33.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑΝΑΛΥΣΗ: Τι γίνεται με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ; Γιατί δεν προχωρά;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι γίνεται με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ; Γιατί δεν προχωρά;

 

H χτεσινή μέρα είχε τέσσερις καλές ειδήσεις σε ότι αφορά τις εξελίξεις που τρέχουν σε συγκεκριμένα αμυντικά προγράμματα. Πρώτα τα νέα UAV MALE, που όλα δείχνουν να προηγείται το IAI Heron, μετά η προμήθεια 4 ελικοπτέρων τύπου MH-60R, το τελικό στάδιο της σύμβασης FOS για τα 11 ελικόπτερα S-70B6 αλλά και τα τελικά στάδια της αξιολόγησης των τορπιλών βαρέους τύπου για τα υποβρύχια 214ΗΝ.

Μιλάμε για προγράμματα που πιθανότατα να αθροίζουν κοντά στα 400 εκ. ευρώ (εξαιρούμε τα UAV MALE που θα πάνε με την μέθοδο της ενοικίασης), αλλά όπως “φώναζαν”, δικαίως οι αναγνώστες μας, πουθενά δεν γράφουμε τίποτα για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ, ενώ επίσης πουθενά δεν αναφέρουμε κάτι για αγορά μεταχειρισμένων φρεγατών.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη

Υπάρχει λόγος που δεν γράφουμε κάτι. Δεν υπάρχει κάτι να γράψουμε. Το θέμα των φρεγατών απασχολεί το ΠΝ, αλλά δεν υπάρχει κάτι να σας πούμε άμεσα. Δυστυχώς. Μπορούμε όμως να σας μεταφέρουμε ότι γνωρίζουμε, και να κάνουμε υποθέσεις για τους λόγους που ο εκσυγχρονισμός δεν προχωρά, όπως δεν προχωρά και η λύση αγοράς μεταχειρισμένων φρεγατών για να καλυφθούν τα τεράστια κενά.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το ΠΝ θέλει επιτέλους να κάνει κάτι σοβαρό, όπως η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει με τις ΜΕΚΟ200ΗΝ αλλά έμεινε στην μέση (ποτέ δεν αγοράστηκαν οι τελευταίες δυο της κλάσης, πιθανότατα αναβαθμισμένες). Θέλει να ξέρει τι πρέπει να γίνει, και χρειάζεται πλοία.

Ποια είναι η σχέση των αυστραλιανών φρεγατών Adelaide με τη προσφορά για κατασκευή των LCS στην Ελλάδα;

Ναι, οι Adelaide και οι Bremen είναι μια εξαιρετική λύση για άμεση ενίσχυση, αλλά αν αυτά τα πλοία δεν μπουν σε μακροχρόνιο σχεδιασμό, τότε είναι άχρηστα, και κάθε ευρώ γι’αυτά πεταμένο.

Το έχουμε ξαναγράψει, το ΠΝ χρειάζεται να ξέρει από τώρα τι θα γίνει στο μέλλον με τα νέα πλοία. Θα εξηγήσουμε όσο μπορούμε πιο απλά την γενική “σκέψη”. Ας υποθέσουμε πως ο εκσυγχρονισμός “κλείνει” προς μια λύση TACTICOS/CMS330, και αντίστοιχα κάποια από τα SMART-S/NS100. Η λύση είναι ουσιαστικά “αμερικανική“, και εκεί πάνω θα “κουμπώσουν” όλα τα οπλικά συστήματα των φρεγατών. Ακολούθως αγοράζονται οι Adelaide, και μαζί έρχονται και νέοι SM-2. Τότε θα είναι πολύ δύσκολο να πάμε σε πλοία με ASTER 30 και SETIS, την στιγμή που όλο το υπόλοιπο ναυτικό θα είναι “αμερικανικό”.

Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/Belh@rra/ΜΕΚΟ200/ASTER να “χτυπήσουν” τους Αμερικάνους και τις Adelaide/LCS/SM2;

Αν αντίστοιχα, προχωρήσουμε με SETIS, και λύσεις “γαλλοποίησης” των ΜΕΚΟ200ΗΝ, η λύση των LCS άλλων λύσεων που εξετάζει το ΠΝ θα έχουν τελειώσει. Το ΠΝ, μέχρι το γαλλικό “ενδιαφέρον” (στενό μαρκάρισμα) εξέταζε πράγματι γερμανικές και ολλανδικές σχεδιάσεις, που θα άξονα θα είχαν κάποιο προηγμένο ραντάρ 3D (APAR II ή άλλο αντίστοιχο), και φυσικά τους ESSM/SM-2.

Οι Γάλλοι μπήκαν “σφήνα” στην διαδικασία, και τελικά έχουν καταφέρει να “τραβήξουν” την προσοχή του ΠΝ στις λύσεις που προτείνουν (ASTER, Seafire 500, Belh@rra). Μέχρι τότε, ένα πλοίο που πραγματικά είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον ήταν η κλάση Omega, μια λύση που πράγματι θα έφερνε το ΠΝ σε μια άλλη διάσταση (όπως και η κλάση FTI/Belh@rra).

Αποκαλυπτήρια για τη νέα ολλανδική φρεγάτα!

Τώρα, θεωρητικά το θέμα των Belh@rra θα είχε κλείσει, και τα δυο πρώτα πλοία θα είχαν παραγγελθεί. Αν είχε αυτό σαν δεδομένο το ΠΝ, τότε θα ήξερε πως να πορευτεί για τα υπόλοιπα προγράμματα (Adelaide ή LaFayette κλπ), όπως και για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Τελικά η υπόθεση της χρηματοδότησης φαίνεται να “ναυαγεί”, συνεπώς το ΠΝ έχει ανάγκη το ΥΠΟΙΚ.

Οι ΜΕΚΟ θα υπηρετούν άλλα 20 χρόνια, συνεπώς θα πρέπει να έχουν κάποια συμβατότητα με τα νέα πλοία. Οι εκσυγχρονισμένες S έχουν φάει τα “ψωμιά τους” κι αυτό σημαίνει πως το πολύ πάμε για μια δεκαετία ακόμη σε υπηρεσία. Για τις μη εκσυγχρονισμένες δεν θέλουμε να μιλήσουμε πλέον, θα μας κατηγορήσουν για “λαϊκιστές”.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες οι επιλογές για άμεση ενίσχυση του ΠΝ αν δεν αγοραστούν οι Adelaide;

Νέο πλοίο πρέπει να κλείσει άμεσα, και η πρώτη επιλογή πρέπει να είναι κάποια λύση AAW, αλλιώς χωρίς αεράμυνα περιοχής το ΠΝ δεν μπορεί να κάνει και πολλά στην Ανατολική Μεσόγειο (δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση να το καταλάβει αυτό κανείς). Τώρα, αν η AAW δυνατότητα θα γίνει με ASTER ή με SM-2 αυτό είναι κάτι που πρέπει να λυθεί ΤΩΡΑ.

Μετά, θα δούμε και τις λύσεις για μεταχειρισμένα πλοία. Οι Adelaide είναι εκεί, δεν ξέρουμε βέβαια για πόσο, όπως είναι και οι Bremen, κάπου θα υπάρξουν διαθέσιμες και οι ελαφρά οπλισμένες La Fayette ενώ το ΠΝ δείχνει να προτιμά κάτι πιο πολύ σε Karel Doorman.  Αλλά αν δεν κλείσει το Νέο Πλοίο, πως να ενδιαφερθεί για κάτι άλλο;

Όλο αυτό, συμπαρασύρει και τον εκσυγχρονισμό, αν και αυτός, υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ήταν “ανεξάρτητος”. Το ξαναλέμε, οι ΜΕΚΟ θα πλέουν για άλλα 20 χρόνια, συνεπώς η κάθε λύση μπορεί να προσθέσει ή αφαιρέσει πόντους από τις άλλες προμήθειες.

ΑΠΟΨΗ: Θα το κάνετε “ΠΛΕΥΣΗ και ΔΙΑΣΤΗΜΑ” με τόσα ναυτικά θέματα; Αν χρειαστεί, μέχρι ανακήρυξης ΑΟΖ, ναι!

Η δική μας προσέγγιση είναι γνωστή. Κάθε καθυστέρηση υπάρχει κίνδυνος να πληρωθεί με αίμα. Η αναθεωρητική Τουρκία καραδοκεί σε κάθε βράχο του Αιγαίου, ενώ ανόητες προσεγγίσεις περί “συνδιαχείρισης” τις προσπερνάμε γιατί θα κατηγορηθούμε για “Αντιπολίτευση”. Αν τώρα, δεν προχωρήσουν οι αναγκαίες προμήθειες του ΠΝ, τότε η “συνδιαχείριση” θα είναι το λιγότερο, γιατί θα πάμε σε “απομείωση” του νησιωτικού μας αποθέματος. Και τότε θα χάσουμε όχι απλά νησιά, αλλά και την γλώσσα (που είχε πει γνωστός πολιτικός), αλλά τα αυγά και τα πασχάλια. Θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε “Ενίσχυση του ΠΝ τώρα” όσο αντέχουμε…

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Βαγγέλης
Βαγγέλης
5 years ago

Η λύση δεν είναι στις μεταχειρισμένες φρεγάτες. Αν θέλουμε να έχουμε έναν αξιόμαχο στόλο φρεγατών πρέπει α) να εκσυγχρονιστούν ΠΛΗΡΩΣ οι φρεγάτες που βρίσκονται σήμερα σε ενεργό υπηρεσία β) να βρεθεί μετά από λογική σκέψη και διαγωνισμό (χωρίς αιώνιες συνεδριάσεις, συζητήσεις και υποσχέσεις χωρίς αποτέλεσμα) μια νέα φρεγάτα η οποία θα ναυπηγηθεί στην Ελλάδα, πχ η Bellhara ή κάποια έκδοση LCS και να αγοράσουμε 4-6 γ) σταδιακή απόσυρση σε βάθος 15ετιας των εκσυγχρονισμένων φρεγατών και αντικατάστασή τους με πιο εξελιγμένες εκδόσεις από τις καινούργιες φρεγάτες που θα έχουν ήδη ναυπηγηθεί και στο ιδανικό των ιδανικών σεναρίων με άκρως Ελληνική Φρεγάτα. Έτσι το πολεμικό ναυτικο δεν θα παραμείνει αξιόμαχο για 5-6 χρόνια ακόμα με μια μέση λύση όπως οι Adelaide , αλλά θα μπει στην νέα εποχή των φρεγατών με καινούργια πλοία που μπορούν να αξιοποιηθούν ως και για 30 χρόνια. Βέβαια τα λόγια και τα όνειρα ωραία είναι, αλλά λεφτά για να εκσυγχρονιστούν όλες οι MEKO και οι S και παράλληλα να αγοράσουμε 4-6 καινούργιες φρεγάτες δεν υπάρχουν άμεσα…

MisCo
MisCo
5 years ago

Αν θες κάτι γρηγορα, τοτε η ναυπηγηση στην Ελλαδα θα πρρεπει να αποκλειστει. Τουλάχιστον η ως τωρα εμπειρια δεν ηταν και πολυ καλη.

Νικος
5 years ago
Reply to  MisCo

Οντως σε κανει να φυσας και στο γιαουρτι, ασε που εχει φτασει παρα πεντε

sotbak
sotbak
5 years ago

+1 από μένα, αλλά καίγονται στο ΠΝ για Φ/Γ έστω μτχ

Sarouman21
Sarouman21
5 years ago

Είναι επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN. Όταν έχεις περιορισμένο κονδύλι προς διάθεση, πρώτα φροντίζεις να αξιοποιείς τα πλοία που διαθέτεις και μετά κοιτάς για την απόκτηση μεταχειρισμένων σκαφών (πόσο μάλλον καινούριων). Συνήθως, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, αυτό που έχεις ήταν καλύτερο από αυτό που θέλεις να πάρεις (όσον αφορά τα μεταχειρισμένα). Για νέα σκάφη, από την επόμενη δεκαετία μπορεί να ξεκινήσει ναυπηγικό πρόγραμμα, αλλά πάντα στο πλαίσιο του διαθέσιμου budget. Τώρα, πού βλέπουν μερικοί τη δυνατότητα απόκτηση 4-6 φρεγατών αεράμυνας (κόστους 700-800 εκα. ευρώ έκαστη), είναι πραγματικά να απορεί κανείς…

nik.13
nik.13
5 years ago

Ποιες φρεγατες δηλ να εκσυγχρονισεις;;τις S που ειναι 35 χρονων;;;Οι μονες που ειναι σε υπηρεσια κ μπορουν να εκσυγχρονιστουν ειναι οι ΜΕΚΟ…Αλλα κ αυτες με 150εατομυρια που λενε δεν φτανουν ουτε για 1.5 φρεγατα…

-Νομιζω οτι κανεις λαθος οταν λες οτι δεν πρεπει να παρουμε μεταχειρισμενες φρεγατες…αυτες με μικρο κοστος κ σε ελαχιστο χρονο μπορουν να αναβαθμισουν πολυ την δυναμη με ελαχιστα χρηματα…πχ οι Adelaide…μπορεις να παρεις 3 με 180 εκατομυρια…κ ειναι καλυτερες απο ολες αυτες που εχεις..

Το κερδος σου ειναι οτι κερδιζεις χρονο για να μπορεις να σχεδιασεις τις επομενες αγορες σωστα κ οχι οπως τωρα που οποια φρεγατα με οποιο κοστος …

Οταν μιλας για αγορα 4-6 πλοιων…καταλαβαινεις οτι θελεις πανω απο 4-6 δις…..κ θα τις εχεις σε μετα απο 3 χρονια….

CK
CK
5 years ago

No news is bad news for the case:
Τα αξιόλογα μεταχειρισμένα δεν θα περιμένουν το ναυτικό να αποφασίσει:
Ώσπου να αποφασίσουμε η Χιλή θα έχει κλείσει και τις ADELAIDE και τις 2 ολλανδικές M.
Θα μένουν μονο 2 M βελγικές που μάλλον θα τις αποσύρουν προς το τέλος της επομενης δεκαετίας.
Οι BREMEN αποσύρονται φέτος η άλλη το 021 και εάν δεν εκδηλώσουμε σύντομα ενδιαφέρον θα τις κανιβαλίσουν και αυτές.
Εάν προχωρήσουν αυτά που γράφατε περί MH-60R στα 250 MILL τότε το ναυτικό η μάλλον αυτοί που αποφασίζουν για αυτό έχουν ξεφύγει από τη κοινή λογική
Η επομενη κυβeρνηση θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες.
Μια τα P3και τώρα ταMH-60R και το ναυτικό πάει στη δεκαετία του 70με πλεούμενα παλιοσίδερα και λίγα σύχρονα SV και 214

observer
observer
5 years ago

Οι ΜΕΚΟ σηκώνουν πολύ ωραίες αναβαθμίσεις, για τις οποίες δεν ενδιαφέρεται κανείς!!!!εκ των πολιτικών!!!!!Οι Standard θα μπορούσαν και αυτές να σηκώσουν αρκετούς εκσυχρονισμούς,αφού έχουν χώρους.Πχ θα μπορούσαμε να έχουμε 8 συνολικά εκσυγχρονισμένες φρεγάτες, με βαρύ εξοπλισμό αν κάποιος πριν 10-12 χρόνια σκεφτόταν ότι
πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει το ΠΝ.Σήμερα απλώς θα συζητούσαμε για κορβέτες και τη ναυπήγησή τους εν Ελλάδι.Αλλά όπως είπε ένας μέγιστος πολιτικός, πετρέλαια δεν υπάρχουν!!!

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  observer

+1

JohnnyB
JohnnyB
5 years ago

Η αναποφασιστικότητα κοντεύει να μας κοστίσει άσχημα.

Από τις δύο λύσεις που έχουμε μπροστά μας και οι δύο είναι καλές αλλά πιο σημαντική αυτή που μας καλύπτει τρύπες άμεσα άρα η Αμερικανοποίηση.

Ψυχρά κ ρεαλιστικά αν το δούμε εφ’όσον οι Γάλλοι είναι απών σε άμεση ενίσχυση του Στόλου μας με μεταχειρισμένες μονάδες (FREMM ή έστω La Fayette) πριν την παραγγελία και κατασκευή νέων Belh@rra τότε η απόρριψη στην πρόταση τους δυστυχώς είναι μονόδρομος.

Να τονίσω ότι σε αυτό φυσικά δεν φταίνε η Γάλλοι που όντως έχουν πάρα πολύ αξιόλογα πλοία, τεχνολογία και όπλα αλλά εμείς που αφήσαμε το Π.Ν να φτάσει σε αυτήν την κατάντια την τελευταία δεκαπενταετία+ χωρίς προγραμματισμό, σοβαρότητα και ευθύνη πάνω απ’όλα.

Digenis
Digenis
5 years ago

Για να μην προχωράει το θέμα πιστεύω ότι εξετάζουν τον γαλλικό εκσυχρονισμό των ΜΕΚΟ .Κατά πόσο το Seafire 500 μπορεί να καθοδηγήσει ESSMbl1/2 ή και αν όντος μπορούν οι Μεκο να πάρουν Aster15 πάνω . Μπορεί να θέλουν και το οκ των γαλλων οτι μπορούν να βαλουν πάνω στις μπελχαρα μια οκταδα ΜΚ41 για 32 ESSM και τα υπόλοιπα οπλα να είναι γαλλικά . Μετά πάμε και σε προγραμματισμό . πρεπει να διορθωθουν τα ναυπηγεια ,να προγραμματιστή δυνατότητα παράλληλων ναυπηγήσεων πχ νέα υποβρύχια ενω ταυτόχρονα ναυπηγείτε σχέδιο για μικρές και μεγάλες μπελχαρα .Τα σχεδια που θα μπουν στα ναυπηγεια πρεπει να αποδωσουν πολλα πλοια μεγαλα και μικρα και να μπορει το ενα να υποστηρίξει το άλλο .Η οικονομοτεχνική μελετη δεν ειναι ευκολη ,αλλά δεν μπορει να πει κανεις τους οτι δεν ειχαν χρόνο !!! Μη τρελαθούμε !!! Είναι αδικαιολόγητοι .

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago
Reply to  Digenis

Εγώ πιστεύω πως έχουν αξιόλογες προτάσεις από Γερμανία (ΜΕΚΟ Α200), Γαλλία και ΗΠΑ. Απλά πρέπει να παρθεί μια απόφαση που θα έχει πολλαπλά οφέλη. Το να πάρει η Lockheed και άλλο συμβόλαιο μου φαίνεται too much. Δηλαδή θα πρέπει να μας δώσει “γη και ύδωρ”, που δεν το πιστεύω.
Θεωρώ πως η “μάχη” είναι ανάμεσα σε Γαλλία/Γερμανία με τη 2η να έχει σαφή πλεονεκτήματα αν το θελήσει πραγματικά (συμβατά όπλα και αρκετό υλικό προς παραχώρηση, όπως Eurofighter, Leopard, Marder, PzH 2000, F122, F123, κτλ). Ένα μεγάλο συμβόλαιο 8 ΜΕΚΟ Α200 + 2 U214 (κοντά στα 5 δις) με αμερικανικά όπλα και γενναία παραχώρηση στρατιωτικού υλικού και εξαγορά ναυπηγείων, ΔΕ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ. Αλλά αυτή τη στιγμή δε γνωρίζουμε το μέγεθος των προσφορών και των διακυβευμάτων, αλλά γνωρίζουμε την ανευ προηγουμένου αμερικανολατρεία των τελευταίων ετών (δεν έχω κάτι με τις ΗΠΑ, απλά δε γίνεται να πάρουν όλα τα συμβόλαια).

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  Fingolfin

Δεν ακούστηκε ποτέ κάτι για Γερμανικό , ουτε καν τα τασακια για τις νέες φρεγάτες !!! .Οι Α200 είναι μικρές θεωρητικά για το σκάφος που θέλουμε για τους ρόλους που θα αναλάβει .Τα μεγαλύτερα γερμανικά έχουν βγάλει πολλά προβλήματα …. Οποτε δεν θεωρω οτι υπάρχει Γερμανική εμπλοκή στην προμήθεια .Υποβρηχια θα ξανα δουμε οταν και εφοσων λυθη το θεμα με τον Σαφα και τα χρήματα που πήρε αγύριστα .

nik.13
nik.13
5 years ago
Reply to  Digenis

Μα ειναι δυνατον να μιλαμε για αστερ 15 στις ΜΕΚΟ;;;τι θα σου δωσει δηλ ο αστερ 15 παραπανω απο μια οκταδα ΜΚ41 για 32 ESSM η συνδιασμο SM2 K ESSM ;;;
ΑΣΤΕΡ 15 Κ ESSM ειναι βασικα ιδιας κατηγοριας…
Ενα σοβαρο ρανταρ….εναν εκτοξευτη ωστε να περνει λιγους sm2 [εστω κ 6] κ 16-24 ESSM ….Αλλαγη σοναρ κ τους νεους χαρπουν με ακτινα τα 200 χιλιομετρα [μεταφεροντας αυτους που εχει πανω στις πυραυλακατους] κ ειναι σουπερ για αλλα 20 χρονια…

Digenis
Digenis
5 years ago
Reply to  nik.13

Ο Aster 15 είναι λιγο καλύτερος πύραυλος κινηματικά και ποιο αυτόνομος απο τον ESSM ,ακομα και του bl2 .Αυτο δεν σημαίνει όμως οτι νπε και καλά θα τον αγοράσουμε γιατι υπαρχουν και αλλοι πολυ παραγοντες που επηρεάζουν μια νεα αγορά .. Αντίστοιχος του ESSM ειναι ο MICA με λιγότερη ακτίνα δράσης .

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
5 years ago

Αν όντως ισχύει ότι εξετάζονται ταυτόχρονα οικονομικοί και βιομηχανικοί παράγοντες (πχ μπάτζετ για προμήθειες και ναυπηγεία) τότε είναι μια αρχή. Παρόλα αυτά δεν τους εμπιστεύομαι, δεν θεωρώ το ΠΝ ικανό για κάτι τέτοιο αν κρίνω από τις επιλογές του παρελθόντος. Και ξαναλέω, δεν μπορεί η Ελλάδα να τα αγοράζει όλα απ` έξω, πρέπει να φτιάξει και κανά πλοίο μόνη της. ΘΤην εγχώρια εμπλοκή θα πρέπει το ΠΝ να τη λάβει στα υπ`όψιν αν θέλει να κάνει αξιόπιστο, ολοκληρωμένο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό προσαρμοσμένο στις δικές του ανάγκες.

Alex
Alex
5 years ago
Reply to  G-164g ag-cat

Στην κατάσταση της οικονομίας σήμερα (μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και μένα θηριώδες δημόσιο χρέος ) αλλά και με ναυπηγεία χρεωκοπημένα & υπό διάλυση (δείτε super vita), οι εγχώριες ναυπηγήσεις είναι ένα ωραία αστείο, που το λέμε για να περνάει η ώρα.

Διονυσης
Διονυσης
5 years ago

Προσωπικα θα ελεγα οτι οι Bellh@ra ειναι αξιοπιστο και ολοκληρωμενο πλοιο οταν κοιταμε στα επομενα 15 χρονια. Τωρα επειδη οπως ολοι ξερουμε οτι δηλαδη αυτα που θα αγορασουμε θα τα χρησιμοποιησουμε για 40 χρονια δεν πιστευω οτι το γαλλικο σχεδιο μπορει να προσαρμοστει σε μελλοντικες απειλες με αποτελεσμα αργοτερα ισως να χρειαστουν αμερικανικες αναβαθμισεις στα γαλλικα συστηματα με οτι αυτο συνεπαγεται στο κοστος τελους ζωης για το πλοιο δηλαδη οπλα laser καλυτερα radar για εντοπισμο πολυηχητικων πυραυλων ή stealth αεροπλανων, σμηνη drone κλπ. Επισης ενας κινητηρας που μπορει να δωσει στην καλυτερη των περιπτωσεων 27 κομβους θα αποδειχτει αχρηστος στην ενσωματωση των παραπανω αισθητηρων ή οπλων γιατι πολυ απλα δεν θα παραγει την απαιτουμενη ενεργεια για την λειτουργεια τους. Βεβαια κατανοω οτι παντα αγοραζουμε αυτα που ειναι διαθεσιμα σε εμας και δεν μπορουμε να κανουμε τιποτα για αυτο.

Digenis
Digenis
5 years ago

Τι ειπες τωρα !!! Laser στο πολεμικο ναυτικο ενω εχει ακομα τις S … σαν εξωγήινος μοιάζεις .Αναρωτιεμε ποσες γενιες τεχνολογιας εχουν χαθει για το ΠΝ και λεν χωρίς να σκύβουν το κεφαλι οτι ειναι αξιόμαχοι .

observer
observer
5 years ago

Διονύση καλά το έπιασες!!!Η Ιστορία δε θα μας δικαιολογήσει για τις κοντόφθαλμες πολιτικές μας. Σίγουρα όμως αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε καλά μεταχειρισμένα και ικανά εργαλεία. Τα άλλα τα καινοτόμα που αναφέρεις τα έχουν εξωβελίσει οι δικοί μας από τη σκέψη τους δεκαετίες τώρα. Να μην αναφέρω ελληνικές εφευρέσεις που σου έδιναν κάποιο τακτικό πλεονέκτημα που αντιμετώπισαν αδιαφορία-σνομπισμό και οτιδήποτε άλλο!!!Παράδειγμα,μίλησε κανείς για drone σε μονάδες του ΠΝ???

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
5 years ago

Διονύση συμφωνώ μ’ αυτά που λες τα έχω αναφέρει κι εγώ στο παρελθόν. Υπάρχει μόνο, έκδοση (μελέτη) της Belharra μεγαλύτερου μήκους κατά 9m, ίσως εκείνη να έχει μικρότερους περιορισμούς.

aris32
aris32
5 years ago

το βρισκω λογικο να μην γινεται καμια κινηση απο την στιγμη που δεν εχουμε ακομα βρει τροπο χρηματοδοτησης των νεων φρεγατων και ποιες θα ειναι αυτες .
το κακο ειναι οτι χρονος δεν υπαρχει .

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  aris32

Ασε να πιάσουν 30 χρόνια στην πλάτη οι ΜΕΚΟ για να τις αναβαθμίσουν ΕΜΖ και να υπηρετούν μέχρι να κλείσουν 50 χρόνια ζωής στην θάλασσα!!!

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  Spirit

μην ειρωνευεσαι . ξαναλεω θεωρω λογικο να κοιτανε τουλαχιστον οι εκσυχρονισμενες μεκο και τα νεα πλοια να ειναι οσο το δυνατον ομοια . μου φαινεται λογικο .
αν θελεις να φωναζουμε και λεμε ιαχες πολεμου και ολα αυτα τα εθνικιστικα παραληρηματα καλο ειναι να παμε στο pronews να συζηταμε για τα su35gr και τα οπλα των Ε .

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  aris32

Ποια νέα πλοία αγαπητές από που σου προκύπτει κάτι τέτοιο;
Το τρένο για ένα σοβαρό EMZ για τις ΜΕΚΟ κοντεύει να χαθεί. Τι περιμένεις να δεις καμιά θεαματική αναβάθμιση ή «γαλοποιηθεί» το καράβι με 30 χρόνια στην πλάτη;
Στο οπλισμό δεν θα προκύψει καμιά παρέμβαση, ούτε καν ESSM bl.2

Onair
Onair
5 years ago

H ανάλυση θα έπρεπε να ξεκινά από την εύρεση των οικονομικών πόρων για να γίνει το οτιδήποτε στις ΜΕΚΟ διαφορετικά όλα είναι στο αέρα και κουβέντα καφενείου.
Μετά από την στιγμή που υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον και δει με την LM μέσα οι Γάλλοι έχουν χάσει από τα αποδυτήρια.
Ήδη τα τέσσερα ελικόπτερα δείχνουν τον δρόμο…

Kallergis
Kallergis
5 years ago

Αγσπητοί, πιστεύω πως δεν προχωράει γιατί θα δωθεί προίκα στο έθνος από το οποίο θα αγοράσουμε και το νέο πλοίο για καλύτερους όρους.

Κώστας
Κώστας
5 years ago

Πιστεύω πώς ο στόχος του ΠΝ πρέπει να έχει 15 έως 20 αξιόμαχα και σύγχρονα (ή εξυγχρονισμένα) πλοία επιφανείας με αεράμυνα περιοχής και ανθυποβρυχιακές ικανότητες. Πρέπει επίσης να έχει κοινούς τύπους στο μέγιστο βαθμό. Αυτό πρέπει να ισχύσει κάποια στιγμή και για τον υπόλοιπο στόλο.
Δεν είναι ανέφικτο να τα αποκτήσει σε βάθος χρόνου.
Δεχόμενοι τη λογική του άρθρου ότι οι 6 S θα υπηρετήσουν για 10 χρόνια και οι 4 ΜΕΚΟ για 20 ακόμα χρειαζόμαστε 5 νέα πλοία αυτή τη 10ετία. Στη συνέχεια θα χρειαστούν 6 νέα πλοία την επόμενη δεκαετία και 4 στη συνέχεια (η περισσότερα αν θέλουμε πάνω από 15 φρεγάτες μέχρι τότε.
Μπορούμε να αποκτούμε ένα νέο πλοίο κάθε 2 έτη περίπου ίδιου τύπου για τις επόμενες 2 δεκαετίες. Τα παρωχημένα πλοία θα αποσύρονται σταδιακά και θα χρησιμοποιούνται για συντήρηση των υπόλοιπων μέχρι να αντικατασταθούν.
Με τέτοιο αριθμό παραγγελίας (15-20) μπορούμε πιστεύω να πετύχουμε συμφωνία-πρόγραμμα που να περιλαμβάνει τα εξής:
1) Μέγιστο κόστος 400-500 εκατομμύρια ανά πλοίο (άρα 200-250 το χρόνο) με τις προδιαγραφές που επιθυμεί το ΠΝ.
2) Μεταφορά της έναρξης αποπληρωμής σε βάθος 3ετίας – 5ετίας και εξόφληση μέχρι 5 έτη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό θα μειώσει σημαντικά το κόστος απόκτησης με το να ευκολύνει τη χρηματοδότηση τους.
3) Ναυπήγηση σε ελληνικά ναυπηγία (άρα δημιουργία προστιθέμενης αξίας ως αντισταθμιστικό όφελος και διατήρηση της λειτουργίας των ναυπηγείων μας με υψηλής τεχνογνωσίας έργο για πολλά χρόνια)
4) Μεταφορά γνώσης μέρους της τεχνολογίας (πιθανώς και συμπαραγωγή μικρού μέρους των συστημάτων από ελληνικές εταιρείες) των συστημάτων που θα χρησιμοποιηθούν.
5) Βαθμιαία προσαρμογή του σχεδιασμού των νέων ναυπηγούμενων φρεγατών σε τεχνολογίες αιχμής όσον αφορά τα συστήματα και την ισχύ πυρός (ώστε κάθε 3ο ή 4ο πλοίο που θα ναυπηγείται να είναι σύγχρονο)
6) Δυνατότητα αναβάθμισης των ναυπηγημένων πλοίων με (σχετικά) χαμηλό κόστος κάθε 10 ή 15 έτη ηλικίας κάθε πλοίου.
7) Προμήθεια με χαμηλό κόστος (ίσως και με ελάχιστο κόστος) από τη χώρα που θα επιλεγεί μεταχειρισμένων πλοίων που θα καλύψουν το κενό διάστημα μέχρι την έναρξη του προγράμματος.

Επίσης αν επιθυμεί η Κύπρος να μπορέσει να αποκτήσει (μικρό) αριθμό πλοίων της ίδιας κατηγορίας με το ίδιο κόστος (θα τα χρειαστεί).

Επίσης αν βασιστεί σε πρόγραμμα που είναι ήδη σε εξέλιξη το κόστος ενδεχομένως να είναι πιο χαμηλό
Τις Belharra τις θεωρώ ακριβές για τις δυνατότητες μας. Οι FREMM είναι πιο λογική επιλογή όπως και η αμερικάνικη LCS.

Αν τώρα η χώρα μας καταφέρει να βγει από το οικονομικό τέλμα εν τω μεταξύ μπορεί να αποκτήσει με την ίδια λογική μεγαλύτερο αριθμό του τύπου που θα επιλέξει.

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  Κώστας

οι fremm σε διαμορφωση οπως την θελει το ΠΝ κοστιζει οσο μια belhara χωρις το seafire500 . για να βαλεις seafire500 πρεπει να το πληρωσεις . οι fremm κατασκευαστηκαν και διαμορφωθηκαν συμφωνα με τις αναγκες του γαλλικου και ιταλικου ναυτικου . αν τοτε μπαιναμε σαν 3ος εταιρος και αγοραζαμε 6 φρεμμ τοτε ναι ισως να ειχαμε μια φρεγατα(αντιτορπιλικο για εμενα) στις αναγκες του ΠΝ .
η belhara ειναι διαμορφωμενη σχεδον οπως η fremm-hn που μας ειχε παρουσιαστει σαν λυση τοτε .

Κώστας
Κώστας
5 years ago
Reply to  aris32

Αν είναι σχεδόν η ίδια διαμόρφωση τότε πρέπει να συγκριθούν με βάση κόστους αγοράς, συντήρησης και FOS, καθώς και διάρκεια ωφέλιμης υπηρεσίας.
Έχει κανείς ιδέα για αυτά τα νούμερα.

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  Κώστας

ειναι πιο μικρο πλοιο σε σχεση με την fremm απαιτει λιγοτερο προσωπικο και ειναι σχεδιασμενο με το seafire500 . για να αγορασεις την fremm πρεπει να δαπανησεις ενα ποσο για να μπει στο πλοιο το seafire500 και πρεπει να υπολογισεις τις αλλαγες που πρεπει να κανεις στους ναυσταθμους για ενα πλοιο 6000tn σε αντιθεση με την belhara που ειναι 4000tn .
το κοστολογιο το βγαζεις νομιζω μονος σου οτι ειναι πιο υψηλο

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  aris32

@Κώστας
Πολύ σωστές προτάσεις. Από τη χώρα λείπει φυσικά ο σχεδιασμός…

Chris
Chris
5 years ago
Reply to  Κώστας

Έχει ειπωθεί κατά κόρον, από σχολιαστές και από άρθρα της Πτήσης.
3 Adelaide + 8 ANZAC + 4 MEKO 200 εκσυγχρονισμένες = 15 πολύ καλά πλοία. Χαμηλή τιμή και σταδιακή πληρωμή κατά την σταδιακή απόσυρση τους από την Αυστραλία. Με τον αριθμό αυτό και τις δυνατότητες τους μπορούμε να ξεμυτίσουμε και κατά ΑΟΖ μεριά.
Για το πορτοφόλι μας μια χαρά είναι η λύση και ίσως και πάλι οριακά μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο κόστος. Όταν χρειαστούν αντικατάσταση πάλι μεταχειρισμένες, ότι καλό υπάρχει εκείνη την περίοδο.

Κώστας
Κώστας
5 years ago
Reply to  Chris

Δεν αποκλείεται σαν λύση, αλλά έχω αμφιβολίες για το αν είναι φθηνότερη λύση. Υπολογίζοντας αναβαθμίσεις-εκσυγχρονισμούς που χρειάζονται ή θα χρειαστούν σχετικά σύντομα, αυξημένο κόστος συντήρησης και λειτουργίας λόγω πολυτυπίας, μικρή ή καθόλου προστιθέμενη αξία για την εγχώρια παραγωγή, διάρκεια ζωής σε (15-20 χρόνια θα θέλουν όλα ξανά αντικατάσταση) το κόστος πλησιάζει αν όχι υπερβαίνει τη ναυπήγηση νέων πλοίων με τις συνθήκες που προανέφερα.
Αυτό χωρίς να υπολογίζεται η (έστω περιορισμένη) μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, που θα αποφέρει έμμεσα κέρδη (περισσότερο R&D παρά οικονομικά) στις ελληνικές εταιρείες που θα αναλάβουν να συμμετάσχουν.
Επίσης, αν επιλέξει να συμμετάσχει σε μικρό βαθμό και η Κύπρος (το λέω καθώς ήδη υπήρξαν συζητήσεις περί αυτού), τα κέρδη εμμέσως θα είναι μεγαλύτερα.

Chris
Chris
5 years ago
Reply to  Κώστας

Κώστα ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Δεν έχω εξειδικευμένες γνώσεις για να αξιολογήσω το κόστος. Διαβάζοντας καταλαβαίνω ότι το κόστος απόκτησης θα είναι περίπου το 1/10 σε σχέση με τα υποψήφια καινούρια που εξετάζονται. Αν η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός -προφανώς αναφέρεσαι μόνο στις ελληνικές ΜΕΚΟ, τις άλλες δε νομίζω να υπάρχει λόγος να εκσυγχρονίσουμε- υπερκαλύπτει τόσο μεγάλη διαφορά ως συνολικό κόστος, δηλώνω εντυπωσιασμένος.
Για τη συμμετοχή ελληνικών ναυπηγείων στη ναυπήγηση καινούριων. Σε άλλο άρθρο διαβάσαμε για θετικές ειδήσεις για την εταιρία ΤΗΕΟΝ που σημειώνει μεγάλες επιτυχίες. Αν τα ελληνικά ναυπηγεία λειτουργήσουν με αντίστοιχα επιχειρηματικά κριτήρια, επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα συμφωνώ 100%. Αν συνεχίσουν να είναι πεδίο διαφθοράς, έρμαιο πολιτικών ή κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών ή συνδυκαλιστών, με υπερβολικές καθυστερήσεις και υπερκοστολογήσεις (όπως παρατηρούνται σε τρέχοντα προγράμματα) προτιμώ να μη συμμετέχουν καθόλου. Για συμμετοχή περιφερειακών εταιριών για συστήματα των πλοίων συμφωνώ μαζί σου.
Για την Κύπρο συμφωνώ 100%. Αν Ελλάδα και Κύπρος συμφωνήσουν να αγοράζουν ίδια πλοία, άρματα μάχης κλπ. θα μπορούν να πετύχουν καλύτερους όρους αγοράς.

Κώστας
Κώστας
5 years ago
Reply to  Chris

Cris οι Adelaide που προσφέρονται είναι 2 όχι 3 (οι ffg) απ´ ότι αντιλαμβάνομαι και μιλάμε για περίπου 180-200 εκατομμύρια ΧΩΡΙΣ τα όπλα (γιατί τα θέλουν). Με αγορά καινούργιων όπλων από ΗΠΑ ξέχνα το, ξεφεύγει πολύ.
Οι ANZAC της Αυστραλίας θα αρχίσουν να αποσύρονται το νωρίτερο σε 7 χρόνια αναλόγως του πότε θα αντικατασταθούν. Επίσης δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση για ANZAC μιλάμε για υποθέσεις δικές μας. Επίσης με κριτήριο τις Adelaide μην περιμένεις φθηνές προσφορές.
Την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ δεν την γλιτώνουμε σε κανένα σενάριο και θα είναι ακριβή. Αλλά θα είναι πολύ φθηνότερη αν πάει «πακέτο» με πρόγραμμμα ναυπήγησης νέου πλοίου.
Για τα υπόλοιπα δυστυχώς δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω, αλλά είναι στο χέρι μας να γίνουμε καλύτεροι. Και κάποτε πρέπει να γίνουμε.

George
George
5 years ago
Reply to  Κώστας

3 είναι οι διαθέσιμες φρεγάτες του RAN όχι 2. Η Darwin δεν έγινε ύφαλος τελικά!
Οι ANZAC μόλις τέλειωσαν (to 2017) το midlife upgrade και δεν χρειάζονται κάτι άλλο. Θα ήταν ιδανική low cost λύση για την αντικατάσταση των upgraded S από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.
Για κάτι τέτοιο χρειάζεται μια συμφωνία πλαίσιο με την Αυστραλία και σε μια τέτοια προοπτική το upgrade των δικών μας ΜΕΚΟ θα έπρεπε να γίνει με βάση τις ANZAC για ομοιοτυπία (αλλά και γιατί είναι ο κορυφαίος).
Κάτι τέτοιο ίσως να μείωνε και το κόστος για τις Adelaide μια και θα πρόσφερες έργο σε Αυστραλέζικες εταιρείες.
Θα έμενε η αντικατάσταση των πυραυλακάτων ίσως με γαλλικό σχέδιο σε μέγεθος κορβέτας και ναυπήγηση εδώ μόλις υπάρξει μια αξιόπιστη λύση στα ναυπηγεία.

Genesis
Genesis
5 years ago
Reply to  Κώστας

+1
Συμφωνώ ιδιαίτερα με το μακρόπνοο του σχεδιασμού που επιβάλλει συνεχή και ομαλή “κίνηση” στην ανανέωση του στόλου.
Η ναυπήγηση τοπικά και η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην κατασκευή / ανάπτυξη των υποσυστημάτων και πυρομαχικών θα πρέπει να είναι προϋπόθεση.

adpanos
adpanos
5 years ago

Το άρθρο σας αυτή την φορά αφήνει μια γλυκιά εικόνα 😉
Σαν μια νεαρή κοπελιά μέσα στα ATTICA που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε δυο πάγκους με GUCCI και VERSACE για το ποιο φόρεμα θα αγοράσει, έχοντας Gold καρτούλα στο χεράκι της ….
Μακάρι.

Ελπίζω η επόμενη λεζάντα ανάλογου άρθρου να αναφέρει ” Έκλεισε η Συμφωνία για 4 ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ + 6 ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ BELH@Rες , Παράδοση 2 ανά έτος ”

Πάντως και εγώ αν ήμουν σε θέση να διαχειριστώ την ολική ανανέωση του στόλου του πολεμικού ναυτικού που σε ορίζοντα 10-ετίας θα χρειαστεί 10+ νέα πλοία, θα κοιτούσα τουλάχιστον να κερδίσω από όλο αυτό, την επαναλειτουργία των Ελληνικών ναυπηγείων ….
Είναι πολλά τα λεφτά … και πρέπει να πιεστούν οι Ευρωπαίοι για να αρθεί το σφράγισμα των Ελληνικών Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά…
Με πίεση μέσω των Ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών, ίσως για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας , εξασφάλιση της δημοκρατίας κ.λ.π. (δικαιολογίες υπάρχουν πολλές) να δοθεί αυτή τη δυνατότητα.
Ένας λόγος που θα πάρουμε Ευρωπαϊκά πλοία είναι αυτός.
Ταυτόχρονα ίσως πετύχουμε και μια αναβάθμιση ή υποστήριξη των Γαλλικών Mirage, οπότε ένας ακόμα λόγος για Ευρωπαικό πλοίο.

Θέλουμε όμως Belharες εξοπλισμένες σαν αστακούς και ταχύτερες από αυτές που προτείνονται …..

Σαμουήλ Ρονινάκης
Σαμουήλ Ρονινάκης
5 years ago

Απορια: Εφ οσον εχουμε πισω σε εκμοντερνισμο τοσα σκαφη δεν ειναι λογικο οτι πρεπει να προχωρησουμε σε αγορα μεταχειρισμενων ωστε να καλυψουμε τις ελλειψεις αυτων που ΘΑ εκμοντερνιστουν ; Δηλαδη πες οτι προχωραμε σε εκμοντερνισμο ποσο χρονο θα χρειαστει καθε σκαφος να λειψει απο την ενεργο υπηρεσια μεχρι να ειναι ετοιμο ; Τα νεα συστηματα δεν κουμπωνουν και φευγει το σκαφος δεν ειναι plug and play ! Αρα λογικα πρεπει να γινουν συνδυασμοι !

Νέστορας
Νέστορας
5 years ago

Απόλυτα λογική η απορία σας. Και είναι και πολλών άλλων φυσικά.
Ας πούμε τώρα ότι θέλουμε να πάμε στη λύση SM II + ESSM για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους, οι Adelaide, σκαρί αποδεδειγμένα ανθεκτικό και έτοιμο για υπηρεσία, που δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμιστούν οι ΜΕΚΟ χωρίς μείωση αριθμού των διαθέσιμων κύριων μονάδων.
Το σενάριο με τους ASTER 30 είναι λίγο διαφορετικό διότι οι La Fayette έχουν εξοπλισμό πυραυλάκατου και φυσικά για να πάρουν ASTER 30 χρειάζονται το A50 SYLVER VLS. Ακόμα και απλός MICA να πρέπει να μπει, για αεράμυνα σημείου πάλι χρειάζεται και η La Fayette πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει το κενό των ΜΕΚΟ που θα αναβαθμίζονται!
Από την άλλη, αυτό που είδα ήταν ότι οι La Fayette είναι τα τελευταία Γαλλικά πλοία που έχουν δοκιμασθεί σε πραγματικές συνθήκες για τη δομική τους αντοχή σε σοκ (από εκρήξεις κλπ) άρα πρόκειται για εγγυημένο πλοίο από άποψης ποιότητας τουλάχιστον, και ο χώρος πίσω από το κανόνι χωρά σίγουρα ως και 32 VLS κελιά!
Οι κινητήρες είναι επίτηδες ανίσχυροι και αθόρυβοι, δίνοντας ΤΕΡΑΣΤΙΑ αυτονομία και χαμηλό ηχητικό και θερμικό ίχνος! Το μόνο που πρέπει να γίνει, είναι να μην υπερφορτωθεί το πλοίο διότι θα μειωθεί και άλλο η ήδη χαμηλή ταχύτητα των 25 κόμβων που τώρα έχει.
Αν πάμε σε λύση ASTER 30 για τα νέα πλοία μας (που θα είναι λογικά οι Belharra), θα έλεγα πως αξίζει να γίνει αναβάθμιση τους με 16VLS A50 και να λάβουν και το σόναρ που τώρα εγκαθίσταται σε αυτές που οι Γάλλοι εκσυγχρονίζουν. Θα μείνουν σε υπηρεσία μαζί με τις MEKO (που επίσης θα έχουν αναβαθμιστεί για ASTER κατά πάσα πιθανότητα) για τουλάχιστον 20 χρόνια από σήμερα.

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago

Σαν ενδιάμεση λύση υπάρχουν και οι τρεις Georges Leygues-class, όχι μόνο οι 2 Lafayette.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago

Μια παρέμβαση μόνο σχετικά με τα σόναρς. Τα σόναρς που θα λάβουν οι εκσυγχρονισμένες Lafayette, είναι τα ίδια με των FDI. Δεν θα ήταν παράλογο, οι Γάλλοι, για λόγους κόστους, να αφαιρούν το σόναρ κάθε εκσυγχρονισμένης Lafayette, ώστε να το τοποθετήσουν σε κάθε FDI που εισέρχεται σε υπηρεσία. Από την άλλη, αν αυτό δεν συμβεί, οι εκσυγχρονισμένες Lafayette, γίνονται ομοιοτυπες σε ένα κρίσιμο σύστημα με τις FDI, άρα και πιο ελκυστικές για πιθανή προμήθεια. Για τα vls, οι Lafayette έχει αναφερθεί ότι μπορούν να πάρουν μέχρι 16 a-43(για a-50 παίζεται). Περισσότερα vls(πάλι για προσωπική μου εκτίμηση) μπορούν να πάρουν μόνο αν μιλάμε για a-35 ή σε πιθανή κατάργηση του crotale. Έτσι όπως είναι τα πλοία, με μόνο ένα σόναρ (και ελάχιστες παρεμβάσεις), μπορούν να αντικαταστήσουν μη εκσυγχρονισμένες S. Οι Μεκο, είναι πιο ολοκληρωμένα πλοία.

Νεστορας
Νεστορας
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Καλημέρα κύριοι
Fingofin ήξερα την κλάση αυτή φρεγατών (Georges Leygues-class) αλλά όχι τόσο καλά όσο τώρα. Είναι σχεδιασμένες ειδικά για μεγάλη δομική αντοχή σε εκρήξεις και ακόμα και σε πυρηνικά. Έχουν υψηλή ανθυποβρυχιακή εξειδίκευση, χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες στην ανάγνωσή μου είδα δυνατότητες εντοπισμού μέχρι και 700 μέτρα βάθος, και την τυπική δυνατότητα που έχουν πλέον οι περισσότερες φρεγάτες/κορβέτες για 8 exocet MM40. Εκεί που υστερούν είναι στον αντιαεροπορικό ρόλο όπου μόνο το Grotale αυστηρά για άμυνα έχουν, με 8+16 βλήμματα (η φόρτωση + 2 ανατροφοδοτήσεις). Πράγματι σαν πιο βραχυπρόθεσμη ενδιάμεση λύση έχει νόημα και αυτή η κατηγορία πλοίων!

Αντώνη δεν είχα δει αυτή την όχι και τόσο μικρή λεπτομέρεια. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο το ξήλωμα του σόναρ και η επανεγκατάστασή του σε άλλο πλοίο αλλά όντως θα πρόκειται για ολοκαίνουριο σύστημα που δεν θα έχει κλείσει ούτε 5 χρόνια ζωής όταν η πρώτη Belharra παραδίδεται στο Γαλλικό ναυτικό. Πολύ πιθανόν να σκέφτονται να τα χρησιμοποιήσουν εκεί.
Τώρα για τις VLS δυνατότητες του πλοίου. Ο χώρος πίσω από το 100άρι κανόνι χωρά σίγουρα 32 VLS SYLVER, καθώς το μέγεθός τους είναι μικρότερο του MK41 (μόλις 2,27Χ2,59 αντί 2,41Χ3,43 του MK41). Αν δεις τις φωτογραφίες του πλοίου ο χώρος πίσω από το κανόνι είναι μεγαλύτερος από 6 μέτρα (το 100άρι κανόνι έχει 5,50 μέτρα κάνη και ο χώρος πίσω του είναι μεγαλύτερος από το μήκος του κανονιού ξεκάθαρα). Με πλάτος 14 μέτρα στο επίπεδο της θάλασσας επίσης υπερκαλύπτει τις ανάγκες για Slyver. Αυτό που δεν γνωρίζω, είναι πόσος από αυτόν τον χώρο κάτω από το κατάστρωμα, έχει προγραμματιστεί να υποδεχθεί χωρίς άλλη μετατροπή τα VLS καθώς μόνο από εκεί μπορεί να προκύπτει ο περιορισμός σε 16 κελιά.
Το πρόβλημα είναι το βάρος για ένα τόσο αδύναμο πλοίο καθώς θα πρόσθετε περίπου 50 τόννους ακόμα φορτίου. Για το αν χωρά Α50 χωρίς να είμαι σίγουρος, θα έλεγα πως επειδή είναι υπερυψωμένο το κατάστρωμα στο σημείο αυτό, θα μπορούσε να τον πάρει και σε bellow deck διαμόρφωση, όρκο όμως δεν παίρνω καθώς ρητή μνεία υπάρχει όντως μόνο για τον A43. Η διαφορά τους σε ύψος είναι περίπου 75 εκατοστά. Θεωρώ ότι οι Γάλλοι απλά δεν θα μπορούσαν καν να διανοηθούν ότι κάποιος θα ζητούσε αυτό το πλοίο με A50 και τον πανάκριβο Aster 30 (που κάνει άνω των 2,5 εκ ο ένας) και για αυτό δεν κάνουν κάν μνεία, αλλά μπορεί όντως ο A 43 να είναι το μεγαλύτερο δυνατό VLS. Από την άλλη κάνουμε λόγο για πιθανότητα να “βολεύεται” ο A50 σε Gowind 2500, σε άλλα άρθα της ΠΤΗΣΗΣ οπότε.
Αυτό που είναι πάντως σίγουρο είναι ότι ο χώρος του υποστέγου είναι μεγάλος και στην οροφή πεντακάθαρος πέραν του Grotale. Ο A35 για MICA λογικά χωρά για πλάκα στις 2 πλευρές του χωρίς να περιορίζει τον χώρο για τη στέγαση του οργανικού ελικόπτερου, ή στη χειρότερη στη μια πλευρά με την άλλη να δέχεται ένα phalanx αντί MICA (και σε κάθε περίπτωση να φύγει το Grotale).

CK
CK
5 years ago

Νέστορα

το θέμα των Lafa πατατών το έχουμε συζητήσει εκτεταμένα
Δες τις προηγούμενες συζητήσεις
https://www.ptisidiastima.com/la-fayette-upgrade/#comments
παραθέτον το σχόλιο από ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ περί του προγράμματος εκσυχρονισμού τους από τους γάλλους

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ιανουάριος 31, 2019 at 8:50 μμ
Πριν αρχίσουν κάποιοι να ονειρεύονται La Fayette για το ΠΝ θα πω ότι το κόστος της αναβάθμισης ανέρχεται σε 390 εκ. για όλα τα πλοία, σύμφωνα με μια πηγή (στοιχεία Π/Υ 2017):
http://lefauteuildecolbert.blogspot.com/2018/10/accroissement-du-perimetre-de-la.html
Φανταστείτε τώρα ότι σε αυτό το κόστος ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται Α/Α πύραυλοι και νέο ραντάρ 3D. Οι (παλαιοί) Sandral θα αντικαταστίσουν τους Crotale λόγω λήξης του ορίου ζωής των τελευταίων. Άρα το κόστος αναβάθμισης είναι απαγορευτικό ακόμα και αν παίρναμε τις φρεγάτες τζάμπα.
Και για να κλείσει το θέμα, η ταχύτητα των πλοίων – μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας, την προσθήκη σόναρ, την αύξηση βάρους λόγω προσθηκών και έξτρα βάρους (πιθανόν) για λόγους σταθεροποίησης – θα είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ από 25 κόμβους. Το ΠΝ δεν θα πάρει ποτέ κύριες μονάδες με αυτή την ταχύτητα (ειδικά αν χρησιμοποιεί ελιγμούς για να αποφύγει τις τορπίλες…)

Geo
Geo
5 years ago

Θέλω να πιστεύω ότι οι ναυταίοι μας (του νυν ΥΕΘΑ συμπεριλαμβανομένου) δουλεύουν σιωπηλά για την επίλυση του θέματος, όπως και για κάποια άλλα που τρέχουν και θα μιλήσουν μια και καλή ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα. Wishful thinking θα πείτε αλλά το προτιμώ από τα πολλά λόγια του παρελθόντος. Ίσως εδώ να παίζει ρόλο το ότι ο ΥΕΘΑ δεν είναι πολιτικός.

Alex
Alex
5 years ago
Reply to  Geo

Πίστευε και μη ερεύνα…

Κίμων
Κίμων
5 years ago

Δυστυχώς φωνή βοωντος εν τη ερήμω..
Έχουμε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο την ανακούφιση του λαού ώστε να κερδίσει πόντους και ψήφους φυσικά για τις εκλογές που έρχονται οπότε λυπάμαι αλλά… πώς το είπαμε;; Α ναι!!! Θα το ρισκάρουμε!!! Γιατί δυστυχώς είναι γλυκιά πολύ η καρέκλα!! Ανεξαιρέτως χρώματος και σχήματος!!!

nikos
nikos
5 years ago

Ας ξυπνήσουμε ποτε θα καταλάβουμε, ότι ουτε στις καλές εποχές δεν αγοράσαμε καινούργια πλοία…Γιατί να αγοράσουμε τωρα; και με τι λεφτά ; Ας πάρουμε τις perry κ τα tico ολο πλησιάζουν…

Κίμων
Κίμων
5 years ago
Reply to  nikos

Tico αγαπητέ και alreigh burke όσο και να θέλουμε δεν πρόκειται να πάρουμε, γιατί απλά το USN έχει οροφές και νούμερα που πρέπει να κρατήσει και δεν μπορεί να δώσει κυρίες μονάδες όπως το tico για πολλά χρόνια ακόμη. Εδώ εξέτασαν αν και απέρριψαν την πιθανότητα να ξανά βάλουν σε υπηρεσία τις O.H. Perry

ivychris
ivychris
5 years ago

Δεν έχει καμμια σχέση η Ολλανδική Omega με την Bellh@rra
Μη συγκρίνετε την Omega των 6.000tn με την Bellh@rra
Ας επιμείνουν οι του ΠΝ για την Omega και ας βρουν τρόπους να πιέσουν τους πολιτικούς, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο…
Η ιστορία αυτούς θα ανταμείψει.
Πρώτα οι 2+2 Doorman και μετά οι Omega
Όσον αφορά τη “γαλλοποίηση” των ΜΕΚΟ, πρόκειται για νέο αφήγημα, όταν αυτό σημαίνει νέα γαλλικά συστήματα κάθετης εκτόξευσης sylver & νέους πυρύλους aster, και νέο CIC και νέο sonar + συντήρηση μηχανών + νέες καλωδιώσεις + μεγαλύτερες γεννήτριες + €200 Εκ για την κάθε ΜΕΚΟ
Ποιος διάττοντας αστέρας σκέφτεται τόσο ορθολογικά…γιατί το ΠΝ αποκλείεται.

ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ
5 years ago

Εσύ πτήση καλά και σωστά τα λες…ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝ Σ’ΑΚΟΥΕΙ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ..!
Κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά..!
Χρόνια τώρα…
ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ!!! Το πρόβλημα κάτω από το χαλί και τα σπρώχνουμε στο μέλλον όλα…

Νικος
5 years ago

Αν καλυφθουν οι αναγκες απο Γαλλικες λυσεις, θα ειναι η πρωτη φορα (νομιζω) που η Γαλλια θα λειτουργησει και (γεω)πολιτικα στη σχεση της με την Ελλαδα περα απο (στυγνα) καθαρα εμπορικα. Δεν το κοβω ομως να εχει το βεληνεκες που χρειαζεται για κατι τετοιο ακομη και εαν το θελει (και αυτο συζητησιμο)

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago

ωραιο πλοιο η ωμεγα αλλα μαλλον παμε σε αμερικανοποιηση του στολου. τη θεια απο την γερμανια την ρωτησαμε για τιποτα? εστω της μπρεμεν κατι αν κ θα ηθελα 2 μεκο ακομα. Αληθεια ενα up για 4 εξυγχρονισμενες s ποσο θα στοιχιζε? ωστε να φτασουν τα 50 ετη που μαλλον αυτο θα συμβει.

Τζη
Τζη
5 years ago

Νομίζω ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα με την επιστροφή των κερδών από την διακράτηση-αγορά των ελληνικών ομολόγων και την πώληση των Ναυπηγείων δεν θα δούμε λευκό καπνο. Μου φαίνεται ότι γερνουμε περισσότερο προς Γαλλία πλευρά (είναι κούκλα η ρημαδα η belharra) αλλά δεν πρόκειται να καταλήξουμε αν δεν ξεκαθαρίσουν πρώτα αυτά και να πω την πικρή αλήθεια, κατά την ταπεινή μου γνώμη σωστά πράττουμε.
Το λάθος ήταν που τόσα χρόνια άφησαν το ναυτικό στην μοίρα του και τώρα δεν υπάρχει χρόνος να αντιδράσουμε.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Τζη

συμφωνώ, +1 από μένα

Κ.Μ
5 years ago

Δεν θα έπρεπε να είχαμε φτάσει ποτέ μια τέτοια κατάσταση. Μια ναυτική χώρα σαν εμάς ανίκανη να συντηρήσει τον στόλο της σε αποδεκτή κατάσταση.
Να μην κρυβόμαστε ακόμη και οι meko χρειάζονται εκσυγχρονισμό εκ βάθρων είναι πλοία άλλης εποχής.
Τον αμερικανικό παράγοντα αυτή την στιγμή δεν τον γλιτώνουμε.
Είναι απίθανο να ρισκάρει να χάσει και εμάς στη περιοχή.
Θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του έχοντας και την οικονομική δυνατότητα να το κάνει, υποβοηθώντας μας σε κάποιο ναυπηγικό πρόγραμμα.
Αυτά τα πράγματα αργούν και λίγο…..

Νικος
5 years ago

Υπηρχαν καποια πιθανα και βιωσιμα σεναρια χρηματοδοτησης στα οποια προσδοκουσε το ΠΝ για τετοιας κλασης σκαφη (Omega) πριν την γαλλικη αναμειξη με τις FTI, και ποια ητα αυτα? ….

GK
GK
5 years ago

Συμφωνω μαζι σας στο οτι με τα σημερινα δεδομενα σε οτι αφορα το συνολο της μορφης που θα εχει ο στολος υπαρχουν εκ των πραγματων δυο διαφορετικες κατευθυνσεις: μια «γαλλικη» και μια «αμερικανο/ολλανδικη» με καποιες προσθηκες (Thales). Οποτε ειτε αρεσει ειτε οχι, σαν συνολο το ΠΝ θα πρεπει να διαλεξει μια απο τις δυο κατευθυνσεις. Εγω προσωπικα θεωρω σαν την ποιο εφικτη απο αποψη σχεσης κοστους-αποδοσης την «αμερικανο/ολλανδικη» με την Thales να συμπληρωνει το σκηνικο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
5 years ago

Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ είναι λογικό να συνδέεται με το νέο πλοίο. Η αγορά μεταχειρισμένων πλοίων όμως δεν έχει καμμία σχέση!
Οι Αδελαΐδες και οι Bremen είναι μια ενδιάμεση λύση, δεν χρειάζονται καμμία αναβάθμιση και προορίζονται για την αντικατάσταση των μη εκσυγχρονισμένων “S”. Οι Αδελαΐδες ειδικά, με μόνη έξτρα αγορά 16 ESSM, θα γίνονταν τα πιο μάχιμα πλοία του στόλου. Η μη προμήθειά τους θα είναι ΕΓΚΛΗΜΑ

ETS
ETS
5 years ago

Aπο εγκληματα αλλο τιποτα ..
Γεματη γελοιους θυτες η πολιτικη σκηνη της χωρας μαζι με τους συνενοχους στο εγκλημα γιες μεν στρατιωτικους ..
Δεν ασχολειται κανεις με τις Adelaide ..
Πορφανως τις θελουν δωρεαν ..
Ολα δωρεαν τα θελουν ..
Δυστυχως ετσι θα προστεθει και αυτη η ανοησια ,απρονοησια ,εγκλημα στα υπαρχοντα ..
Οι Χιλιανοι ειναι βλακες που ενδιαφερονται και εμεις οι εξυπνοι.
Αλλα μην ζηταμε πολλα αφου ουτε συντηρηση κυριων μηχανων για τις ΜΕΚΟ δεν κανουν σκοπιμα λες και θα αλλαξει κατι με την μεταθεση τους διαγωνισμου ενα μηνα μετα ..
Τα ιδια χαλια και με τις μηχανες των Combattante..
Ολα στον αερα ειναι και η προτεραιοποιηση ειναι ζητημα ερμηνειας και για αυτο βλεπουμε ασχετα συμβολαια να νεκρανασταινονται ενω εκκρεμουν αλλα σπουδαιοτερα.

sotbak
sotbak
5 years ago

κρίμα είναι μπορεί να τις θέλουν οι γείτονες, να τους προλάβουμε; Δεν θα είναι σωστό……….θα είναι ένδειξη έλλειψης στρατηγικής ψυχραιμίας, όπως είχε πει και κάποιος πολιτικός μας, πολύ αξιόλογος….

tagg
tagg
5 years ago

Το Seafire 500 των belharra ειναι το game changer και στο αιγαιο και στην ανατολικη μεσογειο!
Καλες οι οροφες οι αριθμοι το να παρουμε διπλασιες gowind με τα ιδια λεφτα, οι ολλανδικες κορβετες
και ολα τα υπολοιπα, αλλα το Seafire 500, ειναι η λυση και για το F-35 (που ειναι απιθανο να το παρουν πλεον) και για το TFX-sukhoi που θα φτιαξουν σε μια 15ετια πιστευω (να ειναι καλα ο ομοδοξος πουτιν)
αλλα κυριως για την αμεση απειλη των 200 F-16 φορτωμενων με τους som και yildirim.
Πιστευω μια διαμορφωση των μπελαρα με 24 Aster 30, 8 mica VL, 76αρι Strales και Sandral για Ciws
χωρις scalp naval φυσικα που θα εκτροχιασει το κοστος και το χρονο παραδοσης, θα παει απο τα 660
στα 700 εκατομμυρια η μια, οποτε παμε για 2 τωρα + 2 μετα απο δεκαετια στα 2,8 δις.
Πακετο στη συμφωνια οι 5 lafayet φυσικα για αντικατασταση ολων των S (σταδιακα)
Οι 2 πρωτες τωρα μαζι με τις 2 πρωτες μπελαρα και οι αλλες 3 το 2026-28 οταν εχει προγραματιστει να
αποσυρθουν (μετα τον εκσυχρονισμο τους) απο το γαλλικο ναυτικο
Καινουργιο σοναρ, τορπιλες, Sandral για Ciws, και 16 mica VL και ειναι μια χαρά μεχρι το 2045
Οι μεκο το βλεπω δυσκολο να παρουν setis, και δεν νομιζω να μας το προτεινουν και οι γαλλοι
Tacticos φυσικα που η Naval group δινει στα εμιρατα για τις gowind, και αγορα Essm block 2
Οποτε μεχρι το 2045 Θα υπαρχουν οι
4 belharra
5 lafayet
4 Μεκο
2,8 δις για τις belharra και το πολυ 1 δις για παραχωρηση και εκσυχρονισμο lafayet και Μεκο
Μετα το 2040-45 φυσικα κορβετες για αντικαταστατες lafayet και Μεκο

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  tagg

συμφωνω αλλα belhara με 8 Mica ;;; πιο λογικο το βρισκω με 24κελια συλβερΑ50 για αστερ30 και 8 κελια συλβερΑ70 για σκαλπ ή αστερ30 . και σε 24 κελια συλωερΑ35 για 24 mica και 1 ram . οσο για το πυροβολο δεν χρειαζεται να ειναι strales . αρκει η νεα εκδοση του 76χιλ με εμβελεια 40 χιλιομετρων με ειδικα πυρομαχικα .
οντως το seafire500 ειναι gamechanger και για αυτο εξεταζεται σε αντιθετη περιπτωση δεν θα ενδιαφεροταν το ΠΝ . απλα κανει την διαφορα .

CK
CK
5 years ago
Reply to  tagg

4 belhara = 2.8 billion E είναι εκτος οικονομικής πραγματικότητας!!!

Εδώ δεν μπορούν να βρεθούν χρήματα για συντήρηση των ντιζελομηχανών των MEKO!!

Περί Lafayeete μπούρδας έχουμε γράψει 500+ σχόλια δεν τα χεις διαβάσει???

Δες τι περιλαμβάνει το γαλλικό πρόγραμμα εκσυχρονισμό των Lafa και γράψε μου αν μας καλύπτει με τα SADRAL!!

Εάν το SEAFRE είναι τόσο καταπληκτικό ας αγοραστούν Μερικά Land based

Κωνσταντινος Καραγιαννιδης

Το θέμα με την σημερινή κυβερνηση(τρόπος του λέγειν) δεν είναι ότι δεν έχουν αλλά ότι δεν θέλουν.
Σε δύο χρόνια μοίρασε στον λαό 1,5 δίσ και δεν έδωσε περίπου 100 εκατ. για να πάρει αυτές τις ρημάδες τις τορπίλες που τόσο αναγκαίες είναι.

tpap
tpap
5 years ago

Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ είναι άσχετος με τον υπόλοιπο σχεδιασμό (;;;;;) προμήθειας μτχ ή καινούργιων πλοίων. Οι ΜΕΚΟ θα διατηρήσουν ούτως ή άλλως τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα δηλ. αμερικανικά, άρα οι επιλογές είναι δεδομένες. Τυχόν σκέψεις γαλλοποίησης τους (ASTER, SETIS κτλ), κατα πάσα πιθανότατα. θα εκτόξευε το κόστος σε ύψη δυσθεώρητα, δεδομένου του περιορισμένου προϋπολογισμού και προφανώς εκτός πραγματικότητας. Κατά την άποψη μου ψειρίζουμε τη μαϊμού. Όσον αφορά τα μτχ πλοία (adelaide ή/και Bremen) αγορά “εχθές” ή κλείσιμο άμεσα. Χρειαζόμαστε πλοία τώρα τόσο για να αντικαταστήσουν τις μη εκσυγχρονισμένες “S”, όσο και να αντικαθιστούν πλοία υπο εκσυγχρονισμό/ αναβάθμιση. Το δίλημμα SM2 ή ASTER30, ναι δημιουργεί προβλήματα στην αγορά των μτχ πλοίων (adelaide), αλλά μήπως να ξεφύγουμε από αυτό, γιατί ο Τούρκος έχει “στριμωχτεί”, βλέπει ότι “χάνει” (προς στην παρούσα φάση) το παιχνίδι των ενεργειακών πόρων, πιέζεται από τη πρόθεση των μεγάλων για τη δημιουργία κουρδικού κράτους (θα χάσει εδάφη οπότε θα ζητήσει αντιστάθμισμα προς Δυσμάς) και άλλα, οπότε πολύ φοβάμαι ότι θα “χτυπήσει” και ξέρουμε πολύ καλά ότι το κόστος δεν τον νοιάζει όταν είναι σε δύσκολη θέση. Τόσα χρόνια δε χτυπούσε γιατί ήξερε ότι η απάντηση θα ήταν καταστροφική για εκείνον – τώρα όμως; Βεβαία κάποιος θα πει τι να κάνουμε τους εκσυγχρονισμούς και τις προμήθειες νέων πλοίων όταν εμείς οι ίδιοι (εννοώ οι πολιτικοί μας) ετοιμάζονται να τα “παραδόσουν” όλα. Δε θέλουν να κατανοήσουν το αχόρταγο αυτού του κράτους (Τουρκία).

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  tpap

σωστοί προβληματισμοί.

adpanos
adpanos
5 years ago

Διάβασα σήμερα το πρωί άρθρα που αφορούν την έκθεση των δανειστών για το Ελληνικό χρέος.
Οι δανειστές έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου ….
Η Ελλάδα έχει αυτή την στιγμή να πληρώσει:

α) 13 με 15 δις €€ σε χρεολύσια .
β) Άλλα 6 με 7 δις €€ σε τόκους.
γ) 25 με 28 δις ποσό του βραχυχρόνιου χρέους .
======================================
Σύνολο από 48 έως 53 δις €€€ …. Είναι να σε πιάνει το κεφάλι σου με τα ποσά ….

Μόνο στις 7 Απριλίου πρέπει να πληρώσουμε 4 δις €€€ σε ληξιπρόθεσμα ομόλογα και τον Ιούλιο άλλα 7-8 δις ληξιπρόθεσμες οφειλές …

Ταυτόχρονα πρέπει να προβούμε σε ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών .

Ονειρευτείτε Belhares …. 🙁
Θα πάμε με τις S μέχρι την δευτέρα παρουσία.
Λογικά θα γίνουμε η Νέα Βουλγαρία …. με αυτοαφοπλισμό.

Alex
Alex
5 years ago
Reply to  adpanos

Ετσι ακριβώς, αλλά αυτά τα ποσά οι περισσότεροι εδώ τα αγνοούν και ονειρεύονται στόλους με 15 φρεγάτες που θα καταρρίπτουν και…δορυφόρους. Αν σε αυτό προσθέσετε και τη δημογραφική κατάρρευση (που επισης δεν έχει γίνει αντιληπτή από πολλούς) η οποία που θα εμφανιστεί εντονότερα την επόμενη δεκαετία, τότε είναι δεδομένο πως θα πάμε σε μικρότερο ναυτικό (όπως και αεροπορία).

adpanos
adpanos
5 years ago
Reply to  Alex

Καλά τα λες φίλε μου, αλλά δεν βλέπω κανέναν να γεννά ….
Ας ξεκινήσουμε με τα τοιχώματα οίκου μας και μετά κοιτάμε και το δημογραφικό σαν κοινωνικό φαινόμενο.
Από το σπίτι του πρέπει να ξεκινήσει ο κάθε ένας … Οικογένειες με κάτω από τρία τέκνα δεν πρέπει πλέον να υπάρχουν …
Αν θέλουμε να υπάρχουμε σαν Ελληνες, αν θέλουμε στα γηρατειά μας να έχουμε σύνταξη και περίθαλψη….
Κανονικά μια κυβέρνηση που θα ενδιαφερόταν για το ζήτημα θα έπρεπε να βάλει τρομερή και φοβερή φορολογία σε όλους όσους είναι σε ηλικία τεκνοποίησης αλλά δεν το επιχειρουν, δίνοντας φοροαπαλλαγές τέτοιες στους έχοντες τέκνα που να τους αποσυμφορεί από την οικονομική πίεση ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Πιστεύω πως με ένα τέτοιο τρόπο κάθε χρόνο θα είχαμε τριπλασιασμό – τετραπλασιασμό γεννήσεων .
Αλλά ποιος να το πράξει;

ΕTS
ΕTS
5 years ago
Reply to  adpanos

Kαι τι θα ταιζεις τα παιδια σου φιλε ?
Πιτουρα ?
ΕΝΦΥΑ και δεκαδες λογαριασμους πως θα πληρωσεις ,φορο εισοδηματος και χιλια δυο αλλα..?
Ποιο απο το σπιτι του θα ξεκινησει ποιος ?
Στο τελος και αυτα τα σπιτια θα μας παρουν ..
Θα φορολογησεις λοιπον καποιον που ζει οπως οπως ενω το κρατος τον φτωχοποιει αλλα θα τον τιμωρησεις και απο πανω επειδη δεν εχει παιδια λες και ειναι μονο δικη του επιλογη ..
Eαν δεν εχεις χρηματα πως θα κανεις οικογενεια με λογια του αερα η μηπως θεωρεις πως ειμαστε ευπαθουληδες και παιρνουμε τζαμπα επιδοματα να γεννοβολαμε αβερτα και να βγαζουμε τα παιδια μετα στα φαναρια ?
Βρες γυναικα για γαμο με τον βασικο μισθο να σε δω και να δω ποια θα σε επιλεξει ετσι.
Αντι το κρατος να δρα τιμωρητικα θα επρεπε να δινει επιδοματα σε νεες οικογενειες η να χτιζει διαμερισματα για αυτες με δαπανες του ενα δυαρακι ,μην φανταστουμε κατι τρελο και να εχουν φορολογικες ελαφρυνσεις ..Εδω θεωρουν τεκμηριο και τα τεκνα και εσυ γραφεις να κανουμε παιδια ?
Εχουμε επαφη με την ανθελληνικη πραγματικοτητα και ποιοι μας κυβερνουν διαχρονικα ..?
Οταν ο πρωθυπουργος μιλαει ανοιχτα για αντικατασταση πληθυσμου με αλλοδαπους και ενισχυση του με τις γεννησεις του ,ξεχνα το να κανεις παιδια .
Ολοι ξερουμε τι χρειαζεται το πως ειναι το ζητημα .

George
George
5 years ago
Reply to  adpanos

Δεν είναι στεγαστικό τα δάνεια του δημοσίου! Δεν εξοφλούνται, απλά γυρνάνε. Δανείζεσαι από τον Α και πληρώνεις τον Β. Δεν γίνεται μόνο με την Ελλάδα αυτό αλλά συμβαίνει με όλες τις χώρες αλλά και τις επιχειρήσεις.
Η συμφωνία που έχει κάνει η Ελλάδα είναι ότι για 5 χρόνια θα πληρώσει ολόκληρο το κόστος των δανείων (όχι τα δάνεια) και άρα θα δίνει το 3,5% του ΑΕΠ της για αυτό το λόγο.
Τόσο μικρό κόστος φυσικά υπάρχει γιατί τα δάνεια τα πήρε με εγγύηση της ΕΖ και άρα οι Αγορές έβαλαν επιτόκιο ΕΖ, όχι Ελλάδας.
Αυτή είναι η συμφωνία και έχει γραφτεί σε πέτρα. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.
Αρα 6,5 δις το χρόνο για τα πρώτα 5 χρόνια.
Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα δίνει το 2,2% του ΑΕΠ της (4,5 δις) για το κόστος των δανείων. Το 1.3% που λείπει (2,5 δις) θα το δανείζεται. Όπως και θα δανείζεται και για την αποπληρωμή όλων των δανείων.

Από το 100% του ΑΕΠ της χώρας τώρα το δημόσιο (ολόκληρο όχι μόνο ο προυπολογισμός) δαπανά το 50%. Δηλαδή ~90 δις.
Το 3,5% πάει για το κόστος των δανείων. Το άλλο 46,5% το κράτος το κάνει ότι θέλει.
Για την ώρα δεν θέλει να κάνει εξοπλισμούς παρά μόνο το 0,25% του ΑΕΠ (0,5 δις)
Και αυτό είναι σε όλο το πολιτικό φάσμα. Όλες οι κυβερνήσεις μετά την κρίση δεν ήθελαν να ξοδέψουν κάτι παραπάνω για εξοπλισμούς. Όχι δεν μπορούσαν. Δεν ήθελαν.
Άρα μπορούμε να πούμε ότι είναι απόφαση του Ελληνικού λαού.

George
George
5 years ago

Εντάξει το έχουν χάσει τελείως! Αναμενόμενο μετά την απόφαση για τα P-3. To αντίθετο θα ήταν έκπληξη.
Για το τι κάνεις σε περιπτώσεις που υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο “ατυχήματος” στο Αιγαίο ας ανατρέξουν στις αγορές του τέλους του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου.
Το ΠΝ τότε νίκησε, δεν κρύφτηκαν οι άνθρωποι πίσω από μια συνολική μακροπρόθεσμη στρατηγική μπλα μπλα μπλα κάνοντας μια τρύπα στο νερό.
Αλλά και στη δεκαετία του 60 του 70 του 80 και του 90 τα στελέχη του ΠΝ δίνανε λύσεις.
Το θέμα είναι πως το πάντα αποτελεσματικό ΠΝ κατέληξε σε αυτή τη κατάσταση.
Να γίνει ο μεγάλος ασθενής των ΕΔ.
Πήγε κάτι λάθος στην εκπαίδευση τις προηγούμενες δεκαετίες?
Στο σύστημα επιλογής στην ιεραρχία?
Που χάθηκε η μπάλα?
Σίγουρα αυτή η κατάσταση δεν είναι των τελευταίων λίγων χρόνων.
Δεν καταρρέει έτσι εύκολα ένας οργανισμός.

Thras
Thras
5 years ago

Έχω την αίσθηση ότι οι Γάλλοι έχασαν το timing για το colpo grosso στο ΠΝ. Τους πήραν χαμπάρι οι αμερικάνοι και δεν θα αφήσουν την Ελλάδα που ανδεικνύεται σε κράτος πρώτης γραμμής να ξεφύγει από την αγγαλιά τους.

Λογικά εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ και νέες φρεγάτες θα πάνε προς USA μαζί με κάποια λύση για το καθεστώς των ναυπηγείων. Ελπίζω απλά να αποκτηθούν πλοία που πραγματικά χρειάζεται το ΠΝ.

ΥΓ: Η λύση των Omega με αμερικανικά όπλα είναι υπέροχη. Ακριβώς ότι χριεαζόμαστε! Όπως και η νέα FFG που σχεδιάζει το USN…

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  Thras

Να μαντέψω LM, άντε αυτή με έδρα τον Καναδά;

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  FOX

Βασικά το ιδανικό θα ήταν ευρωπαίκό σχέδιο με αμερικανκά όπλα, όπως οι Omega, F110, LCF κλπ

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Thras

με βρίσκεις σύμφωνο.

Να ευχηθούμε ότι η LM θα μας δώσει πλοία που χρειάζεται το ΠΝ όχι μόνο για το Αιγαίο αλλά και για την Αν. Μεσόγειο

FOX
FOX
5 years ago

Το μόνο πού έχει μείνει ακόμα ένα τάμα στην Παναγία Σουμελά να τους δώσει φώτιση…
Πέρσυ στην Τήνο δεν έπιασε πάντως…

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  FOX

χαχαχα!!! θα πιάσει το άλλο

RGB
RGB
5 years ago

Μια απορία που έχω μετά από τόσα “ναυτικά” άρθρα. Οι ΜΕΚΟ δεν έχουν εξελιχτεί σχεδιαστικά? Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια νεώτερη έκδοσή της που θα μπορούσε να καλύψει τις απαιτήσεις του ΠΝ μεσομακροπρόθεσμα.

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago
Reply to  RGB

νομιζω ειναι η μεκο Α 200 σαν αυτες τις αλγεριας το θεμα ειναι αν η γερμανια ενδιαφερεται που δεν,ηρθε η ουρσουλα κ κατι για εξοπλιστικα δεν βγηκε οποτε η γαλλια η αμερικη δηλαδη αμερικη.Για γαλλια το κοβω μονο για γκοουιντ.

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
5 years ago
Reply to  RGB

Αυτο εννοειται. Απλα ειναι ακριβο πολυ το σπορ

Τazos
Τazos
5 years ago

Διαβάζω για “γαλλοποίησης” των ΜΕΚΟ και τραβάω τα μαλλιά μου. Είναι ποτέ δυνατόν να “βιάσουμε” ένα πολύ καλό πλοίο για να βάλουμε επάνω ASTER;
Θα ξηλώσουμε και θα πετάξουμε το Μκ-48 VLS που μια χαρά υποστηρίζεται και μπορεί να δεχτεί μέχρι 32 ESSM;
Θα ξηλώσουμε 8 Stir που θα υποστηρίζονται και στο μέλλον και πωλούνται ακόμα στην αγορά;
Το Tacticos αντί να το αναβαθμίσουμε θα το ξηλώσουμε και θα το πετάξουμε, προσπαθώντας μετά να παντρέψουμε το καινούριο Setis με ότι υπάρχει στο πλοίο; Παράλογα πράγματα.
Οι ΜΕΚΟ θέλουν ενα 3D ραντάρ, αν γίνεται εκσυγχρονισμό του Tacticos χωρις απαραίτητα να αλλάξουμε το 100% του συστήματος, NSM, νεες τορπιλες και ESSM 2 ώστε να μην την πατήσουμε όπως με τις S και μια συντήρηση/αντικατάσταση των συστημάτων που δεν υποστηρίζονται πλέων. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν οικονομικά και χωρίς μεγάλες μετατροπές, ωστε ότι άλλα κεφάλαια υπάρχουν να πάνε σε νεα πλοία.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Τazos

Οι Μεκο δεν έχουν tacticos ούτε και η σαχλαμάρα που έχουν (stacos), μπορεί να αναβαθμιστεί σε tacticos, αν και αποτελεί πρόγονο του. Για το αν παίρνουν 32 essm οριστική απάντηση προσωπικά δεν έχω λάβει, αλλά προφανώς και η ενσωμάτωση γαλλικών όπλων, θα φέρει περισσότερα προβλήματα και κόστος από ότι θα προσφέρει. Γνώμη μου, ότι πρέπει να έχουμε 2 διαφορετικές ‘σχολές’ στο ΠΝ. Δεν είναι προς το συμφέρον μας, να έχουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Πολύ δε περισσότερο, δεν πρέπει ένας εκσυγχρονισμός να καθορίσει και τις μονάδες που θα αποκτηθούν.

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Τazos

Η γαλλοποίηση των ΜΕΚΟ, είναι ένα ακόμα ανέκδοτο από τα πολλά που κυκλοφορούν. Απαιτεί πολύ μεγάλη δαπάνη και το πρώτο πλοία στην καλύτερη μέχρι να τελειώσει ο “ΕΜΖ” θα ειναι 30 χρονων. Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα, ειναι εκτός λογικής. Να μου πεις τα ίδια ισχύουν και για τα P-3 αλλά στην υγειά της LM τωρα…

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Spirit

+1 πέστα!!! Εδώ τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε και θα κάτσουμε να βάλουμε ΑΣΤΕΡ σε ΜΕΚΟ ……. και μάλιστα σε μτχ πλοίο…..

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
5 years ago
Reply to  Τazos

Δεν είπε κανείς ότι το ΠΝ θέλει “γαλλοποίηση” των ΜΕΚΟ. Ότι υπό “πιεστικές” συνθήκες γίνεται προσπάθεια για λύση δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα στραφεί σε λύσεις υψηλού ρίσκου.

Το CMS θέλει αλλαγή, δεν θα μείνει τίποτα από το υφιστάμενο, τί να μείνει άλλωστε;

Δεν έχω καταλάβει πραγματικά το όφελος από τους ESSM B.2 – αν είναι να αλλάξουμε τους υφιστάμενους ESSM B.1 OK, ας πάρουμε κι ASTER (λέμε τώρα…). Για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των Β.2 απαιτείται βαρύ κι ακριβό ραντάρ και το συμβατό data link. Με 150 εκατ. κι αντικατάσταση του DA-08 με ένα 3D ραντάρ AESA υφίστανται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί εμπλοκής που ισχύουν και σήμερα, απλά αυξάνεται η πιθανότητα και η εμβέλεια εντοπισμού και η ταχύτητα στοχοποίησης.

Spirit
Spirit
5 years ago

Τι βαρύ και ακριβό ραντάρ λες φίλε μου, σχεδόν όλα τα νέα 3D ραντάρ έχουν δυνατότητες uplink, άντε να χρειαστεί μια περαιτέρω τροποποίηση λογισμικού.
Το όφελος των ενεργών πυραύλων είναι οι πρωτόγνωρες δυνατότητες που θα δώσουν αντιμετώπιση ταυτόχρονα πολλαπλών εμπλοκών…
ASTER για τις ΜΕΚΟ δεν υπάρχει ως δυνατότητα.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Spirit

+1

CK
CK
5 years ago

Το ξαναγράφω το σχόλιο διότι κάτι έγινε και μάλλον έχασα ότι έγραψα

Το Block II έχει διπλό ανιχνευτή:
ημιενεργό όπως το Block I και
επιπλέον ενεργό:

Unlike Block 1, Block 2’s active radar homing seeker will support terminal engagement without the launch ship’s target illumination radars

Δες

https://www.realcleardefense.com/articles/2018/04/19/a_call_for_the_essm-er_113342.html

http://navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2018/july-2018-navy-naval-defense-news/6339-essm-block-2-with-active-seeker-successfully-intercepts-aerial-target.html

The new active radar seeker will allow engagement without the use of the launch ship’s target illumination radars. This seeker allows for the potential for over the horizon engagements and a limited anti-ballistic missile role

Που σημαίνει πως ο αριθμός των στόχων που μπορεί να βληθούν ταυτόχρονα δεν εξαρτάται από πόσους καταδείκτες(illuminators- 2 STIR oi MEKO) έχει το πλοίο!!

Θεωρητικά λοιπόν μια MEKO με ένα σύχρονο 3D AESA radar θα μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τόσους στόχους όσα τα βλήματα που μπορεί να εκτοξεύσει

Το κόστους του BII είναι περίπου στο 1.1 mill$
(δες ref above ) οποτε θα άξιζε να διερευνηθεί η μετατροπή του VLS MK48 για 32 ESSM τουλάχιστοσν για τις 3 νεότερες MEKO

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
5 years ago
Reply to  CK

Καλημέρα CK.

Γνωρίζω για τους ESSM Block2 αλλά αυτά που λες δυστυχώς δεν ισχύουν – εκτός αν πραγματικά αγνοώ κάποια σημαντική εξέλιξη στον τομέα.

Εξηγούμαι παραθέτοντας και τα δικά σου λεχθέντα:
«Που σημαίνει πως ο αριθμός των στόχων που μπορεί να βληθούν ταυτόχρονα δεν εξαρτάται από πόσους καταδείκτες (illuminators- 2 STIR oi MEKO) έχει το πλοίο!!»
Ναι σωστός, αλλά ΜΟΝΟ σε ό,τι αφορά την τερματική φάση της εμπλοκής. Όντως, η μη ανάγκη «τερματικής» καταύγασης προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία απ’ ό,τι τα συστήματα SPY-1 & APAR.
«Θεωρητικά λοιπόν μια MEKO με ένα σύχρονο 3D AESA radar θα μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τόσους στόχους όσα τα βλήματα που μπορεί να εκτοξεύσει»
Όχι, γιατί το βασικότερο ζήτημα είναι πώς καθοδηγείς τους πυραύλους μέχρι την τερματική φάση. Γι’ αυτό, όταν δεν μιλάμε για εμπλοκές κάτω των 20km, απαιτείται γρήγορος ρυθμός ανανέωσης δεδομένων στόχων και η ύπαρξη κεραιών data link για μετάδοση/ανανέωση δεδομένων στόχου προς τους πυραύλους που έχουν εκτοξευτεί. Τα ραντάρ τεχνολογίας AESA που έχουν βγει τα τελευταία χρόνια, πχ NS-100/200, αν κι έχουν ρυθμό περιστροφής ίδιο με των εξειδικευμένων ραντάρ ελέγχου πυρός, 60rpm (όπως τα Arabel, Herakles, Empar & Sampson με το τελευταίο όμως να έχει διπλή κεραία κι έτσι στην πράξη είναι σαν 30rpm) δεν προσφέρονται με data link, τουλάχιστον όχι επισήμως και σίγουρα απαιτείται ανάπτυξη και ολοκλήρωση στο CMS για τέτοιες δυνατότητες. Εν προκειμένω για την Thales είναι ξεκάθαρο θεωρώ, πως για πολλαπλές εμπλοκές προσφέρει τα Herakles, APAR & SeaFire.
Σημείωσε δε, πως για τις FREMM “HN” επί Καραμανλή, οι Γάλλοι προέβλεπαν κεραίες data link και για τους MICA των οποίων η εμβέλεια είναι (;) λίγο μεγαλύτερη από των Sea Sparrow.

Εν κατακλείδι, για πραγματικές δυνατότητες πολλαπλών εμπλοκών απαιτείται εκτός από χρήμα και χρόνος για την ολοκλήρωση του συνόλου των απαιτούμενων συστημάτων, πράγματα που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν διατίθενται…

CK
CK
5 years ago

Για αυτό γράφω “θεωρητικά”

Ο πύραυλος μπορεί να κατευθυνθεί αδρανειακά μέχρι να ανοίξει το δικό του ενεργό ανιχνευτή sto terminal phase

Οι Αυστραλοί στις MEKON ANZAAC έχουν dedicated radar(CEAMOUNT) για την καθοδήγηση των ESSM

Στη περίπτωση μας νομίζω πως είμαστε OK με τους BII τουλάχιστον για το Αιγαίο

Μην μου μιλάς για τα Γαλλικά είναι εκτος ελληνικής επιχειρησιακής και κυρίως οικονομικής πραγματικότητας
Ποσο πάει ο aster 15 είπαμε?

Αλλα μια με τα P3 και τα ROMEO ποιος μας πιάνει

με τις MEKO θα ασχολούμαστε τώρα???

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago

Σωστό το σκεπτικό της σύνδεσης εκσυχρονισμου Μεκο με αγορά νέων φρεγατών αλλα αυτο σημαίνει και μονόδρομος αμερικανικής λύσης (αμερικανό-ισραηλινής ενδεχομενος).
Ισως ενα συμβόλαιο για μελλοντική αγορά σε κορβέτες ή πυραυλακατους να κέρδιζε η Γαλλία.

Γιώργος70
Γιώργος70
5 years ago

Επιβεβαιώνετε απο την πλευρά σας την κυρια Ηλιάδη περι Primauguet ?
“Μάλιστα επανέλαβε πολλές φορές με έμφαση ότι η μια απί τις τρεις τελευταίες που βρίσκονται σήμερα στην ενέργεια πρόκειται να αποσυρθεί αμέσως μετά από την συμμετοχή της σε άσκηση στον Ατλαντικό, κάτι που σημαίνει ότι είναι επιχειρησιακά πλήρως ενεργή”
https://otan.delegfrance.org/The-Primauguet-frigate-participates-in-cooperation-exercises-with-NATO-15-16

Παναγιώτης
Παναγιώτης
5 years ago

Νομίζω [και μακάρι να διαψευσθώ] ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ δεν προχωρά,διότι προβλέπονται εξελίξεις με Τουρκία άμεσα και δεν πρέπει να βρεθούν οι πιο σύγχρονες φρεγάτες μας,εγκλωβισμένες στο ναυπηγείο.Δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον καιρός για προγράμματα που απαιτούν πάνω από χρόνο για να αποδώσουν.

Shadowman®
Shadowman®
5 years ago

Αν ίσχυε αυτό θα βλέπαμε Fos παντού όμως

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Γεώργιος παρασκευοπουλος
5 years ago

Πιστεύω ότι στις διάφορες απόψεις και αναλύσεις γίνετε ένα λάθος. Ενώ συμφωνώ ότι στο θέμα των εξοπλισμών θέλουμε ενίσχυση πιστεύω ότι ο πανικός που παρουσιάζεται είναι λάθος. Θα εξοπλιστουμε σωστά και με πρόγραμμα. Και δεν χρειάζεται βιασύνη. Το παιχνίδι αυτή την στιγμή παίζεται διπλωματίκα και γεωπολιτικά. Τα κοιτάσματα που ανακαλυπτονται πάνε να σπάσουν το ενεργειακό μονοπώλιο. Η Ευρώπη με την βοήθεια της Αμερικής και την συμμετοχή του Ισραήλ κοιτάει να εξασφαλιστεί ενεργειακά. Οι Τούρκοι είναι από την άλλη πλευρά του παιχνιδιού. Απόδειξη ή γεώτρηση της ExxonMobil δεν παρενιχληθηκε στο παραμικρό και αυτό δεν οφείλεται στην δικιά μας στρατιωτική δύναμη. Για αυτό δεν χρειάζεται πανικός και βιασύνες για τα εξοπλιστικά. Το παιχνίδι αυτή την στιγμή είναι αλλού και όχι στην στρατιωτική δύναμη όσον αφορά εμάς. Εμείς πρέπει ψύχραιμα χωρίς βιασύνες και πανικο να αναδιοργανωσουμε και να εκσυγχρονισουμε την άμυνα μας

Ayanamikun
Ayanamikun
5 years ago

1 + 1 TICO και τα πάντα τα παίρνει η LM. ♫Oh, say can you see by the dawn’s early light, What so proudly we hailed at the twilight’s last gleaming♪

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Ayanamikun

+1

zap
zap
5 years ago

Το λαθος του ΠΝ είναι ότι επιθυμει πλοια που μπορουν να κανουν τα παντα. και κατά συνεπεια καταληγουν να είναι πανάκριβα.
Σιγουρα ο εκσυγχρονισμος των ΜΕΚΟ πρεπει να γινει, αλλα νομιζω ότι το ΠΝ πρεπει να στραφει σε πλοια καινοτομα.

Ένα σκαρι με Modular κατασκευή ούτως ώστε -μηχανες, εκτοξευτήρες, ρανταρ και λοιποι αισθητήρες να βασιζονται σε σχεδόν plug and play εγκατασταση- ετσι ώστε μελλοντικοι εκσυγχρονισμοι να είναι γρηγοροι και συμφέροντες από αποψη χρηματων και να μην ακουμε επιχειρηματα τυπου -αλλαγη μηχανών σημαινει καλυτερα νέο σκαφος-
Ένα σκαρι υψηλού αυτοματισμου ικανο να λειτουργησει και να φερει σε περας αποστολες περιπολιας και αντιδρασης αιφνιδιασμου με 30-40 αντρες το πολύ.
Ένα σκαρι που δεν θα κανει τα παντα μονο του -ΑΑ, ASW- αλλα θα εξοπλίζεται για μια αποστολή και θα λειτουργει σε ομαδα με αλλα σκαφη του ιδιου τυπου αλλα εξοπλισμένα για να καλυπτουν τις άλλες αποστολες.
Ένα σκαρι σχεδιασμενο εξαρχής να είναι με απαρτια -off the shelf- για να διατηρεί το κοστος χαμηλα και να εχει απροσκοπτη και διαρκη προμηθεια ανταλλακτικών βασικων μηχανικων και ηλεκτρονικων συστηματων.

Οι αισθητήρες και τα οπλα του πλοιου βεβαια δεν θα εμπιπτουν σε αυτην την κατηγορια μιας και δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε τέτοιους, αλλα τουλάχιστον τα πλοια δεν θα πεφτουν σε απαξιωση από ελλειψη ρουλεμάν….
Εάν όμως επιδιωξουμε συμμετοχη στην παραγωγη των αισθητηρων και των οπλων, ισως σε βαθος χρονου αποκτησουμε και την εμπειρια για αυτά τα συστηματα. Ισως δεν μπορέσουμε να ναυπηγήσουμε πλήρως εξοπλισμένες φρεγάτες, αλλα ισως μπορούμε να ναυπηγήσουμε ένα τετοιο σκαφος που θα γεμισει τον στολο με αξιόμαχα και επικινδυνα πλοια.

nikos
nikos
5 years ago
Reply to  zap

Αγαπητέ δεν γίνεται γιατι το κόστος είναι στο θεό και μια αποστολή ειδίκευση στο Αιγαίο είναι θάνατος για αυτό θέλουμε πολαπλου ρόλου.

darede
darede
5 years ago

Με βάση τα όσα αναφέρει το άρθρο της Πτήσης, το Π.Ν δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ γιατί δεν υπάρχει απόφαση για τι είδους φρεγάτες θα αγοράσουμε. Εάν είναι αμερικανικές θα υπάρξει άλλη επιλογή σκάφους και όπλων και άρα εκσυγχρονισμού, ενώ εάν είναι γαλλικές θα αγοραστούν τα αντίστοιχα.

Κάποιος λοιπόν να τους ενημερώσει οτι το ζήτημα που τους απασχολεί είναι εκ του ουκ άνευ και οι αιτιάσεις τους είναι αν μη τι άλλο λανθασμένες. Βέβαια δεν είναι το μόνο κρούσμα παράλογων επιλογών στο οποίο υποπίπτουν οί κάτωθι κύριοι
comment image

Ο εκσυγρονισμός των MEKO δεν έχει καμία επίπτωση στην μελλοντική επιλογή αφού όταν θα καταστεί επιχειρησιακό το πρώτο μελλοντικά νέο πλοίο, η πρώτη απο αυτές σχεδόν θα αποσύρεται. Οι σκέψεις γαλλοποίησης των πλοίων είναι εγκληματικές και θα πρέπει να σταματήσουν. Το κάθε πλοίο χρειάζεται ένα ποσό 100 εκ για νέο CMS, aesa radar, hull sonar & VDS , 2 νέα 30άρια πυροβόλα , αναβάθμιση μηχανών – ciws phalanx – mark 45 mod 4 – 32 essm.

Το έχω ξανααναφέρει οτι μτχ πλοία χρειαζόμαστε εχτές, όχι μόνο για την αντικατάσταση των 3 S αλλά γιατί το κάθε εκσυγχρονισμένο πλοίο θα μένει 1 χρόνο εκτός. Το ιδανικό σενάριο είναι οι 3 adeleide ακόμα και γυμνές αφού θα μπορούσαμε να φορτώσουμε τους 16 essm της κάθε εκσυγχρονισμένης MEKO, για όσο διάστημα είναι εκτός. Με αυτήν την επιλογή θα δοκιμάσουμε και τα νερά με τις προθέσεις των αμερικανών. Ζητώντας όχι τον SM-2 Block IIIA αλλά τον SM-2ER Block IIIC. Αν μας των δώσουν τότε μπορούμε να επιλέξουμε αμερικανικό οπλισμό στο νέο πλοίο, αλλιώς επιλέγουμε γαλλικό ή κάτι άλλο που μας ικανοποιεί.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=43&v=02KJOxJF_70

Για το Sea Fire κάποιοι επισημαίνουν τις δυνατότητες του αλλά εγώ παραμένω σκεπτικός μόνο με την ύπαρξη ενός μόνο ραντάρ σε πλοίο του 1 δις. Πρέπει να τοποθετηθεί και δεύτερο ραντάρ για να μπορούν αποδώσουν την κρίσιμη στιγμή εικόνα εάν ένα απο τα 2 βγει off. Και δεν γνωρίζω τον λόγο που το Π.Ν συνεχίζει τις ανόητες αναφορές για AAW πλοία, όταν μιλάει για τις Belharra. Πλοία με 32 κελιά δεν μπορεί επουδενί να χαρακτηρίζονται ως τέτοια. Δηλαδή οι Type-26, οι Alvaro de Bazan, οι Iver Huitfeldt και οι De Zeven Provinciën τί σοί φρεγάτες είναι;

Κλείνοντας ,το ενδιαφέρον και οι προθέσεις των αμερικανών για τα ναυπηγεία είναι για γέλια με τον ένα να αναλαμβάνει της σύρου με διακανονισμό ενώ στα ναυπηγεία ελευσίνως ψάχνουμε να βρούμε εάν στην προσφορά που κατατέθηκε συμμετέχει η Blackhawk. Η οποία εταιρεία είναι ένα fund που το μόνο που υπόσχεται είναι η πιθανότητα επισκευής όταν και άμα του 6 στόλου. Φέξε μου και γλίστρησα

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
5 years ago
Reply to  darede

Ανέκαθεν απορούσα κι εγώ πώς το ΠΝ θα δεχόταν πλοίο με ένα μόνο ραντάρ, άσε δε, που στα καινούρια σχέδια στον ιστό του ραντάρ είναι εγκατεστημένος σχεδόν όλος εξοπλισμός αισθητήρων – darede, αυτό το συζητούσαμε από την εποχή των FREMM «ΗΝ».

Το περίεργο είναι πως η Belharra αν και έχει τον νεωτερισμό του CMS χωροταξικά μοιρασμένους σε 2 χώρους (κάτι παρόμοιο είχε παρουσιάσει στο παρελθόν η B&V στην ΜΕΚΟ-D), έχει μοναδικό ιστό ο οποίος έχει τα «πάντα όλα» πάνω του!

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  darede

Λογικές και οι απορίες σου και οι ενστάσεις σου, αφού τυχόν πρόθεση γαλλοποίησης είναι παντελώς παράλογη, ειδικά από οικονομικής πλευράς.
Το ερώτημα είναι πως η Ελλάδα θα αποσβέσει την επένδυση στους ESSM Block II?
Δλδ οι ξένοι θα αγοράζουν ένα προϊόν στην εξέλιξη του οποίου συμμετείχε η Ελλάδα και στη παραγωγή του οποίου συμμετέχουν Ελληνικές εταιρείες, αλλά οι ΕΔ δεν θα το επιλέξουν.
Διπολική διαταραχή λέγεται επιστημονικά.
Το κόστος εκπαίδευσης & ολοκλήρωσης των νέων συστημάτων, πέραν του κόστους αγοράς των?
Παραλογίζονται για τα αυτονόητα, εκτός κι αν χρησιμοποιούνται ως πρόφαση για να πάει το μπαλάκι στους επόμενους και από ασφαλή θέση εκ των υστέρων να υπάρχει κριτική…
Απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η προμήθεια αμυντικών συστημάτων ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, εξευμενισμού ή συμψηφισμού, γιατί οδηγεί τελικά σε ανεπαρκείς & κοστοβόρες επιλογές για τις ανάγκες των ΕΔ.

Γιώργος70
Γιώργος70
5 years ago
Reply to  darede

@ darede Επειδή αναφέρεις Blackhawk
https://www.ziadabdelnourblackhawk.com/our-investment-criteria-and-interests-for-2016-and-beyond/
Asset Type-Based Interests
Hard asset-based: assets have “intrinsic value” and potential for cash flow primarily from the assets themselves (rather than heavily dependent upon services with little or no underlying assets):

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1437112/naupigeio-eleusinas-oi-13-oroi-pou-thetei-o-upopsifios-ependutis
Ο ZIAD ABDELNOUR λεει ξεκαθαρα cash flow απο το ΠΝ για τα 90 εκ .
Nαυπήγηση και τις επισκευές εμπορικών πλοίων δευτερεύουσα δραστηριότητα
“θα ασκηθεί το δικαίωμα option για τη ναυπήγηση δύο νέων ΤΠΚ της ίδιας κλάσης και θα εξασφαλιστεί η επισκευή ΤΠΚ των προηγούμενων κλάσεων και άλλων πολεμικών σκαφών.”
Game over για το ΠΝ εαν ναυπηγηθούν άλλες 2 ΤΠΚ.
Χωρίς δέσμευση τζίρου απο υπηρεσίες σε ιδιώτες πελατες καλύτερα να γινει η αναβάθμιση στην LM Canada στο καναδα και οχι να γίνουν πλουσιότεροι οι traders.
Η Χιλή με $60εκ ανα πλοίο CMS-330 +TRS 4D + SEA CEPTOR
https://www.monch.com/mpg/news/maritime/548-lockheed-martin-updates-chilean-frigates.html

darede
darede
5 years ago

@Γιώργος70

Αυτό ακριβώς λέω και εγώ για το δήθεν ενδιαφέρον των αμερικανών και τους άνθρακες που μας τους παρουσιάαζουν σαν χρυσό. Η μόνη λύση είναι να ακολουθήσουμε το μοντέλο της ρουμανίας όπου damen και ficantieri έχουν αγοράσει 3 ή 4 ναυπηγεία, και τα δουλεύουν με εξωτερικές παραγγελίες τόσα χρόνια. Η ρουμανία πρώτη φορά θα δώσει παραγγελία για νέα σκάφη.

Spirit
Spirit
5 years ago

Γιατί όχι οι ESSM bl.2 και με SEA CEPTOR?
Ο εκσυγχρονισμός ίσως μπορεί να γίνει στα ναυπηγεία Σύρου, ταξίδι στο Καναδά μόνο για μια αναβάθμιση είναι ολίγον παραλογισμός…
60εκ. από την άλλη μόνο για ένα πλοίο (240 όλα και χωρίς πυραύλους) δεν διαφαίνεται στο ορίζοντα…
Μετά το νέο στραπάτσο με τις Adelaide η μόνη λύση να ισοροπίσει το πράγμα, ειναι ένας τέτοιου εκσυγχρονισμός με 32 ESSM bl.2… αλλιώς θα μιλάμε εντελώς για παρακμιακή κατάσταση στο ΠΝ.

Γιώργος70
Γιώργος70
5 years ago
Reply to  Spirit

Ο ESSM Block 2 θα έρθει σε μερικά χρόνια στο αιγαίο αλλά ακριβώς όπως φαντάζεσαι …
Raytheon Missile Systems, Tucson, Arizona, is awarded a $32,162,533

https://dod.defense.gov/News/Contracts/Contract-View/Article/1714535/

jimdenin
jimdenin
5 years ago

Μια ενδιαφέρουσα είδηση που βγαίνει από το άρθρο, είναι το ενδιαφέρον του ΠΝ για την νέα ολλανδική φρεγάτα, κάτι που δείχνει την εκτίμηση των στελεχών του όπλου για τις ναυπηγικές σχεδιάσεις της χώρας της τουλίπας. Ειρωνικό για ακόμα μια φορά το να δείχνει το σώμα που προσανατολίζεται και εν τέλει σε τι λύσεις πρόκειται να “το καταλήξουν”.

nikos
nikos
5 years ago

Άμα η omega class εχει κ 48 κελιά κ επάνω είναι κορυφή.Ειναι κ stealth

Aylont
Aylont
5 years ago

κάποια “ασυνάρτητα” facts …
– Το Νεώριο φιλοξένησε 50 πλοία σε 9 μήνες (!!!) (οι έλληνες εφοπλιστές στηρίζουν όταν έχουν κάτι να στηρίξουν) με εξαιρετική αρχή και στην ανανεωμένη Panamax (σχεδόν μοναδική στα πέριξ μέρη μας) . Προσφέρει δε υποστήριξη σε Aluminum Haul μετά από συνεργασία εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας από την ΟCEA, δυνατότητες οι οποίες πιστοποιήθηκαν κιόλας από του Αμερικανούς με το USNS Carson City…
– τα δις δεν τρέχουν από τα μπατζάκια μας ως γνωστόν …πρέπει να τα βγάλουμε πρώτα έστω μέσω φόρων, … 500+ εκατομμύρια ο ετήσιος κύκλος εργασιών για τα ναυπηγεία μας το 2005, ούτε 70 το 2015
– Ελευσίνα Σκαραμαγκάς επείγει…

– Ο Αμερικανός πρέσβης έχει δείξει τη διάθεση της χώρας του σε κάθε τόνο… (συν Αθηνά και χείρα κίνει)
– Το Ισραήλ αυτή την περίοδο είναι φίλος μας και έχουμε τα απολύτως κοινά συμφέροντα ()… τυγχάνει να είναι δε, το alter ego των Αμερικανών από την ίδρυση του … (συν Αθηνά και χείρα κίνει x2). Το bonus των καιρών οι φίλοι μας οι Αιγύπτιοι (…βολεύτηκαν και οι Γάλλοι)
– Οι γείτονές μας είναι στα χειρότερα από ποτέ με τους Αμερικάνους

– έχουμε κατά κύριο λόγω αμερικάνικα όπλα και οι συνεργασίες μας ήταν πάντα πιο ευέλικτες από όλες τις απόψεις σε εμπορικό επίπεδο διευκολύνσεων.
– Οι ανάγκες μας θα είναι πολύ μεγαλύτερες από την οροφή που θέτουμε… αν θέλουμε ότι θέλουμε
– στα τέσσερα στον Σαμ, εδώ που φτάσαμε, για παραχώρηση μονάδων αφού τους βάλουμε στο κόλπο… ή έστω Αdeleide χθες …3 και γυμνές έχουμε να τις ντύσουμε εδώ με τις αναβαθμίσεις…
– ΜΕΚΟ με γαλλικά …. είναι ανέκδοτο οικονομικό αν μη τι άλλο για τα δεδομένα μας και αλλάζει όλο τον προσανατολισμό των όπλων για το μέλλον
– Georges Leygues … μας δείχνουν οι Γάλλοι, αν κρίνουμε από τις επισκέψεις………….
– 4 ΜΗ-60R του κουτιού σε 2,5 χρόνια …

…πρέπει να κλείσουμε τον κύκλο παλινδρομήσεων που μας χαρακτηρίζει ως έθνος γιατί η ιστορία δυστυχώς δεν είναι με το μέρος μας κάθε τόσο που βρισκόμαστε σε “δυσκολίες”… και δεν ήταν λίγες. Η “ελίτ” στους Δελφούς το είπε αλλά σχεδόν κανένα μέσο δεν πρόβαλε τα άσχημα μαντάτα…. έρχονται και εκλογές βλέπεις…

Μια χαρά τα Γαλλικά, τα Ολλανδικά, τα Ιταλικά και τα γερμανικά () … άριστα όμως τα Αμερικάνικα…. ο νοών νοείτω

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Aylont

εκεί μας βλέπω, μακάρι να πετύχει το εγχείρημα…

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Aylont

συμφωνώ μαζί σου απόλυτα, εδώ που φτάσαμε είναι η μόνη λύση

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Aylont

Ούτε αμερικανικά ούτε Αdeleide φαίνεται ότι υπάρχουν, συστηχώς πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα…
Ακόμα και οι ΜΕΚΟ πάνε σε απαξίωση… το απόλυτο μηδέν βρίσκεται μπροστά μας.
Ακόμα και αποσπασματικές αγορές να γίνουν (2+2) πλοίων, δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα.
Τώρα τι θέλουμε να νομίζουμε, ή περιμένοντας την “Θεία από το Σικάγο”, είναι άλλο θέμα.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Spirit

στο τέλος το ξανθό γένος για μας θα είναι ο ξανθός θείος Δόναλδ………

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago

οι γαλλοι αν θελλουν μπορουν να δωσουν μεχρι 5 πλοια 3 georges leygues ηδη η μια αποσηρθηκε το φλεβαρη, κ 2 λαφα(οχι τιποτα το σπουδαιο αλλα μεχρι την παραλαβη fdi κατι γινεται) η αμερικη απο την αλλη δεν εχει κατι να δωσει εκτος απο τικο αλλα κ αυτο αμφησιμο αφου δεν βγαινουν οι οροφες και γι αυτο ελεγαν για τις αδελαιδες που δεν βλεπω.Οι γερμανο-ολλανδοι δεν συμμετεχουν ωστε να περναμε τα μπρεμεν κ Μ απο αυτους.Καλως η κακος ειναι δυσκολη η αποφαση ενος καινουργιου σκαφους γιατι θα δεσμευση το ναυτικο για 50 χρονια σχεδον, για μενα θα επελεγα αμερικη γιατι παντα κατι θα χει να δωσει οι γαλλοι μαλλον απιθανο (δεστε την ντασω με τα ραφαλ που λεει μεχρι το 2030 δηλαδη θα παρω ραφαλ για 10 χρονια? απιστευτοι οι τυποι!

tagg
tagg
5 years ago

Μια που αναφερθηκε οι 3-4 τελευταιες georges leygues τελικα ειναι πολυ νεωτερες απο τις S, (1986-1990)
με αναβαθμισμενες ανθυποβρυχιακες δυνατοτητες, τεραστιο ελικοδρομιο και στεγαστρο για 2 ελικοπτερα!
Ενα αρθρο σας θα μας διαφωτιζε για αν κανουν για αμεση αντικατασταση των 3 μη εκσυχρονισμενων S
και διατηρηση σε υπηρεσια το πολυ μια 10ετια (οσο και οι εκσυχρονισμενες S)
Φυσικα με συμβολικο τιμημα

CK
CK
5 years ago
Reply to  tagg

Oχι άλλο γαλλικό κάρβουνο!!!

δεν αντέχω

τα πλοία αυτά είναι παλιότερα και από τα εναπομείναντα BREMEN

Έχουν τους ιδιους αρχαίους αεριοστροβίλους OLYMPUS με τις με οποτε έχουν τα ίδια προβλHματα υποστήριξης δες χιλιανούς

Το CROTAL αποσύρεται από τους γάλλους

Τελείως διαφορετικά υποσυστήματα από ότι έχουμε

φτου και μακρυά από μας

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  CK

ε ναι,….θα συμφωνήσω, εξάλλου αρχίζει και διαφαίνεται ότι είμαστε πλέον στα αγνά και τρυφερά χέρια και τη ζεστή αγκάλη της LM….και του θείου Δόναλδ. Οι Γάλλοι δεν άρπαξαν την ευκαιρία που τους δόθηκε …………κρίμα…..γιατί κάποια από τα όπλα τους είναι αξιόλογα (Φ21 τορπίλες & ΑΣΤΕΡ 30). Ο Μιτεράν ή ο Ντε Γκωλ ή ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν δεν θα άφηναν την ευκαιρία….τα γατάκια τώρα……

tagg
tagg
5 years ago

Για πολλους που ειρωνευονται κατα καιρους την ικανοτητα πλευσης και το ποσο καλα σκαρια ειναι τα γαλλικα
ενα βιντεακι https://www.youtube.com/watch?v=YuIO4Cyni-w θα τους πεισει πως η νεοτερη georges leygues επιβιωνει απο 12-13 μποφορ στον ατλαντικο
εκει οπου οι δικες μας οι S παιζετε αν θα την βγαζαν καθαρη, και οι Μεκο θα ηταν στον πατο σιγουρα.

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  tagg

Υπάρχουν και καραμπινάτες γαλλικές αστοχίες όπως οι Cassard…

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  tagg

Φίλε μου ναυτικός δεν είμαι ούτε ειδικός, αλλά μην υποτιμάς τις ολλανδικές φρεγάτες, σαν σκαριά μπορεί να είναι παλιά, αλλά είναι αξιόλογα σε ικανότητα πλεύσης, μακάρι να μας δίναν τις Μ για ενδιάμεση λύση, καθόλου δεν θα με χαλούσε προσωπικά….

Chris
Chris
5 years ago

Υπάρχει άρθρο που αναφέρει Κυπριακή πρόταση για Ελευσίνα -υπονοώντας ότι ίσως από πίσω υπάρχει γαλλική στήριξη.

https://hellasjournal.com/2019/03/meso-kyproy-i-koinopraxia-poy-chtypa-ta-naypigeia-eleysinas-me-tis-pyraylakatoys/

js
js
5 years ago

Αφού σκεπτόμαστε “out of the box” γιατί δεν εξετάζουμε και μια δυτικοποιημενη Κινεζική type 054 με γαλλικά ραντάρ και πυραύλους. Από χρόνους παράδοσης οι κινέζοι είναι ασυναγώνιστοι, το πλοίο ,σαν σχεδίαση,είναι στιβαρό και με χώρους για να χωρέσουν τα αντίστοιχα δυτικά συστήματα.
Σε περίπτωση “δυσκολίας¨ των γάλλων, μπορεί να παίξουν και οι ισραηλινοί.
Για τη συμπίεση του κόστους θα βοηθούσε και μια διαπραγμάτευση με τη COSCO.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -