Αν μη τί άλλο τα πληρώματα των πυρηνικών υποβρυχίων ξέρουν καλά από απομόνωση. Μακρές περιπολίες έξι μηνών περιορισμένοι σε κλειστό χώρο, χωρίς να βλέπουν συγγενείς και φίλους, μοιραζόμενοι μικρά διαμερίσματα και προγραμματισμένα γεύματα με άλλους, αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Μπορεί να έχουν ηλεκτρικό και κλιματισμό αλλά καφετέριες και μπαρ είναι off limits, στην… επιφάνεια. Και πραγματικά δεν μπορούν να πάνε πουθενά.
Η αίσθηση της καθημερινότητας μερικές εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια και της καραντίνας ελέω κοροναϊού δεν είναι και τόσο διαφορετική. Για να ανταπεξέλθουν στην αποστολή τους –και για να μην τους στρίψει– οι άνθρωποι των υποβρυχίων εκτός από άριστη εκπαίδευση έχουν και μερικά μικρά μυστικά. Αυτές είναι οι συμβουλές των… ειδικών για να περάσουν πιο εύκολα οι μέρες του περιορισμού στο σπίτι.
1) Οργάνωση, Οργάνωση, Οργάνωση!
Ο πρώην κυβερνήτης του πυρηνοκίνητου HMS Turbulent, Ράϊαν Ράμσυ, τονίζει ότι είναι σημαντικό να οργανώσουμε την ζωή μας όσο θα είμαστε κλεισμένοι σπίτι. «Φτιάξτε γρήγορα ένα πρόγραμμα και τηρείστε το. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από τις ώρες που θα είστε προσηλωμένοι στην δουλειά και διαλείμματα, καθώς και χρόνο ξεκούρασης».
Το κόλπο είναι να οργανώσουμε την καθημερινότητά μας σαν τις «βάρδιες» στα υποβρύχια. Οι πιο «χύμα» θα δυσκολευτούν λίγο περισσότερο όμως οι βετεράνοι ορκίζονται στα οφέλη που μπορούν να αποκομισθούν. Πολλοί μάλιστα έχουν διατηρήσει τις συνήθειες που είχαν όταν υπηρετούσαν και μετά την αποστρατεία τους. Μήπως ξέρουν κάτι παραπάνω;
2) Τρώτε υγιεινά
Το σωστό φαγητό είναι το «κλειδί» όχι μόνο για την φυσική μας υγεία αλλά και για την πνευματική. Εάν δεν τρώμε σωστά η σεροτονίνη μας κάνει βουτιά και πριν το καταλάβουμε είμαστε σε κατάθλιψη. Τα τακτικά γεύματα βοηθούν. Όσοι έχουν υπηρετήσει σε υποβρύχια λένε ότι γνώριζαν ποια μέρα της εβδομάδας ήταν από το φαγητό που σερβιριζόταν, π.χ μπριζόλες το Σάββατο, ψάρι την Παρασκευή κ.ο.κ.
Φτιάξτε το δικό σας εβδομαδιαίο μενού, δεν είναι τόσο δύσκολο. Κατά την διάρκεια μιας εξάμηνης περιπολίας το πλήρωμα ενός υποβρυχίου καταναλώνει σχεδόν 2 τόννους φασόλια, 16.032 αυγά και 20.040 λουκάνικα. Εντάξει, εσείς μην φάτε τόσα! Άλλωστε δεν θα μείνουμε μέσα για πάντα.
3) Ασκηθείτε!
Στα υποβρύχια ο χώρος δεν περισσεύει ωστόσο η φυσική άσκηση είναι απαραίτητη για να διατηρείται σε εγρήγορση το μυαλό. Με τα γυμναστήρια κλειστά, λόγω της «κοινωνικής απομόνωσης» που υπαγορεύει η πανδημία, βρείτε τρόπους να γυμναστείτε μέσα στο σπίτι.
Κάμψεις, επιτόπιο τροχάδην στο μπαλκόνι, ο,τιδήποτε, επιστρατεύστε την επινοητικότητά σας. Κι αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάτι, το Ίντερνετ έχει μερικές καλές ιδέες, αξίζει να το ψάξετε.
4) Ξεκινήστε κάτι καινούργιο
Ασχοληθείτε με ό,τι δεν είχατε χρόνο γι’ αυτό πριν τον κοροναϊό. Εκτός από ταινίες και το διάβασμα βιβλίων που περίμεναν την σειρά τους στο ράφι, ένα χόμπυ βοηθά απίστευτα να παραμείνει ενεργό το μυαλό μας. Αν δεν έχετε, βρείτε κάτι που να γίνεται εντός και ξεκινήστε –επιτραπέζια, τάβλι, σκάκι, χειροτεχνίες, μαστορέματα, όλα κάνουν.
Με τον περιορισμό των μετακινήσεων υπάρχει πλεόνασμα χρόνου προς αξιοποίηση. Φυσικά οι μοντελιστές εδώ έχουν το τακτικό πλεονέκτημα: Κανονίστε επιδρομή στην στοίβα με τα άφτιαχτα μοντέλα (μην το αρνείστε, το ξέρω πως έχετε) και μέχρι να δοθεί λήξη συναγερμού όλο και κάποιο θα έχετε τελειώσει!
5) Να μιλάτε –και να αστειεύεστε
Τις ώρες που είμαστε κλεισμένοι σπίτι, οι συζητήσεις με τους οικείους μας αλλά και με φίλους θα τις κάνουν να περάσουν πιο εύκολα. Άλλωστε υπάρχουν και τα social media, το skype, το τηλέφωνο. Με την επικοινωνία δεν διατηρείται ζωντανή μόνο η κοινωνικότητα, μαθαίνεις και νέα. Σίγουρα δεν είναι και οι ευκολότερες στιγμές που ζούμε αλλά αν δεν έχουμε κολλήσει τον κοροναϊό τίποτα δεν μας εμποδίζει να διασκεδάσουμε στο σπίτι, ακόμη και με τα χάλια μας.
Κυκλοφορεί ήδη αστείο με έναν που στο ειδικό έντυπο κυκλοφορίας έχει συμπληρώσει το κουτάκι «έξοδος με κατοικίδιο» και έχει βγάλει βόλτα ένα γουρούνι –αφού δεν είχε σκύλο. That’s the spirit! Όταν το στρες χτυπάει «κόκκινο» καλά θα κάνουμε να θυμόμαστε το σοφό ρητό «μην ασχολείστε με μικροπράγματα διότι (τελικά) όλα είναι μικροπράγματα». Ψυχραιμία και υπομονή. Μην ξεχνάτε ότι όλο αυτό κάποτε θα τελειώσει. Και τότε… θα του δώσουμε να καταλάβει!
Αλέξανδρος Θεολόγου
Πτήση – διάστημα
Τεύχος αν μπορώ να θυμάμαι καλά ,1998-1999 κάτι τέτοιο .
..στήλη Αερόνεα
Χιουμοριστική ανάρτηση για φωτογραφία που δείχνει το…Μυστικό όπλο του Τουρκικού υποβρηχιου
Στη φωτό ένα υπερμεγέθες σαν πιάτο μπλε Μάτι τύπου χάντρα για να μην….τους ματιασουν….
Ανάρτηση που δε θα ξεχάσω ποτε
Σαν αυτό;

Ζωγραφίζεις αδερφέ, συνέχισε μας φτιάχνεις την διάθεση.
Τι μου θύμησες τώρα ρε φίλε…
Σκόρδο κάνει?
Μου βάζεις ιδέες!
Εκτός των άλλων η απομόνωση είναι και ευκαιρία για επιμόρφωση.
Δε θυμάμαι αν αναρτήθηκε ήδη ως σχόλιο σε κάποιο άρθρο (οπότε απολογούμαι για την επανάληψη).
Το project Gutenberg έχει διαθέσιμα δωρεάν χιλιάδες βιβλία σε διάφορες γλώσσες.
Στον παρακάτω σύνδεσμο οι τίτλοι στα ελληνικά
https://www.gutenberg.org/browse/languages/el
Εξαιρετικό άρθρο και υπέροχες φωτογραφίες – ευχαριστούμε. Αλλά με internet μπαλκόνια ηλιόλουστα και ψυγεία γεμάτα απέχουμε έτη φωτός από τις δυσκολίες που έχουν τα πληρώματα των υποβρυχίων.
Οι άνδρες και οι γυναίκες των ΕΔ είναι ήρωες, στα Υ/Β όμως είναι ένα κλικ παραπάνω. Δεν είναι τυχαίο που περνάνε ειδικές εξετάσεις για να υπηρετήσουν εκεί.
Όντως έχω ένα P-38J/L Lightning στην 1:48 κάπου στο πατάρι, αλλά δεν έχω πια μπογιές και αερογράφο βρε παιδιά… μη ξύνετε πληγές!
Το σκάκι είναι καλή ιδέα, αλλά για όσους είναι πάνω από μια ηλικία (όχι και τόσο μεγάλη, 35-40 πχ), αποφεύγετε να παίζετε μετά τις 9-10 το βράδυ, γιατί μετά δε θα μπορείτε να κοιμηθείτε!