28.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΞανά στο προσκήνιο οι UGM-84 Sub-Harpoon στο αμερικανικό Ναυτικό; Η θέση του...

Ξανά στο προσκήνιο οι UGM-84 Sub-Harpoon στο αμερικανικό Ναυτικό; Η θέση του ΠΝ

Στα πλαίσια της διεξαγωγής της πολυεθνικής ναυτικής άσκησης Rim Of The Pacific (ή RIMPAC) ένα πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο αμερικανικού Ναυτικού θα πραγματοποιήσει βολή ενός υποβρυχίως εκτοξευόμενου αντιπλοϊκού πύραυλου UGM-84 Harpoon εναντίον στόχου στα ανοιχτά της Χαβάης.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι, όπως μας πληροφορεί το The Drive, είναι ότι οι πυραύλοι Harpoon αφαιρέθηκαν από όλα τα αμερικανικά υποβρύχια εδώ και 20 χρόνια με αποτέλεσμα η μοναδική αντιπλοϊκή ικανότητα των αμερικανικών υποβρυχίων να προέρχεται από τις τορπίλες τους.

Υπάρχει κι ο πυραύλος πλεύσης Block IV Tomahawk βέβαια που έχει μία δευτερεύουσα ικανότητα εναντίον πλοίων, αλλά δεν είναι η πρώτη επιλογή για πολλούς λόγους.

Tο αμερικανικό ναυτικό δημοσίευσε φωτογραφίες ενός πύραυλου του τύπου (κατά πάσα πιθανότητα UGM-84D) την στιγμή που φορτωνόταν στο υποβρύχιο USS Olympia (SSN-717) κλάσης Los Angeles, αλλά δεν δόθηκε καμία πρόσθετη πληροφορία πέρα από το γεγονός ότι θα χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια πραγματικών βολών στην άσκηση RIMPAC.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι το Olympia είναι το δεύτερο πιο παλιό υποβρύχιο του αμερικανικού Ναυτικού, έχοντας μπει σε υπηρεσία στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου το 1984.

Δεν υπάρχει προς το παρόν σαφές σχέδιο για την επαναφορά του Harpoon σε υπηρεσία με τα αμερικανικά υποβρύχια, αν και είναι γνωστό ότι το αμερικανικό Ναυτικό σχεδιάζει την ένταξη σε υπηρεσία εντελώς νέων πυραύλων εναντίον πλοίων, αν και δεν έχει γίνει γνωστό κάτι πιο συγκεκριμένο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι εκδόσεις επιφάνειας-επιφάνειας και αέρος-επιφάνειας του Harpoon εξακολουθούν να υπηρετούν στο αμερικανικό Ναυτικό αλλά και σε δεκάδες συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο.

Όμως, το αμερικανικό Ναυτικό σταδιακά δείχνει να απομακρύνεται από το συγκεκριμένο σχέδιο, που μετράει αισίως τέσσερεις δεκαετίες υπηρεσίας, αν και σαφώς οι τελευταίες του εκδόσεις είναι σημαντικά εξελιγμένες.

Ο UGM-84 βρίσκεται σε υπηρεσία και με το Πολεμικό μας Ναυτικό στα υποβρύχια κλάσης Type 214 και τα εκσυγχρονισμένα Type 209.

Οι τέσσερις από τους οκτώ τορπιλοσωλήνες στα U214HN μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βλήματα UGM-84D Block 1C με εμβέλεια που υπερβαίνει τα 120 km. Η χρήση του παρέχει σημαντικές δυνατότητες επίτευξης πλήγματος εναντίον σκαφών επιφανείας σε αποστάσεις που δεν είναι δυνατό με τη χρήση τορπιλών.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι το ΠΝ θεωρεί επικίνδυνη τη χρήση του UGM-84 σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο λόγω της δυνατότητας των εναέριων μέσων να εντοπίσουν τη θέση του Υ/Β από τα καυσαέρια του βλήματος, όταν αποβάλλει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας την ειδική κάψουλα.

Επίσης, εκτιμάται ότι το πλήγμα της τορπίλης μπορεί να επιφέρει πολύ πιο καταστροφικό αποτέλεσμα σε σχέση με την κεφαλή του κατευθυνόμενου βλήματος Sub-Harpoon.

Περισσότερα και αναλυτικότερα στοιχεία μπορείτε να διαβάσετε σε λεπτομερή ανάλυση που θα βρείτε στο τεύχος της Π&Δ που κυκλοφορεί!

Η νέα «Πτήση & Διάστημα» ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -