Κυκλοφορεί αύριο 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
————————————————————————————————-
F-16V και P-3 MLU, Οι εξελίξεις στα προγράμματα
Οι εκσυγχρονισμοί των 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και των P-3B του Πολεμικού Ναυτικού αποτελούν τα δύο σημαντικότερα εξοπλιστικά προγράμματα που επιδιώκουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αυτή την περίοδο.
Kαθώς πολλά λέγονται και γράφονται αποκαλύπτουμε το πραγματικό σημερινό καθεστώς τους.
Athens Flying Week 2018
Το 2ήμερο 22 και 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 7ο Athens Flying Week στην αεροπορική βάση Τανάγρας. Η διοργάνωση με σύμμαχο τις δυνατές συμμετοχές και τον υπέροχο καιρό πρόσφερε ένα δυνατό πρόγραμμα και φαίνεται, κατά γενική ομολογία, ότι ξεπερνά τις περισσότερες από τις αδυναμίες τού παρελθόντος.
ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018, Η τελική φάση
Με την τελική φάση στο πεδίο βολής «ΑΕΤΟΣ» ολοκληρώθηκε η διακλαδική ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018. Είναι η μεγαλύτερη ετήσια άσκηση των ΕΔ με καθολική συμμετοχή προσωπικού και μέσων, που και αυτή τη φορά διεξήχθη σε όλη την ελληνική επικράτεια, από τα Δωδεκάνησα μέχρι τον Έβρο. H Π&Δ βρέθηκε σε αρκετές από τις περιοχές διεξαγωγής της και σε επόμενο άρθρο μας θα αναλύσουμε και άλλες φάσεις της.
MiG-31, Αναχαιτιστικό δορυφόρων;
Μια φωτογραφία του ενός MiG-31 που εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο του 2018 και απεικόνιζε το αεροπλάνο να μεταφέρει σε κοιλιακό φορέα ένα μεγάλων διαστάσεων -άγνωστο μέχρι σήμερα- βλήμα δημιούργησε εικασίες για ρόλο κατά δορυφόρων και εύλογα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον του μοναδικού στο είδος του «Foxhound».
Με T-38C στους ουρανούς του Τέξας
Φιλοξενηθήκαμε και πάλι στα πιλοτήρια της USAF, αυτή τη φορά σε αμερικανικό μητροπολιτικό έδαφος, στην AB Sheppard στο βόρειο Τέξας και τα T-38C της 80ης Πτέρυγας Πτητικής Εκπαίδευσης της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (Air Education & Training Command) της USAF για μια μοναδική πτήση με τα Talon της.
ENJJPT
Βρεθήκαμε στο πολυδιάστατο NATOϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης Ιπταμένων (Euro-NATO Joint Jet Pilot Training), με ελληνική παρουσία και εκπαιδευτές της ΠΑ που αποτελούν πυλώνα του επιχειρησιακού σταδίου προετοιμασίας των αυριανών Αμερικανών μαχητών αεροπορικής υπεροχής στα F-15C και τα F-22A!
Boeing BTX-1. Νικητής εκπαιδευτής!
Ένας από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς της Αμερικανικής Αεροπορίας, o T-X, για την προμήθεια νέου αεροπλάνου προκεχωρημένης-προεπιχειρησιακής εκπαίδευσης, που γίνεται σημαντικότερος στη διεθνή του διάσταση στον χώρο των αεροσκαφών του είδους, έληξε με επικράτηση μιας εντελώς νέας σχεδίασης της Boeing, μια ακόμη εμπορική νίκη της μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων (με τη συνεργασία της Saab).
F-15X Vs F-22/F-35 Hybrid, η USAF σε δίλημμα;
Οι φήμες περί προτάσεων στην USAF για μια νέα έκδοση του «Αετού» εναντίον ενός νέου υβριδικού μαχητικού πέμπτης γενιά για να αποφύγει η Αμερικανική Αεροπορία ένα διαφαινόμενο «χάσμα μαχητικών» φαίνονται να επιβεβαιώνονται. Παρουσιάζουμε όλες τις εξελίξεις για το F-15X«Super Eagle» και πως συγκρίνεται με ένα δυνητικό μαχητικό «5,5 γενίας», «διασταύρωση» F-22/F-35 Hybrid.
AdlA, Rafale εναντίον Ασύμμετρων Απειλών
Η Armee de l’Air βασίζεται σε μια σειρά μονάδων εφεδρείας που υποβοηθούν το σύστημα εκπαίδευσής της με το να διατηρούν την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και τη μαχητική ικανότητα των πιλότων πρώτης γραμμής, και παράλληλα μειώνουν το κόστος του εγχειρήματος. Μια από τις πτυχές του θέματος αφορά την κρίσιμη ειδική προετοιμασία για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών. Αποκαλύπτουμε την ειδική εκπαίδευση των αεροσκαφών επιφυλακής της AdlA.
ΙRIAF, Περσικά F-14 με νέα «νύχια»
Τον περασμένο Ιούλιο, σε τελετή που έγινε στις εγκαταστάσεις τής Babaiee Missile Industries, εγκαινιάστηκε η γραμμή παραγωγής του νέου βλήματος AIM-23B Fakkur. Ο κατευθυνόμενος πύραυλος αέρος-αέρος είναι μέρος μόνο του ευρύτερου προγράμματος που στοχεύει στην ανάκτηση μαχητικής ικανότητας των F-14A. Τα Tomcat υπηρετούν σήμερα με την 81η και την 83η Μοίρα στην 8η Βάση Τακτικών Μαχητικών στο Ισταφάν και προορίζονται να παραμείνουν σε υπηρεσία ως ραχοκοκαλιά της IRIAF ίσως και μέχρι το 2040!
ΑΒ Αράξου,Πολεμώντας τη λήθη στην 116ΠΜ
Στο έκτο μέρος της σειράς άρθρων μας «Πολεμώντας τη λήθη» βρεθήκαμε στην -πολύ πλούσια για τους αεροπορικούς θησαυρούς της- Αεροπορική Βάση Αράξου και την 116 Πτέρυγα Μάχης όπου οι μνήμες «Αστρομαζητών» και «Κουρσάρων» είναι πάντα πολύ έντονες.
Boeing–Leonardo MH-139, Ιταλός στην υπηρεσία της USAF
H τεράστια αμερικανική αγορά στρατιωτικού υλικού παραμένει ερμητικά κλειστή για τους ξένους προμηθευτές. Η πρόσφατη ανάδειξη από την USAF του MH-139 της Leonardo με την υποστήριξη της Boeing ως αντικαταστάτη των UH-1N είναι μια εντυπωσιακή εξαίρεση στον κανόνα, σε έναν διαγωνισμό που έχει ενδιαφέρον από μόνος του.
AUSA 2018 US Army, Νέα Γενιά Οχημάτων Μάχης
Η ετήσια έκθεση αμυντικού υλικού υπό την αιγίδα της AUSA (Association of the United States Army) αποτελούσε κάποτε μια «κλειστή» εκδήλωση η οποία έδινε την ευκαιρία στα στελέχη του Αμερικανικού Στρατού να γνωρίσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις προτάσεις που -εν δυνάμει- ενδιέφεραν το Πεντάγωνο. Ένας από τους τομείς που βρέθηκε φέτος στην επικαιρότητα ήταν το πρόγραμμα του Οχήματος Μάχης Επόμενης Γενιάς του Αμερικανικού Στρατού, που στοχεύει να αντικαταστήσει άμεσα τα ΤΟΜΠ Bradley αλλά μελλοντικά όλα τα συστήματα μάχης του US Army.
AXA Hayabusa2 Αγγίζοντας έναν αστεροειδή
Αν όμως η διαπλανητική εξερεύνηση έχει γίνει σε κάποιο βαθμό ρουτίνα και πολλοί την θεωρούν… δεδομένη, στις 21 του περασμένου Σεπτεμβρίου ένα μικρό διαστημόπλοιο έκανε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα 60 και πλέον χρόνια που ο άνθρωπος «βγήκε» στο Διάστημα. Το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa2 άγγιξε κυριολεκτικά έναν αστεροειδή «αποβιβάζοντας» δύο ερευνητικά οχήματα, προεόρτια της κύριας αποστολής του που είναι να συλλέξει και να μεταφέρει πίσω στη Γη εδαφικά δείγματα.
Pollux, Βελγικό πολεμικό για όλες τις δουλειές
Οι βελγικές ένοπλες δυνάμεις δεν ξεχωρίζουν ίσως για τη ναυτική συνιστώσα τους, περιλαμβάνει όμως στις τάξεις της δύο υπερσύγχρονα Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πρόσφατα.
Διπλωματία-Γεωπολιτική. Βαλκάνια: Πεδίο ψυχροπολεμικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας.
Από τις εξελίξεις στα Σκόπια μέχρι την υπόθεση Κασόγκι επιβεβαιώνεται η δραστική αρχή της εξυπηρέτησης (ενεργειακών, οικονομικών, αμυντικών) συμφερόντων στις διεθνείς σχέσεις. Η βαλκανική σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας προβάλλεται γεωπολιτικά στην Κωνσταντινούπολη μέσω του σχίσματος στην Ορθόδοξη Εκκλησία από την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, αγγίζοντας το επίκεντρο της σημερινής ψυχροπολεμικής έντασης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Καλημέρα,
Τέλεια, νέο τεύχος με πολύ αεροπορία, έχουμε κανένα νέο για ηλεκτρονική έκδοση;
Ευχαριστώ
Γιώργος Κάϊλας
Εγω ειμαι πολυ περιεργος για το αν θα ασχοληθει καποιος απο τους αρμοδιους σχετικα με τα οικονομικα της αναβθμισης των αεροσκαφων.
Με τα ιδια περιπου χρηματα και λογω της κρισης μπορουμε να αγορασουμε 30 τουλαχιστον αεροσφαφη δεκαετιας το πολυ και δικινητηρια.
Με πληρη εξοπλισμο ισως κοστισουν κατι παραπανω αλλα θα υπαρχου αξιομαχα και οχι ξεπερασμενης τεχνολογιας αεροσκαφη.
Με ποια πτυχή ακριβώς της “αναβάθμισης των αεροσκαφών” θα πρέπει κάποιος να ασχοληθούν “οι αρμόδιοι”. Η “συλλογή μαχητικών” δεν είναι αυτοσκοπός, αφήνοντας τα υπόλοιπα απλά να παλαιώνουν.
Το τευχος τα σπαει (αυτονομο κρατος Πλατειας Συνταγματος αφου… 🙂 )
Special provision!
Δυνατά αρθρα, συγχαρητήρια.
Ειδικά για σας, πτήση με T-38C
Και ειδικά για όλους τους φίλους που γράφουν εδώ στο blog και για αυτούς πού αγαπάνε το περιοδικό και τους ανθρώπους του.
Κ.Λέκκα Βάλε την δυνατή σου πένα.