9.5 C
Athens
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΠοια φρεγάτα για το Πολεμικό Ναυτικό "ψηφίζουν" οι συντάκτες της ΠΤΗΣΗΣ;

Ποια φρεγάτα για το Πολεμικό Ναυτικό “ψηφίζουν” οι συντάκτες της ΠΤΗΣΗΣ;

Η απόφαση για την αγορά νέων φρεγατών ίσως είναι πλέον πιο κοντά από όσο πιστεύουμε. Καθώς το Πολεμικό Ναυτικό αθόρυβα και μεθοδικά, συνεχίζει την αξιολόγηση τους. Ένα ΠΝ, που θα έλεγε κανείς πως ζει μια απίστευτη κατάσταση. Πριν 3 χρόνια, διαπραγματεύονταν το κόστος για το… βάψιμο των ΜΕΚΟ200ΗΝ, ενώ αυτή τη στιγμή έχει να επιλέξει ανάμεσα στα κορυφαία σχέδια φρεγατών του κόσμου.

Βέβαια, η όλη διαδικασία έχει κατακριθεί από μερικούς. Άλλοι ζητούν «διαγωνισμό», κάτι που όπως έχουμε εξηγήσει θα σημάνει το τέλος του ΠΝ όπως το ξέρουμε σήμερα. Άλλοι θέλουν πλοία ίδιας «κατηγορίας» από πλευράς μεγέθους, κατακρίνοντας τη συνύπαρξη π.χ. της ΜΕΚΟ Α200 με την FREMM-IT. Βέβαια τους διαφεύγει πως το ίδιο έκανε και το Αμερικανικό Ναυτικό και επέλεξε τις… FREMM-IT. Τα δύο ναυτικά βέβαια δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες. Ίσως και να τις έχουν, θα το κρίνει το ΠΝ, όχι εμείς. Γενικότερα όμως η ανάγκη είναι, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, για ένα συνολικά νέο ΠΝ. Το αν αυτό θα προέλθει από Γαλλία, από ΗΠΑ, Ολλανδία, Ιταλία, Βρετανία ή Γερμανία, θα φανεί. Και δεν θα το δείξουμε ή αποφασίσουμε εμείς.

Πάντως για το τι συμβαίνει αυτή τι στιγμή, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές μας πληροφορίες, το έχουμε γράψει. Ότι έχουμε γράψει ισχύει. Το αν προηγούνται οι Ολλανδοί και οι Αμερικανοί, δεν οφείλεται σε εμάς, αλλά στους διαγωνιζόμενους, που όμως συνεχίζουν τις προσφορές τους.

Όμως καθώς η ΠΤΗΣΗ και τα site μας, δεν είναι μια «μονοπρόσωπη» οντότητα, αντίθετα έχουμε συντάκτες και αναλυτές με γνώση και άποψη, θα ξεκινήσουμε μια σειρά άρθρων όπου οι ίδιοι θα αναφέρουν ποια φρεγάτα προτιμούν. Αναλύοντας και τους λόγους που οδηγούν σε αυτή την επιλογή. Ακόμη, θα ζητήσουμε και από παλιούς μας συντάκτες και συνεργάτες να γράψουν την άποψή τους. Και θα κάνουμε συζητήσεις πάνω σε αυτό.

Κάθε κείμενο βέβαια θα είναι μια προσωπική θέση, δεν σημαίνει ότι εκπροσωπεί το σύνολο των εκδόσεων μας, έντυπων και ηλεκτρονικών. Όμως είμαστε σίγουροι πως κάθε αναφορά θα αναδείξει διαφορετικές και σημαντικές προσεγγίσεις στο όλο ζήτημα. Εντοπίζοντας ακριβώς την πολυπλοκότητα του, επιχειρησιακά, τεχνικά, λειτουργικά, οικονομικά, γεωπολιτικά, αναπτυξιακά, που δεν επιτρέπει την οπαδική αντίληψη και την επιπόλαιη θεώρηση. Ελπίζουμε πως όσα διαβάσετε τις επόμενες μέρες, ξεκινώντας από αυτή την Κυριακή, να σας φανούν χρήσιμα, ενδιαφέροντα και να συμμετέχετε στο σχολιασμό με τις δικές σας παρατηρήσεις.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Καταδρομικά Ticonderoga οπλισμένα με ASTER 30 & IRIS-T SLX

Τα Ticonderoga είναι εδώ και αρκετά χρόνια θέμα συζήτησης στους αμυντικούς κύκλους. Και πως να μην είναι, καθώς το Πολεμικό μας Ναυτικό χρειάζεται πλοία...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συμπληρωματικές συμβάσεις στο ΠΝ, για τις FDI και τους πυραύλους Exocet

H αγορά των FDI HN είναι η μεγαλύτερη αμυντική προμήθεια στην ιστορία της χώρας μας. Ποτέ άλλοτε, το ελληνικό κράτος δεν έχει ξοδέψει πάνω...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -