28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για δυο φρεγάτες κλάσης Adelaide, SM-2 στο Αιγαίο...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για δυο φρεγάτες κλάσης Adelaide, SM-2 στο Αιγαίο και η ναυαρχίδα που ανέφερε ο Καμμένος

 

HMS Newcastle (FFG 06) U.S. Navy photo by Photographer’s Mate 2nd Class Dennis C. Cantrell (RELEASED)

Η επιβεβαίωση δεν άργησε, ήρθε χτες από την Καθημερινή και τον έγκυρο συντάκτη Βασίλη Νέδο. Όταν η ιστοσελίδα μας στις 8 Σεπτεμβρίου είχε για πρώτη φορά αναφερθεί σε μεταχειρισμένες φρεγάτες από την Γαλλία (LaFayette) και Αυστραλία (Adelaide), τότε πολλοί φίλοι μας είχαν εκπλαγεί, και δεν ήταν λίγοι αυτοί που μας κούνησαν και το δακτυλο. Σε αρκετούς δεν μπορούσε να χωρέσει η σκέψη πως το Ναυτικό θα αγόραζε κάτι άλλο εκτός από γερμανικά ή ολλανδικά πλοία. Προφανώς είχαν ξεχάσει πως την ιστορία το ΠΝ την έχει γράψει με ότι πλοίο είχε στην διάθεσή του, όχι μόνο με πλοία από Γερμανία και Ολλανδία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;

Αφήνοντας στην άκρη τις LaFayette (που θεωρητικά οι Γάλλοι δεν τις αποδεσμεύουν, αλλά δεν ξέρουμε πως θα πράξουν στο μέλλον αν δουν πως το ΠΝ “γλυκοκοιτάει” και άλλες λύσεις), ας παραδεχτούμε όλοι πως μέχρι την παράδοση της πρώτης ελληνικής Belh@rra, το 2023, και την πλήρη αποδοχή της σε υπηρεσία, περίπου το 2025 μεσολαβούν 6 χρόνια, ενώ η δεύτερη θα έρθει τουλάχιστον 3 χρόνια μετά την πρώτη! Συνεπώς, θα πρέπει να κρατήσουμε σε υπηρεσία τις μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer, που το πιθανότερο είναι να έχουν αχρηστευτεί πολύ νωρίτερα. Συνεπώς απαιτείται μια “ενδιάμεση λύση”.

Ταυτόχρονα, το ΠΝ δεν πρέπει απλά να προστατεύσει το Αιγαίο, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία του θα πρέπει να πολεμήσει στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου. Εκεί θα παίξουν ρόλο όχι οι επιτυχημένες τακτικές που έχει αναπτύξει για το κλειστό και επικίνδυνο Αιγαίο, αλλά “ωκεάνιες” τακτικές, που απαιτούν ισχυρά sonar και ικανότητα αεράμυνας περιοχής. Αν βγάλεις S ή ΜΕΚΟ στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Καρπάθου-Κύπρου, όσο και να προσπαθήσει η ΠΑ, οι μονάδες του Στόλου θα υποστούν σύντομα επιθέσεις κορεσμού από την ΤΗΚ. Και οι περισσότεροι γνωρίζουμε που τελειώνουν οι δυνατότητες των Μονάδων του ΠΝ.

HMAS Melbourne ενώ βάλλει έναν Standard Missile 2 στην άσκηση RIMPAC 18

Μέσα στο Αιγαίο, το ΠΝ θα επιχειρεί υπό την ομπρέλα της ΠΑ, των επάκτιων πυροβολαρχιών Exocet, μαζί με πυραυλακάτους, με αντιαεροπορικούς Patriot, HAWK, SA-8 κοκ. Η τύχη του Τουρκικού Ναυτικού θα τελειώσει λίγο μετά την έξοδό του από τους Ναυστάθμους. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι λίγο διαφορετική. Εκεί το ΠΝ ίσως να είναι τελείως μόνο του. Εκεί χρειάζεται αεράμυνα περιοχής, κι εκεί θα δοθεί η μάχη της ΑΟΖ μας. Αν τώρα μείνουμε χωρίς πλοία, καλύτερα να το πάρουμε απόφαση όταν πηγαίνουμε στην Γαύδο, πως θα μας ελέγχει τουρκική κανονιοφόρος που θα βρίσκεται εντός “τουρκικής” ΑΟΖ…

Όπως γράφει η Καθημερινή, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τις δυο τελευταίες αξιόμαχες Adelaide Class φρεγάτες του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού. Τα πλοία, που συμπλήρωσαν 25ετία (ή κοντεύουν να συμπληρώσουν) και παραμένουν σε υπηρεσία είναι τα HMAS Melbourne (FFG 05) και HMAS Newcastle (FFG 06). Αυτά είναι τα πλοία που πολλοί θεωρούσαν πως ενδιαφέρουν τους Πολωνούς, αλλά τελικά ήταν απλά φήμες.

Η Πολωνία δεν θα αποκτήσει τις Adelaide, το θέμα ξεκίνησε από τους Πολωνούς της Αυστραλίας

Τα πλοία αυτά έχουν υποστεί σημαντικό εκσυγχρονισμό, και ο εκτοξευτής Mk13 μπορεί να βάλλει πυραύλους Standard SM-2MR (μαζί με τους RGM-84 Harpoon), ενώ έχει τοποθετηθεί και 8πλός εκτοξευτής Mk41 για 32 συνολικά πυραύλους ESSM! Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, που ονομάστηκε SEA 1390, ήταν καταλυτικό για την πολεμική ισχύ των πλοίων.

Tο εκτόπισμα του πλοίου αυξήθηκε από τους 4100 στους 4200 τόνους, ενώ τοποθετήθηκαν νέες γεννήτριες diesel και νέοι solid state 400 Hz static frequency converters για καλύτερη και πιο αξιόπιστη ηλεκτρική ισχύ. Τα πλοία έλαβαν ένα νέο ΣΕΠ (FFG Naval Combat Data System, NCDS) καθώς και το Australian Distributed Architecture Combat System (ADACS), που βασίζεται σε κονσόλες Q70, και κάνει χρήση ενός δικτύου Local Area Network (LAN) για την διανομή των δεδομένων και τακτικής εικόνας στους σταθμούς μάχης. Τοποθετήθηκε σύστημα Link-16 που συμπλήρωσε το παλαιότερο Link-11 ενώ το ραντάρ ελέγχου πυρός του πυροβόλου αναβαθμίστηκε από Mk92 Mod 2 σε Mod 12.

Το ραντάρ AN/SPS-49v4 αναβαθμίστηκε σε AN/SPS-49Av1MPU, ενώ το ραντάρ επιφανείας AN/SPS-55 βελτιώθηκε. Επίσης το δεύτερο Mk92 Fire Control System για τους πυραύλους πήγε από MOD 2 σε MOD 12, το οποίο περιλαμβάνει και αναβαθμίσεις του γνωστού Separate Target Illumination Radar (STIR).

Τοποθετήθηκε IRST Radamec 2500 EOTS αν και οι Αυστραλοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την απόδοσή του. Τα σόναρ AN/SQS-56 και MULLOKA αφαιρέθηκαν, και στην θέση τους μπήκε το Thompson (Thales) Spherion Medium Frequency Sonar το οποίο διασυνδέθηκε με το συρόμενο σόναρ ALBATROS προσφέροντας στην φρεγάτα μια μοναδική υποβρύχια εικόνα. Το παλιό ESM AN/SLQ-32v2 “Slick 32” αντικαταστάθηκε από συσκευές της Elbit (EA-2118) και της RAFAEL (C-Pearl).

«Ξανά 3 οι διαθέσιμες φρεγάτες Adelaide (sic)»: Η Τασμανία απορρίπτει την δικιά της

Τα πλοία είναι εφοδιασμένα με ένα υπολογιστή PANORAMA που λαμβάνει δεδομένα από τα σόναρ Spherion και Albatross  κι έτσι μπορεί να εντοπίζει παθητικά τις εισερχόμενες τορπίλες. Επίσης τα Darwin, Melbourne, και Newcastle είναι εφοδιασμένα με το ενεργό σύστημα αντιμετώπισης τορπιλών SLQ-25 Nixie.

Ο Mk13 GMLS είναι χωρητικότητας 40 πυραύλων, συνήθως 32 x SM2 και 8 x Harpoon. Το Mk41 μπορεί να μεταφέρει ως 32 RIM-162 Evolved Sea Sparrow αλλά επίσης μπορεί να βάλλει και SM-1/ SM-2. Οι SM-2 είναι οι SM-2 Block IIIAs με εμβέλεια 167 χιλιομέτρων. Τα πλοία φέρουν τορπίλες MU90 , το γνωστό 20mm Phalanx CIWS Block 1B, δυο πυργίσκους RAFAEL Mini-Typhoon 12.7mm καθώς και εκτοξευτές αναλωσίμων.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως οι Adelaide είναι κατά πολύ ισχυρότερες και ικανότερες των MEKO200HN, τώρα ή μετά από τον ενδεχόμενο εκσυγχρονισμό των τελευταίων. Συνεπώς τα πλοία αυτά θα αναλάμβαναν λογικά επικεφαλής των ομάδων μάχης του ΠΝ, συγκεντρώνοντας τριγύρω τους ΜΕΚΟ200ΗΝ και εκσυγχρονισμένες Kortenaer. Θα ήταν αυτό που θα λέγαμε ναυαρχίδες των ομάδων των φρεγατών που συγκροτεί το ΠΝ. Σας θυμίζει κάτι αυτό;

Ο ΥΠΕΘΑ ζητά χρήματα από εφοπλιστές και τον απλό κόσμο για την αγορά νέων φρεγατών

Πολύ πρόσφατα, ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος είχε μιλήσει για ανάγκη νέων φρεγατών, που θα αναλάβουν θέση ναυαρχίδας του Στόλου, και θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά τους χρήματα από εφοπλιστές αλλά και τον ελληνικό λαό. Συνήθως ο ΥΠΕΘΑ δεν μιλάει αν δεν έχει κάτι στο μυαλό του, και δική μας εκτίμηση είναι πως αυτή την φορά είχε στο μυαλό του τις Adelaide (ή και τις Adelaide). Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μιλά για ένα κόστος 300 εκ ευρώ, αρκετά υψηλό για τα δεδομένα των πλοίων, που μάλλον δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, αλλά μπορεί εύκολα να καλυφθεί από Έλληνες πλοιοκτήτες. Συνεπώς, ή το ΠΝ κοιτά κι άλλα πλοία, ή στο πακέτο των Adelaide περιλαμβάνεται και η HMAS Darwin (για ανταλλακτικά), και όλος ο εξοπλισμός και, γιατί όχι, και ο οπλισμός. Τότε, το κόστος των 300 εκ ευρώ θα δικαιολογούνταν με κάποιον τρόπο, αφού θα περιελάμβανε ως 64 Standard SM-2 BlockIII, καθώς και αριθμό 64 ESSM BlockI/II.

HMAS Melbourne (FFG 05) (U.S. Navy photo by Mineman 3rd Class Zachary S. Horvath/Released)

Τα πλοία έχουν πολλά κοινά σημεία με πλοία του ΠΝ (ESSM, Phalanx, LM2500, Nixie, OtoMelara, S-70 κλπ) ενώ η φιλοσοφία τους δεν είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με τα όσα γνωρίζει το ΠΝ. Το κόστος είναι σε επίπεδα που θα μπορούσε να καλυφθεί από κάποιους εφοπλιστές, και κάποιον έρανο. Τα άλλα προγράμματα του ΠΝ έχουν ήδη “βρει” (;) χρηματοδότηση, δηλαδή οι FTI/Bleh@rra θα χρηματοδοτηθούν από τις επιστροφές ομολόγων, οι τορπίλες και ο εκσυγχρονισμός από τον τακτικό προϋπολογισμό, τα MH-60 από το πρόγραμμα των Ρ-3. Άρα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ να μην ήταν κενού περιεχομένου.

Καθώς όπως πάλι έχει γράψει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το ΠΝ απέστειλε RFI για μεταχειρισμένα πλοία σε ΗΠΑ και Γαλλία. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η αμερικανική πρόταση να περιλαμβάνει και παραχώρηση αριθμού φρεγατών Oliver Hazard Perry από τα αποθέματα του USN, ίσως με επανατοποθέτηση του Mk13 και λοιπών συστημάτων. Θυμίζουμε πως οι αμερικανικές Perry έχουν μετατραπεί σε OPV με ξήλωμα του Mk13 και τοποθέτηση ενός πυροβόλου 25 mm Bushmaster. Δεν μπορούμε λοιπόν να αποκλείσουμε πως πίσω από το ενδιαφέρον για τις Adelaide να κρύβονται οι Αμερικανοί καθώς θα καρπωθούν μεγαλύτερο κέρδος από την πώληση των όπλων.

HMAS Darwin (FFG 04) στην Talisman Saber 2011, (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Andrew Ryan Smith/Released)

Πιθανή αγορά σε υπηρεσία των Adelaide σημαίνει πως το ΠΝ μπαίνει απότομα και επιτυχημένα στην δυνατότητα αεράμυνας περιοχής με πυραύλους Standard SM-2 BlockIIIA, με ότι σημαίνει αυτό για την ισορροπία δυνάμεων. Έπισης μπορεί πλέον να δρα πιο αυτόνομα στην Ανατολική Μεσόγειο μακρυά από την προστατευτική ομπρέλα της ΠΑ.

Αν τελικά ισχύει, και το ΠΝ προχωρήσει σε αγορά των Adelaide, τότε μιλάμε για μια άνευ προηγουμένου ενίσχυση της αντιαεροπορικής και ανθυποβρυχιακής ικανότητας του ΠΝ, σε μια κρίσιμη περίοδο. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει, είναι το γεγονός ότι η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει πως για τις Adelaide ενδιαφέρονται και οι Τούρκοι. Και θα ήταν ανόητοι αν δεν το έκαναν. Ποιος θα είναι ο πιο γρήγορος; Εμείς ή αυτοί;

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Μάριος
Μάριος
5 years ago

Αν ισχύει το ενδιαφέρον των Τούρκων, μήπως να βάλουμε μπρος τα λόμπι στην Αμερική να εμποδίσουν οποιαδήποτε έκδοση πιστοποιητικού τελικού χρήστη προς αυτούς;

Δεν μου φαίνεται και πολύ δύσκολο, δεδομένων των όσων χαριτωμένων συμβαίνουν σε συνεχή πλέον βάση.

Nikodimos Pavlidis
Editor
5 years ago
Reply to  Μάριος

To ενδιαφέρον των Τούρκων ισχύει, πλην όμως όταν είχαν κάνει αίτημα απορρίφθηκε. Κι οι συνθήκες και δεδομένα σήμερα δεν είναι καλύτερα από τότε, αλλά πιο χειρότερα ακόμα.

Μάριος
Μάριος
5 years ago

Καλημέρα,

Αυτό θυμάμαι και εγώ, και έχετε δίκαιο, οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ χειρότερες γι’αυτούς.

Ξέχασα επίσης να προσθέσω την παροικία στην Αυστραλία, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Γιώργος Τσαγκάρης παρακάτω.

Η οποία θα μπορούσε ίσως να πιέσει και για κάποια μικρή έκπτωση στην τελική τιμή ή κάποιου άλλου είδους διευκόλυνση.

Giorgos Tsagkaris
Giorgos Tsagkaris
5 years ago
Reply to  Μάριος

Αν καταφερουνοι Τουρκοι να ”μας τα παρουν” με τετοιο Ελληνικο λομπυ σε ΗΠΑ αλλα και Αυστραλια….

poko
poko
5 years ago

Αυτοι θα ειναι σιγουρα πιο γρηγοροι αν πραγματικα ενδιαφερονται για τα πλοια και εφοσων οι Αμερικανοι επιθυμουν να πανε σε αυτους.

babis
babis
5 years ago

Με τους Αυστραλούς;;;
Πιο γρήγορος θα είναι όποιος θέλουν οι Αμερικάνοι…

x-m
x-m
5 years ago

Πιο γρήγοροι; Αυτοί……

Βασίλης
Βασίλης
5 years ago

1. Σήκω ρε Τρύφωνα
2. Σήκω παιδάκι μου, γροθιά είναι, θα περάσει
3. Αμ σάλεψε λίγο ρε Τρύφωνα
4. Ρε λες να πέθανε αυτός..?.. όχι ζει
5. Αν μου’ρθες εδώ για ξάπλες Τρύφωνα, λάθος μέρος βρηκες
6. Σήκω ρε Τρύφωνα να δοξάσεις το χωριό
7. Σήκω Τρύφωνα γιατί σε λίγο θα το ξαπλώσουμε παρέα
8. Κουνιέται ο Τρύφωνας
9. Σηκώνεται ο Τρύφωνας

Αυτό ακριβώς μου θυμίζει η φάση..! Τον Τρύφωνα με τον Θανάση Βέγγο. Όπου Τρύφωνα βάλε Ελλάδα. Χρόνια και χρόνια κοιμάται τον ύπνο του δικαίου η Ελλάδα και τελευταία στιγμή κάτι κουνιέται στον ορίζοντα.
Απ’ το τίποτα, κάτι είναι και οι Adelaide.

Giorgos Tsagkaris
Giorgos Tsagkaris
5 years ago
Reply to  Βασίλης

Και καπου εκει ο Βεγγος (Ελληνοαμερικανικοαυστραλεζικο λομπυ) βαζει τρικλοποδια στο λεβεντη τον αλλο…
1,2,3,4,5 και 5 ΔΕΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! νικητης ο Τρυφωνας………

Βασίλης
Βασίλης
5 years ago

Χαχαχαχαχα.., και μετά πλακώνει το κοινό (Τούρκοι, Ρώσοι κλπ) και γίνεται της κακομοίρας…

Νέστορας
Νέστορας
5 years ago

Τα 2 τελευταία πλοία είναι αρκετά νεώτερα σαν τελική κατασκευή, αλλά “made in Australia” αντί για “made in USA” και μου κάνει εντύπωση ο ασυνήθιστα μεγάλος χρόνος κατασκευής τους. 3 χρόνια ναυπήγηση? Μπράβο!
Επίσης φαίνεται πως υπήρξαν προβλήματα τόσο για την παραλαβή τους σε υπηρεσία, όσο και στο κόστος της αναβάθμισής τους. Σαν φορέας όμως πολύ σημαντικών οπλικών συστημάτων δείχνουν καλές λύσεις για 10-15 χρόνια υπηρεσίας.
Και όταν δεν υπάρχει χρήμα ζεστό, δεν είναι για να ψειρίζεις πολύ τις επιλογές σου με τόσο πιεστικά προβλήματα!

Τazos
Τazos
5 years ago

Μια χαρά ειναι τα πλοία, αλλά και αυτοί οι Αυστραλοι χάθηκε να βάλουν και ενα 3D ραντάρ να τα πάρουμε πιο ολοκληρωμένα….
Για πλοία AAW δεν είμαι και κάτι σπουδαίο, με τα ραντάρ που έχουν, μαξιμουμ να μπορουν να καθοδηγήσουν 2 πυραύλους, σε μία επίθεση κορεσμού λίγα πράγματα θα μπορούσαν να κάνουν. Αλλά σε σχέση με τις 3 αρχαίες S σίγουρα θα είναι αναβάθμιση, και με ηλεκτρονικά που δουλεύουν και μπορούν να υποστηριχτούν.

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Τazos

Στο κομμάτι AAW είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην περιοχή μαζί και στο ΠΝ, βεβαία για τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα δεν είναι και κάτι συγκλονιστικό.
Αλλά αν με 300εκ. τσιμπάμε και 64 SM-2IIIA μαζί με τους ESSM και ανταλλακτικά, δεν το λες και κακό deal
Όπως αναφέρω και πιο κάτω θα προτιμούσα με αυτά τα χρήματα έναν καλύτερο εκσυγχρονισμό των MEKO και νέες τορπίλες.

shadow man®
shadow man®
5 years ago
Reply to  Τazos

οι αριθμοί που αναφέρεις ειναι όντως σωστοί?

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago
Reply to  Τazos

Στην τελική τα περνάς και έναν 3D Ηρακλή.

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Τazos

Σε ότι αφορά το νέο ραντάρ η ιδανικότερη λύση θα ηταν raytheon easr rotating radar:
https://www.raytheon.com/capabilities/products/easr

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
5 years ago
Reply to  Τazos

Οποιος καιγεται για 3d radar το βαζει και μονος του. Στην Ελλαδα δεν μας ενδιαφερει κατι τετοιο οπως φαινεται και απο τις MEKO , S , τωρα με τις adelaide θα θελαμε αλλοι να το ειχαν πληρωσει ΚΑΙ αυτο .
Για πλοία AAW ΕΙΝΑΙ κατι σπουδαιο για τα δικα μας δεδομενα και για το δικο μας ΠΝ. Σε επιθεση κορεσμου μπορουν να κανουν ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ απο τα υπαρχοντα πλοια και στις 2 μεριες του Αιγαιου. Να μην ξεχναμε πως οι ESSM BLOCK II εχουν ενεργο αισθητηρα radar και οι SM-2 χρειαζονται καθοδηγηση οχι σε ολη την διαρκεια της πτησης τους.
Γενικα στην Ελλαδα το σεναριο που εχουμε στο μυαλο μας ειναι 2 μοιρες f-16 της THK εναντιον μιας FREMM/ADELAIDE/LAFAYETE. Το ιδιο σεναριο ειχαμε και για τις FREMM/BELHARA , που βεβαια κριθηκαν ΠΑΛΙ ακαταλληλες για τις υψηλοτατες απαιτησεις μας καθως ειχαν τους αισθητηρες αλλα δεν ειχαν την αναχορηγια με μολις? 16-32 κελια , οποτε παλι διαβαζαμε οτι ειναι αχρηστες σε επιθεσεις κορεσμου.

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  ΓΑΤΑ

Καθαρά πλοία AAW δεν είναι οι Adelaide, απλά έχουν κάποιες ικανότητες AAW, που στην περιοχή τις έχει κανείς, ούτε φυσικά και το ΠΝ.
Αν υποθετικα στις fremm μπορούσε να τοποθετηθεί CAMM-ER σε quad pack θα είχαν ανώτερες δυνατοτητες AAW

dimitrisx
dimitrisx
5 years ago

Θα πρέπει να κινητοποιηθεί και η εκεί ομογένεια, με τους πολιτικούς που έχει εκλέξει. Έχουμε δει πόσο δυνατή είναι ομογενείς στο να επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική της Αυστραλίας, για παράδειγμα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  dimitrisx

Σε τι πράγμα μπορεί να μας βοηθήσει στην προκειμένη περίπτωση ένας ομογενής που έχει κρεπερί, άλλος που έχει ταβέρνα και άλλος που έχει ταξί ?

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
5 years ago

Aυτοι (οι ταξιτζηδες και οι ταβερνιαρηδες) ειναι εκατ. ψηφοφοροι.Γονοι αυτων ειναι και δημαρχοι,βουλευτες,μεγαλοεπιχειρηματιες……

Nikolas
Nikolas
5 years ago

Ο Ερντογάν έχει μιλήσει στους ψηφοφόρους του για τεράστια εγχώρια ναυπηγικά προγράμματα πολλά από αυτά εν εξελίξει.
Θεωρείτε ότι δε θα ήταν πλήγμα στο κύρος και την αξιοπιστία του η αγορά μεταχειρισμένων πλοίων 30ετίας την δεδομένη στιγμή;
Σα να τους ακούω τους αντιπάλους του, και όχι μόνο, να μιλάνε για σαπάκια.
Συμπερασματικά κατά τη γνώμη μου, δε θα τα πάρουν για πολιτικούς λόγους.

bc59
bc59
5 years ago
Reply to  Nikolas

Οταν σου πουλάνε κάτι, πάντα σου βάζουν δίπλα και το αντίπαλο δέος για να τρέξεις να αγοράσεις. Σαν να αγοράζεις εισιτήρια στο ιντερνετ και σου λένε ότι μένουν 3 θέσεις άδειες. Οι 3 θέσεις στην πραγματικότητα είναι 30 και οι Τούρκοι ούτε καν έχουν ασχοληθεί με τα σαπάκια της Αυστραλίας.

Αποστολης
Αποστολης
5 years ago
Reply to  Nikolas

Βλέπω ότι έχετε σίγουρη την προμήθεια των fti από την επιστροφή των ομολόγων αλλά αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Οι Γερμανοί είναι αντίθετοι και χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους δεν κινείται τίποτα στην ελληνική οικονομία. Μακάρι να έχω λάθος και να γίνει η παραγγελία. Μέχρι τότε είναι μονόδρομος η λύση των μεταχειρισμένα σκαφών.

Stave
Stave
5 years ago
Reply to  Nikolas

O Erdogan kai oi tourki tou deixnoun mono kai mono endiaferon, gia na feroun tous Australous se diskoli 8esi! Den ta xreiazonte autoi kai auto prepi na tous poume tous Australous, pos to kanopun mono kai mono gia na anewasoun tin timi ton adelaide oste na tis akriwoplirosoume, kai peran apo auto, 8a “deiksi pali i kakia disi pos den ektimai kai den boi8ai tin tourkia”, alla uposirizoun “i kseni” panta tous ellines “romaius”!

Ante na tis paroume dioti aschima ta pragmata gia emas.
Kai na paroun ena ma8ima i kurioi sta upourgia, na doune kai na ma8oune, pos den afinis ta opla sou na “paliosoun”!
Kalitera na exis ligotero oplismo alla upersichronismeno, para na kratas psila ta noumera! Bebaia enantion ex8ro pou exei ta 10plasia strato, prepi na kratisis kapoioa ari8mitiki posotita alla “ena oplo” kani tin diafora, sindemeno me to “ena systima”, 8a ferei 8etika apotelesmata! Auto prepi na einai to dogma tou ES!

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago

Για τους Πολωνούς, ακούγονταν ποσά πέριξ των 460 εκ. Τώρα, μας φαίνονται πολλά τα 300; Εν πάσι περιπτώσει, ας δούμε και τι θα περιλαμβάνεται σε αυτή τη τιμή. Με όλο τον εξοπλισμό υποστήριξης, όπλα και ανταλλακτικά(ίσως και τη τρίτη της παρέας για τον ίδιο λόγο), τα 300 ακούγονται όνειρο… Αρκεί να μη χαλάσει το πράγμα λόγω SM-2 ή λόγο Τουρκίας(όπου ας μη κρυβόμαστε, το ελέγχουν 100% οι Η.Π.Α μέσω των αδειών τους). Αν κάτσει αυτή η αγορά πάντως, ανοίγει ο δρόμος για ANZAC μελλοντικά…

STR
STR
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Αν τις πάρουμε θα πρέπει να περιλαμβάνονται κ τα όπλα.Να φορτωθούμε πλοία χωρίς τα όπλα τους,πάλι πεταμένα λεφτά.Αοπλες δεν θα κάνουν καμία διαφορά στο Αιγαίο….

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  STR

Στο ποσό που ακούγεται, ναι. Εκτός και αν δοθούν για ένα πραγματικά χαμηλό ποσό(πχ 100 εκ) και αποκτηθούν SM-2 ως EDA από τα αμερικανά(block I/II , όσοι τους έχουν μείνει).

STR
STR
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Φίλε μου δεν τους εμπιστεύομαι….τους δικούς μας…Να τα πάρουν πακέτο αλλιώς να μην πάρουν τπτ…Γιατί αλλιώς σε 5 χρόνια πάλι εδώ θα είμαστε κ θα συζητάμε για τις αοπλες Adelaide,κ θα ψάχνουμε λεφτά με εράνους να αγοράσουμε πυραύλους..Η ιστορία αυτό έχει δείξει…

Stave
Stave
5 years ago
Reply to  STR

Fisikotata! Ti na na kanoume xoris ta systimata kai ton oplismo pou exoun???
MONO me plires dia8esimotita oplon kai sistimaton, to na arxisoun na ksilonoun…mono ean den teriazei kati oi na antikatasta8i me tati neotero, moderno kai oxi kapoio palio pou exoume se palia ploia oi stis apo8ikes!

Stmts
Stmts
5 years ago

Πιο πιθανο να μαζευτουν χρηματα απο τον απλο κοσμακι ή τους ομογενεις παρα απο τον εφολιστικο κοσμο.Οπως και να χει τα πλοια ειναι αξιολογα θα ειναι ενα βημα προς τα μπρος.Οι αυστραλοι φημιζονται για την ΑΑ ποιοτητα των οπλικων τους συστηματων.

After
After
5 years ago

Οι εφοπλιστές πρέπει να δώσουν 1.5 δις για νέο μαχητικό και όχι 300 εκ για φρεγάτες και μετά να λένε “δώσαμε δώσαμε”.
Το διακύβευμα είναι να χαθούν νησιά, ποίος ο λόγος να βγει το ΠΝ στην ανοιχτή θάλασσα; Για τα κοιτάσματα φαντάσματα;

Αν οι Τούρκοι θέλουν να πάρουν 25 χρονών πλοία για την ΑΟΖ τους δίπλα στο Καστελόριζο ας τα πάρουν. Άλλωστε αυτό θα πρέπει να θέλουμε, οι Τούρκοι να παίζουν με τα καραβάκια τους εκεί πέρα και οι Έλληνες στο Αιγαίο ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τσακωμούς.

Αν είναι 300 εκ max για δυο πλοία με τα πυρομαχικά κομμάτια να γίνει αλλά η κίνηση με προοπτική για τη χώρα είναι το νέο μαχητικό.

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  After

Σε όλα όσα γράφετε διαφωνώ γαι πολλούς λόγους.

1,5 δις είνια πολλά χρήματα και το θεωρώ αδύνατο να συγκεντρωθούν από τους εφοπλιστές για να δωθούν δώρο στην κυβέρνηση που σκορπά δεξιά και αριστερά το πλεόνασμα.

Τα συγκεκριμένα πλοία είναι καλύτερα εξοπλισμένα από ότι κινείται στο Αιγαίο ή θα κινέιται την επόμενη δεκαετία (32 ESSM+32 SM2 απλά κάνουν παπάδες!)

Η Ελλάδα έχει συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο Ελληνική/Κυπριακή ΑΟΖ και δεν ενδιαφέρεται μόνο για το Αιγαίο. Αν δεν την προστατέψουμε εμείς μην περιμένετε να το κάνει κανείς άλλος…

Μην μπερδέυετε την ΠΑ με το ΠΝ, χρειάζονται και τα δύο!

Κάποιες ιδέες για αντιαεροπορικά και επάκτιες συστοιχίες που κλειδώνουν ολόκληρες περιοχές, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Έχουν νόημα μόνο σε πολεμικές επιχειρήσεις και δρώντας επικουρικά σε ΠΑ/ΠΝ. Η παρουσία αεροσκαφών στον αέρα και πλοίων στη θάλασσα, είναι εκ των ουκ άνευ γαι την προβολή της ισχύως και εδράιωση κυριαρχίας.

Μην ξεχνάτε ότι η ΑΟΖ είναι δική μας εφόσον την ανακυρήξουμε, όπως και τα 12 μίλια. Αν δεν ασκήσουμε τα δικαιώματά μας, απλά δεν έχουν νομική ισχύ. Όταν τα ανακυρήξουμε, θα πρέπει να μπορούμε και να τα προστατεύουμε!

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Κωνσταντινος Κλαδιανος
5 years ago
Reply to  Thras

”Κάποιες ιδέες για αντιαεροπορικά και επάκτιες συστοιχίες που κλειδώνουν ολόκληρες περιοχές, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Έχουν νόημα μόνο σε πολεμικές επιχειρήσεις και δρώντας επικουρικά σε ΠΑ/ΠΝ. Η παρουσία αεροσκαφών στον αέρα και πλοίων στη θάλασσα, είναι εκ των ουκ άνευ γαι την προβολή της ισχύως και εδράιωση κυριαρχίας.”

Πολλά εύγε από ένα στέλεχος του ΠΝ αγαπητέ, αρκετά με τις ”απόψεις” του καναπέ.

CK
CK
5 years ago

Ονειροβατούμε γενικώς.
Με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση δεν μπορούμε να ανανεώσουμε τον στόλο μεγάλων στόχvn επιφανειας. Η ΔΕΗ και οι τράπεζες είναι στα όρια χρεοκοπίας η ανάπτυξη στο 1 %η χωρα δεμένη σε καθεστώς “στασιμοχρεοκοπιας” και ονειροβατούμε για πλοία του 1 billion
Ας μείνουν με τα εκσυχρονισμένα p3 τα ‘στελέχη”‘ χωρίς σύχρονες τορπίλες και μη εksυχρονιsνες meko
Μιλάμε για φοβερα στελέχη
Τα 3/4 του του ΥΠΑΊΤΙΑ πάνε σε μισθούς και συντάξεις στελεχών
Πλοία μονάδες σχηματισμοί διατηρούνται μονο για τις θεσούλες και καρεκλουλες των στελέχη
Αλλα η πρaγματικοτητα θα μας προσγειώσε

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Κωνσταντινος Κλαδιανος
5 years ago
Reply to  CK

Εκτος τοπου και χρονου αγαπητε εισθε, διχως γνωσεις και με ηττοπαθεια.

CK
CK
5 years ago
Reply to  CK

Ενώ τα τιμημένα στελέχη με γνώσεις και χωρίς ηττοπάθεια δέχτηκαν να “εξυχρονιστουν τα P3 και να μείνουν με SUT τορπίλες του 70 και με MEKOμε ηλεκτρονικά του 80!!!!!

Αλλα η καρεκλα και το δημοσιουπαλλικο βόλεμα είναι γλυκα
Εάν γίνει κάτι θα τρέχουν με τα P3 να καθαρίσουν
(που ντα ???)
ΞΕΦΤΙΛΙΛΙΚΙΑ

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  CK

Έχεις μπερδέψει τα σύκα με τη σκάφη!

Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ έμεινε μισός και έτσι έφτασε τα 3/4 να αφορούν μισθούς και συντάξεις. Όταν ήταν στο 4% του ΑΕΠ, το αντίστοιχο κονδύλι ήταν πχ το 30%.

Η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική συγκυρία (θα μπορούσε να είχε τελειώσει σε 2-3 χρόνια, όμως καταφέραμε και τη φτάσαμε 8 έτη) αλλά αυτή δεν θα συνεχιστεί για πάντα. Ακόμα και τώρα που διανύουμε την 8η χρονιά περικοπών βρίσκονται χρήματα για προσλήψεις (2 δις άνοδος του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου την τελευταία τριετία) και επιδόματα.

Εννοώ ότι τελικά όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων και πολιτικών αποφάσεων ή … λεφτά υπάχουν, αλλά για όσα θέλουμε!

Ευτυχία
Ευτυχία
5 years ago
Reply to  After

Από που κι ως που “πρέπει” να δώσουν; Μας χρωστάνε κάτι;

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago

καλη επιλογη για σχεδον 20 χρονακια καλυπτεις μεγαλο κενο ας μην μιζεριαζουμε κ ας γινει,ενδιαφερων θα ηταν κ oi santa maria class οπως κ οι αμερικανικες.

chikichiki
chikichiki
5 years ago

Μερικές ερωτήσεις/παρατηρήσεις από έναν σχετικό-άσχετο, για όσους γνωρίζουν:

-Η ποσότητα των 32 SM-2 φαίνεται ικανοποιητική, ο Mk13 όμως αν δε κάνω λάθος μπορεί να βάλλει μόνο 1 φορά/7-10secs. Αυτό δεν είναι αρνητικό για ένα πλοίο που υποτίθεται πως πρέπει να αντιμετωπίσει επιθέσεις κορεσμού, συχνά ξαφνικής φύσης;

-Πόσους πυραύλους δύναται να καθοδηγεί ταυτόχρονα εναντίον εναέριων στόχων;

-Υφίστανται περιορισμοί εμπλοκής υπό συγκεκριμένες γωνίες λόγω της θέσης των Mk13/41 σε σχέση με την υπερκατασκευή;

-Στο πλαίσιο αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού, το 1x Phalanx δεν είναι ανεπαρκές;

-Η αποδέσμευση προς την Τουρκία τη δεδομένη περίοδο φαίνεται χλωμή, προς εμάς όμως είναι ελεύθερο το πεδίο;

-Τυχόν απόκτηση και αμερικανικών Perry δε θα έχει κάποια προβλήματα παλαιότητας/ομοιοτυπίας σε σχέση με τις Adelaide;

-Η χρήση του SM-2 στον αντιπλοϊκό ρόλο είναι ρεαλιστική πιθανότητα ή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα; Μπορεί να έχει πολύ μικρότερη (και μη βελτιστοποιημένη) κεφαλή από τον RGM-84, αλλά έχει και πάνω από 3 φορές την ταχύτητα…

-Τα πλοία είναι της long-hull ή της short-hull έκδοσης; Θα φέρουν 1 ή 2 Seahawk;

Σαν σκάφη ενδιάμεσης λύσης πάντως γενικά φαίνονται ελκυστικά, ως ηγετικά στοιχεία SAGs στην Αν. Μεσόγειο. Αν τα κόστη λόγω ηλικίας δεν αποδειχθούν δυσβάστακτα, νομίζω πως ως μέρη ευρύτερων σχηματισμών μπορούν να σταθούν επάξια (αν όχι άνετα) απέναντι σε ΤΠΑ και ΤΠΝ. Fingers crossed ότι δε θα βρεθεί κάτι να μας το στραβώσει κι αυτό!

Και μια ακόμη απορία, αφού τόσο καιρό (δεκαετίες) επιθυμούσαμε σκάφη αεράμυνας περιοχής, γιατί δεν προσανατολιστήκαμε προς αντίστοιχα (ή ακόμη και τα ίδια) σχέδια;

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  chikichiki

Με συμπλήρωση από 2-3 αμερικάνικες Perry, θα είμαστε ok γαι ενδιάμεση λύση, μέχρι να αποδώσει το όποιο ναυπηγικό πρόγραμμα αποφασιστεί.

Θωμάς
Θωμάς
5 years ago
Reply to  Thras

Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε ένα ψευτοεκσυγχρονισμό στις Meko θα αντέξουμε αγορές νέων πλοίων;

Δεν λέω ότι δεν χρειάζονται τα πλοία αλλά ακόμα και τα ποσά που αναφέρονται στο άρθρο (που θα είναι πιο μεγάλα στο τέλος) είναι εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
5 years ago
Reply to  chikichiki

-Ξαφνικες επιθεσεις κορεσμου αφορουν μικροτερες αποστασεις και εμπλεκονται απο essm/phalanx/strales. Ο sm-2 εχει θεωρητικη εμβελεια 165χλμ
– 2 ταυτοχρονα για στοχους στον αερα και 2 στοχους για επιφανεια. Το πλεονεκτημα των SM-2 ειναι πως μπορουν να κατευθυνονται στον στοχο μονοι τους και να χρησιμοποιουν την καθοδηγηση του πλοιου μονο στην τερματικη φαση εμπλοκης του στοχου. Οι essm block 2 εχουν ενεργο ερευνητη ρανταρ x-band και τερματικα δεν χρειαζονται καθοδηγηση απο το πλοιο.
– ΝΑΙ Υφίστανται περιορισμοί εμπλοκής υπό συγκεκριμένες γωνίες λόγω της θέσης των Mk13 μπροστα , υπαρχει νεκρη ζωνη 90 περιπου μοιρων για συγκεκριμενους χαμηλα ιπταμενους στοχους προς τα πισω , προκειμενου να μην χτυπηθει η υπερκατασκευη του πλοιου. Το προβλημα εχει ηδη ξεπεραστει μεσω τεχνικης στο fire control system του πλοιου προκειμενου να κανει μικρη μανουβρα ο πυραυλος , με καποια -μικρα- μειονεκτηματα βεβαια που δεν ειναι του παροντος. Η τεχνικη λεγεται curved-fire technique .
-Ο essm και το strales επισης βοηθουν το phalanx σε τετοιου ειδους απειλες , μετα υπαρχουν και τα soft-kill αντιμετρα , κατι στο οποιο ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ εδω μεσα δινουν σημασια ενω εχουν εξελιχθει παρα παρα πολυ , ισως ενα αφιερωμα απο την ΠΤΗΣΗ να βοηθουσε.
-Θεωρητικα για εμας ελευθερο το πεδιο , ναι καποια μικρα θεματα ομοιοτυπιας θα υπαρχουν αλλα στο χερι μας ειναι να τα εξαλειψουμε οσο γινεται.
-Η χρηση του sm-2 ναι ειναι ρεαλιστικη και ακριβη λυση για στοχους επιφανειας , μπορει να γινει .
-Ειναι long
-H ηλικια τους ειναι μικροτερη των S που θα αντικαταστησουν. (Εαν αντικαταστησουν??)
-Γιατι δεν εχουμε κανενα σοβαρο και δομημενο σχεδιο για πλοια αεραμυνας περιοχης η αντικαταστασης των πλοιων επιφανειας μας.

STRATOS
STRATOS
5 years ago
Reply to  chikichiki

προς chikichiki

Μερικές γρήγορες απαντήσεις στα ερωτήματα του φίλου:

Το 1 CIWS Phalanx είναι πολύ ικανοποιητικό καθώς η αναχορηγία των πυρομαχικών του επιτρέπει την αντιμετώπιση μέχρι και 8 βλημάτων εναντίων πλοίων (όσο είναι ο φόρτος μιας φρεγάτας)!!

Αν γίνει ταυτόχρονη επίθεση κορεσμού από διαφορετικές κατευθύνσεις? έχεις δίκιο ότι δημιουργείται πρόβλημα.

¨Όμως αυτά τα σκάφη είναι πανίσχυρα καθώς μπορούν να αναχαιτίσουν αντιπλοικά βλήματα με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους SM2 και ESSM..
Μην ξεχνάς την παλιά άσκηση που είχε κάνει το Ελληνικό ΠΝ με την κατάρριψη αντιπλοικού πυραύλου MM38 Exoset που εκτελούσε πτήση Sea-skimming!! από φρεγάτα S και πύραυλο Sea Sparrow!!!……Σε μία επίσκεψη (σε γιορτή) που είχα κάνει σε φρεγάτα του ΠΝ, οι αξιωματικοί μου είχαν αναφέρει ότι το μόνο που θέλουμε είναι να εντοπίσουμε εγκαίρως (από τους αισθητήρες του πλοίου) τον πύραυλο-απειλή και την κατεύθυνση του…

https://www.youtube.com/watch?v=7IFi-O_WKvo

Επιπλέων μέχρι και το πυροβόλο των 76mm (με την ταχυβολία που έχει) χρησιμοποιείται για αντιπυραυλική προστασία σε συνδυασμό με πυρομαχικά με πυροσωλήνα προσέγγισης.

Φυσικά υπάρχουν πάντα οι παρεμβολής και τα συστήματα ηλεκτρονικών αντιμέτρων και παραπλάνησης..

Γενικά είναι πολύ δύσκολο να βυθιστεί 1 φρεγάτα με τέτοιο εξοπλισμό και ακόμη ποιο δύσκολο όταν αυτή αποτελεί κομμάτι ομάδας μάχης από 2-3 σκάφη..

Για το πόσους απειλές – εναέριους στόχους μπορεί να αντιμετωπίσει το σύστημα ελέγχου πυρός των Adelaide (ταυτόχρονα) καλύτερα να απαντήσουν οι ποιο ειδικοί.

Οι SM-2 απότι ξέρω μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίων πλοίων με καταστρεπτικά αποτελέσματα καθώς όπως αναφέρεις είναι υπερηχητικοί και δύσκολα αντιμετωπίσιμοι..

chikichiki
chikichiki
5 years ago
Reply to  chikichiki

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις, ήσασταν κατατοπιστικότατοι!

Chris
Chris
5 years ago

Αρκεί να μην είναι διαρροή τύπου Φρεμ.

MisCo
MisCo
5 years ago

εχουμε γινει παλαιοπωλειον πλεον…. Προσπαθουνε να σωσουμε την παρτιδα με τις 40χρονες S, με 30χρονες Αδελαιδες…

Ασχημα πράγματα. Θα προτιμουσα να πιεζαμε την βρετανια να αποδεσμευσει μερικες type-23 τώρα…

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
5 years ago
Reply to  MisCo

Ναι επειδη οι type 23
1. Ειναι τοσο πιο συγχρονες . Συγκεκριμενα οι Argyll,Lancaster μπηκαν σε υπηρεσια το ,1991,1992 ενω οι adelaide το 1992,1993
2.Οι type 23 φερουν τοσο γνωστα συστηματα στο ΠΝ , βλεπε sea wolf , CAMM, radar 991/996/997 , τορπιλες sting ray , 4.5 inch mark 8 κανονι , GWS.26 VLS canisters κλπ κλπ
3.Εννοειται πως εαν πιεσουμε εμεις τους Αγγλους θα δωσουν type 23 ,ειδικα αμεσως μετα το Life Extension (LIFEX) Upkeep με συστηματα sea ceptor / artisan 997 . Και σε καλη τιμη . Εξαλλου ειναι τοσο φιλοι μας αλλα και υποχωρητικοι οπως εχουν αποδειξει!
4. Εαν ειμαστε τοσο τυχεροι και μας παραχωρησουν την πρωτη αναβαθμισμενη HMS Argyll με CAMM , η αεραμυνα περιοχης 25-30 χιλιομετρων ειναι στο τσεπακι μας !

Naval Analyses
5 years ago
Reply to  ΓΑΤΑ

Σκίζεις!

Giannis
Giannis
5 years ago

Agapiti ptisi. .mexri posous stoxous borei na emblexei tautogxrona i klasi adelaide?

antonios
antonios
5 years ago

Εαν ισχύει αυτό με τις Αυστραλέζικες φρεγάτες τότε η ομογεννεια θα κινητοποιηθεί άμεσα. Έχει μεγαλύτερη επιρροή από την τουρκική παρά το “έρωτα” με την Τουρκία την τελευταία δεκαετία. Το πρόβλημα εστιάζεται στην άμεση χρηματοδότηση. Είναι διαφορετικό να μαζεύεις λεφτό σε έρανο (που μπορεί να πάρει και ένα χρόνο) και διαφορετικό να τα “σκάσεις” αμέσως, Ακόμα και όμως εάν “βοηθήσουν” οι Αμερικάνοι να τις πάρουμε η “ναυαρχίδα” δεν αναφέρεται σε αυτά τα πλοία. Οι Αυστραλέζικες φρεγάτες και “η ναυαρχίδα” είναι το “δώρο” ΕΑΝ ναυπηγήσουμε τις LCS στα αμερικάνικα πλέον ναυπηγεία στην Ελλάδα. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν οτι εάν το ΠΝ ναυπηγήσει μια έκδοση τους τότε θα μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερες πωλήσεις σε άλλες αγορές. Έτσι ΠΡΙΝ διαλέξουν την μελλοντική φρεγάτα [ https://en.wikipedia.org/wiki/FFG(X) ] ,τους θέλουν να βγάλουν από τα αποτυχημένα πλοία τους όσο γίνεται ποιο πολλά λεφτά!

Spirit
Spirit
5 years ago

Καταρχήν θετικό ότι τουλάχιστον κάτι κινείται και το κράξιμο που πέφτει, φτάνει τουλάχιστον σε κάποια αυτιά.
Η τιμή αυτή έχει ακουστεί και παλαιότερα, συνεπώς δεν ξέρω κατά πόσο έχει βάση όλο αυτό, η απλά το πέταξε ο συντάκτης γιατί το βρήκε μπροστά του. Τα 300εκ. λοιπόν δεν ειναι λίγα για αυτά τα πλοία, εκτός και αν παραχωρείται οπλισμός πακέτο, μαζί με στόκ ανταλακτικών κλπ.
Τα θετικά σε αυτή την περίπτωση ξεπερνούν τα όποια αρνητικά φέρνει η επιλογή με πρωτεύον το CMS των πλοίων.
Συμπέρασμα πάντως ότι αν όλα αυτά ισχύουν οι Belharra ειναι το μεγαλύτερο παπατζιλίκι που παίχθηκε ever, γιατί από την μία ψάχνουμε 300εκ. και από την άλλη πάμε για πλοίο ενα δισεκατομμυρίου…
Τώρα μεταξύ μας τα 300εκ. θα προτιμούσα να πήγαινε σε ένα πλήρη φόρτο νέων τορπιλών και ένα EMZ στις ΜΕΚΟ με Mk.41 και 32 ESSM block.2 και από εκεί και πέρα αν υπάρχουν χρήματα πάμε και στις Adelaide.

CK
CK
5 years ago

Γράφετε:

#Τότε, το κόστος των 300 εκ ευρώ θα δικαιολογούνταν με κάποιον τρόπο, αφού θα περιελάμβανε ως 64 Standard SM-2 BlockIII, καθώς και αριθμό 64 ESSM BlockI/II#

το κόστος ενός SM2> 3 mill $ ενώ
το κόστος ενός ESSM > 1 mil $
οποτε μάλλον δύσκολο στη τιμή αυτή να περιλαμβάνονται και τα βλήματα τουλάχιστον στους αριθμούς που αναφέρεται too good to be true

Οι Αυστραλοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα βλήματα αυτά σε αλλα πλοία τους. Προϋπόθεση πως οι συγκεκριμένοι SM2 είναι συμβατοί με VLS

Τα πλοία αυτά μπορούν να ενισχύσουν άμεσα το πολεμικό ναυτικό αντικαθιστώντας τις μη “εξυχρονισμενες”
Κατά τη γνώμη μου προτεραιότητα στα κονδύλια πρέπει να δοθεί για τον εκσυχρονισμό των MEKO παρα στην απόκτηση μεταχεισμένων νέου τύπου σε 2 μονο μονάδες με διαφορετικά συστήματα και χωρίς δυνατότητα αύξησης των αριθμών τους
In any case it could be worst (…Lafayette)

ritis75
ritis75
5 years ago

Όπως είναι τα πλοία αυτά πόσους εναέριους στόχους με πυραύλους μπορούν να εμπλέξουν;

Ilker
Ilker
5 years ago

Why would Turkey be interested in those old ships? Turkey has it’s own shipbuilding program which is capable of making frigates,corvettes and submarines.

George
George
5 years ago
Reply to  Ilker

Correct! makes no sense but then again it may be a valid stop gap solution in a similar fashion to Leo-2A4 of the TLF

Ilker
Ilker
5 years ago
Reply to  George

Turkey does not have any gap in it’s program.The first I class frigate is being built and the other 3 of them will start soon at the same time in 3 different shipyards.Besides in recent years the aim of Turkish Naval Forces is to increase quality of its ships , not quantity.So such a move will be illogical.Probably Australians want you to think that there is a competition for these ships in order to increase money.

chikichiki
chikichiki
5 years ago
Reply to  Ilker

For the same reasons we are, it’s a temporary measure. In any case you’d better keep your kebab-eating paws away from these beautiful ladies!

Jerry
Jerry
5 years ago
Reply to  chikichiki

kebab-eating paws

Κλαίω από τα γέλια!!!!

Douze points!

agnostosependytis
agnostosependytis
5 years ago

Να τα πάρουμε όλα! Και Adelaide, και Λαφαγιέτ και Μπελάρα και Α.Β.

Και εκεί που ονειρευόμαστε ναυτικό που θα έχει μονάδες υπεράριθμες, θα ξυπνήσουμε από το όνειρο και θα πιάσουμε την συζήτηση πότε θα είναι έτοιμη η επόμενη Ρουσέν, και αν ξεκινάει ο 20ος διαγωνισμός για τορπίλες υποβρυχίων αφού οι 19 προηγούμενοι βγήκαν άγονοι.

Δεν είναι άσχημα πλοία αυτά, έχουν κοινά με τις ΜΕΚΟ, οπότε θα είμασταν σε ονειρικη κατάσταση αν παίρναμε αυτά και ο μισός στόλος ήταν ΜΕΚΟ type και μετά παίρναμε Μπλάρα και Λαφαγιέτ οπότε ο άλλος μισός θα γινόταν Μπελάρα type (όπου Aadelaide και Λαφαγιέτ να περνούσαν και μίνι αναβάθμιση που θα αύξανε τον βαθμό ομοιότητας με τα άλλα)

Γιώργος9876
Γιώργος9876
5 years ago

Αν είναι να βοηθήσουν οι εφοπλιστές και ο απλός λαός, γιατί δε βάζουμε αυτά ή κάποια από τα χρήματα να φτιάξουμε κάτι δικό μας, ένα εθνικό πλοίο, ένα εθνικό όπλο; Αυτό πιο εύκολα θα βρεί στήριξη από όλλους μας και θα είμαστε περίφανοι γι’αυτό το κατόρθωμα μας. Χρειαζόμασταν από προχτές άλλα πλοία, με τις Adelaide σε 10 χρόνια θα λέμε όμως πάλι τα ίδια και πάλι θα παρακαλάμε γάλλους, αμερικανούς και γερμανούς για βοήθεια. Βοήθεια δε θα βρούμε γιατί οι δυνατοί είναι με τα λεφτά. Θα κοιτάμε για σαράβαλα, ενώ στην απέναντι όχθη θα χτήζουν 2ο και 3ο αεροπλανοφόρο.

antonios
antonios
5 years ago

Οι αμερικανοι “σκέφτονται” μια συνεργασία με ελληνικό σχέδιο -διότι οι LCS δεν είναι φρεγάτες παρά την νέα έκδοση των 125, και αποζητούν ενναλακτικο σχέδιο που θα εχουν τα “δικαιώματα του- ΜΟΝΟ και εφόσον ΑΝ αγοράσουν ΚΑΙ τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ΚΑΙ τα ναυπηγεία Ελευσίνας που έχουν δυνατότητα ναυπήγησης μεγάλων πλοίων. 2 προβληματάκια ΟΜΩΣ. Με την σκανδαλώδη τότε πώληση – από τον Βενιζέλο- των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dabi Marine που ουσιαστικά του τα δωρίσαμε , μόνο και μόνο για να τα βγάλει εκτός συναγωνισμού, πρέπει να λήξει η δικαστική διαμάχη με τον εν λόγω ιδιοκτήτη και να επανερθουν οι μετοχές του στο ελληνικό δημόσιο ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να καταβάλει 500 εκ Ευρω πρόστιμο που εκρεμει όταν επιδοτούνταν τα ναυπηγεία σαν ΔΕΚΟ. 2ον Η ΕΕ δεν επιτρέπει “μονοπωλεια” και δεν θα αφήσει όλα τα ναυπηγεία της Ελλάδας σε έναν ιδιοκτήτη. Με τους πολιτικούς που ΟΛΟΙ ΜΑΣ ψηφίζαμε τόσα χρόνια καλά να πάθουμε.

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago

…..οχι εμείς θα είμαστε πιο γρήγοροι μολις ολοκληρωθεί ο έρανος θα αρπάξουμε την ευκαιρία!!!
Αν οι αμερικανοί θέλουν και μας επιτρέπουν να ανακηρύξουμε ΑΟΖ να μας δώσουν τορπίλες και δυο ΑΒ εδώ και τώρα…..

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
5 years ago

Μου θύμισε το “Ή αυτοί ή εμείς” του Τσίπρα! Θα κινηθεί τάχιστα ο έρανος.. Μακάρι, τα δύο αυτά πλοία θα είναι μακράν ότι καλύτερο θα διαθέτει το ΠΝ. Και ας κάτσει ο Μακρόν να κοιτάξει λίγο τους λογαριασμούς του με τους γερμανούς γιατί τα χάνει τα κέρδη από τα ομόλογα.

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago

Φοβαμαι πως η καλυψη της αγορας τους απο εφοπλιστες ειναι ονειρο θερινης νυχτος

SPY 1D
SPY 1D
5 years ago

Το δημοσίευμα της Καθημερινης ειναι ειτε χωρις καμια βαση ειτε εκ του πονηρου….Ουτε οι Αdelaide ουτε οι Lafayette ειναι συχρονα πλοια αεραμυνας. Δεν αρκει η μεγαλη εμβελεια των πυραυλων. Θα πρεπει να μπορουν να διαχειριστουν πολλαπλους στοχους,

Τα μοναδικα πλοια που κοιτα το ΠΝ, ως ενδιαμεση λυση ειναι λογικα το Arleigh Burke ή οι FREMM,

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago
Reply to  SPY 1D

+1

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
5 years ago
Reply to  SPY 1D

Το Arleigh Burke και Fremm ενδιαμεση λυση ? Ενδιαμεση μεχρι να ερθει τι το STAR TREK ? Ειπαμε να κανουμε κανα χαβαλε αλλα ξεφυγαμε.

SPY-1D
SPY-1D
5 years ago
Reply to  ΓΑΤΑ

Γατε κάνει χαβαλε το ΠΝ που ζητάει το ab από το 2004, ενώ είχε στα σκαριά ναυπηγικό πρόγραμμα

κάνει χαβαλε τώρα που ζητάει τις Fremm, μέχρι να πάρει τις fti , πλοία πολύ μεγαλύτερων δυνατοτήτων??

Οι Adelaide είναι πλοία περιορισμένων δυνατοτήτων καθώς με τα 2 ,stir μπορούν να εμπλέκουν μέχρι 2 στοχους.

Οι Kidd , πλοία κατά πολύ ανωτερα,πχ των Adelaide που το ΠΑΣΟΚ, εγκληματικά δεν απέκτησε ,με το An/syr,-1, μπορούν να εμπλέκουν μέχρι και 8 , έλεγχοντας με τα 2 stir τους 2 πυραύλους sm-2

Πριν εκφέρεις γνώμες ψάξε λίγο την βιβλιογραφία…

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
5 years ago
Reply to  SPY-1D

Δεν χρειαζεται να ψαξω κατι . Γραφεις πως Τα μοναδικα πλοια που κοιτα το ΠΝ, ως ενδιαμεση λυση ειναι λογικα το Arleigh Burke ή οι FREMM.

ΔΕΝ τα κοιταξε ποτε ως ενδιαμεση λυση το ΠΝ αυτα τα πλοια. ΔΕΝ ειναι πλοια ενδιαμεσης λυσης. Ειναι υπερσυγχρονα πλοια τελικης λυσης ΑΑW περιοχης που θα υπηρετησουν στο ΠΝ για ΠΟΛΛΑ χρονια , εαν αποκτηθουν , σαν ΝΑΥΑΡΧΙΔΕΣ , οχι ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ λυση.

Πριν απαντησεις , διαβασε τι γραφεις. Δεν νομιζω πως διαφωνουμε καπου.

SPY 1D
SPY 1D
5 years ago
Reply to  ΓΑΤΑ

(ΔΕΝ τα κοιταξε ποτε ως ενδιαμεση λυση το ΠΝ αυτα τα πλοια). ….Εκει ακριβως διαφωνουμε….τελος παντων…θα φανει πιος εχει δικιο και ποιος οχι

chikichiki
chikichiki
5 years ago
Reply to  SPY-1D

Τα Burke είναι πανάκριβα πλοία, το ΠΝ και να τα ζητούσε πολύ δύσκολα θα τα διαχειριζόταν, κι επιπλέον δε μπορώ να τα φανταστώ ως πλοία “ενδιάμεσης λύσης” γιατί μετά τα Α/Τ Aegis το επόμενο ανώτερο ως “τελική λύση” είναι Tico ή…Κίροβ!

Ο αριθμός των εμπλεκόμενων στόχων δεν αυξάνεται μέσω της mid-course guidance των SM-2; Εμπλέκονται μόνο 2 στόχοι; Και πόσα βλήματα ανά στόχο; Ρωτάω επειδή δεν γνωρίζω, χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης.

Για τα Kidd όπως επισημάνθηκε από πολλούς σχολιαστές στην πρόσφατη αναδημοσίευση το πρόβλημα ήταν η μη αποδέσμευση του SM-2 και το υψηλό κόστος. Αν γνωρίζετε κάτι διαφορετικό έπρεπε να το αναφέρετε εκεί, έγινε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση. Υπό τις συνθήκες πάντως, εμένα η επιλογή μου φαίνεται σωστή. Γενικά μια χώρα σαν την Ελλάδα δε μου φαίνεται ότι μπορεί να έχει κάτι πάνω από “βαριές” φρεγάτες.

SPY 1D
SPY 1D
5 years ago
Reply to  chikichiki

Chichichiki…..τα Βurke μεχρι και το FLIGHT IIA ΔΕΝ ειναι οτι πιο συχρονο υπαρχει πια στον τομεα ΑΑW….Ψαξε να βρεις τα χαρακτηριστικα του FLIGHT III… To TIKO εχει αναλογες ικανοτητες ενω το δε ΚΙΡΟΒ εχει κατα πολυ κατωτερες γι αυτο και μοναδικο που υπαρχει πια(Mεγαλος Πετρος) εκσυγχρονιζεται…..

Οχι ο αριθμος δεν αυξανεται,,,,το Βυρκε και το ΤΙΚΟ μπορουν να εμπλεκουν μεχρι 32 στουχους το καθενα γιατι χρησιμοποιουν τα command links των SPY-1D και SPY-1B αντιστοιχα σε συνδιασμο με το AEGIS

Κατι αναλογο εχει και το Kidd με το AN/SYR-1 το οποιο του επιτρεπει να κατευθυνει 8 πυραυλους,

Γνωμη μου ειναι οτι θα πρεπε να τα παρουμε και να επιμηνουμε αργοτερα στην παραλαβη των SM-2 απ το να αποκτηθοθν επιπλεον 8 S

chikichiki
chikichiki
5 years ago
Reply to  chikichiki

Σαφώς και τα F2IIA δεν είναι “ό,τι πιο σύγχρονο”, αλλά από την άλλη μας πέφτει τόσο λίγο οτιδήποτε πλην του προτύπου Flight III; Άλλωστε εσείς μιλήσατε αρχικά για Burke γενικότερα και όχι για συγκεκριμένη έκδοση, γι’αυτό αναρωτήθηκα.

Αν δεν αυξάνεται τότε όντως νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα.

Πως θα μπορούσαμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι θα αποδεσμεύονταν οι SM-2 πρωτού τα πλοία γεράσουν;

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago
Reply to  SPY 1D

συμφωνώ ο στόχος μας ειναι να ανακηρύξουμε ΑΟΖ για να γινει αυτο θελουμε σκάφη με πραγματικές δυνατότητες αεράμυνας περιοχής αν κάναμε αναβάθμιση δυο Μεκο με mk 41, SM2, NS 100, tacticos, με αυτά τα Λευτα θα είχαμε παρομοια ισως και καλύτερα πλοία (άντε οι sm2 να ήταν απο τα αποθέματα του usn).οι απόκτηση των Adelaide απο ξεβράκωτους για την ανακήρυξη ΑΟΖ (οπως έχει γράψει κάποιος αναγνώστης) μας προσθέτει ενα τανγκα…
Ειναι ύποπτη η τοποθέτηση της εφημερίδας και πιθανών να έχει σχέση με την υπαρξη του ελληνικού λόμπυ στην Αυστραλία και εξυπερετηση άλλων συμφερόντων (απο αέρας κοπανιστός για δημιουργία εντυπώσεων-οπως εγινε και με τους Πολωνούς- μεχρι….).αν τα χρήματα ειναι απο τον έρανο για το ΠΝ θα πρεπει να πιάσουν τόπο και να μην υπαρχει ίχνος αμφισβήτησης της σκοπιμότητας οπια αγορά και αν επιλεγει.νομιζω ειναι αστείο να λέμε ενα τέτοιο σκάφος ναυαρχίδα……

Λαρισαίος
Λαρισαίος
5 years ago

Υπάρχει το ενδεχόμενο να πάρουμε και την Darwin μαζί με τον εξοπλισμό που έχει αφαιρεθεί και να τον τοποθετήσουμε εμείς στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (αν εννοείται δεν έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε άλλα πλοία του Αυστραλιανού Ναυτικού); Ζητώ συγγνώμη αν η ερώτηση είναι αφελής, δεν έχω γνώσεις ναυπηγικής…

GK
GK
5 years ago

Ενδιαφερουσα αναρτηση.
Θα ηθελα να παρατηρησω οτι:

Τα πλοια ετσι οπως ειναι δεν καλυπτουν τις απαιτησεις του ΠΝ. Το μεγαλυτερο ζητημα εντοπιζεται στον κυριο αισθητηρα του πλοιου, δηλαδη το ρανταρ 2D τυπου AN/SPS-49Av1MPU. Για τις αποστολες που θα κλειθουν, αυτο ειναι απαραιτητο να αντικατασταθει απο ενα νεοτερο 3D. Αντικατασταση μαλλον θα χρειαστουν και καποια αλλα υποσυστηματα. Για παραδειγμα η ενσωματωση του Η/Ο αισθητηρα MLT-TDR-10 ειναι απαραιτητη.

Οι επαφες με ΗΠΑ, μαλλον αφορουν την αγορα οπλων και ανταλλακτικων και εαν βγει απο το πουθενα ενα περιστρεφομενο ρανταρ 3D σε στυλ EDA ή εκει κοντα, δεν βλαπτει.

Gap filler για μια δεκαετια, μεχρι να βγει κατι «καινουργιο»;!
Ιδωμεν

ΚΩΣ/ΝΟΣ
ΚΩΣ/ΝΟΣ
5 years ago

Μάζευε από τα καλάθια…….Ό,τι να ναι! Κατάντια για το ΠΝ!

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
5 years ago
Reply to  ΚΩΣ/ΝΟΣ

Θυμασαι πολλες φορες να ψωνιζεις φρεγατες απο πρωτο ραφι ? Πηραμε τις meko πριν καποια χρονια , πηραμε και τα 214 , πηραμε και τις super vita , ειπαμε δεν ειμαστε ο Καναδας/Αυστραλια

Nikos
Nikos
5 years ago

Πραγματι αν αποκτηθουν οι adelaide αυτα θα ειναι μακραν τα πλεον αξιολογα πλοια του στολου,τα οποια θα ειναι ανωτερα ακομα κι απο τις “εκσυγχρονισμενες” ΜΕΚΟ..καλο ειναι να παρουμε και τα τρια πλοια ωστε να αντικαταστησουμε τις τρεις μη εκσυγχρονισμενες S..οι ΗΠΑ μπορουν να μεσολαβησουν στους αυστραλους ωστε να παρουμε εμεις τα πλοια..αν τα παρουν οι τουρκοι οι αμερικανοι πρεπει να μας δωσουν Burke..

Nikolaos
Nikolaos
5 years ago

Έτσι όπως είμαστε, δεν είναι άσχημη λύση. Αλλά το SPS-49 τι στοιχεία βολής να δώσει για πλοίο αεράμυνας, ένα απλό ραντάρ επιτήρησης αέρος είναι (κολοσσιαίας εμβέλειας βέβαια) … πρόκειται για πάμπτωχο εξοπλισμό στον τομέα αυτό, και βέβαια η αντιγραφή της τουρκικής λύσης με το SMART-S δεν αξιοποιεί τις ιλιγγιώδεις κινηματικές επιδόσεις των SM-2 Block IIIA (η εμβέλεια του ραντάρ θα υπολείπεται πάρα πολύ εκείνης των βλημάτων)… Από κει και πέρα, τι 3D radar να βάλεις σε μονέλικο πλοίο 30ετίας, και με τι κόστος … Αλλά είπαμε … σε σχέση με τώρα …

Nikolaos
Nikolaos
5 years ago
Reply to  Nikolaos

Οι Perry ήταν (αυτό δεν το λέμε ποτέ …) σχεδιασμένες ως πλοία συνοδείας νηοπομπών, όχι ως μονάδες στόλου, με κριτήριο την εύκολη μαζική παραγωγή σε περίοδο παρατεταμένων πολεμικών επιχειρήσεων (εξ ου και μονέλικες, όπως όλα τα πλοία συνοδείας του USN). Στα δρομολόγια που θα ακολουθούσαν, το πολύ να είχαν ξεμείνει μερικά κατευθυνόμενα αντιπλοϊκά βλήματα της ΕΣΣΔ μεγέθους μαχητικού, οι επιθέσεις κορεσμού από δεκάδες Tu-16/22/22M θα γίνονται κατά των carrier battle groups, δεν περίσσευαν τόσοι πόροι για τις νηοπομπές. Αυτά εξηγούν τον εξοπλισμό.

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
5 years ago
Reply to  Nikolaos

Μες στο Αιγαίο, σε πολλά σενάρια, έγκαιρη προειδοποίηση θα παρέχετε από ΑΣΕΠΕ μέσω Link16, οπότε νε μέρει καλυπτόμαστε.

chikichiki
chikichiki
5 years ago
Reply to  Nikolaos

Ευχαριστώ πολύ για την ιστορική αναδρομή, πάντα αναρωτιόμουν γιατί πλοία συνοδείας νηοπομπών είχαν τόσο “βασικές” ικανότητες αεράμυνας όταν τα κομβόι βρίσκονταν (θεωρητικά) εντός της λίστας στόχων της AV-MF…

Επίσης μιλώντας για τα ραντάρ των Πέρι, μάλλον πράγματι υστερούσαν λίγο, τουλάχιστον εναντίον sea-skimmers: https://youtu.be/E-OcYVcmswk

JohnnyB
JohnnyB
5 years ago

Πρέπει να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση και να έρθει σε επαφή με την ομογένεια στην Αυστραλία και να φέρει τις 2 φρεγάτες πάση θυσία.
Εκλογές ή όχι το Π.Ν υποφέρει σιωπηρά εδώ και πολλά χρόνια.
Συγκεκριμένα απο την εποχή απόσυρσης των Α/Τ Charles F. Adams όπου και απωλέσαμε την δυνατότητα αεράμυνας περιοχής.
Μπράβο στον ΥΠ.Αμυνας Καμμένο που διαβάζει και ενημερώνεται σωστά απο την ΠΤΗΣΗ και με την σειρά του ασχολείται με τα σημαντικότερα προβλήματα και ελλείψεις των Ενόπλων Δυνάμεων μας.
Ο κατάλογος φυσικά είναι ακόμα μεγάλος, απαιτείται πλάνο και γενναίες αποφάσεις για το μέλλον αλλα κανείς δεν μπορεί να πει ότι παραμένει αδρανής.
Ειδικά σε σχέση με τους προκατόχους του, που έκαναν ότι πέρναγε απο το χέρι τους ώστε να φτάσουν σε τραγική κατάσταση και απαξίωση πολλά οπλικά συστήματα σήμερα.

Takis
Takis
5 years ago
Reply to  JohnnyB

Μπραβο;
Ωραία αστείο…

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  Takis

Ναι μπραβο του που τα τις πληρώσουν με έρανο και αυτος αναβάθμισε τα p-3 και δίνει μερισματα…

tpap
tpap
5 years ago

Νομίζω ότι οι Αμερικανοί αρχίζουν να μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι εξοπλισμού του ΠΝ με δικά τους πλοία (τώρα OPH αργότερα FFG(X)), προκειμένου να έχουν τον πλήρη έλεγχο. Τα όπλα στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι αμερικανικά. Η πρόθεση αγοράς (έστω και θεωρητική για την ώρα) των FREMM στην αρχή και των Belharra τώρα, δεν τους κάθεται καλά, διότι δυο όπλα όπως ο ASTER30 και ο SCALP τα οποία δεν είναι ελεγχόμενα από εκείνους (βλέπε ESSM & SM2), άρα σε μια υποτιθέμενη σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας δεν θα μπορούν να παίξουν την παρτίδα όπως εκείνοι θέλουν. Επιπρόσθετα, radar όπως SF500 των Belharra το οποίο αποτελεί ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως (τουλάχιστον έτσι διαφημίζεται), μη ελεγχόμενο από εκείνους πάλι τους δημιουργεί θέματα. Ανεβάζοντας το ΠΝ στο άρμα των SM2, πολύ δύσκολα θα στραφεί σε λίγα χρόνια στους ASTER. Βλέπετε τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η έλλειψη χρημάτων λόγω υποχρηματοδότησης όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ξαφνικά, εμφανίστηκε η λύση χρηματοδότησης μέσω επιστροφής των ομολόγων, οπότε αλλάζουν τα δεδομένα.
Από την άλλη όμως στην κατάσταση που είναι τουλάχιστον ηλικιακά αλλά και τεχνολογικά οι κύριες μονάδες επιφανείας του ΠΝ (φρεγάτες), οι δύο adelaide δίνουν μια σημαντική αναβάθμιση (SM2) ανώτερες και από τις εκσυγχρονισμένες Τουρκικές (ακόμα και με SMARTS MK2). Κατά την άποψη μου αυτό που λείπει από αυτές είναι ένα σύγχρονο 3D ΑΕSA για την καλύτερη διαχείριση των SM2 & ESSM και ιδιαίτερα των επερχόμενων block2 (32 SM2 & 32 ESSM Block2 και με 3d AESA δεν είναι και λίγο πράγμα). Εάν αποφασιστεί μια τέτοια προμήθεια θα πρέπει να “σκουπίσουμε” όλα τα ανταλλακτικά των Αυστραλών και ιδιαίτερα εκείνα που αποθηκεύτηκαν μετά την απόσυρση των δύο εκσυγχρονισμένων (μήπως να τα βάζαμε σε δυο Αμερικανικές που θα μας έδιναν δωρεάν, όποτε να τα 4 πλοία). Το συμπέρασμα είναι ότι η εισαγωγή σε υπηρεσία των SM2 θα αποκλείσει των εισαγωγή των ASTER30.

George
George
5 years ago

Καλό νέο αν ισχύει, δεν τους δίνουμε και πακέτο την αναβάθμιση των MEKO να μας τις δώσουν ως αντισταθμιστικά? Τουλάχιστον τα σκάφη…..
Οι δικές τους είναι οι καλύτερες ΜΕΚΟ παγκοσμίως και τελικά μας βλέπω να αντικαθιστούμε τις S με τις δικές τους MEKO (αυτοί θα πάρουν Type-26) και τις Adelaide από USN στο πολύ απώτερο μέλλον.
Ας δώσουμε στους Γάλλους 2+2 κορβέτες Gowind σε διαμόρφωση UAE να βγάλουμε την υποχρέωση που μας κράτησαν στην ΕΖ το 2015 αν όντως μπορούν να τις χρηματοδοτήσουν.
4 ναυπηγήσεις κορβετών, ένα σωστό upgrade των 4 MEKO και αγορά μεταχειρισμένων ΜΕΚΟ την επόμενη 10ετία λογικά τις αντέχουμε.
Δεν το λες και λίγο ένα τέτοιο ναυτικό…….

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  George

Πολύ σωστές σκέψεις!

JohnnyB
JohnnyB
5 years ago
Reply to  George

Ορθόν συμφωνώ απόλυτα.
Θα βοηθήσει και το Π.Ν στην εκπαίδευση και συντήρηση των Adelaide η εγγύτερη επαφή με το Royal Australian Navy.

Giannis
Giannis
5 years ago

Ερώτηση,…ωραία όλα αυτά, έχει ρανταρ μεγαλης εμβελειας, και το κάθε πλοίο φέρει 32 ESSM Block I/II εμβέλειας 170 km. Μέχρι πόσους στόχους μπορεί το ραντάρ του να εμπλέξει ταυτόγχρονα;; Μέχρι ποιό είναι το όριό του σε επιθέσεις κορεσμού; 2-4-6-8…απειλές-στόχοι ταυτόγχρονα;;

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  Giannis

Λογικά ένα άντε δύο εντός συγκεκριμένης γωνίας απειλής…
Και δύο με τέσσερις στην ενδιάμεση πτήση… Πιθανότερα 1 τερματική και 2 ενδιάμεση πτήση…

MAN
MAN
5 years ago
Reply to  FOX

Αγαπητέ FOX,
επειδή φαίνεται ότι το ξέρετε το θέμα, δεν μπορούν με ένα kit να αναβαθμιστούν οι SM2II/ΙΙΙ σε IΙΙΒ με αισθητήρα infrared που από ότι καταλαβαίνω δεν χρειάζεται τερματική καθοδήγηση? Κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει και με τους essm block I σε block II? Εάν γίνουν αυτές οι τροποποιήσεις, (που λογικά δεν πρέπει να είναι πολύ ακριβές – ας πούμε €0,5εκ. επί 128 πύραυλους = €64εκ.), πόσες ταυτόχρονες απειλές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν?

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
5 years ago
Reply to  MAN

Οχι , οι τελευταιοι sm-2 που μπορει να φερει ο συγκεκριμενος εκτοξευτης ειναι οι ΙΙΙΑ

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
5 years ago

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΚΑΦΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 35 ΧΡΟΝΩΝ,ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ,ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΑΒΕΡΩΦ ΚΑΙ ΒΕΛΟΣ…….

FOX
FOX
5 years ago

Μάθετε πρώτα την ηλικία τους και μετά έχετε και άποψη…

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
5 years ago
Reply to  FOX

Ships
Name Pennant number Builder Laid down Launched Commissioned Paid off Status/fate
Adelaide FFG 01 Todd Pacific Shipyards, Seattle 29 July 1977 21 June 1978 15 November 1980 19 January 2008 Scuttled as dive wreck, 13 April 2011
Canberra FFG 02 1 March 1978 1 December 1978 21 March 1981 12 November 2005 Scuttled as dive wreck, 4 October 2009
Sydney FFG 03 16 January 1980 26 September 1980 29 January 1983 7 November 2015 Broken up at Henderson, May 2017[25]
Darwin FFG 04 3 July 1981 26 March 1982 21 July 1984 9 December 2017 Awaiting disposal
Melbourne FFG 05 AMECON, Williamstown 12 July 1985 5 May 1989 15 February 1992 – Active in service
Newcastle FFG 06 21 July 1989 21 February 1992 11 December 1993 – Active in service

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
5 years ago

ΒΑΣΙΛΗΣΚ ξεκινα διαβασμα ειναι απαραιτητο

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
5 years ago
Reply to  ΓΑΤΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ADELAIDE ΔΕΝ ΜΙΛΑΤΕ?ΠΟΥ ΒΑΣΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ PERRY?Ships
Name Pennant number Builder Laid down Launched Commissioned Paid off Status/fate
Adelaide FFG 01 Todd Pacific Shipyards, Seattle 29 July 1977 21 June 1978 15 November 1980 19 January 2008 Scuttled as dive wreck, 13 April 2011
Canberra FFG 02 1 March 1978 1 December 1978 21 March 1981 12 November 2005 Scuttled as dive wreck, 4 October 2009
Sydney FFG 03 16 January 1980 26 September 1980 29 January 1983 7 November 2015 Broken up at Henderson, May 2017[25]
Darwin FFG 04 3 July 1981 26 March 1982 21 July 1984 9 December 2017 Awaiting disposal
Melbourne FFG 05 AMECON, Williamstown 12 July 1985 5 May 1989 15 February 1992 – Active in service
Newcastle FFG 06 21 July 1989 21 February 1992 11 December 1993 – Active in service

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
5 years ago

Οχι δεν μιλαμε για την adelaide FFG01 . Ειναι βυθισμενη απο το 2011 αλλωστε. Το αρθρο μιλαει για τις 2 τελευταιες.
Αλλο πραγμα το Laid down , αλλο το launched , αλλο το commissioned.

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
5 years ago
Reply to  ΓΑΤΑ

ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΜΙΛΑΜΕ,ΕΝΝΟΩ ΤΗΝ ΚΛΑΣΗ ΑΔΕΛΑΙΔΑ,ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΤΑ ΜΑΘΕΙΣ ΕΣΥ……ΤΟ 85’ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΑ?Η ΕΘΙΞΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΟΥ?ΤΙΣ ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ ΠΑΙΔΕΣ ΑΛΛΟΥ……………

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
5 years ago

Ωραια εξηγησε μας τοτε τι εγινε το 1985 σχετικα με την Μελβουρνη και γιατι μας μετρας το keel laid date αλλα και την χρησιμοτητα του να το κανεις αυτο και οχι πχ να μετρας το launching date η το commissioning date, για ενα πολεμικο πλοιο.
Τοσο πολυ σε ενδιαφερει το keel laid και οι τυχον καθυστερησεις των ναυπηγειων στην ναυπηγηση στην συγκεκριμενη περιπτωση λες και θα σου πληρωσουν penalty τα ναυπηγεια .
Δηλαδη την τελευταια Ρουσεν Ριτσος (P71) που μπηκε σε υπηρεσια φετος 2018 λες οτι ειναι πλοιο του 2006 ? Σε νοιαζει τοσο πολυ η τοποθετηση της τροπιδας?

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
5 years ago
Reply to  ΓΑΤΑ

ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΝΟΣ ΠΛΟΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΑ,ΕΙΔΙΚΑ Ο ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΣ ΜΚ13 ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΑ ΑΝΤΑΜΣ,ΕΣΕΙΣ ΚΟΙΤΑΤΕ ΠΙΣΩ ΟΧΙ ΜΠΡΟΣΤΑ……ΠΛΟΙΑ ΝΑΝΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ…..ΜΠΟΡΕΙ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ Α/Α ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΟΚ ΜΑΛΤΑ……………..

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago

Πλάκα-πλάκα το Βέλος βρίσκεται στον ναύσταθμο Σαλαμίνας. (σοβαρολογώ)

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
5 years ago

Και εμενα δεν μου φαινονται πολυ καλη λυση (εινα αρκετα παλια) εστω και ως ενδιαμεση αλλα αν δεν υπαρχουν αλλα στην αγορα……

STRATOS
STRATOS
5 years ago

Εκπληκτική εξέλιξη.

Τα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα αναλύει η ΠΤΗΣΗ.

Το κόστος των 300 εκατομμυρίων ευρώ υπερκαλύπτει την αγορά αυτών των δύο μεταχειρισμένων πλοίων.

Μην ξεχνάτε ότι τα 2 αντιπυραυλικά συστήματα CIWS και τα βλήματα Harpoon , τορπίλες MK46 θα εξασφαλιστούν από τις μη εκσυγχρονισμένες S που θα αποσυρθούν.

Επομένως επένδυση θα γίνει μόνο για τους SM-2 Block IIIA που κοστίζουν περίπου 2.5 εκατομμύρια ευρώ ο ένας και για τους ESSM Mk2 που κοστίζει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ο ένας…σύνολο 34 x 2.5 + 32 x 1 = 117 εκατομμύρια ευρώ + 33 εκατομμύρια ευρώ ανά σκάφος επιπλέον για την αγορά του, μία γενική συντήρηση και την εκπαίδευση προσωπικού – μεταφορά του στην Ελλάδα.

Ελπίζω να προχωρήσει και το θέμα με την απόκτηση ή παραχώρηση 4-6 μεταχειρισμένων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R από αυτά που αποσύρει το Αμερικανικό ΠΝ, ώστε να εξοπλιστούν οι νέες φρεγάτες.

Επομένως πάμε για στόλο 4 x Meko-200HN & 6 x εκσυγχρονισμένες S και 2 x Adelaide = 12 φρεγάτες.

Η απόσυρση των 3 μη εκσυγχρονισμένων S θα δημιουργήσει απόθεμα ανταλλακτικών για την μηχανολογική υποστήριξη των εκσυγχρονισμένων S τα επόμενα χρόνια.

Με 300 εκατομμύρια ευρώ οι 4 ΜΕΚΟ με το ζόρι θα πέρναγαν από κάποιο εκσυγχρονισμό αισθητήρων και μία γενική συντήρηση….επομένως πολύ σωστά το ΠΝ σκέφτεται να αποκτήσει αυτά τα εκσυγχρονισμένα σκάφη με τον εκπληκτικό εξοπλισμό και την πραγματική δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής με αντιαεροπορικούς πυραύλους βεληνεκούς 160+ χλμ..

Ταυτόχρονα το ΠΝ ήδη υλοποιεί πρόγραμμα υποστήριξης – γενικής συντήρησης στις 4 ΜΕΚΟ κόστους περίπου 140 εκατομμυρίων ευρώ.. και όπως γράψαν κάποιοι φίλοι παραπάνω η αγορά των αυστραλιανών φρεγατών θα ανοίξει το δρόμο και για μελλοντική απόκτηση των αντίστοιχων εκσυγχρονισμένων ΜΕΚΟ της Αυστραλίας.

Η αγορά Σύγχρονων τορπιλών για τα Ελληνικά υποβρύχια έχει ήδη δρομολογηθεί όπως αναφέρει η ΠΤΗΣΗ.

Πρακτικά η αγορά των 2 σκαφών Adelaide σήμερα εξασφαλίζει τον Ελληνικό στόλο για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον καθώς και την παρουσία του ΠΝ στην Αν. Μεσόγειο με μεγαλύτερες αξιώσεις..

Προσωπικά πιστεύω ότι οι αγορά των πανάκριβων Belhara (παρά τους υπερσύγχρονους αισθητήρες) θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, από την στιγμή που και οι τούρκοι δεν θα δουν ποτέ F-35.
Τα λεφτά από την επιστροφή των κερδών των Ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να πάνε στην αγορά 20-25 x Rafale και τον εκσυγχρονισμό – υποστήριξη των υπόλοιπων Ελληνικών Mirage2000/2000-5…

Επίσης όπως έχει αναφερθεί κατά καιρούς σε διάφορα άρθρα της η ΠΤΗΣΗ, θα πρέπει να φτιαχτεί επισκευαστικό κέντρο κινητήρων τόσο για τα ναυτικά ελικόπτερα (του ΠΝ) όσο και για τα Chinook-Apache της Αεροπορίας Στρατού καθώς την επόμενη δεκαετία θα υπάρξει πρόβλημα υποστήριξης..

Ο καμένος και οι υπόλοιποι άθλιοι πολιτικοί που πέρασαν από την ηγεσία του υπουργείου εθνικής άμυνας τα τελευταία 10 χρόνια, να το καταλάβουν ότι με εράνους και δωρεές δεν γίνεται δουλειά..

Να εξασφαλίσουν τα ελάχιστα για την ομαλή λειτουργεία και αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας (που μπορεί να μετεξελιχθεί και σε μεγάλη επένδυση και δημιουργία 100δων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης)..

Να σταματήσουν να μοιράζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε κοινωνικά επιδόματα που πάνε σε ανθέλληνες οικονομικούς μετανάστες και αθίγγανους που πληρώνουν 0 φόρους (και παράλληλα πλουτίζουν από παράνομες δραστηριότητες και αδήλωτες εργασίες)..

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
5 years ago

Για τους φίλους που λένε για σκάφη 35 ετών, ξανά, τα σκάφη για τα οποία “ενδιαφερόμαστε” ΔΕΝ είναι 35 ετών. είναι πιο νέα.

Το πακέτο, αν περιλαμβάνει και την τρίτη παροπλισμένη για ναταλλακτικά και πυραύλους, είναι πάρα πολύ καλό, καθώς τα σκάφη είναι πληρέστατα από εξοπλισμό και ηλετκρονικά. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αναβάθμισης είχαν αντικατασταθεί πολλά Η-Μ απάρτια καθώς επίσης και τα Η/Ζ του πλοίου. Παρά το γεγονός πως τα πλοία έχουν και σημαντικά μειονεκτείματα (ως μονάδες πρώτης γραμμής που τις θέλουμε εμείς) όπως ο μονός άξονας, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τις μη εκσυγχρονισμένες S. Ενδεχομένως δε, μία μη εκσυγχρονισμένη S μπορεί να μείνει σε υπηρεσία για κάποια χρόνια όσο υπάρχει εκαπαιδευμένο πλήρωμα και ανταλλακτικά από τις άλλες 2 (που θα αντικατασταθούν από τις 2 Adelaide).

Αν μπορούσαμε να παραλάβουμε και μερικές παροπλισμένες Perry από USN για ανταλλακτικά τότε θα είμαστε πολύ καλά. Το σενάριο παραχώρησης Αμερικανικών Perry για χρήση δεν μου φαίνεται ρεαλιστικό καθώς θα απιτούνταν πολλά χρήματα για επανεργοποίηση και απενατοποθέτηση του Mk13 ενώ το CMS τους είναι κατώτερο κι από αυτό των μη εκσυγχρονισμένων S.

Naval Analyses
5 years ago

Να τα πάρουμε με τη σειρά, και συνοπτικά, τα θετικά και τα αρνητικά της πρότασης (αν ισχύει):
ΘΕΤΙΚΑ
1. Εισάγονται σε υπηρεσία ικανότατα συστήματα και όπλα νέας γενιάς: SM-2, MU90, Mk41, Rafael LRCR, C-PEARL, Phalanx B1B Bas2, δίδυμος Nixie, Sonars, κ.α.
2. Μπορούν να φέρουν έκαστος δύο ελικόπτερα Seahawk
3. Ραντάρ μεγάλης εμβέλειας AN/SPS-49, παλαιάς γενιάς μεν, ικανότατο και αξιόπιστο δε.
4. Προστίθενται στο στόλο δύο ακόμη σκάφη με κάθετο εκτοξευτή Α/Α πυραύλων, με τετραπλάσιο φόρτο του ικανότερου σκάφους αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία το ΠΝ (κλάση Ύδρα) με διπλό μείγμα πυραύλων και πολλαπλάσιας εμβέλειας.
5. Αρκετά τα κοινά συστήματα με αυτά των σκαφών του ΠΝ.
6. Τυχόν απόσυρση δύο φρεγατών Kortenaer αποδεσμεύει εκτοξευτές Harpoon και Phalanx για τοποθέτησή τους σε λοιπά πλοία του στόλου που τα έχουν ανάγκη, και πλήθος ανταλλακτικών.
7. Βελτίωση της μέσης ηλικίας των μεγάλων σκαφών επιφανείας.
8. Προστίθενται δύο επιπλέον σκάφη στο στόλο με VDS.
8. Τα Mini Typhoon, δεν εξοπλίζουν τα σκάφη, μπορούν όμως να τοποθετηθούν. Εξαρτάται βεβαίως αν αποδεσμευτούν.
9. Τα σκάφη φέρουν ηλεκτροοπτικό σύστημα. Αν διατηρηθούν, αυτομάτως αποδεσμεύονται δύο τύπου Miltech για τοποθέτηση σε άλλα σκάφη του στόλου. Θεωρώ δεδομένο την απόσυρση αριθμού φρεγατών Kortenaer.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ
1. Παλαιός εκτοξευτής πυραύλων μεγάλης εμβέλειας.
2. Τα σκάφη δεν είναι αεράμυνας αλλά συνοδείας.
3. Το σκάφος φέρει μεγάλο φόρτο αντιαεροπορικών πυραύλων, αδυνατεί να τους διαχειριστεί όμως όπως θα έκανε ένα πλοίο αεράμυνας.
4. Ερώτημα προκύπτει αν στη τιμή που γίνεται αναφορά, αποδεσμευτούν τα όπλα τους, αφού ο τύπος τους εξοπλίζει όλα τα μεγάλα σκάφη επιφανείας του RAN.
5. Οι Ύδρα θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σε ικανότατο επίπεδο με τη διάθεση αυτού του ποσού.
6. Προκύπτει το ερώτημα αν το ΠΝ θα κάνει το άλμα προς τα εμπρός με την απόκτηση νέων σκαφών με οπλισμό και συστήματα νέας γενιάς.
7. Ύπαρξη νέων συστημάτων άρα και νέες ανάγκες υποστήριξης αυτών.
8. Τα γνωστά προβλήματα των Perry όπως η θέση του πυροβόλου αλλά και το θέμα κίνησης του πλοίου. Μπορεί να υπάρξει εν μέρει βελτίωση του δεύτερου με την προσθήκη ανασυρόμενων APU.

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
5 years ago
Reply to  Naval Analyses

Thanks Naval Analyses!

Μια ερώτηση, τα πλοία δεν διαθέτουν εξαρχής ανασυρόμενο σύστημα πρόωσης για περιπτώσεις ανάγκης;

Naval Analyses
5 years ago

Πιστεύω πως όχι, μόνο αμερικανικά της κλάσης, για αυτό και τα αναφέρω στα αρνητικά.

nicolas
nicolas
5 years ago

http://www.thedrive.com/the-war-zone/12320/perry-class-frigates-had-these-crazy-pop-out-auxiliary-propulsion-pods?iid=sr-link1
τα pods τα ειχαν κυριως για να δενουν σε λιμανια

STRATOS
STRATOS
5 years ago
Reply to  Naval Analyses

Συμφωνώ σε όλα εκτός στα αρνητικά αναφέρεται ότι με τα χρήματα που θα δοθούν για τις Adelaide θα εκσυγχρονίζονταν οι ΜΕΚΟ σε ικανότατο επίπεδο.

Με 300 εκατομμύρια ευρώ (75 ανά σκάφος) θα είχαμε απλή αναβάθμιση αισθητήρων και γενική συντήρηση. Ο οπλισμός θα έμενε ο ίδιος και πάλι δεν θα είχαμε σκάφη αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.

Επίσης δεν μας ενδιαφέρει να πάρουμε τα όπλα από τους Αυστραλούς. Τα 150 εκατομμύρια ευρώ ανα σκάφος φτάνουν για την αγορά των σκαφών και το φόρτο αντιαεροπορικών πυραύλων (αγορασμένο καινούριο κατευθείαν από τους Αμερικάνους). Το αναλύω στο προηγούμενο μου σχόλιο.

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  STRATOS

Μάλλον κάπου το χάσατε ένας νέος SM-2IIIA κοστίζει κοντά στα 3εκ δολάρια

STRATOS
STRATOS
5 years ago
Reply to  FOX

Μάλλον κάπου το χάσατε, όπως αναφέρεται 1 νέος SM-2ΙΙΙΑ κάνει 3 εκατομμύρια δολάρια ή 2.5 εκατομμύρια ευρώ (μεταφέρονται 34 από κάθε Adelaide).

Να προσθέσω ότι ένας ESSM Mk2 κάνει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ (μεταφέρονται 32 από κάθε Adelaide) .

Άρα μιλάμε για σύνολο 34 x 2.5 + 32 x 1 = 117 εκατομμύρια ευρώ + 33 εκατομμύρια ευρώ ανά σκάφος επιπλέον (απομένουν) για την αγορά του, μία γενική συντήρηση και την εκπαίδευση προσωπικού – μεταφορά του στην Ελλάδα.

Σύνολο 150 εκατομμύρια ευρώ ανά σκάφος (300 και για τα 2).

Τα 2 αντιπυραυλικά συστήματα CIWS και τα βλήματα Harpoon , τορπίλες MK46 θα εξασφαλιστούν από τις μη εκσυγχρονισμένες S που θα αποσυρθούν.

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  STRATOS

Οι ESSM bl.2 προς τα 2εκ. πάνε παρά στον ένα…

STRATOS
STRATOS
5 years ago
Reply to  FOX

Για την Φιλανδία (που δεν είναι χώρα του ΝΑΤΟ και ούτε συμμετέχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης) το κόστος πήγε 1.6 εκατομμύρια δολάρια ανά πύραυλο, δηλαδή γύρω στο 1.4 εκατομμύρια ευρώ .

https://www.ptisidiastima.com/vls-mk41-finland/

Για την Ελλάδα είναι σίγουρα λιγότερα.

Όπως και να έχει ο προϋπολογισμός του ΠΝ για 150 εκατομμύρια ευρώ ανά σκάφος υπερκαλύπτει την αγορά των σκαφών και την αγορά πλήρες φόρτου αντιαεροπορικών πυραύλων.

George
George
5 years ago
Reply to  STRATOS

Μπορούν να γίνουν και τα δύο.
Η Αυστραλία θα έβρισκε χρηματοδότηση (και άρα να πληρωθούν σταδιακά και αργότερα) για αναβάθμιση των MEKO με CEAFAR/CEAMOUNT (τα παράγει η ίδια) που πέρα από κορυφαία θα εξασφάλιζαν ομοιογένεια αν στη συνέχεια πάμε για ANZAC ΜΕΚΟ.
Δεν μιλάμε για απαγορευτικά ποσά (650 εκΑ$/8 σκάφη αν θυμάμαμαι καλά, που περιλάμβαναν όμως και άλλες επεμβάσεις) αλλά για παρεμβάσεις που θα κρατήσουν τις MEKO στη πρώτη γραμμή.
Αυτό φυσικά στη λογική να παίξει το RAN και η CEA για το ΠΝ το ρόλο που έπαιξε το Ολλανδικό Ναυτικό και η Ολλανδική βιομηχανία τις προηγούμενες δεκαετίες που δεν μας βγήκε κι άσχημα.
Χρειάζεται δηλαδή μια μακροχρόνια συνεργατική σχέση με οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Τα SM-2 προφανώς θα είναι τα παλαιότερα του RAN με ανάλογη φυσικά τιμή.

lakis komninos
lakis komninos
5 years ago
Reply to  Naval Analyses

γνωριζετε εαν υπαρχει πιθανοτητα τα πλοια να ειναι εφοδιασμενα με nulka? εαν ναι θα ηταν μια πολυ σημαντικη προσθηκη για το ΠΝ.

Naval Analyses
5 years ago
Reply to  lakis komninos

Το σύστημα Nulka δεν μπορώ να το εντοπίσω σε φωτογραφίες των σκαφών Ούτε αναφέρεται στη βιβλιογραφία. Αυτό που βλέπω (και βρήκα πολύ ενδιαφέρον!) είναι δίδυμοι εκτοξευτές LRCR της Rafael, που παραδόξως δεν αναφέρεται σε καμία πηγή.

Naval Analyses
5 years ago
Reply to  Naval Analyses

EDIT: Και όμως έχουν Nulka σε τρεις τετραπλούς εκτοξευτές όπως με διόρθωσε καλός φίλος και naval expert όταν διάβασε το σχόλιό μου!

chikichiki
chikichiki
5 years ago
Reply to  Naval Analyses

Παίρνω το θάρρος να αιτηθώ κι εγώ εκμετάλλευση των γνώσεών σας, έχω δύο απορίες:

1. Υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με το πόσους εναέριους στόχους δύναται να εμπλέκει μια Adelaide;

2. Όταν αναφέρεστε στην κίνηση εννοείτε την μονή προπέλα; Τι προβλήματα δημιουργεί αυτή η διάταξη που την κάνει ανεπιθύμητη;

Giannis
Giannis
5 years ago

@FOX
άρα,…η ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τις ΜΕΚΟ 200 είναι η εμβέλεια των SM2 στα 170 km ενώ των ΜΕΚΟ τα 50χλμ..και οι ανθυποβρυχιακες ικανότητες..μεγαλύτερης εμβελειας ρανταρ κλπ
Αλλά και τα δύο καράβια έχουν σχεδόν τους ίδιους περιορισμούς 2-4 στόχους να εμπλέξουν ταυτόγχρονα. Αυτό παιδιά….το λέμε αεράμυνα περιοχής..η οποία τρουπάει από μια τετράδα εξάδα αεροσκαφών με τα αντίστοιχα όπλα.!
Ενδεικτικά η Bellhara αν δεν κανω λάθος μπορεί να εμπλέξει μεχρι 16 στοχους ταυτογχρονα χαρη στο ρανταρ της με εμβέλεια των αστερηδων στα 120 χιλιόμετρα.
Το ιδανικό θα ήταν το ρανταρ seafire 500 με SM2 αντιαεροπορικους πυραυλους συμβατότητα κλπ.

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  Giannis

Ο αντικαταστάτης των υπαρχόντων ραντάρ είναι αυτό που ανέφερε ένας φίλος παραπάνω raytheon easr.
Το θέμα είναι αν αξίζει το κόστος ρίσκο σε σχέση με το τελικό παραγόμενο αποτελέσμα.

Γενικώς όλο το εγχείρημα είναι συνάρτηση κόστους/οφέλους…
Οπότε για να έχουμε απάντηση αν αξίζει πρέπει να γνωρίζουμε το τελικό κόστος και τι θα περιλαμβάνει…

Αν μιλάμε για αγορά χωρίς οπλικό φορτίο SM-2 ξεχαστε τα όλα.
Πρώτον μιλάμε για μεγάλο κόστος και δεύτερον οι παραδόσεις νέων πάνε για 2023+

STRATOS
STRATOS
5 years ago
Reply to  Giannis

Οι Belhara κάνουν 1 δις ευρώ η μία και μεταφέρουν 24 αντιαεροπορικούς πυραύλους ενώ δεν έχουν συστήματα εγγύς άμυνας!!!!…

Οι Adelaide κοστίζουν 150 εκατομμύρια ευρώ η μία και μεταφέρουν 66 αντιαεροπορικούς πυραύλους (οι 34 μεγαλύτερου βεληνεκούς από τους Aster).

Αν είναι τόσο πρόβλημα το σύστημα ελέγχου πυρός και το ραντάρ (των Adelaide) ας αναβαθμιστούν (όπως αναφέρετε) με κόστος 30-35 εκατομμύρια ευρώ ανα σκάφος (σε δεύτερο χρόνο). Η διαφορά κόστους μεταξύ των 2 σκαφών είναι χαώδης….χωρίς να ισχύει το ίδιο για την σύγκριση πραγματικών δυνατοτήτων..

Επιπλέων με τις Belhara δημιουργούνται διάφορα προβλήματα….το Link-16 που θα έχουν θα συνεργάζεται με τα εκσυγχρονισμένα P-3 και F-16?? Θα μπορούν να υποστηρίξουν τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα που διαθέτει το ΠΝ (και να συνεργαστούν μαζί τους)??

Ας

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  STRATOS

Είναι πολύ πιο σύνθετη η σύγκριση ASTER-30 και SM-2IIIA, ο πρώτος είναι ενεργός πύραυλος και μπορεί να κατεβάσει μέχρι και βαλιστικο πύραυλο, ενώ ο Αμερικανός έχει μεν μεγαλύτερη εμβέλεια, αλλά απαιτείται καταυγαση στην τερματική φάση, που ενέχει πολλούς περιορισμούς…

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  STRATOS

η belhara ομως μπορει να διαχειριστει τα βληματα που εχει ( βεβαια αν καταφερουμε και βαλουμε 24mica πλευρικα του υποστεγου και ενα ram τοτε μιλαμε για ικανοτατο πλοια ΑΑ ) αντιθετα η perry του Αυστραλιανου ναυτικου ναι μεν εχει περισσοτερα βληματα αλλα εχει μπορει να διαχειριστει λιγοτερα βληματα ανα στοχο και γενικα αν τις παρουμε τοτε αντιο belhara και οτι συνεπαγεται απο την αποκτηση belhara (κορυφαιο ρανταρ – κορυφαια πυραυλικα συστηματα – δυνατοτα βαθιας κρουσης ) . προτιμω τα 300 εκατομυρια να προσθετουν στα 100 των μεκο και να αναβαθμιστουν καλυτερα η μεκο και να πιεσουμε Γαλλια να μας δωσει τις 2 lafayete που με εκσυχρονισμο (απο τα ομολογα ) ειναι ιδανικα πλοια για Ελλαδα στην θεση των μην εκσυχρονισμενων S ( πλοια περιπολιας νεας φιλοσοφιας σχεδιασεις με λιγο προσωπικο καλο ρανταρ σοναρ γαστρας και μικα-με τον εκσυχρονισμο )

STRATOS
STRATOS
5 years ago
Reply to  aris32

Μπορούμε να φανταστούμε τι χρήματα θα μας κοστίσουν όλες αυτές οι τροποποιήσεις που φανταζόμαστε ότι μπορούν να γίνουν στις Belhara (ώστε αυτές να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πραγματικές επιχειρησιακές αναγκές του ΠΝ) ??????…..στο τέλος το κονδύλι των 2 δισ (που φανταζόμαστε ότι θα μας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουμε οι γερμανοί..) δεν θα φτάνει ούτε για 1.5 Belhara + όλα τα υπόλοιπα προβλήματα διασυνδεσιμότητας και συνεργασίας με τα άλλα οπλικά συστήματα του ΠΝ και ΠΑ……….

Αφήνουμε την θλιβερή προϊστορία με την υποστήριξη των Γαλλικών οπλικών συστημάτων στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την αδιαφορία των άθλιων πολιτικών..

To ΠΝ ήταν κάποτε πρωτοπόρο στην περιοχή, στην χρησιμοποίηση πλοίων αντιαεροπορικής περιοχής.
Ακόμη θυμάμαι τις βόλτες που έκοβαν στην Κύπρο (1993-1996) τα αντιτορπιλικά του Ελληνικού ΠΝ Adams….

Λόγω λανθασμένων επιλογών και φανταστικών επιδιώξεων το ΠΝ έχει μείνει 15 χρόνια χωρίς αντίστοιχες δυνατότητες…

Ας μην επαναληφθεί το έγκλημα με την απώλεια των Kidd..

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  STRATOS

Ποιο έγκλημα ? Καλώς δεν τα πήραμε.
Δεν μας τα έδιναν με τα SM-2, μας τα πουλούσαν ακριβά για την ηλικία τους, είχαν αυξημένες απαιτήσεις επάνδρωσης, δεν μας άφηναν να πλεύσουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Toυλάχιστον εγκληματική η άποψη ότι έγκλημα που δεν τα πήραμε..

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  STRATOS

δεν ξερω ποσο μπορει να κοστισει . αλλα φανταζομαι το κοστος των sylver a43 και το κοστος αγορα και ενσωματώσεις στα συστηματα του πλοιου για το ram . τι αλλο να κοστισει ;;;; ειναι προτιμοτερο χρηματα που ειναι να δωθουν για 16 σκαλπ ναβαλ (που μπορει να αγοραστουν αργοτερα) να δωθουν για να βελτιωθει το πλοιο . και ναι προτιμω ενα πλοιο συγχρονο παρα τις adelaide που ειναι παλια εχουν αλλα 15 χρονια μεγιστο ζωης και μας βαζουν στο αρμα του ΠΝ της Αμερικης και τον συστηματων του με οτι περιορισμους εχουν αυτα . με σμ2 αεραμυνα περιοχης δεν κανεις πλεον . με αστερ30 ναι .

STRATOS
STRATOS
5 years ago
Reply to  aris32

Τους SM-2 τους βάζαμε και αργότερα. Η Ταιβάν που τα αγόρασε τελικά, για χρόνια τα είχε με μειωμένο φόρτο αντιαεροπορικών πυραύλων (λόγω οικονομικής στενότητας)..

“Δεν μας άφηναν να πλεύσουν στην Αν. Μεσόγειο”!!! αχαχα προφανώς αστειεύεσαι…καλύτερα να επιχειρούμε στην Κύπρο με Super vita παρά με Καταδρομικά..

Η μη απόκτηση των Kidd ήταν από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που γίναν ποτέ.

“Toυλάχιστον εγκληματική η άποψη ότι έγκλημα που δεν τα πήραμε..” μην με βάλεις φυλακή ακόμη..

Η Ταιβάν (που είναι ηλίθιοι) τα έχουν ακόμη τα 4 σκάφη (πλήρως επιχειρησιακά όπως τα πήραν, χωρίς κανένα εκσυγχρονισμό) επικεφαλής ομάδων μάχης…και με αντίπαλο το κινέζικο ναυτικό!!!! (και όχι τους τούρκους)…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  STRATOS

Kανείς Αμερικάνος δεν μας είπε ότι θα μας του έδιναν αργότερα.
Οι αμερικάνοι δεν μας πουλάνε ότι θέλουμε, και ούτε πουλάνε στους τούρκους ότι θέλουν, γιατί θέλουν να ελέγχουν την ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας προς όφελος τους.
Η Ταιβάν και η Αυστραλία ήταν για αυτούς διαφορετική περίπτωση.
Οι Super Vita δεν είναι αμερικανικές και ούτε έχουν πυραύλους SM-2 ή αντίστοιχους των S-300, που οι Αμερικάνοι να εγκατασταθούν στην Κύπρο.

Naval Analyses
5 years ago
Reply to  Giannis

Για τους ESSM κόψε 30 χλμ 🙂

Παλιουρας
Παλιουρας
5 years ago

Τα έσοδα από τα ομολογα πρέπει να πανε σε 4 καλα εξοπλισμενες GoWind , ωστε να εχουμε τουλάχιστον 2 έτοιμες μεχρι να ξεκινησει η πρωτη belhara το 2023 που θα την πληρώσουμε απο την τσέπη μας…
Τα χρήματα από τους “ερανους” μπορουν να πανε σε μια πιο γενναια αναβαθμιση των υπαρχοντων πλοίων μας.

FOX
FOX
5 years ago

Δεν υπάρχουν χρήματα από ομόλογα που να πάνε σε εξοπλισμούς, μην αναπαράγεται σχεδόν ανύπαρκτα σενάρια…

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
5 years ago

@Giannis
Αεραμυνα περιοχης απο πλοια με 100-200-300 εκατομμυρια οπως την φανταζεσαι δεν προκειται να αποκτησεις επειδη ΔΕΝ γινεται. Οποτε αποφασιζουμε που θα κανουμε εκπτωσεις και υποχωρησεις. Ειτε σε αισθητηρες ειτε αναχορηγια βληματων, καπου τελος παντων. Οι SM-2MR Block IIIA προσφερουν ενσωματωμενο Autopilot με αδρανειακη καθοδηγηση προς τον στοχο σε ολες τις φασεις της πτησης ΕΚΤΟΣ της τερματικης καθοδηγησης που χρειαζεται την βοηθεια του πλοιου . Ο essm block II εχει ενσωματωμενο x band radar seeker για την τερματικη καθοδηγηση αντιστοιχα και δεν χρειαζεται το πλοιο.
Το AN/SPS-49Av1MPU ειναι ενα ικανοτατο ρανταρ L BAND (και οτι σημαινει η L BAND εναντιον στοχων stealth). Μια adelaide ανοιχτα της Ροδου για παραδειγμα αποτελει φοβερο πονοκεφαλο για το αεροδρομιο του Νταλαμαν . Οι νεες εκδοσεις του harpoon να θυμισουμε πως εχουν εμβελεια 150χλμ περιπου , ικανοτητες εναντιον πλοιων μεσα σε ναυσταθμους και στοχων στην ξηρα κοντα στην θαλασσα , με οτι σημαινει αυτο . Η αναχορηγια του mk-13 σε harpoon ποια ειναι ? Τι σημαινει αυτο ? Οτι αποτελει φοβερο πονοκεφαλο και για τον ναυσταθμο της Μαρμαριδας , παραμενοντας ταυτοχρονα μεσα στο ΑΑ πλεγμα της Ροδου , περα απο της δικες της ΑΑ δυνατοτητες. Εαν αναβαθμιστει και το 76αρι για χρηση vulcano , μιλαμε για μεγαλο προβλημα. 16-24-32 harpoon και καμια 80αρα 76mm vulcano δεν το λες και ασχημα.
Το ιδιο ισχυει για την αλλη adelaide εξω απο μυτιληνη και τα αεροδρομια της σμυρνης/ναυσταθμους στην φωκαια.
Ειδικα με το link-16 και συνεργασια με τα ΑΣΕΠΕ , F-16ADV/V μιλαμε για διαφορετικη εξισωση.

Naval Analyses
5 years ago
Reply to  ΓΑΤΑ

Ωραίο το σχόλιό σας!

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
5 years ago
Reply to  ΓΑΤΑ

θα ήθελα να ρωτήσω αν ο SM-2 κι ο ESSM Block-2 χρειάζονται mid-course update μέχρι να φτάσουν στην τερματική φάση. Νομίζω πως ναι. Αν ναι, γνωρίζετε πώς επιτυγχάνεται αυτό, έχει κάποιο up-load link το σκάφος;

Το λέω αυτό καθώς μπορεί τα εν λόγω βλήματα να έχουν αυτόματο πιλότο αλλά η ανανέωση των δεδομένων του στόχου είναι στα περισσότερα σενάρια απαραίτητη λόγω της μεγάλης απόστασης και της ταχύτητας του στόχου. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης των SPY-1, APAR, SEAFIRE κλπ. Συνεπώς, υποθέτω πως ο αυτόματος πιλότος προσφέρει την δυνατότητα το βλήμα να ακολουθήσει την κινηματικά πιο αποδοτική τροχιά αλλά πρέπει να υπάρχει η πρόβλεψη όταν το βλήμα ανοίξει το ραντάρ του ο στόχος να είναι “εκεί” για να τον δει.

Chris
Chris
5 years ago
Reply to  ΓΑΤΑ

Ενδιαφέρον σενάριο. Πόσο θα κόστιζε μια γενική αναβάθμιση των πυροβόλων και αγορά βλημάτων vulcano; Αποτελεί πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος;

greg
5 years ago

Τό γάρ πολύ τής θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Αυτό μού θυμίζει ο όλος τρόπος προσέγγισης τού ζητήματος.
Υγ. Σάν O.H. Perry δέν προσφέρθηκαν κάποτε στό ΠΝ αλλά απορρίφτηκαν; Αν θυμάμαι καλά, ένας λόγος ήταν η μονή έλικα;

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  greg

Καμιά σχέση εκείνα τα πλοία με τις δυνατότητες των adelaide, τα αυστραλιανά πλοία έχουν υποστεί και εκσυγχρονισμό. Αντίστοιχη κατάσταση πλοίου ήταν μόνο οι ολλανδικές Μ το 2004, που χάθηκαν.
Βεβαία όπως κάθε τι έχει και μειονεκτήματα σαν επιλογή.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago

Aπό τα Αrleigh Burke πέσαμε στις Perry….
To βρίσκω δύσκολο να βρεθούν 300 εκατ. ευρώ για 2 μεταχειρισμένες φρεγάτες 25 χρονών.
Και να είχαμε τα λεφτά καλύτερα να προσθέσουμε ακόμη 100 και να εκσυγχρονιστούν οι 4 ΜΕΚΟ με ότι καλύτερο ραντάρ και με 32 ESSM η κάθε μία.
Και θα είμαστε μια χαρά.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago

Και 2 τρομαρες… Σε πειράζουν τα πλοία 25ετιας, αλλά όχι 40ετιας που ήδη έχουμε; Εσύ δεν επιμένεις για f-123/M το 2025; Τι ηλικία θα έχουν τότε; Αν δεν ξέρεις αριθμητική, η πρώτη F-123 είναι του ’94, οπότε, το 2025 θα είναι… μάντεψε! 31 ετών! Οι διαθέσιμες Μ, θα είναι ακόμη παλαιότερες! Σχιζοφρένεια…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Oι Μ και F-123 θα έχουν κλάσμα της τιμής των Adelaide.
Σε ότι αφορά τις S της Ολλανδίας, ήταν πλοία 20 χρονών που τα πήραμε μέχρι 40 εκατ. δολ το κάθε ένα. Μάλιστα το ένα προοριζόταν για ανταλλακτικά αλλά μόλις οι δικοί μας είδαν ότι ήταν σε άριστη κατάσταση αποφάσισαν να παραμείνει σε υπηρεσία. Αν θυμάμαι καλά ήταν το Κουντουριώτης.
Tέλος, δεν έγραψα κάπου ότι δεν με πειράζει που έχουμε πλοία 40 χρονών.

manolis
manolis
5 years ago

Η Μπουμπουλινα ηταν. Δεν ειχε καν σοναρ αλλα σε αριστη κατασταση κατα τα αλλα
.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  manolis

To έψαξα σε ποια S είχα πάει. Ήταν η Κουντουριώτης. Όταν την παραλάβαμε ήταν 20 χρονών. Ήταν η 1η S που ναυπηγήθηκε. (με το όνομα Kortenaer)

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago

Μήπως και κλάσμα των δυνατοτήτων; Καταρχάς, που ξέρεις πόσο θα βγουν στο σφυρί, κάποια πλοία το 2025; Έστω ότι βγαίνουν σε χαμηλότερη τιμή (όντας όμως και παλαιότερα και άνευ σοβαρού εκσυγχρονισμού). Δεν θα απαιτήσουν εκσυγχρονισμό; Πυραύλους; Δηλαδή έχεις ανοικτή γραμμή με Γερμανία και ξέρεις πχ ότι θα δοθούν πακέτο και τα ram(που και να δοθούν, δεν θα είναι τόσο… τζάμπα, ενώ πάλι θα πρέπει να αγοράσεις τουλάχιστον essm); Βάλτα επιτέλους κάτω τα πράγματα με τη λογική και μην διαφωνείς απλά για να τη σπας στους άλλους. Τι θα προσδώσει μια F-123 χωρίς ram/πυραύλους(γιατί τώρα έχουν nssm…) στο ΠΝ το 2025; Ότι χρήματα και να δοθούν τότε για αγορά των γερμανικών ή ολλανδικών, θα είναι πεταμένα λεφτά, εφόσον δεν θα προσφέρουν κάτι που δεν έχουμε ήδη(επίπεδο παραπλήσιο των meko), ούτε θα έχουν υπόλοιπο ζωής ικανό για εφαρμογή εκσυγχρονισμού. Οι adelaide έχουν ήδη εκσυγχρονιστεί και είναι και νεώτερες από ότι θα είναι οι γερμανικές ή πολύ περισσότερο οι ολλανδικές, το 2025. Με βάση λοιπόν τα δεδομένα του ΠΝ, μπορούν να μείνουν σε υπηρεσία μέχρι το 2032/33 άνετα και χωρίς να αλλαχτεί ούτε βίδα (αν και πιθανόν να αξίζει να διερευνήσουμε το θέμα ραντάρ). Φυσικά, ας περιμένουμε να δούμε τι θα κοστίσουν και αν τα 300 εκ που γράφονται, περιλαμβάνουν όπλα. Λογικά αν το πάρει κανείς, η τιμή αυτή δεν μπορεί να αφορά μόνο κουφάρια πλοίων, καθώς δεν αξίζουν τόσο. Επίσης, τους essm block 1 δεν έχουν κάπου να τους χρησιμοποιήσουν καθώς έχουν ήδη αρκετούς για τα νέα πλοία τους από τις anzac και λογικό είναι να υιοθετήσουν (και) τους block 2. Θεωρητικά, μπορούν να κρατήσουν τους SM-2(αν μπορούν να βληθούν από vls), αλλά και πάλι, ίσως πάνε σε νέα βλήματα. Ακόμη όμως και αν δεν δοθούν sm-2 των Αυστραλών, μπορούν εύκολα να δοθούν sm-2 block1/2 ως eda από Αμερική. Θα ήταν γελοίο να έδιναν έγκριση για πώληση των σκαφών σε εμάς, αλλά όχι έγκριση (ή και υποστήριξη…) για Sm-2…

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  Αντώνης

+1

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago

@Αντώνης
Θυμάμαι πόσο με είχες μαλώσει στο άρθρο των ΑΝΖΑΚ οταν έγραψα 200-250εκ το πλοίο (όλο το πακέτο)…
“δεν γίνεται το μτχ 28 ετών το 2024, να έχει ούτε και τα 200 που τώρα λες(έλεγες 250…)… Όλα αυτά, όχι επειδή δεν είναι άξια σκάφη ή ότι ο ηλ. εξοπλισμός τους και τα όπλα τους, ΤΩΡΑ δεν κοστίζουν 150 εκ που λες μόνα τους…”
Φυσικά ας περιμένουμε και το τι περιλαμβάνει η φήμη των 300εκ…
Aν υπάρχει κιολας…
Είναι οι Αυστραλοι μυστηρια τραίνα…
🙂

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Όλα είναι θέμα τιμής πάντως, από εκεί και πέρα οι Adelaide είναι από ότι φαίνεται η μόνη ρεαλιστική περίπτωση να αποκτήσει το ΠΝ κάποιες δυνατότητες AAW περιοχής, κάτι άλλο σε μεταχειρισμένο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
5 years ago

αγαπητε ΓΙΑΝΝΗΣ 1, οι ΜΕΚΟ δεν ειναι τοσο πιο καινουριες απο τις adelaide εαν υπολογισεις ποσα χρονια θα παρει μεχρι να αναβαθμιστουν. Επισης χρειαζονται αναβαθμιση σε πολυ περισσοτερους τομεις απο το radar/mk41. Τελος , η αναβαθμιση τους δεν βοηθαει τις οροφες και/η την αποσυρση καποιων S

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago
Reply to  ΓΑΤΑ

Τις ΜΕΚΟ τις έχουμε ενώ τις Adelaide όχι.
Δεν στέκει να δοθούν 300 εκατ. για 2 πλοία 25 χρονών ενώ να αφεθούν στην τύχη τους αυτά που έχουμε. Που λογικά θα αφεθούν σε μεγάλο ποσοστό. Το Π.Ν έψαχνε να βρει 30 εκατ. ευρώ για να τους αλλάξει 5 συστήματα (σε κάθε μία) και δεν τα βρήκε ενώ έψαχνε εναγωνίως να βρει 7 εκατ. ευρώ για κάποια από αυτές, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει σε υπηρεσία.

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
5 years ago

ΓΙΑΝΝΗΣ1 το ΠΝ (και η πολιτικη ηγεσια) εψαχνε και Arleigh Burke σε καποια φαση, αναβαθμισε τα P3 , μιλησε για fremmHN,fti ,lafayette, ψαχνει τορπιλες κλπ. την στιγμη που εψαχνε 7 εκ. για να λειτουργησει η μια ΜΕΚΟ.
Δεν ειπε κανεις εδω να μην αναβαθμισττουν οι ΜΕΚΟ και να ερθουν οι adelaide. Εννοειται πως ειναι Νο.1 προτεραιοτητα. Δεν τεθηκε το θεμα της επιλογης καπου στο αρθρο η σε οποιοδηποτε αρθρο. Ουτε διλημματα τυπου τορπιλες-adelaide κλπ.
Συμφωνουμε στα παραπανω σχετικα με τις ΜΕΚΟ.

Giannis
Giannis
5 years ago

Το πρόβλημα με τα χρήματα είναι πολιτικό…σόρρυ δλδ…δες τώρα που θυμήθηκαν να δώσουν κοινωνικό μέρισμα σε 1,000,000 δικαιούχους επειδή έρχονται εκλογές. Περίπου 700,000.000 θα δώσουν απ το λεγόμενο υπερπλεόνασμα και δεν έβρισκαν 7 εκ…..
Οι εξοπλισμοί δεν έχουν μέρος του πλεονάσματος.

STRATOS
STRATOS
5 years ago

Οι ελληνικές ΜΕΚΟ είναι και αυτές 20-25 ετών.

Αν εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ θα έχουμε 4 x 32 ESSM = 128 ESSM ..

Αν αγοράσουμε τις Adelaide θα έχουμε 4 x 16 ESSM (από τις MEKO) + 2 x 32 ESSM (από τις Adelaide) + 2 x 34 x SM-2MRIII (!!!! από τις Adelaide) = 128 x ESSM + 68 SM-2MRIII………………………..

Ελπίζω το ΠΝ να κάνει μια σωστή κίνηση μετά από 15 χρόνια φαντασιοπληξίας..

Fingolfin
Fingolfin
5 years ago

Θα συμφωνήσω με το Γιάννη 1. Όποια χρήματα να διατεθούν στον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

shadow man®
shadow man®
5 years ago
Reply to  Fingolfin

Εγώ θα ελεγα να χτυπαγαμε αυτές τωρα που τις βρήκαμε και τον εκσυγχρονισμό των μεκο να τον αφηναμε για ας πουμε 3 χρόνια αργότερα που μπορει να εχουμε λιγο μαρουλι. κριμα να χασουμε την ευκαιρια.

Γιώργος70
Γιώργος70
5 years ago

Υπάρχει μια σημαντική παρανόηση στο θέμα.
Οι sm2 ειναι ξεχωριστό κεφάλαιο απο τις φρεγάτες και η πωληση γινεται απο ΗΠΑ.
Δεν είναι δεδομένο οτι o sm2 αποδεσμεύτηκε στην πολωνία (προφανώς θα αποδεσμευτεί για την ελλάδα εαν η τουρκια προχωρήσει με τους s400).
Και EΑΝ (πιθανο) τους αποδεσμευαν το κοστος του πακετου θα εφθανε το μισό δις και οχι τα τα 300εκ που προφανως είναι τιμή χωρίς sm2.
Η αγορα θα γινει σε μεταγενέστερο χρόνο απο ηπα.
Αυτά ίσχυαν πριν 4 μηνες για την πολωνία
Η πολωνια δεν προχωρησε στην αγορα που ειχε σοβαρη λογικη να αντικαταστήσει δηλ τις 2 παλιές OHP με σημαντικα νεοτερες και σύγχρονες λογω του υπερβολικου κοστους.
Επέλεξαν να ενισχύσουν την ναυπηγική τους βιομηχανία με αυτά τα κονδύλια και να κρατησουν μεχρι το 2025 τις υπάρχουσες. Βεβαια εαν οι αυστραλοι κανουν βελτιωμενη προταση θα το ξανασκεφτούν πιθανο γιατι το 2019 πρεπει να τις αποσυρουν

The game is for the Americans to provide a rocket for these ships.
If this condition is met (also when we are sure that the rockets will be delivered later than ships), the negotiation team will start work. He will determine the terms of the contract.
https://www.rp.pl/Sluzby-mundurowe/308069896-Juz-za-rok-okrety-z-antypodow.html

STRATOS
STRATOS
5 years ago

Σε καμία περίπτωση δεν φτάνει το μισό δισ η αγορά των 2 φρεγατών με τους SM-2.

Τα αναλύσαμε παραπάνω βάση διεθνούς ελέγχου τιμών, τα σκάφη θα κοστίσουν max 150 εκατομμύρια ευρώ το καθένα με πλήρη φόρτο αντιαεροπορικών πυραύλων.

150 εκατομμύρια δολάρια το κάθε σκάφος χωρίς τους SM-2!!! δηλαδή αν αφαιρέσουμε 32 εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσουν οι 32 x ESSM , θα δώσουμε 118 εκατομύρια ευρώ για φρεγάτες 20 χρονών (που οι Αμερικάνοι τις χαρίζουν και οι Αυστραλοί αν δεν της πάρει κανείς θα την κάνουν υφάλους για καταδυτικό τουρισμό) ….αχαχαχαχαχαχαχαχα σε καμία περίπτωση.

150 εκατομμύρια ευρώ είναι το κάθε σκάφος με πλήρη φόρτο ESSM & SM-2..τέλος

CK
CK
5 years ago
Reply to  STRATOS

Τα έχω γράψει εγώ και ένα σορό άλλοι κοίταξε το κόστος των SM2 και SM1
Πάνω από 3 MILL $το πρώτο και πάνω από 2 MILL $ το δεύτερον
Κανε τους πολλαπλασιασμούς να δεις τι κόστος μιλάμε
Και εάν οι SM2 αποδεσμευθούν για τη Ελλάδα
Οι Αυστραλοί μπορεί μια χαρά να χρησιμοποισουν τα βλήματα αυτά στα αλλα πλοία τους – για τους SM2 σε VLS δεν είμαι σίγουρος
Μην ονειροβατούμε

STRATOS
STRATOS
5 years ago
Reply to  CK

Τους SM1 μας τους είχαν χαρίσει οι Αμερικάνοι επί εποχής Μητσοτάκη..

Οι SM-2 δεν κάνουν πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ ο ένας.

3 εκατομμύρια δολάρια κάνει μία έκδοση του SM-2 που αναχαιτίζει δορυφόρους..

Το κονδύλι των 300 εκατομμύριών ευρώ υπερκαλύπτει την αγορά και τον πυραυλικό εξοπλισμό των 2 πλοίων.

CK
CK
5 years ago
Reply to  STRATOS

Δες τα παρακάτω για τιμές SM2:

https://www.naval-technology.com/news/denmark-requests-152m-sale-sm-2-block-iiia-missiles-us/
Block III A 152/46 =3+ Million $

#3 εκατομμύρια δολάρια κάνει μία έκδοση του SM-2 που αναχαιτίζει δορυφόρους..#

SM3 : Antiballistic defence
https://navaltoday.com/2018/11/20/pentagon-clears-sale-of-sm-3-missiles-to-jmsdf/
561/(13+8)=? million $$$$

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago
Reply to  STRATOS

Απλα για λόγους συγκρίσεως 100 Barak 8 για Ινδία προ έτους 77εκ$…..

STRATOS
STRATOS
5 years ago
Reply to  CK

Προς CK,

Πού είδες ότι κάνει 3 εκατομμύρια δολάρια ο ένας SM-2??

Με δουλεύεις κανονικά?? το deal με τους δανούς διαβάζεις να αφορά μόνο τους πυραύλους ή και επιπλέον εξοπλισμό?? Πυραύλους τηλεμετρίας και κάνιστρα εκτόξευσης!!!!!!!!!……………..ΕΛΕΟΣΣ

CK
CK
5 years ago
Reply to  STRATOS

Δεν σε δουλεύω καθόλου.
Το SM2 είναι καινούργιο όπλο για μας
και θέλει τη δίκια του υποδομή υποστήριξης συντήρησης εκπαίδευσης προσωπικού και πάει λέγοντας.
Και όλα αυτά κοστίζουν ξέρεις
Εάν τελικά αποδεσμευθούν για μας
Googlare και θα δεις τις τιμές:
http://australianaviation.com.au/2016/06/australia-requests-sm-2-missiles-for-awd-trials/
300/80 =? mILLION usd
Στο προηγούμενο σχόλιο κατά λάθος έγραψα SM1 anti ESSM
Και κει μιλάμε για c 2 mill το κομμάτι for Block II

STRATOS
STRATOS
5 years ago
Reply to  STRATOS

Προς CK.

Όχι με δουλεύεις κανονικά γιατί πάλι ποστάρεις έλεγχο τιμών που περιλαμβάνει και “up to 15 MK 97 guidance sections” για τους πυραύλους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Η υποδομή είναι έτοιμη πάνω στις φρεγάτες που θέλουμε να αγοράσουμε και τους χρησιμοποιούν (τους SM-2) .

Spirit
Spirit
5 years ago

Και εγώ έχω πολλές επιφυλάξεις για το τι μπορεί να περιλαμβάνει το πακέτο των 300εκ. (αν υποθέσουμε ότι ισχύει)..
Αλλά αν μιλάμε για αγορά νέων πυραύλων μιλάμε για καλό 2023 παραδόσεις, άσε που μάλλον δεν θα υπάρχουν και τόσα χρήματα…
Γενικότερα ο τσάμπας πέθανε, αλλά από την άλλη, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία να υπάρξει μια συμφωνία άμεσης προώθησης πακέτο στο ΠΝ των Adelaide με 300εκ…
Αλλιώς τα χρήματα σε τορπίλες και ΜΕΚΟ… αν και ήδη έχουμε αργήσει.

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
5 years ago
Reply to  Spirit

Ο τσαμπας δεν πεθανε , αποδειξη τα kiowa , mark v . Timing, συμφερον να υπαρχει και κυνηγι απο μερους μας και κατι θα βγει ! Αισιοδοξια !

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  ΓΑΤΑ

Αυτά που λες φίλε ειναι πασατέμπος μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν. Όσο για τα kiowa έχω πολλές επιφυλάξεις για το πως και αν θα αξιοποιηθούν τελικά…

antonios
antonios
5 years ago

Τα “τελια” επεσαν στην ομογεννεια. Φτανει τωρα να αποδειχτει εαν ευσταθει η ζητηση αυτων των πλοιων εκ μερους της Ελλαδας.

angel
5 years ago

Θα μας αποδεσμευσουν οι αμερικανσκι σε εμας SM2 , ενω την Τουρκια οχι ? Χμμμμ
Αν συμβει κατι τετοιο , ασσυμετρη αντιμετωπιση των γειτονων μας , σημαινει κατι πολυ περισσοτερο απο μια απλη εμπορικη συμφωνια
Αποκτουμε αεραμυνα περιοχης και αντισταθμιζεται μερικως η υπαρξη και χρηση των S400 , SOM , BORA κτλπ
Δειχνει πραγματικη μεταστροφη της πολιτικης τους και τοτε θα μπορουμε συνολικως να μιλουμε επι εντελως αλλης βασης
Τωρα για τις Αδελαιδες , ενα 3d radar , πιθανως ομοιο με το μελλοντικο των προς εκσυγχρονισμο MEKO για ομοιοτυπια , ειναι απαραιτητο
Αναμενωμεν

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -