21.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΔοκιμές βολών της νέας σουηδικής ελαφράς τορπίλης TS45

Δοκιμές βολών της νέας σουηδικής ελαφράς τορπίλης TS45

Νέες πληροφορίες αποδέσμευσε το τμήμα ανάπτυξης υποβρυχίων συστημάτων της Saab, η Σουηδική Διεύθυνση Αμυντικού Υλικού και το υπουργείο Αμύνης της σκανδιναβικής χώρας σχετικά με την εξέλιξη της ανάπτυξης της νέας ελαφράς τορπίλης Torpedsystem 47 (TS47).

170927-N-UY653-310
BALTIC SEA (Sept. 27, 2017) The Swedish Visby-class corvette HSwMS Karlsand (K 35) is underway alongside the Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Oscar Austin (DDG 79) is the Baltic Sea. Oscar Austin is on a routine deployment supporting U.S. national security interests in Europe and increasing theater security cooperation and forward naval presence in the U.S. 6th Fleet area of operations. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Ryan Utah Kledzik/Released)

Η νέα ελαφρά τορπίλη 47 (Ny Lätt Torped – NLT) βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τελικό στάδιο ανάπτυξης πριν την έναρξη μαζικής της παραγωγής με σκοπό να αντικαταστήσει την προηγούμενη Τορπίλη 45. Η Saab έχει επενδύσει ήδη 1.53 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 146 εκατομμύρια Ευρώ) για την ανάπτυξη, δοκιμή και παραγωγή του συστήματος TS47 από τον Μάιο του 2016.

Γνωρίστε το νέο υπερσύγχρονο σουηδικό υποβρύχιο A-26

Η σχεδίαση της τορπίλης λαμβάνει υπόψην το ιδιαίτερα αβαθές προφίλ των υδάτων του αρχιπελάγους της Σουηδίας και της Βαλτικής Θάλασσας γενικά, αποδίδοντας μια ελαφρά τορπίλη διαμέτρου 400 mm, σχεδόν ουδέτερης άνωσης, με προηγμένη κεφαλή ανίχνευσης για τον εντοπισμό, αξιολόγηση και παρακολούθηση στόχων, ενσύρματο σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας με την πλατφόρμα εκτόξευσης, ένα σύστημα πλοήγησης εξαιρετικής ακρίβειας, μεγάλη αυξομειούμενη ταχύτητα και σημαντική ευελιξία.

Σε σύγκριση με την παλιότερη τορπίλη 45, η TS47 διαθέτει δύο μεγάλες διαφορές, ενέργεια που παρέχεται από σύγχρονες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου-λιθίου, που χρησιμοποιούνται και στην εκπαιδευτική και πολεμική έκδοση και κινητήρα υδροπροωθητή που αντικαθιστά τις αντίροπα κινούμενες προπέλες. Το τελευταίο σημαίνει πως εκτός από μεγαλύτερη ευελιξία, το νέο μοντέλο διακρίνεται και από μικρότερο επίπεδο θορύβου ενώ καταργεί και την ανάγκη κιβωτίου ταχυτήτων.

Πως ένα σουηδικό ντιζελοκίνητο υποβρύχιο “βύθισε” το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan (βίντεο)

Κατά τις πρόσφατες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν βολές των τορπιλών τόσο από κορωέτες “Visby” όσο και από υποβρύχια “Gotland” στο πεδίο βολής του Karlskrona στην ανατολική ακτή της Σουηδίας.

6 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
flashg
flashg
3 years ago

Χώρα πρότυπο για εμάς. Σύγχρονα οπλικά συστήματα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον που θα πολεμήσει αλλά και στις οικονομικές της δυνατότητες. Αυτό θα πει εξοπλισμός με βάση σχέδιο.

Iomar
Iomar
3 years ago
Reply to  flashg

Καλησπέρα,

Στα πολύ σωστά που αναφέρετε να προσθέσουμε και μια βιομηχανία που παράγει σχεδόν τα πάντα και διεκδικεί και εξαγωγές.

chikichiki
chikichiki
3 years ago

“όσο και από υποβρύχια “Gotland””

Χρησιμοποιούν ελαφρές τορπίλες στα υποβρύχια τους; Ενδιαφέρον σκεπτικό.

Iomar
Iomar
3 years ago
Reply to  chikichiki

Εξ’όσων γνωρίζω, τα υποβρύχια κλάσης Gotland έχουν δύο τορπιλοσωλήνες για τορπίλες 400mm και τέσσερις τορπιλοσωλήνες για τορπίλες 553mm, και πρόθεση είναι η ίδια διάταξη να υιοθετηθεί και στα νέα υποβρύχια τύπου 26. Σημειώστε επίσης ότι η υφιστάμενη γενιά ελαφρών τορπιλών σουηδικής κατασκευής μπορεί να βληθεί είτε με καθοδήγηση μέσω καλωδίου – δεν είμαι βέβαιος αν είναι οπτικής ίνας ή όχι – είτε ανεξάρτητα.

dimitrisx
dimitrisx
3 years ago

Εκείνη η “Ελληνικής” σχεδίασης τορπίλη (έστω και μόνο όσον αφορά τους συσσωρευτές) , από την sunlight Γερμανός και αυτό βάλτωσε;

SAAB
SAAB
3 years ago

SAAB. Απαγορευμένος καρπός για τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Κακό του κεφαλιού μας!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -