31.2 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕκσυγχρονισμός του ΣτόλουΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δεν υπάρχει θέμα επιλογής μεταξύ εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ και αγοράς μιας...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δεν υπάρχει θέμα επιλογής μεταξύ εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ και αγοράς μιας ακόμη FDI

Οι προηγούμενες ημέρες ήταν σχετικά “στεγνές” από πλευράς ειδήσεων εγχώριου αμυντικού ενδιαφέροντος. Kαθώς από τις αρχές του έτους, αν εξαιρέσουμε την υπογραφή της συμφωνίας για τα ελικόπτερα UH-60M Black Hawk, τίποτα ουσιώδες δεν συμβαίνει σε επίπεδο εξοπλισμών. Οι αμυντικές μας ανάγκες βέβαια παραμένουν όχι απλά πιεστικές, αλλά… αποπνικτικές. Ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό, που αναμένει την ανανέωση του Στόλου Επιφανείας.

Όπως εξηγήσαμε και σε προηγούμενο άρθρο, κρίσιμος αυτή τη στιγμή, για την εξασφάλιση ικανού αριθμού μονάδων, παραμένει ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, καθώς με το ίδιο ποσό δεν εμφανίζεται καμμία αντίστοιχης ισχύος/αριθμού σκαφών, εναλλακτική. Το πρόβλημα είναι πως πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, καθώς στη διαδικασία επιλογής δεν ακολουθείται η ανάλογη νομοθεσία, άρα η σύμβαση με τη γερμανοολλανδική κοινοπραξία, πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή. Το ίδιο έχει γίνει και με την αγορά των μαχητικών Rafale και των φρεγατών κλάσης “Κίμων”.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ ή αγορά 2 νέων κορβετών;

Κάτι τέτοιο όμως δεν ξέρουμε πόσο είναι εύκολο να γίνει από την πολιτική ηγεσία και αν υπάρχει η απαραίτητη “προθυμία”. Και όπως γνωρίζουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα γίνονται εύκολα στόχος της εκάστοτε αντιπολίτευσης, δικαίως ή αδίκως.

Τις τελευταίες μέρες έχει κυκλοφορήσει η άποψη πως το Πολεμικό Ναυτικό είναι μπροστά σε μια επιλογή, είτε την αγορά μιας 4ης φρεγάτας “Κίμων”, ή του εκσυγχρονισμού των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ, ως δηλαδή παρεμφερείς προμήθειες με περίπου το ίδιο κόστος. Κάτι τέτοιο, μπορούμε να πούμε επιβεβαιωμένα πως δεν ισχύει, και το Πολεμικό Ναυτικό ποτέ δεν κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε δυο διαφορετικά και μη σχετικά μεταξύ τους προγράμματα. Άλλωστε, ακόμη κι από πλευράς επιχειρησιακής λογικής, μια μόνο επιπλέον “Κίμων”, υψηλής τεχνολογίας και νεότευκτη, δεν μπορεί να αντικαταστήσει 4 αναβαθμισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΗΝ. Κάτι τέτοιο δεν θα τολμούσαν να προτείνουν ούτε οι αυστηρότεροι οπαδοί της αντίληψης περί “Μικρού ΠΝ”.

Η 4η Κίμων δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε το 2021, όταν έγινε η επιλογή του τύπου. Αν και η αρχική πρόθεση ήταν για αγορά 4 σκαφών, πήγαμε σε 3, συν μια option αγοράς, ως δικλείδα ασφαλείας. Στην περίπτωση που τα δημοσιονομικά μας επέτρεπαν κάτι τέτοιο, αλλά και για να έχουν επιλογές ανοιχτές οι ηγεσίες του ΠΝ και του ΓΕΕΘΑ στο μέλλον.

Αντίθετα, ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ ήταν στα προαπαιτούμενα του προγράμματος ενίσχυσης του ΠΝ που είχε ξεκινήσει με ανακοίνωση του πρωθυπουργού το Σεπτέμβριο του 2020. Έκτοτε, αντί για 4 φρεγάτες, αγοράσαμε μόνο 3, δεν ήρθε ποτέ η περίφημη “Ενδιάμεση Λύση”, ενώ ακόμη περιμένουμε τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ.Το ζήτημα λοιπόν είναι μεγαλύτερο και γενικότερο, και δεν μπορεί τα 3 διαφορετικά σκέλη μιας συνολικής προσπάθειας αναβάθμισης του Στόλου Επιφανείας, να τα βάζουμε να κοντράρουν μεταξύ τους ως “ανταγωνιστικά”, μήπως διασωθεί το ένα από όλα.

Έτσι ενώ παραμένει απόλυτα λογική, θεμιτή και απαραίτητη η αγορά μιας 4ης FDI, αυτό δεν μπορεί να ταυτίζεται ή να προβάλλεται ως αντίστοιχη “θυσία” των 4 ΜΕΚΟ. Αλλιώς περνάμε σε φάση αυτοχειρίας, όπου ένα Ναυτικό θα εγκαταλείπει σε απαξίωση λειτουργικά καράβια του -και τα καλύτερα που διαθέτει σήμερα- για να πάρει ένα και μόνο καινούργιο, χωρίς άλλη μεσοπρόθεσμη λύση.

Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: “Γαλλικός” εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ και αγορά κορβετών Gowind!

Κινδυνεύουμε να καταντήσουμε κουραστικοί, αλλά από το 2016 η σελίδα μας κάνει μια έντονη προσπάθεια να εξηγήσει την ανάγκη για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού....
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -