28.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗP-8A Poseidon στο κυνήγι κινεζικών ‘boomers’

P-8A Poseidon στο κυνήγι κινεζικών ‘boomers’

Τα κινεζικά στρατηγικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων δείχνουν σαν μιας άλλης εποχής όμως οπλισμένα με πυρηνικούς JL-2 είναι μια απειλή που το αμερικανικό Ναυτικό παίρνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. Εκτός από την επίσπευση της ναυπήγησης νέων επιθετικών υποβρυχίων κλάσης Virginia και την ανάπτυξη drones τύπου Triton στο Γκουάμ, η απόκτηση περισσοτέρων ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών P-8A Poseidon είναι η απάντηση του Ναυτικού στο πρόβλημα.

Η αυξανόμενη ισχύς του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN) στον Ειρηνικό οδήγησε πρόσφατα στην ανάθεση συμβολαίου ύψους 2,4 δις. δολαρίων στην Boeing για την κατασκευή 19 επιπλέον P-8A. Από αποστολές επιτήρησης της κινεζικής δραστηριότητας στην Νότια Σινική Θάλασσα και υποστήριξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας αμερικανικών πολεμικών σκαφών στην περιοχή, τα αεροσκάφη του τύπου αναμένεται να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο για τον περιορισμό του «κινεζικού επεκτατισμού» λειτουργώντας ως δύναμη αποτροπής ενάντια στα υποβρύχια πυρηνικών πυραύλων (SSBN) του Πεκίνου.

Τα τελευταία χρόνια, τα κινεζικά ‘boomers’ (όπως είναι γνωστά στην γλώσσα του αμερικανικού Ναυτικού τα στρατηγικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων) έχουν επεκτείνει την παρουσία τους, εντοπιζόμενα όλο και πιο μακριά από τις ακτές του Δυτικού Ειρηνικού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του National Air and Space Intelligence Center, το 2017 οι Κινέζοι διέθεταν 48 πυραύλους JL-2 σε υποβρύχια SSBN τα οποία προκαλούν εύλογη ανησυχία στο Πεντάγωνο καθώς εάν αναπτυχθούν βορειοανατολικά των Κουρίλων μπορούν να πλήξουν τα 2/3 των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πιστεύεται ότι το κινεζικό Ναυτικό έχει επιχειρησιακά οκτώ πυραυλοφόρα υποβρύχια κλάσης ‘Jin’ κατά ΝΑΤΟ (Τύπος 094) εξοπλισμένα με 12 πυραύλους JL-2 τα οποία διαδέχθηκαν τον Τύπο 092 –το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων που σχεδιάσθηκε και ναυπηγήθηκε στην Ασία. Κάθε JL-2 (κωδ. ονομασία ΝΑΤΟ: CSS-NX-4) φέρει 3-4 πυρηνικές κεφαλές (MIRV) ισχύος 90 κιλοτόννων εκάστη ή μία 250-1.000 κιλοτόννων ενώ η εμβέλεια των συγκεκριμένων όπλων εκτιμάται ότι φθάνει τα 7.200 χλμ. Ο διηπειρωτικός πύραυλος στερεών προωθητικών τρίτης γενιάς JL-3 «Γιγαντιαίο Κύμα 3» που δοκιμάστηκε στις 24 Νοεμβρίου 2018 στην Θάλασσα Πόχάι, απέναντι από την Κορέα, λέγεται ότι έχει εμβέλεια άνω των 9.000 χλμ και προορίζεται να εξοπλίσει την μελλοντική κλάση κινεζικών στρατηγικών υποβρυχίων.

«Κάθε φορά που ένα υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού αναχωρεί για περιπολία, το αμερικανικό Ναυτικό πρέπει να το παρακολουθεί έτοιμο να το βυθίσει εάν επιχειρήσει να εξαπολύσει πυρηνικούς πυραύλους προς τις ακτές μας» τόνιζε ενώπιον του Κογκρέσου ο Πλοίαρχος Τζέιμς Φάνελ, πρώην Διευθυντής Πληροφοριών του Στόλου του Ειρηνικού. Η έκθεση του National Defense University «China’s new undersea nuclear deterrent strategy doctrine and capabilities» επισημαίνει ότι λόγω της δυσκολίας αναχαίτισης κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων, ένας έξυπνος τρόπος αντιμετώπισης της απειλής θα ήταν τα κινεζικά υποβρύχια να μπορούν να καταστραφούν πριν προλάβουν να εκτοξεύσουν τους πυραύλους τους. Εδώ μπαίνει το P-8A Poseidon.

Εκτός από επιτήρηση των κινεζικών SSBN, ο τύπος είναι σε θέση να συνδράμει αποτελεσματικά στο κυνήγι των κρυμμένων ‘boomers’. Σημαντικά ταχύτερο από τα ανθυποβρυχιακά P-3 Orion τα οποία αντικαθιστά, οι έξι επιπλέον δεξαμενές καυσίμου που διαθέτει επιτρέπουν την έρευνα ευρύτερων τομέων και την παραμονή σε περιπολία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο οπλισμός του περιλαμβάνει τορπίλλες και βλήματα Harpoon αλλά και 129 ηχοσημαντήρες (sonobuoys) που κάνουν το κυνήγι ενδιαφέρον.

Δεδομένου ότι το P-8A δύναται να αναπτύσσει sonobuoys από μεγαλύτερα ύψη απ’ ότι ελικόπτερα ή άλλα χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη, μπορεί να επιχειρεί διακινδυνεύοντας θεωρητικά λιγότερο από τυχόν εχθρική αντίδραση. Επίσης, αντίθετα με τα drones, το Poseidon δεν εντοπίζει απλώς ένα υποβρύχιο με το ραντάρ AN/APY-10 ή τους ηλεκτρο-οπτικούς/υπέρυθρους αισθητήρες του αλλά εκτελεί και προσβολή εναντίον του.

Σημειωτέον ότι οι ηχοσημαντήρες που φέρει διευρύνουν το ανθυποβρυχιακό δίκτυο που στήνουν πολεμικά πλοία, μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, drones εφοδιασμένα με διάφορους αισθητήρες και επιθετικά υποβρύχια. Ρίχνοντας σε προκαθορισμένα βάθη υδρόφωνα και μια μαγνητική πυξίδα συνδεδεμένα μέσω καλωδίου με έναν ραδιοπομπό που επιπλέει στην επιφάνεια, τα sonobuoys του P-8A μπορούν να μετατρέπουν την ακουστική ενέργεια από το νερό σε ραδιοσήμα το οποίο αποστέλλεται στους υπολογιστές του αεροσκάφους για επεξεργασία.

Με τους ηχοσημαντήρες τους τα Poseidon δύνανται να ενισχύσουν το πυκνό δίκτυο υδροφώνων, αισθητήρων και στρατηγικά ανεπτυγμένων assets (πυρηνικά υποβρύχια) που εκτείνεται από περιοχές ανοικτά των ακτών της βόρειας Κίνας ως τις Φιλιππίνες και από εκεί μέχρι την Ινδονησία. Η ενίσχυση του δικτύου, γνωστού ως ‘US Navy Fish Hook Undersea Defense Line’, μειώνει τις πιθανότητες των κινεζικών στρατηγικών υποβρυχίων να αποπλεύσουν από τις βάσεις τους για περιπολία χωρίς να εντοπισθούν.

Με τα κινεζικά υποβρύχια υπό την απειλή προσβολής υποτίθεται ότι ένα δυνητικό πυρηνικό πλήγμα εν καταδύσει καθίσταται πολύ πιο δύσκολο: τα ανθυποβρυχιακά P-8A εκτός από παράγων αποτροπής μπορούν να γίνουν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ μονάδων επιφανείας και επιθετικών υποβρυχίων του αμερικανικού Ναυτικού για την παρακολούθηση των ‘boomers’ του PLAN, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των μέσων της «πυρηνικής τριάδας» των ΗΠΑ.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Βασιλης 2
Βασιλης 2
5 years ago

Μετα το missile gap και το bomber gap της ΕΣΣΔ περασαμε στην απειλή των κινεζικών boomers και στο οτι οι Ρώσοι μας “απειλούν” με τα 10 Su-35 που φτιάξανε πέρσι και τις 2 κορβετες που εριξαν στη Κασπία θάλασσα…Πραγματικά ποσο σανο ταιζουν την αμερικανική κοινωνία δε περιγράφεται. Αντι να ασχοληθούν με τους 50 εκατομμύρια ανασφάλιστων και πεινασμενων και να ρίξουν λεφτα σε κατι τελειως πρωτοποριακό, συνεχίζουν να ταιζουν το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα με δις δολάρια αγνοώντας τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου

Nikodimos Pavlidis
Editor
5 years ago

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα ανασφάλιστων και πεινασμένων. Είναι λίγο δύσκολο να βρεθείς στις ΗΠΑ και να μην βρεις δουλειά ώστε να λύσεις αυτά τα δυο προβλήματα. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για Κίνα και Ρωσία. Κι εντάξει, οι ΗΠΑ είναι η κακιά ιμπεριαλιστική υπερδύναμη κτλ κτλ κτλ. Κίνα και Ρωσία τι δικαιολογία έχουν και ταΐζουν τα δικά τους στρατιωτικο-βιομηχανικά συμπλέγματα με χρήματα που (ειδικά στην περίπτωση της Ρωσίας) δεν τους περισσεύουν;

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -