13.5 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΠερί Arleigh Burke μετά τις δηλώσεις του Α/ΓΕΝ...

Περί Arleigh Burke μετά τις δηλώσεις του Α/ΓΕΝ…

Η ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης που πραγματοποίησε χθες το ΓΕΝ δια του αρχηγού του αποκάλυψε πολλές από τις πτυχές των εξοπλιστικών και άλλων επιδιώξεων του κλάδου με αρκετές ειδήσεις και αποσαφηνίσεις περιλαμβανομένου και του θέματος παραχώρησης αμερικανικών DDG Arleigh Burke.

Θα ξεκινήσουμε από το τελευταίο διότι είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» και επειδή ποτέ δεν βάζουμε κάτι τέτοιο «κάτω από το χαλί». Φυσικά αναφερόμαστε στις σχετικές αναρτήσεις του ιστότοπου αλλά και ένα από τα κύρια θέματα του τρέχοντος τεύχους μας.

Κατά την χθεσινή ενημέρωση ο Α/ΓΕΝ δήλωσε «άγνοια» για συγκεκριμένη πρόταση των ΗΠΑ περί παραχώρησης δύο Arleigh Burke στο ΠΝ, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Επιβεβαίωσε  το διαχρονικό ενδιαφέρον για τα πλοία αυτά, τα οποία έχουν κριθεί κατάλληλα για τις ανάγκες του ΠΝ. Επισήμανε όμως υπαρκτά προβλήματα για την αξιοποίησή τους ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι, σύμφωνα με την πληροφορίες που και ο ίδιος έχει δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα πλοία για παραχώρηση, αφού το σύνολο της κλάσης υπηρετεί  ακόμη στις τάξεις του UN Navy.

Επί του θέματος και δεδομένου ότι και εμείς αναφερθήκαμε στο ενδεχόμενο της παραχώρησης των αμερικανικών DDG να σημειώσουμε τα παρακάτω:

Προφανώς τόσο στον ιστότοπό μας όσο και κυρίως στο περιοδικό βρισκόμαστε εδώ και τέσσερις δεκαετίες στην διαμετρικά αντίθετη θέση των «ειδήσεων» και «αποκαλύψεων» στις οποίες επιδίδονται εκ συστήματος άλλοι. Και φυσικά δεν θα αρχίσουμε να το πράττουμε τώρα…  Αντιλαμβανόμαστε πως, μέσα στον καθημερινό ορυμαγδό fake news και επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, κάποιοι θα μπουν στον πειρασμό να μας κατατάξουν σε αυτή την κατηγορία, αλλά είναι θερμή μας παράκληση να μην το κάνουν.

Η πληροφορία για το ενδεχόμενο παραχώρησης δυο Arleigh Burke, μαζί και με άλλα συναφή θέματα προήλθε από περιβάλλον πολιτικής πηγής και όχι από τον χώρο του Πολεμικού Ναυτικού, στη διάρκεια ρεπορτάζ για την ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Είχαμε μάλιστα τότε δεσμευτεί ότι δεν την αποκαλύψουμε, κάτι που τηρήσαμε πιστά έως ότου το θέμα δημοσιοποιήθηκε από συνάδελφο (Newpost 02/11).

Υπό το πρίσμα της δήλωσης «άγνοιας του ΠΝ» επί του θέματος θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η πληροφορία μας ήταν… απλά ανακριβής. Σε άλλες εποχές μάλιστα θα υπήρχε και το ενδεχόμενο η «διαρροή» να έγινε απλά για να «καεί» το θέμα, όπως είχε γίνει παλαιότερα με υπόθεση άλλων μεταχειρισμένων πλοίων επειδή κάποια πλευρά τότε επιθυμούσε διακαώς την υλοποίηση ναυπηγικού προγράμματος.

Παρόλα αυτά εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην πληροφορία και την πηγή της και πιστεύουμε ότι θέμα Arleigh Burke υφίσταται. Χωρίς μάλιστα καμία πρόθεση… υστεροβουλίας ή αναζήτησης δικαιολογιών θα μας έκανε εντύπωση εάν το ΠΝ επιβεβαίωνε κάτι που η διαχείρισή του ίσως ανάγεται σε αυτή τη φάση αποκλειστικά σε πολιτικό επίπεδο.

Από την άλλη, ελπίζουμε πραγματικά ότι θέμα παραχώρησης δυο DDG θα υπάρξει, καθώς αποτελεί μια από τις ελάχιστες βιώσιμες «ενδιάμεσες λύσεις» έως ότου το πρόγραμμα νέων φρεγατών (με υψηλό το ενδεχόμενο να καταλήξει υπέρ των Belh@rra) να αποδώσει καρπούς, αλλά και στη συνέχεια. Όπως είχαμε αναφέρει στην αρχική ανάρτηση περί Arleigh Burke, αλλά υπογραμμίζουμε και στο τρέχον τεύχος μας, τα δυο προγράμματα δεν λειτουργούν  ανταγωνιστικά αλλά θα μπορούσαν να είναι (υπό προϋποθέσεις) συμπληρωματικά. Οι πολλές (και κάποιες δύσκολες) πτυχές του θέματος αναλύονται στο τρέχον τεύχος μας.

———–

Από την άλλη, στη χθεσινή ενημέρωση του ΓΕΝ επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη και άλλων προτάσεων φρεγατών, όχι μόνο LCS/MMCS στην οποία είχαμε αναφερθεί με άρθρο μας το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και από  άλλες πλευρές (A200) όπως είχαμε γράψει πιο πρόσφατα.

Επιβεβαιώθηκαν επίσης πλήρως οι πληροφορίες για το πρόγραμμα νέων και παλαιών ελικοπτέρων με  δυο LOA (Letter of Offer & Αcceptance) που αναμένουν υπογραφή, πιθανότατα πριν το τέλος του χρόνου, μια για την προμήθεια τεσσάρων MH-60R και η άλλη για πρόγραμμα FOS (Follow On Support) και μερικού εκσυγχρονισμού των S-70B-6.

Ενδιαφέρον και ευχάριστο είναι επίσης ότι σε πολύ υψηλή προτεραιότητα εκκίνησης βρίσκεται το πρόγραμμα νέων τορπιλών όσο και αναλωσίμων για συστήματα αντιμέτρων υποβρυχίων νέας γενιάς.

Μια από τις πραγματικές ειδήσεις όμως που υπήρξαν στη χθεσινή ενημέρωση ήταν αυτή σχετικά με πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσυστημάτων κατακόρυφης προσαπογείωσης/προσαπονήωσης VTOL UAS με δυνατότητα να επιχειρούν τόσο από καταστρώματα φρεγατών ως οργανικά μέσα, όσο και από την ξηρά, από ναυτικά παρατηρητήρια. Αν και ο Α/ΓΕΝ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, πέραν του γεγονότος ότι είναι εξασφαλισμένη σχετική χρηματοδότηση, η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες. Υπό αυτό το πρίσμα, ίσως η υλοποίηση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση περνά μέσα από την μίσθωση UAS για δοκιμές μακράς διαρκείας όπως είχε γίνει παλαιότερα με το Γαλλικό Ναυτικό και αυστριακή εταιρία, ενώ είχε υπάρξει η πληροφορία ότι η τελευταία είχε βολιδοσκοπήσει και άλλα ναυτικά εντός ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένου και του Ελληνικού. Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά σε απόκτηση μέσων κατά drone, για εγκατάσταση στις μονάδες επιφανείας, ένας τομέας που κινείται αυτή τη στιγμή σε «ανεξερεύνητα νερά».

Αναφορά με την δυνητική προμήθεια των Belh@rra και με το δεδομένο ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, η πληροφόρηση ήταν πολύ περιορισμένη. Το πλέον ενδιαφέρον από τα όσα –λίγα- αναφέρθηκαν αφορά την προσπάθεια του ΠΝ για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας των πλοίων. Στον τομέα αυτό επιδιώκεται η υιοθέτηση μιας δεύτερης γραμμής άμυνας με CAMM-ER για εμπλοκές μέσων αποστάσεων, «κάτω» από την ομπρέλα των μεγάλου βεληνεκούς ASTER 30. Ανοικτό όμως αφέθηκε το θέμα της ενσωμάτωσης CIWS.

Επί των επιμέρους θεμάτων θα επανέλθουμε με νεώτερες αναρτήσεις.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
SpaceMan
SpaceMan
4 years ago

Χαίρομαι για την απάντησή σας και είναι ακόμα καλύτερο που έγινε με άρθρο και όχι με απάντηση εκ του προσωπικού. Η αλήθεια είναι όμως πως μας έχετε συνηθίσει πως ότι δημοσιεύετε είναι συνήθως “νόμος” και πέρα κάθε αμφισβήτησης και αμφιβολίας. Από εκεί μάλιστα προέρχεται και η πολυετής φήμη και αξιοπιστία του περιοδικού καθώς και του site. Εύχομαι πραγματικά να είναι όπως τα λέτε, όχι μόνο γιατί χρειαζόμαστε αυτά τα πλοία αλλά γιατί χρειαζόμαστε και αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης σαν την Πτήση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4 years ago
Reply to  SpaceMan

Πολύ πολύ σωστά τα είπες φίλε μου με κάλυψε πλήρως!!!

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Η ουσία είναι πως η ΖΗΜΙΑ στο Ναυτικό έχει ΉΔΗ γίνει

Οι Μπελάδες ΕʼAΝ και ΌΤΑΝ υπογραφει το συμβόλαιο θα φθάσουν μετά το

Ο ΣΟΥΛΤʼΝΟΣ απειλεί ΤΏΡΑ

Μέχρι το θα έχει τελειώσει το παιχνίδι

Για άλλη μια φορα αναδεικνύεται η ΤΡΑΓΙΚΉ απόφαση εκσυχρονισμού των P-3 το 2015
500mil ΠΕΤΑΜΈΝΑ στην EAB και στηLMμε ΜΗΔΕΝΙΚΌ αποτέλεσμα

Που άφησε το Ναυτικό χωρίς χρήματα για αλλα προγράμματα

Με αυτά τα χρήματα θα είχαμε σύχρονες τορπίλες και 100% επιχειρησιακά τα 214και θα είχαμε εκσυχρονίσει τις MEKO από το 2015

Σε άλλη αναφορά της συνέντευξης του φέρεται να μίλησε απαξιωτικά για τις ADELADIE
Τις συνέκρινε μάλιστα με τις υπάρχοντες S
Εάν αληθεύει αυτό τότε μάλλον δεν ξέρει τι του γίνετε
Ας βγάζαν μια ανακοίνωση με συγκεκριμένα στοιχεια και συγκρίσεις εφόσον είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Αποστολάκη

Αλλα και αυτό επικοινωνιακή πολιτικάντικη φωτοβολίδα ήταν όπως μάλλον και τα AB για να καλύψουν την αδιαφορία τους

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  CKfurious

Συμφωνω με τα p3 , θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Χιλής, η την πρόταση για s3 vicking που και πιο γρήγορα θα απέδιδαν και πιο καλά αποτελέσματα, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για το κόστος και ο τομέας χρειάζεται στο ΠΝ.

Όσο κι αν χρειάζονται εκσυγχρονισμένες και σύγχρονες μονάδες επιφάνειας ,όπως σωστά αναφέρετε για τις ΜΕΚΟ ,άλλο τόσο χρήσιμος είναι και ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος.

Σε άλλο άρθρο από άλλο site διαβάζουμε επίσης ότι οι belhara υιοθετούν 4 εκτοξευτές κάθετους ΚΑΙ γιατί γαλλικό Ναυτικό αφού έλαβαν σοβαρά τις ελληνικές απαιτήσεις και αυτό σε συνδυασμό με την πρόταση για camm er (που μπαίνουν σε 4αδες) είναι καλή εξέλιξη,(λέει επίσης ότι οι mdcn δεν ενδιαφέρουν το ΠΝ αλλά θα δούμε), πάντως ότι ΠΡΕΠΕΙ το ΠΝ να κοιτάξει για νέες ναυπηγήσεις σε συνδυασμό με παραχώρηση ΑΒ (εμπιστεύομαι πιο πολύ το άρθρο της πτήσης από το συμπέρασμα σας για επικοινωνιακή πολιτικά τιμή φωτοβολίδα), ή καθώς με τις νέες ναυπηγήσεις δίνουμε έναν αέρα σωστό στο Ναυτικό .ας, αρκεί να μην μείνουμε σε καμία περίπτωση με μονάδες κάτω από 4. Αν όντως η belhara έχουν τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται και χωρίς τους mdcn , θα είναι θετική εξέλιξη για εμάς.

Το βασικό πρόβλημα του ΠΝ (όπως και των λοιπών κλάδων αλλά εκεί είναι πικ έντονο το προβλημα) είναι ότι έχει μείνει πολύ πίσω στους εξοπλισμούς και τώρα τρέχει αλλά… δεν φτάνει.

Ναι ο σουλτάνος απειλεί τώρα αλλά ο όποιος σουλτάνος πάντα απειλούσε στο τώρα , αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μην σχεδιάζει το ΠΝ το μέλλον και τις ανάγκες του, επίσης επειδή οι αξιωματικοί του δεν έχουν πάρει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν ε τόσο εύκολα να τους βγάζουμε άχρηστους κάτι παραπάνω από όλους εμάς ξέρουν , αρκεί να έχουν το ελεύθερο και να μην πιέζονται από την πολιτική ηγεσία προς κατευθύνσεις που δεν θέλουν..

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Kimon

Τα P-3 ακόμα και εάν και όταν παραδοθούν εκσυχρονισμένα από ότι έχει δημοσιευτεί ΔΕΝ θα έχουν ικανότητες ανθυποβρυχιακού πολεμου

Για τις Μπελάδες είπαμε πως πάμε για πλοίο ίδιο με αυτό του Γαλλικού ναυτικού

Το CAMM θέλει συζήτηση οποτε το αφήνω για πιο σχετικό topic

Το θέμα είναι τι γίνετε μέχρι το 27/27 που θα έρθουν και εάν

Και με 2 πλοία δεν λύνεται το πρόβλημα της αντικατάστασης των 9 s μέχρι το 030

zap
zap
4 years ago
Reply to  CKfurious

Νομιζω οτι στο ξαναειπα και διαφωνησαμε για αυτο. Ισως ειναι καιρος να δουμε αν μπορουμε να εγκαταστησουμε στις S συστηματα που θα τις κανουν πιο επικινδυνες. -Προσοχη δεν μιλαω για πληρη εκσυγχρονισμο-
Οταν δεν υπαρχει προοπτικη για νεο, πρεπει να εξασφαλισεις το παλιο.

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  zap

Η S ειναι για αποσυρση και οχι για εγκατασταση νεων συστηματων ..Απορω πως δεν εχει γινει κατανοητο αυτο ..
Μεχρι και το παχος του μεταλλου τους ανεφερε σαν επιχειρημα διατηρησης τους αλλος ιστοτοπος ως δειγμα μη φθορας αναλογης της ηλικιας τους απο οξειδωση .
Την ιδια ωρα τα ναυπηγεια κατασκευης τους τις θεωρουν ως περαν καθε οριου ζωης της σχεδιασης αλλα εδω θελετε να επενδυσουμε σε σκαφη 40 ετων..

zap
zap
4 years ago
Reply to  ETS

Μου αρεσει που εξεγειρεσαι για τιην πιθανοτητα βελτιωσης της επιβιωσης τους, αλλα δεν εχεις κανενα θεμα με το να συνεχιζουν να βγαζουν Ελληνες ναυτες στο Αιγαιο… και εγω ειμαι ο υπερβολικος…

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  zap

Η επιβιωση των Ελληνων ναυτων μαλλον εξαρταται απο την αποσυρση τους και οχι απο το ασκοπο πεταγμα χρηματων για την αμφιβολη βελτιωση τους για ενα μικρο διαστημα και μετα αποσυρση ..
Εαν η ιδανικη λυση που οραματιζεσαι ειναι να χασουμε χρονο και χρημα σε μια τελειωμενη σχεδιαση ε τοτε να εξεγειρομαι.
Και τι να βελτιωσεις δηλαδη απο δαυτες οταν οτιδηποτε αλλο ειναι αποδοτικοτερο και προτιμοτερο?
Ουτε το ΠΝ θελει την βελτιωση του και αυτο τα λεει ολα .

Athan
Athan
4 years ago
Reply to  ETS

Για την ενημέρωσή σου, μετά την τελεσφόρηση της υποθέσεως του εκσυγχρονισμού του Π.Ν. την οποία φαντάζομαι όλοι ευχόμαστε, υπάρχει ολοκληρωμένη εισήγηση σε “συρτάρι” κάποιων Επιτελών του Π.Ν. για την “αξιοποίηση” (και όχι “εκσυγχρονισμό”) κάποιων από τις S.
Αυτό αφορά:
1ον. Την τεχνική αξιολόγηση του αξιόπλοου των εν λόγω Μονάδων.
2ον. Την κατάρτηση καταλόγου επί μέρους επεμβάσεων κατά τα ευρήματα της ως άνω διαδικασίας.
3ον. Την ερώτηση προς τα Επιτελεία για την επικαιροποίηση των επιχειρησιακών ικανοτήτων που απαιτούσαν στην πρώιμη εισήγηση του σχεδίου αξιοποιήσεως των Φρεγατών.
4ον. Την εξεύρεση Κυρίου Υλικού από την αγορά παράλληλα με με την αξιοποίηση Υλικού εκ των ενόντων (αποδεσμευμένου ή/καί μεταχειρισμένου από το Π.Ν.) για την σχεδιαζόμενη αλλαγή ρόλου των Μονάδων αυτών.
5ον. Την έναρξη του Προγράμματος “αξιοποιήσεως” (αλλαγής ρόλου) σε Ελληνικά Ναυπηγεία, με την συμμετοχή στελεχών του Π.Ν. και των αρμοδίων Διευθύνσεων της ΓΔΑΕΕΕ (ΔΑΚΠΣ-ΔΑΩΔΠ-ΔΑΕΤΕ) και πιθανώς με την ενεργοποίηση του ΕΦΑΕΤ.
Το σχέδιο αφορά 3 (τρείς) Μονάδες Κλάσεως S, 2 (δύο) μετατρεπόμενες σε Πλοία Ηλεκτρονικής Παρακολουθήσεως και Ελέγχου και 1 (μίας) σε Εκπαιδευτικό.
Τονίζω πως πρόκειται για μία εισήγηση σε κάποιο “συρτάρι” και όχι για ένα ενεργό Πρόγραμμα.

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  Athan

Καμια αντιρρηση για μετατροπη σε πλοια ηλεκτρονικου πολεμου αλλα για μαχιμες μοναδες δεν αξιζει καποιος να ασχοληθει μαζι τους πλην των αναγκαιων ενεργειων για την διατηρηση τους σε καλη κατασταση μεχρι την ελευση αντικαταστατη ..Επαναλαμβανω απαντω σε σχολιο για παρεμβασεις που θα τις κανουν πιο επικινδυνες και οχι σε αξιοποιηση η βαρια συντηρηση.
Νομιζω τα δυο πρωτα σημεια της προτασης ηδη εκτελουνται βαση αλλου αρθρου σε αμυντικο ιστοτοπο αλλα αυτο αφορα εαν τα σκαφη ειναι ικανα να συντηρησουν μια στοιχειωδη ικανοτητα και λειτουργια και δεν εχουν καμια σχεση με οσα αναφερω.

zap
zap
4 years ago
Reply to  ETS

Αύτο το οτιδηποτε αλλο που ειναι αποδοτικοτερο και οικονομικοτερο πες μου λιγο φιλε μου, ΠΟΤΕ θα ειναι εδω;
Γιατι αν δεν κανω λαθος ΟΣΟ και να φωναζουμε εγω και εσυ, οταν θα ερθει η κρισιμη ωρα για να υπερασπιστει το ΠΝ τα Ελληνικα συμφεροντα θα το κανει με τις S.
Aυτο ειναι τοσο βεβαιο οσο οτι ο Ηλιος ανατελλει.
Το ιδιο βεβαια ισχυει και με τα F-16, εκτος αν πιστευεις επισης οτι θα εχουν προλαβει να εκσυγχρονιστουν πριν τα χρειαστουμε.

Σε ρωταω ευθεως οπως ειχα ρωτησει και τον CKfurious. πιστευεις οτι υπαρχει χρονος να αντικαταστησουμε τις S;
Ολα δειχνουν οτι η κρισιμη ωρα ειναι μεσα στους επομενους μηνες και ισως μεσα στο καλοκαιρι.
Ποιο ναυπηγειο στον κοσμο θα σου παραδωσει πλοια μεσα σε μηνες;

Γιαυτο μην εισαι δογματικος και ευεξαπτος.. με τις S θα παμε στο…θερμο επεισοδιο και το ξερεις, και το ξερουμε ολοι.

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  zap

Υπηρχε με τις Adelaide ..
Αλλα μας βρωμαγαν ως δηθεν ιδιων δυνατοτητων .
Τωρα δεν γνωριζω εαν υπαρχει αλλη λυση ..
Ας ασχοληθει το ΠΝ με την διεθνη αγορα να βρει καποια σκαφη δεν νομιζω οτι δεν θα βρει απολυτως τιποτα ..
Το θεμα ειναι οτι δεν ασχολειται και απλα περιμενει τις εξελιξεις να το προλαβουν.
Που κολλαει το δογματικος και ευεξαπτος δεν καταλαβα?
Μηπως ειστε εσεις αυτο που προσπαθειτε να κολλησετε στους αλλους?
Αφηστε τις κρισεις και ασχοληθειτε καλυτερα με την στηριξη των σχολιων σας .
Οι S ειναι πλεον υπεργηρες και ακαταλληλες και το οτι θα πορευτουμε με αυτες δεν σημαινει τι πρεπει να μην προγραμματιζουμε την αποσυρση τους και να αναλωνομαστε σε φτιασιδωματα αμφιβολης αξιας .
Δεν μιλαω για υποστηριξη αφου το αρχικο σου σχολιο ηταν για εγκατασταση συστηματων που θα τις κανουν πιο επικινδυνες και οχι συντηρηση η αξιοποιηση ..
Σε αυτο απαντησα..
Ποιος συστημα δηλαδη θα κανει τα μουσεια πιο επικινδυνα και με τι κοστος και χρονο υλοποιησης αφου δεν εχουμε και χρονο οπως λες?
Μερικη αναβαθμιση αρχαιων συστηματων δεν τις κανει περισσοτερο επικινδυνες για τους αλλους αλλα λιγοτερο για εμας, ειδικα της μη εκσυγχρονισμενες .

andreasmp412c
andreasmp412c
4 years ago
Reply to  CKfurious

Το γαλλικο ναυτικο το ξερει; Γιατι μου φαινεται οτι κ αυτο τελικα παει να παρει πλοιο με τις προδιαγραφες του ελληνικου. Δε πιστευω να δεις γαλλικα κ ελληνικα πλοια με 32 αντι 16 vls κ να μας πεις οριστε σας τα λεγα τα γαλλικα πηραμε…;
Τα p3 εχω φτασει να αναρωτιεμαι αν θα χουν καμια αλλη δυνατοτητα περα απ το να πετανε

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  andreasmp412c

Από ότι έχει γραφει οι Γάλλοι έχουν συμφωνήσει να πάνε προς 4 VLS

Σήμερα αλλου γράφετε πως το Ναυτικό μας δεν ενδιαφέρεται και …τόσο πολύ για τους SCALP ενώ άλλοτε γραφόταν πως το βλήμα αυτό κάνει τη μεγάλη διαφορα και το θέλει το ναυτικό οπωσδήποτε!

Γενικώς υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση και σύγχυση για το θέμα για διαφορους λόγους

Ο υπουργός δήλωσε πως απέχουμε πολύ Ακόμα από συμφωνία οποτε προβλέπω να συνεχίσουμε τον διάλογο για πολύ καιρό ακόμα!!

LYK
LYK
4 years ago
Reply to  CKfurious

Το μέλλον είναι οι FTI εάν δεν θέλουμε GOWIND ή κάποια έκδοση της. Προτιμώ ASTER από SM για λόγους αντιμετώπισης κορεσμού αν θυμάμαι καλά. Και MICA IR NG αντι για CAMM-ER λόγω IR.

Τώρα εάν δεν θέλουμε GOWIND που είναι ετοιμοπαράδοτες πάμε στα Arleigh. Γιατί οι FTI έρχονται αργά. Πολύ φορτωμένα τα Arleigh. Αλλά κάνουν για επιθέσεις κορεσμού?

Προσωπικά απαραίτητο θεωρώ τον MICA IR NG VL γιατί δεν ξεφεύγει τίποτα από το IIR.

LYK
LYK
4 years ago
Reply to  LYK

Ας γίνει μια σωστή μελέτη για GOWIND πολλές. Customized στα μέτρα μας με ότι θέλουμε. Πληρώνω

Athan
Athan
4 years ago
Reply to  LYK

Κάτι μου ψυθίρησε ένας Έλληνας πιλότος για ένα κρυφό όπλο αντιυπέρυθρης δράσεως που έχουν εξελίξει οι Τούρκοι. Είναι κάτι θερμά αέρια υπό πίεση που τα παράγουν οι ίδιοι με βιολογικό τρόπο κάθε φορά που έρχονταιο αντιμέτωποι με Έλληνα αντίπαλο. Δύσκολα πράγματα. 😎

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4 years ago
Reply to  CKfurious

Όντος η ποιο τραγική απόφαση στην ιστορία του ΠΝ

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  CKfurious

Προφανως στην Χιλη ειναι ανικανοι και αγορασαν τις ADL ενω μαλιστα εχουν ανωτερα ηδη σκαφη των S ..
Δεν μου κανει καμια εντυπωση να εχει πει περι ιδιων ικανοτητων των ADL , που το ειπε δηλαδη αφου τοσα γνωριζουν και τοσα λενε ..
Δυστυχως πλεον στην χωρα τιτλοι και ικανοτητα ειναι μη αλληλενδετα αν οχι αμοιβαια αποκλειομενα πλεον ..
Εκει φθασαμε με τους γιες μεν αλα καρτ στρατιωτικους που εαν ηταν αναλογης αξιας με τους τιτλους τους απλα θα ειχαν ηδη παραιτηθει η κατασταση του υλικου ειναι απελπιστικη εδω και καιρο τωρα ..
Συνεπως το τι λεει ο καθενας για να σωσει επικοινωνιακα την παρασταση ”Δεν αγοραζουμε τιποτα” που παιζει για δεκατη πεμπτη χρονια, εχασα τον λογαριασμο, μου ειναι αδιαφορο.
Και μονο οτι λιβανιζουν τοσο καιρο την αποκτηση των τορπιλων με μπαρουφες του ειδους ”ειμαστε πολυ κοντα στην αποκτηση ” η το νεο ”υψηλη προτεραιοτητα εκκινησης ” δηλαδη τριχες κατσαρες με αναιτιες αναβολες δηθεν για να χρεωθει ο νεος προυπολογισμος που ομως παλι ειναι ανεπαρκης στα διατιθεμενα κοδυλια για αγορες του ΥΠΕΘΑ και ουσια μηδεν και αυτο το λενε καθε μηνα αδιαντροπα με παραλλαγες μου αρκει να κρινω ικανοτητες και ποιοτητες ατομων ..
Περαν αυτων και μονο οτι ανεφερε οτι ουτε λιγο ουτε πολυ θα χτυπησουμε τους Τουρκους και οτι γινει οπως ο Αποστολακης θα εξαυλωνε οποια βραχονησιδα γινοταν στοχος των Τουρκων χωρις να επενδυει κανεις στην αμυνα μας δειχνει οτι η σιωπη των Τουρκων ειναι πολυ ανησυχητικοτερη των πολεμικων κραυγων των διορισμενων.
Ακομα και η υποτιθεμενη αγορα των uav για το ΠΝ ειναι και αυτη δωρεα ιδιωτη οπως διερρευσε ..Δειγμα της απολυτης αδιαφορας ενισχυσης του ΠΝ με μεγαλης αξιας συστηματα με προσιτο κοστος .
Επισης εντυπωση μου κανει οτι αφηνει ανοιχτο το θεμα της εγκαταστασης CIWS …Δηλαδη δεν εχω καταλαβει τι ακριβως συζηταμε με τους Γαλλους τοσο καιρο .
Μιλαμε για αγορα εναμιση δις και ισως παραπανω με τα συνοδα υλικα και μας κανουν τους δυσκολους για ενα απλο συστηματακι που οι ιδιοι εχουν βαλει σε μακετες στο σκαφος ..
Και τι σημαινει συζηταμε ?
Ποσο θα συζηταμε δηλαδη κανα εξαμηνο ακομα?
Θελουμε συγκεκριμενα πραγματα και η απαντηση ειναι εαν μπορουν και ποσο θα στοιχισει να τα τοποθετησουν ..
Και σιγα αυτα που ζηταμε ..Λες και θελουμε να βαλουμε επανω κανα βαλλιστικο πυραυλο..Μερικα κελια παραπανω ισως καναν διαφορετικο πυραυλο και ενα CIWS..
Ποσο θα το ζαλισουμε το ζητημα ακομη για παρεμβασεις που σε αλλες σχεδιασεις τυπου ΜΕΚΟ ειναι αστειες σαν προσθηκες ?
Δεν θελουμε ουτε αλλες μηχανες απο οσο ακουγεται ουτε κατι τρελο ..τα αυτονοητα για σκαφος που δεν θελουμε να γινει πυροτεχνημα η φρεγατουλα των Γαλλων μολις βγει απο το ναυσταθμο θελουμε .
Ας βγουν οι Γαλλοι στην Κυπρο με παθητικα αντιμετρα να δουμε τι θα γινει να γελασουμε και λιγο ,αν παρουσιαστει αναγκη ,εμεις οχι.
Οποτε τι στο διαβολο συζηταμε σε ”πολυ πρωιμο σταδιο” τοσο καιρο..?
Ουτε αεροπλανοφορο να παραγγελναμε …
Τοσ δυσκολο ειναι πια που διαπραγματευομαστε τοσο καιρο η απλα ειναι αλλη μια δικαιολογια να μην κανουμε τιποτα για ενα διαστημα παλι?
Τα δε οικονομικα και αυτα ειναι διαφανη ..θελετε αυτο επιπλεον?
Κανει τοσο κλπ..
Κανεις δεν νιωθει την αναγκη στο ΥΠΕΘΑ να βιαστει λιγο ..
Lexotanil πινουν το πρωι στα γραφεια αντι για καφε?
Πραγματικα απορω..
Με την Τουρκια καθε βδομαδα σχεδον να ανακοινωνει και νεα αγορα η αναπτυξη οπλου η συστηματος και αλλες διακδικησεις ?
Οσο για το σηριαλ της αναπαλαιωσης-ρετους των P-3B ευχομαι να κανω λαθος αλλα αισιο τελος δεν βλεπω να εχει ..
Δεν θελαμε τα κορυφαια VIKING μας βρωμουσαν τα Αυστραλιανα AP-3C ,( καποια αντιπαθεια με τους Αυστραλους εχουμε δεν εξηγειται αλλιως )και καταληξαμε στα δικα μας επειδη ειχαν και καλα λιγοτερες ωρες πτησης ..
Ωραια και?
Τα περι οπλων και ικανοτητας δεν μας αφορουσαν χωρια οτι θα καταρριφθουν ολα εντος ωρων απο την εμφανιση τους στο Αιγαιο ,αν καταφερουν και τα απογειωσουν εγκαιρα δηλαδη ,ενω τα UAV που θα μπορουσαν να κανουν την ιδια δουλεια οπλισμενα δεν μας ενδιεφεραν γιατι ειχαν μικροτερη εμβελεια και αλλα διαφορα ενω μας κανουν τα αοπλα επανδρωμενα ελικοφορα φερετρα επειδη θα σπευσουν να καταρριφθουν στην περιοχη ενδιαφεροντος γρηγοροτερα απο τα μη επανδρωμενα επειδη το ΠΝ ηθελε να κανει ”επιτηρηση” με αυτα χωρις δυνατοτητα φυσικα αναμεταδοσης της πληροφοριας με Link 16 .
Με ανυπαρκτα οπλα, ηχοσημαντηρες και αλλα μουσειακα που διατηρουνται για τα ματια του κοσμου για να λενε καποιοι οτι τα διαθετουν..
Ενταξει οτι πειτε..
Το ΠΝ ξερει καλυτερα ..
Αλλωστε αυτα ειναι απορρητα αρα και παλι ξερει καλυτερα..
Την ιδια ωρα ο ακομβιωτος υπευθυνος του φιασκο θα κανει βολτιτσες με το FERREΤTI του στην υγεια των κοροιδων .
Ειναι ο γιαλος στραβος η στραβα αρμενιζουμε?

ζοπ
ζοπ
4 years ago

καλα ειναι δυνατον να διαπραγματευεται η καθε πολιτικη εξουσια θεματα του Π.Ν χωρις το ιδιο να το γνωριζει;
Αν παντως υφισταται κατι τετοιο και τελικα δεν τελεσφορησει δεν θα εχετε ευθυνες οτι καηκε αυτη η πιθανοτητα;

τελικα, ποιος ειλικρινα αγαπαει αυτο το τοπο;

zap
zap
4 years ago
Reply to  ζοπ

Στην Ελλαδα το παραδοξο ειναι το φυσιολογικο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4 years ago
Reply to  ζοπ

Πιστεύω ότι η ανώτατη ηγεσία του ΠΝ έχει κάνει την υπόδειξη της δεν μπορεί κανένας πολιτικός να έχει άποψη σε τέτοιου είδους εξειδικευμένα θέματα!απλά η προώθηση τους έχει αναληφθεί από την πολιτική ηγεσία και όχι από τη στρατιωτική!

Dimitris
Dimitris
4 years ago

“Aποκλειστικά σε πολιτικό επίπεδο”.
Έτσι, αν ο Ερντογάν δεν είναι υπάκουος στα συμφέροντα των ΗΠΑ, τότε και μόνο τότε μπορούμε να δούμε τα ΑΒ. Ήταν ένα μήνυμα προς την “άλλη πλευρά” για λογαριασμό των ΗΠΑ. Μπορούν να το κάνουν. Και πρέπει να είναι σίγουροι ότι ο Ερντογάν είναι απολύτως χαμένη υπόθεση. Αλλά εξακολουθούν να αμφιβάλλουν..

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
4 years ago

Μερικά σχόλια:

– Είναι καλό που τίθεται τακτικά το θέμα των A. Burke καθώς αν και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμο ούτε μισό, αυτό μπορεί να αλλάξει λόγω της ρευστής κατάστασης στις εξελίξεις των Αμερικανικών ΕΔ.

– Όταν, εν μέσω Παρμενίωνα, αξαναγκάζεσαι να ακυρώσεις αποστολή Seahawk και να το ξαναπροσνηώσεις λόγω παρενόχλησης από Τουρκικό UAV (προσεχώς και UCAV στο χώρο σας…) τότε καλά κάνεις και τρέχεις για δικά σου UAV και αντίμετρα, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΟΜΩΣ αυτό γίνεται κατόπιν εορτής”(!!!)…

– Με 32 CAMM-ER & 32 ASTER-30 ανά πλοίο καλύπτονται οι βασικές και πάγιες απαιτήσεις που ΠΝ που προσπαθεί να καλύψει εδώ και 2+ δεκαετίες.

– CIWS άλλο από τους RAM Block-2 για τις Belharra είναι απαράδεκτο, απλά τα πράγματα. Τα σκάφη αυτά που θα υπηρετήσουν για 40 χρόνια χρειάζεται να εξοπλιστούν με το καλύτερο CIWS. Ούτε Phalanx ούτε φυσικά το Millenium μπορούν να συγκριθούν, το τελευταίο δε, ενδέχεται να το γνωρίζουν άριστα οι Τούρκοι μέσω της αγοράς τεχνολογίας που έχουν κάνει για την ανάπτυξη του δικού τους CIWS.

Iomar
Iomar
4 years ago

Καλημέρα,

Στο site της MBDA αναφέρεται ότι “Ο Sea Ceptor μπορεί να βληθεί από τους εκτοξευτές SYLVER και Mk41 σε διαμόρφωση quad-pack για μεγιστοποίηση της πυκνότητας συσκευασίας και για βέλτιστη εγκατάσταση στα μικρότερα πλοία.”

Αν αυτό σημαίνει ότι η διαμόρφωση quad-pack ισχύει και για τους SYLVER, θα είναι μια πολύ σημαντική ενίσχυση της αντιαεροπορικής ικανότητας του πλοίου.

chikichiki
chikichiki
4 years ago

Πτήση νομίζω είναι κατανοητό πως δεν πετάτε ό,τι σας κατέβει ούτε φτιάχνετε ειδήσεις για να τροφοδοτείτε ονειρώξεις. Αν υπήρξε πληροφορία για AB η οποία δεν ευσταθεί πρώτα θα το αποδώσω σε καραγκιοζιλίκια της κυβέρνησης και μετά σε δικό σας ατόπημα. Αν η ηγεσία της χώρας είναι ανίκανη να επιδείξει στοιχειώδη υπευθυνότητα (ΦΡΕΜ), δεν φταίνε όσοι τους παίρνει η μπάλα.

ΥΓ Βάσει των λεγόμενων του κειμένου περί Belharra να υποθέσω πως γίνεται κάποια άτυπη έστω κατάθεση προσφορών ή και διαγωνισμός, εν πάση περιπτώσει κάτι με πολλαπλούς συμμετέχοντες;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
4 years ago
Reply to  chikichiki

Το ότι υπάρχει κάποια συζήτηση για τα ΑΒ είναι δεδομένο – το έχουν γράψει και άλλα μέσα. Το φάουλ της ΠΤΗΣΗΣ ήταν η βεβαιότητα της παραλαβής και μάλιστα το Μάιο του ’20 !!!
Εκεί θα έπρεπε να υπάρχει διασταύρωση με πηγές του ΓΕΝ. Η απλή λογική λέει ότι για να παραλάβουμε το Μάιο, τα πληρώματα παραλαβής έπρεπε ήδη να είναι στις ΗΠΑ.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Παῦλος Πιτσελᾶς
4 years ago

Οπως και να εχει το θεμα, δεν φταιει κανενα σοβαρο μεσο οταν οι πολιτικες ηγεσιες δεν κανουν τα αυτονοητα, πρωτα αποκτω, το θετω σε δραση και μετα ανακοινωνω.
Η αντιμετωπιση του θεματος απο τον ΑΓΕΝ ειναι η ορθη.

ptisidiastimawp
ptisidiastimawp
4 years ago

Κανείς δεν ανακοίνωσε τίποτα. Ένα δημοσιογραφικό μέσο, εμείς, δημοσίευσε μια αξιόπιστη, κατά την άποψή μας πληροφορία

STRATOS
STRATOS
4 years ago

Όταν έβρεχε αντιτορπιλικά Spruance, στο ΠΝ είχαν ομπρέλες. Τα αντιτορπιλικά Kidd δεν άρεσαν στο Π.Ν τελικά, οπότε τα πήρε η Ταιβάν και τα έχει ακόμη επικεφαλής ομάδων μάχης!!! Και με αντίπαλο όχι το τουρκικό ναυτικό αλλά το Κινέζικο!!!!!…

Τα καταδρομικά Ticonderoga φυσικά δεν μας κάνουν γιατί είναι πολυέξοδα και δεν παρκάρουν στην μαρίνα του Φλοίσβου, οπότε θα δούμε τι θα κάνουμε με τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke (αν μας πληρώσουν οι Αμερικάνοι να τα πάρουμε) ή καλύτερα να περιμένουμε να αποδεσμευτούν τα αεροπλανοφόρα κλάσης Νίμιτς.

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  STRATOS

O προϋπολογισμός της Ταϊβάν για το 2020 είναι 11,5 bn $ (της οποίας βέβαια ο κίνδυνος είναι η Κίνα των 180 bn). Πως να συγκριθούμε με την Ταϊβάν; (και λόγω θαλασσίου περιβάλοντος)

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  x-m

Για το συγκεκριμένο ζήτημα πράγματι δε συγκρινόμαστε με την Ταϊβάν, αφού με άλλους όρους προσφέρθηκαν τα Kidd σε εμάς και με εντελώς άλλους σε αυτούς…

STRATOS
STRATOS
4 years ago
Reply to  chikichiki

Join the discussion742 εκατομμύρια δολάρια μας ζητούσαν οι Αμερικάνοι για τα 4 αντιτορπιλικά Kidd (με όπλα και ανταλλακτικά) πριν 20 χρόνια!!! Τότε που με τα ΕΜΠΑΕ των κυβερνήσεων του πασοκ, αυτό ήταν ένα πραγματικά αστείο ποσό για τις δυνατότητες των πλοίων και την πραγματική τους αξία..

Δεν πειράζει, τα πήρε η Ταιβάν και τα έχει ακόμη στην πρώτη γραμμή (20 χρόνια μετά την απόκτηση τους!!!!!) στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει το ραγδαία αναπτυσσόμενο γιγάντιο κινεζικό ναυτικό!!!..

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  STRATOS

Η Ταϊβάν τα πήρε γιατί της τα έδωσαν 10εκ. δολάρια φθηνότερα από εμάς ΜΑΖΙ με μια 148άδα SM-2 στην τιμή. Η προσφορά σε εμάς ήταν 742εκ. χωρίς SM-2, κανονικό γδύσιμο και πολιτικά επικίνδυνη αφού μας άφηνε με SM-1 και αβεβαιότητα για το αν ποτέ θα καταφέρναμε να αποκτήσουμε SM-2 για αυτά.

Όσο για τα Spruance, μολονότι ήταν ικανά σκάφη, εκτός από πιο προχωρημένης ηλικίας σε σχέση με τα Kidd, ήταν υπερβολή για το ΠΝ. Τι να τα έκανε το ΠΝ τα 61x VLS όταν δεν είχε διαθέσιμο κανένα πύραυλο που ταίριαζε, και να δικαιολογούσε αυτή την ποσότητα; Τα Spruance ήταν τεράστια πλοία με μεγάλο πλήρωμα για ASW ωκεανών. Ήταν πολύ δαπανηρά για να τα πάρει το ΠΝ όταν η μόνη τους αποστολή θα ήταν ASW (άντε και ASuW).

STRATOS
STRATOS
4 years ago
Reply to  chikichiki

Οι SM-1MR έχουν βεληνεκές 74χλμ και προσπαθώ να καταλάβω αν έχουμε τίποτε καλύτερο διαθέσιμο σήμερα??
Φυσικά οι SM-2 θα αποδεσμευόντουσαν για την Ελλάδα εν καιρώ όπως και έγινε!
Η οικονομική προσφορά ήταν τζάμπα…αν σκεφτούμε το κόστος 1 αντίστοιχης κατασκευής πλοίου και το γεγονός ότι τα όταν προσφέρθηκαν στην Ελλάδα τα αντιτορπιλικά (καταδρομικά καλύτερα) Kidd ήταν ελάχιστα χρησιμοποιημένα.

Τα αντιτορπιλικά Spruance ήταν η καλύτερη ευκαιρία του Π.Ν στην ιστορία του.
Τον Μκ41 τον φορτώνεις με ότι όπλα θες (με μικρές τροποποιήσεις). Ασφαλώς εμείς δεν θα τον φορτώναμε Tomahawk (όπως το αμερικάνικο Π.Ν) αλλά μερικούς ASROC – πολλούς SM-1 (από τα αντιτορπιλικά Adams που αποσύραμε την ίδια εποχή και από το αμερικάνικο stock) – και αρκετούς Sea sparrow.
Φυσικά σήμερα τα σκάφη θα ήταν εξοπλισμένα με συνδυασμό ASROC/ SM-2MR/ ESSM-Sea sparrow και με λίγα χρήματα θα μπορούσαμε να είχαμε αναβαθμίσει και το ραντάρ αέρος και το σύστημα ελέγχου πυρός τους.

Τα αντιτορπιλικά Spruance θα ήταν τα πλέον φθηνά σε λειτουργικό κόστος, καθώς έχουν το ίδιο προωστικό σύστημα με τις ΜΕΚΟ-200 και τα αντιτορπιλικά Alreigh Burke…και επιπλέον η κλάση αποσυρόταν τότε (2003) από το Αμερικάνικο Π.Ν οπότε θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε τεράστιο
στοκ ανταλλακτικών και επιπλέον σκάφη για προσπορισμό ανταλλακτικών.

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  STRATOS

Αν μια επαύξηση δυνατοτήτων είναι αμελητέα, δεν προσφέρει κάτι παραπάνω απ’ότι ήδη έχουμε. Ο SM-1 δεν χρησιμοποιεί τεχνικές ICWI/time sharing, άρα Kidd + SM-1 = MEKO/Kortenaer στα 74χλμ.

Αυτό ακριβώς είναι ο φόβος μου, το “εν καιρώ”. Θα ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο για το ΠΝ να περιμένει αποδέσμευση των SM-2, που μπορεί και να γινόταν (εντελώς τυχαία) όταν τα πλοία θα ήταν πολύ κοντά στην απόσυρση. Μέχρι τότε, θα ήταν $1+δισ (σημερινά) χωρίς αντίκρισμα.

Αμ, εδώ είναι το ωραίο, τι θα έμπαινε. VL-ASROC θα έπρεπε να αγοραστούν καινούριοι, ο RIM-7 θα απαιτούσε συμπληρωματικές παραγγελίες, ο SM-1 σε Mk41 δεν έμπαινε. Και να έμπαιναν βέβαια, υπάρχει ένα στοιχείο επιφύλαξης στην τοποθέτηση τόσων πολλών όπλων σε ένα μόνο πλοίο το οποίο αδυνατεί να τα φυλάξει.

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  STRATOS

…Spruance;;

STRATOS
STRATOS
4 years ago
Reply to  chikichiki

..Ναι Spruance!! 61 κελιά Mk41, αντίστοιχες επιδόσεις πλεύσης με τα Arleigh Burke αλλά καλύτερη ακτίνα δράσης!!, 2 πυροβόλα 127mm και υπόστεγο για 2 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα δεν άρεσαν στο ΠΝ (πριν 16 χρόνια όταν του προσφέρθηκαν!!!)

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  STRATOS

Τα spruance είχαν ASW ικανότητες και οπλισμο, ενω 24 από αυτά δέχθηκαν αναβάθμιση με 61 mk 41 για να εκτοξεύουν tomahawk,έτσι απέκτησαν ικανότητες εναντίον στόχων εδάφους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα spruance είχαν χαρακτηριστεί ως DD καθώς το “G” ήταν για τα πλοία με αντιαεροπορική ικανότητα, ενώ τα συγκεκριμένα είχαν μονο 8 sea sparrow. Υπήρξαν οι σκέψεις να μείνει σε υπηρεσία αλλά τα ddg(alreigh burke) είχαν καλύτερες ικανότητες εξαιτίας του aegis τους..

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Kimon

Αυτό. Ας έδιναν και κανέναν Τόμαχοκ οι λαοφονιάδες, να πω αξίζουν. Αλλιώς τι θα φορτώναμε, 60 ASROC (νομίζω κιόλας τότε…δεν υπήρχε ακόμη VL-ASROC!);;;

Η πλάκα είναι πως ένας λόγος για το μέγεθος της κλάσης ήταν ώστε να είναι δεκτικά αναβαθμίσεων για να υπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Τελικά, η επένδυση δεν απέδωσε και τόσο…

STRATOS
STRATOS
4 years ago
Reply to  Kimon

Τον Μκ41 τον φορτώνεις με ότι όπλα θες (με μικρές τροποποιήσεις). Ασφαλώς εμείς δεν θα τον φορτώναμε Tomahawk (όπως το αμερικάνικο Π.Ν) αλλά μερικούς ASROC – πολλούς SM-1 (από τα αντιτορπιλικά Adams που αποσύραμε την ίδια εποχή και από το αμερικάνικο stock) – και αρκετούς Sea sparrow.

Φυσικά σήμερα τα σκάφη θα ήταν εξοπλισμένα με συνδυασμό ASROC/ SM-2MR/ ESSM-Sea sparrow και με λίγα χρήματα θα μπορούσαμε να είχαμε αναβαθμίσει και το ραντάρ αέρος και το σύστημα ελέγχου πυρός τους.

ΚωστήςΜ
ΚωστήςΜ
4 years ago

Πράγματι η αναφορά στα ΑΒ έχει γίνει και από άλλες πηγές, αλλά επειδή και έχουμε παρακολουθήσει επεισόδια τύπου “σαπουνόπερας” στο παρελθόν (ενδεικτικά FREM από τον Κουβέλη και άλλους πριν, adelaide με τον Αποστολάκη) και η χρηματοδότηση του ΥΕΘΑ παραμένει στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια – 540 εκατ. για εξοπλισμούς (με τα FOS μέσα που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι στα λειτουργικά τα οποία πέφτουν κι αυτά στα 401 από 444 εκατ.) μας κάνουν πολλούς να είμαστε απαισιόδοξοι. Είναι άλλωστε γνωστό : μην τάζετε του αγίου σας κερί και στους αναγνώστες σας αεροπλάνα και βαπόρια .
Σοβαρά τώρα μέχρι το 2023 δεν περιμένω και πολλά ,τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα υποχωρήσει από το 3,5 % του ΑΕΠ στο 2,2 % , στα 200 δισ. ΑΕΠ αυτό σημαίνει 2,6 δισ. ευρώ . Ε, μετά τα “επιδόματα” δε θα περισσέψει και κάτι για την άμυνα ?
Εξακολουθώ επίσης να δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι τα Arleigh Burke είναι συμπληρωματικά των Belh@rra : για 60 μόνο SM-2IIIA και για τα δύο θέλεις 120 εκατ. $ περίπου (αν και όπως μερικοί επιμένουν ότι η αξία τους είναι 2,6 εκατ.$ και όχι 1,8-2 εκατ.$ που γράφεται στο περιοδικό στο σχετικό άρθρο). Για τα ίδια τα πλοία τι θα ζητήσουν ; Τζάμπα στην εποχή του Τράμπ δεν υπάρχει. Πάντως και μόνο τα ΑΒ να παίρναμε αυτή είναι μια σπουδαία λύση για μια 20ετία τουλάχιστον, και επειδή τα οικονομικά θα εξακολουθήσουν να μας ταλαιπωρούν για πολύ καιρό νομίζω ότι το ΠΝ όπως και ο στρατός ξηράς μπορεί να βρει λύσεις-ευκαιρίες σε μεταχειρισμένα συστήματα. Αν μπορούμε να διαθέσουμε αρκετά χρήματα την επόμενη δεκαετία αυτά είναι προτιμότερο να πάνε στην αεροπορία για νεότερη γενιά αφων , όλα ξεκινούν από την κυριαρχία στον αέρα, έτσι ;

Υ.Γ Αν για κάτι όντως φταίτε αυτό είναι το κομμάτι χαμένου ύπνου μου χθες το βράδυ μια και τότε πήρα το νέο τεύχος , πολύ καλή επιλογή θεμάτων με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες στο γνωστό υψηλό επίπεδο της Π&Δ.

chriss8
chriss8
4 years ago

Αν και είχαμε χαρεί με την είδηση δεν εκπλήσσομαι με την διάψευση! Ορισμένοι μας υπενθύμισαν σωστά τον μπάρμπα-Φώτη…. Δυστυχώς όλοι ψάχνουμε με αγωνία για λίγη ελπίδα….. Ελπίζουμε την επόμενη φορά να βάζετε την προειδοποίηση πιο ψηλά από την είδηση

Νικ1
Νικ1
4 years ago

Εφόσον η πηγή σας είναι πολιτική, πως είναι δυνατόν να γράφετε για ημερομηνία άφιξης των πλοίων στην Ελλάδα; Είναι ποτέ δυνατόν να προσδιοριστεί αυτό εν αγνοία του ΠΝ; Άστοχο αυτό εκ μέρους σας.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Νικ1

Υπενθυμίζω πως η Αεροπορία έμαθε την αγορά 15 νέων -5 και τον εκσυχρονισμό άλλων 10από την ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ

This is Greece reeee

Dimitris
Dimitris
4 years ago
Reply to  Νικ1

Isa isa. Afto htan meros tou mynhmatos twn HPA pros ton Erdogan… Aprili exei anakoinwsei oti tha energopoihsei toys S400…

G-loc
G-loc
4 years ago

Κε Καραϊωσηφίδη, σαν παλιός αναγνώστης της Π&Δ θα ήθελα να σας εκθέσω κάποιους προβληματισμούς μου σχετικά με το ύφος του ιστολογίου που ανελλιπώς παρακολουθώ ήδη από το ξεκίνημά του αρχικά σαν blog και αργότερα σαν ιστοσελίδα όπως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα.Έχω παρατηρήσει εδώ και καιρό μια πιο “επιθετική” γραφή στα κείμενα που δημοσιεύονται και μια στροφή προς μια “πολιτική” θεματολογία.Αντιλαμβάνομαι τις επιπτώσεις του ανταγωνισμού στον “ηλεκτρονικό” τύπο αλλά θα επιθυμούσα τουλάχιστον όσο αφορά το ύφος των άρθρων (ειδικά αυτών των “think out of the box”) να είναι πιο ήπιας γραφής χωρίς μερικούς ιδιωματισμούς των εκάστοτε συγγραφέων.Λίγο περισσότερη επεξεργασία του κειμένου δεν θα έβλαπτε.Τέλος δεν βρίσκω τον λόγο για το οποίο θα πρέπει να απολογηθείτε τώρα για την περίπτωση των “Burke” έχουμε μέχρι τον Μάιο του 2020.Η έντυπη έκδοση εξακολουθεί να μην έχει ανταγωνιστή!!!

Τάσος
Τάσος
4 years ago
Reply to  G-loc

Όλοι εμείς οι πολύ παλιοί αναγνώστες της ΠΤΗΣΗΣ καμαρώναμε διότι σε ολόκληρο το περιοδικό δεν υπήρχε ούτε ένα ορθογραφικό λάθος….Όντως κάτι έχει αλλάξει στον τρόπο γραφής όχι απαραίτητα κακώς, απλά κάποιες φορές ξενίζουν κάποιες ασύντακτες προτάσεις ή ακόμα και ορθογραφικά λάθη εδώ στο ιστολόγιο…Τελείως φιλική η παρατήρηση (ούτε καν παρατήρηση) .

Κατά τα λοιπά αν κάτι δεν το γράφει η ΠΤΗΣΗ απλά δεν το πιστεύω……..

Mageiras
Mageiras
4 years ago

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

Κρατάω την προσπάθεια που γίνεται για τους CAMM-ER καθώς θα μας έλυνε κυριολεκτικά τα χέρια…τώρα για τα drones κάτι ακούστηκε και για προμήθεια τύπου ελληνικής κατασκευής,εχουμε κάποια πληροφορία για ποιο πρόκειται?

Costas
Costas
4 years ago

Το λέω επειδή εκτιμώ την ειδησεογραφία σας. Οφείλετε να είστε πιο προσεκτικοί στις ειδήσεις που δημοσιεύετε.
Αν δεν επαληθευτεί η απόκτηση των ΑΒ είστε υπεύθυνοι (εν μέρει) για παραπληροφόρηση των αναγνωστών σας.

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  Costas

Χαχα καλα μην κανουμε και σαν παιδακι που του πηραν το κουλουρι. Μια πληροφορια δημοσιευσαν , δεν ειναι εκπροσωπος Τυπου του ΠΝ . Εδω αλλαζει η φορολογικη πολιτικη της κυβερνησης πιο συχνα απο οτι ο μεσος Ελληνας τα πουκαμισα , εαν δεν παρουμε τα AB θα φταιει η Πτηση? Ειπαμε πολιτικη ειναι η πηγη , να πεσουμε να κοιμηθουμε με την χαρα αλλα οχι και να πονταρεις λεφτα πανω σε αυτο

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

Σωστα αλλα αν το εγραφε αλλος ιστοτοπος θα επεφταν βροχη τα σχολια για παραπληροφορηση και clickbait και χαμηλο επιπεδο αναγνωστων και αλλα διαφορα αφοριστικα ..
Τωρα ισχυει αλλα αν δεν ισχυει δεν φταιμε εμεις ασχετα εαν εμεις το γραψαμε ..
Οποιος λοιπον θελει στα σχολια να κραζει αλλους ιστοτοπους και να θετει ψηλα τον πηχυ εδω θα πρεπει να επικρινει και τον οικο του εαν θελει να ειναι σωστος αλλιως τα υπολοιπα ειναι απλα υποκρισιες ..
Προφανως δεν θα σταθουμε απολυτα σε μια πληροφορια αρκει αυτο να το θυμουνται διαφοροι εδω και για καποιους αλλους.
Αυτα εχει το κυνηγι της πληροφοριας .
Και μεχρι να επιβεβαιωθει η ειδηση θα εχει ξεχαστει και το θεμα της αξιοπιστιας .

antonios
antonios
4 years ago

Είναι καλό να βλέπεις δημοσιογράφο να παραδέχεται ότι τουλάχιστον οι πηγές του τον οδήγησαν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Μπράβο γι’αυτο. Όμως δεν είδα ούτε ένα άρθρο που να παραδέχεται ότι η εμμονή για μεταχειρισμένα όπλα έναντι των ακριβοτερων αλλά τοπικά κατασκευασμενων ήταν ΛΑΘΟΣ! Αλήθεια αναρωτιέμαι πως θα μας αντιμετώπιζε σήμερα η Τουρκία αν ο στρατός μας είχε εξυγχρονισμενο πυροβολικό, 500 ΤΟΜΑ Αλέξανδρος, και αντί για 9 παλιές φρεγάτες, 8 τοπικά σύγχρονες μαζί με τις ΜΕΚΟ! Αν φτιάχναμε αντιαρματικα μιας χρήσης, δικά μας έξυπνα πυρομαχικά και τόσα άλλα που οι πολιτικές ηγεσίες ΕΘΑΨΑΝ για χάρη της μίζας! Θα δούμε από την ΠΤΉΣΗ ένα τέτοιο άρθρο κάποια μέρα όπως τον παλιό καλό καιρό στις αρχές της δεκαετίας του ’90?

Mparmpoutieris
Mparmpoutieris
4 years ago

Άμεση παραλαβή των κοστοβορων και ανθρωποβόρων 2 bruke και 1 tico για να κλείσει η ψαλίδα μέχρι το 2030 που θα έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή 10 behlara, 8 γαλλοιταλικές κορβέτες, 6 type 214 , 114 f-16 viper, 50 f-35, 50 ucav, david sling, mlrs.
Κόστος 30δις. Με δανεισμό και αποπληρωμή σε 30 χρόνια, κόστος 1 δις ανά έτος.

Gel
Gel
4 years ago
Reply to  Mparmpoutieris

Δώσεεεε! To αφεντικό τρελάθηκε!!!

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  Mparmpoutieris

Και 2 κιλά σοκολάτα κυρ στέφανε!!

Mpr1nta
Mpr1nta
4 years ago
Reply to  Mparmpoutieris

Φιλε μ εχεις ακουσει οτι ο προυπολογισμος του υπουργειου ειναι 500 εκκατομυρια και για τα 3 σωματα.. Που θα βρει τα λεφτα που λες .. Ηρεμηστε λιγο ολοι εδω δεν εχουμε να παρουμε μεταχειρισμενα υλικα θελετε και τον ουρανο

sotbak
sotbak
4 years ago

κρίμα, να πω την αλήθεια, λόγω του δημοσιεύματος της Π&Δ, διατηρούσα κάποια ελπίδα, αν και το ένστικτό μου έλεγε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. ΔΕΝ πειράζει. Τουλάχιστον να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ ΗΝ στο μέγιστο βαθμό και ΑΜΕΣΑ.

Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
4 years ago

Κύριοι σας χρησιμοποίησαν. Την ημερα ανακοινωσης του προυπολογισμού μια είδηση σκάει απο εσας, ενα μέσο αξιόπιστο. Τα παραπονα η κριτική και η γκρίνια περνουν στο περιθώριο απο την ελπίδα της παραλαβής των 2 αντιτορπιλικών. Χρησιμοποιώ σκληρη γλωσσα και μικρη σημασια εχει αν ταυτίζομαι πλήρως με αυτήν, αλλά πρεπει να ακουστεί. οσο για την αξιοπιστη πολιτική πηγή ακομα κι αν καλή την πιστη πουμε πως δεν ειχε δόλο μπορει κι αυτή να εχει παραπλανηθεί. Αλλωστε στο χρηματιστηριο αξιών η αξιοπιστια των πολιτικών προσώπων εχει εξαιρετικά χαμηλή τιμή και πάλι υπερτιμημένη ειναι. Σκεπτικιστές- Πτήση: 1 – 0. if something sounds tοo good to be true it probably isn’t… νομοτέλεια. Εγω ως σχολιαστης εχω την πολυτέλεια να ειμαι αναξιόπιστος, εσεις, όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
4 years ago

Η φρασούλα “αξιοπιστη πολιτική πηγή” ακούγεται σαν ανέκδοτο , κάτι σαν τον “Αλβανό τουρίστα” παλιότερα

Spiros Manessis
Spiros Manessis
4 years ago

Συγνώμη κιόλας, και δεν θέλω να υπαρασπιστω το site σε καμία περίπτωση, αλλά πιστεύετε οτι μετά αυτό που έγινε με τις FREMM θα ακούγατε στρατιωτικό να κάνει σχόλιο για μια προμήθεια που δεν έχει συμφωνηθει ? Γιατί, για να το μάθουν οι δίπλα να απαιτήσουν να ακυρωθεί μια τέτοια game changer προμήθεια ? Αν είναι δυνατόν. Ξαναλέω, δεν είμαι καθόλου σίγουρος οτι θα γίνει η προμήθεια, αλλά αν δεν υπήρχε γραπτή συμφωνια δεν υπήρχε περίπτωση στρατιωτικος να παραδεχθεί κάτι τέτοιο και ΠΟΛΥ σωστά δήλωσε άγνοια. Είμαστε επιπόλαιοι αλλά για τους στρατιωτικούς μας έχω καλή εντύπωση, έλεος.

Αν υπάρχει κάποιο ατόπημα, ιδιαίτερα αν δεν εκτελεστει η προμήθεια (οχι του περιοδικού) είναι του πολιτικού προσώπου, που μεσούσης της άτυπης συζήτησης για το θέμα βγαίνει και το βγάζει αυτό στη φόρα. Δεν ξέρω ποιός ειναι (και δεν πρέπε και να μάθουμε προς Θεού) αλλά αν δεν γίνει, βρήκαμε καινούργιο Κουβέλη.

Νικολας Μ.
Νικολας Μ.
4 years ago

Φαντάζομαι πως ένοιωσε ο ΑΓΕΝ ή ο Αρχηγός Στόλου, όταν είδαν στα ΜΜΕ ότι έρχονται σε 5 μήνες 2 ΑΒ, το ξέρουν δημοσιογράφοι ενώ αυτοί που είναι οι πραγματικοί αρμόδιοι δεν έχουν ιδέα!
Δεν αντιλαμβάνομαι πως είναι δυνατόν να μην συμβουλεύεται και να μην εμπιστεύεται η πολιτική ηγεσία σε ένα τόσο μείζον θέμα το ΠΝ! Απίστευτα πράγματα!

ETS
ETS
4 years ago

Και εσυ το πιστεψες ε?

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago

Επειδή βλέπω ότι τελικά το ελληνικό ψευδοκράτος πάει ολοταχώς (εδώ και χρόνια, με τη συναίνεση των υπηκόων του και των τάχα μου και πολιτικών ταγών, πάσης αποχρώσεως) για να κατεβάσει ρολά, δεν το γυρίζουμε στην αεροπορική ιστορία, έτσι για να μην σφιγγόμαστε δηλαδή κάθε φορά που ανοίγουμε να δούμε ειδήσεις για τα τάχα μου και εξοπλιστικά ενός έθνους αποφασισμένου να αυτοκτονήσει;
Το εισηγούμαι με κάθε σοβαρότητα. Αεροναυπηγική, αεροπορική ιστορία, οπλισμός αεροσκαφών (του είδους που χρησιμοποιείται από ΕΘΝΗ, και όχι ρεμπέτ ασκέρια), ραντάρ και λοιπά ηλεκτρονικά, πολιτική αεροπορία, και διάστημα. Αυτά.

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Ναι , ναι , ναι !!

flashg
flashg
4 years ago

1)Τα ΑΒ το έχω ξαναγράψει και τζάμπα να μας τα δώσουν οι Αμερικανοί, με εκσυγχρωνισμό και όπλα θα φτάσουν από 500-800 εκατομμύρια ανά πλοίο. 2) Αυτό που με ανησυχεί πάρα πολύ είναι ότι βλέπω από αυτά που γράφετε δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Τι πάει να πει σε τόσο σοβαρό θέμα οι πολιτικοί να μπορεί να μιλάνε με τους Αμερικανούς για την προμήθεια αλλά ο Α/ΓΕΝ να μην το ξέρει? 3) Δεν φαίνεται να μπορεί η στρατιωτική ηγεσία να βγάλει κανένα απολύτως πρόγραμμα. Δείχνει η στρατιωτική ηγεσία να τα έχει χαμένα και να μην ξέρει τι ακριβώς να κάνει. 4) Μου φαίνεται ότι για προμήθειες εξοπλιστικών δεν πέφτει κανένας λόγος στην στρατιωτική ηγεσία.
Εγώ πάντως με όλη αυτή την εικόνα ανήσυχο πάρα πολύ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
4 years ago
Reply to  flashg

Η θέση της στρατιωτικής ηγεσίας για το θέμα είναι δεδομένη. Τα ΑΒ τα θέλουν εδώ και χρόνια.
Και για τα λοιπά θέματα οι προτεραιότητες έχουν γίνει σαφής. Τα λεφτά περιμένουν μόνο…

Skywalker
Skywalker
4 years ago

Όποιος επιμένει για Arleigh Burke ή TICO είναι αδαής η η……. Αυτά μπορεί και να τα πάρει η Ελλάδα όταν θα είναι έτοιμα για scap. Δεν βαρεθήκατε να γράφετε για αυτά;

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago

Επειδή είμαι λίγο καραγκιοζάκος, πνίγομαι και πρέπει να το πω : Σας τα λεγα εγώ :
https://www.ptisidiastima.com/arleigh-burke-for-hellenic-navy/#comment-171669
https://www.ptisidiastima.com/2-arleigh-burke-for-greece-possibly-next-year/#comment-173958

Αγαπητή Πτήση έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο η πηγή σας ως πολιτικός να μην ξέρει ότι τα καταδρομικά Ticonderoga δεν είναι τα ίδια πλοία με τα Α. Burke????
Γιατί τα μόνα πλοία που θα αποσυρθούν μάλλον είναι τα 6 tico. Μέχρι τέλος Μαρτίου υπήρχε το σχέδιο του us navy για απόσυρση 2 ανά έτος από το 2020. Αρχές Απρίλη το κογκρέσο το μετέτρεψε σε 2 το 2021 και 4 το 2022. Από την στιγμή που μάλλον θα μειωθεί ο στόχος των 355 πλοίων, το usn θέλει έναρξη των αποσύρσεων το 20, ενω και τα 2 σώματα του κογκρεσου είναι εχθρικά διακείμενα προς την Τουρκία, μήπως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις βάσεις οι προτάσεις και αντιπροτασεις που είχατε αναφέρει ήταν για Α/Β και Tico αντίστοιχα με έναρξη το 2020??
https://www.defensenews.com/naval/2019/03/18/once-again-the-us-navy-looks-to-scrap-its-largest-combatants-to-save-money/
https://news.usni.org/2019/04/08/navy-sees-no-easy-answer-balance-future-surface-fleet

George
George
4 years ago

Λογικά αυτές θα πρέπει να εννοεί (αν και πολιτικός μπορεί να τις μπερδεύει μέχρι και με τις Cyclone 😉 )
Είναι πλοία διοίκησης, έχουν και ESSM και δύο ελικόπτερα που οι αρχικές ΑΒ δεν έχουν τίποτα από αυτά
Υποτίθεται μας χαλάει η υπερκατασκευή από αλουμίνιο! 😆

Epam Papas
Epam Papas
4 years ago

Yποθέτω αυτό είναι το ρίσκο του να δημοσιεύονται ειδήσεις που δεν έχουν διασταυρωθεί.
Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.

Γνώμη μου ήταν και είναι πως δεν υπάρχει θέμα γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως αντίθετο στην κοινή λογική καθώς στις ΗΠΑ δεν περισσεύει κανένα αντιτορπιλικό αυτή τη στιγμή.

Πάντως Ο ΑΓΕΝ σας άδειασε και στο θέμα των Adelaide στο οποίο είχατε επιμείνει με πολλά άρθρα.

ptisidiastimawp
ptisidiastimawp
4 years ago
Reply to  Epam Papas

Κάνετε λάθος σε όλα. Η πληροφορία είχε διασταυρωθεί. Επίσης, Adelaide ενδιαφερθήκαμε, αν δεν τις πήρε το ΠΝ φταίμε εμείς; Εντάξει, μην ανησυχείτε, συμβαίνει και στους καλύτερους σχολιαστές μας

Epam Papas
Epam Papas
4 years ago

Το ότι σας άδειασε αφορούσε στο ότι το Ναυτικό και οι επιτελείς του που είναι οι καθόλα αρμόδιοι απέρριψαν την επιλογή των Adelaide αφού την εξέτασαν και απέκτησαν σαφή άποψη (μάλιστα και ο ίδιος ο ΑΓΕΝ έχει επισκεφθεί πλοίο της κλάσης). Mια επιλογή που παρόλαυτα εσείς υποστηρίξατε με σειρά άρθρων.
Ούτε στο μάτι να σας είχε βάλει…

ptisidiastimawp
ptisidiastimawp
4 years ago
Reply to  Epam Papas

Κανείς δεν μας άδειασε…

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
4 years ago
Reply to  Epam Papas

Την μη επιλογή των Adelaide Α/ΓΕΝ τις συνέδεσε με το κόστος τους. Η περίπτωση υπήρξε δεν ήταν για πέταμα τα σκάφη, εδώ μάθαμε ότι εξετάστηκαν κι οι ANZAC! Ήταν θέμα προτεραιοτήτων αφιέρωσης των ελάχιστων κονδυλίων που αποφάσισαν οι πολιτικές ηγεσίες.

Ο Α/ΓΕΝ επανέλαβε αυτό που είχε πει πριν ένα χρόνο στην ουσία. Ως επίσημος είπε αυτό που έπρεπε, δεν υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο για A. Burke. Αν σε πολιτικό επίπεδο γίνει κάτι (δηλαδή θα μας τα δώσουν αλλά θα δώσουμε κι εμείς αρκετά πραγματάκια…) ΟΚ, αλλά το ΠΝ ιοφείλει να σχεδιάσει μέχρι στιγμής χωρίς αυτά.

Είναι όμως σαφές από τα λεχθέντα του ότι το ΠΝ θα τα δεχόταν πανηγυρικά αν μπορούσαμε να τα πάρουμε κι αυτό είναι σημαντικό.

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  Epam Papas

Τι αδειασε ακριβως και πως το τεκμηριωσε?
Με την μπαρουφα οτι ειναι ιδιες με τις S? ..
Εβαλε και το σχεδον για ξεκαρφωμα και περα βρεχει ..
Απορω με οσους τον ακουγαν πως δεν τον αδειασαν αυτοι μετα με ερωτηση επισημανση των διαφορων ..
Αλλα τι να κανουν και αυτοι .. να χασουν την διαπιστευση και μετα να ψαχνουν για δουλεια ?
Γελανε και τα ψαρια με τετοια δικαιολογια για σκαφη συγχρονα που θα εκλειναν κρισιμα κενα ..
Το θεμα ειναι οτι ο κυριος και οι ομοιοι του δεν διεκδικουν σεντ παραπανω απο οσα τους δινουν οι πολιτικαντηδες απο το φαγοποτι του λαικισμου και λενε σε ολα ναι αρα τι να πουν?
Οτι τρεμουν μην τους παυσουν και χασουν τα μισθουλακια τους και τα οφικια εαν διατυπωσουν αλλη αποψη και διαφωνησουν απαιτωντας ?
Η οτι ειναι μαπα οι Adelaide ?
Tι ποιο χρησιμο για αυτους?

evaggelos
evaggelos
4 years ago

ok δεκτον το ζητημα burke αναμενω να δω τι θα συμβει. Το ζητημα ειναι τι γινεται με τις μπελαρες και ποιο ειναι αυτο το uas που λενε οτι θα παρουμε.

TERMINATOR
TERMINATOR
4 years ago
Reply to  evaggelos

Αν είναι σαν τα 2 απο το Ισραήλ που νοικιάσαμε για 3 χρόνια με 38 εκ $ καήκαμε….

evaggelos
evaggelos
4 years ago
Reply to  TERMINATOR

νομιζω πως δεν θα ειναι,φημη λεει για camcopter αλα με της φημες ακρη δεν εβγαλε κανεις.

Γιώργος98765
Γιώργος98765
4 years ago

Πάθαμε FREMMίτιδα

Greg575
Greg575
4 years ago

Πριν λιγες μερες ενας πελάτης μου ο οποίος ειναι μηχανικός στο ΠΝ στην βαση της Σαλαμίνας μου ειπε χαρακτηριστικά πως υπάρχει ενδιαφέρον για τα Burke και πως θεωρεί οτι ειναι πολυ αξιόλογο πλοίο! Αναφερω αυτο πρως οφελος της συζήτησης! Προφανώς δεν σημαίνει οτι ειναι σιγουρο επειδη ακουγετε στις τάξεις του προσωπικού του ΠΝ!

stepa
stepa
4 years ago

Εγω παλι θα προβληματιζομουν περισσοτερο αν τελικα ερχοντουσαν τα πλοια αυτα, παρα αν δεν ερθουν…..με ενα Π.Ν. που οι μονες εξελιξεις που το αφορουν βασιζονται σε δωρεες ιδιωτων, απορω που θα βρεθουν οι ποροι για την υποστηριξη 2 τετοιων σκαφων, Εχουμε ιδεα του κοστους χρησης , των υποδομων υποστηριξης αλλα και του χρονου που απαιτειται για την αξιοποιηση των σκαφων αυτων επιχειρησιακα , λογω των εγγενων αναγκων σε πληρωματα με ιδιαιτερες απαιτησης εκπαιδευσης, εξ αιτιας των δυνατοτητων αλλα και της πολυπλοκοτητας?
Δεν ειμαι αντιθετος στην ελευση των σκαφων αυτων, αρκει αυτο να γινει λαμβανοντας υποψη και τις υπολοιπες αναγκες του οπλου.Αν ερθουν και λειτουργησουν σε βαρος των υπολοιπων μεσων, οπου και εκει οι αναγκες ειναι πιεστικες, καλυτερα να μην ερθουν…
Οσο για το δημοσιευμα ,η Π πηρε ενα ρισκο αλλα και ο ΑΓΕΝ πηρε το δικο του.Σε μια χωρα που εχουμε δει τα απιθανα μενει να δουμε ποιανου το ρισκο θα βγει….

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
4 years ago
Reply to  stepa

Αγαπητέ, από τα λόγια του Α/ΓΕΝ σχετικά με το θέμα φαίνεται πως την “άσκηση” την έχει κάνει το ΠΝ και θεωρεί ξεκάθαρα πως τα “αντέχει”. Αν πέσει έξω στους υπολογισμούς μένει να το δούμε.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  stepa

το κόστος χρήσης των Α/Β θα καλύπταμε από τις 3 Σ που θα αποσύραμε άμεσα

x-m
x-m
4 years ago

Σας “ακολουθώ” 37 χρόνια γι’αυτό και δεν θα αλλάξει η άποψη μου για εσάς, ακόμα και αν δεν έρθουν τα ΑΒ. Σιγά το πράγμα, μια λάθος πληροφορία !! Ελπίζω πως θα έρθουν, αν και μου μοιάζει μάλλον απίθανο. Πιο πολύ όμως ελπίζω να γράψετε στο μέλλον ένα άρθρο που θα παραθέτετε τις ενδείξεις όχι της απόκτησης ενός σπουδαίου οπλικού συστήματος, αλλά της αλλαγής σκέψης στη διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια μας. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι δεν αρκεί η οποιαδήποτε ισχύς, πρέπει και να εκπέμπεις σοβαρά το μήνυμα ότι αυτό που έχεις θα το χρησιμοποιήσεις αν χρειαστεί. Τέλος, εσείς έχετε καταλάβει ποιές είναι οι “κόκκινες γραμμές” μας ως κράτος ; Εγώ όχι…… Μου αρκεί μια μονολεκτική απάντηση, ναι ή όχι. Καλή συνέχεια. 🙂

Τάσος
Τάσος
4 years ago
Reply to  x-m

ίσως το πιο λογικό σχόλιο…..

Πατριωτης Σκετο
Πατριωτης Σκετο
4 years ago

Επειδη ειστε πολυ σοβαροι,ελπιζουμε και να δικαιωθειτε.Γιατι αλλη λυση μεχρι να αρχισουν να ερχονται οι Μπελχαρες η οτιδηποτε αλλο,δεν υπαρχει.

zap
zap
4 years ago

Υπαρχουν. Τα Ticonderoga.

George
George
4 years ago

Καλύτερα να πάμε σε άρθρα όπως: Πρέπει να αποσυρθούν άμεσα οι μη εκσυγχρονισμένες S και τα Nasty ώστε να εκσυγχρονισθούν οι ΜΕΚΟ και να έχουν ανταλλακτικά οι υπόλοιπες S?

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago

Η συνέντευξη είχε θετικά και αρνητικά, θα έλεγα πιο πολλά τα θετικά. Στα θετικά θα έλεγα ότι είναι:
-η επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα ζήτησε διπλάσια κελιά (καλό αυτό) και CAMM-ER (που νομίζω ότι δεν χρησιμοποιεί αυτά τα διπλάσια κελιά) άρα αρχίζει να γίνεται ωραίο και αξιόμαχο (αντίμετρα και CIWS έμειναν που το CAMM-ER μπορεί να χρησιμεύσει στο δεύτερο).
-προχωράνε οι τορπίλες, FOS για διάφορα κτλ.
-MEKO up το οποίο προχωράει και ο συνολικός προυπολογισμός μπορεί να είναι και μεγαλύτερος καθώς κάποια έχουν μπει σε υπο-προυπολογισμούς
-τα drones που αν κατάλαβα καλά θα χρηματοδοτηθούν από ιδιώτη (και μπράβο για ότι και να χρηματοδοτήσει ιδιώτης, πραγματικά πρέπει να τιμηθούν δεόντος)

Το αρνητικό ήταν το θέμα των ΑΒ. Για μένα το θέμα δεν είναι αν είναι άκυρη ή έγκυρη η είδηση, αλλά ότι αν δεν έρθουν, έχουμε πρόβλημα… Οι Μπελάρες έρχονται σε 6-7 χρόνια (καληνύχτα έως τότε), οι ΜΕΚΟ για να γίνουν up θα θέλουν 2-3 χρόνια (καληνύχτα), η προμήθεια τορπιλών θέλει ένα 18μηνο στο πολύ γρήγορο. Όλα είναι εκτός του πλαισίου 6-12 μηνών που θα ανέβει η θερμοκρασία.

By the way: (άσχετο με την συνέντευξη) έχετε καταλάβει ότι ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΝΑΜΕ 500 ΜΥΡΙΑ ΣΤΑ P3, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΊΧΑΜΕ ΠΑΡΕΙ 50+ ΜΙΡΑΖ 2000-5 ΑΠΟ ΤΑΙΒΑΝ?

George
George
4 years ago

Ναι αλλά τα P3 γίνονται stealth σε περίπτωση εμπλοκής
Δεν θα πετάνε και έτσι δεν θα τα πιάνουν τα ραντάρ…

TERMINATOR
TERMINATOR
4 years ago

και τώρα μπορούμε. Με μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση ανταλλαγής με f16 block 30 ή 50. Οι Ταιβανέζοι έχουν ψύχωση με to Viper που θα είναι μια αποτελεσματική απάντηση για τα κινέζικα gudgets. ¨Οσα περισσότερα μπορούν να πάρουν θα τα πάρουν. Εμείς από την άλλη δεν έχουμε προς το παρόν (και μάλλον στο μεσοπρόθεσμο μέλλον) να αντιμετωπίσουμε Τουρκικά 5ης γενιάς,, οπότε το πακέτο του 2005 με το RDY , ΜICA και αυτοπροστασία είναι καλύτερα από οποιαδήποτε APG68. Αεροσκάφος γνωστό στη ΠΑ με καλύτερα ΑΑ οπλα, έτοιμο για επιχειρήσεις από την 1η μέρα και προσδόκιμο 15-20 χρόνια. Με 80 2005 και 117 Viper η ΠΑ έχει και οροφή και ποιοτικό πλεονέκτημα για την ερχόμενη δεκαετία.

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  TERMINATOR

Μαζι σου αλλα εδω δεν πηραν τις ADL ΓΙΑ 200 εκατομμυρια που μετα το ναυαγιο της αποκτησης απο την Χιλη , γνωστο κολπο, διογκωσαν τα κοστη τους στα ..500 εκατομμυρα αυθαιρετα διαρρεοντας στα παπαγαλακια ενα τυχαιο πιασαδικο στρογγυλο νουμερο ..
Ειναι οι ιδιοι που μειωνουν το ποσο για τον εκσυγχρονισμο των ΜΕΚΟ στα 150 μυρια ισα ισα για μια βαρια συντηρηση και ενα βαψιμο ισως και κανα ρανταρ και τελος ,δεν αγοραζουν 50 τορπιλες που απαιτουνται σαν ελαχιστη απαιτηση για μερικα εκατομμυρια παραπανω αλλα παιζουν με κωμικους αριθμους γυρω στις 30 και ακομα να δουμε υπογραφες και περιμενεις να δωσουν εστω και με διευκολυνσεις απο την Ταιβαν 600 μυρια ?
Ας μας εδιναν και πυρηνικα παλι δεν θα τα αγοραζαν ..
Εδω μιλανε σε καθε αγορα για μεταφορικα τοσο παχυδερμα ειναι και τοσο αδιαφοροι .
Ειναι δυνατον χωρα να ψαχνει να βρει χρηματα για μεταφορικα σε αγορες μεταχιοερισμενων αξιας δις που πηρε για ελαχιστα ?
Που αλλου συμβαινει αυτο αν οχι σε μπανανιες ?
Και να κινδυνευουν η να ακυρωνονται παραχωρησεις επειδη δεν βρηκαν μερικα ψωροεκατομμυρια για την μεταφορα?
(Λεγε με φορτηγα OSHKOSH και πολλα αλλα καλουδια απο τον θειο Σαμ που τα δινει ΔΩΡΕΑΝ αλλα εδω περα βρεχει)
Οι ανθρωποι εχουν σχεδον καθηλωσει την 114 ΠΜ με την αδιαφορια τους τοσα χρονια για αγορα ανταλλακτικων και θα αγορασουν εξηντα περισσοτερα μαχητικα?
Μακαρι να συμβει εαν βρεθουν ανθρωποι στην ΠΑ με μυαλο και κοχονες αλλα να ξερουμε και για ποιους μιλαμε και τι να περιμενουμε απο αυτους και οχι να ελπιζουμε ματαια ..

ETS
ETS
4 years ago

Η τελευταια προταση ειναι ολα τα λεφτα ..
Αλλα σιγα μην ασχοληθει καποιος …
Η μαγικη λεξη ειναι συνεκμεταλλευση πλεον και ολα τα αλλα στα ματια και τα αυτια των πολιτικαντηδων ειναι σκεψεις πολεμοχαρων γραφικων ..
Θα το διακινδυνευσουμε vol2 ..
Απο τους συνεχιστες των προηγουμενων ..

Spirit
Spirit
4 years ago

Να δούμε πως θα καλυφθεί η ανάγκη ενίσχυσης του ΠΝ και μείωσης του μέσου όσου ηλικίας, δεδομένου ότι εχουμε κολλήσει με τις FTI και μιλάμε για μόνο 2 πλοία (αν και εφόσον), που θα ειναι στην καλύτερη επιχειρησιακά 2026+

Κανείς δεν βρέθηκε να ρωτήσει πως στο καλό θα δοθεί λύση;
Γιατί για παράδειγμα δεν κινούμαστε για μεταχειρισμένα 209/1400 της Βραζιλίας, έστω τα ιταλικά Sauro;

dimitrov
dimitrov
4 years ago

“Στον τομέα αυτό επιδιώκεται η υιοθέτηση μιας δεύτερης γραμμής άμυνας με CAMM-ER για εμπλοκές μέσων αποστάσεων, «κάτω» από την ομπρέλα των μεγάλου βεληνεκούς ASTER 30.”
Αυτό σημαίνει πως το ΠΝ δεν επιμένει γενικώς και ειδικώς στους ESSM σε εντίθεση με όσα θα πιστεύαμε οι περισσότεροι εδώ μέσα, δλδ δεν έχει πρόβλημα να εντάξει σε υπηρεσία και 2ο “παρόμοιο” σύστημα. Εγώ αυτό το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  dimitrov

Δύσκολο να πειστούν οι Γάλλοι να ενσωματώσουν αμερικανικο όπλο σε γαλλικό πλοίο και
Το κάναν για τις GOWIND των UAE με MK41/TACTICOS/ESSM/SMART-S
Αλλα εκεί ο πελάτης πληρώνει και μάλιστα προκαταβολικά σε αντίθεση με εμάς
Εφόσον οι MEKO έχουν ήδη ESSM και είμαστε partners και έστω και με μικρό ποσοστό η λογική έλεγε να πάμε προς τουςESSM B2
Πλεονεκτούν απέναντι στον CAMM σε ακτίνα δράσης ίσως και σε τιμή

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  CKfurious

SETIS θα εχουν οι Gowind των UAE απο οσο εγω γνωριζω

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

Μάλλον δίκιο έχεις αφού για TACTICOS γραφουν παλιότερες αναφορές:

TACTICOS:

https://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2017/november-2017-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/5709-uae-navy-orders-two-gowind-corvettes-from-france.html
Contacted by Navy Recognition, an industry source explained that the corvettes would have quite a unique configuration: They are set to be fitted with the Tacticos combat management system (instead of Naval Group’s own CMS, the SETIS) as well as US-made missiles (including ESSM by Raytheon): This is significant as it is the first time Raytheon missiles are fitted on a Naval Group/DCNS-built vessel.

Our source added that those specific equipments (Tacticos CMS and ESSM) are direct requirements from the end customer: The UAE Navy

SETIS:

https://www.overtdefense.com/2019/06/20/uae-discreetly-signs-for-two-gowind-class-corvettes-from-frances-naval-group/
The ships are to be equipped with Naval Group’s own SETIS combat management system, MBDA’s Exocet anti-ship missiles, as well as Raytheon’s Evolved Sea Sparrow (ESSM) surface-to-air missiles.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gowind-class_corvette#United_Arab_Emirates

In mid-June 2019, Naval Group announced[31] that the United Arab Emirates Navy had signed a contract on 25 March 2019 for Euro750 million (USD850m) for two (2) 2500 class frigates (actually weighing 2700 tonnes) with options for two more, to be built in partnership with Abu Dhabi Ship Building Company (ADSB). They will be equipped with Naval Group’s SETIS combat management system, MBDA’s Exocet missile, Raytheon’s Evolved Seasparrow Missiles.

George
George
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ναι δεν το πήγαν μέχρι εκεί τα ΗΑΕ αλλά φτιάξανε ένα καράβι που στα κυβικά της Μαλαισίας (3,100tn/28Knots) θα ήταν ότι έπρεπε για να φύγουν οι παλιές S και σε πολύ λιγότερο χρόνο από τις σε χαρτί ακόμη Bel
Το πακέτο που πουλάνε οι Γάλλοι έχει συνήθως τη πρώτη να ναυπηγείται στη Γαλλία και τις άλλες τοπικά
Με τα λεφτά για δύο Bel ίσως βγαίνουν τουλάχιστον 4 Gowind και πιστεύω μας παίρνει να επιμείνουμε και σε TACTICOS μια και ήδη είναι ολοκληρωμένο με τα περισσότερα συστήματα.
Ακόμη μικρότερο θα ήταν το κόστος υποστήριξης μια και τα πιο πολλά οπλικά της συστήματα σε config UAE είναι γνωστά στο ΠΝ

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  George

Και εγώ αυτό θα προτιμούσα εάν πρέπει να ψωνίσουμε γαλλικά πλοία οπωσδήποτε

Επιπλέον μέχρι το 2026/27 που θα εrthei 1h “μπελαδα” μπορεί να τα είχαμε έτοιμα και τα 4 με μεγάλο βαθμό ομοιοτυπίας με υπάρχον υλικό
Και με τα 50km range του ESSM BII μια Χαρά θα είμαστε και με to active radar θα είχε τη ικανότητα πολλαπλών ταυτόχρονων εμπλοκών
Επιπλέον έχει το ίδιο συρόμενο sonar με τις Μπελάδες!

Αλλα πολλοί εντός και εκτος Ναυτικού ονειροβατούν με Μπελάδες και AB

Τις 9s μέχρι το 030 πως θα αντικαταστήσουν δεν μας λένε!!

G...
G...
4 years ago

Τελικα μειναμε με την βυθοκορο
Καλη συμφωνια

zulu16
zulu16
4 years ago

Συνοψίζοντας από τους στρατηγικούς μας συμμάχους έχουμε
– τη βυθοκορο
– τις δηλώσεις του πρέσβεως
………..
από τον άξονα τον συμμαχικό
– Από Ισραήλ ούτε μια δήλωση…
– Από Αίγυπτο μια γενικολογη χλιαρή δήλωση που τηρεί αποστάσεις


Από ΕΕ……απλά LOL
Και αντί με το να χάνουμε χρόνο σε ανούσιες θεωρητικές συμμαχίες χωρίς πρακτικό οφέλους αντί να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. με την Τουρκία εγκαταλείποντας το αμυντικό δόγμα αλλά περνοντας σε πραγματικό ισοδύναμο, που σημαίνει χτυπά η Τουρκία το Καστελόριζο εισβαλουμε στον Έβρο βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές ΚΟΚ καθόμαστε σαν αυτιστικοί και παπαγαλιζουμε περί διεθνούς δικαίου που είναι κουρελοχαρτο ειδικά ΈΛΛΕΙΨΗ έστω και ενός φυσικού συμμάχου πλην των αδελφών Κυπρίων, και θα είχαμε και στο πλευρό μας τους Κούρδους που αντί να ενισχύσουμε τον νούμερο ένα φυσικό εχθρό της Τουρκίας αντίθετα παραδώσαμε τον Οτσαλάν πακέτο στην ΜΙΤ με την πολιτική ηγεσία να χορεύει ζεϊμπέκικο

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago

“Haters gonna hate” αγαπητοί δημοσιογράφοι της Πτήσης, γι’ αυτό συνεχίστε την πολλή καλή δουλειά.
Σχετικά με τα AB (και πολλά άλλα) θα γνωρίζουμε το Γενάρη όταν πάει ο Πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο.
Εξαιρετικά νέα και για τις Bel(camm-er/περισσότερα κελιά) και γενικότερα για το Π.Ν. Μακάρι να μην μείνουμε στα λόγια.

https://navaltoday.com/2018/12/26/french-navy-receives-second-camcopter-s-100-uas/

https://schiebel.net/products/camcopter-s-100/

https://en.wikipedia.org/wiki/Schiebel_Camcopter_S-100

Athan
Athan
4 years ago
Reply to  Fingolfin

Με όσες γνώσεις έχω επί της πολιτικής διαστάσεως του θέματος απλά επιβεβαιώνω.

dkataims
dkataims
4 years ago

Θα μπορούσατε να πείτε εξαρχής οτι η πηγή ειναι πολιτική χωρις να την αποκαλυψετε.. Καταλαβαίνετε οτι το κύρος μειώνεται κατω του μισου (βλ. fremm).

Επισης ενα σχόλιο προς e-αναγνώστες.
Αποτύχαμε να φτάσουμε τα 1000 comments ντροπή μας.. δε θα έχουμε αλλη ευκαιρία!! και αυτο παρα τα παροπιδικα/εμπρηστικα/μηδενιστικα/αστοχα σχολια πρόερχομενα απο comment victims..

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  dkataims

Ντροπή μας δεν θα πει τίποτα… 😥

Περίμενε το επόμενο weekend! :silly:

Μπορεί να σκάσει κάνα Tico :beg:

Η μήπως Γερμανική Αντεπίθεση 👿 με αυτά τα Trance 1 πακέτο με τορπίλες και F122/123/A200 😡
Να βάλω και Μερικά μεταχειρισμένα MLRS/PzH/Leo2 η δεν θα αντέξουμε τη συγκίνηση ?? :chuckle:
.

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  CKfurious

Παντως πλακα πλακα οι Γερμανοι εχει γραφτει εχουν κανει προταση θανατου για εκσυγχρονισμο των περισσοτερων παλαιων SUT σε mod κατι δεν θυμαμαι και μαζι στο ιδιο ποσον και καμια τριανταρια νεες ..
Το θεμα εμφανιστηκε και οπως εμφανιστηκε χαθηκε ..
Ισως δε ολο αυτο να παει και πακετο με αγορα των ΕΑΣ ..
Eαν δεν παθουν αναφυλαξια ενω τρωνε κουραμπιε οι γνωστοι αρνητες της αγορας απο τα LIDL και αλλα μαγαζια του διαβολου χρονιαρες μερες και βγουν με πλακατ στο Συνταγμα ακυρωνοντας καθε καλη προταση απο εκει μερια ..
Βλεπε πρωην υπερβαρο νυν ελλιποβαρη καταδρομεα εν αποστρατεια.
Ειδομεν το νεο ετος ..

Mavi70
Mavi70
4 years ago
Reply to  ETS

Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Οι Γερμανοί δίνουν 2 Α200 στην τιμή μιας Bel γράφουν οι κακές γλώσσες!Βέβαια τα πλοία είναι μη συγκρίσιμα.
Ξέρει κανείς μήπως το ποσό που πρέπει να επιστρέψει η Γερμανία από τα ομόλογα?

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  ETS

Για κουραμπιέ από Lidl δεν ξέρω :envy:
αλλα τα μελομακάρουνα του στο λευκό μεταλλικό κουτί είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚA! 😀
Και είναι ελληνικής παραγωγής για να μην παρεξηγηθούμε 😡
Ποιος θα πάει να μπλέξει με EAB/EBO/ELBO…. :chuckle:

tagg
tagg
4 years ago

Τα είχαμε γράψει αρκετοί ότι αν υπάρχει θέμα είναι για Tico και όχι για ΑΒ.
Η πολιτική “πηγή” σας μάλλον άκουσε αντιτορπιλλικό και δεν έδωσε περαιτέρω σημασία.
Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να επιβεβαιωθείτε για τα Tico και ας μην είναι μέχρι το μάιο του χρόνου, αλλά και το 2021.
Επισης έχουμε γράψει αρκετοί ότι μπορει να είναι και προτιμότερα τα Tico από τα αρχικά ΑΒ καθώς εχουν υποστεγο και για 2 ελικοπτερα και ριχνουν και essm.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  tagg

σωστός για τα ΤΙΚΟ, αλλά νομίζω τα ηλεκτρονικά τους είναι πιο παλιά, πάντως είναι πιο πλόιμα από τα Α/Β

Α.Κ.
Α.Κ.
4 years ago

Διαβαζω το περιοδικο σας απο τα πρωτα τευχη του. Δυσκολευομαι να θυμηθω ποσα χρονια εχουν περασει. Εμπιστευομαι και εκτιμω την δουλεια σας. Καλο θα ηταν παντως να μην βιαζεστε. Υπαρχουν διαφορες στις αναγκες ενος μεσου στο ιντερνετ και ενος περιοδικου, κατανοητο αλλα το πραγμα θελει προσοχη. Φιλικα παντα και χωρις καμια διαθεση να παραστησω τον ξερολα.

nigozs
nigozs
4 years ago

Καλημέρα στην συντακτική ομάδα της Πτήσης !
Δεκτή η “απολογία” σας για το θέμα των ΑΒ.
Όμως, ως παλιός “ναύτης” και μέλος ομάδας παραλαβής του πρώτου C.F.Adams που ήρθε στην Ελλάδα καθώς και πτυχιουχος Γεωγράφος, ερευνητής πλέον περί τα γεωστρατηγικά και τους εξοπλισμούς έχω γράψει πολλές φορές σε εσάς τους λόγους που ΔΕΝ υπήρχε περίπτωση να πάρουμε ΑΒ από το USN, τουλάχιστον τώρα.
Η συγκυρία είναι άσχημη για εμάς ενώ εκπλήσσομαι που ορισμένοι εκ των σχολιαστών στο φόρουμ εδώ συνεχίζουν να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο όπως και 5ην πιθανή προμήθεια Ticonteroga ή άλλου παρόμοιου τύπου σκάφη.
Κάνετε καλή δουλειά πάντως και πρέπει να συνεχίσετε έτσι.
Ένα άλλο θέμα είναι αυτό των “πηγών” (εντός ή εκτός εισαγωγικων). Και εξηγούμαι:
Πολλοί συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι είτε για λόγους εντυπωσιασμού είτε για λόγους προώθησης των σελίδων που επιμελουνται επικαλούνται στρατιωτικές ή πολιτικές πηγές ενώ σε σχετικές επισημάνσεις από αναγνώστες και μη συμπεριφέρονται με αυταρχική απαξίωση.
Κανείς σε αυτό τον κόσμο δεν είναι τέλειος και πρώτος από όλους εγώ, βέβαια.
Χρειάζεται πολύς κόπος και μεγάλη προσήλωση σε αυτό που κάνετε και αυτό να είστε σίγουροι πως το αναγνωρίζω !
Με το καλό στα επόμενα άρθρα σας, λοιπόν.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4 years ago

Τελικα ολα θα εξαρτηθουν απο κινησεις στη διεθνη σκακιερα και υψηλο διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο εδώ άλλο ένα άρθρο με σοβαρή ανάλυση https://www.facebook.com/572202609474336/posts/3113902431970995/

Thras
Thras
4 years ago

Οι πολιτικές πηγές είναι οι πρώτες που λαμβάνουν πληροφόρηση για τέτοια ζητήματα.

Δεν είδα πουθενά στο άρθρο να λέει ότι διαψέυστηκαν οι πηγές τους. Απλά σημειώνει αυτό που είπε και ο ΑΓΕΝ, ότι η πηγή είναι πολιτική.

Αυτό που αναφέρουν διάφοροι φίλοι ότι μπορεί να είναι Tico, αντί για ΑΒ σαφώς και έχει βάση, αλλά για εμένα είναι ένα και το αυτό. Πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις για τεράστια αναβάθμιση του ΠΝ που μπορέι να το κρατήσει όρθιο μέχρι το 2035.

Αν αποδεσμέυουν σήμερα Tico, αύριο θα πράξουν το ίδιο και με τα ΑΒ. Ας περιμένουμε λίγο να δούμε. Η ΠΤΗΣΗ τονίζει σε επαναλαμβανόμενα άρθρα της ότι στο τέλος θα μείνουμε όλοι ευχαριστημένοι. Πραγματικά θέλω να τους πιστέψω!

Σταύρος
Σταύρος
4 years ago

Οι εξελίξεις πρόλαβαν την πάντα ομφαλοσκοπουσα Ελλάδα
ΜΕΙΝΑΜΕ ΠΙΣΩ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΑΣ ΓΛΕΝΤΑΝΕ!!!!
Ποιες φρεγάτες το 2024; Μέχρι τότε θα έχει λήξει… το θέμα!

Mavi70
Mavi70
4 years ago

Βιαζόσαστε ορισμένοι κύριοι να ξεγράψετε την πιθανότητα των ΑΒ. Υπομονή λίγο και θα δούμε .
Υ.γ Μην τρέχτε ορισμένοι σε αλλά site άμυνας να γράφετε για την Πτήση μπορεί στο τέλος να μην μπορείτε να ανακατασκευάσατε αυτά που γράφατε. Υπομονή λοιπόν και θα δούμε.
2.Συνήθως οι χειρισμοί για τέτοιες συμφωνίες γίνονται πολιτικά και δεν εξετάζω αν είναι καλό ή κακό αυτό.Το ότι δεν το ήξερε ο Α/ΓΕΝ ή δεν ήθελε να το γνωρίζει εμένα προσωπικά δεν μου λέει τίποτα.

zap
zap
4 years ago
Reply to  Mavi70

Η δικη μας δουλεια ειναι να κρινουμε (κατα την ταπεινη μας αποψη) το τι γραφεται.
Δεν ζητησα εγω σαν αναγνωστης καμια συγκεκριμενη ιστορια, αρθρο ή ειδηση.
Δεν προκειται να κρινω την Πτηση ή τους συγγραφεις του αρθρου ή καθε αρθρου για τις προθεσεις τους. Μονο για την πιστοτητα των ειδησεων τους και των αναφορων τους.
Εαν τα ΑΒ ερθουν, ειχαν μια καλυτερη πληροφορηση απο αλλα παρομοια sites. Εαν οχι ειχαν χειροτερη πληροφορηση.
Σωστα;

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  zap

Ακριβώς, είναι τόσο απλό.

Καλό είναι να αποφεύγονται εμπαθή σχόλια…

Mavi70
Mavi70
4 years ago
Reply to  zap


Πάρα πολύ σωστά τα γράφεις και βέβαια θα πρέπει να κρίνουμε!.Είναι άλλο όμως να κρίνεις και να βγεις εδώ να τα γράψεις και άλλο να τρέχεις δεξιά και αριστερά και να γράφεις. Βέβαια και αυτό δικαίωμα σου είναι. Απλά υπάρχουν συνήθως και άλλες επιλογές στο τραπέζι πιο σωστές. Αν δεν σου αρέσει κάτι δεν συνεχίζεις να το διαβάζεις και να το ακολουθείς.Πιο απλό έτσι?

zap
zap
4 years ago
Reply to  Mavi70

@mavi70
Εννοειται πως υπαρχει και η επιλογη να απεχεις απο την καταναλωση ενος μεσου, καναλιου ή εντυπου.
Δεν ειναι ομως μια αποψη που ενστερνιζομαι. Η σφαιρικη ενημερωση προυποθετει οτι διαβαζεις ο,τι περισσοτερο δυνασαι να καταναλωσεις.
Η διαφωνιες και η κριτικη δεν ειναι κατι μεμπτον.
Εν κατακλειδι δεν ειμαστε οπαδοι της Πτησης ή καποιου αλλου μεσου, απλοι αναγνωστες ειμαστε με ο,τι αυτο συνεπαγεται.
Δεν ειναι δυνατον δυστυχως ή ευτυχως να διαλεγεις το ποιοι σε διαβαζουν, βλεπουν ή ακουν οταν εκφερεις δημοσιο λογο, αποψη ή πληροφορια.
Επαναλαμβανω οτι παντα η δημοσιογραφια ενεχει τον κινδυνο του να μην βγουνε καποιες πληροφοριες αληθινες.
Το δεχομαστε φυσικα, αλλα οχι χωρις να αναλογιστουμε και πιθανες συνεπειες.

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  Mavi70

Το ότι δήλωσε άγνοια ο Α/ΓΕΝ,δεν σημαίνει ότι είχε άγνοια για το θέμα. Ίσως δεν είναι ακόμα η ώρα του να έρθει στο προσκήνιο.

Faceof
Faceof
4 years ago

Καλημέρα σε όλους…

Οι λόγοι που τα DDG Arleigh Burke θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό.
https://www.viadiplomacy.gr/i-logi-pou-ta-ddg-arleigh-burke-tha-entachthoun-sto-polemiko-naftiko/

Με Υγεία σε όλους…

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  Faceof

να το θεωρήσουμε ως το τρίτο δημοσίευμα που υποστηρίζει την ίδια άποψη;

zap
zap
4 years ago
Reply to  Thras

Δεν νομιζω οτι το συγκεκριμενο αρθρο ειναι βασιμο. Περισσοτερο με βερμπαλισμο μοιαζει με πεπαλαιωμενες αντιληψεις.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Thras

Ακριβώς!

Έχει αναφερθεί πως αυτά γίνονται για μην προχωρήσει η συμφωνία με τους Γάλλους και να προστατευθούν τα αμερικανικα συμφέροντα

Πιστεύει κανεις ότι έχουμε πλέον Στρατηγική Σχέση με τους Αμερικανους μετά την υπογραφή της συμφωνίας και θα μας προστατεύσουν?

Στον Donald το έχουνε πει?

Σιγά μην τα χαλάσει με τον ΣΟΥΛΤAʼΝΟ φίλο του για μας

Ποιος πιστεύει αυτές τις βλακείες?
Ας μιλήσει και με τους Κούρδους της Συρίας

Στρατηγική σχέση με μηδενικές παραχωρήσεις υλικού τι συζητάμε τώρα

Με f*rts αυγά δεν βάφονται κύριοι αμεριkανοι και αμερικανόδουλοι

Και αυτά από κάποιον που έχει γνωστά αισθήματα για τις ΜΠΕΛAʼΔΕΣ

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  CKfurious

ΣΥΜΦΩΝΩ σε όλα όσα γράφεις, αλλά που μπορούμε να στηριχθούμε για την αναβάθμιση του ΠΝ σήμερα (μιλάω για μτχ πλοία) και ενώ οι ανάγκες πιέζουν όσο ποτέ; Μας δίνει κανείς άλλος;;;Εκτός αν πάρουμε της Χιλής τις L…….. 😥 😥 😥

zulu16
zulu16
4 years ago
Reply to  Faceof

Και τι ακριβώς παραπάνω περιέχει το άρθρο αυτό σε σχέση με το αντίστοιχο της πτήσης πού στο τεύχος Δεκεμβρίου 2019 τα επιχειρήματα του περιοδικού είναι
“Το γιατί η παραχώρηση φαίνεται να δρομολογείται τώρα έχει μια σειρά λόγων και πιθανών εξηγήσεων
-ωρίμασε ο καιρός
-η παραχώρηση θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στο προσκήνιο των ναυτικών εξοπλισμών
-ικανοποιούν το ελληνικό αίτημα στο ευρύτερο πνεύμα της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας
-ενισχύουν τον καλύτερο σύμμαχό τους στην Μεσόγειο
-δίνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τoυρκία για τους S-400
-δίνουν στην Ελλάδα ;eνα προηγμένο σύστημα που δύναται να χρησιμοποιηθεί στην περιοχή και για τα αμερικανικά συμφέροντα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
αντίστοιχο ουσιαστικά ευχολόγιο με αυτό του λίνκ, που ερχόμαστε στον Δεκέμβριο του 2019 με την Τουρκία να μην έχει υποστεί ουσιαστικά κυρώσεις από την προμήθεια των S-400, να έχει εισβάλει στην Συρία, και κατά παράβαση οποιασδήποτε έννοιας νομιμότητας να κυρήσσει ΑΟΖ και ο υποθετικός “στρατηγικός σύμμαχος» να κάνει μια χλιαρή δήλωση από το state department και ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος να δηλώνει και θαυμαστής του τούρκου συναδέλφου του με την διγλωσσία καλά να κρατεί και εκτός από κάποιες δηλώσεις συμπάθειας και παρά το (ακόμα ψάχνουμε τι ακριβώς διαπραγματευτήκαμε με τον στρατηγικό διάλογο που κατέληξε στην στρατηγική συνεργασία που στηρίχθηκε με συνέπεια και πάθος από το περιοδικό κοινώς (γραμμή)» η ΙΔΙΑ και απαράλλαχτη πολιτική των ίσων αποστάσεων καλά να κρατεί πράγμα που αποτυπώνεται και στα λόγια του πρέσβεως όπως αυτά δημοσιεύονται σε έτερο άρθρο του περιοδικού
«… και εμείς και η Ελλάδα αναγνωρίζουμε πως πρέπει κατηγορηματικά η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στην Δύση και μέλος της Νατοϊκής συμμαχίας.»
Ο κ. Πάιατ καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη. «Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή»
Και με βάση την προιστορία όπως έχω ξαναγράψει ό στρατηγικός μας έταιρος στο παρελθόν
-Δεν αποδέσμευσε τους AGM-130
-Στο ΝΜΑ για την περίπτωση του F-15 δεν αποδέσμευε το APG-70 αλλά μια εκδοχή του ΑPG-63
-Για το F-16 δεν μας αποδέσμευε τους F-110 των 32,500 λιβρών
-Δεν μας αποδέσμευε τους SM-2 για την υπόθεση των Kidd
-Αντέδρασε στην περίπτωση των scalp-eg
-Δεν αποδέσμευσε τον jassm-er
Και και……
Από την άλλη το περιοδικό που είμαι αναγνώστης του από την δεκαετία του 90, στον ιστότοπο τουλάχιστον έχει αλλάξει ύφος που από μετριοπαθές η φωνή της λογικής θα λέγαμε άρχισε δημοσιεύματα
-Περί Su που κατασκευάζονται με Makita
-Για ΑΑV7 που έρχονται
-Για Bradley
-Για Αrleigh Burke και αυτά καθ όδόν
-Για την στρατηγική σύμμαχό που μετά την πτητική παρουσίαση του MQ-9 μπορούμε πλέον να το αγοράσουμε
-Για το πώς ματώσαμε σαν άνδρες δίπλα στους συμμάχους τους στρατηγικούς
ΚΑΙ με όλα αυτά κάποιοι περιμένουν Arleigh Burke…….εγώ διατυπώνοντας τα επιχειρήματα μου ανωτέρω παρά την οργή ορισμένων που τολμούμε να διατυπώσουμε την άποψη μας σε δημόσιο βήμα σχετικό με το άρθρο του περιοδικού, δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία ότι θα παραχωρηθούν τα εν΄λόγω αντιτορπιλικά, το περιοδικό επιμένει οπότε οψώμεθα……

Mavi70
Mavi70
4 years ago
Reply to  zulu16

Τι παραπάνω θέλετε να σας γράψει κύριοι? Θέλετε να σας δείξει τις υπογραφές?Το συγκεκριμένο site σε περίπτωση που κάποιοι δεν το ξέρουν είναι πολύ αξιόπιστο.Το διαβάζω πολύ καιρό.
2.Θεωρώ ότι όλη αυτήν η δυσπιστία που υπάρχει είναι δικαιολογημένη.Όταν έχεις καεί στον χυλό ..φυσάς και το γιαούρτι. Υπομονή εγώ ξαναλέω θα δούμε σύντομα.

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
4 years ago
Reply to  zulu16

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κατακρίνετε το εν λόγω άρθρο της Π&Δ. Με μια σύγκριση με άλλα site αμυντικού περιεχομένου η διαφορά της Π&Δ φαίνεται. Και ζήτημα για A. Burke υπάρχει ξεκάθαρα υπάρχει. Δεν είπε ο Α/ΓΕΝ ότι δεν τα θέλει, το αντίθετο μάλιστα. Είπε μόνο πως δεν υπάρχει τώρα θέμαόπως έπρπεπε να πει. Καλώς ή κακώς τα σκάφη αυτά συζητούνται σε πολιτικό επίπεδο κι έτσι δεν μπορούσε να πει περιοσσότερα.

Τα άλλα περί όπλων των ΗΠΑ που δεν αποδέσμευαν δεν είναι κάτι το τρομερό, λέγεται εξωτερική πολιτική! Το ότι δεν αποδέσμευσαν του SM-2 δεν σημαίνει ότι δεν θα τους αποδέσμευαν και τώρα.

nigozs
nigozs
4 years ago
Reply to  Faceof

Κακομεταφρασμενο κείμενο το οποίο αυτοαναιρει τον στόχο του.
Έχω πει πολλές φορές εδώ και αλλού ότι οι οροφές που έχουν οι Αμερικανοί είναι υψηλοί και συνεπώς είναι δύσκολη η παραχώρηση. Εδώ κάνουν ενέσεις στα Ticonteroga.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ας μην ξεχνούμε ότι ένα ΑΒ δεν είναι πιστόλι να ρίξεις μερικές βολές και μετά να πας στον πόλεμο, θέλει εκπαίδευση και καλή προετοιμασία που θέλει χρόνο !

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
4 years ago

Για μένα, δεν χρειαζόταν η απάντησή σας για την εν λόγω διάψευση. Και αυτό γιατί θεωρώ δεδομένη την απόκτηση των εν λόγω μονάδων. Για λόγους τακτικής διαφαίνεται ότι ήταν πρώιμη η δημοσιοποίηση του θέματος.

Athan
Athan
4 years ago

Η πολιτική ηγεσία θα γνωρίζει την έκβαση της Ελληνικής αιτήσεως την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου.
Στην ατζέντα της συναντήσεως με τον POTUS θα υπάρχουν και άλλα θέματα, μερικά από αυτά “ακανθώδη”. Το άγχος κάποιων από τους ανθρώπους που εμπλέκονται, είναι π.χ. οι “νουθεσίες” και οι “προτροπές” του Αμερικανού Προέδρου περί των Ελληνοκινεζικών σχέσεων, της τύχης της ΛΑΡΚΟ, των Ναυπηγείων και μίας εκ των Αμυντικών μας Βιομηχανιών. Η Ελληνική πλευρά προετοιμάζεται να απαντήσει και σε υποθετική ερώτηση επί της θέσεώς της για το σχέδιο του Προέδρου Μακρόν για την δημιουργία Ευρωστρατού.
Ο λόγος της μεταθέσεως συγκεκριμένης έμπιστης Διπλωμάτου στις ΗΠΑ και της αποφάσεως για ενεργή ανάμιξη της Ελλάδος στα Ομογενειακά-Εκκλησιαστικά ζητήματα απηχεί την πρόθεση αναβάθμισης της “Αμερικανικής πολιτικής” της Χώρας μας.
Σοβαρό κτύπημα σε αυτόν τον σχεδιασμό από εχθρικές προς την Ελλάδα δυνάμεις ήλθε με τον (ίσως δίκαιο) εξαναγκασμό του Υφυπουργού του ΥΠΕΞ κ. Αντώνη Διαματάρη σε παραίτηση. Για όσους γνωρίζουν, αποτελούσε εξαιρετικά πολύτιμο και έμπιστο όργανο επί των Ομογενειακών θεμάτων πλέον του ρόλου του στον τομέα του lobbying όπου τελευταίως με την HALC, φαίνεται πως ο Ελληνισμός περνά σε μία νέα πολύ θετική εποχή. Είναι γνωστοί οι παλιοί καλοί “φίλοι” που διοχέτευσαν στην Αντιπολίτευση και τον Τύπο την ομολογουμένως εντυπωσιακή πληροφορία που αφορούσε τον κ.Υφυπουργό και αρκετοί προβληματίζονται για μία πιθανή έντονη “ενεργοποίησή” τους τις ημέρες πριν την συνάντηση με τον κ.Τραμπ με επιπλεόν επιχειρήσεις τέτοιου τύπου. Τώρα άλλωστε “δουλεύουν” μαζί με κάποιους άτακτους γείτονές μας τους οποίους νοιώθουν την ανάγκη να φροντίζουν με στοργή όποτε κριθεί σκόπιμο.
Την ώρα λοιπόν που κάποιοι επιχειρηματολογούν περί της χρησιμότητας ή μη των ΑΒ στον Αμυντικό μας σχεδιασμό, κάποιοι σταματήσαμε να ανασαίνουμε μέχρι να έλθει η ώρα να δικαιωθεί (ή όχι) ο σχεδιασμός αυτών που διαλέξαμε να ορίζουν τις τύχες μας.
ΥΓ
Υπάρχουν σοβαρότερα θέματα από αυτό που πραγματεύεται το άρθρο.
Η πιθανή συμμετοχή στο Πρόγραμμα FMF και ένας Early Disbursal and Interest-Bearing Account θα έκρινε πολλά επιπλέον θέματα όπως π.χ. την προμήθεια/κατασκευή ή όχι ας πούμε τεσσάρων LCS HN μαζί με την δωρεάν παραχώρηση Arleigh Burke.
Τέλος, το θέμα είναι πράγματι εξόχως πολιτικό και με τις λίγες μου πληροφορίες επιβεβαιώνω την ΠΤΗΣΗ μέχρι τελείας. Το διαχειρίζεται ο ανώτατος στην ιεραρχία της Εκτελεστικής Εξουσίας και γι’αυτό, αυτός θα πάρει και τα εύσημα ή την αποδοκιμασία αναλόγως της εκβάσεως της υποθέσεως. Εμείς είμαστε απλοί θεατές.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Athan

Άκρως ενδιαφέρον το σχόλιό σας και όσα αναφέρετε σε αυτό. Αναμένω με ανυπομονησία την 9η Ιανουαρίου…..

Filippos
Filippos
4 years ago
Reply to  Athan

Επιβεβαιώνετε και τον (κρίσιμο) χρονικό ορίζοντα που αναφέρει η ΠΤΗΣΗ; Πάντως το αρχικό άρθρο δεν είχε “ίσως” και “εάν”, ασχέτως ότι σε επόμενο άρθρο γράφτηκε κάτι του τύπου “καλά είναι η Ελλάδα να αποδεχθεί την πρόταση των Αμερικανών”.

Athan
Athan
4 years ago
Reply to  Filippos

Φίλιππε, το πρόβλημα με την συγκεκριμένη προμήθεια είναι πως:
1ον. Έχει ισχυρούς αντιπάλους στο Εσωτερικό (Κυβέρνηση, Π.Ν., Αντιπολίτευση).
2ον. Έχει ισχυρότερους αντιπάλους στο Εξωτερικό (Ευρώπη, Τουρκία, Ρωσία)
3ον. Εξαρτάται από πολλές συγκυρίες και βασικά από την απόφαση του POTUS.
Στην Κυβέρνηση από μερίδα της λανθάνουσας αντιαμερικανικής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, στο Π.Ν. από Αξιωματικούς που ξέρουν πως η προμήθεια αυτή θα σημάνει το οικογενειακό ξεβόλεμά τους σε Ναύσταθμο εκτός Αττικής, στην Αντιπολίτευση από αυτούς που φοβούνται την αναβάθμιση της Κυβερνήσεως μετά το εμβληματικό αυτό γεγονός, καθώς το πεδίο διχασμού της Κοινωνίας μεταφέρθηκε πια από τους δημαγωγούς στα Ελληνοτουρκικά και το Λαθρομεταναστευτικό.
Στην Ευρώπη κανείς δεν καλοβλέπει την Αμερικανοποίηση του Π.Ν., εάν μάλιστα η Ελλάς καταφέρει την είσοδο στο Πρόγραμμα FMF με Early Disbursal and Interest-Bearing Account και συνδεθεί η προμήθεια των 2 ΑΒ με 4 LCSHN, θα εξοργιστούν πέραν της Γερμανίας και του Η.Β. και αρκετοί Νότιοι (βλ.Ιταλία).
Για την Τουρκία η προμήθεια αυτή θα σήμαινε , αργά ή γρήγορα, την απόλυτη περιθωριοποίησή της στην Μεσόγειο και το Αιγαίο. Είναι σχεδόν δεδομένο πως το θέμα έχει μπει στην ατζέντα των τόσο φιλικών “συνεννοήσεων” του Τούρκου με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Για την Ρωσία θα σημάνει το τέλος της προσπάθειάς της να “ελέγξει” την Ελληνική κοινή γνώμη δια του Ρωσόφιλου παράγοντα, και εάν σε λίγα χρόνια η Χώρα μας καταφέρει να εξασφαλίσει την κυριαρχία της στην Α.Μεσόγειο, θα επέλθει θανάσιμος κίνδυνος να χάσει την απόλυτη κυριαρχία της επί των Ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε. Σε περίπτωση δε, που συνεχισθεί η Τουρκική απομάκρυνση από την Δύση, η ανακήρυξη Εθνικού Θαλασσίου Χώρου στο όριο των 12 μιλίων, θα την αποκόψει τελικώς και από τα Στενά της φίλης της Τουρκίας και την Μαύρη Θάλασσα.
Στην Αμερική, πέραν της ιδιότυπης θερμής σχέσης του Προέδρου με τον κ.Ερντογάν, υφίστανται αντιρρήσεις από Υπηρεσιακούς Παράγοντες (για τεχνικούς λόγους), από λομπίστες των Τούρκων και από μέρος του Τραμπικού νέου establishment (ιδιοτελείς λόγοι). Ο κ.Τζουλιάνι π.χ. προσωπικός Δικηγόρος του POTUS και πολιτικός του φίλος, έχει ισχυρότατες σχέσεις με το σημερινό Τουρκικό Κατεστημένο (Ατίλα, Ζαράμπ. Αλμπαϊράκ).
Επιπλέον τούτων, ο άνθρωπος που έδωσε το πρώτο θετικό νεύμα στην απαίτησή μας, ο Υπουργός Ναυτικών Richard Spencer εκδιώχθηκε από την θέση του στα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Καταλαβαίνεις λοιπόν πως ακόμη και αν υπάρχει εκπεφρασμένη πρόθεση από την Ελληνική Πολιτική, το τονίζω, Πολιτική ηγεσία, οι μεταβλητές είναι τόσες πολλές που κανείς δεν είναι σίγουρος για την τελική κατάληξη της τόσο σημαντικής αυτής υποθέσεως. Η ΠΤΗΣΗ, χωρίς να γνωρίζω τις πηγές της, αποτελεί όαση έγκυρης πληροφόρησης καθώς όλοι οι ως άνω “εχθροί” της προμήθειας αυτής, εκφράζονται πολλάκις από τις γνωστές “κατευθυνόμενες” γραφίδες της Ελληνικής επικοινωνιακής ζούγκλας. Εξάλλου, πάντα κάποιος τολμηρός φέρνει στο προσκήνιο “θέματα” που πολλοί θα ήθελαν, για τους λόγους που ανέφερα, να πέσουν στην άβυσσο της λήθης. Τέλος, θεωρώ πως θα έπρεπε να συνεχισθεί η επικοινωνιακή πίεση στην ηγεσία για το θέμα αυτό από όλους όσους, πατριωτική τη πίστη, θα ήθελαν επιτέλους να το δουν να γίνεται πραγματικότητα. Αυτά και συγγνώμη εάν κούρασα και πάλι.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -