18.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤα μισά σκάφη του βρετανικού Ναυτικού «καννιβαλίζονται» για να επιχειρούν τα υπόλοιπα!

Τα μισά σκάφη του βρετανικού Ναυτικού «καννιβαλίζονται» για να επιχειρούν τα υπόλοιπα!

 

Το Βασιλικό Ναυτικό βασίζεται όλο και περισσότερο στην πρακτική του «καννιβαλισμού» των μονάδων του για να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις του Στόλου, αναφέρει έκθεση-σοκ του βρετανικού National Audit Office. Η έκθεση της εν λόγω ανεξάρτητης Αρχής του Κοινοβουλίου επισημαίνει το «τεράστιο άλμα» που παρατηρείται στον προσπορισμό ανταλλακτικών από μονάδες επιφανείας αλλά και υποβρύχια, ο οποίος ανήλθε στο 49% μόνο την τελευταία πενταετία.

Μάλιστα η ναυπήγηση του πυρηνικού υποβρυχίου HMS Artful (S121) καθυστέρησε 42 ημέρες επειδή άλλα σκάφη χρειάσθηκε να «δανεισθούν» ζωτικής σημασίας απάρτια για να συνεχίσουν τις περιπολίες τους… Με μήκος 97 μ. και 100μελές πλήρωμα, το HMS Artful είναι ένα από τα επτά πυρηνοκίνητα σκάφη της κλάσης επιθετικών υποβρυχίων Astute του Βασιλικού Ναυτικού οπλισμένων με υπερσύγχρονες τορπίλλες Spearfish, πυραύλους cruise Tomahawk Block IV με ακτίνα δράσης 1.600 χλμ και προηγμένα συστήματα μάχης.

Το βρετανικό Ναυτικό παρουσιάζει σήμερα εικόνα συρρίκνωσης, διαθέτοντας μόνο 19 φρεγάτες και αντιτορπιλλικά και επτά επιθετικά υποβρύχια για επιχειρήσεις. Σύμφωνα όμως με την έκθεση του ΝΟΑ, τα περισσότερα εξ αυτών δυσκολεύονται να παραμείνουν επιχειρησιακά λόγω έλλειψης ανταλλακτικών ενώ η καθυστέρηση της περάτωσης του HMS Artful επιβάρυνε το πρόγραμμα ναυπήγησής του με 5 εκατ. λίρες (6,6 εκατ. δολάρια) επιπλέον.

Τον Φεβρουάριο είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι επτά πυρηνικά υποβρύχια ήταν εκτός ενεργείας λόγω βλαβών ή επισκευών. Η έκθεση της ανεξάρτητης Αρχής σημειώνει ότι το προηγούμενο έτος τα περιστατικά προσπορισμού ανταλλακτικών έφθασαν τα 795 ενώ το σύνολο ανέρχεται σε 3.230 από το 2012. Ο «καννιβαλισμός» συχνά είναι ο μόνος τρόπος για να βγει ένα πλοίο στην θάλασσα αλλά κοστίζει επιπλέον στους φορολογούμενους 40 εκατ. λίρες (53 εκατ. δολάρια) υπογραμμίζει στην έκθεσή του το ΝΟΑ.

Αυτό οφείλεται επειδή τα προηγούμενα δύο χρόνια κόπηκαν περίπου 92 εκατ. λίρες (122 εκατ. δολάρια) από τον ετήσιο προϋπολογισμό για την υποστήριξη των πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού, υποστηρίζει η έκθεση. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν παρακολουθεί σε τακτική βάση τον αντίκτυπο που έχει η πρακτική αυτή στο Ναυτικό, απλώς προβαίνει σε εκτιμήσεις σχετικά με τον προσπορισμό ανταλλακτικών ανά τύπο σκαφών.

Ιδιαίτερα επικριτική για την γενικότερη έλλειψη διαχείρισης του προσπορισμού εξοπλισμού, η έκθεση τονίζει ότι αυτό το «κενό πληροφοριών» καθιστά δυσχερή την προσπάθεια ελέγχου της εν λόγω πρακτικής, ειδικά όταν ο «κανιβαλισμός» γίνεται ρουτίνα. Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο πρώην Πρώτος Λόρδος της Θάλασσας (Αρχηγός Ναυτικού) Lord West τα χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητικά» κάνοντας λόγο για «τρομερό κενό στην Άμυνα» ενώ από την πλευρά του το Βασιλικό Ναυτικό δήλωσε δια του εκπροσώπου του ότι «συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε αυτήν την καθιερωμένη πρακτική».

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stefanos.K
Stefanos.K
6 years ago

Όσο η Ρωσία είναι σε ύφεση οικονομική και θα είναι τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία. Άρα εξωπληστικα προσπαθεί απλά να κλήσει τα τεράστια προβλήματα που έχει.
Και η Κίνα είναι εξαρτημένη 100% η οικονομία της από την Δύση. Τάσεις αυτοκτονίας δεν έχουν να τινάξουν στον αέρα την παγκόσμια οικονομία. Ούτε Ρωσία ούτε ιδιαίτερα η Κίνα. Η χώρες της Ευρώπης έτσι θα πορεύονται. Απλά στην συντήρηση

Κώστας
Κώστας
6 years ago
Reply to  Stefanos.K

Η Κινα εξαρτώμενη από την Δύση; Αλληλοεξαρτώμενες θα έλεγα…..

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -