38.6 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήUAVS-100, το μη επανδρωμένο ελικόπτερο -και των FDI HN - δείχνει τις...

S-100, το μη επανδρωμένο ελικόπτερο -και των FDI HN – δείχνει τις πολλές δυνατότητες του στο ναυτικό πόλεμο

Σε πολυεργαλείο εξελίσσεται το μη επανδρωμένο ελικόπτερο S-100 της Αυστριακής Schiebel που αναμένεται να φέρουν και οι ελληνικές φρεγάτες FDI. Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα, το ελικόπτερο συμμετείχε στις νατοϊκές ασκήσεις REPMUS (Robotic Experimentation and Prototyping using Maritime Uncrewed Systems) και Dynamic Messenger 2023 στην Πορτογαλία, επιχειρώντας σε μια σειρά από απαιτητικά σενάρια.

Το Camcopter S-100 της Schiebel σε ασκήσεις του NATO δείχνει πολλαπλές ναυτικές δυνατότητες

Από την παρουσίαση βίντεο της εταιρείας, παρατηρούμε πως το S-100 μπορεί να φέρει στον κοιλιακό φορέα το σύστημα τοποβαθυμετρικής χαρτογράφησης RAMMS (Rapid Airborne Multibeam Mapping System), τεχνολογίας LIDAR. Αντίστοιχης τεχνολογίας είναι και το σύστημα VQ-840-G της εταιρείας RIEGL, που επίσης επιδείχθηκε. Και τα δύο χρησιμοποιούνται σε ανθυποβρυχιακές και αντιναρκικές επιχειρήσεις, καθώς καταγράφουν την διαμόρφωση του βυθού.

Μια επιπλέον προσθήκη στον τομέα του ανθυποβρυχιακού πολέμου, είναι και η δυνατότητα του ελικοπτέρου να φέρει δύο διπλούς εκτοξευτές ηχοσημαντήρων μεγέθους G κατά ΝΑΤΟ, στα πλευρικά σημεία ανάρτησης. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε και άφεση ηχοσημαντήρα πάνω από σημείο ενδιαφέροντος.

Θυμίζουμε πως τα ελικόπτερα MH-60R των FDI HN, θα έχουν επίσης τη δυνατότητα εξαπόλυσης ηχοσημαντήρων, επομένως η φρεγάτα (εφόσον γίνει σχετική προμήθεια), θα μπορεί να έχει δύο αεροσκάφη ενεργής έρευνας για υποβρύχια.

Όμως οι δυνατότητες ανάρτησης οφέλιμων φορτίων είναι ακόμη μεγαλύτερες. Για παράδειγμα, τοποθετήθηκε ο ηλεκτροοπτικός πυργίσκος WESCAM CMX-10 της L3Harris, που προορίζεται για αποστολές αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών. Ακόμη υπήρξε επίδειξη ανάρτησης φορτίου με ιμάντα. Εδώ το ρόλο του φόρτου, έπαιξε το μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα Yuco της Seaber, όπως και η σημαδούρα μετρήσεων APEX της Teledyne, πάλι δηλαδή συστήματα που μπορεί να χρησιμεύσουν σε ανθυποβρυχιακό αγώνα, αλλά και σε ανάγκες πολιτικής φύσης, όπως ανίχνευση βυθού, για αποστολές διάσωσης, για συλλογή στοιχείων υδάτων κ.λπ.

Ακόμη, με δυνατότητα μεταφοράς έως και 50 κιλών, το S-100 θα μπορούσε να αναλάβει μέρος και των αποστολών ανεφοδιασμού (VERTREP) μεταξύ σκαφών ή προς τμήματα ειδικών επιχειρήσεων σε κοντινή παραλία, που έχουν ανάγκη από συγκεκριμένα αναλώσιμα, π.χ. μπαταρίες, πυρομαχικά κ.τ.λ.

S-100 εξαπολύει ηχοσημαντήρα κατά την άσκηση REPMUS 2023, πηγή Schiebel

Μια άλλη σημαντική πτυχή των αποστολών που μπορούν να φέρουν εις πέρας τα S-100 είναι και αυτή της λειτουργίας τους ως κόμβοι αναμετάδοσης δεδομένων μεταξύ μη επανδρωμένων μέσων, σε περιβάλλον άρνησης δορυφορικών ζεύξεων λόγω παρεμβολών ή και έλλειψης δορυφόρων. Η αποστολή αυτή, που αποκαλείται U-UT (Unmanned-Unmanned Teaming), εκτελέστηκε στα πλαίσια των ασκήσεων και περιλάμβανε την μετάδοση δεδομένων από μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα Seaexplorer της εταιρείας Alseamar προς το σύστημα μάχης πλοίου των φίλιων δυνάμεων, με το S-100 στο ρόλο του ενδιάμεσου.

Συμπερασματικά, οι ασκήσεις REPMUS και Dynamic Messenger 2023 είχαν ως στόχο την παρουσίαση των ικανοτήτων που θα πρέπει να έχουν τα μη επανδρωμένα μέσα στα πεδία επιχειρήσεων. Το S-100 της Schiebel έδειξε πως μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που μέχρι σήμερα αναλαμβάνουν μόνο επανδρωμένα μέσα, με πλεονέκτημα το χαμηλό κόστος χρήσης και φυσικά την μη έκθεση του προσωπικού σε κίνδυνο.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Neil Hunter της Schiebel, τι μπορεί να προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό το UAV S-100

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσο κοστίζει ένα νέο υποβρύχιο – η κρίσιμη ελληνική αγορά που καθυστερεί

Υψηλής επένδυσης είναι κάθε αγορά σύγχρονου συμβατικού υποβρυχίου, μεσαίου μεγέθους, και όσο περνάνε τα χρόνια, μάλλον θα γίνεται και ακριβότερη. Και αυτό αναζητούμε να...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -