα τα λεφτά.

serrico
5 years ago

Δεν θέλω να σας στενοχωρήσω… αλλά θα σας στενοχωρήσω.

Αν αυτό εδώ ( https://youtu.be/jAvtSANtlao )είναι ισοδύναμο διαφήμισης επιπέδου Think Different της Apple, αυτό που παρουσιάζεται είναι επιπέδου διαφημιστικού φυλλαδίου του ΑΒ.

Σπύρος
Σπύρος
5 years ago
Reply to  serrico

Δεν ξέρω αν συγκρίνεται με Think Different της Apple το Ρουσικό, σίγουρα όμως συγκρίνεται με κάτι απο Marvel ή Disney.

Έχουν και οι βορειοκορεάτες διάφορα ωραία, με λιγάκι παλαιότερο εξοπλισμό αλλά μπόλικα γραφικά…

serrico
5 years ago
Reply to  Σπύρος

Το engagment του Ρωσικού μοιάζει με αυτό https://youtu.be/ngeUpbzOze0
Το engagment του Ελληνικού μοιάζει με αυτό https://youtu.be/eprBRMLqTo0

Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν αναφέρομαι στο ναυτικό μας αλλά στην ικανότητα του video να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του τίτλου τού. Δεν μπορεί να γράφει “Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος” και το βίντεο να είναι μόνο για τους insiders. Απλά δείχνει σχεδόν τυχαία στιγμιότυπα ασκήσεων του πολεμικού ναυτικού με generic “επιβλητική” μουσική και στο τέλος λέει ελάτε να μας επισκεφτείτε.

Ο απλός κόσμος ούτε βλέπει κάτι που θα μπορούσε να ταυτιστεί και επιπροσθέτως θα φοβηθεί με όλο αυτό το πολεμικό σκηνικό.

Σπύρος
Σπύρος
5 years ago
Reply to  serrico

Δεν καταλαβαίνω πως ο σκοπός του Ελληνικού βίντεο είναι να κάνει κάποιον να ταυτιστεί ή να φοβηθεί με/για κάτι… αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.

Παντελής
Παντελής
5 years ago
Reply to  serrico

Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς προσπαθείς να μας πεις; Ότι η Ρωσία την έχει μεγαλύτερη; Συγκρίνεις ένα εθνικιστικό/πατριωτικό τραγούδι (δεν καταλαβαίνω τα λόγια ώστε να το χαρακτηρίσω) με ένα βίντεο του πολεμικού ναυτικού που στόχο έχει να υποδηλώσει την ιστορία του και τις ικανότητες του. Ποιος σου είπε ότι αρμόζει στο πολεμικό ναυτικό ρνα βίντεο σαν αυτό που ισχυρίζεσαι οτι θα έπρεπε να φτιάξει ;

serrico
5 years ago

Ο τίτλος υποδηλώνει συσχέτιση του ναυτικού με το κράτος και στο τέλος απευθύνει πρόσκληση.

Εκείνο που είπα είναι ότι το βίντεο δεν εμπνέει ούτε έχει κάποιο όραμα ώστε να υπάρξει κάποια επαφή με την ευρύτερη έννοια (χρονικά και χωρικά) του κράτους. Επίσης είπα ότι οι πολίτες θα “σκιαχτούν” και δεν θα πάνε, να μην νομίζουν ότι τους σνομπάρουν.

Τώρα όσον αφορά τον πολεμικό του ρόλο αν πάρουμε υπόψη τι λέει ο Sun Tzu ούτε σε αυτό το ρόλο αρμόζει τέτοιο βίντεο.

ritis75
ritis75
5 years ago

Εξαιρετική δουλειά. Προς ενημέρωση για τις υπό ναυπήγηση ΤΠΚ Νο6&7:

Γράφει ο

Νίκος Ανδριτσάκης
Γενικός Διευθυντής
Ναυπηγείων Ελευσίνας

Στις 22/5 δημοσιεύτηκε άρθρο στην ιστοσελίδα millitaire.gr με τίτλο «Πότε το ΠΝ θα παραλάβει τις πυραυλακάτους του» του κ. Γ. Τσιτσιλιάνου, υπεύθυνου του τομέα άμυνας στο Ποτάμι. Στο εν λόγω δημοσίευμα ο συντάκτης – αν και φαίνεται ενημερωμένος ─ αναρωτιέται δήθεν γιατί καθυστερούν οι παραδόσεις των δύο πλοίων, παρατηρεί με μνησικακία ότι «φαγώθηκαν» τα χρήματα και διαπιστώνει με στόμφο ότι δεν είμαστε ικανοί να υλοποιούμε κατασκευαστικά προγράμματα.

Αντιλαμβανόμαστε την αντιπολιτευτική διάθεση του συντάκτη, όμως το θέμα είναι σοβαρό – δηλαδή η παραγωγή δύο υπερσύγχρονων πολεμικών πλοίων – και δεν ταιριάζει σε πολιτικές αντιμαχίες. Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά:

Το 2009 το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) παράγγειλε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ΝΕ) την ναυπήγηση δύο υψηλής τεχνολογίας και με μεγάλη δύναμη πυρός πυραυλακάτους, με τεχνογνώστη την βρετανική εταιρεία ΒΑΕ (η οποία μάλιστα εισέπραττε τα 2/3 του συμβατικού τιμήματος). Είχαν ήδη κατασκευαστεί στα Ναυπηγεία άλλα πέντε όμοια πλοία με το ίδιο σχήμα. Το 2011 η ΒΑΕ, βλέποντας τις δημοσιονομικές δυσχέρειες της οικονομίας, εγκατέλειψε το πρόγραμμα καταγγέλλοντας τις συμβάσεις και η ναυπήγηση ουσιαστικά σταμάτησε.

Μετά από χρονοβόρες και επίπονες διαπραγματεύσεις με την ΒΑΕ, τα ΝΕ μαζί με το ΠΝ, κατάφεραν να συμφωνηθεί στα τέλη του 2014 η μεταφορά της τεχνογνωσίας των πλοίων στα ΝΕ (τεχνικές προδιαγραφές, σχέδια, άδειες παραγωγής κλπ) όχι μόνο χωρίς κανένα κόστος για το Δημόσιο και για τα ΝΕ, αλλά μάλιστα η ΒΑΕ υποχρεώθηκε να επιστρέψει περί τα 9 εκ. ευρώ. Ακολούθως (Δεκ. 2015) υπογράφτηκε νέα σύμβαση, τριμερής αυτή την φορά, μεταξύ ΠΝ, ΝΕ και Εργαζομένων (αυτή των 40 εκ.) διάρκειας 29 μηνών για την ολοκλήρωση του έργου.

Κατά την διάρκεια των μηνών αυτών έγινε στα ναυπηγεία ένα τιτάνιο έργο, ένας πραγματικός άθλος στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Παρά τις αμφιβολίες και τις αμφισβητήσεις που υπήρχαν αρχικά (ο κ. Τσιτσιλιάνος ήταν ένας αυτούς που αμφισβητούσαν), το έργο έχει εξελιχθεί ομαλά και γρήγορα: έχουν ολοκληρωθεί οι παραγγελίες όλων των συστημάτων και υλικών των πλοίων (σε πολλά από τα οποία έγιναν τροποποιήσεις στις αρχικές προδιαγραφές διότι είχε σταματήσει η παραγωγή τους), η αποπληρωμή τους είναι εξασφαλισμένη, η δε ενσωμάτωση των υλικών αυτών στα πλοία γίνεται αμέσως με την άφιξή τους στο ναυπηγείο.

Η ναυπήγηση των πλοίων δεν βρίσκεται «σε αρχικό στάδιο» όπως αναληθώς αναφέρεται στο παραπάνω άρθρο, αντίθετα η συνολική πρόοδος κατασκευής για το πρώτο πλοίο (Νο 6 της σειράς) βρίσκεται στο 85% – πρόκειται να καθελκυθεί άμεσα και να αρχίσουν οι δοκιμές παράδοσης – ενώ του δεύτερου είναι πάνω από 60% και όλα αυτά χωρίς την παρουσία και τις οδηγίες τεχνογνώστη.

Γιατί όμως παρατηρείται καθυστέρηση στις παραδόσεις των πλοίων από τις αρχικά προβλεπόμενες ημερομηνίες; Για αντικειμενικούς λόγους και χωρίς να υπάρχει καμία ευθύνη των μερών που υπέγραψαν την σύμβαση, υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα σοβαρές καθυστερήσεις στην άφιξη των υλικών και συστημάτων των πλοίων στο ναυπηγείο.
Παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα (δεν είναι τα μόνα):
Οι προπέλες του πρώτου πλοίου θα έρθουν στο ναυπηγείο τον προσεχή Αύγουστο, συνεπώς δεν μπορεί να ξεκινήσει η 6μηνη περίοδος δοκιμών παράδοσης πριν τον Σεπτέμβριο.
Το πυραυλικό σύστημα του δεύτερου πλοίου θα φθάσει στο ναυπηγείο τον Ιούλιο του 2020 και συνεπώς η παράδοσή του δεν μπορεί να γίνει πριν τον Σεπτέμβριο του 2020.
Τα παραδείγματα αυτά και μόνο αρκούν σε κάθε καλοπροαίρετο αναγνώστη να καταλάβει γιατί καθυστερούν τα πλοία. Πως δηλαδή θα κάνει δοκιμές το πλοίο στη θάλασσα χωρίς προπέλες, με κουπιά ή με πανιά; Πως το ΠΝ θα παραλάβει μια πυραυλάκατο χωρίς πυραυλικό σύστημα, τι θα έχει επάνω σφεντόνες;

Δεν «φαγώθηκαν» λοιπόν τα χρήματα του ΠΝ όπως κακόβουλα παρατηρεί ο συντάκτης του άρθρου. Αντίθετα αξιοποιήθηκαν και είναι η πρώτη φορά που ένα υψηλής τεχνολογίας πολεμικό όπλο, όπως μία πυραυλάκατος, παράγεται αποκλειστικά από ελληνικά χέρια. Ας μην μεμψιμοιρούμε λοιπόν αναζητώντας δικαίωση στον πολιτικό πεσιμισμό μας. Ας είμαστε υπερήφανοι για το έργο που έγινε στα ελληνικά ναυπηγεία. Ευτυχώς οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν.

Μήτσος Μάντζος
Reply to  ritis75

Δηλαδή αφου τα ΝΕ εχουν στά χέρια τους τις τεχνικές προδιαγραφές, σχέδια, άδειες παραγωγής κλπ. Μπουρουν να φτιάξουνε όσα θέλουνε, δηλαδή όσα τους παραγγείλει το πολεμικό ναυτικό, χωρίς να δώσουν αναφορά στην BAE; Η μπορούνε να εξάγουν σε Τρίτες χώρες την συγκεκριμένη πυραυλάκατο;

ritis75
ritis75
5 years ago

Είναι λογικές οι ερωτήσεις, να μας απαντήσει κάποιος γνώστης.

manolis
manolis
5 years ago
Reply to  ritis75

Αυτο που δε λεει ο κ. Γενικός Διευθυντής Ναυπηγείων Ελευσίνας, ειναι οτι η …”μεταφορά της τεχνογνωσίας των πλοίων στα ΝΕ” εγινε ακριβως διοτι τα ναυπηγεια Ελευσινας ΑΠΕΤΥΧΑΝ να τηρησουν τους συμβατικους ορους του προγραμματος , οχι μονο για τα Νο 6-7 ΤΠΚ της προαιρεσης που εκκρεμει η κατασκευη, αλλα και για το 4ο και το 5ο της αρχικης συμφωνιας των 5 Ρουσσεν – η δε ΒΑΕ επιθυμουσε να απεμπλακει.
Υπογράφτηκε το 2015 νέα σύμβαση μεταξύ ΠΝ, ΝΕ και …Εργαζομένων (!!!) διάρκειας 29 μηνών για την ολοκλήρωση του έργου, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ. Στην ουσια, με τη συμφωνια αυτη, εγινε προσπαθεια να ακολουθηθει και στην Ελευσινα το παραδειγμα των υποβρυχιων του Σκαραμαγκα : μισθοδοσια του συνολου των εργαζομενων (οχι μονο αυτων που εργαζονται στις ΤΠΚ) για 29 μηνες , ολοκληρωση των ναυπηγησεων ΑΠΟΥΣΙΑ του αρχικου κατασκευαστη και απεμποληση των αρχικων εγγυησεων καλης λειτουργιας…
Γιατι υπογραψαν τα ναυπηγεια συμφωνια 29 μηνων, χωρις εξασφαλισμενο χρονοδιαγραμμα παραδοσεων υλικων??? Σε καθε περιπτωση τα Ναυπηγεια ειναι υπευθυνα για τις εγκαιρες παραγγελιες της προπελας, των υλικων κλπ συστηματων, και οχι το ΠΝ που πληρωνει. Τα 2 ΤΠΚ της προαιρεσης, φτιαχνονται στο υποστεγο των ΝΕ πολυ πριν την τριμερη συμφωνια του 2014-15 και φυσικα ειναι γνωστο τι χρειαζοταν το καθενα για να ολοκληρωθει.
Το δε ερωτημα του φιλου Μήτσος Μάντζος ειναι ουσιαστικο, μονο στην περιπτωση που μπορουσαμε να φτιαξουμε και να εξαγουμε το πλοιο χωρις αδεια τριτου μπορουμε να μιλαμε για “πραγματικό άθλο”.
Τελος , θα ηταν ενδιαφερον ο κ. Γενικος , αφου επιμενει οτι δεν φαγωθηκαν τα 40 εκατ. ευρω, να μας πει τι εγιναν τα χρηματα που πηραν τα ναυπηγεια Ελευσινας για τις ΤΠΚ , ΠΡΙΝ τη συμφωνια του 2014-15.

tallyhogr
5 years ago

Ωραιο πράγμα να βλεπεις μαζεμενα σε ενα βιντεο ολα τα μουσειακά εκθέματα. Γενικα στο 2017 παιξαμε δυνατα με βίντεο αποτροπής και συνεχίζουμε δυναμικά και στο 2018. Τουλάχιστον απο βίντεο πάμε καλά, παίζει να σκιάχτηκαν οι γείτονες.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  tallyhogr

Το βίντεο έχει λίγο από όλα. Από την τρίηρη και το Αβέρωφ μέχρι U-214 και Super Vita. Αν τα τελευταία 2 τα θεωρείς μουσειακά (όπως π.χ και τα S-70) να το κοιτάξεις το πρόβλημα σου.
Η χώρα αυτά τα πλοία μπορεί να έχει. Αν ο Έλληνας δεν ήθελε διορισμούς, επιδόματα, ρουσφέτια, καλοπέραση με ξένα δανεικά, κτλ κτλ (π.χ Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ ούτε αυτοκινητοδρόμους δεν είχαμε… , επίσης στρατόπεδα και ΤΕΙ/ΑΕΙ σε κάθε πόλη, κτλ κτλ) αλλά ήθελε στόλο, αεροπορία, στρατό, τώρα θα είχαμε ότι καλύτερο σε αυτά.

tallyhogr
5 years ago

για την ωρα κοιταξε πρωτα το δικο σου προβλημα που νομιζεις οτι μια χωρα περιστρεφεται γυρω απο τον στρατο της…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  tallyhogr

Άμα μεταξύ άλλων βλέπεις U-214, Super Vita, S-70, πλοία 20 χρονών και μιλάς για μουσειακά εκθέματα είναι πασιφανές ότι εσύ έχεις το πρόβλημα.

Jolly Rogers
Jolly Rogers
5 years ago
Reply to  tallyhogr

@ tallyhogr,

Μία χώρα μπορεί να επιβιώσει χωρίς πολλά πράγματα – όχι πως αυτό είναι και σωστό, αλλά μπορεί να συμβεί.

Μπορεί μια χώρα να επιβιώσει χωρίς εξαγωγές; Μπορεί – όχι για πολύ αλλά μπορεί

Μπορεί μια χώρα να επιβιώσει χωρίς οικονομία; Μπορεί – όχι για πολύ αλλά μπορεί

Μπορεί μια χώρα να επιβιώσει χωρίς καν να έχει κυβέρνηση; Μπορεί – όχι για πολύ αλλά μπορεί

…όμως χωρίς στρατεύμα, δεν μπορεί. Στην παγκόσμια πολιτική ισχύει ο νόμος της ζούγκλας. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και όποιος βρεθεί αδύναμος, ανυπεράσπιστος, τρωτός θα τον καταβροχθίσουν τα θηρία για να ταϊσουν τα μικρά τους. Η τίγρις δεν θα χρειαστεί περισσότερο από ένα κτύπημα με τα νύχια της για να σκοτώσει ένα σκαντζόχοιρο – δεν είμαι όμως σίγουρος εάν θα μπορέσει να τον φάει. Ο καθένας εξοπλίζεται με ότι μπορεί. Όποιος όμως είναι εντελώς άοπλος δεν έχει καμία τύχη.

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago

Ωραια φαινονται ολα στο video αλλα χωρις να υποτιμω το ΠΝ ολοι ξερουμε οτι τα πραγματα δεν ειναι τοσο καλ

Πορτοκάλης Αλέξανδρος
Πορτοκάλης Αλέξανδρος
5 years ago

Μπορεί τα πράγματα να μην είναι τόσο καλά, αλλά δεν είναι και τόσο σκ**ά όσο λέτε/νομίζετε/θέλετε ορισμένοι.
Εκτός από μίζεροι, προσβάλλετε και τα στελέχη του κλάδου. Μπείτε και κάνετε μια επιχειρησιακη ανάπτυξη (ακόμα και) με μια Kortenaer και εκφέρετε απόψεις περί μουσειακών εκθεμάτων αργότερα.
Ζητώ συγγνώμη αλλά η ηττοπάθεια και ισοπέδωση των πάντων με ενοχλεί απίστευτα!

Καρατασιος παναγιωτης
Καρατασιος παναγιωτης
5 years ago

Δεν ειμαι μιζερος και δεν προσεβαλλα κανενααπλα βλεπω τα πραγματα καταματα τα 2/ 3 του ελληνικου ναυτικου ειναι πλοια κατασκευασμενα πριν σπο σχεδον 40 χρονια και οι πρωτοι που το ξερουν αυτο ειναι οι αξιωματικοι μας

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -