15.5 C
Athens
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΗ: Adelaide στο Αιγαίο, τι καινούργιο θα φέρουν στο ΠΝ (απαντώντας και...

ΑΠΟΨΗ: Adelaide στο Αιγαίο, τι καινούργιο θα φέρουν στο ΠΝ (απαντώντας και στο ερώτημα “τι να τα κάνουμε τα σαπάκια ρε φίλε”)

 

HMAS Newcastle στην Operation Manitou

Όπως γράψαμε και προχτές, η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έγραψε για το ελληνικό ενδιαφέρον αγοράς των δυο τελευταίων επιχειρησιακών φρεγατών κλάσης Adelaide του Ναυτικού της Αυστραλίας. Καλώς ή κακώς, αυτά είναι τα μόνα διαθέσιμα μεταχειρισμένα πλοία στην Δύση, που θα μπορούσαν να προσφέρουν στο ΠΝ, ενώ ταυτόχρονα ελπίζουμε να προσφερθούν σε καλή τιμή από την Αυστραλία. Κοινώς, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα όταν ακούμε για τις Adelaide, είναι οι μόνες άμεσα διαθέσιμες λύσεις, εκτός ίσως από τις πολύ παλιές πια O.H.Perry από το USN ή τις F-122 από το Γερμανικό Ναυτικό.

Πιστεύουμε ότι η ομιλία του ΥΠΕΘΑ, και η δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος δεν είναι τυχαία γεγονότα, και ελπίζουμε πως τελικά τα δυο πλοία θα αποκτήσουν ένα νέο λιμάνι στην Σαλαμίνα. Το θέμα είναι, τι έχουν προσφέρουν, και αν αξίζουν τελικά τον κόπο.

HMA Ships Newcastle και Warramunga

Η κλάση Adelaide βασίζεται στην O.H.Perry, πλοία από την οποία παρέλαβε το Τουρκικό Ναυτικό, ενώ το ΠΝ τα απέρριψε και προτίμησε, ίσως όχι αδίκως, την παραλαβή επιπλέον Kortenaer. Το κακό είναι πως με την απόσυρση των Adams, χάθηκε η δυνατότητα χρήσης του SM-1, ενώ την ίδια στιγμή την απέκτηση το Τουρκικό Ναυτικό. Έτσι, το ΠΝ ξαναγύρισε στον Sea Sparrow, ενώ η έλευση του ESSM δεν βελτίωσε την κατάσταση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για δυο φρεγάτες κλάσης Adelaide, SM-2 στο Αιγαίο και η ναυαρχίδα που ανέφερε ο Καμμένος

Οι Αυστραλοί έχουν να προστατεύσουν μια τεράστια περιοχή. Οι Adelaide ήταν γιαυτούς ο αντικαταστάτης των δικών τους Adams, και έλαβαν το απόθεμα των SM-1. Φυσικά ο πύραυλος δεν ικανοποίησε τους Αυστραλούς, γιαυτό κι πολύ σύντομα ξεκίνησαν μια διαδικασία εκσυγχρονισμού, με βελτιωμένο ΚΠΜ, εκτοξευτή Mk41 (για ESSM) και δυνατότητα βολής SM-2MR.

Τα πλοία στην σημερινή τους μορφή είναι κατά πολύ ικανότερα των αρχικών, και σίγουρα οι ικανότερες O.H.Perry σε υπηρεσία σήμερα. Καθώς μπαίνει σε υπηρεσία η νέα κλάση αντιτορπιλλικών Hobart, τα Adelaide είναι πλέον “περιττά”, αλλά όχι άχρηστα. Επίσης μπήκαν σε υπηρεσία (τα δυο τελευταία πλοία) το 1992 και το 1993, συνεπώς έχουν την ίδια ηλικία με τις πρώτες ΜΕΚΟ200ΗΝ (για όσους τα θεωρούν “σαπάκια” και θέλουν Horizon ή Type 45 του κουτιού σε τιμή μηχανότρατας).

Για τον Standard SM-2MR, και ειδικά τις εκδόσεις BlockIIIA/B δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Ένα ικανότατο αντιαεροπορικό βλήμα, με ακτίνα δράσης που επαρκεί για την κατάρριψη αεροσκαφών φορέων όπλων stand off, πριν αυτά εξαπολύσουν το θανάσιμο φορτίο τους. Ένα όπλο απολύτως απαραίτητο για την προστασία των ομάδων μάχης του ΠΝ στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν θα πρέπει να δίνεται η “Μάχης” προστασίας της ΑΟΖ.

SPS-49 στο USS Abraham Lincoln (CVN 72). U.S. Navy photo by MC3 Johndion Magsipoc (Released)

Τώρα, υπάρχει ένα κάποιο “πρόβλημα”, γιατί οι Adelaide δεν είναι αυτό που λέμε το κλασικό πλοίο AAW, το πλοίο αεράμυνας που θα σηκώσει πάνω του το βάρος που θα σήκωνε για παράδειγμα ένα Arleigh Burke ή μια Horizon. Σίγουρα δεν είναι, και αυτό καταρχάς φαίνεται από την έλλειψη ενός ικανού solid state radar 3D. Το πλοίο δεν είναι φρεγάτα αεράμυνας, αλλά έχει κορυφαίες αντιαεροπορικές ικανότητες, χωρίς άλλες αντίστοιχες στα ναυτικά της περιοχής. Όχι, δεν έχει κάποιο AEGIS, ούτε και ένα Sea Fire 500, ούτε κάποιο άλλο state of the art 3D ραντάρ αεράμυνας. Στην θέση του βρίσκουμε ένα AN/SPS-49, ένα ραντάρ 2D. Μα καλά, υπάρχουν ακόμη ραντάρ 2D, και πλοία που ρίχνουν Standard SM-2MR BlockIIIA/B μόνο με ραντάρ 2D. Προφανώς και υπάρχουν. Εξηγούμαστε.

Ο Electronics Technician 1st Class Joshua Seabourn ενώ ελέγχει το AN/SPS-49 του καταδρομικού USS Monterey (CG 61). (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Billy Ho/Released)

Το AN/SPS-49Av1MPU δεν είναι ένα απλό ραντάρ 2D, είναι το τελευταίο και καλύτερο μοντέλο της σειράς AN/SPS-49. Η τελευταία έχει εγκατασταθεί σε πάνω από 100 πλοία του Αμερικανικού (κι όχι μόνο) Ναυτικού, ενώ τα ραντάρ μπορούν να λειτουργούν στην “δύσκολη” συχνότητα 902-928 MHz, που θεωρείται ιδανική για μικρούς στόχους που πετούν πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας (όπως τα σοβιετικά βομβαρδιστικά και τα οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι). Παρά το γεγονός ότι η συχνότητα αυτή έχει και εμπορική χρήση, εντούτοις οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αντικαταστήσουν τα εν λόγω συστήματα. Οι δε Αυστραλοί είναι τόσο ικανοποιημένοι μαζί τους που τα έχουν τοποθετήσει και στις ANZAC.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;

To AN/SPS-49Av1MPU προέρχεται από εκσυγχρονισμό του βασικού AN/SPS-49 που έφεραν οι φρεγάτες, και έχει ενσωματώσει όλες τις αλλαγές της σειράς. Πέρα από την πραγματικά τεράστια ακτίνα δράσης (475+ χιλιόμετρα), το μοντέλο AN/SPS-49Av1MPU μπορεί να εκπέμψει και σε μέρες PRF, δίνοντας πλέον ακόμη σαφέστερα δεδομένα, ενώ επίσης δίνει δεδομένα ταχύτητας στόχου. Το μόνο που δεν δίνει είναι το ύψος πτήσης, κάτι που μπορεί να το κάνει το Mk92 (STIR). Το τελευταίο συνεργάζεται αρμονικά με AN/SPS-49Av1MPU για την καθοδήγηση των SM-2MR BlockIIIA εναντίον των στόχων.

Ο Electronics Technician 2nd Class Matthew Leska ενώ ελέγχει το AN/SPS-49 του καταδρομικού USS Monterey (CG 61) (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Billy Ho/Released)

Τώρα, υπάρχει μια ας πούμε ένσταση για το πόσους πυραύλους μπορεί να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα το πλοίο απέναντι σε εισερχόμενους στόχους. Το πλοίο διαθέτει δυο συνολικά Mk92, εκ των οποίων το ένα θεωρητικά είναι για το πυροβόλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καθοδήγηση των SM-2MR ή των ESSM BlockI. Αντίθετα, πιστεύουμε πως το ΚΠΜ έχει την δυνατότητα να έχει στον αέρα περισσότερους του ενός πυραύλων ανά κανάλι καθοδήγησης (Mk92). Με την ευκαιρία να πούμε ότι σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις, τα πλοία του ΠΝ θα δράσουν σε ομάδες. Δεν είναι δύσκολο τεχνικά η καθοδήγηση των SM-2 να γίνεται από τα STIR των MEKO200HN ή των Kortenaer (όχι έτσι απλά, αλλά είναι τεχνικά εφικτό).

Τώρα, είναι προφανές πως δεν μπορεί να έχει στον αέρα τόσους SM-2 όσες ένα Arleigh Burke ή ένα Ticonderoga. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα έχει μια πολύ καλή τακτική εικόνα της αεροπορικής κατάστασης, και δεν μπορεί να εμπλέκει δυο-δυο (ή και περισσότερους, αλλά θα το ψάξουμε και θα επανέλθουμε) στόχους σε αποστάσεις που για πρώτη φορά θα γίνει με αντιαεροπορικό μέσο όχι απλά του Ναυτικού, αλλά και όλων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα είναι ουσιαστικά η πρώτη, εξωτερική γραμμή άμυνας, που θα απαγορεύει σε αεροσκάφη να έρθουν και να εξαπολύσουν stand-off όπλα εναντίον του Στόλου ατιμώρητα. Θεωρούμε πως είναι μια υπερπολύτιμη ικανότητα που δεν πρέπει να προσπεράσουμε έτσι εύκολα. Η ταχυβολία του Mk13 μια χαρά καλύπτει τις ανάγκες του πλοίου και των SM-2 που μπορεί να εκτοξεύσει (κάτω από ένα λεπτό για 4 πυραύλους).

HMAS Newcastle ενώ εξαπολύει έναν Standard Missile (SM-2) στην Air Missile Exercise (SAMEX) μαζί με το HMAS Warramunga.

Επίσης, το Link 16 θα τους επιτρέπει να στοχοποιεί με την βοήθεια των EMB-145AEW ή ακόμη και τα F-16V. Ακριβώς το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα τελευταία με την βοήθεια του πραγματικά πανίσχυρου AN/SPS-49A. Γενικά όμως οι Adelaide δεν είναι ένα οπλοσύστημα που μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει αξία, ειδικά στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου.

Σε δεύτερη γραμμή άμυνας, οι Adelaide έχουν τους ESSM BlockI. Θεωρητικά και το ΠΝ θα μπορούσε να επιλέξει τους BlockI. Από την στιγμή όμως που το διαθέσιμο απόθεμα μετά βίας επαρκεί για τις ανάγκες των υπολοίπων φρεγατών, το καλύτερο που θα είχαμε να κάνουμε θα ήταν η αγορά ESSM BlockII με τα τετραπλά κάνιστρα. Αυτό σημαίνει πως η φρεγάτα θα μπορούσε να αποδεσμεύσει τα Mk92 σε επιθέσεις κορεσμού είτε για την χρήση SM-2 είτε για το πυροβόλο. Φυσικά η λύση του μείγματος ESSM BlockI/II εξακολουθεί να είναι μια λύση. Θεωρητικά η Αυστραλία θα μπορούσε να διαθέσει πυραύλους προς πώληση, αλλά οι SM-2 καθώς και οι ESSM έχουν χρήση στα Hobart και τις ANZAC. Είναι κάτι που ακούγεται, πως τα πλοία θα μπορέσουν να πωληθούν με τις αποθήκες οπλισμού γεμάτες, και τα Hobart θα λάβουν νεώτερους SM-2 BlockIIIB.

Το HMAS Newcastle στην Talisman Sabre 2011.

Τα ενδιαφέροντα σημεία των φρεγατών δεν σταματούν εκεί. Οι ανθυποβριαχές ικανότητες τους είναι προφανώς ανώτερες των υπολοίπων πλοίων του ΠΝ. Το Spherion θεωρείται ένα από τα ικανότερα σύγχρονα sonar παγκοσμίως, ενώ οι δυνατότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο θα συμπληρώνεται από το Albatros (TMS 4350), ενώ και τα δυο μαζί μπορούν πλέον να εντοπίζουν τορπίλες που κατευθύνονται προς το πλοίο. Οι δυνατότητές του συμπληρώνονται από το sonar εντοπισμού ναρκών Petrel (TMS 5424). Όλες αυτές οι δυνατότητες είναι και πάλι πρωτόγνωρες για το ΠΝ.

Δεν θα αναφερθούμε και στα άλλα προτερήματα των πλοίων, όπως τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Elbit EA-2118 jammer και Rafael C-Pearl, την δυνατότητα φιλοξενίας δυο ελικοπτέρων S-70B6, τα αντίμετρα κατά των τορπιλών LESCUT. Όλα φτιάχνουν ένα πλοίο που συμπληρώνει ιδανικά, αν όχι αναβαθμίζει δραματικά τον Στόλο του ΠΝ. Μαζί με τις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ, είναι ίσως η καλύτερη λύση μέχρι να μπουν σε υπηρεσία μαζικά νέα πλοία, ίσως μετά το 2030. Και είναι αναμφίβολα η καλύτερη λύση για την αντικατάσταση τουλάχιστον δυο από τις μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer. Το ΠΝ θα μπορούσε να αποσύρει τις δυο πιο καταπονημένες, και με τα ανταλλακτικά τους να κρατήσει σε υπηρεσία την τρίτη, ενώ από τα πλοία θα επωφελούνταν και οι άλλες 6 εκσυγχρονισμένες S.

Το HMAS Newcastle στο Diego Suarez της
Μαδαγασκάρης στις 10 Οκτωβρίου 2017, στην Οperation MANITOU

Τώρα σε ότι αφορά το ενδιαφέρον της Τουρκίας που ανέφερε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ίσως έχει βάση σαν πληροφορία, παρά τις διαβεβαιώσεις των Τούρκων στο site μας αλλά και στο twitter. Οι Perry της Τουρκίας πέραν του ότι είναι πλέον παμπάλαιες, είναι κατώτερες των Adelaide ενώ φυσικά δεν έχουν όλα τα προηγμένα συστήματα που απαιτούν οι SM-2. Έτσι θα τις έβαζαν άμεσα σε υπηρεσία, χωρίς τεχνολογικό ρίσκο, αντικαθιστώντας ίσως τις παλαιότερες Gabya, χωρίς τους εκτοξευτές Mk41. Ακόμη κι αν δεν έπαιρναν πιστοποιητικό τελικού χρήστη από τις ΗΠΑ, είτε για τα πλοία είτε για τους SM-2, εντούτοις θα ανέβαζαν την τιμή κάνοντας την υπόθεση αγοράς τους από την Ελλάδα μια δύσκολη υπόθεση. Ας ελπίσουμε πως “έχουν γνώση οι φύλακες”.

Όλα αυτά θα τα καθορίσει η τιμή που θα δοθούν τα πλοία, καθώς και τα διαθέσιμα κονδύλια. Δεν γνωρίζουμε τι έχει κάνει ο ΥΠΕΘΑ σε σχέση με τους εφοπλιστές, αλλά το ποσό που διαβάσαμε είναι απολύτως λογικό αν περιλαμβάνει όλο τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τον οπλισμό. Επίσης, το ποσό της αγοράς θεωρούμε πως δεν επηρρεάσει τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ ή τις τορπίλες. Αν οι φρεγάτες προσφερθούν και τελικά έρθουν στην Ελλάδα απολύτως ετοιμοπόλεμες, με όλες τις αποθήκες οπλισμού γεμάτες, τότε θα είναι η σημαντικότερη ενίσχυση του ΠΝ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν θα εκπλαγούμε αν οι φρεγάτες φέρουν τελικά και το όνομα του -πραγματικά- Εθνικού Ευεργέτη που τις αγοράσει μαζί με τον οπλισμό τους. Δεν θέλουμε να γράψουμε κάτι περισσότερο (κυρίως γιατί δεν ξέρουμε κάτι πέραν από το δημοσιεύμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ), απλά λέμε cross your fingers!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Digenis
Digenis
4 years ago

Φρεγάτες μη στελθ , με 1 εως 2 πυραυλους ταυτοχρονα εναντιων πολλων αεροσκαφων ειναι λιγα για τα 300εκ που πρεπει να δωσουμε βαλε και οτι σε 10 χρονακια θα πρεπει να τις αντικαταστησουμε μαζι με τις μεκο .Δεν συμφωνω αλλά δεν βλεπω αμεσες εναλλακτικες .Ναι λοιπον αρκεί να ισχυουν οι τιμές και να μην λειτουργησουν εναντιον των νεων φραγατων και τις ακυρωσουν .

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  Digenis

Μεγάλο ερωτηματικό, αυτό να κάνει με την γωνία της απειλής, αν είναι εφικτό να χρησιμοποιούν και οι δύο Mk92 μάλλον μιλάμε για 2 τουλάχιστον πυραύλους SM-2 στην τερματική φάση και 2 με 4 στην ενδιάμεση φάση πτήσης πιθανότατα. Αλλά και αυτά πρέπει να ειναι θέμα τόσο απόστασης απειλής όσο συγκεκριμένου τόξου βολής.
Εδώ πάντως μιλάει για 4 στόχους:
http://www.australiandefence.com.au/E5A83040-F806-11DD-8DFE0050568C22C9

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  Spirit

Δυστυχώς δεν ξέρουμε για την έκδοση Mk92 MOD 12 πολλά όπως και τις εμβέλειες του.
Ο πίσω Mk92 έχει μεγαλύτερο μέγεθος κεραίας και κατ επέκταση εμβέλεια…
Το μέγα ερώτημα είναι από μέχρι πια εμβέλεια μπορεί να αξιοποιηθεί ο SM-2IIIA, γιατί στις μέγιστες το βλέπω πολυ δύσκολο…

Nik13
Nik13
4 years ago
Reply to  Digenis

Σε 10 χρονια θα έχουν κλείσει τα 30…32…γιατι να τις πετάξεις; Άνετα θα τις έχεις για 20 χρόνια…
Μία νέα φρεγάτα με τον οπλισμό της ξεπερνά το 1 δις… Καλές οι καινούργιες αλλά επειδή θέλεις κ ποσότητα πρέπει να τις πάρει το πν

CK
CK
4 years ago

Καλά τα γράφετε.

Η πιο ρεαλιστική άμεση και ισχυρή λύση σε σχέση με αλλα που ακούγονται περί AB/TICO/BELHARa/F122 και των αγαπημένων μου Lafayette
Αμφιβάλλω εάν βρεθούν τα $ και εάν στη τιμή αυτή περιλαμβάνονται SM2 και ESSM
Και αν τις αγοράσουμε νομίζετε πως μπορούν να βρεθούν τα $ για τα όπλα ?
Πιθανόν να έχουμε το ανάλογο των 214/SUT/Leo 2
Επίσης εάν προχωρήσει η αγορά φοβάμαι πώως αυτό θα είναι εις βάρος του εκsυχρονισμου των MEKO
Και η λογική λέει πως αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα
Και βεβαια υπάρχει το μεγάλο if για το αν οι SM2 γίνουν διαθέσιμοι σε μας
Εάν αποκτηθούν οι SM2 τότε ξεχνάμε BELHARES και ASTER30/15
sm2 και ASTER κανένα ναυτικό δεν μπορεί να διατηρήσει βλέπε Ιταλία /UK

Dinos72
Dinos72
4 years ago

Στοχοποίηση θα μπορούν να κάνουν και τα αναβαθμισμενα P-3 επίσης. Η ερώτηση είναι αν θα υπήρχε η δυνατότητά να χρησιμοποιηθούν και τα STIR των αποσυρθεντων Kortenaer.

Nick
Nick
4 years ago

Έτσι σιγά σιγά οι Γάλλοι βγαίνουν από το παιχνίδι;;;;Οι εξελίξεις είναι υπέρ του ΠΝ ώστε να πιεστούν οι Γάλλοι,τόσο για καλύτερη διαμόρφωση των Belharra και για ποιοτική ενδιάμεση λύση.Μακάρι να έχουμε σύντομα εξελίξεις.

ΚΒ
ΚΒ
4 years ago

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. Και ποιος δεν θα επιθυμούσε πιο σύγχρονα πλοία και AEGIS ή ASTER αλλά η ανάγκη ενίσχυσης είναι άμεση και επείγουσα.
Επίσης τα πλοία δεν είναι μόνο φορείς συγκεκριμένων όπλων αλλά πλατφόρμες που με τις κατάλληλες προσθήκες μπορούν να φέρουν σταδιακά και άλλα πιο σύγχρονα όπλα. Με το σκεπτικό αυτό ήταν λάθος η απόρριψη O.H.Perry και KIDD από το USN, διότι τα πλοία αυτά θα μπορούσαν σταδιακά να εκσυγχρονιστούν και να λάβουν SM2. Σήμερα η κατάσταση του ΠΝ θα ήταν σαφώς καλύτερη.

Μπαμπης v.02
Μπαμπης v.02
4 years ago

Ειλικρινα, δεν θα θελα να ξαναδω τιτλο οπως το κομματι εντος εισαγωγικων του αρθρου περι “σαπακιων” και “ρε φιλων”.Αυτα ας τα αφησεται για μας τους κοινους θνητουςκ τα καφενεια, οχι για την ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ. Γλωσσα κοινη κ κατανοητη αλλα οχι υποτιμητικη για τους αναγνωστες σας, σας παρακαλω.
Τα γραφω αυτα χωρις ιχνος τουπε κ καθωσπρεπισμου. απλα δεν θαθελα να πεσετε κ σεις στον οχετο του ιντερνετ που ολοι οσοι ερχονται εδω προσπαθουν να αποφυγουν.
Συγχωρεστε με αν σας προσβαλα αθελα μου.

βαγγελης
βαγγελης
4 years ago

φιλε μου τους εχουν τρελανει τους ανθρωπους μην το συζητας ειδικα στο facebook κατεβατα,οτι κ να γραψει η πτηση ειναι μακραν το καλυτερο περιοδικο/σαιτ του αμυντικου τυπου.ανθρωποι ειναι κ αυτοι.

Μιχαλης
Μιχαλης
4 years ago

Σωστο. Αυτοι οι ανουσιοι χαρακτηρισμοι εχουν υποβιβασει την παρουσα ιστοσελίδα σε επιπεδο indymedia.

SKYHOOK 47
SKYHOOK 47
4 years ago

Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο, η “φανέλα” της ΠΤΗΣΗΣ είναι πολύ βαριά,καλό θα ήταν λοιπόν οι συντάκτες να κρατήσουν το επίπεδο που μας έχει συνηθίσει η ΠΤΗΣΗ τόσα χρόνια…

SKYHOOK47
SKYHOOK47
4 years ago

Αν εννοείτε εμένα ,θα σας παρακαλούσα να μην πέφτετε στο επίπεδο αυτών που σας ψέγουν χρησιμοποιώντας γλώσσα καφενείου.Δείξτε ανωτερότητα…
Άλλωστε η νηφαλιότητα ο επαγγελματισμός και η αντικειμενικότητα είναι που κάνει την ΠκΔ να ξεχωρίζει τόσες δεκαετίες…

La Fayette
La Fayette
4 years ago

Αν η συναλλαγή έχει και πολίτικες ρήτρες τότε μέχρι 220 εκ all inclusive αλλιώς δεν γίνεται διότι θα δυσαρεστήσουμε πολύ τους Γάλλους που μας στήριξαν όταν χρεοκοπούσαμε.

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  La Fayette

Από ποια άποψη θα δυσαρεστήσουμε τους Γάλλους; Οι Adelaide δεν ακυρώνουν τις Μπελαρά.

Κωνσταντίνος
Κωνσταντίνος
4 years ago

να τα πάρουμε τα πλοία, άξια είναι, και το όνομα του ευεργέτη να γραφτεί με μεγάλα άσπρα γράμματα στο πλάι αφού η κακοδιαχείριση και η ρεμούλα μας αφήνει για άλλη μια φορά στις ελεημοσύνες. “Άτιμη κοινωνία που μας έριξε στα ξένα χέρια “. Μόνο να πάρουνε κι ένα γραφίστα εκεί στο ναυτικό να τους μάθει τα διάκενα και τα φάρδη των γραμμάτων.

Ted the Red
Ted the Red
4 years ago

Αν δεν κάνω λάθος, οι Adelaide έχουν κ’ το SPG60 (έναν δίαυλο καθοδήγησης), σύμφωνα με την wiki το Mk92 mod 2 τους έχει 2 δίαυλους (https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_92_Guided_Missile_Fire_Control_System).
Επίσης, φέρεται να έχουν 2 έλικες – και όχι την 1 των αμερικάνων Perry. Μάλιστα αν θύμαμαι καλά η ύπαρξη ενός έλικα ήταν από τους βασικότερους λόγους που το ΠΝ δεν έδειξε ενδιαφέρον παλαιότερα.

altius
altius
4 years ago
Reply to  Ted the Red

http://www.seaforces.org/marint/Australian-Navy/Frigate/Adelaide-class.htm

Propulsion:
2 x General Electric LM2500 gas turbines (20500 hp / 15287 kW, each)
2 shafts, 2 propellers

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  altius

Υπάρχουν και αλλού αυτές οι αναφορές, αλλά για είμαστε σίγουροι πρέπει να βρούμε καμία φωτογραφία όταν είναι σε ναυπηγεία…

altius
altius
4 years ago
Reply to  FOX

Και νομίζω πως έχεις δίκαιο. Δεν κατάφερα να βρω φωτό με δύο προπέλες για την κλάση αυτή (ακόμα και μοντέλο).

https://www.flickr.com/photos/dougbeckers/4891806193/in/photostream/
comment image

http://photobucket.com/gallery/user/Excrewie/media/cGF0aDovNjUxNTgwNjgyOV8wYzM0NGNhZjA3X29fenBzOGYzZmEwMmIuanBn/?ref=

Θωμάς
Θωμάς
4 years ago

Δεν διαφωνώ ότι τα πλοία είναι πολύ καλά για τις ανάγκες μας και απαραίτητα για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά πραγματικά δεν μπορώ να δω από που θα μπορέσουμε να βρούμε τα χρήματα που απαιτούνται.

Μακάρι να βρεθούν ευεργέτες, λεφτά από το τζόκερ ακόμα και ομόλογα του Σωρα αλλά το πόσο για το οποίο μιλάμε είναι μεγάλο.

Αν πάντως η χρηματοδότηση μπορεί να βρεθεί και μείνει στα επίπεδα που αναφέρει το άρθρο τότε η αγορά είναι μονόδρομος.

MisCo
MisCo
4 years ago

Δεν χρειαζόμαστε και αλλα παλιά πλοία. Εχουμε ήδη και τα λένε MEKO class. Γνωστη αξία, γνωστα τα κουσούρια τους και η συντηρηση τους. Με αυτα τα 300 που θελουν για 2 κλάσσης καγκουρο, συν τα 100-150 που έχουμε ως κονδύλι, προτιμώ να τα δώσουμε στον εκσυγχρονισμό των Μεκο και να αποκτήσουν σοβαρές δυνατότητες με νέα οπλα. Δυνατοτητες σχεδιασμένες για τις ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ αναγκες.

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  MisCo

Εκτός και αν η αγορά των 2 Adelaide μας ανοίξει το δρόμο για τις Anzac. Τότε ναι.

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  MisCo

Τι δυνατότητες θα μπορούσε όμως να δώσει αυτό το πενιχρό κονδύλι στις ΜΕΚΟ, και τι νέα όπλα;

Ano 45
Ano 45
4 years ago

Αν μπορεσουμε να αποκτησουμε και τα Dela Penne θα ηταν εξαιρετικο το σεναριο! Επισης αν δεν κανω λαθος οι Αυστραλοι θα αντικαταστησουν τοτο τα Ν/ΘΗ τους οσο και τα Υ/Β τους λειαν συντομως. Μηπως θα ηταν καλο να ανοιξουμε παρτιδες μαζι τους τελικα;

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  Ano 45

ε, όχι να πάρουμε δύο πλοία από 3-4 κλάσεις γαι να αντικαταστήσουμε τις S. Από τα λίγα απολύτως σωστά των ενόπλων δυνάμεων ήταν οι ομοτυπία των S. Μην πάμε τώρα στο άλλο άκρο!
Για τα αυστραλιανά πλοία και υποβρύχια που αποσύρρονται συμφωνώ, ρφόσον είναι κοντά στα 20 έτη και προσφέρονται σε καλή τιμή.

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  Thras

Για τα Αυστραλιανά υποβρύχια (Collins class, και αναφέρομαι στα 3 παλαιότερα προς το παρόν) θα πρέπει να δούμε αν έχουν ξεπεραστεί τα αρχικά προβλήματα που έβγαζαν, καθώς απο ηλικία είναι καλά. Εκτός από την καλή ηλικία τους φαίνεται να βρίσκονται και σε καλή κατάσταση. Επίσης αφού δεν έχουν πληρώματα να τα λειτουργήσουν ας τα δώσουν σε εμάς. 🙂

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Fingolfin

Για τα Collins έχουν ακουστεί πολλά και διάφορα (όπως το ότι είναι θορυβώδη) και νομίζω οι Σουηδοί αποκλείστηκαν νωρίς από το νέο υ/β, πιθανώς γιατί δεν ήθελαν να ξαναπεράσουν τα ίδια οι Αυστραλοί. Συμπαθητικά πάντως, κατά τα άλλα.

George
George
4 years ago
Reply to  chikichiki

Oi Σουηδοί προτείνανε μια enlarge version ενός υποβρυχίου που το είχαν στα χαρτιά ενώ δεν είχαν παράξει κάτι σε υποβρύχιο για τα τελευταία 20 χρόνια.
Το ρίσκο κρίθηκε μεγάλο……

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
4 years ago

Έχοντας ως νεότερα πλοία τις MEKO 200 δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί η ηλικία των Adelaide. Από την σύγκριση των Adelaide με τις ΜΕΚΟ και S (οπλισμός και συστήματα) καταλαβαίνει κανείς πόσο απαρχαιωμένο είναι το ΠΝ.

Φίλιππος
Φίλιππος
4 years ago

Νομίζω ότι δεν γίνεται αντιληπτό από πολλούς πως με τις Adelaide κερδίζουμε 2 σκάφη σε ένα επίπεδο που μπορεί να μην φτάσουν καν οι Meko ακόμα κι όταν εκσυγχρονιστούν ενώ παράλληλα αντικαθιστούμε και τις 2 παλαιότερες από τις Korteaner διατηρώντας τον αριθμό των φρεγατών σταθερό! Αν δώσουμε αυτά τα χρήματα στις Meko θα έχουμε 4 πολύ αξιόμαχα πλοία χάνοντας όμως 2 τουλάχιστον φρεγάτες λόγο απόσυρσης…Όπως κατά καιρούς έχουμε διαβάσει κι εδώ, οι επιτελείς του ΠΝ δεν θέλουν για κανένα λόγο να μειωθεί ο αριθμός των μεγάλων πλοίων του στόλου (για αυτό άλλωστε φυτοζωούν και οι μη εκσυγχρονισμένες Ολλανδέζες) καθώς θεωρούν πως δεν φτάνουν για την επαρκή κάλυψη των συμφερόντων μας.

Μακης
Μακης
4 years ago

Τα P3 δεν τα προσθέτουν στον αριθμό των φρεγατών;
Τι ωραία ιδέα αυτά τα 500 εκατομμύρια…

darede
darede
4 years ago

@ Φίλιππος
Όχι μόνο παραμένει σταθερός ο αριθμός των μεγάλων πλοίων αλλά όπως ανέφερα και προχτές δίνει την δυνατότητα στο Π.Ν να μην του φανεί επιχειρησιακά η έλλειψη των πλοίων κατα την διάρκεια του εκσυχρονισμού τους. Άρα η ευτυχή κατάληξη για αυτά τα 2 πλοία θα πρέπει να εξασφαλιστεί ακόμα και εάν μπει και νέος φόρος για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τα 2 αυτά προγράμματα που θα πρόσφεραν τουλάχιστον μια πενταετία για τον χρόνο επιλογής και διαμόρφωσης για την έναρξη νέων ναυπηγήσεων.

Εάν δε οι ΜΕΚΟ αναβαθμιστούν πραγματικά και γίνουν τούμπανο θα φτιάξουμε 6 πλοία πρώτης γραμμής ικανά για την προστασία της ΑΟΖ και παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υ.Γ Ας μην βγάλουμε ψεύτη τον ερντογαν, θα είναι κρίμα !

Γιάννης
Γιάννης
4 years ago
Reply to  darede

Πιστεύεις ότι θα κάνουν σοβαρό εκσυγχρονισμό;
4 χρονια τώρα τι εντύπωση σου έχουν δωσει;

Z10V
Z10V
4 years ago
Reply to  darede

Ναι, να ανέβει ο ΦΠΑ στο 30% για να αγοραστούν τα 25 ετών σαπιοκάραβα. Πρωταθλήτρια κόσμου η Ελλάδα στις αυξήσεις φόρων αλλά κάποιοι επιμένουν να ζητούν και άλλους φόρους. Το ΠΝ χρειάζεται το πολύ 8 μέγαλα πλοία και πολλά του είναι.

Ίωνας
Ίωνας
4 years ago
Reply to  Z10V

Εγώ πιστεύω 4 και ένας φίλος μου λέει ότι και με 2 καλά είμαστε.

Δημήτρης Γ.
Δημήτρης Γ.
4 years ago

Προσωπικά μέσα από την ενημέρωση που λαμβάνω από εσάς έχω καταλάβει ότι άρχισαν να κινούνται οι επιτελείς και το υπουργείο προς την σωστή συντήρηση πολλών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιστεύω οι ΜΕΚΟ θα λάβουν τον εκσυγχρονισμό που τους χρειάζεται και την συντήρηση επίσης..

Όσον αφορά τα Αυστραλιανά σκάφη, προφανώς και αποτελούν μια λύση για άμεση κάλυψη αναγκών του ΠΝ σε ποιό σύγχρονα σκάφη από αυτά που ήδη έχει καθώς έχουν δυνατότητες που όπως λέτε και ξαναλέτε δεν υπάρχουν στο ΠΝ μας και ούτε στην περιοχή. Επίσης αν δεν κάνω λάθος, είναι μεγάλα σκαριά, σχεδιασμένα για άνεση στην ανοικτή θάλασσα.
Οπότε ναι, καλό θα είναι να βρεθούν τα 300 εκατομμύρια για την αγορά τους. Μην ξεχνάμε πως είναι δοκιμασμένα, άμεσα διαθέσιμα και κατά συνέπεια θα γίνουν επιχειρησιακά πολύ γρήγορα. Ότι ακριβώς χρειαζόμαστε.

Φυσικά και οι συνομιλίες για την αγορά των 2 + 2 Belara συνεχίζονται, φυσικά και τις θέλουμε. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι δεν θα είναι σύντομα κοντά μας το πρώτο πλοίο, πόσο μάλλον να γίνει επιχειρησιακό.
Έως να έρθουν οι Αυστραλιανές αποτελούν σημαντική ενίσχυση και θα προσθέσω ότι ακόμη και όταν έχουν παραδοθεί όλες οι Γαλλικές οι Αυστραλιανές θα έχουν ακόμα να δώσουν μερικά χρόνια.

Εάν αγοράσουμε τις Αυστραλιανές, μήπως αντί να αποσύρουμε και τις 3 μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer να αποσύρουμε τη μια για ανταλλακτικά και να βρούμε κάτι χρήσιμο να κάνουμε με τις άλλες δύο; Θα μπορούσε η μια να λάβει ως ενίσχυση το Phalanx της αποσυρόμενης, ίσως και άλλα συστήματα.

Μήπως η δημιουργία και αποκλειστική διάθεση κάποιων σκαφών για στολίσκο Ανατολικής Μεσογείου θα ήταν καλή ιδέα;

Πιστεύω πως μελλοντικά το ΠΝ θα πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερα σκάφη τύπου Belara που σταθερά θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του ΠΝ για το μέλλον. Σε αριθμό και δυνατότητες που θα αλλάξουν για πολλά χρόνια την ισορροπία δυνάμεων υπέρ μας στο Αιγαίο ΚΑΙ την Ανατολική Μεσόγειο.

Πρωθυπουργός
Πρωθυπουργός
4 years ago

Εγώ προβλέπω τίποτα από όλα δεν θα γίνει.
Προεκλογική περίοδος πλησιάζει και αποφάσισαν να βγάλουν σανό να φάμε..

SKYHOOK 47
SKYHOOK 47
4 years ago

Σωστός…

aris32
aris32
4 years ago

με αποκτηση των adelaide ξεχναμε της belhara , δεν θα μπορουμε να υποστηριζουμε τοσα πολλα διαφορετικα συστηματα . προφανως και παμε για adelaide γιατι μαλλον δεν αφηνιυν οι γερμανοι να ανταλλαχτους τα κερδη των γαλλικων ομολογων με νεα πλοια που το ρανταρ και ο ηλεκτρονικος εξοπλισμος μαζι και τα αστερ30 και σκαλπναβαλ θα κανανε την διαφορα στο αιγαιο ανατολικη μεσογειο ( η τουρκικη επιρροη στην γερμανικη πολιτικη και η τουρκοφιλια των γερμανων ειναι δεδομενο διαχρονικα όπως και η τουρκοφιλια των ρωσων διαχρονικα – εμεις παντα στηριζομασταν σε αμερικη αγγλια και αυστραλια και γενικα στην δυση ) απο εκει και περα η αποκτηση των 2 φρεγατων μας δινει δυνατοτητες που δεν ειχαμε και μπορουμε να αποσυρουμε και τις 3 μη εκσυχρονισμενες s με προφανες οφελος την υποστηριξη των 6 εκσυχρονισμενων και αν το θελησουμε και την μερικη αναβαθμιση των 3 απο τις 4 εκσυχρονισμενες S στο προτυπο οπλισμου των 2 πρωτων S που απεκτησε το ΠΝ με 2 οτομελαρα και 2 phalanx αναβαθμιζοντας οριακα τοσο την αυτοπροστασια του πλοιο οσο και την δυναμη πυρος τους με τα 2 οτομελαρα .
υγ πιστευω πως ειναι ενας τροπος να πιεστουν οι γαλλοι να βαλουν και μερικα υποσυστηματα που αρνουνται να τοποθετησουν στις belhara δηλαδη mica πυραυλους και ram συστημα για την αυτοαμυνα του πλοιου. κακα τα ψεματα ναι μεν η αγορα των 2 πλοιων απο αυστραλια αναβαθμιζει θεαματικα το ΠΝ αλλα η ριζικη και ουσιαστικη αναβαθμιση ειναι οι 2 belhara

ΤΑΣΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ
4 years ago

Ο.Η.Ρ με ραντάρ κτηνώδους εμβέλειας, sm-2mr, essm blk 1 32+32 ΑΑ σύνολο με state of the art sonar και το κοιτάζουμε στα δόντια για τα δήθεν ομόλογα του κοντού με τις FTI που βρίσκονται στα κιτάπια ακόμη της Naval Group. Όχι δεν τρελαθήκαμε ακόμη. FMS, Θείος Σαμ, έξι FFGX στα ελληνικά (Αμερικανικών συμφερόντων) ναυπηγεία και ΜΕΚΟ upgrade δώρο. Όμορφα, ωραία, συμμαχικά.

sotbak
sotbak
4 years ago

+1

Stmts
Stmts
4 years ago

Τα πλοια ειναι σιγουρα αξιολογα. SM2 ομως θα μπορουν να υπαρχουν ταυτοχρονα με Aster 30? Μηπως κατα καποιο τροπο μας σπρωχνουν και οι αμερικανοι προς αυτη τη λυση? Δεν θα πρεπει να παει πισω το προγραμμα αγορας νεων σκαφων.

Giorgis
Giorgis
4 years ago

Λοιπόν οι Ιταλοί θα αποσύρουν 53 πλοία μέχρι το 2025.Είχαν καλέσει και διάφορες χώρες τις προάλλες (Ναι πήγαν και οι γειτονες) Για να τα δουν και να τα αναβαθμίσουν σε συνεργασία με ιταλικές εταιρίες (άσσοι στο μάνατζμεντ).Θα πρότεινα λοιπόν να δούμε την περίπτωση του ETNA (αδερφάκι του Προμηθέα)και ίσως κάποια ΝΘΗ που είναι αδερφάκια με τα δικά μας τα αμερικανικά…

Γιώργος9876
Γιώργος9876
4 years ago

Σήμερα ο Σουλτάνος είπε σοφά πράγματα πέρι της αμυντικής βιομηχανίας. Δυστυχώς οι δικοί μας πολιτικοί (όλλοι χωρίς εξαίρεση) κοιτάνε για εκλογές και προπαγάνδες. Εμείς κουβεντιάζουμε και στη θεωρία πρώτοι, οι απέναντι κοιτάνε να ανεξαρτοποιηθούνε και να μην περιμένουν βοήθειες από άλλους. Τα πλοία καλά είναι και γρήγορα καλύτερα δε θα βρούμε. Σε δέκα χρόνια όμως πάλι θα παρακαλάμε άλλους και θα μετράμε τις δεκάρες μας να αντικαταστήσουμε αυτά και τ’άλλα παλιά. Χωρίς δικιά μας πρωτοβουλία, δε βλέπω να πάμε μακριά. Ένα εθνικό όπλο πρέπει να κατορθώσουμε, αλλιώς από τους έρανους και τα λεφτά των εφοπλιστών (αν έρθουν) και του απλού λαού, δε θα μήνει κάποτε τίποτα, πέραν από παλιά σίδερα.

Κωστας Παππας
Κωστας Παππας
4 years ago

Θεωρω πως ειναι καλη λυση μεχρι βεβαια την αποκτηση νεων πλοιων ειτε αυτες θα ειναι belhara …ειτε κατι αλλο.

Υ.Γ. Με τις δηλωσεις Καμμενου περι “ερανου” για αποκτηση νεων σκαφων, γελαει οχι εφοπλιστης αλλα… κι ο τελευταιος μουτσος.
Ας παψουν να μοιραζουν χρηματα απο δω κι απο εκει (δεν εννοω τους συμπολιτες μας που εχουν αναγκες διαβιωσης) για ψηφαλακια και ας ασχοληθουν με τις πραγματικες αναγκες της Πατριδας.

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago

Είχα κι εγώ αρχικά επιφυλάξεις, που όμως με το άρθρο διασκεδάστηκαν επαρκώς, ιδίως σε σχέση με τα ραντάρ επιτήρησης και ελέγχου πυρός.
Όλα τα απειλούμενα πτωχά έθνη του κόσμου επεβίωσαν χάρις σε εύστοχες αγορές μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων, και αναβαθμίσεις κατά περίπτωση, με πρώτο το Ισραήλ, το οποίο δεν γεννήθηκε με την αμερικάνικη αστρονομική ετήσια βοήθεια στην τσέπη (τουναντίον, άρχισε να τη λαμβάνει αφού νίκησε σε δύο πολέμους – τιτανομαχίες, και απέδειξε έτσι στις ΗΠΑ ότι είναι άλογο κούρσας στο οποίο αξίζει να ποντάρει κάποιος …).
Εμείς τουναντίον δεν βλέπουμε το χάλι μας, αλλά αναπτύσσουμε κάτι καινοφανείς φοβίες, ότι “κλείνει η πόρτα του ΠΝ για τους Γάλλους” (λες και α) η παρουσία των Γάλλων, Άγγλων, Ολλανδών ή όποιων άλλων στο ΠΝ είναι εθνικός αυτοσκοπός, ή β) υπάρχει ποτέ περίπτωση να δοθούν 1,2 δις για δύο πλοία αδοκίμαστα, με συμβολική και μόνον αναχορηγία πυραύλων). Δυστυχώς, τα πράγματα είναι δύσκολα, και είμαστε τελείως γυμνοί στην Α. Μεσόγειο προς το παρόν.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Nikolaos

_+1

JohnnyB
JohnnyB
4 years ago

Πιθανή μελλοντική σύνθεση κύριων μονάδων στόλου:
2 Adelaide αναβαθμισμένες
4 MEKO 200HN αναβαθμισμένες
6 Kortenaer αναβαθμισμένες

Σύνολο 12 Φρεγάτες με τις μισές απο αυτές να έχουν σύγχρονο ΑΑ συστήματα (ESSM, SM2) και οι υπόλοιπες 6 να συμπληρώνουν τα νούμερα με Θαλάσσια Σπουργίτια.

Μιας και θα είμαστε μείον 1 φρεγάτα απο την τωρινή σύνθεση (των δεκατριών) πρέπει να δωθεί επιπλέον βάρος στην ναυπήγηση επιπλέον Super Vita με MM40 Block 3 ώστε σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ΤΠΚ να συγκροτούνται εύκολα μικρές μονάδες κρούσης στο Αιγαίο και να υπάρχει η επιλογή συγκρότησης ‘αρμάδας’ που να μπορεί να δώσει το παρών πλησίον της ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου και αν χρειαστεί να εμπλακεί αποφασιστικά χωρίς αριθμητικό μειονέκτημα.

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  JohnnyB

Το μόνο κακό σε αυτό την περίπτωση είναι χάθηκε η τρίτη Adelaide.
Θα βοηθούσε να παραμείνουν πάντα δύο επιχειρησιακές. Μην ξεχνάμε οι διαθεσιμότητες δεν είναι 100%

tagg
tagg
4 years ago

Απο την στιγμη που δεν επηρεαζονται, η αποκτηση των 2 μπελαρα, η δυνατη αναβαθμιση των μεκο
και το μερεμετισμα των εκσυχρονισμενων κορτεναερ, τα 2 αυτα πλοια ειναι οτι πρεπει για την νοτιοανατολικη
μεσογειο. Δεν βλεπω το προβλημα γιατι να μην εχουμε και SM-2 και aster-30.
Αυτη τη στιγμη το πολεμικο ναυτικο “ριχνει” μονο 64 ESSM (4×16) των μεκο.
Το 2024 οταν θα εχουν αποκτηθει οι μπελάρα, εκσυχρονιστει οι μεκο και πιστοποιθει οι κορτεναερ
(ΜΚ-29) στους ESSM, το πολεμικο ναυτικο θα ειναι απο τα καλυτερα στο κοσμο
2 μπελαρες με 32 aster-30 η καθεμια (2χ32)=64
2 αδελαιδες με 8χ4=32 ESSM η καθεμια και 15 ας πουμε SM-2, = 64 ESSM + 30 SM-2
4 μεκο με δυνατοτητα πλεον dual packed 16χ2 =32. =128 ESSM
6 εκσυχρονισμενες κορτεναερ με 6χ 8 ESSM η καθεμια = 64 ESSM
Απο μονο 64 ESSM σημερα σε ολο το ναυτικο
σε 5-6 χρονια με τις καταλληλες κινησεις μπορουμε να εχουμε
64 aster-30, 30 SM-2, και 256 ESSM (μιξη block 1 και 2)

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  tagg

οι S εχουν 8 πυραυλους ετοιμους και άλλους 16 σε αποθηκευση . αρα η καθε S έχει 24 πυραυλους αποθεμα . το κακο ειναι οτι χρειαζεται αν θυμαμαι καλα 5-7 λεπτα για την επαναγεμιση των 8πλου εκτοξευτη .

tagg
tagg
4 years ago

Λαθος 6χ8=48
64 aster-30, 30 SM-2, και 240 ESSM (μιξη block 1 και 2)

αντιδραστης
αντιδραστης
4 years ago

Ειναι οτι πρεπει για εμας . Ενα μικρο ΑΒ χωρις το κοστος τω ΑΒ
Αν παρουμε και τα phalanx και STIR συν εκτοξευτες harpoon των αποσυρομενων S και τους τα βαλουμε εχουμε και αναβαθμιση ικανοτητων χωρις μεγαλο κοστος (χωρος υπαρχει πανω απ το διπλο στεγαστρο και στη μεση δεξια και αριστερα της υπερκατασκευης , αλλα δεν ειναι βεβαια τοσο απλο)
Σοναρ καλο εχουνε , link-16 εχουνε , 15 χρονια ζωης μπροστα τους ακομα εχουνε .

sotbak
sotbak
4 years ago

+1

nikos
nikos
4 years ago

Ειναι σαπια, και δεν κάνουμε την διαφορά…χωρίς ΑΒ από αμερικη η καινούργια μαζικά πλοία, εχουμε εξασφαλίσει πανηγυρική ήττα…ας ρίξουμε το βάρος στην αεροπορία…δεν υπάρχουν λεφτά…Και το ναυτικό ζητα πολλά με αμφίβολα Αποτελέσματα…Μην ξεχνάτε κ τα υποβρύχια….600 εκατομμύρια πλοίο παμε στο βυθό.

Eman202
Eman202
4 years ago
Reply to  nikos

Ειναι σαπια λες για πλοια 25 χρονων που ειναι αυτην την στιγμη πολυ καλυτερα σε ολους τους τομεις απο τα σκαφη που υπηρετουν στο Π.Ν.
Παμε τωαρα στα Α.Β που λες .
1)Αδερφε τα Α.Β που θα μπορουσαν να μας δωσουν οι Αμερικανοι θα ειναι απο τις πρωτες σειρες που ναυπηγησαν δλδ 35-40 χρονων αρα πολυ πιο παλια κ καταπονημενα .Γιαυτο αλλωστε το USN φτιαχνει νεα A.B κ δεν αναβαθμιζει κ συντηρει τα παλια γιατι θελουν πολλα λεφτα γιαυτο.
2) Σιγουρα θα ερθουν αφου βγαλουν το 50% του οπλισμου κ των ηλεκτρονικων οπως κανουν παντα.
Εκτος κ αν νομιζεις οτι θα παρουμε tomahawk.
3) Εκτος απο την Σουδα δεν χωρανε σε κανεναν αλλον ναυσταυθμο αυτη την στιγμη κ θα χρειαστουν νεες κατασκευες σε ολα τα λιμανια που θα πηγαινουν.
4) Ξερεις ποσο προσωπικο θελει το καθε Α.Β ;πανω απο 300 ατομα εχουμε τοσους διαθεσιμους που θα μπορουσαν να μεταφερθουν κ να εκπαιδευτουν;
5)Ειναι τεραστια πλοια για το Αιγαιο αλλα ναι ειναι καταλληλα για την Αν Μεσογειο.Εχουν τεραστιο ιχνος στα ρανταρ κ εχουν τεραστια καταναλωση καυσιμων.
Καινουργια πλοια μαζικα δεν μπορουμε να εχουμε γιατι πολυ απλα δεν εχουμε την τσεπη για να το κανουμε.

georgosk
georgosk
4 years ago

Ευτυχώς που κάποιος μέσα στην γενικότερη μπούρδα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και σε έντυπα φροντίζει να θέτει τα πράγματα στην σωστή διάσταση με γνώση του θέματος. Μπράβο σας.
Τώρα στο θέμα. Τα πλοία είναι αξιόλογα, είναι ηλικίας όπως η ΥΔΡΑ και προσφέρουν δυνατότητες που σήμερα δεν έχουμε ούτε μπορούμε να αποκτήσουμε φθηνότερα ή γρηγορότερα. Δεδομένης και της συνολικής κατάστασης του στόλου και των γενικότερων αναγκών του, σήμερα είναι η βέλτιστη λύση για αντικατάσταση των μη εκσυγχρονισμένων S (που με την απόσυρσή τους θα βελτιωθεί η υποστήριξη των άλλων 6). Επίσης υπάρχουν πολλά συστήματα στα πλοία που είναι ήδη γνωστά στο ΠΝ και το κυριότερο έχουν όλη την υποδομή για Sea Hawk.
Σίγουρα δεν είναι η ιδανική λύση που θα θέλαμε, αλλά μάλλον είναι η καλύτερη εφικτή και άμεσα διαθέσιμη.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  georgosk

+1

George
George
4 years ago

Το ότι μπορεί να βάλλει SM-2 σημαίνει ότι τουλάχιστον κάποιες επιλογές για επίθεση της TAF παύουν να ισχύουν. Δεν πρόκειται δηλαδή να κάνουν επιθέσεις σε λογική καμικάζι.
Κι αυτό ισχύει πριν καν χρειαστεί να ρίξει οτιδήποτε!
Από εκεί και πέρα σωστά το άρθρο εξηγεί ότι είναι οι αντικαταστάτες των Adams του RAN.
Για τα ναυτικά που βρίσκονται στη πρωτοπορία είναι η ώρα για αντικατάσταση αυτής της γενιάς, της διαδόχου των Αdams.
Αλλά πότε ήταν το ΠΝ ανάμεσα σε αυτά στα μεγάλα σκάφη επιφανείας?
Το ΠΝ δεν κέρδισε τις ναυμαχίες έχοντας Dreadnought αλλά Αβερωφ.
Ήταν το ίδιο ναυτικό που στους υπερεξοπλισμούς του ΤΝ αντέδρασε αγοράζοντας το Κιλκίς και το Λήμνος.
Δεν είπαν τότε οι νικηφόροι αξιωματικοί του ΠΝ ή Dreadnought ή τίποτα!
Από εκεί και πέρα το ΠΝ πρέπει να βρει πια θα είναι η Ολλανδία της επόμενης δεκαετίας.
Η Αυστραλία και το RAN μοιάζουν ιδανικά για να την αντικαταστήσουν.
Πρέπει να πάμε για πολύχρονη συνεργασία μαζί τους και όχι για μια αποσπασματική αγορά

zipo's
zipo's
4 years ago

Συγγνώμη αλλά μόλις “ξύπνησα” και συνειδητοποίησα ότι τελικά “λεφτά δεν υπάρχουν” για εκσυγχρονισμούς και ταυτόχρονα αγορές νέων σκαφών.
Επομένως, εάν το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να “παραδοθούν” οι αυστραλοί (με τη καλή έννοια) είναι σχετικά μικρό και εννοείται ότι υπάρχουν τα…κονδύλια, τα παίρνεις και λές και ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Αλλιώς, περίμενε μέχρι να γεμίσεις το σακούλι (φασούλι το φασούλι) και όταν τα μαζέψεις από τα …κάλαντα (λόγω των ημερών) ξεκίνα να ψάχνεις για το, ίσως, ένα και μοναδικό καινούργιο (φυσικά κάνοντας τη προσευχή σου αυτά τα 15 και πλέον χρόνια μη συμβεί κάτι με τον “απέναντι”).

Αίας
Αίας
4 years ago

Το ανέκδοτο που ακούει στο όνομα ΠΝ συνεχίζει.
Μετά την παράσταση το ΠΝστην αΑνατολική Μεσόγειο.
Την οπερέτα γαλλικές φρεγάτες δισεκατομμύριων.
Τώρα καινούργιο ,το ΠΝ και ο εθνικός ευεργέτης.
Θα σπάσει ταμεία.
Πρελούδιο το all time classic η αναφορά σε διάφορες ευκαιρίες μεταχειρισμένων πλοίων.
Μήπως έχει περάσει προ πολλού η ώρα που θα έπρεπε τα πιλαφια να έχουν σοβαρευτεί;

Nikos
Nikos
4 years ago

Η αληθεια ειναι οτι το ΠΝ χρειαζεται αμεσα ενισχυση..τα μονα πλοια που μπορουν να το κανουν αυτο ειναι οι adelaide..αλλα μεταχειρισμενα πλοια που πιθανον μπορουν να διατεθουν,οπως οι lafayete,δεν εχουν κατι αξιολογο να προσφερουν στο ΠΝ μιας και χρηζουν εκσυχρονισμου..στις adelaide θα πρεπει να γινει μια προσπαθεια να επιτευχθει μια μικρη εκπωση στο προγραμμα ωστε να μπορεσουμε να διαθεσουμε καποια χρηματα για να βελτιωθει η ικανοτητα του πλοιου να καθοδηγει ταυτοχρονα περισοτερα βληματα..επισης η αποκτηση των σκαφων της κλασης θα επιτρεψει την αποσυρση των μη εκσυγχρονισμενων S,θα πρεπει να καταβληθει προσπαθεια για την αποκτηση τριων adelaide..

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  Nikos

Η τοποθέτηση νέου 3D ραντάρ έχει κόστος και ενα τεχνικό ρίσκο ολοκλήρωσης.
Για την αξιοποίηση του απαιτείται και ο SM-2IIIB που πρέπει να αγοραστούν νέοι πύραυλοι και η ολοκλήρωση της προμήθειας να φτάσει 2023+

darede
darede
4 years ago
Reply to  FOX

Σύμφωνοι αλλά δεν είναι και τρομερό ρίσκο ενώ το ραντάρ οφείλει να είναι το ίδιο με αυτό των εκσυγχρονισμένων Μέκο για μείωση του κόστους. Αυτό μπορεί να γίνει σε ένα ΠΕΑΚ και τα πλοία να συνεχίζουν να έχουν τους SM-2 MR. Για παραγελία νέων SM-2IIIB/C ούτε λόγος αφού και χρήματα δεν θα υπάρχουν αλλά και όσα υπάρχουν καλύτερα να κατευθυνθούν σε αγορά ESSM Block 2, που και αυτοί δεν είναι αναγκαιότητα για να εισάγουμε τα σκάφη άμεσα που είναι και το ζητούμενο. Τώρα εάν θεωρηθεί εφικτό και χαμηλού οικονομικού και τεχνολογικού ρίσκου η αγορά και η επαναξιοποίηση της Darwin, θα ήταν ευχάριστα νέα.

Μπαμπης
Μπαμπης
4 years ago

Ενα καλο ανθυποβρυχιακο σκάφος με δυνατότητες αυτοάμυνας μεγάλης εμβέλειας ουσιαστικά……οκ ας τις πάρουμε αλλα μας ειναι άχρηστες αν δεν ανακηρύξουμε ΑΟΖ!!!
(Και αυτο ειναι πολιτική απόφαση)
Προσωπικά θεωρώ οτι αποδυναμώνει ομως την διάθεση μας για απόκτηση AB/tico, αποτελεί επιχείρημα απο τρίτους προς τις ΗΠΑ να μην μας δοθούν αληθινά σκάφη AAW και ενδεχομενος την κρίσιμη στιγμή της πολιτικής απόφασης να επιχειρηματολογήσουν διάφοροι για την αμφίβολη επιχειρησιακή αξία των πλοίων….
Το ΠΝ τι άποψη έχει για τις Adelaide???
Προσωπικά ως ερασιτέχνης νομιζω οτι πύραυλοι αυτής της κατηγορίας μόνον ευκαιριακά(πχ αυξάνουν την ακτίνα δράσεις των υποβρυχίων της ομάδας μάχης) και αποτρεπτικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δεν νομιζω οτι μπορούν σε περιβάλλον κορεσμού να αποτρέψουν την πυροδοτηση stand off όπλων, ενώ ενα μειονέκτημα ειναι η ελάχιστη ακτίνα εμπλοκής που βρίσκεται σε 1-2km και επόμενος δεν παρέχουν προστασία τελικού σταδίου, ο καλύτερος πύραυλος για άμυνα περιοχής για εμάς ειναι ο essm bll.Το θέμα ανυπαρξίας 3D ραντάρ επιδεινώνει την κατάσταση και περιορίζει σαφώς την χρήση του sm-2 σε αποστάσεις άνω των 50km, τι εμβέλεια ιχνηλατησης έχουν τα stir;
Αν τα πάρουμε θα τα πάρουμε σαν ανθυποβρυχιακα περιπολικά σκάφη άλλωστε ακριβώς αυτο ειναι οι OHP….

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  Μπαμπης

Το πλοίο παρά τα οποία μειονεκτήματα του, είναι το πιο σύγχρονο στην περιοχή.
Το ερώτημα είναι το οπλικο αντιεροπορικο φορτίο του αν δεν παραχωρείται από τους Αυστραλούς, ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος, αλλά και το χρόνο μέχρι να αποκτήσουμε νεους SM-2.

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
4 years ago
Reply to  Μπαμπης

@Μπαμπης
Ξεκινας να αναφερεις πως ο sm-2 δεν ειναι ο ιδανικος πυραυλος περιοχης επειδη δεν μας καλυπτει για αμυνα cwis λογω μεγαλου minimum range. Τελειως διαφορετικα πραγματα.
Και οτι ιδανικοτερος για area defence ειναι ο essm επειδη εχει minimum range καποιες εκατονταδες μετρα. Ομως ο essm δεν ειναι καν area defence. Area defence ειναι ο aster-30 με minimum range 3 χλμ.
Το cwis,point defence,area defence ικανοποιουνται απο διαφορετικα συστηματα αλλιως δεν θα βλεπαμε πανω σε ενα πλοια ταυτοχρονα sm-2,essm,phalanx

Μπαμπης
Μπαμπης
4 years ago
Reply to  ΓΑΤΑ

Ο sm 2 ειναι άμυνας περιοχής αρκεί να μπορεις να τον καθοδήγησεις μεχρι τα 160km ή τουλάχιστον μεχρι 100-120km απο όπου η thk έχει καποια όπλα να πυροδοτήσει.ενα stir ενδεικτικά έχει ονομαστική εμβέλεια σε ku band36km(αξιοπιστία μικροί γρήγοροι στόχοι)και I band 120km(για μεγάλους στόχους-2 μοίρες σφάλμα) βέβαια ο πύραυλος ειναι εξαίρετος και μειώνει την αδυναμία της πλατφόρμας εκτοξεύσεις.
Δεν ειναι ειρηνικός η αν μεσογειος που οτι έρχεται εξ ανατολών ειναι κινεζικά μαχητικά ή tu-95 σε εμάς θα γινει ο κακός χαμός ελληνικά αεροσκάφη φιλία ισραηλινά και αιγιπτυακα, ουδέτερα αμερικανικά και βρετανικά απο ακρωτήρι, εχθρικά τουρκικά( απο διαφορεσ Κατευθύνσεις μην ξεχνάμε την εγγύτητα των τουρκικών βάσεων αλλα και τα τάνκερ) και ισως ρωσικά απο Συρία…..και φυσικα UCAV, για το δικό μας περιβάλλον πρεπει να είσαι σίγουρος που ρίχνεις, σε τι ρίχνεις και φυσικα να περιμένεις οτι σιγουρα θα αντιμετώπισεις την απειλή απο κοντά δηλαδή την βόμβα-βλήμα, δηλαδή πολλοι και φτηνοί essm bl2 χωρίς την ανάγκη καθοδήγησης απο την πλατφόρμα ισως έχουν μεγαλύτερη αξία( για ram δεν συζητάμε καν).Νομιζω η ΠΑ θα πρεπει να αναλάβει την άμυνα περιοχής με meteor η amraam c-D.
Τώρα αν η αγορά περιλαμβάνει όπλα τότε ειναι συμφέρουσα και να προχωρήσουμε αλλα αν ειναι μόνον η πλατφόρμα τότε η απόφαση πρεπει να ειναι μαλλον αρνητική…..
Αν οι αμερικανοί μας δίνουν SM2 τότε ισως σύντομα να μας δώσουν AB/Tico…..

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Μπαμπης

Η Ελλάδα αν πάρει ΑΒ ή Τίκο μάλλον θα χρεοκοπήσει και τυπικά…

Μπαμπης
Μπαμπης
4 years ago
Reply to  chikichiki

Ενα αληθινό AAW κοστίζει και σε χρήση.
Το Ισραήλ φτιάχνει έναν barak 8 με 150km εμβέλεια(απο οτι κατάλαβα για τους Ινδούς ενώ το ίδιο αρκείται στον κλασικό των 70-90km).ο κλασικός κανει 0.8εκ$.
Ας φτιάξουμε δυο σκάφη με αυτούς μικρά και οικονομικά…ή ας βάλουμε έναν mk41 κάπου για sm2 …..ας μετασκευάσουμε ενα αρματαγωγό……προσωπικά οπως λεω και παραπάνω νομιζω οτι ο essm bl2 ειναι επαρκής…..

Τazos
Τazos
4 years ago

Οσο παλαιές και να ειναι οι Αυστραλέζες, ειναι μονόδρομος η απόκτηση τους για τα σύγχρονα συστήματα. Και σύγχρονο BMS, και SM-2 + MK-41, και σύγχρονο σοναρ (που ειναι και πανάκριβο) και συστήματα -μηχανές που ακόμα υποστηρίζονται και χρησιμοποιούνται από άλλα ναυτικά. Οι χιλιανοί αποσύρουν πλοία γιατί δεν υποστηρίζονται οι R-R μηχανές τους ίδιες με τις δικές μας στις S. Να κρατήσουμε 9 S αξιόπλοες για τα επόμενα 5-10 χρόνια πιθανόν να είναι αδύνατο.
Από εκεί και πέρα καλό είναι να ανοίξει και ένας δίαυλος συνεργασίας με τους αυστραλούς, απο το 2025 και μετά θα αρχίσουν να αποσύρουν τις Anzac, ότι πρέπει και για εμάς ωστε να αντικαταστήσουμε τις υπόλοιπες S γιατι προφανώς λεφτά για 9 καινούργια πλοία δεν υπάρχουν. Αν δε στραφούμε για τον εκσυγχρονισμό των Μεκο σε αυστραλέζικες εταιρίες στα πρότυπα των Anzac τοτε θα υπάρχουν δυνατότητες για σημαντικά οφέλη από τους Αυστραλούς.
Το μόνο που χρειάζονται οι Adelaide είναι ενα 3D Smart-S ή ΤRS-3d ή SeaGiraffe, καλο το APS-49 αλλά η τεράστια εμβέλεια του μας είναι ψιλοάχρηστη ενώ αντίθετα χρειαζόμαστε κάτι για να υποστηρίξουμε μελλοντικά τους ESSM-2.

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Τazos

τα anzac ειναι καλα πλοια μετα την αναβαθμιση τους αλλα εχουν ενα μειονεκτημα εχουν αρκετα μικροτερη ταχυτητα απο τις δικιες μας μεκο . 27μιλια την ωρα ενω οι μεκο οι ελληνικες 32ή33 μιλια την ωρα . πιστεψε με κανει την διαφορα . και ολη αυτη η διαφορα λογω τον εξτρα συστηματων που μπηκαν στα αυστραλιανα πλοια . δεν ξερω αν κανει για το ναυτικο αυτη η ταχυτητα .

Τazos
Τazos
4 years ago
Reply to  aris32

H ταχύτητα είναι ένα θέμα γιατί ενώ είναι ίδιο μέγεθος με τις δικές μας, έχουν μόνο 1 LM-2500 αεριοστρόβιλο. Αλλά θεωρό πως παρά την μικρή ταχύτητα, είναι η μόνη κλάση που θα αποσυρθεί μελλοντικά και σε μεγάλους αριθμούς και παράλληλα έχει ικανότητες χρήσιμες στο Αιγαίο. Όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, η δυνατότητα να έχουμε ενεργές 12-13 φρεγάτες βασίζεται αποκλειστικά σε μεταχειρισμένα, απλά πλέων έχουν στερέψει οι πηγές.

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Τazos

σιγουρα για να εχεις ενεργες 12-13 φρεγατες μονο με μεταχειρισμενες . αλλα η ταχυτητα ειναι σημαντικο θεμα και το παραβλεπουμε . για εμενα λυση ειναι ο εκσυχρονισμος των δικων μας μεκο με 3d ρανταρ αναβαθμιση ηλεκτρονικων και διπλασιασμο των essm απο 16 σε 32 . οι adelaide μας βγαζουν εκτος απο την προμηθεια των belhara που πραγματικα με μικρες τροποιησεις ειναι ιδανικα πλοια για Ελλαδα . μεταχειρισμενα οντως υποθετικα αν αναβαθμιστουν οι 4 μεκο και ερθουν και 4 belhara ειναι ιδανικο συμπληρωμα οι αυστραλιανες αναβαθμισμενες μεκο .

Τazos
Τazos
4 years ago
Reply to  aris32

Το μόνο πρόβλημα είναι πως οι 4 Belhara θα έχουν κόστος 4+bn€ και θέλουν 5+ χρόνια για να αρχίσουν να έρχονται. Οι S θα αρχίσουν (αν δεν έχουν ήδη αρχίσει) να έχουν θέμα με ανταλλακτικά και μηχανές πολύ σύντομα.

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  aris32

συμφωνω οτι η μη εκσυχρονισμενες S θα επρεπε να αποσυρονται ηδη . για αυτο ιδανικες φρεγατες για την αντικατασταση τους ειναι LAFAYETE αν εκσυχρονιστουν στο επιπεδο που θα γινουν και οι 3 που κρατησουν οι γαλλοι . βεβαια πιστευω οτι ολα αυτα ειναι το τυρακι να δωσουν περισσοτερα οι γαλλοι για τις belhara . γιατι αν παρουμε τις adelaide ξεχναμε αστερ και belhara .

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago
Reply to  Τazos

Έχει πλάκα να λέμε ότι μας ξυνίζουν οι ANZAC γιατί είναι πιο αργές από τις ΜΕΚΟ και έχουν ταχύτητα γύρω στα 27kn αντί 30, και ταυτόχρονα να λέμε ότι οι Μπελάρα είναι ιδανικές για εμάς, όταν παρά το ότι θα είναι ολοκαίνουργιες και πανάκριβες, από ταχύτητα θα είναι στα ίδα επίπεδα με την ANZAC

aris32
aris32
4 years ago

ναι αλλα η belhara ειναι νεο πλοιο και θεα εχει τοσα πολλα πλεονεκτηματα με τα αστερ30 σκαλναβαλ seafire 110 ατομα μονο για να λειτουργησει που το μειονεκτημα της ταχυτητας δεν το βλεπεις . η anzac εκτος οτι θα ειναι μεταχειρισμενες θα μπουμε ξανα στο τρυπακι των μεταχειρισμενων πλοιων και την αγορα νεων καποια στιγμη στο μελλων . οι anzac ειναι καλες μονο για αντικαταστατες των S και οχι σαν την νεα φρεγατα που θα κανει την διαφορα .

FOX
FOX
4 years ago

Μπράβο για το άρθρο περιμένουμε κάτι πιο αναλυτικό τεχνικά για τις δυνατότητες του πλοίου.
Επίσης πόσο εφικτή είναι η υιοθέτηση ενός νέου 3D ραντάρ όπως για παράδειγμα ο διάδοχος του EASR της raytheon

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
4 years ago

Στην τελική αν ήμουν υπουργός άμυνας , μέχρι να πάρουμε πλοία με έμφαση στην αεράμυνα που να κοστίζουν 1 δις ευρώ το κάθε ένα, να κοιτάμε για ουτοπικές λύσεις για Arleigh Burke που οι Αμερικάνοι δεν θα μας τα δώσουν ποτέ και δεν τα σηκώνει ούτε κατά διάνοια η τσέπη μας, να κοιτάμε για το τι μπορούμε να πάρουμε από μεταχειρισμένα πλοία που αποσύρουν άλλες χώρες, ε λοιπόν θα έκανα το εξής και ας μην έχει ξανα-γίνε ποτέ σε ναυτικό στον κόσμο.
Θα έπερνα 4 μεγάλα εμπορικά πλοία (π.χ δεξαμενόπλοια) θα τους έκανα μετατροπές και στην τελική στο κατάστρωμα τους θα έβαζα από ένα πλήρες σύστημα Πάτριοτ. Σε ότι αφορά τα ραντάρ του θα έβαζα τρία για να καλύπτουν τις 360 μοίρες του πλοίου. Μετά θα τα έβγαζα να κόβουν βόλτες γύρω από την Κύπρο με συνοδεία φρεγατών και υποβρυχίων, και μπαινο-βγαίνοντας δε συνέχεια και προκλητικότατα στα τουρκικά χωρικά ύδατα κάνοντας ,,αβλαβείς διελεύσεις,,.
Θα αγόραζα και 2 μεταχειρισμένα συστήματα S-300PMU-2 και θα τα έστελνα στην Κύπρο. Και ας έλεγαν ή ας έκαναν ότι ήθελαν οι Αμερικάνοι, τούρκοι, άγγλοι, ισραηλινοί και όποιοι άλλοι.
Στην τελική τα όπλα είναι για να χρησιμοποιούνται σε πολέμους και όχι μόνο για ασκήσεις, επιδείξεις, παρελάσεις.

FOX
FOX
4 years ago

Αν είναι να γίνει αυτό αγοράζουμε την τεχνογνωσία των Δανών… και την βελτιώνουμε σύμφωνα με την εμπειρία τους και τις ανάγκες μας.
Έχει γίνει και κανονιοφορους παλαιότερα…

sotbak
sotbak
4 years ago

χαχαχχαχ!!!!! τώρα μάλλον πρέπει να το εκλάβουμε ως αστείο…..

Γιώργος70
Γιώργος70
4 years ago

Οι Adelaide εχουν για τα βληματα ενα rotating 2D radar και ενα ΜΚ92 δηλ 1 rotating x-band search radar με 2 uplink/illuminator.Συνολο 2 rotating radar και 2 uplink/illuminator.
Οι Anzac μεκο έχουν 6 L-band ,6 S-Band και 4 x-band/illuminator σύνολο 16 σταθερά ρανταρ / 8 illuminator!! ΟΙ μεκο τους είναι μπορούν να εξουδετερώσουν με essm 4+ Harpoon/atmaca σε sea skimming αν έχουν
ενα χρονικο παράθυρο 5+ sec.Για τις Adelaide το πολύ 2 Harpoon/atmaca με τους essm και μετά 4+4 nulka.
Βραχυπροθεσμα -επιχειρησιακά τα κονδύλια πρέπει να πάνε σε αναβαθμιση μεκο τυπου Anzac με μεγάλο το κόστος και οχι σε Adelaide ελάχιστης επιβιωσημότητας

Ηλεκτρονικός εξοπλισμός (nulka) / βλήματα (sm2) / υποδομές / μεταχειρισμένα απάρτια /εκπαίδευση /FOS σύνολο πακέτου 300 εκ που θα τα πληρώσουν οι εθνικοί ευεργέτες είναι το νέο σανό μετά τα γαλλικά ομόλογα.

Spirit
Spirit
4 years ago

Τεχνικά σε αυτό που διαφωνούμε είναι οτι οι illuminator CEAMOUNT Anzac κοιτάζουν μόνο ένα τόξο, δεν μπορείς να τα συναθροίσεις όλα συγκρίνοντας τα με τις δυνατότητες των δύο Mk29 των Adelaide

Γιώργος70
Γιώργος70
4 years ago
Reply to  Spirit

1. Τα δυο Μκ92 ειναι ενα
2. τα Air Engagement Channels Mark 92 mod 6+ ειναι 2. Το 4 που διαβασες ειναι μαζι με τα Surface Engagement Channels
3. 2 στην τερματική φάση και 2 ενδιαμεση φαση sm-2 ειτε essm με time sharing γινεται πρακτικα εαν οι στοχοι ειναι συνεργασιμοι πχ UAV οχι 4 αντιπλοικα βλήματα με tracking στα 10 νμ σπο διαφορετικες κατευθυνσεις σχεδον ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ,κανουν sea skimming και ελιγμους.
4.σε καθε CEAMOUNT οι διαυλοi uplink/illumination ειναι το λιγοτερο 4. Με 2 απο 4 βγαινουν 8 στοχοι.

Πολυ αναλυτικα για τις Adelaide απο 4 εως 14 σελ
https://navalinstitute.com.au/wp-content/uploads/2014/04/headmark-130.pdf

Spirit
Spirit
4 years ago

1. Δεν κατάλαβα τι εννοείς ειναι ένα οι Mk92 MOD 12
2. Ναι ειναι πιθανό αυτό που λες…
3. Στο περίπου κάτι τέτοιο ανέφερα για την AAW λειτουργία.
4. Συμφωνούμε για τις δυνατότητες του CEAMOUNT, αλλά αυτό που είπα ότι δεν μπορείς να προσθέτεις τις δυνατότητες των 4 ραντάρ όταν οι εχθρικές απειλές συνήθως είναι από ένα τόξο μικρότερο των 90 μοιρών.

Επίσης σε ότι αφορά το CEAMOUNT μια χαρα ειναι τα 4 uplink για τους ESSM αλλά δεν ξέρω τι εμβέλεια έχει για να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες των SM-2IIIA

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
4 years ago

Καλημέρα. Απαντώ στον “Ted the Red” που αναφερόταν στον αριθμό διαύλων κατεύθυνσης πυραύλων που ππιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον. Νομίζω ότι η κατάσταση έχει ως εξής.

SPG-60/STIR
Το SPG-60, δηλαδή στην ουσία το STIR (σαν των S & MEKO), έχει δυνατότητα κατεύθυνσης πυραύλου 1 SM-2 ή ESSM Block1 σε τερματική φάση. Ταυτόχρονα ένας 2ος από αυτούς μπορεί να είναι στον αέρα και να περάσει σε τερματική φάση (δηλαδή το STIR να αναλάβει την καταύγαση του στόχου για εκείνο) σε γρήγορη διαδοχή αφού τελειώσει η εμπλοκή του 1ου. Για σκάφη με εξοπλισμό σαν τα Adelaide για να είναι εφικτή η γρήγορη διαδοχική εμπλοκή 2 εναέριων στόχων, αυτοί πρέπει να είναι «κοντά» ο ένας με τον άλλον και σε κάθε περίπτωση η γρήγορη διαδοχική εμπλοκή έχει πολλούς περιορισμούς σε σχέση με ένα ραντάρ SPY-1, APAR, SeaFire κλπ. Να σημειωθεί κάτι που δεν αναφέρεται, ότι η καταύγαση του στόχου επιτυγχάνεται μέσω ειδικού πομπού εκπομπής η-μ ακτινοβολίας που βρίσκεται στην κεραία του STIR – το ΠΝ χρησιμοποιεί πομπό τύπου magnetron.

Μk92 mod12
To Μk92 των Adelaide, δηλαδή στην ουσία το WM-25 mod12 (σαν των S MLU), δύναται κι αυτό να επιτυγχάνει γρήγορη διαδοχική εμπλοκή 2 εναέριων στόχων (όπως περιγράφεται πάνω για το STIR) με την προϋπόθεση πως και αυτό είναι εφοδιασμένο με τον πομπό εκπομπής η-μ ακτινοβολίας. Αυτό, γίνεται στα WM-25 και αν δεν κάνω λάθος όλες S τον διαθέτουν, δηλαδή δύνανται να εμπλέκουν ταυτόχρονα 2 εναέριους στόχους έναν με το STIR κι έναν με το WM-25 (γι’ αυτά δεν υπάρχει διαδοχική εμπλοκή καθώς οι Sea Sparrow χρειάζονται καταύγαση σ’ ολη την διάρκεια της πτήσης). Υποθέτω πως τo Μk92 των Adelaide διαθέτει κι αυτό πομπό καταύγασης γι’ αυτό και γίνεται λόγος για εμπλοκή 4 στόχων.

Οι πιο ειδικοί ας βοηθήσουν.

Spirit
Spirit
4 years ago

Η εμπλοκή πολλαπλών στόχων (4 που αναφέρουν κάποιες πηγές) μπορεί να γίνει μόνο στην γωνία που “φωτίζουν” οι Μk92, στην τερματική φάση δεν πιστεύω ότι ειναι εφικτό πάνω από ένα.

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
4 years ago
Reply to  Spirit

Σωστός ,σίγουρα όχι, γι΄αυτό είπα για διαδοχική εμπλοκή.

Ted the Red
Ted the Red
4 years ago

Ευχαριστώ για την απάντηση και να προσθέσω κ το ακόλουθο ερώτημα: πόσο εύκολο / θεμιτό είναι να αφαιρεθεί το WM 25 από αποσυρόμενες S και να τοποθετηθεί στις Adelaide ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων διαύλων; Μπας και κάνουμε το AEGIS του φτωχού…

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
4 years ago
Reply to  Ted the Red

Δεν γίνεται για πολλούς λόγους, κάστος μετατροπής/ολοκληρωσης στο CMS ως προς το αποτέλεσμα, περιορισμοί χώρου και βάρους στο σκάφος κ.α.

Nick Koliopoulos
Nick Koliopoulos
4 years ago

Το ερωτημα προς την Πτηση είναι αν οι SM-2 standard είναι αποδεσμεύσιμοι για την Ελλάδα και αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν στην ελληνική ΑΟΖ και στον ενιαίο αμυντικό χώρο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αξία των πλοίων αυτών αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στο… Ιόνιο περιορίζεται σημαντικά

Panagiotis Karatasios
Panagiotis Karatasios
4 years ago

Είναι αναμφισβήτησα μια σημαντική ενίσχυση για το ναυτικό μας αρκεί να συνεχισθεί και με αγορά νέων φρεγατών. Δεν ξέρω τι σκοπεύει να κάνει το ναυτικό μας αν τις αποκτήσει αλλά θα ήταν μια ευκαιρία να ξεφορτωθούμε μια η δύο μη εκσυγχρονισμενες s

Γιάννης Παυλίδης
Γιάννης Παυλίδης
4 years ago

Όπως έγραψα και στο άλλο άρθρο, με 1 δισεκατομμύριο αγοράζεις 1 γαλλικό πλοίο, που είναι ακόμα μακετο και θα παραλαβεις σε 4-5 χρονια Η τις δυο Aδελαιδες και έναν αριθμό Anzac και λύνεις το πρόβλημα σου για τα επόμενα 10-15 χρονια.

Κερδίζεις χρόνο για να αναδιοργάνωσης τα ναυπηγεία σου, άλλωστε η ONEX τα πάει ήδη πολύ καλά. Μακάρι να γίνει το ίδιο για τα αλλα ναυπηγεία. Σε 10 χρονια μπορεί η οικονομική κατάσταση μας να βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να τρέξουμε ένα πρόγραμμα αντικατάστασης όλου του στόλου.

dinos
dinos
4 years ago

Ερανος σημαινει … η μπαλα στην κερκιδα.
Κατα τα αλλα ευσεβεις ποθοι.

antonios
antonios
4 years ago

Το εγραψα και στο προηγουμενο αρθρο για αυτες τις φρεγατες. ΟΙ ΗΠΑ (εαν τις προσφερουν μεσω Αυστραλιας) τις προσφερουν πακετο με τον εξυγχρονισμο των ΜΕΚΟ. Πριν αρκετα χρονια οταν για τις ΜΕΚΟ προσφερθηκε 3D ρανταρ να αντικαταστησει το 2D , το ΠΝ για καποιο λογο αρνηθηκε. Τωρα ομως με το καινουργιο 3D που προσφερεται σε διαφορα μεγεθη οπως ανεφερε αλλος φιλος εδω στο φορουμ ΙΣΩΣ το ΠΝ “αναγκαστει να δεχτει την αμερικανικη προταση για τις ΜΕΚΟ με αντικατασταση του 2D ρανταρ με το δικο τους 3D μονο και μονο για ναμπορεσει να βολεψει απο θεμα βαρους 16 κυψελες ΜΚ41 στις ΜΕΚΟ. Το ιδιο 3D ρανταρ ειναι τοσο ελαφρυ (ετσι τουλαχιστον λεει η εταιρεια που το προσφερει) που θα μπορουσε να εγκατασταθει στο κυριο ιστο των Adelaide χωρις προβλημα ευσταθειας . Αρα ΕΑΝ -συμφωνα με την αμερικανικη προταση- οι ΜΕΚΟ εξυχρονιστουν με ΣΕΠ παραπλήσιο των Adelaide θα μπορουν να βαλουν και αυτες SM-2 με ταυτοχρονο φορτο ESSM . Τοτε η διαφορα τους με τις Adelaide θα ειναι οτι οι τελευταιες θα εξακολουθουν να εχουν ΚΑΙ ΤΟ 2D ρανταρ με μεγαλυτερο αριθμο SM-2 απο τις ΜΕΚΟ (εαν υποθεσουμε οτιο σε 16 κυψελες μπουνε 8 SM-2 και 32 ESSM II ). Για τις ΜΕΚΟ οι 8 SM-2 χωρις το 2D ρανταρ θα ειναι απλως η πρωτη γραμμη αμυνας για το ιδιο το πλοιο, ενω για τις Adelaide η πρωτη γραμμη αμυνας για ομαδα πλοιων. Οι Αμερικανοι προσφερουν αυτη τη λυση με το σκεπτικο οτι μια Adelaide και 3 ΜΕΚΟ με τα δικα τους ρανταρ ουσιαστικα και LINK 16 ουσιαστικα χρειαζονται μονο ενα 2D ρανταρ και τα STIR για ταυτοχρονη εξαπολυση πληθους SM-2 , αφηνοντας τις Standard σαν κυνηγους υποβρυχιων μεσα στην ομπρελα τω 2 ομαδω των 3 πλοιων στη διαμορφωση που προανεφερα. Το ποσο αυτο το σεναριο ομως βρισκει συμφωνο το ΠΝ μονο αυτο μπορει να το απαντησει.

antonios
antonios
4 years ago

Ναι αλλα σε ολες τις προτασεις αναβαθμισης προτεινεται η αντικατασταση του ΜΚ48 με ΜΚ41. Το προβλημα εγκειτο στο βαρος (θυμηζω αρθρο της ΠΤΗΣΗΣ για τις αυστραλεζικες ΜΕΚΟ που για να διατηρησουν την ευσταθεια και μαζι και το 2D ρανταρ μετακινησαν τους Harpoon σε χαμηλοτερη θεση , εκει που οι ελληνικες εχουν το πρωραιο Phalalx. Με δεδομενη την αρνηση του ΠΝ να μην αφερεσει κανενα απο τα Phalalx ειχε τις εξεις επιλογες. 1 Διατηρηση του υφισταμενου ρανταρ και μερικη αναβαθμιση των υπολοιπων ηλεκρονικων και διατηρηση του ΜΚ48 , 2 Αναβαθμιση του ΚΕΠ ποιο εκεταμενα αλλα αντικατασταση του ΜΚ48 με ΜΚ41 (8 κυψελες) με αποτελεσμα τον 4πλασιασμο των διαθεσιμων πυραυλων. 3 Αντικατασταση του 2D ρανταρ με ελαφρυτερο 3D ρανταρ και εγκατασταση 16 κυψελων ΜΚ41 χωρις προβλημα ευσταθειας . Αυτο που προτεινουν οι Αμερικανοι (ΕΑΝ ΙΣΧΥΕΙ η παραχωρηση των Αυστραλιανων φρεγατων ειναι μοιρες φρεγατων με επικεντρο τις Αυστραλιανες και σε ολες τις εξυγχρονισμενες 3D ρανταρ με συγχρονη εγκατασταση LINK16 με αποτελεσμα ταυτοχρονη εκτοξευση πυραυλων σε συντονισμο. Επικουρικα στην απωλεια του 2D ρανταρ απο τις ΜΕΚΟ ερχονται τα 2D ρανταρ των S συν το ρανταρ των Αυστραλιανων φρεγατων ως κεντρα συντονισμου επιτρεπωντας στις ΜΕΚΟ (μετα την αναβαθμιση) να καθοδηγουν το επιπλεον αριθμο των SM-2 οταν το δικο τους αποθεμα τελειωσει (8 πυραυλοι). Οι Adelaide μεταφερουν 4πλασιο αριθμο πυραυλων (32+8 harpoon).

Scarface
Scarface
4 years ago

Σε περιπτωση που παρουμε τελικα τις Adelaide, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και τις δυο νεοτερες περυ που εχουν αποσυρθεί από το usn και να τις εκσυγχρονίσουμε και τις τέσσερις σε ένα παρεμφερες επιπεδο με 3d radar, mk13 για sm2 και mk41 για essm Εκσυγχρονίζουμε και τις μεκο με essm2 (εκτος των αλλων), και τις S στο επιπεδο των Ελλη-Λημνος (με δυο οτο μελαρα και δυο φαλανξ) καθως και essm αντι των sea sparrow. 14 εκσυγχρονισμένες φρεγάτες, φορτωμένες sm2 και essm, μας βγαζουν ανετα μια δεκαπενταετια… Κοστος, μαλλον μικροτερο από δυο μπελαρα…

nikos
nikos
4 years ago

Και μετά ξυπνήσαμε

βαγγελης
βαγγελης
4 years ago

δεν μπορω να καταλαβω γιατι ειναι σαπακια οι αδελαιδες κ γκρινιαζεται 25 ετων πλοια ειναι κ μαλιστα ενεργα,ποιο συγχρονα απο της 40αρες μη εκσυχρονισμενες κ απο οτι δειχνει ακομα κ απο εκσυγχρονισμενες μεκο.οι αγαπημενες ab/tico κι αυτες μεγαλες ειναι σε ηλικια αλλα μετα την αποφαση τραμπ δεν αποδεσμευονται κι αν γινοταν κατι πρωτα θα πηγαινε σε χωρες τυπου κορεας καναδα αυστραλιας ταιβαν κ μετα ελλαδα δηλαδη κ το 19 να διναν το 24 κι αν θα παιρναμε.αλλα πλοια δεν υπαρχουν δυστυχως.κ για τους γκρινιαριδες κ παλι η ταιβαν που θα αντιμετωπισει την κινα εχει περυ,κιντ,νοξ και λαφαγιετ.αλλα για μας ειναι σαπακια κ αοπλα ελεος δηλαδη,κ στην αοζ δεν θα ειμεθα μονοι μας αλλα κ αλλοι.αν καποιος εχει θεμα ας μας πει που θα βρει λεφτα για 3+6 νεα πλοια χωρις να μας ζαλιζεται για το μερισμα.

Λαρισαίος
Λαρισαίος
4 years ago

Ταπεινή μου άποψη, το σενάριο Adelaide είναι πολύ πιθανό να υλοποιηθεί, και μάλιστα σε καλή τιμή. Ότι αποδέσμευση υλικού χρειαστούμε θα εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες, και μπορεί να μας χρηματοδοτήσουν και για την αγορά του. Σύμφωνα με τη θεωρία μου, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα πλοία των στενότατων συμμάχων τους ως ενδιάμεση λύση ώστε να κρατήσουν το ΠΝ δεμένο στο άρμα των Standard/ESSM/Stir και μελλοντικά AEGIS. Υπονομεύουν έτσι την υποψηφιότητα του συνδυασμού Belh@ra-Aster-Seafire. Oι αμερικάνοι είναι οι καλύτεροι πωλητές της υφηλίου, είδαν ότι δεν έχουν δικά τους μεταχειρισμένα για να προσφέρουν και προωθούν τα πλοία των συμμάχων Αυστραλών. Οι Γάλλοι, όντας σαφώς κατώτεροι σαν πωλητές καθυστερούν χαρακτηριστικά και θα το χάσουν το παιχνίδι. Θα χάσουν και μια δυνητική αγορά πλοίων, ραντάρ και πυραύλων για τα επόμενα 40 χρόνια.

Οι Τούρκοι δεν έχουν καμια τύχη σαν αγοραστές των πλοίων αυτών, ούτε SM-2 θα δούνε ποτέ. Άλλωστε μας έχουν ζαλίσει τόσα χρόνια με την κλάση Istanbul, που θα έχει το δικό της εγχώριο AEGIS, εγχώριους πυραύλους, εγχώριο ΚΠΜ,όλα εγχώρια…απο το 1996 το σχεδιάζουν, που θα πάει, θα το πετύχουν.

nikos
nikos
4 years ago

Οι o.perry έχουν απορριφθεί από το Π.Ν. αγαπητε βαγγελη

βαγγελης
βαγγελης
4 years ago
Reply to  nikos

συμφωνο νικο οτι ειχαν απορριφθει τοτε με βαση ομως αλλα δεδομενα οικονομικα τωρα οπως ειμαστε δε νομιζω να χουν πολλες επιλογες 2 αδελαιδες +1 περρυ αντικαθιστουν 3 κορτεναερ κ αν σου δωσουν μια εστω ακομα για ανταλακτικα εισαι κομπλε για 15 περιπου χρονια,το κλειδι ειναι το συμβολαιο μεκο πλοια που θα τα εχουμε για 20 το λιγοτερο χρονια. Σιγουρα δεν ειναι το καλυτερο αλλα λεφτα δεν εχουμε κ μεχρι το 23 εχουμε ελεγχο στα παντα. οι περυ αδελαιδες δινουν την ευκαιρια να παρει μια καλη ανασα το πν για μια 5ετια ωστε να σχεδιασει καλυτερα την επομενη μερα.

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
4 years ago
Reply to  nikos

Καλημέρα.

Είχαν απορριφθεί τότε, αλλά εκείνες ήταν πολύ κατώτερες από τις Adelaide, με CMS που ήταν κατώτερο κι από το SEWACO των S που τότε αγοράζαμε.

CK
CK
4 years ago

Επιπλέον οι PERRY είναι πλοία με ένα άξονα μια προπέλα ένα πηδάλιο
Πλοία συνοδείας όποως έχει γραφτεί παραπάνω
Δεν νομίζω πως οι αυστραλέζικες έχουν 2 άξονες προπέλες πηδάλια

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  nikos

Σε αυτά τα πλοία ήταν αρκετά υποδεέστερος ο εξοπλισμός των σκαφών από τα Αυστραλιανά. Επίσης τότε υπήρχε προοπτική ναυπήγησης νέων πλοίων, αλλά και εναλλακτικών μεταχειρισμένων, τώρα τι;
Περιμένουμε από τις επιστροφές κερδών των ομολόγων;
Χρειαζόμαστε νεες Φρεγάτες, Υποβρύχια, ΤΠΚ

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago

Επειδή τα πράγματα τρέχουν πιο γρήγορα από τις συζητήσεις, οι βασικοί πυλώνες στις αποφάσεις του ΠΝ βλέπω να πρέπει να είναι οι εξής 2:

1) ότι είναι να γίνει με την ΑΟΖ, θα γίνει πολύ γρήγορα, και θα τελειώσει πολύ γρήγορα, δεν μιλάμε για μια ιστορία με ορίζοντα 5ετίας αλλά με ορίζοντα 1-1,5 έτών. Άρα πρέπει να βρεθεί κάτι που να μπορεί να αποκτηθεί άμεσα, σχεδόν hot transfer και να αρχίσει άμεσα η εκπαίδευση. Δεν ξέρω ποια πραγματικά είναι τα άμεσα διαθέσιμα, τα άρθρα μιλάνε για Adelaide και Λαφαγιετ σαν πιο άμεσα διαθέσιμα. Αν είναι πράγματι μόνο αυτά και όχι τυχόν Tico/AB ή κάτι άλλο, τότε βλεπω ότι οι Adelaide είναι πιο έτοιμες για άμεση χρήση για αυτό που τις θέλουμε, ενώ οι Λαφαγιετ θα είναι έτοιμες μετά από σοβαρή αναβάθμιση που θα πάρει χρόνο, πχ 6 μήνες απόφαση, 1 χρόνο μετατροπές/αναβάθμιση, 6-12 μήνες εκπαίδευση.

2) Προς τα που θα είναι η κλίση του μελλοντικού ΠΝ, Αμερική ή Γαλλία? Ο στόλος φρεγατών όπως είναι και όπως μπορεί να διαμορφωθεί έχει ως εξής:
Λύση 1 και χρονοδιάγραμμα. πύραυλοι κυρίως SM2 and ESSM:
4 ΜΕΚΟ ———->4 ΜΕΚΟ αναβαθμισμένες σε επίπεδο περίπου ANZAC (1,5-4 έτη σταδιακά)
3 Kortenaer——->2 Αδελαιδε (1-2 έτη)
6 Kortenaer——->6 MEKO ANZAC (5-8 έτη)
Αρνητικά. Όλα τα πλοία όταν θα τα έχουμε, θα έχουν ορίζοντα περίπου το 2030-2032, χρονιά που θα πρέπει να αλλάξει όλος ο στόλος. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο
Θετικά. Άμεση και βραχυπρόθεσμη αναβάθμιση και φτηνή. Ως το 2030 θα έχει λήξει το θέμα της ΑΟΖ, θα έχουμε εκμεταλευτεί τα κοιτάσματα και με τα λεφτά παίρνουμε ότι θέλουμε σε καινούργιο αρχίζοντας παραγγελίες από το 2025.

Λύση 2 και χρονοδιάγραμμα. Πύραυλοι κυρίως Γαλλικοί:
4 ΜΕΚΟ ———->4 ΜΕΚΟ αναβαθμισμένες Γαλλικά (1,5-4 έτη σταδιακά)
3 Kortenaer——->3 Λαφαγιέτ μετά από αναβάθμιση (1,5-3 έτη)
6 Kortenaer——->4+1 Μπελαρά/Gowind)
Αρνητικά. Καμία σχεδόν άμεση αναβάθμιση ενώ αλλάζει εντελώς ρότα το ναυτικό στα χρησιμοποιούμενα συστήματα.
Θετικά. Μετά από 6-7 χρόνια, η Ελλάδα θα έχει ναυτικό που το 70% του θα είναι για μια 30ετία (αρκεί να υπάρχει ως τότε).

Διαλέγω το πρώτο σενάριο κθώς οι ανάγκες είναι σήμερα και όχι σε 5 χρόνια. Φυσικά αν υπάρχουν και άλλες άμεσες επιλογές να τις δούμε, αλλά θέλουμε πραγματικά άμεσες, και εχτές. Σε 1-2 χρόνια θα μπουν τρυπάνια στην Κρήτη, και θα διεκδικήσουν τα ίδι μέρη/οικόπεδα οι Τούρκοι οπότε αυτός είναι ο ορίζοντας που θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Shadowfax
Shadowfax
4 years ago

Εχουν περάσει 14 χρόνια απο την Ανακήρυξη της ΑΟΖ της Κύπρου και τώρα ξεκίνησε η ερευνητική γεώτρηση με ποσοστό επιτυχίας 20% (που θεωρήται υψηλό) στα 2000 μέτρα βάθος…
Τι σας κάνει να πιστεύεται οτι η Ελλάδα που δεν εχει καν ανακυρήξει την ΑΟΖ της, σε πολύ μεγλύτερα βάθη, θα τα κάνει όλα πολύ πιο γρήγορα απο τους Κύπριους και θα εχει εκμεταλευτεί κιόλας τα κοιτάσματα σε 13 χρόνια το 2032?
Τι σας κάνει επίσης να πιστεύετε ότι τις ΑΝΖΑΚ οι Αυστραλοι θα τις δώσουν φθηνά σε 6 χρόνια…
Ας δούμε πρώτα τι περιλαμβάνεται στα 300εκ που είναι η φήμη (αν υπάρχει κιόλας τετοια πρόθεση) και μετά το ξανασυζητάμε…

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago
Reply to  Shadowfax

Συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα αναφέρετε, όμως όσον αφορά το χρονικό ορίζοντα νομιζω ότι το σημείο βρασμού έρχεται πολύ γοργότερα από ότι θα περιμέναμε, ήδη έχουν μοιρασθεί οικόπεδα παρά το ότι δεν έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ, και οι Τούρκοι διεκδικούν σημεία που θεωρούμε νομικά δικά μας ακόμη και χωρίς την ανακήρυξη ΑΟΖ (νοτιοανατολικά της Κρήτης).

Στην Κύπρο οι φασαρίες ξεκίνησαν με τις γεωτρήσεις, σε εμάς οι φασαρίες θα ξεκινήσουν νωρίτερα, π.χ. ακόμη και αν δεν τρυπήσουμε εμείς, αν είμαστε σε υποδεέστερη κατάσταση πολεμικά (π.χ. να παραλάβουν οι άλλοι S-400, ή F-35 ή και τα δύο που είναι να γίνει ένα από αυτά ή και τα δύο σε 12 μήνες το πολύ), θα πάν από μόνοι τους να τρυπήσουν για να κατοχυρώσουν δικαιώματα μέσω bullying.

Για το θέμα του τιμήματος συμφωνώ επίσης, πάντως είναι ενδιαφέρον ότι σε άλλους τα έδιναν δωρεάν για υφάλους, άρα υπάρχει περίπτωση να ισχύει το τίμημα και να είναι για το οπλικό φορτίο (ώστε αυτοί με τα λεφτά να πάρουν πιο καινούργιο οπλικό φορτίο?). 150 εκατ το κομμάτι για κάτι που σε άλλους το δίνουν για ύφαλο, δεν το λες και λιγο.

Μπαμπης
Μπαμπης
4 years ago

Ξέχασες αεροπλανοφόρο (2020) και μεγαλεσ Ναυτικές βάσεις στην Μεσόγειο…
Δεν μας συμφέρει να περιμένουμε.Το 2032 θα έχουν και δικό τους αεροπλάνο.Στον επόμενο χρόνο το θέμα ΑΟΖ θα πρεπει να έχει τελειώσει….
Μόνον υπό αυτο το πρισμα θα είχε νόημα η απόκτηση των Adelaide, οπως και τορπιλων ενδιάμεσης λύσης ή άλλου ποιοτικού μεταχειρισμένου υλικού.

tpap
tpap
4 years ago

Η τρίτη φρεγάτα της κλάσης, αν δε κάνω λάθος, αποσύρθηκε το 2017. αν είναι σε καλή κατάσταση δε θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί κι αυτή, ή να μετεγκατασταθεί ο εξοπλισμός της (υπάρχει και ο εξοπλισμός της πρώτης που αποσύρθηκε) σε κάποια του USN; Θεωρώ ότι οι Αμερικανοί δε θα είχαν αντίρρηση για μια τέτοια παραχώρηση, εφόσον θα εμπλακούν και αμερικανικές εταιρείες στην αναβάθμιση.

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  tpap

Κανονικά τα έπρεπε, αλλά εδώ ξέρουμε τις προθέσεις του επιτελείου, αλλά και τι αποδεσμεύουν οι Αυστραλοί.

George
George
4 years ago
Reply to  FOX

Δεν μπορούν να δώσουν τα πάντα όλα. Εχουν να φτιάξουν και υφάλους!
Ισως να τους προτείναμε αναταλλαγή με τις 3 δικές μας S 🙂

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago
Reply to  George

🙂 από τα καλύτερα σχόλια!

α.ο.
α.ο.
4 years ago

Δεδομένου ότι η συζήτηση αυτή γίνεται λόγω των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την αξιοποίηση της ΑΟΖ, οι Adelaide, αποτελούν μονόδρομο, καθώς είναι τα μόνα ικανά σκάφη που μπορούν να παραδοθούν αύριο, εκτός φυσικά και αν επικρατήσουν άλλοι γεωπολιτικοί υπολογισμοί στην εξίσωση, όπως το να παρουσιάσουμε ενιαίο αμυντικό μέτωπο με Γαλλία, ή και Γαλλία, Αίγυπτο και Ισραήλ….. Σενάριο ευφάνταστο? Ίσως όχι τόσο με αυτά που βλέπουμε τελευταία. Έχουμε ζήσει τεράστιες ανατροπές τα τελευταία χρόνια. Αργά η γρήγορα, τα τωρινά (φανερά) δεδομένα προς ένα τέτοιο μέτωπο δείχνουν.

Πάντως, παραχώρηση και εκσυγχρονισμός La Fayette, ή ακόμα εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ, πιθανολογώ (ειδικός δεν είμαι) θα απαιτήσουν 4+ χρόνια προκειμένου να αποδώσουν, καθώς μιλάμε για διαδικασία επιλογής των συστημάτων που θα τοποθετηθούν, διαπραγματεύσεις με τα πιθανά εμπλεκόμενα μέρη για συμφερότερες τιμές, χρόνο προετοιμασίας των ναυπηγείων που θα αναλάβουν, εκ περιτροπής είσοδο των πλοίων στη ναυτική κλίνη, διαδικασία αποδοχής… Τέσσερα χρόνια μάλλον είναι και λίγα. Αντιθέτως οι Adelaide, μπορούν να έρθουν άμεσα και να δηλώσουμε παρουσία εκεί που θέλουμε.

Πάντως η όλη συζήτηση με στενοχωρεί…. Παρακολουθώντας ως ερασιτέχνης τα αμυντικά ζητήματα εικοσιπέντε χρόνια, πάντα απορούσα με κάποιες επιλογές του ΠΝ. Για παράδειγμα, η Πτήση γράφει στο άρθρο της:

“Η κλάση Adelaide βασίζεται στην O.H.Perry, πλοία από την οποία παρέλαβε το Τουρκικό Ναυτικό, ενώ το ΠΝ τα απέρριψε και προτίμησε, ίσως όχι αδίκως, την παραλαβή επιπλέον Kortenaer. Το κακό είναι πως με την απόσυρση των Adams, χάθηκε η δυνατότητα χρήσης του SM-1, ενώ την ίδια στιγμή την απέκτηση το Τουρκικό Ναυτικό. Έτσι, το ΠΝ ξαναγύρισε στον Sea Sparrow, ενώ η έλευση του ESSM δεν βελτίωσε την κατάσταση.”

Θα συμφωνούσα, αν ακολουθούσε αντίστοιχο ενδιαφέρον για τις 2 Α/Α Ολλανδικές κλάσης L (παραλλαγή των S, με πλεονεκτήματα ομοιοτυπίας) που πωλήθηκαν στη Χιλή το 2005, την εποχή που αποσύρθηκαν οι Adams. Μην πούμε και για τις 6 φρεγάτες κλάσης Μ που δόθηκαν την ίδια περίοδο ή τις Tromp λίγο πιο πριν. Τελευταίο αντίστοιχο παράδειγμα, οι δυο Adelaide, που αποσύρθηκαν μόλις το 2015 και 2017 και έγιναν ύφαλοι.

Η αίσθηση μου είναι πως το ΠΝ, από το 2000 και μετά, σνόμπαρε επιδεικτικά αξιόμαχα μεταχειρισμένα συστήματα, προκειμένου να επιβάλλει την αγορά συστημάτων του κουτιού. Δεδομένο ωστόσο είναι, πως ακόμα και αν επιστρέψουν οι εποχές των παχιών αγελάδων στη χώρα, δεν είναι δυνατόν να διατηρεί 12 φρεγάτες (οι 2-4 Α/Α), 8-10 υποβρύχια και 10+ ΤΠΚ, όλα του κουτιού. Το κόστος είναι δυσθεώρητο για εμάς. Πάντα θα πρέπει να ψάχνει στη διεθνή αγορά για ευκαιρίες αγοράς μεταχειρισμένων που θα ελαφρύνουν τον προϋπολογισμό του και θα του δίνουν περιθώριο μελετημένων κινήσεων.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Φ/Γ ΚΙΜΩΝ, Επιστροφή του ΠΝ στη ναυτική υπεροχή

του Δημήτρη Μητσόπουλου, Navalanalyses.com Στις 4 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης Φρεγάτας...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -