27.2 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΗ νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Κυκλοφορεί!

2019, η Χρονιά του ΠΝ

Με σημαντικές εξελίξεις στο πρόγραμμα νέων φρεγατών, ελικοπτέρων ΜΗ-60R, αναβάθμισης των S-70B-6 AegeanHawk όπως και προμήθειας ΣΑΠ (Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου) Mark V το 2019 αναδεικνύεται η Χρονιά του Πολεμικού Ναυτικού. Αναλύουμε όλες τις εξελίξεις με την πρόσφατη υπογραφή «επιστολής προθέσεων» για δυο Belh@rra, τις επικείμενες LOA για τέσσερα MH-60R όσο και αναβάθμισης S-70B-6 όπως και την παραλαβή τεσσάρων Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου από αμερικανικά αποθέματα. Ειδικά για τα AegeanHawk αποκαλύπτουμε την πρόθεση του ΠΝ για επαναφορά των ελικοπτέρων σε πλήρη διαθεσιμότητα όσο –κυρίως- την διασφάλιση FOS (Follow On Support) μέσω ενός καινοτόμου πλαισίου outsourcing μέσω FMS με ελληνικό ιδιωτικό φορέα.

 

MAKS 2019, Su-57 & Su-35S & Su-30SM

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας στο Διεθνές Αεροδιαστημικό Σαλόνι στη Μόσχας αναλύσουμε όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στην τριάδα των ρωσικών μαχητικών. αν και με πολλούς συμβιβασμούς και τι είναι το Su-57 Block 2.

Παρουσιάζουμε πως το Su-57 («Frazer») οδεύει ταχέως προς την είσοδό του σε υπηρεσία,  Αποκαλύπτουμε πως το Su-35S αναδεικνύεται μεν ως το κορυφαίο «Flanker» αλλά χωρίς ανάλογη εμπορική καριέρα, ενώ πιθανότατα θυσιάζεται τελικά υπέρ ενός «απομειωμένου» Su-57.

Τέλος αναφερόμαστε στο best seller Su-30SM αλλά και το Su-30SMD που θα απογειώσει ακόμη περισσότερο το «Flanker H».

 

Παρέλαση στρατιωτικής τεχνολογίας στην Κίνα

H φετινή στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου στο Πεκίνο, που ήταν ιδιαίτερα πανηγυρική λόγω του εορτασμού των 70 χρόνων από την επικράτηση της Λαϊκής Δημοκρατίας στην Κίνα, έγινε το βήμα για μια -άνευ προηγουμένου- επίδειξη νέων όπλων, ανάμεσά τους πολλών συστημάτων πρωτοπόρας τεχνολογίας. Καταγράφουμε τις παρουσίες SRBM με κεφαλές hypersonic glider, πυραυλοπροωθούμενα MEA, attack drone, μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα και γιγάντια ICBM.

 

AIDC ΑT-5 «Yung Yin», Advanced Jet Trainer

Η μεγαλύτερη πρόσφατη είδηση που αφορούσε τους εξοπλισμούς της Ταϊβάν ήταν η απόφαση των ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι να της πουλήσουν τελικά 66 καινούργια F-16 Block 70, μαχητικά που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα Viper, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των οποίων στο επίπεδο F-16V προχωρεί, παρά τα κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το τοπίο όμως των εξοπλισμών της Ταϊπέι απέκτησε επιπλέον ενδιαφέρον με την παρουσίαση του πρωτοτύπου του νέου εκπαιδευτικού στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, ίσως προάγγελου στελθ μαχητικού από την ασιατική χώρα.

 

Ινδική Πολεμική Αεροπορία, Τα πρώτα Rafale

Σε ειδική τελετή στις 8 Οκτωβρίου η Dassault Aviation παρέδωσε επίσημα στις εγκαταστάσεις της στο Merignac το πρώτο Rafale της Ινδικής Αεροπορίας (IAF). Η Π&Δ ήταν από τα ελάχιστα μη ινδικά ή γαλλικά ΜΜΕ που βρέθηκαν εκεί και προσφέρει μια «εσωτερική» ματιά στα νέα ινδικά μαχητικά τέταρτης γενιάς που μάλιστα είναι διαφορετικά από αυτά των άλλων χρηστών του τύπου.

 

Athens Flying Week 2019, Σταθερή αεροπορική αξία

Πολυσέλιδο αφιέρωμα στο «δικό μας» airshow που επέστρεψε το τέταρτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου στην 8η έκδοσή του και έδωσε για ακόμη μια χρονιά την ευκαιρία σε πολλές χιλιάδες κόσμου να βρεθεί κοντά στο αεροπορικό στοιχείο. Με την ωριμότητα όμως που πλέον απολαμβάνει, αναπτερώνει τις προσδοκίες μας για ακόμη καλύτερες αεροπορικές ημέρες στο μέλλον!

Athena 2019, γαλλική διακλαδικότητα ειδικών δυνάμεων

Μια ιδιαίτερη άσκηση πραγματοποιήθηκε από τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, κατά την οποία επιδείχθηκαν όχι μόνο οι νέες δυνατότητες των δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και ο καινούργιος εξοπλισμός τους αλλά και η αυξημένη διακλαδικότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχαν οι διεθνείς συμμετοχές της μαζί με τα νέα συστήματα επικοινωνιών DACAS FSA και τα C.160 Transall σε διαμόρφωση C3ISTAR που «είδαμε» για πρώτη φορά.

 

Armee de l’Air, KC-130J με γαλλικά χρώματα

Στις 19 Σεπτεμβρίου η Γαλλική Αεροπορία έγινε ο έκτος κατά σειρά χρήστης μεταγωγικών Hercules II με ρόλο εναέριου ανεφοδιασμού, όταν παρέλαβε το πρώτο της KC-130J στη βάση BA123 της Orleans, αυξάνοντας τις ικανότητες υποστήριξης επιχειρήσεων, ειδικά των ελικοπτέρων Caracal της Μοίρας EH01/067 Pyrenees. Η απόκτηση όμως των νέων μέσων δεν είναι μόνο προσωρινή λύση στην αποτυχία των A400M ως ιπτάμενων τάνκερ για ελικόπτερα.

 

Cobra Warrior 2019, Συνάντηση υπεροχής στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η πρώτη έκδοση της άσκησης Cobra Warrior για το 2019, μιας δραστηριότητας επιχειρησιακής πιστοποίησης στελεχών, η οποία άλλαξε φέτος όνομα καταδεικνύοντας τη σημασία που της προσδίδει η Βασιλική Αεροπορία, έλαβε χώρα την περίοδο 1-20 Σεπτεμβρίου. Το γεγονός υπογραμμίστηκε και με την εμφάνιση ισραηλινών F-15 που μεταστάθμευσαν στην Γηραιά Αλβιόνα  για να συναντήσουν Eurofighter τριών ευρωπαϊκών αεροποριών που την εκμεταλλεύτηκαν για την ικανοποίηση αντίστοιχων εθνικών τους αναγκών.

 

Άσκηση Epervier 2019, Γαλλο-ελβετική Αεράμυνα

Οι δυο γειτονικές χώρες στην κεντροδυτική Ευρώπη, η Γαλλία και η Ελβετία, έχουν μακρούς ιστορικούς δεσμούς στρατιωτικής συνεργασίας, οι οποίοι φυσικά πέρασαν και στον τομέα της Αεράμυνας με τη διασύνδεση των αντίστοιχων δικτύων και την από κοινού αεροπορική αστυνόμευση των ουρανών τους. Ασκήσεις όπως η Epervier, που έλαβε χώρα πρόσφατα, επιβεβαιώνουν και ενισχύουν αυτό το πλαίσιομ ενώ η Ελβετική Αεροπορία αναζητά το νέο της μαχητικό.

 

457 Fighter Squadron, Spads στην Τρανσυλβανία

«Spad to the Bone» (ένα ομόηχο του… «Bad to the Bone») ή απλά «Spads» είναι το μότο της 457ης Μοίρας Μαχητικών από το μακρινό Τέξας, που βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι στη ρουμανική βάση Campia Turzii ως TSP (Theater Security Package), στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης Επιχείρησης Atlantic Resolve του Πενταγώνου. Η ιδιαιτερότητα ήταν ότι οι «Spads»  που έφτασαν στην Τρανσυλβανία ήταν «έφεδροι».

 

Marina Militare Maristaeli Luni, Στην άμυνα της Μεσογείου

Ο Maristaeli (Marina Stazione Elicotteri) Luni είναι μια από τις τρεις βάσεις της Αεροπορίας του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού (Marina Militare Italiana, MMI) με πολλά δρώμενα, καθώς ο κλάδος αυτός των ενόπλων δυνάμεων της γειτονικής χώρας βρίσκεται σε φάση μείζονος εκσυγχρονισμού, περιλαμβανομένων και των εναέριων μέσων του. Βρεθήκαμε πρόσφατα στον Αεροναύσταθμο Sarzana-Luni για να καταγράψουμε τις εξελίξεις.

 

Sanicole 2019, Airshow by night!

Το International Sanicole Airshow δεν είναι ίσως η πρώτη από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές διοργανώσεις που έρχεται στον νου κάποιου. Όσοι όμως τηρούν το ετήσιο ραντεβού στο αεροδρόμιο του Leopoldsburg στο βόρειο Βέλγιο, αποζημιώνονται με μια εντυπωσιακή επίδειξη, η οποία φέτος είχε πολλές ιδιαίτερες πτυχές, ανάμεσά τους και ελληνική!

 

SIAF 2019, Αεροπορικό φεστιβάλ στη Σλοβακία

 Το Σλοβακικό Διεθνές Αεροπορικό Φεστιβάλ στο μέσον του περασμένου καλοκαιριού ήταν μια ευκαιρία επίδειξης των νέων αποκτημάτων της αεροπορίας της κεντροευρωπαϊκής χώρας, η οποία συνήθως περνά κάτω από τα «ραντάρ της επικαιρότητας», ανάμεσά τους και των νέων Sikorsky UH-60M, εν αναμονή και των καινούργιων F-16V.

 

Rapid Trident 2019, To NATO «συναντά» την Ουκρανία

Στο μεγαλύτερο μέρος του περασμένου Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα στη δυτική Ουκρανία η πολυεθνική άσκηση Rapid Trident 2019 υπό ουκρανική ηγεσία, σε συνεργασία με αμερικανικές δυνάμεις αλλά και τη συμμετοχή 14 άλλων χωρών του NATO και του προγράμματος PfP. Βρεθήκαμε εκεί για μια εκ των έσω ματιά στα δρώμενα στην ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο, με ένα κομμάτι της υπό κατοχή.

 

America First (!) or Alone…;

Ρωσία-Τουρκία-Συρία-ΗΠΑ: H «ζαλισμένη» αμερικανική υπερδύναμη και οι περιφερειακές και διεθνείς γεωπολιτικές επιπτώσεις. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναδεικνύεται κερδισμένος από το αιματηρό πολεμικό παιχνίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Συρία, καθώς υποχρεώνει την Τουρκία να αποδεχτεί την παραμονή τού Μπασάρ Άσαντ στην εξουσία. Την ίδια στιγμή η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ διέπεται από τις αλλοπρόσαλλες ενέργειες του προέδρου Τραμπ, μέσω και της ταχείας στρατιωτικής αποχώρησης των ΗΠΑ από τα μέτωπα εξωτερικών πολεμικών συγκρούσεων.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Gilan
Gilan
4 years ago

Άσχετο με την θεματολογία του τεύχους, εκείνες οι προτάσεις για τα εκπαιδευτικά αεροπλάνα προκεχωρημένης εκπαίδευσης τι εξέλιξη είχε;;;;;; 🙄

Mitsos_Mantzos
Mitsos_Mantzos
4 years ago

Δώσε πόνο Πτησάρα μου…………… Πάλι θεματάρες έκανες.
Μπράβο Κ. Φαίδωνα.

AlxPorto
AlxPorto
4 years ago

Καλό σας μήνα! Καταπληκτικό τεύχος! Υπάρχει ο κίνδυνος να το έχω διαβάσει όλο μέσα στο ΣΚ και να στηρίζομαι στην ιστοσελίδα για το υπόλοιπο του μήνα!
Πάντως, από ό,τι αντιλαμβάνομαι (αλλά δεν γκρινιάζω ούτε διαμαρτύρομαι) το 2ο μέρος του αφιερώματος για το YF-23 το ξεχνάμε (;)… Θα ήθελα μια απάντηση επί τούτου σας παρακαλώ.
Τελευταία, κάθε τεύχος είναι καλύτερο του προηγούμενου! Συγχαρητήρια για την δουλειά σας, πραγματική όαση στην έρημο της μετριότητας, της παραπληροφόρησης και των σκοπιμοτήτων. Μπράβο σε όλους σας!

Aslan
Aslan
4 years ago

thank you ptd.

Gilan
Gilan
4 years ago

Μία ερώτηση προς τον συντάκτη του άρθρου για την παραλαβή των Ινδικών Rafale:

Υπάρχει καμιά φωτό με τους επιπλέον πυλώνες ενεργούς ή έστω σχεδιάγραμμα;;;;; :mrgreen: 😛 😛 😛

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -