30.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήVIDEOΕπίσκεψη του Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ Reuven Rivlin στο Αρχηγείο Στόλου

Επίσκεψη του Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ Reuven Rivlin στο Αρχηγείο Στόλου

 

Μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό επέλεξε να κάνει ο Πρόεδρος του Ισραήλ Reuven Rivlin, που με συνοδεία του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου επισκέφτηκε το Αρχηγείο του Ελληνικού Στόλου. Το μήνυμα θεωρούμε ότι ήταν περισσότερο από σαφές, και αξίζει να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, αλλά και τις επίσημες δηλώσεις του Υπουργού:

Ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ Reuven Rivlin επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους στο Αρχηγείο Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.

Τον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ συνόδευαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ.

Στην ενημέρωση που έγινε στον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ παρουσιάστηκε ψηφιακή αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, ενώ στη συνέχεια διέπλευσε με την Πυραυλάκατο «ΔΑΝΙΟΛΟΣ» τον ιστορικό χώρο που διεξήχθη η ναυμαχία το 480 π.Χ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έκανε την εξής δήλωση:

«Εξοχότατε Πρόεδρε του Κράτους του Ισραήλ κ. Reuven Rivlin,

Εξοχότατη κ. Πρέσβη,

Κύριε Αρχηγέ του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ,

Εκπρόσωποι της αποστολής του Ισραήλ στην Ελλάδα,

Θέλω ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και εκπροσωπώντας και τους παριστάμενους Αρχηγούς, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, τον Αρχηγό Στόλου, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους ναύτες να σας καλωσορίσω. 

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

Είστε ο πρώτος ηγέτης χώρας που μας κάνει την τιμή να επισκέπτεται το Αρχηγείο Στόλου, το Πολεμικό μας Ναυτικό. 

Αυτό μας αποδίδει ιδιαίτερη τιμή και παράλληλα είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ένα μήνυμα που αφορά το σύνολο της Μεσογείου, ένα μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας, ένα μήνυμα σταθερότητας και προόδου. 

Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, τα Υπουργεία Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με σκληρή δουλειά, έχουν χτίσει έναν άξονα σταθερότητας σε συνεργασία με όλες τις moderate χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Συνεργαζόμαστε προκειμένου να χτίσουμε αυτό τον άξονα σταθερότητας που θα σταματήσει εκείνους που θέλουν να μεταφέρουν στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στη Δύση φαινόμενα όπως αυτά της τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού. 

Ιδιαίτερα το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να χτίσει αυτόν τον άξονα ασφάλειας στη Μεσόγειο, προκειμένου να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση της ενέργειας που είναι πολύ σημαντική για όλη τη Δύση

Επίσης, η ευαίσθητη περιοχή μεταξύ των χωρών μας, από το Ισραήλ στο Σουέζ, στην Κύπρο, στη Μάλτα και στην Κρήτη, είναι μια περιοχή που γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, παράνομου πετρελαίου που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία.

Η διασφάλιση αυτών των θαλάσσιων δρόμων δεν αφορά μόνο τους δύο λαούς μας, αλλά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μέσης Ανατολής και των χωρών της Μεσογείου. 

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε βρισκόμαστε στο ιστορικό μέρος της Σαλαμίνας, όπως και εσείς προαναφέρατε.

Εδώ, ένας μικρός στόλος αποτελούμενος από περίπου 300 καράβια σταμάτησε εκατοντάδες χρόνια π.Χ έναν στόλο με 1200 καράβια που προσπαθούσε να διεισδύσει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά να καταλάβει τη Δύση. 

Και το κατάφερε. Και αυτός ήταν πάντα ο ρόλος της Ελλάδας λόγω της γεωπολιτικής της θέσης.

Η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ανατολής με τη Δύση. 

Η Ελλάδα σε όλα τα χρόνια, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, βρισκόταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και αναφέρομαι στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και σε όλες τις μεγάλες αποστολές της Δύσης.

Και όταν αναφέρομαι στη Δύση εννοώ τον ελεύθερο κόσμο.

Κύριε Πρόεδρε, 

σας υποδεχόμαστε εδώ στο Στόλο σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Βγαίνουμε από τη μεγάλη οικονομική κρίση που έπληξε πολύ τους πολίτες της πατρίδας μας. Αλλά ένας λόγος που η Ελλάδα κράτησε όρθια, πέρα από τις θυσίες του λαού της, ήταν γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, παρότι υπέστησαν βαριά πλήγματα στα οικονομικά, παρότι μειώθηκε ο προϋπολογισμός τους, κράτησαν υψηλό το ηθικό και τη δύναμη αποτροπής απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο.

Αυτή η ισχυρή γεωπολιτική θέση, τώρα σε συνεργασία με το Ισραήλ και με τις άλλες χώρες, που αποτελούν χώρες σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής, πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα βοηθήσει, ανοίγοντας νέους ενεργειακούς δρόμους με την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας, να οδηγηθεί η πατρίδα μας σε μια καινούργια εποχή, μια εποχή που ο ελληνικός λαός θα ζήσει καλύτερες ημέρες.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

εκ μέρους όλων των αξιωματικών, των υπαξιωματικών, των ναυτών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, σας καλωσορίζουμε στο Στόλο και σας ευχαριστούμε για την πολύ σημαντική σας παρουσία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας.

Αποδίδουμε τις οφειλόμενες τιμές στον πρώτο πολίτη του Ισραήλ και σε όλο τον Ισραηλινό λαό εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού».

Ανακοίνωση και φωτογραφίες: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Μάριος
Μάριος
6 years ago

Καλημέρα,

Λυπάμαι αν ακουστώ κάπως οξύς, αλλά αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι έπρεπε να μας τραβήξει η Κύπρος από την μύτη – αν όχι από κάπου αλλού αλλά τελοσπάντων – για να δούμε με ποιους πρέπει να έχουμε σοβαρές σχέσεις, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα.

Και για να μπορεί σήμερα ο χοντρός να το παίζει παράγοντας διεθνούς εμβέλειας.

chikichiki
chikichiki
6 years ago

…άρα δε μας κρατάτε κακία για την Ιερουσαλήμ, έτσι;

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Κωνσταντινος Κλαδιανος
6 years ago

Α και κάτι άλλο, μην σε δω να βαζεις σε ιστίο καμιά πειρατική σημαία, όπως έκαναν οι Βρετανοί υποβρύχιοι στα φωκλαντ.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ολλανδός διοικήτης της επιχείρησης Aspides: Ύμνοι για τη δράση της ΨΑΡΑ στην κατάρριψη drones

Το έγκυρο site για θέματα ναυτικού και άμυνας, Μarineschepen.nl έχει δηλώσεις του Ολλανδού Αρχιπλοιάρχου George Pastoor, ο οποίος έχει αυτή την περίοδο την διοίκηση...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο η πρώτη γαλλική Belh@arra, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -