30.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑναβάθμιση ΜΕΚΟ: Λύνοντας το Γόρδιο Δεσμό με έμφαση σε ισχυρό οπλισμό

Αναβάθμιση ΜΕΚΟ: Λύνοντας το Γόρδιο Δεσμό με έμφαση σε ισχυρό οπλισμό

Του αναγνώστη μας Οδυσσέα Σακκάτου

Στην συγκεκριμένη σελίδα έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για πιθανούς τρόπους αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ. Σε προηγούμενα -μνημονιακά- χρόνια όμως κάθε πρόταση (από τις πολλές που παρουσιάζονταν σε άρθρα της ΠΤΗΣΗΣ) όσο φθηνό προϋπολογισμό και να είχε, αντιμετώπιζε την έλλειψη κονδυλιών. Μετά το 2020 μας απορρόφησε το πρόγραμμα νέων φρεγατών που ξεκίνησε για 4, ενδιάμεση λύση και αναβάθμιση ΜΕΚΟ, και τώρα πάμε 3+1 FDI-HN και για άλλες 4 νέες φρεγάτες/κορβέτες και αναβάθμιση ΜΕΚΟ και έχει ο Θεός.

To ΠΝ χρειάζεται όχι μόνο 2 αλλά 3,5 δις ευρώ, για 4η FDI, 4 νέες φρεγάτες κι εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ

Όμως θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάποια πράγματα δεν άλλαξαν από τα χρόνια της κρίσης. Εύκολα μπορούμε να αξιολογήσουμε νέες φρεγάτες «αγοράζοντας από το πάνω ράφι», να δαπανήσουμε ώρες συζητήσεων, συναντήσεων, επισκέψεων στο εξωτερικό, επιτροπών κ.λπ. Αλλά δύσκολα μπορούμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα συμμαζέματος στην περιουσία του Ελληνικού λαού που ακόμα υπηρετεί την Εθνική Άμυνα. Έτσι, μετά από 2 χρόνια «φρεγατιάδος» έχουμε ξεσκονίσει κάθε σκάφος διαθέσιμο στην αγορά αλλά το να αναβαθμίσουμε τις ΜΕΚΟ παραμένει ακόμα ο Γόρδιος Δεσμός του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο μεταξύ τα πλοία μεγαλώνουν ηλικιακά αγγίζοντας τα 30 έτη υπηρεσίας και τα σχέδια αναβάθμισης θα έχουν στον τίτλο υποχρεωτικά την ένδειξη End-Life Upgrade αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Ταυτόχρονα ο υβριδικός πόλεμος φθοράς στον οποίο έχει επιδοθεί η Τουρκία κατά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση τα τελευταία 3 έτη, εμποδίζοντας το ΠΝ να αποσύρει κάποια από τις ΜΕΚΟ προκειμένου να ξεκινήσει την αναβάθμιση. Έτσι η παραμέληση των προηγούμενων ετών, σε συνδυασμό με το σκηνικό πολέμου στο Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, εξαναγκάζει το ΠΝ σε πρόωρη φθορά των λίγων και νεώτερων μονάδων επιφανείας που διαθέτει.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN, νέες φρεγάτες/κορβέτες, και μερικές “αποκλειστικότητες”

Παράλληλα κυβερνήσεις και Ναυτικό ιδρώνουν και για την διάσωση των ναυπηγείων, με το δεύτερο πρόγραμμα των κορβετών να είναι ο προφανής αιμοδότης, ρισκάροντας χρονικά την Εθνική Άμυνα. Οπότε ο Γόρδιος Δεσμός του ΠΝ αποτελείται επιγραμματικά από 4 μέρη:

  • Την αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής με τα ήδη υπάρχοντα μέσα
  • Τη διατήρηση του συνόλου των κυρίων μονάδων σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας χωρίς μείωση αριθμού λόγω αναβάθμισης
  • Τη διάσωση των Ελληνικών Ναυπηγείων
  • Τη αναβάθμιση και αύξηση μαχητικής ισχύος των ΜΕΚΟ για να σταθούν επάξια στο σύγχρονο πεδίο μάχης και όχι απλά για να έχουμε «πλώρες»

ΥΠΕΘΑ: Αναβάθμιση των φρεγατών μας ΜΕΚΟ 200 και S, σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου

Αναζητείται λοιπόν λύση για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ η οποία δεν θα στερεί από το ΠΝ ούτε μία μονάδα επιφανείας και βέβαια δεν θα εκκινεί… το 2040! Εκ των πραγμάτων λοιπόν χρειαζόμαστε δυνατούς λύτες διότι ο συγκεκριμένος ναυτικός κόμπος δεν αντιμετωπίζεται από στεριανούς στρατηγούς. Ξεκινάμε εδώ την πρόταση μας με βάση κάποιες αξιωματικές παραδοχές.

Αξίωμα πρώτο: H αναβάθμιση των ΜΕΚΟ πρέπει να γίνει πάση θυσία διότι η οροφή των 12+ κύριων μονάδων για τα επόμενα 20 έτη καθίσταται αδύνατη με 5,5 δις (εκτός αν στη Χίο εκτός από τα σπάνια μαστιχόδεντρα έχουν και λεφτόδεντρα)

Αξίωμα δεύτερο: Αν τα πλοία αναβαθμιστούν σήμερα θα έχουν 20 έτη εναπομένουσας επιχειρησιακής ζωής (έως 2040-2045) και συνεπώς από το 15ο έτος (2040) θα αντικαθίστανται με νέα.

Αξίωμα τρίτο: Το κόστος της αναβάθμισης θα πρέπει να είναι ευθέως ανάλογο με πλοία εναπομένουσας ζωής 15-20 ετών. Ας σκεφτούμε για μια στιγμή πόσο θα κόστιζαν 4 φρεγάτες Μ (Ολλανδικού-Βελγικού Ναυτικού) αν τις αποκτούσαμε σήμερα (υποθετικό σενάριο) και η απάντηση είναι προφανής.

Αξίωμα τέταρτο: Ας αναρωτηθούμε ποια χρονιά θα έχουμε μία επιπλέον κύρια μονάδα επιφανείας (μεταχειρισμένη/νεότευκτη) και θα έχουμε απαντήσει στο πότε θα ξεκινήσει η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ.

EKTAKTO: Οι Γάλλοι… ξανάρχονται, «χτυπούν» εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ200ΗΝ και προσφέρουν Gowind

Με τα παραπάνω οδηγούμαστε στα εξής συμπεράσματα. Αρχικά κάπου το 2025 με την παράδοση της πρώτης FDI θα πρέπει να «βάζουμε» την πρώτη ΜΕΚΟ στο ναυπηγείο. Σε περίπτωση που αυτό ακούγεται… αιώνας να θυμίσω ότι είμαστε στα μέσα του 2022 και μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση κ.λπ. με την εταιρεία που θα αναλάβει την αναβάθμιση και το ελληνικό ναυπηγείο, θα είμαστε στα μέσα του 2023 (στη καλύτερη περίπτωση). Με αυτή τη λογική σχεδόν εξαφανίζουμε το κενό «εξόδου» μιας ΜΕΚΟ από το Στόλο για επισκευές, καθώς θα την αντικαθιστά μια FDI (όσο γίνεται συγχρονισμένα).

Ακόμη, η απόκτηση τεσσάρων φρεγατών Μ θα απαιτούσε 200 εκ. περίπου, οπότε το ποσό αυτό πρέπει να αποτελεί την οικονομική βάση κάθε επιλογής μας και για τις ΜΕΚΟ. Αν φθάσουμε όμως σε πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ, αυτό μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ και όχι απλώς «πλώρες», αρκεί να έχουμε τα παραπάνω αξιώματα κατά νου και κυρίως να ξέρουμε τι ζητάμε από μονάδες 30 ετών.

Τα πέτρινα χρόνια της κρίσης που συζητούσαμε αναβάθμιση των ΜΕΚΟ με…. ρούβλια απλά κλωτσάγαμε την μπάλα παρακάτω. Και όταν ως εκ θαύματος οι Σουηδοί της SΑΑΒ δέχτηκαν την πρόκληση και μας έκαναν μια σχετική πρόταση, μας άφησαν άφωνους, σε κόστος, χρόνους παράδοσης, μόνο που εμείς διαλέξαμε να το αγνοήσουμε.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η φθηνότερη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ έρχεται από τη Σουηδία και υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του ΠΝ! Sea Giraffe και CMS 9LV Mk4 στο Αιγαίο;

Η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ είναι απαραίτητη αλλά σήμερα αξίζει μόνο αν αφορά άμεσα την Σουηδική πρόταση λόγω κόστους/οφέλους με βάση τα ανωτέρω αξιώματα. Οτιδήποτε ακριβότερο δεν αποδίδει λόγω προσδόκιμου ενεργού υπηρεσίας των σκαφών, ενώ δημιουργεί σκέψεις απαγορευτικές όταν εκτοξεύεται στο 1 δις. Κοντολογίς αν ξεκινούσαμε το 2025 το πρόγραμμα των Σουηδών ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ για 4 πλοία μέχρι το 2030 θα είχαμε τις 4 ΜΕΚΟ ικανές για άλλα 15-20 έτη δηλαδή μέχρι το 2040-2045. Σωστά;

Λάθος. Το ΠΝ δεν χρειάζεται απλώς πλώρες αλλά 12 φρούρια του Αιγαίου ικανά να σταματήσουν τον αντίπαλο. Με την επιλογή των Σουηδών (λελογισμένου κόστους για τα πλοία στην ηλικία που βρίσκονται) τα πλοία αναβαθμίζονται στον εξοπλισμό τους αλλά όχι στον οπλισμό τους.  ΟΠότε, αν το ΠΝ θα εξοικονομήσει 300 εκατ. από ένα πιθανό κονδύλι 500 εκατομμυρίων, αυτά πρέπει να τα χρησιμοποιήσει για την περαιτέρω αναβάθμιση της μαχητικής ισχύος των ΜΕΚΟ-ΗΝ, ώστε να αποτελούν ικανότατες κύριες μονάδες επιφανείας. Έτσι γεννούνται τα εξής υποπρογράμματα με τα 300 εκατ. περίπου που απομένουν.

Εξελιγμένο κύριο πυροβόλο

Η αναβάθμιση του πυροβόλου Mark 45 mod2A σε Mark 45 mod4 (με εγκατάσταση νέας μακρύτερης κάνης 127/62) αυξάνει την εμβέλεια των βλημάτων από τα 24 χλμ. στα 37 και επιτρέπει την χρήση νέων βλημάτων εκτεταμένου βεληνεκούς όπως τα κορυφαία Vulcano εμβέλειας 70 έως 120 χλμ. καθοδηγούμενων και μη καθοδηγούμενων. Η αναβάθμιση αυτή μετατρέπει τις ΜΕΚΟ σε πραγματικό συνοδοιπόρο των FDI-HN (αν όχι φύλακα άγγελο στον ναυτικό αγώνα) στο πεδίο της μάχης για τα επόμενα 20 χρόνια.

Τα πυροβόλα OTO 127/64 Vulcano διαλέγει ο Καναδάς για τις φρεγάτες Type 26

Και αν οι ASTER-30 των FDI-HN είναι λόγος να μην πλησιάσουν εχθρικά αεροσκάφη σε αποστάσεις μικρότερες των 100 χλμ., το πυροβόλο των 127/62 με Vulcano αποτρέπει κάθε φρεγάτα/κορβέτα κλπ να πλησιάσει στα 100 χλμ. Ακόμη, μιας τα πυρομαχικά αυτά δύσκολα έχουν αντίπαλο, η αγορά έστω και λίγων για να υπάρχουν στο οπλοστάσιο των φρεγατών αλλάζει τα σχέδια του αντιπάλου. Οπότε με μια αγορά αξίας 50 εκατ. περίπου θα μπορούσαμε να έχουμε ικανό αριθμό βλημάτων διασκορπισμένα στα σκάφη μας για να στερούν την πρόσβαση περιοχής σε άτακτους γείτονες.

Τώρα η αλήθεια είναι ότι για την αναβάθμιση του πυροβόλου δεν έχουμε σημερινά δεδομένα αλλά θα κυμαίνεται περί τα 50 εκατ. ευρώ για 4 συστήματα, αν κρίνουμε ότι το USN το 2019 δαπάνησε 70 εκατ. δολάρια για 5 αναβαθμίσεις σε δικά του πυροβόλα.

Εγκατάσταση εκτοξευτή RAM

Oι ΜΕΚΟ-ΗΝ με τον εκτοξευτή ΜΚ48 με 16 ESSM προβληματίζουν άπαντες στην εξίσωση αναβάθμισης των Α/Α δυνατοτήτων τους. Όμως η αλλαγή του με τοποθέτηση ενός εκτοξευτή ΜΚ41 για 32 ESSM, εκτός από κόστος κρύβει και κινδύνους δομικούς σε ένα σκάφος αυτής της ηλικίας. Το χειρότερο είναι πως ένας εκτοξευτής ΜΚ-41 δεν είναι μελλοντικά ευπροσάρμοστος σε άλλες μονάδες επιφανείας όπως ένα RAM, το οποίο είναι άμεσα αξιοποιήσιμο σε όποιες νέες μονάδες. Η ιδέα λοιπόν εδώ έγκειται στην τοποθέτηση ενός RAM 21 πυραύλων (με αφαίρεση του ενός Phalanx) ώστε να προστεθεί στην αεράμυνα του πλοίου. Φθάνοντας συνολικά τους 37 αντιαεροπορικούς πυραύλους, χωρίς ανάγκη να ξηλώνουμε 30χρονα πλοία, με ρίσκο χρηματικό και κυρίως επιχειρησιακό.

Τα συστήματα CIWS των υποψηφίων φρεγατών του Πολεμικού μας Ναυτικού, RAM vs Millenium vs STRALES vs … τίποτα!

Το κόστος απόκτησης αυτών θα μπορούσε να ήταν μικρότερο αν αγοράζαμε μεταχειρισμένα (όπως είχε γράψει παλαιότερα η ΠΤΗΣΗ), αλλά σε ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο με ένα φόρτο πυραύλων το κόστος είναι περί τα 50 εκάτ. ανά πλοίο.

Οπότε η αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ κοστίζει με βάση τα παραπάνω προγράμματα:

  • 200 εκατ. αναβάθμιση των 4 πλοίων, με την πρόταση της SAAB για ηλεκτρονικά/μηχανολογικά
  • 50 εκατ. για αναβάθμιση των πυροβόλων Mark 45
  • 50 εκατ. για πυρομαχικά Vulcano κ.λπ.
  • 200 εκατ. για 4 RAM με φόρτο
  • Γενικό Σύνολο 500 εκατ.

Νομίζω ότι με λίγη σκληρή διαπραγμάτευση (από αυτή που γίνεται και για τις νέες κορβέτες), σύνεση και αποφασιστικότητα θα πρέπει η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ να περιλαμβάνει τα ανωτέρω. Μεγαλοϊδεατισμοί σε πλοία που έχουν ξεπεράσει το ήμισυ του προσδόκιμου χρόνου υπηρεσίας δεν θα φέρουν αποτελέσματα και θα δαπανήσουν πόρους που τόσο χρειαζόμαστε. Από την άλλη η απαξίωση υλικού το οποίο μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες πρώτης γραμμής δεν είναι αποδεκτή.

Συγχωρέστε τυχόν αποκλίσεις στα ποσά αλλά ο σκοπός δεν είναι να κάνουμε «εμείς» τη σύμβαση αλλά να συζητήσουμε τι πραγματικά θέλουμε από τέσσερα πλοία αυτής της γενιάς. Και αν αυτά μπορούν να βρίσκονται στο πεδίο της μάχης προστατεύοντας την πατρίδα και τα παιδιά της, που τα υπηρετούν.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -