25 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΈνταξη του δευτέρου ελικοπτεροφόρου-αποβατικού Type 075 στο Κινεζικό Ναυτικό

Ένταξη του δευτέρου ελικοπτεροφόρου-αποβατικού Type 075 στο Κινεζικό Ναυτικό

Το “Guangxi”, το δεύτερο ελικοπτεροφόρο-αποβατικό (Landing Helicopter Dock – LHD) κλάσης Type 075 (κλάση Yushen LHA κατά την κωδικοποίηση του ΝΑΤΟ) εντάχθηκε αυτή την εβδομάδα στη δύναμη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού (PLAN) της Κίνας με τον στόλο της Ανατολικής Θάλασσας. Το πλοίο έλαβε την ονομασία “Guangxi” (广西), μια αυτόνομη επαρχία της Νότιας Κίνας που συνορεύει με το Βιετνάμ και τον κόλπο του Τονκίνου.

Φωτογραφίες του πλοίου ανέβηκαν στην εφαρμογή Weibo από περαστικό παρατηρητή που εμφανίζουν το κύτος να φέρει τον αριθμό 32 και να είναι με πλήρη σημαιοστολισμό για τον εορτασμό μεγάλων γεγονότων, στην προκειμένη περίπτωση την ένταξη στο στόλο. Το “Guangxi” (32) είναι το δεύτερο αποβατικό πλοίο Type 075 του Κινεζικού Ναυτικού που αναμενόταν να ενταχθεί στη δύναμή του μέχρι το τέλος του χρόνου. Το πρώτο πλοίο της κλάσης, το “Hainan” (επισείοντος αριθμού 31) εντάχθηκε σε υπηρεσία με τον στόλο σε μια μεγαλοπρεπή τελετή στις 23 Απριλίου 2021 στη ναυτική βάση Sanya (στη νήσο Hainan) παρουσία του προέδρου της Κίνας, Xi Jinping. Το πλοίο είχε καθελκυστεί τον Σεπτέμβριο του 2019 και ξεκίνησε δοκιμές εν πλω τον Αύγουστο του 2020 . Το “Guangxi” (32) καθελκύστηκε τον Απρίλιο του 2020 και ξεκίνησε τις δοκιμές εν πλω τον Δεκέμβριο του 2020. Το τρίτο αποβατικό Type 075 καθελκύστηκε τον Ιανούαριο αυτού του έτους και ξεκίνησε δοκιμές εν πλω τον Δεκέμβριο. Πρόκειται σίγουρα για έναν εντυπωσιακό ρυθμό ναυπηγήσεων που περιλαμβάνει την καθέλκυση ενός ελικοπτεροφόρου-αποβατικού LHD κάθε έξι μήνες από τα ναυπηγεία Hudong Zhonghua της Σανγκάης. Το ίδιο ναυπηγείο καθέλκυσε πρόσφατα άλλες δύο φρεγάτες και ένα αποβατικό πλοίο-δεξαμενή LPD κλάσης Type 071E μέσα στην ίδια μέρα.

Κίνα: Παραλαβή σε μια μέρα ενός πυρηνικού υποβρυχίου, ενός αντιτορπιλικού και ενός ελικοπτεροφόρου αποβατικού

Τόσο τα αποβατικά πλοία-δεξαμενές (Landing Platform Dock – LPD) όσο και τα ελικοπτεροφόρα-αποβατικά LHD αποτελούν μέρος της κινεζικής προσπάθειας να προβάλουν τη ναυτική ισχύ τους στις ανοιχτές θάλασσες. Τα LPD και τα LHD έχουν σημαντικές ομοιότητες με τα αμερικανικά αποβατικά και εξοπλίζονται με αντίγραφα των αεροστρώμνων LCAC και ελικόπτερα μεταφοράς. Το LHD Type 075 ξεκίνησε επίσημα να αναπτύσσεται σαν σχέδιο το 2011, όπως είχε ανακοινώσει το Κινεζικό Ναυτικό. Το σχέδιο τότε καλούσε για ένα ελικοπτεροφόρο μεταφορικό αμφιβίας εφόδου εκτοπίσματος άνω των 30.000 τόνων. Σκοπός του ήταν να επαυξήσει τις ικανότητες “κάθετης υπερκέρασης” των αμφιβίων δυνάμεων του κινεζικού ναυτικού έχοντας υπόψη το εξαιρετικά απόκρημνο ορεινό περιβάλλον της ανατολικής ακτής της Ταϊβάν.

Το Type 075, έτσι, εμφανίζεται ως πλοίο εκτοπίσματος 36.000 τόνων, ικανότητας μεταφοράς 28 ελικοπτέρων, κινητήριος δύναμη από 12.000 kW 16PC2-6B ντίζελ και τεσσάρων αντιπυραυλικών συστημάτων CIWS που περιλαμβάνουν δύο HQ-10 και δύο H/PJ-11 για αυτοάμυνα. Αν και εμφανισιακά μικρότερο των αμερικανικών LHA (Landing Helicopter Assault), το Type 075 παραμένει σαφώς μεγαλύτερο των ευρωπαϊκών αντιστοίχων του από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Αυστραλία. Συγκρίσιμο σε όγκο παραμένει μόνον το ιταλικό LHD “Trieste”.

Κίνα: πρωτοφανείς επιδόσεις στις ναυπηγήσεις πολεμικών μέσα στο 2019

Το πρώτο Type 075 ναυπηγήθηκε σε χρόνο ρεκόρ για την εποχή, αν και οι χρόνοι ναυπήγησης διατηρήθηκαν από τα κινεζικά εργοστάσια υιοθετώντας χρονοδιαγράμματα που κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Συνολικά, οκτώ LHD της κλάσης έχουν προγραμματιστεί για να ενταχθούν στο Λαϊκό Κινεζικό Ναυτικό ενώ φήμες κυκλοφορούν ήδη για μια μεγεθυμένη έκδοση που καταχρηστικά αποκαλείται Type 076. Όταν θα είναι πλήρως επιχειρησιακό, το νέο Type 075 θα ενισχύσει τις ικανότητες αμφιβίων επιχειρήσεων της Κίνας, που τώρα βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στα αποβατικά Type 071 LPD.

Με διπλό (!) κατάστρωμα πτήσης τα νέα κινεζικά LHD;

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -