33.8 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ«Βρήκαμε» το P-3 «744»…

«Βρήκαμε» το P-3 «744»…

Π-3Ψ

Οι αναγνώστες του τεύχους ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 της Π&Δ το έχουν ήδη «ανακαλύψει» από την 1η Ιουνίου, αλλά επειδή πολλά ειπώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες για το πρώτo P-3 του ΠΝ, αρκετά από αυτά άκρως ενθουσιαστικά αλλά και κάποια ανακριβή είπαμε να κάνουμε και μια ανάρτηση εδώ για όλους τους υπόλοιπους.

Να σημειώσουμε με την ευκαιρία ότι ο ιστότοπος και το έντυπο έχουν πολύ στενή και άρρηκτη σχέση αλλά δεν είναι ένα και το αυτό. Ο πρώτος απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό και κάποιες φορές τα όσα αναρτώνται σε αυτόν έχουν αυτό τον προσανατολισμό. Από την άλλη η Π&Δ και όσοι εργάζονται για να προετοιμάσουν το κάθε τεύχος της είναι αυστηρά προσηλωμένοι στο πιστό αναγνωστικό κοινό που μας υποστηρίζει 40 (παρά κάτι) χρόνια. Φυσικά πάντα παροτρύνουμε τους πρώτους που δεν είναι αναγνώστες μας να μας επισκέπτονται στο έντυπο και φυσικά οι δεύτεροι να έχουν καθημερινή επαφή με το www.ptisidiastima.com. Θα προσπαθήσουμε μάλιστα στο μέλλον να δημιουργήσουμε και μια στενότερη «γέφυρα» ανάμεσα στους δυο χώρους με ύλη και αναρτήσεις που συμπληρώνει ο ένας τον άλλον. Τα παρακάτω είναι μια τέτοια προσπάθεια.

Επιστρέφοντας στο P-3 «744» κάποια στιγμή τον ερχόμενο Ιούλιο η «είδηση» θα είναι ότι πέρασε επιτέλους στα χέρια του Πολεμικού Ναυτικού.

Να θυμίσουμε ότι το πρώτο P-3B («152744») είχε μπει «επισήμως» στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στις 25 Ιουλίου 2016, σε τελετή που είχε γίνει με την παρουσία του τότε ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσα. (Π&Δ Νο 363). Το συγκεκριμένο αεροπλάνο ήταν ένα από τα πέντε που επιλέχθηκαν και με σκοπό  να αποτελέσει το P-3B ενδιάμεσης λύσης, μιας και έπειτα από ενδελεχή επιθεώρηση είχε βρεθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση (με την «πεντάδα» να συμπληρώνουν τα «153427», «153415», «153424» και «153441»). Πιο συγκεκριμένα, το «152744» είχε αξιολογηθεί ως αεροσκάφος Κατάστασης Α σε όλες τις παραμέτρους του (Δομή, Συστήματα αεροσκάφους, Συστήματα πιλοτηρίου, Συστήματα αποστολής, Γενική κατάσταση). [Κατάσταση Α: όλα τα απάρτια είναι λειτουργικά και χωρίς δομικά προβλήματα στην τελευταία πτήση του.]

Στη συνέχεια μπήκε στη διαδικασία PDM τριών φάσεων, μέσω της οποίας επέστρεψε σε πλήρη λειτουργική κατάσταση και επέκτεινε το «όριο ζωής» του (αρχικά για 1.800 ώρες και δυνητικά και με επιπλέον μελλοντικούς ελέγχους έως και 5.000 ώρες). Έχει διατηρήσει τα αρχικά του συστήματα (πτήσης/πιλοτηρίου και αποστολής) και ως αεροσκάφος «ενδιάμεσης λύσης» θα υποστηρίξει στη συνέχεια την επαναπιστοποίηση χειριστών, πληρωμάτων αποστολής και τεχνικών της 353 ΜΝΑΣ, ενώ θα καλύψει επιχειρησιακές ανάγκες (βλέπε παρακάτω).

Να σημειώσουμε ότι αεροπλάνο «153427», που είχε αξιολογηθεί ως Κατάστασης Β, θα αποτελούσε το δεύτερο αεροπλάνο «ενδιάμεσης λύσης». [Κατάσταση Β: όλα τα απάρτια είναι ακέραια ή διαθέσιμα. Θα απαιτηθούν επιπλέον λειτουργικοί έλεγχοι.]

Κάποια στιγμή αναφερόταν ότι το «153427» ίσως «φορούσε» (μόνο) το νέο πιλοτήριο ως μερικό πρωτότυπο της διαδικασίας εκσυγχρονισμού, αν και κάποιες πηγές αμφισβητούσαν αυτή την πρόθεση. Με εκείνο τον σχεδιασμό το «153427», θα επέστρεφε στο τέλος της ολοκλήρωσης του πλήρους προγράμματος MLU στα υπόλοιπα τρία («153415», «153424» και «153441») ώστε να «περάσει» και αυτό από τη διαδικασία και να γίνει το τέταρτο P-3HN της σύμβασης. Η πρόθεση αυτή για τη δημιουργία πρωτοτύπου δεν αναφέρθηκε ξανά, αλλά εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι σε κάποια φάση εγκαταλήφθηκε και η προοπτική δυο αεροσκαφών ενδιάμεσης λύσης.  Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η όποια εκμετάλλευση του «152744» θα εξαρτηθεί από την διαθεσιμότητα του αεροσκάφους. Ίσως καλύψει εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά είναι αμφίβολο αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε τακτικές επιχειρησιακές.

Τον Ιούλιο του 2016 είχε ανακοινωθεί ότι οι εργασίες PDM στο «152744» θα ολοκληρωθούν μέσα στο δεύτερο 6μηνο του 2017, ενώ το δεύτερο αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης «153427» θα ακολουθούσε το 2018 ώστε να εξασφαλίζεται η ελάχιστη διαθεσιμότητα ενός P-3B στην 353ΜΝΑΣ. Επρόκειτο για μια… υπεραισιόδοξη προοπτική και άνθρωποι με γνώση της κατάστασης επισήμαναν ότι «θα αποτελούσε ευχάριστη έκπληξη εάν το αεροπλάνο παραδιδόταν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018». Το «152744» άφησε το υπόστεγο κάποια στιγμή τον Μάρτιο του 2018 και «ταλαιπωριόταν» για εβδομάδες από πολλαπλές διαρροές. Τον Απρίλιο υπήρχε το… δίλημμα εάν θα ολοκληρωθεί η βαφή του και μετά θα γίνει δοκιμή κινητήρων (που είχαν πλήρως ανακατασκευαστεί) ή το αντίθετο. Τελικά η κατάσταση λύθηκε αυτοδικαίως (εν αναμονή πιστοποιημένου προσωπικού για τη δοκιμή των T56, οι οποίοι έχουν περάσει γενική συντήρηση) και επιλέχθηκε να ολοκληρωθεί πρώτα η βαφή. Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, οι πληροφορίες λένε (διότι δεν υφίσταται επίσημη ενημέρωση) ότι το «744» θα πετάξει κάποια στιγμή τον Ιούνιο και αν όλα πάνε καλά θα παραδοθεί στο ΠΝ τον Ιούλιο. Δηλαδή, σύμφωνα με όποιο από τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα και αν πάρουμε ως σημείο αναφοράς, το πρόγραμμα είναι καθυστερημένο από τρεις έως και έξι μήνες. Σύμφωνα με τα πλαίσιο που είχε γνωστοποιηθεί το 2016, τα τέσσερα πλήρως εκσυγχρονισμένα P-3HN θα πρέπει να παραδοθούν στο ΠΝ σταδιακά από το 2020 έως και το 2023.

Θα θέλαμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτι και με όλη την ευαισθησία και την αγάπη που έχουμε για τους ανθρώπους της ΕΑΒ, γνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση και το ποιος ευθύνεται για αυτή, το κρίσιμο ερώτημα είναι ένα: Θα επιλυθούν τα προβλήματα ή τα κρίσιμα προγράμματα των ΕΕΔ θα βασιστούν στη σαθρή σημερινή βάση;

Δυστυχώς η απάντηση δεν είναι αισιόδοξη. Για παράδειγμα, με περισσότερους από 1.400 εργαζόμενους σήμερα η εταιρεία είναι σοβαρά υποστελεχωμένη σε κρίσιμες ειδικότητες τόσο για την υλοποίηση του προγράμματος P-3HN όσο φυσικά και του F-16V. Υπό το καθεστώς της απόλυτης εξάρτησης από το δημόσιο στο οποίο λειτουργεί σήμερα η εταιρεία, το 2016 δρομολογήθηκε επιτέλους μια προσπάθεια πρόσληψης 160 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων. Σχεδόν 18 μήνες αργότερα η έγκριση των προσλήψεων εκκρεμεί από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Οι πλέον αισιόδοξοι πιστεύουν ότι ίσως οι πρώτοι 90 από αυτούς αρχίσουν να προσλαμβάνονται σταδιακά μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι, αν δεν ανακύψει κάτι… απρόοπτο.

Το ερώτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ενόψει (σε δυο και πλέον χρόνια βέβαια) έναρξης υλοποίησης του προγράμματος F-16V και του συνεπαγόμενου εκσυγχρονισμού των Block 50 (που μάλιστα η ΕΑΒ θα κληθεί να υλοποιήσει μόνη της και εκτός FMS)

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης

 

Περισσότερα για την επόμενη ημέρα των F-16V και το πρόγραμμα των P-3HN στο τεύχος μας που κυκλοφορεί! (ΙΟΥΝΙΟΣ 2018)

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ivychris
ivychris
6 years ago

Αφού ξεκινάτε με τίτλο…
«Βρήκαμε» το P-3C «744»… και συνεχίζετε με το “…επιστρέφοντας στο P-3C «744» κάποια στιγμή τον ερχόμενο Ιούλιο…”
ξαφνικά αλλάζετε σε “…το πρώτο P-3B («152744»)…” & “…ώστε να εξασφαλίζεται η ελάχιστη διαθεσιμότητα ενός P-3B στην 353ΜΝΑΣ.”,
για να καταλήξετε σε “…τα τέσσερα πλήρως εκσυγχρονισμένα P-3HN θα πρέπει να παραδοθούν στο ΠΝ σταδιακά από το 2020 έως και το 2023.”
Συντονιστείτε…γιατί 6 P-3B υπήρχαν

ivychris
ivychris
6 years ago

Αφού αντιληφθήκατε τι εννοούσα με το να διορθώσετε το “C” από την επικεφαλίδα του άρθρου και μέσα στο κείμενο, διατηρήσατε το “Επιστρέφοντας στο P-3C «744» κάποια στιγμή..”
ενώ όπως καλά γνωρίζετε, δεν υπήρξε ποτέ “P-3C” με Ελληνικά χρώματα, μόνο P-3Β.
Το αν κατηγοριοποιούνται ως Α, Β, C ή Δ όπως γράφετε δεν αφορά διαμόρφωση- έκδοση παραγωγής αλλά την επιλογή κατάστασης του ΑΦΝΣ.
Δεν έθεσα θέμα ακρίβειας αριθμών

alex
alex
6 years ago

Πάντως έχω την αίσθηση πως το περιοδικό κατά καιρούς είχε ταχθεί υπέρ αυτής της αναβάθμισης. Το θέμα δεν είναι αν είναι σωστή ή όχι αλλά αν έγινε την κατάλληλη περίοδο αφού δέσμευσε ένα τεράστιο ποσό όπου μπορούσε να είχε χρηματοδοτήσει άλλα προγράμματα. Έχει πραγματικά τόσο σημαντικά οφέλη αυτή η αναβάθμιση που έπρεπε πχ για χατίρι της να αφήσουμε τις meko χωρίς εκσυχρονισμό? Μπορεί τα ΑΦΝΣ όντως να είναι σημαντικά σε περίοδο ειρήνης και λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση αφού συλλέγουν πολύτιμες πληροφορίες αλλά πείτε μου με το ξέσπασμα πολεμικού επεισοδίου τι επιβιωσιμότητα έχουν σε ένα κορεσμένο περιβάλλον σαν του Αιγαίου? Τα έχουμε μόνο για την Ανατολική Μεσόγειο? Και πάλι ούτε εκεί αν δεν υπάρχει αεροπορική υπεροχή θα μπορέσουν να επιβιώσουν.. Δηλαδή προτιμούμε εκσυχρονισμένα P3 και όχι meko… Νομίζω η συγκεκριμένη επιλογή έχει αμφισβητηθεί όσο λίγες τα τελευταία χρόνια.. Μήπως ήταν απαίτηση των Νατοικών?? Πραγματικά τόσα χρόνια ένας να κάνει μία σοβαρή ανάλυση και να πει τα κονδύλια τα δεσμεύσαμε για τα P3 και όχι πχ για τις meko ή για κάτι άλλο για αυτούς τους λόγους..

alex
alex
6 years ago

Αγαπητό ΠΤΗΣΗ κ ΔΙΑΣΤΗΜΑ παρόλο που δεν είμαι ειδικός ούτε στρατιωτικός νομίζω έχω δικαίωμα να διερωτώμαι αν όντως έγινε η καλύτερη επιλογή στην διάθεση των κονδυλίων. Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την αξία των P3 αλλά αν έπρεπε να γίνει την συγκεκριμένη στιγμή. Τα κουκιά είναι μετρημένα.. Επίσης είναι θετικό ότι περισσεύουν κονδύλια από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και διατίθενται αλλού. Όσον αφορά τις meko έχετε γράψει πάμπολλες φορές (αφού είμαι πιστός αναγνώστης του περιοδικού σας σε αντίθεση με αυτό που υπονοήσατε) ότι χρειάζονται επειγόντως αναβάθμιση και δεν σας προσάπτω ότι έχετε πει το αντίθετο. Τέλος όσον αφορά το περιοδικό σας νομίζω πως το τελευταίο χρόνο έχει γίνει μία ποιοτική αναβάθμιση ως προς τα άρθρα σας και το συστήνω ανεπιφύλαχτα σε όλους αφού πλέον και με την πάροδο των χρόνων και την συσσωρευμένη εμπειρία έχετε εμπεριστατωμένες απόψεις..

CK
CK
6 years ago

Όχι μονο από συγκεκριμένο έντυπο.
Μην περιορίζεται μονο εκεί τη κριτική που έχει δεχθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Υπάρχουνε σοβαρότατα επιχειρήματα εναντίον του.
Και βεβαια τα “περί μακρύ και κοντό” ισχύουν και για αυτούς που το υποστηρίζουν.

alex
alex
6 years ago

Ας ελπίσουμε η μείωση του συνολικού κόστος να οφείλεται σε επιπλέον έκπτωση που μπορεί να πήραμε και όχι σε λόγω μείωσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των P3 με αφαίρεση εξοπλισμού..

Konstantinos Zikidis
6 years ago
Reply to  alex

Νομίζω ότι τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα λέει η Πτήση. Μπορεί να έχουμε κάποιες επιφυλάξεις αλλά το ΠΝ ήταν σθεναρά υπέρ της αναβάθμισης του Ρ3. Όστις θέλει να αμφισβητήσει το ΠΝ, ας το κάνει… Εγώ πάντως δεν πρόκειται. Δεν με παίρνει τ’ άθλημα.

Όσο για το συγκεκριμένο έντυπο που ξεκίνησε την (φθηνή) αντιπολίτευση, με τον θόρυβο που σήκωσε τελικά μάλλον “έδωσε πόντους” στον νυν ΥΕΘΑ, ο οποίος άλλωστε ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση (πριν το 2015), αν δεν κάνω λάθος με υπογραφή του νυν επικεφαλής της Αξ. Αντιπολίτευσης στο σχετικό ενημερωτικό… (Δεν κρίνω, ούτε κατηγορώ, παραθέτω γεγονότα).

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω μία λεπτομέρεια, η οποία δείχνει την σοβαρότητα αντιμετώπισης του θέματος, ενώ αναδεικνύει και το γεγονός ότι το κόστος ενός προγράμματος δεν περιορίζεται στην προμήθεια ή αναβάθμιση αλλά περιλαμβάνει και το κόστος υποστήριξης (το οποίο κατά κανόνα αντιστοιχεί περίπου στο 70% του κόστους κύκλου ζωής):
Το 2014 υπηρετούσα στην ΥΠΗΔ (Υπηρεσία Διακρίβωσης), μία διακλαδική Μονάδα της ΠΑ που αναλαμβάνει την διακρίβωση και επισκευή όλων των οργάνων – εργαλείων – συσκευών, και των τριών Κλάδων των ΕΔ. Προς το τέλος του 2014, μας είχε επισκεφθεί ομάδα τεχνικών της LM και του USN μαζί με έναν Αξκό του USN, για να δούν από κοντά τις δυνατότητες της ΥΠΗΔ (η οποία ακολουθεί ούτως ή άλλως αμερικανικά πρότυπα σε μεγάλο βαθμό) και να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει υποδομή για την διακρίβωση των δοκιμαστικών συσκευών του Ρ3. Με άλλα λόγια, πέραν της υποδομής που υπάρχει στην Ελευσίνα, τα υπόστεγα, τον εξοπλισμό υποστήριξης, τα ανταλλακτικά κλπ, εξετάστηκε ακόμα και η δυνατότητα διακρίβωσης των δοκιμαστικών συσκευών…

kkalev
kkalev
6 years ago

Αγαπητή Πτήση, τα P-3 ήταν ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από την τρέχουσα κυβέρνηση το οποίο δέσμευσε κονδύλι ύψους 500 εκ €. Με βάση το ποσό το οποίο πλέον γνωρίζουμε ότι θα προορίζεται για εξοπλισμούς κάθε χρόνο, το πρόγραμμα δέσμευσε εξοπλιστικά κονδύλια ενός έτους για την υλοποίηση του.

Ακόμα και αν κάποιος παραμείνει αυστηρά στα όρια του ΠΝ γρήγορα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πληθώρα από προγράμματα που θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα και να χρηματοδοτηθούν πρώτα:
* Αναβάθμιση Meko
* Σύγχρονες τορπίλες
* Ναυπήγηση +2 υποβρυχίων (δέχομαι ότι συνδέεται με το καθεστώς των ναυπηγείων).
* Αναβάθμιση των Erieye η οποία θα μπορούσε να συνδυαστεί με επιπλέον αισθητήρες για ναυτική επιτήρηση.
* Εκκίνηση προγράμματος νέων φρεγατών.

Πραγματικά τα P-3 ήταν η νούμερο 1 προτεραιότητα;

kkalev
kkalev
6 years ago

Νομίζω θα συμφωνήσετε όμως ότι οι Meko και οι τορπίλες αποτελούσαν και αυτές προτεραιότητες του 2010 (και ακόμα μεγαλύτερες προτεραιότητες του 2015). Θεωρώντας ότι οι επιτελείς είχαν πληροφορηθεί πρώτοι από όλους για τα κονδύλια που θα ήταν διαθέσιμα από το 2015 και μετά μου προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση ότι έβαλαν πρώτα στη λίστα τα P-3 και δέσμευσαν κονδύλια ενός έτους.

Τα erieye τα ανέφερα γιατί μέσω εκσυγχρονισμού θα μπορούσαν πιθανότατα να αναλάβουν μέρος της ναυτικής επιτήρησης με κατάλληλους αισθητήρες οπότε λειτουργούν ως εναλλακτική.

G
G
6 years ago

Η καραμελα αυτοι ξερουν καλύτερα καλο ειναι να σταματησει. Οχι δεν εχουν παρει τις καλύτερες αποφασεις παντα και οι μιζες εχουν κατα καιρους επιρρεασει αποφασεις. Τοσα λεφτα πεταχτηκαν για τα Ρ3 και ο στολος μενει απο καραβια και τορπίλες. Αφηστε λοιπον το ξερουν καλυτερα.

G
G
6 years ago

δηλαδη για εσας ολα εχουν γινει σωστα τα τελευταια 40 χρονια γιατι αυτοι
ενταξει αυτο λεει πολλα και δεν χρειαζεται να πουμε κατι αλλο
Απλα δεν εχει νοημα
λυπαμαι

G
G
6 years ago

μιας και δειχνει οτι εχετε απολυτη εμπιστοσυνη στις οποιες αποφασεις κατα καιρους εχουν παρθει μαθετε λοιπον πως ανθρωποι που γνωριζαν απο οικονομικα μας εφεραν ως εδω
ανθρωποι που γνωριζαν απο εξωτερικη πολιτικη εφεραν αυτη την συμφωνια για την ΠΓΔΜ
Ανθρωποι που γνωριζαν εχασαν μαχες και εδαφη απο τραγικα λαθη
και ανθρωποι που γνωριζαν απο εξοπλισμους εφεραν την ευθηνη για μιζες δις ευρω και στρατιωτικοι παρεα με πολιτικους αφησαν την πολεμικη βιομηχανια της χωρας για χαριν εισαγωμενων συστηματων (και ενα μικρο παραδειγμα ) τους στρατιωτες με ατομικο εξοπλισμο δεκαετιας του 60
ολοι αυτοι ετσι ελεγαν οτι
τα συμπερασματα ας τα βγαλουν οι αναγνωστες

Fingolfin
Fingolfin
6 years ago
Reply to  alex

Υποθέτω πως, αν όχι στο Αιγαίο, θα χρειαστούν και σε Ιόνιο και Λιβυκό πέλαγος. Ποτέ δε ξέρεις που μπορεί να βρίσκεται ένα υποβρύχιο.

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
6 years ago

-EAB Ti ειχες Γιαννη τι΄χα παντα…

-Καντε μου μια χαρη…τωρα που το βρηκαμε το Ρ-3…ας το κρατησουμε εκει για παντα….

-Δε μας κανανε τα Αυστραλιανα ΕΤΟΙΜΑ (πλην ισως δομικης) α/φη.

-Νεα ΜΗ-60R…(3η υποεκδοση) πανακριβα οταν κανεις δουλεια με μεταχειρισμενα που με λιγοτερο κοστος τα φερνεις ολα στο ιδιο επιπεδο…

-”…Το ερώτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ενόψει (σε δυο και πλέον χρόνια βέβαια) έναρξης υλοποίησης του προγράμματος F-16V και του συνεπαγόμενου εκσυγχρονισμού των Block 50 (που μάλιστα η ΕΑΒ θα κληθεί να υλοποιήσει μόνη της και εκτός FMS)..”
Επιτρεψτε μου να πω οτι δεν υπατχει ερωτημα.Ειναι πλεον γεγονος.
…τα -50 πεθανανε οταν επιλεξαμε τα -52+ Adv…για αναβαθμιση σε ”V”.Οσο πιο νωρις το παραδεχτουμε…

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
6 years ago

A fact is a fact no matter what…..
και στο κατω-κατω ξερετε τι λενε για τις γνωμες…τωρα πως γινεται να ειναι σεβαστη η γωμη καποιου και να αφηνουμε υποννοουμενα-ειρρωνειες..τα δεχομαι χαριν της ανω των 35 ετων σχεσης μας…

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
6 years ago

Aν δεν ειναι fact η αδυναμια αναβαθμισης των -50 (ποτέ δεν απαντα κανεις με τι λεφτα,,απο ποιον και πότε) τοτε μαλλον παιζουμε με τις λεξεις.
Το ιδιο κανουμε και οταν δεν θεωρουμε ειρωνεια τα περι ναυαρχων της πολυθρονας (που επαναλαμβανονται) οπως και το να θεωρειτε
οτι ”απαιτησα” σε αντιθεση με αλλους το να συμφωνισετε μαζι μου.
Και ναι…εχω απλα αλλη μια γνωμη..αλλωστε ολοι εχουν μια.

JohnnyB
JohnnyB
6 years ago

Ο τίτλο του άρθρου αναφέρει το #744 σαν έκδοση C ενώ το ΠΝ απ’ότι ξέρουμε διαθέτει μόνο έκδοσης Β.
Έγινε κάποια αναβάθμιση (που δεν ανακοινώθηκε) κατά την επαναφορά σε επιχειρησιακή κατάσταση?

Γιώργος70
Γιώργος70
6 years ago

Χωρίς ΑΝΦΣ δεν υλοποιείται η πολύ καλή ιδέα που είναι η μετατροπή της ΑΣΔΕΝ σε στρατηγείο αρχιπελάγους.Είναι σημαντικοτερης προτεραιότητας απο τα επιμέρους που γράφονται γιατι αφορά μακροχρόνια διακλαδική δομή.Ειναι αυτονόητα τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα γιατί αφορά συνεργασία όλων των asset του Αιγαίου.
Ειναι νούμερο 1 προτεραιότητα!!
Η υλοποίηση δεν πάει καλά και σε αυτό προφανώς δεν ευθύνεται η ιδέα.

Spirit
Spirit
6 years ago

Τι στρατηγείο ΑΣΔΕΝ και ΑΦΝΣ ρε παιδιά ήμαρτον που ειναι και Νο1 προτεραιότητα. Πως τα πετάτε έτσι. Με 500εκ. η ΑΣΔΕΝ από μεταχειρισμένο υλικό γίνονταν τούμπανο και η προτεραιότητα ειναι το ΑΦΝΣ?

Παναγιώτης Ελ Σισι
Παναγιώτης Ελ Σισι
6 years ago
Reply to  Spirit

Πως θα αντιμετωπιστούν οι κινήσεις γύρω και μέσα στην ΑΟΖ?
Το ΑΦΝΣ θα μπορέσει να εντοπίσει έγκαιρα στόχους πάνω και
κάτω από την επιφάνεια και να συντονίσει κινήσεις η να μεταδόσει
δεδομένα στην διοίκηση που δεν μπορούν να αποκτηθούν με άλλο
μέσο, η στην ίδια ποσσότητα και ποιότητα και στον ίδιο χρόνο.

antonis.
antonis.
6 years ago

Γνωριζουμε τον οπλισμο που θα μπορουν να φερουν τα P-3HN?

Γιάννης Παυλίδης
Γιάννης Παυλίδης
6 years ago

Πολύ ευχάριστο πως το πρόγραμμα προχωράει εστω με τις όποιες καθυστερήσεις.

Δεν καταλαβαίνω την αντιπολιτευτική διάθεση ορισμένων αφου και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασισει τον εκσυγχρονισμό των P-3B απλά δεν είχε προχωρήσει σε υπογραφή της σύμβασης… όταν την υπέγραψε ο ΣυριζΑΝΕΛ, θυμηθήκανε ξαφνικά πως είναι ακατάλληλα. Bέβαια όποια χώρα έχει P3 και δεν μπορεί να αγοράσει P8 τα αναβαθμίζει.

Τα P3C που αποσύρονται σήμερα δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση απο τα δικά μας B δομικά,ο εξοπλισμός τους χρήζει αντικατάστασης και θα πρέπει να συνοπολογίσουμε και το κόστος απόκτησης τους.

kkalev
kkalev
6 years ago

Νομίζω ότι οι περισσότεροι δεν αμφισβητούν την επιχειρησιακή αξία των P-3 όσο τις εξοπλιστικές προτεραιότητες. Αν το Ελληνικό κράτος δαπανούσε 2 δις € το χρόνο σε εξοπλισμούς λίγοι θα γκρίνιαζαν, δαπανά όμως 500 εκ. € ετησίως και είχε να προχωρήσει σε μείζον πρόγραμμα εξοπλισμού μία δεκαετία.

Να το θέσω διαφορετικά. Αν το 2015 ήσουν Υπουργός Άμυνας και γνώριζες ότι το καλοκαίρι του 2018 η Τουρκία θα κρατούσε ομήρους Έλληνες στρατιωτικούς, θα ετοιμαόταν να στείλει δικό της γεωτρύπανο στην Μεσόγειο, είχε σταματήσει με πολεμικά πλοία Κυπριακές γεωτρήσεις και οι πολιτικές δυνάμεις της διαγωνιζόταν στο ποιός θα πάρει πίσω περισσότερο Ελληνικά νησιά (που υποτίθεται κατέχουμε παράνομα) τι θα προτιμούσες να υπογράψεις;

Το πρόγραμμα των P-3 το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2023, πρόγραμμα αγοράς νέων τορπίλων για τα υποβρύχια ή εκσυγχρονισμό των Meko; Προσωπικά σίγουρα δε θα έδινα απόλυτη προτεραιότητα στο πρώτο. Αυτό λέμε.

Γιώργος
6 years ago

Γνωρίζουμε μήπως εάν τα αεροσκάφη διατηρήσουν την ικανότητα ASW και ΑSuW; Θα μπορούν να μεταφέρουν όπλα;

Γιώργος
6 years ago

Στον εξοπλισμό που κατα καιρούς έχει δημοσιοποιηθεί, απουσιάζει ο ανθυποβρυχιακος εξοπλισμός, ξέρουμε κάτι επ´αυτού;

Spirit
Spirit
6 years ago

Νεοελληνική τραγωδία να υπολογίζουν 100εκ. για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200 και να δεσμεύουν 500εκ. που μπορούσαμε να πάρουμε να πάρουμε καινούργια έστω και μικρότερα αεροσκάφη ΑΦΝΣ.
Πέρασε στο πάνθεον της νεοελληνικής παράνοιας…

GK
GK
6 years ago

προβληματα … με παλια υδραυλικα!
Ισως τελικα οι εργασιες στα υπολοιπα θα χρειαστει να ειναι ποιο εκτεταμενες απο οτι εχει υπολογιστει!
Τα F16B50 τελικα μαλλον θα γινουν συγκρησιμα με τα «B50+/Adv»!
Αρα οι εργασιες σε αυτα θα πληρωθουν ξεχωριστα.
Μηπως θα μπουν «τσ..α» και τα «20» Β30 της προς σχηματισμο OCU; Τα απαρτια -τουλαχιστον ρανταρ και Η/Υ αποστολης- που θα φυγουν απο τα «Β52» φτανουν και περισευουν.
Τελικα η κοστολογιση του προγραμματος εκσυγχρονισμου του συνολου του στολου των F16 ποια θα ειναι κατα την δικη σας εκτιμηση;

ΥΓ Μπορειτε να ανεβασετε μια ξεχωριστη αναρτυση με τις νεοτερες πληροφοριες που να ανανεωνεται σε περιοδικη και τακτικη βαση;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
6 years ago

Σε ερώτηση σε πρώην Α/ΓΕΝ αν τα Ρ-3 ήταν η Νο 1 επιχειρησιακή προτεραιότητα του Π.Ν, απάντησε όχι. Πάντως τόνισε ότι είναι από τις άμεσες προτεραιότητες.
Το θέμα των Ρ-3 έχει να κάνει και με το ΝΑΤΟ και τα εθνικά μας συμφέροντα. (ανακήρυξη της ΑΟΖ και μετά επιτήρηση της)
Σε ερώτηση αν τα Ρ-3 είναι η καλύτερη λύση. Προτιμότερη ήταν άλλη αλλά δεν γινόταν να αγοράσουμε άλλα αεροπλάνα. (ειδικά νέου τύπου)
Αυτά που έχουμε, αυτά αξιοποιούμε.

FOX
FOX
6 years ago

Τρατζικ, προσωπικά πιστεύω ότι κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτές τις επιλογές.
Ελπίζω ο χρόνος να μην με δικαιώσει…

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
6 years ago

Όλη η κακοδαιμονία του ελληνικού κράτους σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που για τα διεθνή δεδομένα είναι τίποτα. Παροπλίζεται, υπογράφεται αργά η σύμβαση, υλοποιείται αργά από άλλη κυβέρνηση αλλά εν τέλει βγαίνει εκτός χρονοδιαγράμματος. Είναι ή δεν είναι προτεραιότητα κανείς δεν γνωρίζει. Είναι ή δεν είναι η κατάλληλη πλατφόρμα και πάει λέγοντας.

Τώρα, πως ολόκληρη η ιεραρχία (πολιτική και στρατιωτική) είναι παντελώς ανίκανη να υλοποιήσει ένα ρημάδι χρονοδιάγραμμα… Με τι μούτρα εμφανίζονται μπροστά σε αμερικανούς, κινέζους και ρώσσους.

Εγώ θα ντρεπόμουν.

a.o.
a.o.
6 years ago

Οι ΗΠΑ, έχουν παραλάβει ήδη 84 Ρ-8 Poseidon, αποσύροντας σημαντικό αριθμό P-3C.
Η Αυστραλία έχει παρλάβει 6 P-8 ως τώρα, αντικαθιστώντας μέρος του στόλου των AP-3C που διαθέτει.
Παραγγελία για P-8, έχουν θέσει επίσης Νορβηγία, Βρετανία, Ινδία.
Πραγματικά αδυναττώ να καταλάβω για ποιόν λόγο έπρεπε να εκσυγχρονίσουμε τα δικά μας πολύ παλιά και ταλαιπωρημένα P3B, τα οποία ουδέποτε είχαν εκσυγχρονιστεί, αντί να αγοράσουμε σε προνομιακή τιμή P-3C, ή ακόμα και να ζητήσουμε παραχώρηση, από μια από τις πηγές που προανέφερα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
6 years ago
Reply to  a.o.

Tα αμερικανικά P-3C αν και είναι πιο σύγχρονα από τα δικά μας Ρ-3B, είναι πιο καταπονημένα. Κάτι ανάλογο ισχύει με τα αυστραλιανά που αν θυμάμαι καλά ειπώθηκε ότι δεν έχουν πλέον ζωή.
Ποια προνομιακή τιμή ? Είπαν οι Αμερικάνοι ότι τα πουλάνε σε προνομιακή τιμή ?? Ούτε τα παραχωρούν. (εκτός αν δεχτούμε πρώτα να εκσυγχρονιστούν για να τους τα ακουμπήσουμε χοντρά)

α.ο.
α.ο.
6 years ago

Προφανώς δεν θα μάθουμε ποτέ ενδεχόμενη τιμή για αγορά αποσυρόμενων P3C, αφού ποτέ δεν ρωτήσαμε καμία από τις πιθανές πηγές (ΗΠΑ ή άλλη). Το ότι αποσύρονται και αντικαθίστανται από P8, αφήνει ένα περιθώριο να πιστέψει κανείς πως η τιμή μάλλον θα ήταν καλή. Ίσως να υπήρχε και η δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης. Δεν θα μάθουμε γιατί δεν ρωτήσαμε.
Επίσης, δομική αναβάθμιση θα γίνει και στα P3B, τα οποία λάβαμε την δεκαετία του 90. Τα P3B παραδίδονταν από το 1965 ως το 1969. Τα P3C, παραδίδονταν από το 1969 ως το 1990 σε συνεχώς αναβαθμιζόμενες εκδόσεις. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως δεν θα μπορούσαμε να βρούμε κάτι σε καλύτερη κατάσταση από τα δικά μας P3B, είτε από ΗΠΑ, είτε από αλλού.

Giorgos Tsagkaris
Giorgos Tsagkaris
6 years ago

Mια χαρα τα εδιναν οι Αυστραλοι(με την αναγκη για δομικο να παραμενει,που ετσι και αλλιως γινεται και στα δικα μας).
Λεπτομερεια…αυτα ηταν πραγματικα α/υ α/φη,ενω αυτο που φτιαχνουμε εμεις τωρα,μαλλον οχι….

Γιάννης Παυλίδης
Γιάννης Παυλίδης
6 years ago

Αυτά τα λέτε εσείς, στοιχεία έχετε?

Γιατι για παράδειγμα η Γερμανία αγόρασε σε “προνομιακές τιμές” τα 8 ολλανδικά P3C ( 50 εκατομύρια ευρώ άνα αεροσκάφος ) και έχει επενδύσει πολύ μεγάλα ποσά για να τα εκσυγχρονίσει (500 εκατομύρια ευρώ) και προς το παρρόν πετάει μόνο 1(!) απο αυτά…. υπολογίζουν επίσης πως θα χρειαστούνε τουλάχιστον άλλα 200€ ευρώ σε αναβαθμίσεις μέχρι το 2025.

Γιάννης Παυλίδης
Γιάννης Παυλίδης
6 years ago

Οπως και να έχει,σκάφος και μηχανές είναι ίδιες τα P3-B και P3-C είναι τα ίδια. Διαφορά υπήρχε στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό ο οποιος και για τις 2 εκδόσεις είναι παρωχημένος.Το πρόγραμα MLU δίνει και στα 2 αεροσκάφοι 15.000 ώρες πτήσης. Ο εξοπλισμός είναι βέβαια ανάλογα με τα θέλω και το πορτοφόλι του πελάτη.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -