29.8 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΦρεγάτα της Ν. Κορέας παίρνει το όνομα βυθισμένου πλοίου και κυβερνήτη που...

Φρεγάτα της Ν. Κορέας παίρνει το όνομα βυθισμένου πλοίου και κυβερνήτη που υπηρετούσε σε αυτό!

Μια ιδιότυπη αντήχηση της ιστορίας έχουμε στη Νότια Κορέα: Όπου ένας από τους αξιωματικούς που επιβίωσαν της φονικής επίθεσης κατά της κορβέτας ROKS Cheonan (PCC-772) πριν από 14 χρόνια, είναι ο κυβερνήτης της νέας ομώνυμης φρεγάτας (FFG-826), που μπήκε σε υπηρεσία το 2023.

Η  ROKS Cheonan ανελκύεται από το βυθό, τα 2/3 του πλοίου, μετά το χτύπημα από σκάφος της Βόρειας Κορέας

Συγκεκριμένα, ο Υποπλοίαρχος Park Yeon-Soo, υπηρετούσε ως αξιωματικός επιχειρήσεων στην κορβέτα Cheonan, όταν στις 26 Μαρτίου του 2010, το πλοίο δέχτηκε επίθεση και βυθίστηκε στην Κίτρινη Θάλασσα, συμπαρασύροντας μαζί του 46 από τα 104 μέλη του πληρώματος. Μετέπειτα έρευνες δείχνουν ως υπαίτιο της επίθεσης κάποιο από τα μίνι υποβρύχια του ναυτικού της Βόρειας Κορέας, που εξαπέλυσε τορπίλες κατά του Cheonan. Μάλιστα ένα από τα ευρήματα που εκτίθενται σε μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα της επίθεσης, είναι το οπίσθιο μέρος της τορπίλης που φέρεται να βύθισε το σκάφος.

Μέρος της τορπίλης που φέρεται να εξαπολύθηκε από μίνι υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας. Η ανεύρεση του τμήματος έγινε κατά τη διάρκεια των ερευνών που διεξήγαγε η Νότια Κορέα σε συνεργαασία με τις Η.Π.Α. Καναδά, Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία και Αυστραλία.

Βέβαια όλες οι σχετικές κατηγορίες απορρίφθηκαν από την πλευρά της Βόρειας Κορέας και τους συμμάχους της, Κίνα και Ρωσία, που διεξήγαγαν δικές τους ανεξάρτητες έρευνες, με τα πορίσματα να μένουν απόρρητα. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις της Δύσης προς το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, κάτι που ενέτεινε την ένταση στην Κορεατική χερσόνησο.

Η κορβέτα Cheonan ανελκύστηκε από τη Νότια Κορέα και εκτίθεται σήμερα κομματιασμένη από το χτύπημα της τορπίλης (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Peter D. Lawlor/Released)

O Park Yeon-Soo συνέχισε την καριέρα του στο Νοτιοκορεατικό Ναυτικό και πλέον ανέλαβε κυβερνήτης στο σκάφος, Cheonan, μια φρεγάτα κλάσης Daegu, 3.500 τόνων, από τα νεότευκτα πλοία εγχώριας κατασκευής που ενισχύουν τον Κλάδο. Ο ίδιος δήλωσε πως “όποια επίθεση και πρόκληση (από τη Βόρεια Κορέα) θα καταλήξει να τους θάψουμε στο νερό, ανταποκρινόμενοι εκατό και χίλιες φορές δυνατότερα”!

Η νέα φρεγάτα  ROKS Cheonan

Μπορούμε βέβαια να υποθέσουμε πως δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση του αξιωματικού στο ομώνυμο πλοίο, καθώς το θέμα προβλήθηκε στη Νότια Κορέα, που εδώ και πολύ καιρό ζει κάτω από το φόβο των συνεχών “δοκιμαστικών” εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων και βλημάτων cruise από τη Βόρεια Κορέα, σε μια διαμάχη που δεν έχει τέλος.

O Park Yeon-Soo επισκέπτεται το μνημείο των πεσόντων της κορβέτας Cheonan

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Μαρτίου 2010: Η βύθιση της κορβέτας ‘Cheonan’ ανοιχτά της Νότιας Κορέας

ΒΥ

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -