28.9 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΤί κρύβεται πίσω από τη νέο ομοίωμα αμερικανικού αεροπλανοφόρου στο Ιράν;

Τί κρύβεται πίσω από τη νέο ομοίωμα αμερικανικού αεροπλανοφόρου στο Ιράν;

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να απομάκρυνε για ένα διάστημα την προσοχή του κόσμου από τις αμερικανο-ιρανικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή αλλά οι δύο χώρες εξακολουθούν να έρχονται σε έντονη τριβή με τον έναν τρόπο ή τον άλλο.

Τελευταία, δορυφορικές φωτογραφίες αποκάλυψαν την ύπαρξη μιας κατασκευής που προσομοιάζει με αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz εντός του ιρανικού λιμένος του Bandar Abbas. Την εντυπωσιακή κατασκευή που έχει μήκος 200 περίπου μέτρα (περίπου το 60% του πραγματικού αεροπλανοφόρου που έχει μήκος 332.8 μέτρα) αποκάλυψε το πρακτορείο Associated Press.

“Αν και δεν έχει γίνει κάποια δήλωση από τα επίσημα χείλη Ιρανών αρμοδίων, το ιρανικό καθεστώς πιθανότατα ετοιμάζει μια επανάληψη της μεγάλης άσκησης των Φρουρών της Επανάστασης που κατέληξε με την επίδειξη κατάληψης και βύθισης ενός μεγάλου ομοιώματος αμερικανικού αεροπλανοφόρου το 2015”, λέει η δημοσίευση.

Τον Φεβρουάριο του 2015, στην μεγάλη άσκηση “Μέγας Προφήτης 9” δεκάδες ιρανικά ταχύπλοα επιτέθηκαν και κατέστρεψαν ένα ομοίωμα αεροπλανοφόρου με κάθε είδους όπλο από πολυβόλα ως αντιπλοϊκούς πυραύλους. Σε εκείνη την παρουσίαση, ο διοικητής τους χαρακτήρισε τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα ως “ουσιαστικά τεράστιες αποθήκες εκρηκτικών, με στίβες πυραύλων, βομβών, τορπιλών και πολλά άλλα”.

Η δορυφορική φωτογραφία αποκτήθηκε με τη συνεργασία της ιδιωτικής εταιρίας Maxar Technologies που παρέχει υπηρεσίες δορυφορικής αποτύπωσης. Μια προσεκτικότερη ματιά αποκαλύπτει 16 συνολικά κατασκευές πάνω στο κατάστρωμα του “αεροπλανοφόρου” που μοιάζουν με ομοιώματα αεροσκαφών.

In this Sunday, June 7, 2020 satellite photo provided by Maxar Technologies, a fake aircraft carrier is seen off the coast of Bandar Abbas, Iran. As tensions remain high between Iran and the U.S., the Islamic Republic appears to have constructed a new mockup of an aircraft carrier off its southern coast for potential live-fire drills. The faux foe, seen in satellite photographs obtained by The Associated Press, resembles the Nimitz-class carriers that the U.S. Navy routinely sails into the Persian Gulf from the Strait of Hormuz, its narrow mouth that sees 20% of all the world’s oil pass through it. (Satellite image ©2020 Maxar Technologies via AP)

Η μακέτα του αεροπλανοφόρου βρίσκεται κοντά στην έδρα των δυνάμεων παράκτιας άμυνας γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως θα χρησιμοποιηθεί πιθανότατα ως στόχος σε εκπαιδευτική δραστηριότητα. Η έμφαση στη λεπτομέρεια σημαίνει ότι το καθεστώς σκοπεύει να παρέξει μεγάλη δημοσιογραφική κάλυψη στο γεγονός προβάλοντάς το σε εθνική κλίμακα και -γιατί όχι- παγκόσμια.

Τον Μάιο, οι Φρουροί της Επανάστασης παρουσίασαν ένα σύνολο 100 περίπου νέων ταχυπλόων σκαφών για ειδικές επιχειρήσεις και κρούση εξοπλισμένα με πολυβόλα και ρουκέτες ακριβώς από αυτή τη βάση.

Περσικός: Το Ιράν παίζει πόλεμο με fake αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Η διαφορά με την άσκηση του 2015 και σήμερα είναι πως το 2015 οι σχέσεις του Ιράν και των Μεγάλων Δυνάμεων περιφέρονταν γύρω από διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος και η άσκηση ήταν μια επίδειξη δύναμης. Σήμερα, οι σχέσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ, κυρίως, είναι εντελώς διαλυμένες. Οι δύο χώρες πολεμούν έμμεσα μεταξύ τους στη Συρία στο Ιράκ και σε άλλα σημεία στη Μέση Ανατολή, έστω και δια αντιπροσώπων.

Η εξόντωση του στρατηγού Σουλεϊμανί έχει γίνει κόκκινο πανί εδώ και έξι μήνες και οποιαδήποτε δέσμευση ως προς την παραγωγή και χρήση πυρηνικών απλά δεν υφίσταται. Ο πρόεδρος Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από τη Συνθήκη Περιορισμού το 2018 και το Ιράν δήλωσε λίγο αργότερα ότι και αυτό θα έκοβε σταδιακά κάθε δεσμό με αυτήν, αν και επιτρέπει ακόμα σε επιθερωρητές του ΟΗΕ να επισκέπτονται τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Raptor001
Raptor001
4 years ago

Κρύβετε ο πόθος τους, να βύθιζαν ένα αληθινό….Αλλά μέχρις εκεί… Η Πραγματικότητα λέει ότι 1 αεροπλανοφόρο μπορεί να διαλύσει το ΙΡΑΝ…. από μόνο του….

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago

Ξέχασαν μια μικρή, μικρούλα λεπτομέρεια.
Πρέπει να φτιάξουν και ομοιώματα των πλοίων της αρμάδας που το συνοδεύει.

VAGGELAS
VAGGELAS
4 years ago

Χμμμ…. Πέρα της αντικειμενικής δυσκολίας για την επιτυχή έκβαση ενός τέτοιου εγχειρήματος, η σημειολογία και ο αντίκτυπος μιας τέτοιας επίθεσης στο εσωτερικό των ΗΠΑ, θα ανάγκαζε την οποιαδήποτε Αμερικανική Κυβέρνηση να κονιορτοποιησει κυριολεκτικά το σύνολο των στρατιωτικών και μεγάλο μέρος των βιομηχανικών και κρατικών υποδομών του Ιράν. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, οι μουλαδες έχουν δείξει ότι διαθέτουν ένστικτο αυτοσυντήρησης!!!

chriss8
chriss8
4 years ago

Αν είχαν την ίδια όρεξη και δημιουργικότητα στην παραγωγή αληθινών πλοίων, θα πετυχαίνανε περισσότερα….

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ ή αγορά 2 νέων κορβετών;

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού μας Ναυτικού, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020, βρίσκεται προς το παρόν σε τέλμα. Από το ποσό των 5,5...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο η πρώτη γαλλική Belh@arra, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -