32.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣυνεχίζεται η ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολυηχητικού πυραύλου "Perseus", ευκαιρία και για την...

Συνεχίζεται η ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολυηχητικού πυραύλου “Perseus”, ευκαιρία και για την Ελλάδα;

Με συμφωνία που υπέγραψαν ο επικεφαλής της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, ο Βρετανός ομόλογός του της Διεύθυνσης Αμυντικού Υλικού και Υποστήριξης και ο διευθυντής της MBDA, η ανάπτυξη του Μελλοντικού Βλήματος Cruise και Αντιπλοϊκού Πυραύλου (Future Cruise and Anti-Ship Weapon) ή FC/ASW συνεχίζεται με νέους ρυθμούς. Η υπογραφή έλαβε χώρα στις 17 Φεβρουαρίου 2022.

EXOCET MM40 BLOCK 3c: Το έτερο υπερόπλο των FDI HN και οι μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει στο ΠΝ

Το πρόγραμμα FC/ASW είναι Γαλλοβρετανικής συνεργασίας για να αναπτύξει ένα σύγχρονο κατευθυνόμενο βλήμα εναντίον πλοίων και στόχων στην ξηρά με πολυηχητικές ταχύτητες. Το νέο βλήμα με το όνομα “Perseus” προορίζεται να αντικαταστήσει σε υπηρεσία από το 2028 τα Harpoon στο Βρετανικό Ναυτικό (RN) και τη βρετανική Αεροπορία (RAF), και τα Exocet στο γαλλικό Ναυτικό (Marine Nationale) και στη γαλλική Αεροπορία (Armée de l’air et de l’espace).

Το “Perseus” εκκίνησε το 2011 και το 2017 γνώρισε πλήρη ανάπτυξη καταλήγοντας σε δύο προκαταρκτικά οπλικά συστήματα. Με τα νέα συμβόλαια που υπογράφηκαν, η MBDA και οι βιομηχανικοί της συνεργάτες από τις δύο χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται στην εξέλιξη των δύο σχεδίων αξιολογώντας την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν μελλοντικές απειλές καθώς και τη δυνατότητα να προσδώσουν το επιχειρησιακό πλεονέκτημα με πλήγμα σε μεγάλο βάθος.

Πέρασε το τελικό τεστ ο νέος αντιπλοϊκός πύραυλος MARTE ER

Το βλήμα FC/ASW εξοπλίζεται με κινητήρα Ramjet για ταχύτητα 5 Mach, το ελάχιστο απαιτούμενο για τον χαρακτηρισμό του ως πολυηχητικό, έχει βάρος 800 κιλά εκ τον οποίων τα 200 κ. αποτελούν την  εκρηκτική κεφαλή ενώ διαθέτει κι άλλα δύο υποπυρομαχικά 40-50 κ. για καταστροφή παράπλευρων στόχων. Το βεληνεκές του φτάνει τα 300 χλμ. Μπορεί να πλήξει είτε από μεγάλα ύψη, τακτική κυρίως για χερσαίους στόχους ή σε προφίλ “sea-skimming” για στόχους επιφανείας.

«La Tribune»: Εμπόδισαν οι ΗΠΑ την πώληση SCALP στην Ελλάδα το 2020; «Ψέματα» απαντά ο Πάιατ

Γαλλία και Βρετανία έχουν μακρά παράδοση στη συνεργασία σε αμυντικά προγράμματα ανάπτυξης πολύπλοκων οπλικών συστημάτων. Αν και όχι πάντα επιτυχής, η συνεργασία αυτή έχει αποδώσει, όπως το βλήμα υποστρατηγικής κρούσης cruise SCALP/Storm Shadow, το κατευθυνόμενο βλήμα κρούσης επιφανείας FASGW (Future Anti-Surface Guided Weapon) και πολυεθνικής ανάπτυξης όπλα, όπως οι πύραυλοι Aster και Meteor.

Στο μεταξύ, η Βρετανία διερευνούσε κι άλλους τρόπους να αντικαταστήσει πρόωρα τους παρωχημένους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon Block 1C στα πολεμικά της με ενδιάμεσες λύσεις εκ των ενόντων. Προίόν αυτών των προσπαθειών ήταν ο Next Generation Interim Surface Ship Guided Weapon (I-SSGW)με την προοπτική να παραδοθούν από το 2023 αλλά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 2022.

Το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό, που είναι μεγάλος χρήστης του αμερικανικού βλήματος Harpoon, θα ενδιαφερθεί έγκαιρα για ανάλογες κινήσεις; Ήδη στην Τουρκία, έχουμε ανάπτυξη του εγχωρίου βλήματος ATMACA, που πλέον μπαίνει σε μαζική εφαρμογή.

Τουρκία: Ο αντιπλοϊκός ATMACA θα μπει σε όλα τα πλοία του Ναυτικού, αντικαθιστά τους Harpoon

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -