13.5 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΈνα Oscar II στην Βαλτική... υπό το βλέμμα ατελείωτων αισθητήρων του ΝΑΤΟ

Ένα Oscar II στην Βαλτική… υπό το βλέμμα ατελείωτων αισθητήρων του ΝΑΤΟ

Ένα πυραυλοφόρο πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Oscar-II εντοπίστηκε να πλέει στην επιφάνεια με κατεύθυνση προς την Βαλτική πριν λίγες μέρες. Η Ρωσία συνήθως χρησιμοποιεί μικρά υποβρύχια κλάσης Kilo συμβατικής πρόωσης ντίζελ στην περιοχή.

Παρόλο που κι αυτά τα υποβρύχια είναι σύγχρονα και με μεγάλη ισχύ αφού είναι εξοπλισμένα και με πύραυλους πλεύσης, ωστόσο η άφιξη ενός υποβρυχίου Oscar-II είναι μια τεράστια αύξηση της ρωσικής ναυτικής δύναμης αφού είναι από μόνο του ένα μικρό πυρηνικό όπλοστάσιο. Έτσι, όταν εμφανιστεί κάποιο, παρακολουθείται άμεσα από όλα τα μέσα του ΝΑΤΟ και τα κράτη της Βαλτικής.

Η άφιξή του είδε το φως της δημοσιότητας από ανοιχτές πηγές, αφού παρατηρήθηκε καθώς περνούσε κάτω από τη γέφυρα Great Belt Bridge που εκτείνεται στην είσοδο της Βαλτικής, έπρεπε να αναδυθεί κι έτσι ήταν ορατό για ένα μικρό διάστημα στις δημόσιες κάμερες επιτήρησης της γέφυρας.

Το υποβρύχιο πιστεύεται ότι είναι το Orel (K-266), το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στην παρέλαση της Ημέρας του Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη στις 26 Ιουλίου. Ωστόσο, η παρέλαση είναι απλώς η πρόφαση και συχνά υπάρχει κάτι… περισσότερο. Το υποβρύχιο μπορεί να συμμετάσχει σε ασκήσεις με άλλες μονάδες και θεωρείται ως επίδειξη δύναμης στη Βαλτική.

Το Orel είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό υποβρύχιο διότι σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναβαθμιστεί για να μεταφέρει τους νέους πυραύλους P-800 Oniks, αντικαθιστώντας τους αρχικούς πυραύλους P-700 Granit για αντιπλοϊκές αποστολές. Ο Oniks είναι υπερηχητικός και μπορεί να εμπλέξει τόσο πολεμικά πλοία όσο και στόχους εδάφους.

Η αναβάθμιση που πέρασε του επιτρέπει τη μεταφορά και των συμβατικών πυραύλων 3M14K Kalibr που θεωρούνται περίπου ισοδύναμοι με τους αμερικανικούς πύραυλους Tomahawk. Το θέμα είναι ότι κι οι δυο αυτοί νέοι πύραυλοι είναι μικρότερου μεγέθους από τους Granit, οπότε το συνολικό φορτίο αυξάνεται γεωμετρικά από 24 όπλα σε 72 αφού στον κάθε διαγώνιο σωλήνα χωράει πλέον στοίβα τριών πυραύλων.

Και οι δύο τύποι πυραύλων έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες στη Συρία αν και οι πρώτες βολές φαίνεται ότι είχαν περιορισμένη επιτυχία. Ωστόσο η επιχειρησιακή εμπειρία θα ήταν πολύτιμη για το ρωσικό ναυτικό ώστε να μπορέσει να τους βελτιώσει κι οι πύραυλοι να έχουν καλύτερη απόδοση σε μελλοντικές επιχειρήσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα τελευταία χρόνια η Ρωσία ανέπτυξε ισχυρά πυρηνικά υποβρύχια στη Βαλτική για την ετήσια παρέλαση της Ημέρας του Ναυτικού. Το 2017, το υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Typhoon Dmitry Donskoy, το μεγαλύτερο υποβρύχιο στον κόσμο, ηταν παρόν την παρέλαση. Στη συνέχεια, το 2018 ήταν ξανά η σειρά του Orel, και πέρυσι το Smolensk ίδιας κλάσης.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gunner
Gunner
3 years ago

Και τι ακριβώς φοβάται το ΝΑΤΟ από ένα και μόνο υποβρύχιο; Το δούλεμα πάει σύννεφο στην Δύση.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -