14.9 C
Athens
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΟι Ισπανοί έρχονται με εκσυγχρονισμένες Santa Maria σαν εναλλακτική Ενδιάμεση Λύση για...

Οι Ισπανοί έρχονται με εκσυγχρονισμένες Santa Maria σαν εναλλακτική Ενδιάμεση Λύση για το ΠΝ;

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας η ισπανική ιστοσελίδα «Infodefensa.com» αναφέρθηκε στην προσφορά της Navantia για το πρόγραμμα φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) προσθέτοντας μια σημαντική λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με το άρθρο, αυτή είναι ότι η Ελλάδα μοιάζει να ενδιαφέρεται περισσότερο για μεταχειρισμένα πολεμικά πλοία, όσον αφορά την Ενδιάμεση Λύση, παρά για την ταχεία ναυπήγηση κορβετών ή ελαφρών φρεγατών. Έτσι, υπάρχει η πιθανότητα να προσφερθούν κάποιες από τις φρεγάτες κλάσης Santa Maria του Ισπανικού Ναυτικού, αφού πρώτα βελτιωθούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις του ΠΝ.

Η Ισπανία διαθέτει συνολικά έξι φρεγάτες κλάσης Santa Maria, οι οποίες ναυπηγήθηκαν εγχώρια και εισήλθαν σε υπηρεσία μεταξύ 1986 και 1994. Οι έξι φρεγάτες στηρίζονται στις αμερικανικές O. H. Perry (χρήστης των οποίων είναι και η Τουρκία) και μέχρι τα μέσα του 2019 είχαν σα βασικό τους όπλο τον Α/Α πύραυλο SM-1. Έκτοτε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πλοία έπαψαν να φέρουν SM-1, γιατί οι ΗΠΑ φέρονται να σταμάτησαν την υποστήριξή του. Παρά τη σχετική υποβάθμιση, ωστόσο, το Ισπανικό Ναυτικό φιλοδοξεί να κρατήσει τον τύπο σε υπηρεσία μέχρι να τον αντικαταστήσει με την F110, επειδή χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερα πλοία για τις εθνικές ανάγκες και τις συμμαχικές υποχρεώσεις. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, το ίδιο προγραμματίζει εργασίες συντήρησης στις Santa Maria, για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επιχειρησιακό κενό έως την έλευση των F110.

Οι ισπανικές φρεγάτες O. H. Perry έπαψαν να φέρουν πυραύλους SM-1 από πέρυσι

Βέβαια, η βασική προσφορά των Ισπανών παραμένει η ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών F110 και η ταχεία κατασκευή δύο κορβετών/ελαφρών φρεγατών Alfa 3000 σαν Ενδιάμεση Λύση. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών MEKO 200HN, ώστε να αυξηθεί ο βαθμός ομοιοτυπίας των MEKO με τα καινούργια ισπανικής προέλευσης πλοία.

Η Navantia υπόσχεται επίσης στην Ελλάδα μια ισχυρότερη έκδοση των F110 από αυτήν που θα ναυπηγήσει για την Ισπανία. Επιπλέον, θα επιλέξει ένα ελληνικό ναυπηγείο για να εκτελέσει το έργο και πιστεύει ότι ένα δυνητικό ελληνικό πρόγραμμα θα έχει μειωμένο ρίσκο, αφού θα έπεται σε εξέλιξη του αντίστοιχου προγράμματος των F110 για το Ισπανικό Ναυτικό.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Παρουσίαση της ισπανικής φρεγάτας F110 της Navantia που έχει προταθεί στο ΠΝ

Πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ισπανική πρόταση για το πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ με τέσσερις νέες φρεγάτες, τον εκσυγχρονισμό των MEKO 200HN και την παροχή Ενδιάμεσης Λύσης μπορείτε να διαβάσετε στην αναλυτική συνέντευξη του Abel Mendez, International Commercial Director της Navantia, στην «Πτήση» που κυκλοφορεί.

 

Η καινούργια «Πτήση» 12, ΜΑΪΟΣ 2021

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iomar
Iomar
2 years ago

Καλημέρα,

Είναι πραγματικά ακατανόητη μια τέτοια περίπτωση εάν ισχύει η είδηση.

Πόση είναι η ζωή των εκσυγχρονισμένων Santa Maria και πόση καινούριων ελαφρών φρεγατών;

Και τι είδους βελτίωση στις επιχειρησιακές δυνατότητες θα προσφέρει η καθεμία από τις δύο λύσεις;

Προφανώς και καταλαβαίνω την ανάγκη για γρήγορη ενίσχυση – και – των αριθμών, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να χάνουμε το δάσος εξαιτίας αυτού.

Last edited 2 years ago by Iomar
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι κύριες αποστολές που θα αναλάβουν οι φρεγάτες FDI HN

Τα άρθρα που έχουμε γράψει, μόνο εμείς, για τις FDI HN, κλάση "Κίμων", μάλλον προσεγγίζουν τις πολλές δεκάδες. Για να κάνουμε την απαραίτητη, μικρή,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -