11.9 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΑθόρυβα, η Ρωσία σχεδιάζει την 5η γενιά πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων  

Αθόρυβα, η Ρωσία σχεδιάζει την 5η γενιά πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων  

Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια 4ης γενιάς δεν έχουν παραδοθεί όλα αλλά η Ρωσία σχεδιάζει ήδη την επόμενη γενιά των υποβρυχίων που ευελπιστεί ότι θα της δώσουν το πλεονέκτημα. Ελάχιστα είναι γνωστά για τα νέα σκάφη, γνωστά ως κλάση ‘Laika’, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι οι σχεδιαστές τους δουλεύουν για την εξάλειψη των προβλημάτων που χαρακτήριζαν προηγούμενες κλάσεις.

Τα επιθετικά υποβρύχια Husky, όπως τα αποκαλούν στην Δύση, πιστεύεται ότι θα είναι διπλού κύτους, με εκτόπισμα 12.000-13.000 τόννους σε κατάδυση και πλήρωμα γύρω στους 90 άνδρες. Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, θα είναι μικρότερα από τα υποβρύχια κλάσης Yasen-M (Σχέδιο 885Μ) αλλά θα διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερα χαρακτηριστικά stealth.

Σε ανθυποβρυχιακό ρόλο, τα εν δυνάμει θηράματά τους θα είναι πρωτίστως τα αμερικανικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) κλάσης Columbia και τα βρετανικά Vanguard τα οποία προβλέπεται να προσβληθούν με τορπίλλες και βλήματα cruise. Για την εξουδετέρωση μεγάλων μονάδων επιφανείας –πυρηνικά αεροπλανοφόρα, καταδρομικά και αντιτορπιλλικά κατευθυνομένων βλημάτων, πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων κλπ– το όπλο επιλογής θα είναι οι πολυηχητικοί πύραυλοι 3Μ-22 «Τσιρκόν», ικανοί να πλήττουν ναυτικούς στόχους σε απόσταση 1.000 χλμ.

Ο θόρυβος στον υποβρύχιο πόλεμο μπορεί να κερδίσει ή να χάσει μάχες. Γι’ αυτό και η 5η γενιά SSGN που προορίζεται να αντικαταστήσει τα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Akula (Shchuka-B σε ρωσική υπηρεσία) θα είναι πιο αθόρυβη, ενσωματώνοντας σύνθετα υλικά στο κύτος, στα πρωραία και πρυμναία πηδάλια, στον πύργο, στα πτερύγια της έλικας κ.ά, με σκοπό την μείωση του αντανακλώμενου σήματος από τα σόναρ του αντιπάλου αλλά και για την εξοικονόμηση βάρους.

Εικάζεται ότι η νέα κλάση που σχεδιάζει το Γραφείο Μαλαχίτ στην Αγ. Πετρούπολη θα χρησιμοποιεί για πρόωση έναν εντελώς καινούργιο τύπο πυρηνικού αντιδραστήρα, πιθανώς εξέλιξη του αντιδραστήρα των υποβρυχίων κλάσης ‘Lira’ (Σχέδιο 705) γνωστά στην Δύση ως Alfa. Τα Husky εκτιμάται ότι θα είναι απαλλαγμένα από τα προβλήματα παλαιοτέρων τύπων αντιδραστήρων, διαθέτοντας μια μεν μονάδα ισχύος αλλά υψηλής απόδοσης.

Τα σκάφη που θα ναυπηγηθούν θα είναι μικρού εκτοπίσματος εν σχέσει με άλλες κλάσεις και πιο αποτελεσματικά οπλισμένα ενώ η αυτοματοποίηση συστημάτων και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο ολοκληρωμένο σύστημα πληροφοριών μάχης θα επιτρέψει σημαντική μείωση των μελών του πληρώματος. Θα αντικαταστήσουν δε όχι μόνο τα Akula αλλά και τα επιθετικά υποβρύχια των κλάσεων ‘Shchuka’ (Σχέδιο 671RTMK, κωδ. ΝΑΤΟ Victor III), ‘Barrakuda’ (Σχέδιο 945, κωδ. NATO Sierra I), ‘Kondor’ (Σχέδιο 945A, κωδ. NATO Sierra II) και ‘Antey’ (Σχέδιο 949A, κωδ. NATO Oscar II) του ρωσικού Ναυτικού που δείχνουν πλέον την ηλικία τους.

Η ένταξη σε υπηρεσία προηγμένων οπλικών συστημάτων δεν γίνεται πάντα με τους επιθυμητούς ρυθμούς και στην Ρωσία αυτό είναι χρόνιο πρόβλημα. Ωστόσο, επισημαίνει ο ειδικός Κονσταντίν Μακιγιένκο στον ιστότοπο Gazeta.ru, σε περίπτωση που τα Husky κατασκευαστούν με την μέθοδο των έτοιμων τμημάτων (modular build) η ναυπήγηση ρωσικών υποβρυχίων θα επιταχυνθεί.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι κύριες αποστολές που θα αναλάβουν οι φρεγάτες FDI HN

Τα άρθρα που έχουμε γράψει, μόνο εμείς, για τις FDI HN, κλάση "Κίμων", μάλλον προσεγγίζουν τις πολλές δεκάδες. Για να κάνουμε την απαραίτητη, μικρή,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -