34.4 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΟΠΛ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝRheinmetall και MBDA ενώνουν τις δυνάμεις τους για το νέο Σύστημα Ναυτικού...

Rheinmetall και MBDA ενώνουν τις δυνάμεις τους για το νέο Σύστημα Ναυτικού Λέιζερ

Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξοπλισμών, Πληροφοριών, Τεχνολογίας και Ενδοϋπηρεσιακής Υποστήριξης (BAAINBw) ανέθεσε στην κοινοπραξία των εταιρειών MBDA Deutschland GmbH και Rheinmetall Waffe Munition GmbH ή ARGE, συμβόλαιο για την κατασκευή, ολοκλήρωση και δοκισμαστική υποστήριξη ενός πρωτοτύπου όπλου λέιζερ επίδειξης τεχνολογίας για το ναυτικό περιβάλλον επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου της Rheinmetall, η αξία της παραγγελίας αγγίζει έναν χαμηλό διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων Ευρώ. Οι εργασίες θα μοιραστούν μεταξύ των δύο μεγάλων ομίλων σχεδόν ισόποσα. Η MBDA Deutschland θα αναλάβει is τους τομείς της σάρωσης, την κονσόλα του χειριστή και τη σύνδεση του όπλου λέιζερ με σύστημα διοίκησης και ελέγχου. Η Rheinmetall θα είναι υπεύθυνη για τον σταθμό του όπλου λέιζερ, το σύστημα κατεύθυνσης της δέσμης, την ψύξη του συστήματος και την ολοκλήρωση του οπλικού συστήματος λέιζερ στο κιβώτιο που θα περιέχει τα λοιπά υποσυστήματα του συγκροτήματος επίδειξης τεχνολογίας.

Το σύστημα επίδειξης τεχνολογίας λέιζερ θα κατασκευαστεί, θα δοκιμαστεί και θα ολοκληρωθεί με τα υπόλοιπα υποσυστήματά του μέχρι το τέλος του 2021. Το επόμενο έτος έχουν προγραμματιστεί δοκιμές εν πλω επί της φρεγάτας F-124 ‘Sachsen’ του γερμανικού πολεμικού ναυτικού.

Όπως σημειώνει ο Doris Laarmann, επικεφαλής των συστημάτων ανάπτυξης λέιζερ της MBDA Deutschland, “Το συμβόλαιο είναι ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση ενός επιχειρησιακού όπλου λέιζερ μεγάλης ισχύος. Οι δύο εταιρείες θα συνδυάσουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν το πρόγραμμα αυτό να πετύχει για λογαριασμό του Γερμανικού Ναυτικού. Μόλις τοποθετηθεί, το πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας θα χρησιμοποιηθεί για να δοκιμάσει και άλλες σημαντικές πτυχές, όπως τη διλειτουργικότητά του και τη λειτουργία με το σύνολο των αισθητήρων έρευνας, το σύστημα διαχείρισης μάχης και αντίδρασης καθώς και την συμβατότητά του με τους κανόνες εμπλοκής”.

Zap It! Όπλο λέιζερ σε αμερικανικό πολεμικό πυρπολεί drone (βίντεο)

Ο Alexander Graf, επικεφαλής του προγράμματος όπλων λέιζερ της Rheinmetall Waffe Munition και ο Dr. Markus Jung, διευθύνει τις ενέργειες της εταιρείας στον τομέα των συστημάτων λέιζερ, συμφωνούν με την παραπάνω δήλωση, προσθέτωντας: “Το συμβόλαιο είναι ένας σταθμός στην συστηματική επέκταση προς ένα λειτουργικό πρωτότυπο όπλο λέιζερ που δοκιμάστηκε με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια. Με την εμπειρία που συσσωρεύτηκε είμαστε σήμερα σε θέση να προβάλουμε ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια στο χώρο των όπλων λέιζερ που αναπτύχθηκαν ποτέ στην Ευρώπη”.

Αποτελώντας ένα καινοτόμο βήμα εμπρός στην τεχνολογία των οπλικών συστημάτων, τα όπλα λέιζερ μπορούν να εμπλέξουν στόχους με την ταχύτητα του φωτός, λειτουργώντας με εκπληκτική ακρίβεια και προξενώντας ελάχιστη ή καθόλου παράπλευρη ζημιά. Ένα σύστημα επίδειξης τεχνολογίας θα συνδυάζει τις δυνατότητες αυτές φέρνοντάς το σύντομα στο στάδιο των δοκιμών εν πλω υπό συνθήκες άκρως ρεαλιστικές επί μιας γερμανικής φρεγάτας.

Το Αμερικανικό Ναυτικό τοποθέτησε όπλο αναχαίτισης drone με λέιζερ σε αντιτορπιλικό

Τα όπλα λέιζερ κάνουν όλο και περισσότερο την εμφάνισή τους σε πολεμικά πλοία τεχνολογικά προηγμένων κρατών. Το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αναπτύξει πρωτότυπα τεχνολογίας σε δοκιμαστική βάση επί μεγάλων πλοίων επιπέδου αποβατικών. Σε μια τέτοια περίπτωση, το USS Portland εξουδετέρωσε με επιτυχία έναν εναέριο στόχο με τη χρήση ενός πρωτοτύπου συστήματος λέιζερ κατά τη διάρκεια δοκιμών τον περασμένο Μάιο. Άλλα πρωτότυπα επίδειξης τεχνολογίας περιλαμβάνουν το Optical Dazzling Interdictor, Navy (ODIN) και το High Energy Laser with Integrated Optical-dazzler and Surveillance (HELIOS). Το τελευταίο τοποθετήθηκε σε ένα αντιτορπιλικό κλάσης ‘Arleigh Burke’, το USS Preble (DDG 88).

Στην Ευρώπη, η Rheinmetall είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως θα συνεργαζόταν με την MBDA για να ενσωματώσουν συστήματα άμυνας λείζερ σε γερμανικές κορβέτες κλάσης Κ130. Η MBDA UK συνεργάζεται και με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες (όπως τη Leonardo) για την ανάπτυξη του συστήματος λέιζερ DRAGONFIRE. Από την άλλη, η MBDA France εγκαινίασε νέες εγκαταστάσεις δοκιμών όπλων λέιζερ τον περασμένο Μάρτιο. Στα νέα μεγάλα εργαστήρια θα γίνονται δοκιμές απόδοσης συστημάτων λέιζερ για να εξακριβωθούν και να βελτιωθούν οι επιδόσεις τους ώστε να εφαρμοστούν σε πολεμικά συστήματα.

Γιατί το λέιζερ που έριξε κινεζικό πολεμικό σε αμερικανικό Ρ-8Α δεν ήταν ένα απλό επεισόδιο

Συστήματα ναυτικών λέιζερ, όμως, αναπτύσσει και η Κίνα με δύο τουλάχιστον καταγεγραμμένες περιπτώσεις που αμερικανικά και αυστραλιανά αεροσκάφη έχουν “δεχθεί” πυρά αναγκάζοντάς τα να αλλάξουν πορεία σε κάποιες στενές επαφές με κινεζικά πολεμικά.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -