Ακόμη και οι θρυλικοί Commandos εξελίσσονται: στον απόηχο δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για μετατροπή τους σε μονάδα Ειδικών Δυνάμεων με σκοπό την αντιμετώπιση του «υβριδικού πολέμου» από την Ρωσία οπουδήποτε στον κόσμο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει ότι ο ρόλος των Royal Marines βρίσκεται υπό αναθεώρηση.
Χωρίς να διαψεύσει τις πληροφορίες για παράλληλη δράση των Royal Marines με τους επίλεκτους της SBS (Special Boat Service) σε σημεία έντασης/ανάφλεξης, εκπρόσωπος του Βασιλικού Ναυτικού ανέφερε ότι η αποστολή και οι δυνατότητες των Πεζοναυτών αναθεωρούνται καθώς η στρατιωτική ηγεσία τους θέλει «λιγότερο σαν τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού» και περισσότερο μια εξειδικευμένη τεχνολογικά ομάδα κρούσης απέναντι στον «υβριδικό πόλεμο» της Μόσχας ο οποίος περιλαμβάνει και κυβερνοπόλεμο.
Σύμφωνα με την βρετανική Express, ο Διοικητής των RM, Υποστράτηγος Τσαρλς Στρίκλαντ, αποκάλυψε ότι «μια νέα πειραματική μονάδα υπό την ονομασία Special Purpose Task Group θα συγκροτηθεί μέχρι το 2021 και θα είναι πλήρως επιχειρησιακή μέχρι το 2024». Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Βασιλικού Ναυτικού επισημαίνει ότι οι Ομάδες Κρούσης Ειδικού Σκοπού «δεν είναι κάτι καινούργιο, σχεδιάσθηκαν ως μια ευέλικτη δύναμη των Royal Marines για μια ποικιλία στρατιωτικών επιχειρήσεων».
Όμως δεν αρνήθηκε ότι το Ναυτικό βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης της αποστολής και των δυνατοτήτων των Πεζοναυτών ώστε με τον κατάλληλο εξοπλισμό να επιχειρούν αποτελεσματικά ανά τον κόσμο. Η διατύπωση αυτή μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της συνεργασίας των Royal Marines Commando με την αμερικανική εταιρία Anduril Industries η οποία ειδικεύεται στον εκσυγχρονισμό συστημάτων παρακολούθησης με Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) αποκτά άλλη διάσταση.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να φέρει επανάσταση στο Ναυτικό διαθέτοντας 75 εκατ. λίρες σε ρομπότ, αυτοματοποιημένα σκάφη και στο Σχέδιο ‘Χ’. Ταυτόχρονα οι Royal Marines έκαναν επίδειξη του εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτουν κατά την διάρκεια της πρόσφατης stealth αποστολής τους στην Δανία όπου κατέλαβαν με νυχτερινή καταδρομή μια «αποθήκη χημικών όπλων».
«Οι Πεζοναύτες εξελίσσονται διαρκώς και μέρος αυτού είναι η έμπνευσή τους από το παρελθόν αλλά με σύγχρονο στυλ τεχνολογίας αιχμής» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Βασιλικού Ναυτικού. «Πρόσφατα οι Green Berets ενεπλάκησαν σε πιο συμβατικές επιχειρήσεις απ’ ότι οι πρόγονοί τους, ωστόσο, καθώς κοιτάζουν μπροστά για να γίνουν η Future Commando Force, θέλουν επίσης να μάθουν από το παρελθόν» λέει χαρακτηριστικά.
Κατά το δημοσίευμα της Express οι Πεζοναύτες θα εστιασθούν σε θαλάσσιες επιχειρήσεις, παρέχοντας μεγαλύτερη υποστήριξη στους επίλεκτους της SBS οι οποίοι αριθμούν μόλις 250 άνδρες. Στην πρόσφατη άσκηση Dragon Fire που πραγματοποιήθηκε στην Ουαλία, Πεζοναύτες του 539 Assault Squadron από το Πλύμουθ εκτέλεσαν μεταξύ άλλων έφοδο σε ένα επιβατηγό/οχηματαγωγό της Brittany Ferries εν πλω ακονίζοντας τις επιχειρησιακές τους ικανότητες.
Αλλαγές προβλέπονται και για την Commando Helicopter Force, τα «φτερά» των Royal Marines: μετά από δεκαπενταετή παραμονή σε βάσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, τα ελικόπτερα επιστρέφουν στα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού. Ιδιαίτερη έμφαση όμως αναμένεται να δοθεί στον εξοπλισμό των Πεζοναυτών στο πλαίσιο της Future Commando Force.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην 3 Commando Brigade θα χορηγηθεί κυβερνο-εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας για την απαλλαγή δικτύων από παρεμβολές εχθρικών δυνάμεων (network deprivation) οι οποίες αποσκοπούν στον κορεσμό των ραδιοκυμάτων ώστε να μην μπορεί ο αντίπαλος να αναπτύξει αναγνωριστικά drones.
Αλέξανδρος Θεολόγου
Η τεχνολογία εξελίσσεται, εμείς το παίζουμε Πόποτας.. εμπρός πίσω!! Πυρ και κίνηση σκάψιμο λακούβων για στατικό πόλεμο κλπ κλπ
Ασφαλώς οι ειδικές δυνάμεις θα πρέπει να εκσυγχρονίζονται σε δόγματα και εξοπλισμό, απο εκεί και πέρα το σκάψιμο και το πυρ και κίνηση δεν προβλέπεται να εξαφανιστούν σύντομα απο τα πεδία των μαχών. Το χαράκωμα, το dig deeper των Ιρανών στην χεσμπολάχ, της κέρδισε τον πόλεμο του 2006 και έχει την τιμητική του τόσο στο σύνολο των πεδίων της Συρίας όσο και της ανατολικής Ουκρανίας
Καλή η τεχνολογία αλλά δεν είναι πανάκεια. Μάλλον δεν θα έχεις υπόψιν σου τα συμπεράσματα του Paul K. Van Riper!