9 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗLCS κλάσης Freedom: Το Αμερικανικό Ναυτικό τα «σκοτώνει», ζητώντας τη μαζική απόσυρση...

LCS κλάσης Freedom: Το Αμερικανικό Ναυτικό τα «σκοτώνει», ζητώντας τη μαζική απόσυρση τους;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, το Αμερικανικό Ναυτικό ετοιμάζεται να προτείνει στο Κογκρέσο την απόσυρση από 8 έως και 10 πλοίων LCS κλάσης Freedom, τα οποία είναι σε λειτουργία ή σε φάση παραλαβής! Θυμίζουμε εδώ πως πέρυσι, στον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2022, το Αμερικανικό Ναυτικό είχε ζητήσει την απόσυρση 3 σκαφών της κλάσης, συγκεκριμένα των USS Fort Worth (LCS-3), USS Detroit (LCS-7) και USS Little Rock (LCS-9). Πέρα από αυτά, το πρώτο της κλάσης, το ομώνυμο USS Freedom έχει ήδη αποσυρθεί. H πρόταση όμως για την απόσυρση των 3, δεν είχε τελικά εγκριθεί από τα κοινοβουλευτικά σώματα των ΗΠΑ.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Το USN στον Προϋπολογισμό του 2022 ΔΕΝ αποσύρει τα LCS 3,7 και 9, προφανώς δεν είναι πλέον διαθέσιμα για την Ελλάδα και το ΠΝ

Τώρα όμως, πάντα όπως λέει το δημοσίευμα, η πρόταση του Ναυτικού επανέρχεται για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023, που θα ξεκινήσει κάπου τον Απρίλιο να συζητείται. Και θα περιλαμβάνει για απόσυρση σχεδόν όλα τα σκάφη που είναι αυτή τη στιγμή σε λειτουργία, κάτι πρωτοφανές.

Η παραγγελία για τα πλοία της κλάσης είναι για συνολικά 16 σκάφη. Από αυτά, όπως είπαμε το πρώτο, το USS Freedom έχει ήδη αποσυρθεί. Σε λειτουργία είναι τα USS Fort Worth, USS Milwaukee, USS Detroit, USS Little Rock, USS Sioux City, USS Wichita, USS Billings, USS Indianapolis και USS St. Louis, ενώ υπό παραλαβή είναι το USS Minneapolis-Saint Paul. Ακόμη σε διάφορες φάσεις κατασκευής είναι τα USS Cooperstown, USS Marinette, USS  Nantucket, USS Beloit και USS Cleveland.

Ο λόγος για την μαζική προτεινόμενη απόσυρση είναι η εκτίμηση πως δεν αξίζει σε κόστος και χρόνο η επισκευή των υπαρχόντων σκαφών, σε ότι αφορά το γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με το συγκρότημα μετάδοσης ισχύος (το κιβώτιο τους). Αν και το USS Minneapolis-Saint Paul, που όπως είπαμε είναι υπό παραλαβή έχει λάβει την σχετική επιδιόρθωση-μετασκευή που βρέθηκε μετά από προσπάθειες της κατασκευάστριας εταιρίας του κιβωτίου, της γερμανικής Renk, φαίνεται πως η διαδικασία ήταν αρκετά πολύπλοκη και κοστοβόρα. Αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο γενικά κόστος συντήρησης και λειτουργίας της κλάσης, μαζί με τα διάφορα άλλα τεχνικά ζητήματα που την ταλαιπωρούν, οδηγούν το Αμερικανικό Ναυτικό στο να «σκοτώσει» την κλάση ώστε να αποδεσμεύσει κεφάλαια για τις άλλες ναυπηγήσεις του.

Κατά την άποψη μας, αν αυτό υλοποιηθεί, ίσως τα 5 σκάφη που είναι υπό κατασκευή, και θα έχουν ενσωματωμένο το νέο κιβώτιο συν τις όποιες διορθώσεις, θα ολοκληρωθούν και θα παραληφθούν από το Αμερικανικό Ναυτικό. Αλλά πλέον ως μικρό δείγμα, σε σχέση με τα αρχικά 16 που είχαν παραγγελθεί.

Νέο συμβάν απώλειας ισχύος στο LCS Little Rock

Βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη απροθυμία των Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών να εγκρίνουν την απόσυρση των 3 σκαφών το 2022, κάνουμε την υπόθεση πως μια τέτοια επαναφορά της πρότασης, και ακόμη πιο ριζικής, δεν θα συναντήσει εύκολα την επιδοκιμασία τους. Οι Αμερικανοί νομοθέτες είναι οργισμένοι με το τρόπο που το Αμερικανικό Ναυτικό σχεδιάζει και παραγγέλνει πλοία, κατηγορώντας έμμεσα τους επικεφαλής του, πως οδηγούνται από αποτυχία σε αποτυχία και σε συνεχείς υπερβάσεις του προϋπολογισμού. Οπότε δεν είναι εύκολο να δεχθούν να αποσυρθούν νέα πλοία (το πιο παλαιό LCS αυτή τη στιγμή, το Forth Worth, έχει καθελκυστεί το 2010, ενώ τα περισσότερα υπόλοιπα είναι 3-7 ετών, δηλαδή ουσιαστικά καινούργια).

Ο προβληματισμός του Ναυτικού για την κλάση Freedom φαίνεται και από άλλα στοιχεία. Έτσι αρχικά είχε αποφασισθεί τα LCS (και της κλάσης Freedom και της τελείως διαφορετικής σχεδίασης κλάσης Independence) να εξοπλιστούν με 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους NSM, ώστε να αποκτήσουν σοβαρές επιθετικές δυνατότητες. Όμως μέχρι σήμερα κανένα Freedom δεν έχει λάβει την αναβάθμιση. Επίσης αρκετά Freedom έχουν αναλάβει λίγες αποστολές σε σχέση με το νεαρό της ηλικίας τους, με σημαντικά διαστήματα παραμονής σε ναυστάθμους. Σε κάθε περίπτωση η αναμονή για την τύχη της κλάσης συνεχίζεται, καθώς όλο το πρόγραμμα των LCS δέχεται εδώ και χρόνια αυστηρή κριτική, ότι δεν ανταποκρίνεται στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις του Αμερικανικού Ναυτικού.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Κάνοντας τις FDI HN τα ισχυρότερα πλοία στη Μεσόγειο, Μέρος Β’ – Πυρομαχικά Vulcano

H φρεγάτα “Kίμων”, είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες σχεδιάσεις παγκοσμίως αλλά και το ακριβότερο πλοίο που έχει αποκτήσει ποτέ το Πολεμικό Ναυτικό στην...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Agusta Bell AB.212 ASW, το ελικόπτερο των Ιμίων

Τα Ίμια έχουν δεθεί στη συνείδηση όλων μας με την απώλεια των 3 αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού - των Αντιπλοιάρχων Χριστόδουλου Καραθανάση και...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -