15.4 C
Athens
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ Ρωσία φέρνει 100 πυρηνικές κεφαλές στην Αρκτική

Η Ρωσία φέρνει 100 πυρηνικές κεφαλές στην Αρκτική

Σε μια κίνηση έκπληξη, το ρωσικό Ναυτικό θα αναπτύξει περίπου 100 πυρηνικές κεφαλές στην Θάλασσα του Μπάρεντς καθώς όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ το υπερσύγχρονο υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Borey «Κνυές Βλαντίμιρ» (Πρίγκηψ Βλαδίμηρος) δεν θα παραδοθεί τον επόμενο χρόνο στον Στόλο του Ειρηνικού, όπως εκτιμάτο, αλλά στον Βόρειο Στόλο.

Το υποβρύχιο βρίσκεται στο στάδιο των θαλασσίων δοκιμών προκειμένου να διαπιστωθεί ότι είναι καθ’ όλα έτοιμο για ένταξη σε υπηρεσία. Το K-549 είναι το πρώτο της αναβαθμισμένης κλάσης Borey-A (Σχέδιο 955Α) η οποία αποτελεί βελτίωση των τριών υποβρυχίων «Μπόριι» που διαθέτει το ρωσικό Ναυτικό. Οι βασικές διαφορές του «Κνυές Βλαντίμιρ» με τα προηγηθέντα τρία σκάφη της αρχικής κλάσης (Πроект 995 Bорей) πέραν των σχεδιαστικών αλλαγών στο κύτος είναι ότι έχει μεγαλύτερη ευελιξία και είναι πιο αθόρυβο.

Το οπλισμό του αποτελούν 16 διηπειρωτικοί πύραυλοι στερεών προωθητικών R-30 «Μπουλαβά» (RSM-56 Bулава, Ρόπαλο) ή SS-NX-30/SS-N-32 κατά ΝΑΤΟ, οι οποίοι φέρουν 6 έως 10 (κατά άλλες πηγές έως 16) πυρηνικές κεφαλές ισχύος 150 κιλοτόννων με δυνατότητα ανεξάρτητης στοχοποίησης. Πλήρως εξοπλισμένο, το υποβρύχιο θα έχει τουλάχιστον 96 με 160 κεφαλές στο διαμέρισμα των πυραύλων του.

Η εκτιμώμενη εμβέλεια των συγκεκριμένων SLBM φέρεται να υπερβαίνει τα 8.000 χλμ –τα ακριβή χαρακτηριστικά και επιδόσεις τους παραμένουν κρατικό απόρρητο. Οι «Μπουλαβά» λέγεται ότι έχουν 35% μεγαλύτερη ακτίνα δράσης από τους αμερικανικούς βαλλιστικούς πυραύλους Trident C4 ενώ η ακρίβεια πλήγματος (CEP) είναι 350 μ. Θεωρούνται ως ο μελλοντικός ακρογωνιαίος λίθος της ρωσικής «πυρηνικής τριάδας» αλλά και το πιο δαπανηρό πρόγραμμα οπλικού συστήματος της χώρας.

 

Τα «Μπόριι» του Βόρειου Στόλου έχουν ως βάση τους την Γκατζίεβα στην Χερσόνησο Κόλα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Barents Observer, πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν σημαντικά έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στην περιοχή της βάσης όπως και στο κύριο συγκρότημα αποθηκών στον Κόλπο Ακόλναε, κοντά στο Σέβεραμόρσκ.

Με την ένταξη του «Κνυές Βλαντίμιρ» σε υπηρεσία το 2019, ο Βόρειος Στόλος θα έχει μαζί με το Κ-535 «Γιούρι Ντολγκαρούκι» δύο Borey στον Αρκτικό Ωκεανό. Τα άλλα δύο υποβρύχια της κλάσης, το «Αλεξάντερ Νιέφσκυ» (Κ-550) και το «Βλαντίμιρ Μανάμαχ» (Κ-551) επιχειρούν στον Ειρηνικό από την βάση τους στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Όπως εξηγεί ο Kristian Åtland, αναλυτής του Norwegian Defence Research Establishment (Forsvarets forskningsinstitutt – FFI) η εξ ημισείας κατανομή των υποβρυχίων στους δύο Στόλους έχει λογική. Τα επόμενα Borey –το έκτο και το όγδοο– εκτιμά ότι προορίζονται επίσης για τον Βόρειο Στόλο, έχοντας ως ορμητήριό τους την Γκατζίεβα.

Στα ναυπηγεία Σιβμάς του Σέβεραντβίνσκ βρίσκονται τέσσερα ακόμη υποβρύχια της βελτιωμένης κλάσης Borey-A: τα «Κνυές Άλεγκ» (Πρίγκηπας Όλεγκ), «Γκενεραλίσιμους Σούβοραφ» (Αρχιστράτηγος Σούβοραφ), «Ιμπεράταρ Αλεξάντερ ΙΙΙ» (Αυτοκράτωρ Αλέξανδρος Γ΄) και «Κνυές Παζάρσκι» (Πρίγκηπας Παζάρσκι) σε διάφορα στάδια κατασκευής. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέχρι το 2021 και τα οκτώ «Μπόριι» θα βρίσκονται σε υπηρεσία.

Στόχος του ρωσικού Ναυτικού είναι η αντικατάσταση των παρωχημένων στρατηγικών υποβρυχίων κλάσης Delta III και Delta IV και του μοναδικού Typhoon με τα προηγμένα σκάφη της 4ης γενεάς το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο οι αποκλίσεις που ήδη έχουν σημειωθεί από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα παράδοσης και το υψηλό κόστος κάνουν πολλούς Δυτικούς αναλυτές να αντιμετωπίζουν τις ρωσικές φιλοδοξίες με σκεπτικισμό.

Τον Μάιο, ο «Barents Observer» είχε δημοσιεύσει είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο TASS ότι μέχρι το τέλος του ισχύοντος Κρατικού Εξοπλιστικού Προγράμματος το 2027 θα είχαν ναυπηγηθεί δύο ακόμη υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων. Νεότερη είδηση του TASS ανέφερε ότι η ναυπήγηση του πρώτου επιπλέον υποβρυχίου θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2024 και του δεύτερου το 2025, ώστε να τεθούν σε υπηρεσία το 2026 και 2027 αντιστοίχως.

 

Αλέξανδρος Θεολόγου    

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μαθήματα από τη Χιλή: Πως φτιάχνεται ένα ικανότατο Ναυτικό με ελάχιστα κονδύλια!

Το Πολεμικό μας Ναυτικό θα λέγαμε ότι προϋπήρχε της νεότερης Ελλάδας, από τα οπλισμένα εμπορικά σκάφη των ελληνικών νησιών επι Τουρκοκρατίας, που αμύνονταν έτσι...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -