14.6 C
Athens
Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήThink Out Of The BoxΑναφερόμαστε σε Αίγυπτο και Ινδία για πολυτυπία, έχουμε μετρήσει πόσους τύπους ελικοπτέρων...

Αναφερόμαστε σε Αίγυπτο και Ινδία για πολυτυπία, έχουμε μετρήσει πόσους τύπους ελικοπτέρων έχουμε στην Ελλάδα;

 

S70B-6 Aegean Hawk

Κάτι για το οποίο μπορούμε να ισχυριστούμε πως είμαστε οι πρώτοι που το κάναμε, είναι η συνεχή προσπάθειά μας να έχουμε άμεση επαφή με τους αναγνώστες μας, μέσω των σχολίων. Ακόμη κι όταν δεν μπορούμε να απαντήσουμε όπως πρέπει σε κάποια σχόλια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα διαβάζουμε. Έτσι μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη σχέση με τους αναγνώστες μας, και να ξέρετε ότι στα πλαίσια του εφικτού, πάντα σας ακούμε και σεβόμαστε την άποψή σας.

Αναμένεται άμεσα η ενεργοποίηση σύμβασης FOS για τα ελικόπτερα S-70B6 AegeanHawk του ΠΝ

Κάτι το οποίο μας είχε κάνει εντύπωση, είναι οι εξαιρετικές γνώσεις των αναγνωστών μας. Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που έχουμε τόσο υψηλό επίπεδο αναγνωστών, είτε στην ιστοσελίδα μας είτε στο περιοδικό. Ανάμεσα στα σχόλια λοιπόν που διαβάζουμε, είναι και αρκετές επικρίσεις για την πολυτυπία που παρατηρείται στις Ένοπλες Δυνάμεις αρκετών ξένων χωρών, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος (που αγοράζει από παντού), η Ινδία, το Κατάρ, κι άλλες χώρες…

Πράγματι, η Αίγυπτος έχει μαζέψει υλικό κυριολεκτικά από παντού! Μαχητικά MiG-29 συνυπάρχουν μαζί με F-16, Mirage V/2000 και Rafale! AH-64D Apache πετούν μαζί με … Ka-52 Aligator. Εντάξει, υπάρχουν και χειρότερα, λέγε με Ινδία, Πακιστάν ή Κατάρ, και δικαίως, πολλοί φίλοι μας τονίζουν στα σχόλια αυτή την πολυτυπία. Εδώ έχουμε μια μικρή ένσταση… και εξηγούμαστε… έχουμε δει τα μούτρα μας;

Τα 530 εκ. ευρώ για την Άμυνα δεν φτάνουν, τι πρέπει να ζητήσουν οι Τούρκοι για να αυξήσουμε τον Αμυντικό Π/Υ;

Αν και η Αίγυπτος έχει καλές δικαιολογίες σχετικά με την πολυτυπία της (δεν θέλει να ξαναζήσει κάποιο εμπάργκο που θα της καθηλώσει το 100% της αεροπορίας της), έχει απειλές πολύπλευρες και πρέπει να διατηρεί διαθέσιμα μεγάλους αριθμούς επιθετικών ελικοπτέρων. Άρα οι δυο τύποι επιθετικών ελικοπτέρων είναι Συνεπώς, ας μην κρίνουμε έτσι εύκολα, κι ας δούμε την “καμπούρα μας”. Μα καλά, ποια είναι η καμπούρα μας;

Καταρχάς δούμε την Πολεμική μας Αεροπορία. Έχουμε υπόψη πόσους διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών έχουμε; 4 διαφορετικά Block F-16C/D με δυο διαφορετικούς κινητήρες, με 3 διαφορετικά ραντάρ (και διάφορες ίσως υποπαραλλαγές μεταξύ των AN/APG-68v9) με μονοθέσια και διθέσια… Δυο διαφορετικούς τύπους Mirage 2000, EGM/BGM και Dash 5, καθώς φυσικά και διατηρούμε σε υπηρεσία και F-4E AUP.

ThinkOutOfTheBox: Αντικατάσταση όλων των Mirage 2000EGM/BGM/5Mk2 με Rafale σε αναλογία 2:1

Φυσικά η αναβάθμιση σε F-16V θα μειώσει τους τύπους, αλλά και πάλι θα έχουμε μεγάλο αριθμό τύπων. Με την αγορά των F-35 και την απόσυρση των Mirage 2000EGM/BGM και των F-4E Phantom AUP θα μειωθούν οι τύποι, αλλά ας μετρήσουμε και πάλι προσεκτικά πόσους τύπους θα έχει η ΠΑ στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας… Οι γείτονες, έχουν μόλις δυο τύπους αεροσκαφών, F-16C/D CCIP και τα εκσυγχρονισμένα F-4E Terminator.

Τώρα, αν και η κατάσταση στην ΠΑ είναι “ελεγχόμενη”, εντούτοις στον τομέα των ελικοπτέρων η κατάσταση είναι πραγματικά τραγελαφική. Καθώς η χώρα μας έχει ελικόπτερα όχι σε έναν, αλλά σε πολλά Όπλα και Υπηρεσίες. Ας ξεκινήσουμε να μετράμε, και ζητάμε συγγνώμη εκ των προτέρων…

ΑΠΟΨΗ: Μήπως αντί για τα F-16C/D Block 30, να πουλήσουμε το σύνολο των Mirage 2000EGM/BGM/-5Mk2 και να εκσυγχρονίσουμε όλα τα F-16 σε F-16V;

  • Επιθετικά AH-64A+
  • Επιθετικά AH-64D
  • Μεταφορικά UH-1H
  • Μεταφορικά CH-47D, CH-47DG
  • Μεταφορικά ΝΗ-90
  • Αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior
  • Ναυτικής συνεργασίας S70B-6
  • SAR AS-332 Super Puma
  • CSAR AS-332 Super Puma
  • διάφορα άλλα…

Αν και η παραπάνω λίστα μοιάζει “μικρή”, εντούτοις δεν είναι. Αν προσέξει κάποιος, η χώρα μας έχει αγοράσει τρία ελικόπτερα της ίδιας κατηγορίας. NH-90, AS-332 και S70B-6 είναι ανήκουν ουσιαστικά στην ίδια κατηγορία ελικοπτέρων. Απλά, ΠΝ, ΑΣ και ΠΑ αποφάσισαν ο καθένας για την πάρτη του. Αγόρασαν ο καθένας διαφορετικό τύπο ελικοπτέρων, Ένοπλες Δυνάμεις μιας μικρής και φτωχής χώρας, τη στιγμή που USN, USArmy και USAF φροντίζουν να αγοράζουν τους ίδιους τύπους για ευνόητους λόγους! USAF, USN και USMC αγοράζουν το ίδιο αεροσκάφος (F-35A/B/C) και δεν τολμούν να μιλήσουν…

Aποσυρθέντα βρετανικά Sea King AEW και ευσεβείς πόθοι

Αντί λοιπόν, η ΠΑ αρχικά, και ο ΕΣ στη συνέχεια, να αγοράσουν η μεν πρώτη τα AS-332 και ο δε δεύτερος τα NH-90, και είχαν πάρει και οι δυο το Blackhawk σήμερα σκεφτόμαστε την κατάσταση; Εξαιρετικά ελικόπτερα και τα Super Puma αλλά και τα ΝΗ-90, αλλά είμαστε η Ελλάδα, όχι οι ΗΠΑ. Ακόμη και οι ΗΠΑ δεν αγοράζουν τρία διαφορετικά μέσα ελικόπτερα έτσι για την πλάκα τους. Αν η ΠΑ είχε αγοράσει έναν αριθμό ΗΗ-60G Pave Hawks τι θα πείραζε; ούτως ή άλλως, με την έλλειψη ανταλλακτικών για τα Super Puma, τις διασώσεις τις κάνουν τα S70B-6 του ΠΝ πολλές φορές.

Με την σειρά του, ο ΕΣ έκανε αυτό που θα λέγαμε “διπλό έγκλημα”. Καταρχάς αγόρασε το πραγματικά κορυφαίο στην κλάση του ΝΗ-90, αφού βέβαια πρώτα “πετσόκοψε” τους αριθμούς που επιθυμούσε (από 40 στα 36 και μετά στα… 20).

Τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα T-129 για το Πακιστάν;

Αφού όμως αγόρασε το συγκεκριμένο ελικόπτερο, μπράβο του, προφανώς αποφασίζοντας στη λογική “με τον παρά μου και την κυρά μου”, αντί να επιλέξει κινητήρες T700, που στην τελική είχε στα επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64Α+/D, προτίμησε τους ελαφρά καλύτερους μεν, άσχετους δε με το οπλοστάσιό του Rolls-Royce Turbomeca RTM322. Δηλαδή, αντί να έχει ήδη πιστοποιημένους συντηρητές, κοινό απόθεμα για αρκετά απάρτια, προτίμησε ένα άγνωστο μηχανικό σύνολο, ειλικρινά γιατί έτσι απλά του “γυάλισε”!

Τώρα λοιπόν, έχουμε μια εκπληκτική πολυτυπία ελικοπτέρων γενικής χρήσης, που μας στοιχίζει πλέον όχι απλά σε κόστος, αλλά και σε διαθεσιμότητες. Γιατί μόλις η περίοδος των παχιών αγελάδων πέρασε, τότε διαπιστώσαμε πως τα πράγματα είναι δύσκολα. Όταν άρχισαν να καθηλώνονται τα ελικόπτερα στο έδαφος, τότε διαπιστώσαμε πως ίσως, λέμε ίιιιισως, θα έπρεπε να είχαμε κάνει καλύτερη διαχείριση των περιορισμένων μας πόρων.

Το Κατάρ παρουσίασε τα νέα του Apache Guardian

Ακούστηκαν διάφορες λύσεις, όπως για παράδειγμα να “ξεφορτωθούμε” τα ΝΗ-90 και να παραλάβουμε μεταχειρισμένα UH-60A/L από τις ΗΠΑ. Λες και μαζί με τα ΝΗ-90 θα πωλούσαμε και τους χειριστές, συντηρητές και υποδομές που είχαμε φτιάξει για τα ελικόπτερα. Επίσης, οι ΗΠΑ δεν θα χάριζαν τα UH-60A/L/M, το αντίθετο. Και τέλος, κανείς δεν σκέφτηκε, πως πρώτα έπρεπε να έρθουν τα όποια UH-60 πριν δώσουμε τα λίγα μας και υπερπολύτιμα πλέον ΝΗ-90.

Αφήνοντας πίσω τις ιστορίες για “αγρίους ιθαγενείς”, ξαναγυρίζουμε στο θέμα μας. Είναι εντελώς ανεπίτρεπτο, να έχουμε τρία εντελώς διαφορετικά ελικόπτερα γενικής χρήσης σε υπηρεσία. Σε διαφορετική περίπτωση, τα τρία επιτελεία θα είχαν φροντίσει να κάνουν μαζί τις προμήθειές τους, τα ανταλλακτικά και ίσως τη συντήρηση. Η Μεγάλη Βρετανία, μια υπερδύναμη με πυρηνικά όπλα και αεροπλανοφόρα, έχει καταργήσει τα αεροπορικά μέσα όλων των κλάδων κι όλα βρίσκονται υπό την RAF.

Ο Αμερικανικός Στρατός θα αποσύρει το UH-60A το 2024

Στην Ελλάδα, των Μνημονίων, της χρεοκοπίας, και του αμυντικού προϋπολογισμού των 530 εκ ευρώ ετησίως, όχι απλά έχει ο καθένας ελικόπτερα, έχει και διαφορετικά από τον δίπλα μήπως και έρθει κανείς και του πάρει ανταλλακτικά. Αυτή η φαρσοκωμωδία πρέπει να σταματήσει.

Το σημερινό άρθρο, είναι το πρώτο που κάνουμε και αναφέρεται στις ανάγκες εξορθολογισμού των αμυντικών δαπανών της χώρας. Είμαστε οι πρώτοι που ζητάμε από κάθε κυβέρνηση περισσότερα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να κοιτάξουμε και που έχουμε κάνει ΤΡΟΜΕΡΑ λάθη, και να τα διορθώσουμε. Αλλιώς, κάθε νέα αμυντική δαπάνη θα έχει δυσανάλογα χαμηλά αποτελέσματα σε σχέση με την επένδυση που θα γίνει.

Θα θέλαμε την ενοποίηση όλων των προμηθειών, και επιτέλους το ένα Επιτελείο να ρωτάει το άλλο “τι μπορούμε να αγοράσουμε μαζί, έτσι ώστε να πετύχουμε καλύτερες τιμές και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία”. Αυτό από μόνο του θα ήταν μια αρχή…

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Δnμnτpns
4 years ago

Στα ανωτέρω θα ήθελα να προσθέσω ότι θα μπορούσε κάλλιστα στην παραγγελία της Π.Α και του Ε.Σ. να προστεθούν και η παραγγελία του Π.Σ. που κατέληξε στην αγορά Super Puma και του Λ.Σ. που κατέληξε στην αγορά των AS 365 Ν3 Dauphin III και ίσως και της Ε.Α. σε διαμόρφωση ανάλογη της αποστολής του κάθε όπλου και της κάθε υπηρεσίας . . .! ! !

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  Δnμnτpns

Πολύ σωστά! Το ΠΣ είχε και Bölkow/Kawasaki BK-117!!! Μιλάμε για χώρα – διεθνή έκθεση αεροπορικού υλικού, δεύτερη μόνο σε σχέση με μπανανίες τύπου Ταϊλάνδη, Βενεζουέλα κλπ σε αριθμό ελικοπτέρων.

STAMOS104
STAMOS104
4 years ago

Καλησπέρα

Με ιδιαίτερη χαρά βλέπω ότι καταπιάνεστε με θέματα τα οποία αφορούν την κακοδαιμονία των ΕΔ.
Αναφορικά με τα ελικόπτερα ξεχάσατε να αναφέρεται τις διάφορες των UH -1 με τα AB 205 όπου ουσιαστικά μιλάμε για 2 ελικόπτερα ενώ δεν περιλαμβάνετε και τα 212 τα οποία υπηρετούν η’ υπηρετούσαν σε διάφορες παραλλαγές σε ΑΣ. ΠΑ και ΠΝ

Όπως λέτε ο κατάλογος είναι μακρύς

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  STAMOS104

Άλλο θέμα που δεν έχει αναδειχθεί!
Τα ΑΒ.205 και τα UH-1H έχουν, κατά τους χειριστές της ΑΣ, τελείως διαφορετικά πτητικά χαρακτηριστικά! Πώς το κατόρθωσαν αυτό οι Ιταλοί και αν ήταν ενσυνείδητη επιλογή τους, δεν το γνωρίζω …

Christos "choris" A
Christos "choris" A
4 years ago

Μία ακόμα αναλυτική περιγραφή του κοινού πλέον μυστικού οτι τα χρόνια των κυβερνήσεων των “εκσυγχρονιστών” έγινε το μεγάλο φαγοπότι με τις προμήθειες των Ε.Δ. Με την ενοποίηση της προμήθειας των ελικοπτέρων του Π.Ν. της Π.Α. και του Ε.Σ. όχι μόνο θα είχαμε μικρότερο κόστος λειτουργίας και διαθεσιμότητες αλλά και αξιόλογη μεταφορά τεχνογνωσίας και συμπαραγωγή εξαρτημάτων του κοινού τύπου ελικοπτέρου που θα είχαμε αγοράσει σε σημαντικούς αριθμούς. Τώρα πληρώνουμε για το πάρτι που έστησαν τότε.

antonios
antonios
4 years ago

H λυση θα ηταν κοστοβορα στην αρχη αλλα θα εδινε καρπους μακροχρονια μιας και η Locheed Martin που εχει την Sikorsky ειναι στρατηγικος εταιρος της ΕΑΒ. Το S-92 θα μπορουσε να παραχθει σε ικανους αριθμους για να απαιτηθει μεταφορα τεχνογνωσιας και κατασκευη εκτεταμενων μερων του και να αντικαταστησει ολα τα UH-1H τοσο στον στρατο οσο και στην ΠΑ, ολα τα AS-332 Super Puma ολων των χρηστων απο το ΠΣ μεχρι και την ΠΑ και τις ειδικες δυναμεις, ακομα και τα ΝΗ-90 του στρατου αφου ανηκουν στην ιδια κατηγορια. Ετσι τοσο με τα ΝΗ-90 οσο και τα AS-332 Super Puma θα μπορουσαμε να ασκησουμε αμυντικη εξωτερικη πολιτικη με ανταλαγες ή πωλησεις υλικου.

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  antonios

Θα θέλαμε όμως στ’ αλήθεια ένα ελικόπτερο που δεν υπηρετεί πουθενά, και έχει απλώς επιλεγεί ως μεταφορικό υψηλών προσώπων για την Προεδρία των ΗΠΑ (το Μπλακ Χωκ έχει χαμηλοτάβανη καμπίνα, γι’ αυτό οι Πρόεδροι το αποφεύγουν, αν και υπάρχει στον προεδρικό στόλο, και διατηρούν ως σήμερα τα Ση Κινγκ …); Ένα κατά βάσιν πολιτικό ελικόπτερο; Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να έχει ως αντικείμενο την οικογένεια Μπλακ Χωκ.

antonios
antonios
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Το S-92 υπηρετει σαν SAR και ανθυποβρυχιακο στον Καναδα και σε αλλες χωρες. Η Ελλαδα θα χρειαζοταν ενα αριθμο περι τον 125 για να αντικαταστησει ολους τους υπολοιπους τυπους με ενα. Μεγαλο πλεονεκτημα ο μεγαλος αριθμος που θα εξασφαλιζε προστιθεμενη αξια ανα παρτιδα παραγωγης. Καθε ταγμα Αεροποριας Στρατου χρειαζεται 27 ελικοπτερα. Αν η 71η Αεροκινητη Ταξιαρχια στα πλανα μεταφερεται σε ενα κυμα τοτε η 1η ΤΑΞΑΣ χρειαζεται 3×27 = 81 ελικοπτερα για τα ταγματα εφοδου και ενα ταγμα με 18 Chinook για την μεταφορα της ελαφρας πυροβολαρχιας. Εαν το δογμα ειναι μεταφορα σε κυματα τοτε ενα απο τα ταγματα των 27 ελικοπτερων θα μπορουσε να διατεφει μαζι με 6 Chinook σε αεροκινητο συνταγμα Πεζοναυτων. Η ΠΑ χρειαζεται 12 CSAR και 18 SAR ελικοπτερα και το Λιμενικο 12 SAR . Η ΕΤΑ χρειαζεται 6 ελικοπτερα βαθειας διεισδησης και το ΠΣ 4 ελικοπτερα . Το δευτερο πλεονεκτημα ειναι οτι οι κινητηρες εχουν 60% κοινα ανταλακτικα με τα sea hawk . Ετσι μιλαμε για ενα αριθμο 81+12+18+12+4 +6 = 133 ελικοπτερα. Με τα πρωτα 13 να κατασκευαζονται στις ΗΠΑ τα υπολοιπα θα μπορουσαν να χωριστουν σε 8 παρτιδες των 15 με την 1η να αφορα μονο συναρμολογηση και τις υπολοιπες 7 με αυξανομενη εγχωρια ποσοστιαια παραγωγη. Ετσι η ΕΑΒ θα μπορει να αναλαμβαωνει και βαρειες επιθεωρησεις και ανακατασκευες σε περιπτωση βλαβων. Ετσι γινεται ενας σωστος ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΣ σχεδιασμος.

antonios
antonios
4 years ago
Reply to  antonios
Stpoly
Stpoly
4 years ago
Reply to  antonios

Καλή ιδέα,να αφήσουμε τα Chinook Blackhawk/Seahawk και Super Puma που έχουν κατασκευαστεί σε εκατοντάδες,πετάνε σε όλα τα μήκη κ πλάτη της γης και να πάρουμε το S-92 που εκτός από το σώμα των πεζοναυτών (οπου αγοράστηκε για προεδρικό κ μόνο) οι μόνοι που το πήραν είναι οι Καναδοί οι οποίοι παλεύουν μετά από 10+ χρόνια να το κάνουν επιχειρησιακό…Σοβαρά τώρα?

Kimon
Kimon
4 years ago

Παλιότερα διάβασα ένα άρθρο σχετικά με τα ελικόπτερα, ότι επιχειρούσαν υπό την ΠΑ, και απλά στην εκπαίδευση του ο ΕΣ είχε την συνδρομή της ΠΑ, και μάλιστα το άρθρο έγραφε για πιο ικανούς πιλότους που έκαναν αυτό που έπρεπε όντας οι ειδικοί επί της πτήσης ενός μέσου και μάλιστα τότε σε εκπαίδευση με πιλότο της ΠΑ είχε επιτευχθεί προσθαλάσσωση chinook, (κάτι που την στιγμή που είχε γραφτεί το άρθρο πολλά χρόνια μετά δεν είχε γίνει) . Δεν υποτιμώ τα στελέχη της αεροπορίας στρατού , σίγουρα τόσα χρόνια μετά έχουν την εμπειρία και τις ικανότητες ,αλλά και πάλι θα ήταν καλύτερα να ήταν υπό την ΠΑ όλα τα εναέρια μέσα, και ας είχαν μικτό κλιμάκιο με το ΠΝ σε καθήκοντα που είναι καίρια πχ για το ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου..

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  Kimon

Κίμωνα, δεν ξέρω αν εννοείς κάτι πιο προχωρημένο, αλλά τα chinook κάνουν συνέχεια προσθαλάσσωση και άφεση ελαστικής λέμβου με καταδρομεις

Kimon
Kimon
4 years ago

Αυτό που εννοώ αγαπητέ Ηλία είναι ότι όταν έκανε χρήση των ελικοπτέρων η ΠΑ είχε πολυ σύντομα κάνει προσθαλάσσωση σε εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων, κάτι που μέχρι την εποχή που διάβασα το άρθρο (μέσα δεκαετίας 90 ) δεν το είχαν καταφέρει ΤΟΤΕ στην ΑΣ. Σίγουρα τώρα το κάνουν καθώς έχει αποκτηθεί η εμπειρία/ Παρακάτω το αναλύει πιο καλά ο Nicolaos

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  Kimon

Αρχικά τα 10 CH-47C που αγοράστηκαν με εθνικούς πόρους στα τέλη της δεκαετίας του ’70 από τη Meridionali Ιταλίας, αδειούχο της Boeing-Vertol για την περιοχή, και παραδόθηκαν με τη χαρακτηριστική εξωτική παραλλαγή Asia Minor, επιχειρούσαν με την ΠΑ! Μάλιστα χρησιμοποιούντο και σε ρόλους καθαρά ενδιαφέροντος της ΠΑ, όπως υποστήριξη σταθμών ελέγχου περιοχής με δυσχερή οδική πρόσβαση, όπως ακριβώς τα Σινούκ της Ιαπωνικής Αεροπορικής Δύναμης Αυτοάμυνας. Ακολούθως παραδόθηκαν τα μισά στον ΕΣ, και στη συνέχεια και τα άλλα μισά.
Αν και η Αεροπορία Στρατού απέκτησε με το χρόνο σοβαρή εμπειρία, φοβούμαι ότι δεν κατόρθωσε ποτέ να εκμεταλλευθεί στο μάξιμουμ τα μέσα, ούτε και να απαλλαγεί από τη νοοτροπία ενός κατά βάση μη εκτεχνικευμένου οργανισμού. Ήρθε μετά και η πτώχευση της χώρας, οπότε στην ενδημική λειψανδρία προστέθηκε και η δραματική περικοπή των ωρών πτήσεως (σε ένα μέσο που είναι από τη φύση του εξαιρετικά δύσκολο, και η κάθε ώρα εμπειρίας μετρά), σε συνδυασμό με την κατάχρηση των μέσων για πυρόσβεση, αεροδιακομιδές, πτήσεις VIP κλπ.
Η Αεροπορία Στρατού είναι ο μεγάλος ασθενής, και αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά, σε κονδύλια, επάνδρωση και νοοτροπίες, η κατάσταση αυτή θα πληρωθεί στο πεδίο της μάχης, όπου λόγω γεωγραφίας η ΑΣ μπορεί να κάνει τη διαφορά διατήρησης ή απώλειας εθνικού εδάφους …

Ε καλα....
Ε καλα....
4 years ago

…Π&Δ εγραψες παλι. Ετσι να κανουμε ερευνα για να δουμε οτι και μεις φταιμε και οχι παντα οι αλλοι. Αφου εχουμε ελλειματα στα οπλα πρωτης γραμμης, κοιταμε “λουσα” και περιττα πραγματα οπως μεταφορικα ελικοπτερα η εχουμε σε υπηρεσια αχρηστα πλοια που αραζουν στα λιμανια
μονο και μονο για να πληρωνονται τα στελεχη, κι οταν γινει το μπαμ εχουμε μονο τις Super Vita με τα Exocet η τα Type214 κι αυτα χωρις τορπιλες!

vako
vako
4 years ago

θα πω την αμαρτια μου και θα πω οτι προτιμω διαφορετικους τυπους ελικοπτερων και γενικα εξοπλισμου τοσο γιατι σε περιπτωση μιας καθηλωσης η κρισης π.χ. ενος τεραστιου ελαττώματος στον σχεδιασμο ενος ελικοπτέρου η μαχητικου να μην καθηλωθει εντελως ον λογω τομεας, τοσο και το στο οτι οι γειτονες μπορει να μην ξερουν πως να αντιμετωπίσουν το εν λογω ελικοπτερο η πλατφορμα (οτι και να πουμε για τα kiowa και τα mirage δεν μπορουν να αντιμετωπιστουν τοσο ευκολα).

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  vako

Δείτε όμως και την ανάποδη. Φανταστείτε τι προβλήματα υποστήριξης υπάρχουν όταν καθένας χρησιμοποιεί διαφορετικά ε/π. Να φτάνει μια τετράδα λαβωμένων ελικοπτέρων σε φίλια βάση και να τους λένε ότι δεν μπορούν να τα επισκευάσουν γιατί έχουν ανταλλακτικά μόνο για άλλο τύπο και πρέπει να περιμένουν πότε θα ελευθερωθεί ένα C-130 για να τους φέρει τα απαραίτητα. Φανταστείτε τι επιχειρησιακά προβλήματα θα υπάρχουν όταν θα πρέπει να δράσουν μαζί ιπτάμενες μηχανές εντελώς διαφορετικών ικανοτήτων, επιδόσεων, προδιαγραφών, διαδικασιών. Φανταστείτε τι χάνετε λόγω εκτόξευσης του κόστους αγοράς και υποστήριξης όταν οι συνολικές ποσότητες διασπώνται σε συμβάσεις-ψίχουλα σε 1000 διαφορετικές εταιρείες οι οποίες για να βγάλουν κατιτις θα μας πουλήσουν ελάχιστα κομμάτια για χρυσάφι. Φανταστείτε τι χάνετε σε ίδιους πόρους όταν πρέπει το ανθρώπινο δυναμικό να επαρκεί για να υποστηρίζει πολλαπλάσιους τύπους ε/π και πρέπει να στήνονται ίδιας κατηγορίας υποδομές αλλά μία για κάθε ελικόπτερο. Όποιο πλεονέκτημα και να υπάρχει σε χρήση πολλαπλών τύπων, έχει απέναντί του πολύ βαριά αντεπιχειρήματα.

Ηλιας
Ηλιας
4 years ago

Έχει κάποια λογική το άρθρο, απλά φαντάζομαι πως το κάθε ελικόπτερο διαφέρει από το άλλο, κάπου υπερτερούν κάπου υστερούν κτλ
Φαντάζομαι πως το κάθε σώμα έχει και άλλες ανάγκες όποτε ίσως για αυτό να υπάρχει αυτή η πολυτυπία…

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago

Σημαντικό θέμα. Να μην παραδιδόμαστε όμως στην υπερβολή. Τα διαφορετικά F-16 είναι καρπός της τεχνολογικής εξέλιξης, για το όνομα του Θεού, όχι επιλογή της ΠΑ! Και η διατήρηση των Φάντομ κατόπιν ενός τεχνολογικά κορυφαίου και οικονομικά εξαιρετικά προσιτού εκσυγχρονισμού απέδωσε δύο μοίρες βαρέων μαχητικών, που ήταν αδύνατο να προμηθευτούμε έστω με κλάσμα του κόστους (αγοράζαμε πάνω από 6 έως 9 νέα F-16 με τα χρήματα εκείνα; δεν νομίζω!).
Τα εγκλήματα υπήρξαν τρία.
Το πρώτο, η μη αναβάθμιση των Μ2000Ε σε -5, είναι γνωστό.
Το δεύτερο ήταν η αλλαγή κινητήρα από GE σε P&W για τα Block 52+ / +Adv. Αναφέρθηκε τότε ως κίνητρο η επιθυμία να μην καθηλωθεί όλος ο στόλος σε περίπτωση καθήλωσης των GE. Παραθέτω, για να καταδείξω το άτοπο του πράγματος, όλα τα πιθανά ενδεχόμενα:
Α) Η ΠΑ έχει GE:
ΑΑ) Επί “καθηλώσεως” των P&W δεν αλλάζει τίποτε.
ΑΒ) Επί “καθηλώσεως” των GE η ΠΑ έχει 45 Μιράζ, η ΤΗΚ τίποτε …
Β) Η ΠΑ έχει P&W:
ΒΑ) Επί “καθηλώσεως” των P&W η ΠΑ έχει 72 παλιά F-16 και 45 Μιράζ, η Τουρκία 250 F-16 (30 παλιά και 220 αναβαθμισμένα).
ΒΒ) Επί “καθηλώσεως” των GE η ΠΑ έχει 87 νέα F-16 & 45 Mirage, η ΤΗΚ τίποτε …
Παρακαλώ να προσεχθεί το σενάριο ΒΑ), και κατά πόσο μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι στην περίπτωση αυτή.
Προφανώς το “ελκυστικό” για την ΠΑ (για τις τσέπες των εμπλεκομένων μπορεί να ήταν και άλλα, για την ΠΑ λέω …) ήταν το υπό ΒΒ) σενάριο, έτσι; Και ερωτώ: Τι θα γινόταν τότε; Θα την πέφταμε στην Τουρκία, όπως μπορούσαμε να κάνουμε το 1978 που πετούσαν μόνο 25 μαχητικά τους λόγω αμερικανικού εμπάργκο (το παραδέχεται ο Ντεμιρέλ σε απομνημονεύματά του, λέγοντας ότι αρνείτο να πιστέψει στην τύχη της Τουρκίας, και ότι ήταν βέβαιος ότι η Ελλάδα θα άρπαζε την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς …);
Μιλάμε για αξιοθρήνητες θεωρίες για να καλυφθεί μια ανορθολογική απόφαση. Και μη ξεχνάμε ότι το Ισραήλ είχε τους Πραττ και στα σχεδόν 100 F-15 του όταν τους παρήγγειλε για τα -16Ι (Σούφα).
Στο τρίτο έγκλημα τώρα. Τα ελικόπτερα. Το άρθρο τα περιγράφει περίφημα. Εδώ όμως υπάρχει κάτι ακόμη: Λόγω δραματικής υποεπάνδρωσης, η Αεροπορία Στρατού επιθυμεί, για να καλύψει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, λίγα μεγάλα ε/π (=Σινούκ). Δεν έχει ούτε τον αριθμό πληρωμάτων, ούτε την εμπειρία και την εκπαίδευση να πάει με 50 ε/π Μπλακ Χωκ σε ζώνη προσγείωσης. Θα γίνει κακό. Κακό θα γίνει βέβαια και με την τυχόν κατάρριψη ενός Σινούκ, που θα πάρει μισό λόχο μαζί του. Αλλά εκεί βρισκόμαστε. Πάντως, μια δύναμη 40 Μπλακ Χωκ (αντί των ΝΗ-90) θα ήταν ιδεώδης α) για καταστάσεις όπου το Σινούκ δεν βρίσκει πού να ακουμπήσει (σύνηθες στο Αιγαίο και στις νησίδες του) και β) για ειδικές επιχειρήσεις, προφανώς με ειδικό εξοπλισμό. Αλλά δυστυχώς άλλα εκέλευε ο εξοπλιστικός νεοπλουτισμός της εποχής Άκη/Γιάννου …
Για το πόσο ανώτερο του Σούπερ Πούμα είναι το Μπλακ Χωκ σε επιδόσεις και επιβιωσιμότητα, και πόσο ανώτερο αντίστοιχα του ΝΗ-90 σε λειτουργικό κόστος και αξιοπιστία δεν χρειάζεται νομίζω να επιχειρηματολογήσουμε … Μιλάμε για ε/π που έχουν βγάλει ατέλειωτους πολέμους στην έρημο και στις αμμοθύελες, γυρίζοντας κόσκινο από αποστολές …

Σωστος
Σωστος
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Να προσθεσω και αλλα 2 εγκληματα που ευχομαι να μη γινουν στο μελλον, οπως ειναι η μη αναβαθμιση των 38 μπλοκ 50 και η μη καθελκυση των υπολοιπων 2 υποβρυχιων 214!!

Δnμnτpns
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Αναφορικά με τα F-16 θα μπορούσε να είναι διαφορετική η πολιτική που ακολούθησε η Π.Α. Θα μπορούσε κάλλιστα να είχε παραγγείλει μετά τα Ίμια π.χ. 10 λιγότερα Β50 και να προβεί σε καθολικό εκσυγχρονισμό των 38 τότε Β30. Ομοίως όταν παραγγέλθησαν 50 B52 με option για ακόμα 10 θα μπορούσε η Π.Α. να παραγγείλει π.χ. 40+ 5 option και να αναβαθμίσει όλα τα Β50 στο ίδιο επίπεδο. Ομοίως και με τα Β52+ . . . Οι αριθμοί ναι μεν παίζουν κάποιο ρόλο αλλά έτσι όπως περιγράφω θα υπήρχε νομίζω μεγαλύτερη ομοιομορφία και εξοικονόμηση πόρων . . . Οπότε μάλλον και η Π.Α. φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη για την σημερινή κατάσταση που είναι σε ένα μεγάλο βαθμό απόρροια των επιλογών της . . . .

Epam Papas
Epam Papas
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Aυτό το επιχείρημα με τον κινητήρα δεν το κατάλαβα ποτέ. Δηλαδή αν γινόταν το μπαμ δε θα σηκωνόντουσαν ακόμα και αν ο κατασκευαστής είχε πει παιδιά μισό επειδή κάποιο κάπου κάτι έγινε το ψάχνουμε και μην πολυπετάτε μέχρι να είμαστε σίγουροι;

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  Epam Papas

Είναι και δική μου απορία. Απλώς επεξέτεινα τη λογική αυτών που το κατέθεσαν σε όλα τα σενάρια. Κοινώς, “πέταξε ένας κουζουλός μια πέτρα στο πηγάδι, και πέσανε πέντε γνωστικοί να τη βγάλουνε” …

σκύλος
σκύλος
4 years ago
Reply to  Nikolaos

για την υποεπάνδρωση στα ελικόπτερα ,μάλλον η πρόσφοροτερη λύση, θα ήταν μια δυακλαδική μονάδα εκπαίδευσεως υπό την Π.Α,ώστε και όσοι Ικαροι δεν γίνονται ιπτάμενοι να μπορούν να γίνονται ελικοπτεράδες,μαζί με υποψηφίους άλλων όπλων/κλάδων,η προκήρυξη αριθμού εποπ, τεχνικών προς υποστήριξη που κατέχουν ηδη κάποιο σχετικό πτυχιο έστω και επαλ ή ιεκ..,αντε οχι μονο εποπ ειδικών δυνάμεων,και μετά το περας εκπαίδευσης.απόδοση τους, είτε υπο διοίκηση είτε οργανικά στις εκάστοτε μονάδες ή μέσα…ααακαι ας καταργηθουν μερικά στρατόπεδα ,δεν χρειάζονται όλα…

Kostas Tsilipakos
Kostas Tsilipakos
4 years ago
Reply to  σκύλος

Ήδη υπάρχει διακλαδική σχολή Ε/Π υπό την ΑΣ. Όλοι οι ιπτάμενοι των ΕΔ ή των ΣΑ που ξεκινάνε την αρχική τους εκπαίδευση στα Ε/Π στην Σχολή Αεροπορίας Στρατού στην Αλεξάνδρεια. Εκεί γίνεται η αρχική τους εκπαίδευση και μετά κάνουν εκπαίδευση στον τύπο που θα πετάξουν στις μοίρες τους. Η ΑΣ είναι πολύ έμπειρη σε θέματα Ε/Π όποτε δεν υπάρχει ζήτημα της ποιότητας παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Αν όλοι οι κλάδοι είχαν τον ίδιο ή παραπλήσιο τύπο Ε/Π τότε θα μπορούσε η εκπαίδευση να συνεχίσει να γίνεται στην ΣΑΣ και τα Ε/Π των μονάδων ή των μοιρών να γλυτώνουν πολύτιμες ώρες για το επιχειρησιακό τους έργο.

Dim-Kal
Dim-Kal
4 years ago
Reply to  σκύλος

Oι “ελικοπτεράδες” ΕΙΝΑΙ ιπτάμενοι και δεν υστερούν σε ΤΙΠΟΤΑ σε σχέση με τους συναδέλφους τους στα μαχητικά ή μεταγωγικά α/φη. Έλεος πια με την άγνοια και την προχειρότητα μερικών που “κηλιδώνουν” ειδικότητες και μειώνουν τη σημασία του να φοράς τα διακριτικά ιπταμένου που κέρδισες με το σπαθί σου. Ενημερωτικά, όσον αφορά την ΠΑ, οι ανάγκες σε προσωπικό είναι τεράστιες και ειλικρινά η πλειονότητα των νέων Ανθυποσμηναγών επιθυμούν να τοποθετηθούν σε Μοίρες μαχητικών αλλά οι ανάγκες επάνδρωσης αναγκάζουν πολλούς να γίνουν “ελικοπτεράδες” χωρις να το επιθυμούν οι ίδιοι. Κλείνοντας, να αναφέρω ότι οι Μοίρες ε/π της ΠΑ (358 και 384) είναι ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΜΟΙΡΕΣ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  Dim-Kal

Ιπτάμενοι μάλιστα σε πτητικές μηχανές που, ως εκ της φύσεως τους, πετούν “παρά φύσιν” και εξαρτώνται από την επάρκεια ισχύος για να μείνουν στον αέρα, με ελάχιστα περιθώρια λάθους, μηχανές που απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προσήλωση και δεινότητα και δεν επιτρέπουν να αφεθούν τα χειριστήρια ούτε στιγμή … Γι’ αυτό και είναι αδιανόητο να γίνονται περικοπές στις ώρες πτήσεως και να μην εξαντλούνται οι δυνατότητες των εκλεκτών αυτών αεροπόρων με όσο γίνεται πιο διευρυμένο εκπαιδευτικό curiculum ….

σκύλος
σκύλος
4 years ago
Reply to  Dim-Kal

@Dim-Kal
Ενημερωτικά μπορείς να μας πεις τον τρόπο επιλογής όπλων από τις παραγωγικές σχολές??Αν το όπλο γιατί το ρητό αυτό δε λέει? ,αν λοιπόν το όπλο διαλέξει εσένα και με ποιό τρόπο σε διαλέξει άραγες? στη Α.Σ λοιπόν,αλλά εσύ δεν καταφέρεις ,να βγάλεις την εκπαίδευση,τι γίνεται τότε?χάνει η ΑΣ έναν ιπτάμενο?και οι διαθεσιμότητες, η επάνδρωση?Σε θίξαμε το όπλο τόσο πολύ και το κόκκινο μπερέ/τσόκευ?
Οι ασυναρτησίες που λες για να μας,/να με , ενημερώσεις οτι οι μοίρες της Α.Σ είναι πολεμικές από που προέρχονται??εε?,σε είπε κανείς οτι δεν είναι ??,ή οτι η 31 μεεδ δεν είναι μονάδα ειδικών επιχειρήσεων?Σε είπε κανείς οτι υστερούν οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Α.Σ απο αυτούς της Π.Α.??διάβασες να γράφω τίποτα τέτοιο και λες κηλιδώνω??Κοίτα εσύ το όπλο σου και το κλάδο σου λοιπόν αφού σε πειράζει να λέει κάποιος κάτι που πιστεύει,ακόμα και αν είναι λάθος τότε, και άσε εμένα να κοιτάζω το δικό μου όπλο , και αυτό που λέγετε διακλαδικότητα όταν στο πούνε στο ΝΑΤΟ κάνε τον ανήξερο..
Ειλικρινά ,επειδή σε είπα να υπαχθούν κατά την εκπαίδευση υπό άλλο κλάδο ,ο όποίος έλέγχει και τα ρανταρ και τα αντιαεροπορικά μεταξύ άλλων, και μετά να αποδίδονται στη ταξιαρχία Α.Σ ή στα εναέρια μέσα του Π.Ν ή στα άλλα μέσα ελικοπτέρων που υπάγονται στη Π.Α σε πείραξα τόσο πολύ και σε έθιξα τα φτερά και τις ικανότητες …
Ευχαριστώ για την ενημέρωση ,δεν τα ήξερα αυτά που γράφεις.Θα με πεις όμως τώρα για τις διαθεσιμότητες στα ελικοπτεροφόρα μέσα της Α.Σ??Αύριο ,μεθάυριο μπορείς να τα σηκώσεις όλα ,για καμιά βδομάδα??

Dim-Kal
Dim-Kal
4 years ago
Reply to  σκύλος

Δεν είμαι στέλεχος της ΑΣ και ως εκ τούτου δεν έχω κανένα λόγο να εκφέρω άποψη επί των συγκεκριμένων (αλλά δυσνόητων) ερωτημάτων που θέτεις. Η ένστασή μου έγγειται στο γεγονός ότι εξέφρασες την άποψη ότι οι “κομμένοι” Ικάροι να γίνονται “ελικοπτεράδες”…λες και οι χειριστές ε/π δεν είναι αεροπόροι αλλά συμπληρωματικό υποστηρικτικό ιπτάμενο προσωπικό….

σκύλος
σκύλος
4 years ago
Reply to  Dim-Kal

@Dim-Kal
Δεν μίλησα για κανέναν κομμένο γιατί ΔΕΝ ξέρω τι γίνεται καταρχάς στη σχολή Ικάρων ,για να θεωρήθεί κάποιος μη ιπτάμενος και δεν νομίζω να χρησιμοποιείται αυτή η έκφραση εκεί….οι κομμένοι είναι όσοι δεν έβγαλαν ρεντίνα,σβεα,τ πεν ¨αν υπάρχει κανείς..”και όσοι κουράστηκαν σε ορισμένο αριθμό στις κάμψεις,
όχι οσοι χειρίζονται ρανταρ,πατριοτ στρωνουν αεροδιαδρόμους κτλ…
Τεσπα απλά,είπα τη γνώμη μου ,πες οτι είναι λάθος,μάλλον είναι,αλλά μη με λοιδορείς..και να με χρεώνεις οτι προσβάλλω ένα όπλο…Είπα απλώς ,να συνεκπαιδεύονται όλοι οι ελικοπτεράδες όλων των κλάδων μαζί ,πριν πάνε στις μονάδες,στις φρεγάτες κτλ,όπως και να συνεκπαιδεύονται σε αρχικά τουλάχιστον στάδια οι πιλότοι της Π.Α και Π.Ν στα αεροπλάνα με κινητήρες turbotrop…αν μπορεί να γίνει…
Να έχεις δηλαδή ανεξάρτητα από το από που θα προέρχονται οι υποψήφιοι χειριστές μια δεξαμενή ατόμων , χάριν της επίτευξης διακλαδικότητας,διακλαδικής νοοτροπίας και ίσως περιορισμό λειτουργικών πόρων και εξόδων τόσο στα μέσα αν είναι δυνατόν όσο και στη νοοτροπία,δίοτι αν συνεκπαιδεύονται όλοι μαζί ίσως να προτάσσουν ισχυρότερο λόγο στον εκάστοτε έξυπνο που παραγγέλνει 10 διαφορετικούς τύπους μέσων ,θολώνοντας τα νερά δια των κλάδων και ανάγκες του κάθε ενός”κλάδου”…και ίσως μια σκέψει έκανα επιτύχουμε κάποτε ομοιογένεια ως ένα βαθμό και διαθεσιμότητες….

Dim-Kal
Dim-Kal
4 years ago
Reply to  σκύλος

Παραθέτω τη φράση σου αυτολεξεί “…ώστε και όσοι Ικαροι δεν γίνονται ιπτάμενοι, να μπορούν να γίνονται ελικοπτεράδες…”. Τι εννοείς με τη δήλωσή σου αυτή? Ποιοι Ίκαροι δεν γίνονται ιπτάμενοι? Οι κομμένοι (για κάθε λόγο, οικειοθελώς ή μη). Προς Θεού δεν λοιδωρώ κανένα και δεν έχω καμμία όρεξη να αντιπαρατεθώ μαζί σου ειδικά για θέματα αμιγώς επιχειρησιακά και δη σε δημόσιο βήμα λόγου.
Όσον αφορά την κοινή εκπαίδευση χειριστών ε/π, αυτό ήδη γίνεται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας στην εκεί βάση ε/π της ΑΣ με προσωπικό από ΟΛΟΥΣ τους κλάδους των ΕΔ και ήδη εχουν αποδοθεί οι πρώτες σειρές χειριστών σε Μοίρες ε/π της ΠΑ και μονάδων της ΑΣ και του ΠΝ.
Η κοινή προμήθεια ε/π είναι εξαιρετικά δύσκολη διότι από την μία η ΠΑ δεν έχει ανάγκη να κάνει επιχειρήσεις ASuW με τα ε/π, ούτε το ΠΝ ανάγκη για CSAR ε/π….Χρυσή τομή μπορεί να βρεθεί αλλά με πολλές υποχωρήσεις και ανοιχτόμυαλη προσέγγιση (που οι 45ρηδες επιτελικοί Αξκοι δεν έχουν).
Τέλος, οι αεροπόροι που πετάνε με ε/π μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι διαθέτουν πολλά κιλά cojones διότι καλούνται να επιχειρήσουν σε περιβάλλοντα εντελώς άγνωστα για χειριστές fixed wing α/φων και οι απαιτήσεις είναι στο maximum…..Το να πετάς σε αποστολή SAR με μονοικινητήριο ΑΒ-205 στα 60νμ νότια της Κρήτης χωρίς GPS και χωρίς ίχνος σύγχρονων avionics είναι κάτι που ένας “κομμένος” ή “ανεπιτυχών” Ίκαρος δεν μπορεί να κάνει και στο εγγυώμαι 100%…

kouk21
kouk21
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Στην περιπτωση των F-16 η παραγγελια ειχε σπασει στα τρια.Αλλος τον κινητηρα.Αλλος το συστημα αυτοπροστασιας.Αλλος το κυριως αεροσκαφος.Μιλαω για το ιστορικο ΚΥΣΕΑ του 1999(η 1998)…….Εκει αποφασισαν να παρουν και λιγα καινουργια MIRAGE 2000-5 και να εκσυγχρονισουν και μερικα απο τα παλια στο ιδιο επιπεδο.

Υ.Γ. Kαπου μεσα σε ολο αυτο τον χαμο η πολεμικη αεροπορια ηθελε το F-15,αλλα τι να μας πουν και οι αεροποροι απο παραγγελιες και προμηθειες………

GUS
GUS
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Δυστυχως εχεις απολυτο δικιο.
Η κατασταση με τα F16 νομιζω ειναι επειδη δεν μας αποδεσμευαν τον πανισχυρο 132 και γενικα μας αρνηθηκαν τα block60 για να μην διαταραχτει η ισοροπια στη περιοχη.
Λες και υπηρχε ποτε περιπτωση να επιτεθουμε στους τουρκους.. Ετσι κ εμεις τους τσακισαμε επιλεγοντας τον PW. Ακομα μια απιθανη αποφαση αφου δεν εχει καμια διαφορα προς το καλυτερο η αποδοση του κινητηρα αυτου.

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  GUS

Υπάρχει κάποια πειστική δημοσιευμένη αναφορά για το οτι μας αρνήθηκαν τον -132, και μάλιστα με την αιτιολογία αυτή, ή είναι αστικός μύθος; Διότι από τα σχόλια εδώ μόνο το ακούω.
Σημειωτέον ότι τα έξοδα R&D για τον -132 τα είχαν προκαταβάλλει στο σύνολο τα ΗΑΕ, και η συμφωνία τους με τη GE έλεγε ότι αν ακολουθήσουν άλλες παραγγελίας, ανάλογο τμήμα αυτού του κόστους θα μετακυλισθεί στους νέους πελάτες και θα αποδοθεί στα ΗΑΕ. Γιατί οι ΗΠΑ να πικράνουν τον καλό και ανοιχτοχέρη πελάτη εμποδίζοντάς τον να αποσβέσει την επένδυσή του; Και ποια ισορροπία θα διαταρασσόταν όταν μας είχαν αποδεσμεύσει το F-15H των Άκη/Λιακουνάκου;
Τώρα, οι P&W F100-PW-229 & GE F110-GE-129 είναι βαθμονομημένοι σε περίπου ίδια ώση. Έχουμε υπόψη αν ειδικότερες παράμετροι συνηγορούσαν υπέρ του P&W; Π.χ. ειδική κατανάλωση σε χαμηλοϋψή διείσδυση ή κάτι άλλο που ενδιέφερε εξ επόψεως επιχειρησιακού προφίλ;

Gus
Gus
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Ελάχιστες διαφορές έχουν οι κινητήρες σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογουσαν την επιλογή νέου
Η αρνηση bl.60 λες να ειναι αρβυλα?
μακαρι να βρίσκαμε ενα δημοσίευμα αλλά πάει τόσος καιρος απο τοτε δυσκολο να βρεθει κατι

npo
npo
4 years ago
Reply to  GUS

Ίσως αρνήθηκαν κάποιοι να ξεπεράσουν τον πλειοδότη της μίζας. Να μας αρνήθηκαν κινητήρα πάντως αποκλείεται.

npo
npo
4 years ago
Reply to  GUS

Η επίσημη δικαιολογία πάντως ήταν για να μην εξαρτόμαστε απο ένα κατασκευαστή κινητήρων.. Σε περίπτωση που βγάλει βλάβη και καθηλωθεί ο στόλος τάχα μου..

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Nikolaos

τα λαθη ηταν, 1) ο μη εκσυχρονισμος ολου του στολου των μ2000 και η εγκασταση εξαρχης του link16 2)η αλλαγη του κινητηρα – εκτος απο την δικαιολογια του διαφορετικου προμηθευτη για τυχος περιπτωσεις καθηλωσεις ηταν και οι 600 επιπλεον λιβρες ωση του διαφορετικου κινητηρα μιας και η Αμερικη αρνηθηκε να μας δωσει των κινητηρα με τις 32000 λιβρες 3) η μη ασκηση της προαιρεσης της αγορας των 10 επιπλεον block52M 4) η προτιμηση για εκσυχρονισμο των φαντομ και οχι ο εκσυχρονισμος των μπλοκ50 στο επιπεδο των 52+ και των μπλοκ30 στο επιπεδο μπλοκ50 που μας προτεινει η κατασκευαστρια εταιρεια. 5)η μη τοποθετηση εξαρχης του συστηματος αυτοπροστασιας στα φ16
οσο για τα ελικοπτερα η προφανης επιλογη τοτε ηταν τα blackhawk αλλα….
και ακομα μεγαλυτερο λαθος ειναι οτι ενω μπορουμεν να εχουμε 20 νεα nh90 δεν τα υποστηριζουμε και δεν τα παραλαμβανουμε . μεγαλο σφαλμα σε αυτο η προηγουμενη ηγεσια του υπουργειου αμυνας με τον στραταρχη Πανο

Spyros
Spyros
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Εξαιρετικός όπως πάντα, μόνη ένσταση για τα φάντομ: την εποχή που μαινόταν ακόμα ο διαγωνισμός για την αναβάθμισή τους (και πριν αρχίσουν οι καθυστερήσεις) έγιναν διαθέσιμα μεταχειρισμένα F-16A/B της USAF/ANG, με συμβολική τιμή αλλά με βασικό όρο την αναβάθμισή τους με το πακέτο MLU, που την ίδια εποχή εφάρμοζαν οι Ευρωπαίοι χρήστες. Η τιμή (αγορά α/φ μαζί με την αναβάθμιση και δομική αναβάθμιση/αποκατάσταση) έβγαινε τότε στα 10εκ. δολάρια. Την ίδια εποχή ένα νέο F-16 block50/52 θα κόστιζε κάπου 30-35εκ.

Σύμφωνα με τη Π&Δ της εποχής, η αγορά των F-16A/B (πρακτικά AM/BM) απορρίφθηκε εν μέρει λόγω κόστους (εδώ γελάμε, η αναβάθμιση των F-4 τελικά κόστισε περισσότερο ανά α/φ) αλλά κυρίως γιατί… τα F-16 δεν είχαν κινητήρες F110. Ας σημειωθεί πως στα ηλεκτρονικά τα αναβαθμισμένα ΑΜ/ΒΜ είναι πολύ κοντά στα Block 50, που παραλαμβάναμε περίπου την ίδια περίοδο! Κι όσο για τον διαφορετικό τύπο κινητήρων, ΟΚ ισχύει, μόνο που αν η αγορά επέτρεπε την απόσυρση των F-4 πολύ νωρίτερα (όχι αμέσως, μάλλον θα αποσύρονταν μαζί με τα SRA) και αν με μια μικρή σχετικά δαπάνη αποκτούσαμε ατρακτίδια αναγνώρισης για τα F-16 λίγο μετά, θα αποσύρονταν και τα RF-4E μαζί με τα άλλα φαντάσματα, οπότε δε θα είχαμε πια τον J-79… και σαφώς θα ήταν προτιμότερη η συντήρηση F100 & F110, παρά η συντήρηση J-79 & F110, υποθέτω. Ας μην αναφέρουμε και το υπόλοιπο κόστος ανά ώρα πτήσης ενός F-4 Vs αυτό ενός F-16 οποιασδήποτε γενιάς…

Λίγα χρόνια μετά από εκείνη τη πρόταση για F-16 της USAF υπήρξαν και άλλες, από Ολλανδία κατ’ αρχήν, για ήδη αναβαθμισμένα MLU, που θα μπορούσαμε να είχαμε εκμεταλλευθεί. Αλλά εκ των υστέρων όλα φαίνονται προφανή. Βέβαια η τάση για συρρίκνωση των αεροποριών της Ευρώπης μάλλον είχε φανεί από νωρίς, αλλά τότε λεφτά υπήρχαν, και μάλλον απαξιούσαμε.

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  Spyros

Αυτό ήταν μάλλον πολύ καλύτερη ιδέα από την αναβάθμιση των Φάντομ, γιατί τα α/φ ήταν εξ επόψεως κινηματικών επιδόσεων στην αιχμή. Είμαι σίγουρος όμως ότι πολλοί στα επιτελεία θα ξινίζονταν για την πρόωρη απόσυρση του “Άγιου Δισκοπότηρου” της ΠΑ ….

Spyros
Spyros
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Φήμες λένε πως η ύπαρξη διθέσιου μαχητικού είναι εξίσου… ευλαβική με το λατρεμένο μας F-4…

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Nikolaos

ισχυει οτι καποια στιγμη δεν επαιρνες προαγωγη σε ανωτερα αξιωματα αν δεν ειχες πεταξει με φαντομ ;;

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  aris32

Ίσχυε παλιά ως άγραφος κανόνας για τα F-104G 🙂 … Για τα Φάντομ όχι, πολλοί από την κοινότητα Μιράζ έφθασαν επίσης στην κορυφή. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι κορυφαίοι από την κοινότητα των Φάντομ έφεραν την ΠΑ από την εποχή του Κόκκινου Βαρώνου (εικοσαετία μετά το 1974) και της λαγνείας των “αναχαιτίσεων” (σκληρό ACM στην πραγματικότητα …) στην εποχή των ολοκληρωμένων, πολυσύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων κρούσεως/καταστολής αεράμυνας/αεροπορικής υπεροχής … Έχω στο νου μου προ πάντων τον Βαϊτση, άνθρωπο μεγάλης ευφυϊας και “αμερικανικής” κοπής, ήδη από μοίραρχος διακρινόταν και όλοι ένοιωθαν ότι θα φθάσει ψηλά … Μύστης των τακτικών, άνθρωπος που προσωποποιούσε τη μετάβαση από τις αεροπορικές μονομαχίες στις αεροπορικές επιχειρήσεις …

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Αυτά παθαίνεις όταν κανεις διπλωματία με εξοπλισμούς / πολιτικές αποφάσεις με κριτήρα
Τ$όχα $μπώκου Παπαντωνίου
Οι 2 έξω ο άλλος Ακόμα μέσα

Για τα KIOWA δεν κάνει καμια αναφορά το άρθρο
Aʼλλο λάθος από εκεί
Τα λεφτά που δόθηκαν έπρεπε να χαν πάει στη υποστηρίξω των AH64A
Όπως έχω γράψει όταν δεν έχεις να συντηρήσεις το αμάξι σου δεν πας να πάρεις άλλο νέο έστων και αν στο δίνουν σε τιμή ευκαιρίας

Για τα NH90:
Είναι τελείως ξένα με την αεροπορία στρατού
Δεν υπάρχουν υποδομές πιλότοι τεχνικοί που γράφετε
Τα ελικόπτερα είναι καθηλωμένα για χρονια !!

Και εάν είχαν κάποτε εκπαιδευθεί πιλότοι και τεχνικοί θα θέλουν επαναπιστοποιηση στο τύπο

Τα ελικόπτερα αυτά είναι πολύ λίγα για τις ανάγκες μας και πολύ ακριβά στη συντήρηση
Πρέπει να φύγουν αλλιώς θα έχουμε πάντοτε ελαχιστοταta διαθέσιμα
Δεν κρατάς ένα τύπο για να πετάνε 4-5 !!!
Και σε τι αποστολές?
Αεροδιακομιδές και μεταφορά VIP ένστολvnη και μη!!

npo
npo
4 years ago

Με τα ελικόπτερα γίνεται πανικός. Ξεχάσατε τα οκτώ AB 212 ASW του ναυτικού, τα έξι ελικόπτερα AS 365 Ν3 Dauphin III του Λιμενικού (που ήθελε κι αυτό δικά του και φυσικά τις ΜΑΛΣ και ΜΕΛΣ του) και τα τρία BO-105 και δύο EC-135 της Αστυνομίας και της Υ.Ε.Μ.Ε.Α. της.. :mrgreen: Υποθέτω αν δεν έσκαγε η κρίση θα είχε δικά της -διαφορετικά- ελικόπτερα (και ξεχωριστή υπηρεσία) η ΜΥΑ, η ΕΚΑΜ και δεν συμμαζεύεται. Μου θυμίζει τους αγρότες μας μου ο καθένας ήθελε το δικό του τράκτορα ασχέτως στρεμμάτων. Βέβαια για να πιάσουν οι αγρότες μας το άπιαστο κράτος θα έπρεπε να είχαν συν μια γραμματέα, ένα διοικητή και έναν τεχνικό.

Κανονικά θα έπρεπε όλα τα εναέρια μέσα, όλων των σωμάτων να ήταν στην κατοχή μιας διακλαδικής υπηρεσίας υπαγόμενης ή στο ΓΕΕΘΑ ή στην ΠΑ. Θα μπορούσε έτσι να γινόταν ένας σχεδιασμός αναγκών αντί να παίρνει ο καθένας ότι θυμάται όταν το θυμάται και να χαίρεται..

poupol
poupol
4 years ago

Πρέπει να κάνουμε προμήθειες με προγραμματισμό π.χ.: 1) ο CAMM-ER που συζητείται για Belharra HN, να αποκτηθεί για αντικατάσταση των Osa-AK/AKM, 2) το σύστημα SETIS CMS να κατασκευαστεί κατόπιν άδεια στην Ελλάδα & να ενσωματωθεί στις 4 MEKO – 4 Belharra- 6 European Patrol Corvette (EPC) όπως και οι νέες τορπίλες να είναι οι ίδιες και στα υποβρύχια, 3) Το ραντάρ NS100 ή NS200 εάν επιλεγεί για τις 6 EPC να κατασκευαστεί κατόπιν άδεια στην Ελλάδα, όπως στην Τουρκία το SMART-S Mk2 κατασκευάζεται κατόπιν αδείας από την Aselsan, και να συνδυαστεί με CAMM-ER για στον στρατό….Προγραμματισμός…

Crow
Crow
4 years ago

Εγκληματικά ηλίθιοι Υπουργοί Άμυνας.

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  Crow

Δεν ήταν ηλίθιοι, καταλάβαιναν τι έκαναν.

Aris
Aris
4 years ago

Καλά το ξεκινήσατε και καλά το πήγατε αλλά ξεχνάτε τα πρόσωπα που υπόγραψαν τις συμβάσεις και που στο τέλος κάποιοι κατέληξαν(φυλακή).
Αν θυμάμαι καλά η επιλογή κινητήρα στα 16αρια την είχαν κάνει για να μην καθηλωθεί ο στόλος όπως έγινε κάμποσες φορές μετά από πτώση-όπως έγινε το 2016- και τα radar που λέτε είναι η εξέλιξη.
Για τα ελικόπτερα είχατε γράψει ότι η Ισπανία είχε ξεβρακώσει την EADS με την παραγγελία των 100+ ελικοπτέρων και γραμμή παραγωγής….στην Ελλάδα η μίζα έπαιξε ρόλο στις αποφάσεις και η υποτιθέμενη πολιτική που θα μας στήριζαν οι πωλητές αυτών…
Αυτά….

Pillars
Pillars
4 years ago

Μια και αναφερόμαστε σε Αίγυπτο μήπως γνωρίζουμε σε ποια τιμή αποκτά τις 2 νέες Ιταλικές FREMM?
https://www.startmag.it/smartcity/fincantieri-fremm-egitto/

evaggelos
evaggelos
4 years ago

καλησπερα ολα τα μεσα εχουν τα δικα τους θετικα κ δικα τους αρνητικα οπως κ αλλη δουλεια θα κανει το σινουκ αλλη το nh90,το αρνητικο δεν ειναι ακριβως τα διαφορετικα μεσα αλλα η παραμονη πεπαλαιομενου υλικου τυπου χιουι η 212 κ η μη αντικατασταση η η σπασμοδικες κινησεις οπως λετε αντι για 40 -20 nh90,αλλα εδω εχουμε ακομα φαντωμ να πετανε κ καποια στιγμη πρεπει να μαθουν να αποσυρουν συστηματα οσο κ αν τα αγαπανε.Οι μονοι που ανετα μπορουσαν να εχουν κοινο ελικοπτερο ειναι αστυνομια-λιμενικο-πυροσβεστικη που θα εκανε ενα md 530.
ΥΓ.ειχα διαβασει καπου οτι τα χιου φευγουν και ερχονται τα κιοβα δεν ισχυει αυτο?

chikichiki
chikichiki
4 years ago

Το ότι δεν κρίνουμε Ινδίες Αιγύπτους κλπ από ψηλότερο ηθικό βάθρο δεν σημαίνει ούτε ότι δεν μπορούμε να τους κρίνουμε και ούτε ότι δεν ξέρουμε τα δικά μας χάλια. Είτε πρόκειται για inter-service rivalry που επέβαλε στον κάθε Κλάδο να νομίζει ότι είναι κάποιος και δικαιούται δικό του ιδιαίτερο βελτιστοποιημένο ε/π είτε για miza extraordinaire είτε και για τα δύο, το αποτέλεσμα μας είναι ασφαλώς γνωστό. Το μεγάλο πρόβλημα, κύριοι, είναι πως τα πράγματα δεν διορθώνονται με ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να πορευόμαστε ως είμαστε. Εκτός κι αν έχετε καμιά ιδέα, γιατί εγώ δεν ξέρω πως διορθώνεται κάτι τόσο τερατώδες. Και μάλλον ούτε το Υπουργείο, οπότε αν έχετε κάτι μη το κρύβετε, στείλτε τους μια επιστολή μπας και σωθούν απ’την τέτοια που τους δέρνει.

Nikos
Nikos
4 years ago

Τις τελευταιες ωρες κυκλοφορει στο διαδυκτιο η ειδηση οτι η Αιγυπτος προχωραει στη προμηθεια δυο μεταχειρισμενων φρεγατων bergamini απο την Ιταλια!.αν ισχυει αυτο ειναι μεγαλο κριμα για μας,μαλιστα αναφερεται οτι τα πλοια προσφερονται σε ιδιαιτερα ανταγωνιστικη τιμη,θα επρεπε να ειχαμε εξετασει με ιδιαιτερη προσοχη την περιπτωση αγορας δυο τετοιων πλοιων αφου προσφερουν δυο μεγαλα πλεονεκτηματα,αμμεση και σοβαρη ενισχυση του στολου με κοστος μεχρι ενα δις και για τα δυο πλοια(καινουρια κοστιζουν υπερδιπλασια)..μαλιστα αναφερεται οτι Ιταλικες τραπεζες προκειται να βοηθησουν στον τροπο αποπληρωμης τους..Τελικα απ οτι φαινεται οι Αιγυπτιοι φανηκαν πιο προνοητικοι απο εμας..

SAAB
SAAB
4 years ago

Το πρόβλημα και αυτό που θα μας στοιχίσει στην μάχη είναι ότι είμαστε ασύνδετοι. Κάθε Σώμα ετοιμάζεται να πολεμίσει μόνου, γι’ αυτό και αυτού του είδους τα προβλήματα. Λείπει το “Η ισχύς εν τη ενώση”.

Από την στιγμή που δεν είμαστε ζάμπλουτοι προκειμένου το κάθε Σώμα Στρατού να έχει το δικό του στράτευμα προκειμένου να πολεμά μόνο του, πρέπει να οργανωθούμε όπως πρέπει.

Ο κάθε πόλεμος γίνεται με έναν απώτερο σκοπό. Την απόκτηση ή την άμυνα εδαφών. Έδαφος σου ανήκει όταν το πατήσει ανθρώπινο πόδι. Αρχηγός λοιπόν όλου του στρατεύματος πρέπει να είναι πάντα ο Στρατός Ξηράς και να αφήσουμε τα εναλλάξ και τα τρία αρχηγιλίκια.

Επάνω σε αυτήν την διάκριση εδράζεται και η διαφορά των απόψεων – εξοπλισμών. Ο ένας θέλει το άλφα και ο άλλος το βήτα και στο τέλος ο καθένας παραγγέλνει μόνος του λες και το κάθε Σώμα έχει την πληρότητα να πολεμήσει χωρίς τα άλλα δύο. Μόνο η χώρα θα βγει χαμένη θρηνόντας χιλιάδες ζωές άσκοπα.

Πάντως, η πολυτυπία δεν είναι πρόβλημα εάν έχεις προνοήσει και έχεις συνάψει συμφωνία με την εκάστοτε κατασκευαστική εταιρεία, για πλήρη υποστήριξη του εξοπλισμού και για όσα έτη χρειαστεί. Από το πλύσιμο μέχρι και την συνεχή αναβάθμιση του εκάστοτε εξοπλισμού. Τα οφέλει σε τέτοιου είδους συμβόλαια είναι μακροχρόνια και όχι βραχυχρόνια. Πληρώνεις στην αρχή παραπάνω αλλά ξενιάζεις και κάνεις και απόσβεση σε βάθος χρόνου.

Η αερομεταφορά του στρατεύματος λόγω χρόνου, είναι πλέον το σημαντικότερο κομμάτι και έχουμε μείνει πολύ πίσω.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  SAAB

Πάντως ακόμη και στις ΗΠΑ εχουν το μικτό επιτελείο και δεν είναι μόνο ο ΓΕΣ αρχηγός,επίσης η Πολεμική Αεροπορία έχει πιο εμπεριστατωμένη άποψη για τα ιπτάμενα μέσα καθώς είναι η κατεξοχήν ειδική για το θέμα, άρα πως θα μπορεί να επιβάλει ο ΕΣ την άποψη στην ΠΑ για τα ιπτάμενα μέσα που χρειάζεται.

Chris
Chris
4 years ago

Αυτή η … εμμoνή με τα ‘κορυφαία’ NH-90 – στα χαρτιά, γιατί στην πράξη άλλα ισχύουν – καταντά ύποπτη.

Spyros
Spyros
4 years ago
Reply to  Chris

Μη κρίνετε τα ΝΗ-90 μόνο από τα τραγελαφικά που ακούγονται για τις διαθεσιμότητές τους στην Γερμανία. Τα έχουν επίσης Γάλλοι Ισπανοί και Ιταλοί. Ειδικά οι Γάλλοι φαίνεται να τα χρησιμοποιούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, και οι Ισπανοί πρόσφατα έκαναν πρόσθετες παραγγελίες.

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  Chris

Ευγενική παράκληση. Αν θέλεις άλλαξε το όνομα σου για να μην υπάρχει μπέρδεμα με τα σχόλια. Ευχαριστώ.

Μήτσος Μάντζος
Μήτσος Μάντζος
4 years ago

Δυναμική επιστροφή, και δριμύτατη αντεπίθεση στους αναγνώστες που γκρινιάζουμε, είναι αυτό το άρθρο.
Μπράβο πτησάρα μας.
Στο ψητό, αν και δεν γνωρίζω πολλά θα προτιμούσα NH 90 για όλους τους κλάδους, γιατί καταρχάς είναι πανέμορφο, (να ψάξετε να δείτε το γερμανική ειδικών επιχειρήσεων με δύο πολυβόλα δεξιά και αριστερά),δεύτερον είναι ευρωπαϊκό και τα ανταλλακτικά έρχονται και με νταλίκα, και τρίτο και σημαντικότερο, είναι το πιο σύγχρονο από όλα και θα συνεχίσει να παράγεται για πολλά χρόνια ακόμα.
, θα μπορούσαμε να έχουμε μισά-μισά παραδείγματος χάρη τα μισά με όλους τους αισθητήρες και τα λοιπά και τα άλλα μισά για αγγαρείες που θα βγάζουν όλη τη βρομοδουλειά (όλα με φλιρ) .

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
4 years ago

Μετρήστε και πόσους τύπους Ε/Π έχουν Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΕΚΑΒ και θα βάλετε τα κλάματα… Μιλάμε για ούτε 20 Ε/Π 5 διαφορετικών τύπων

GEORGE PETRIDIS
GEORGE PETRIDIS
4 years ago

Ως παλιός αναγνώστης θυμάμαι πως όταν γινόταν ο αρχικός διαγωνισμός για το μεταφορικό ελικόπτερο του ΕΣ οι αρθρογράφοι του περιοδικού σας έκριναν ως τα blackhawk , AS332 ήταν παλιές και ξεπερασμένες σχεδιάσεις και θα έπρεπε επιλέξουμε νεότερες σχεδιάσεις όπως το Nh90.

nigozs
nigozs
4 years ago

Έχετε δίκιο για όσα αναφερετε, όμως κάποιες φορές η πολυτυπια προκαλείται λόγω αναγκών και μόνο.
Αν ψάξουμε την εξέλιξη των ιπτάμενων μέσων θα δούμε ότι πολλές επιλογές έγιναν εξ αποκλεισμού ή από ανάγκη.
Δεν δικαιολογώ τίποτα, απλά το αναφέρω.

Panagiotis
Panagiotis
4 years ago

Σοβαρό ζήτημα ο εξορθολογισμός των προμηθειών και θα πρέπει να μεγιστοποιηθεί η δημοσιογραφική έκθεση του ζητήματος μπας και καταλάβουν πως “ξέρουμε τι γίνεται”
Ελπίζω να αλλάξει άμεσα η φιλοσοφία αυτή.

Θα ήθελα να επισημάνω όμως μερικά θεματάκια στην συγγραφή του άρθρου.
Προφανώς λόγω βιασύνης από την 1η ως την 9η παράγραφο υπάρχουν πολλά
συντακτικά και ορθογραφικά λάθη.
Επιγραμματικά και για να βοηθήσω στην γρηγορότερη ανεύρεση τους…
1η παρ-2η σειρά
4η παρ-3η σειρά
5η παρ-4η σειρά
7η παρ-3η σειρά
8η παρ-2η σειρά
9η παρ-2η σειρά
9η παρ-5η σειρά
Ελπίζω να μην μου ξέφυγε κάτι.

Tomcatters
Tomcatters
4 years ago

Και για όλη αυτή την ποικιλία θέλεις από εκατοντάδες-χιλιάδες άτομα για κάθε τύπου ελικοπτέρου για την υποστήριξη. Μια λέξη…. ΧΑΟΣ….

Π.Α
Π.Α
4 years ago
Reply to  Tomcatters

Γιατι χαος; αν υπαρχει οργανωση και διαθεση για δουλεια δε νομιω να επικρατη χαος.Το να εχουμε σαν χωρα διαφορετικους τυπους δεν ειναι κακο, απλα καπου θα μπορουσε να μπει ενα στοπ.Πχ ναυτικο αεροπορια θα μπορουσαν να εχουν απο ενα τυπο, ο ΣΞ δυο – αντε τρεις αν υποθεσουμε οτι χρειαζονται μικρα,μεσα,βαρεα ελικοπτερα ( τουλαχιστον στο μεταφορικο κομματι). Απο κει και περα ΠΥ, ΑΣΤΥΝ, ΕΚΑΒ, ΛΣ απο ενα τυπο.

aris32
aris32
4 years ago

γνωμη μου χρειαζομασταν και χρειαζομαστε ενα ελαφρυ ελικοπτερο γενικης χρησης (ιδανικο για εμενα καποια εκδοση του bell 412 ) για στρατο (γενικης χρησης ελικοπτερο ) αεροπορια( ερευνα και διασωση , μεταφορα προσωπικου & υλικου) αστυνομια , πυροσβεστικη , λιμενικο εκαβ και vip. Τα μεσα της αστυνομιας , λιμενικου εκαβ και vip θα πρεπει να ειναι ολα σε μια υπηρεσια εναεριων μεσων του υπουργειου εσωτερικων ωστε να εχουν μια πηγη πιλοτων και τεχνικου προσωπικου. Επισης αγορα των blackhawk απο στρατο(ειδικων αποστολων μονο),αεροπορια (csar) ναυτικο (asw,asuw sar και μεταφορα υλικου και προσωπικου σε πλοια – προυποθεση οτι το ΠΝ θα εχει δυο εκδοσεις μια εκδοσης για asw asuw και sar αν χρειαστει και μια εκδοση με λιγοτερα ελικοπτερα για asuw , sar csar και μεταφορα υλικου και προσωπικου) . Τελος βαρεα ελικοπτερα σινουκ απο τον στρατο με ιδια αποστολη που εχουν τωρα.
οποτε
BELL412
ΠΑ Χ12
ΠΣ Χ4
ΕΣ Χ 50
ΑΣ Χ8
ΕΚΑΒ Χ6
ΛΣ Χ12
VIP X5
BLACKHAWK
ΠΑ Χ 12
ΕΣ Χ 25
ΠΝ Χ 24(18+6)
ΣΙΝΟΥΚ
EΣ Χ 20

Πιθανων να απαιτουνταν και μερικα blackhawk για το ΠΣ για κατασβεση πυρκαγιων και sar μιας και τα bell ειναι μικρα και ισως να μην μπορουν να ειναι ιδανικα για αυτον τον ρολο παρα μονο για διοικηση συντονισμο και περιπολια. Επισης ισως μια εκδοση με αρκετα συστηματα παρακολουθησης και λιγα εγκατεστημενα οπλα (πχ 0.50 πυροβολο) για την συνοριοφυλακη για μεταφορα 6 εξοπλισμενων ατομων και υποστηριξη τους απο το ελικοπτερο .

συνολο 3 τυποι ελικοπτερων για ολους τους κλαδους (97 bell 412 και ολες οι προυποθεσεις για παραγωγη στην Ελλαδα) 61 blackhawk και 20 σινουκ.

σε οτι αφορα τα επιθετικα ελικοπτερα και ενοπλης αναγνωρισης αυτο θεωρω οτι ειναι αλλη υποθεση

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  aris32

Πολύ καλή και ρεαλιστική υπόθεση εργασίας!
Η επιτόπια παραγωγή του 412 είναι ένα σενάριο που θα έπρεπε χρόνια τώρα να έχει δουλευτεί. Ο Καναδάς και η Νορβηγία το χρησιμοποιούν σε εξαιρετικά απαιτητικά θέατρα επιχειρήσεων όπως Αφγανιστάν, με πλήρη μέσα αυτοπροστασίας και νυκτερινής όρασης. Φυσικά δεν έχει τις επιδόσεις και την επιβιωσιμότητα του Μπλακ Χωκ, αλλά θα επέτρεπε τη μαζική αεροκίνηση του ΕΣ με χαμηλό κόστος. Και προπάντων δεν θα ζούσαμε το όνειδος να πετούν μονοκινητήρια με πολλά χρόνια στην καμπούρα τους πάνω από θάλασσα.

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Nikolaos

θα τονισω οτι το bell412 μια εκδοση του προτιμηθηκε απο τις ιαπωνικες ενοπλες δυναμεις για ακριβως αυτον τον ρολο ενα μικρομεσαιο ελικοπτερο να καλυψει ολες τις αναγκες τους με εγχωρια παραγωγη κατοπιν αδειας απο την μητρικη εταιρεια.
το bell412 σε συζητηση με παλιο εν αποστρατεια μηχανικο της ΑΣ μου ειπε οτι ειναι ελικοπτεραρα για την Ελλαδα , φθηνο σε κοστος χρησης και κτησης , καλες επιδοσεις , και το σημαντικο οπως μου ειπε θα το μαθουμε ευκολα.

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  aris32

Σύμφωνοι σε όλα, μόνο που στην Ιαπωνία ήταν ακόμη το UH-1J, που ήταν μονοκινητήριο. Το πρώτο διακλαδικό ε/π στην Ιαπωνία ήταν η οικογένεια Hawk.

Stpoly
Stpoly
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Το UH-1J όμως οι Ιάπωνες έκριναν ότι πρέπει να το αντικαταστήσουν με μια έκδοση Bell 412 φτιαγμένη στα μέτρα τούς….Εμείς την ίδια ανάγκη δεν έχουμε?
412 για σταδιακή αντικατάσταση Uh-1/AB205 Α.Σ ,AB205 SAR Π.Α ,dauphin Λ.Σ ,BK-117 και Super puma Π.Σ ,bolkow και ec-135 αστυνομίας…
Και από 10+ διαφορετικους τύπους πέφτουμε στους 5.
Για αυτά όμως χρειάζονται λεφτά και επιπλέον συννενόηση ,και όπως φαίνεται δεν έχουμε τίποτα από τα 2.

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  Stpoly

Υπηρετεί το 412 στη Ιαπωνία πουθενά αλλού εκτός Αστυνομίας και Λιμενικού; Δεν νομίζω … Όχι πάντως στους τρεις κλάδους …
Για την πρόταση που αφορά την Ελλάδα συμφωνώ απολύτως βέβαια (η Αστυνομία όμως θέλει κάτι ελαφρύτερο για καθήκοντα επιτήρησης, και οι τρέχοντες τύποι καλύπτουν την ανάγκη με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος).

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Σύμφωνα με το ολλανδικό αμυντικό περιοδικό, Scramble Magazine, στο εργοστάσιο της βιομηχανίας Subaru, στην Ουτσουνομίγια της Ιαπωνίας, εντοπίστηκε το πρωτο πρωτότυπο του ελικοπτέρου UH-X.

“Τις τελευταίες ημέρες αυτή η έκδοση του Bell 412EPI έχει εντοπιστεί με πλήρη παραλλαγή των Ιαπωνικών Χερσαίων Δυνάμεων Αυτοάμυνας (JGSDF) στο εργοστάσιο της βιομηχανίας Subaru στην Ουτσουνομίγια,” μετέδωσε το Scramble Magazine.

Το νέο ελικοπτερο UH-X, που βασίζεται στην πλατφόρμα του ελικοπτέρου Bell 412EPI της Bell Helicopter, εξελίσσεται για να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόλο ελικοπτέρων UH-1J των JGSDF.

Το UH-X, ο διάδοχος του HU-1J, θα χρησιμοποιηθεί από τις JGSDF για φάσμα αποστολών συμπεριλαμβανόμενης της μεταφοράς αγαθών και προσωπικού.

Για να βοηθήσει την εταιρεία Φουτζι Βαριές Βιομηχανίες (FHI) στην επίτευξη της γραμμής οικονομίας κλίμακας, μια πολιτική έκδοση με την ονομασία Bell 412EPI Advanced θα ειναι διαθέσιμη για εγχώριες πωλήσεις. Ο επικεφαλής της Bell Ιαπωνίας, Ρίτσαρντ Θορνλει, εκτίμησε οτι η γραμμή των δύο ελικοπτέρων πιθανόν να λειτουργήσει για δυο δεκαετίες ή περισσότερο.

Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, η Bell Helicopters, ως ένας μακροχρόνιος εταίρος της FHI, ανέλαβε σύμβαση για εκατόν πενήντα ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων UH-X.

Το Bell 412EPI έχει την άμεμπτη φήμη της αξιοπιστίας σε κάποια από τα πιο ακραία κλίματα. Η πολλαπλών χρήσεων καμπίνα του φιλοξενεί σειρά επιλογών για την προσαρμογή σε κάθε επιχειρησιακή απαίτηση. Επιπλέον, με το Bell 412EPI η ικανότητα απογείωσης ειναι ενισχυμένη κατα 600+ λίβρες ενώ μειώνεται το ελάχιστον μέγεθος ελικοδρομίου στη διάμετρο των 60 ποδών.

Αυτές οι ενισχύσεις θα επεκτείνουν τη διαθεσιμότητα της εξαιρετικά ικανής πλατφόρμας Bell 412 για αρκετό καιρό στο μέλλον. Η ομάδα Bell-FHI ειναι επικεντρωμένη στο στήσιμο του προγράμματος ανάπτυξης UH-X, όπως επίσης και στην προώθηση των ικανοτήτων στην παγκόσμια εμπορική αγορά μέσω του προγράμματος.

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  aris32

@aris32
@guest_191208
Μπράβο σας, είστε γάτες, είχα χάσει αυτό το επεισόδιο.
https://www.subaru.co.jp/press/news-en/2018_07_17_6068/
https://defence-blog.com/news/first-prototype-of-uh-x-helicopter-was-spotted-in-japan.html
Βέβαια δεν είναι διακλαδικό ε/π, αλλά μόνο του Στρατού Ξηράς (JGSDF), αλλά είναι ορθολογική επιλογή, γιατί τα UH-1J είναι αδύνατο να αντικατασταθούν ένα προς ένα από τα Μπλακ Χωκ (που είναι το όντως διακλαδικό ε/π των ιαπωνικών ΕΔ).
Τελικά μερικές φορές η πολυτυπία είναι αναγκαία 🙂 …

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Nikolaos

ναι το διακλαδικο ελικοπτερο ειναι το blackhawk αλλα μιλαμε για Ιαπωνια και Ελλαδα. Η Ιαπωνια το βασικο αναχαιτιστικο της ειναι το φ15 και εμεις ζητημα να μπορουμε να υποστηριξουμε 32 f15 . Οποτε για το διακλαδικο ελικοπτερο και για τις ελληνικες υπηρεσιες και σωματα ασφαλειας πρεπει να βρουμε ενα τυπο και να τον παραγουμε εδω.

Tango Alpha
Tango Alpha
4 years ago

Ευχαριστώ για το άρθρο καθώς είναι ένα θέμα που με έχει απασχολήσει αρκετά κυρίως ότι χρήματα χαλάμε και άμυνα δεν έχουμε. Φαντάζομαι ότι το λάθος είναι στα μεσαία ελικόπτερα – αγοράζοντας το S70B-6 για το ΠΝ το 1995 δεσμευθήκαμε και για αυτό τον τύπο. Και αυτό γιατί δεν μπορούσαμε να το αγοράσουμε και για ελικόπτερο SAR, μια αγορά που έγινε με Ευρωπαϊκά κονδύλια οπότε βρεθήκαμε με τα AS-332 για το ρόλο αυτό. Μετά ήρθε η εντελώς ανεξήγητη αγορά των ΝΗ-90 όταν το κόστος χρήσης ήταν πολύ υψηλό και αναγκαστικά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα UH-1.

Αν σκεφτούμε όμως καλύτερα ότι οι κρατικοί φορείς δεν μπορούν να συντονιστούν να φτιάξουν ένα δρόμο με την πρώτη προσπάθεια χωρίς να χρειαστεί να το σκάψουν αρκετές φορές για να περάσουν καλώδια και αγωγούς.

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Tango Alpha

τα nh90 ειναι διαφορετικη κατηγορια απο τα uh1 . οι ΕΔ χρειαζονται και ενα ελικοπτερο κατηγοριας blackhawk ( το nh90 σαν επιδοσεις και σαν μεταφορικη ικανοτητα ειναι κλασεις ανωτερο του blackhawk αλλα εμεις απο την στιγμη που ειχαμε ηδη αγορασει για ναυτικο blackhawk επρεπε να παμε σε blackhawk για ολες τις απαιτησεις σε αυτου του ειδους τα μεσαια ελικοπτερα) . απο εκει και περα η αναγκη για ενα μικρομεσαιο ελικοπτερο φθηνο σε χρηση για γενικης χρησης αποστολες ειναι απαραιτητο οποτε ειτε τοτε επρεπε να παμε σε αγορα blackhawk και αναβαθμιση των uh1 ειτε σε αγορα νεου μικρομεσαιου ελικοπτερου. πανω απο ολα πρεπει να κανουμε καλο συντονισμο και προγραμματισμο

Tango Alpha
Tango Alpha
4 years ago
Reply to  aris32

Συμφωνώ μαζί σας για τις διαφορές ανάμεσα στο UH-1 & NH90. Απλά για πολλές από τις αποστολές που χρησιμοποιούνται UH-1 είναι παράλογο να χρησιμοποιείται το NH-90 ή ακόμα και το blackhawk.

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Tango Alpha

οπως λεω ακριβως παραπανω εχουμε αναγκη ενα ελικοπτερο μικρομεσαιας κατηγοριας και προτεινω μια εκδοση bell412 και αγορα περι των 20 εως 30 μεσαιας κατηγοριας ειδικων αποστολων (δηλαδη εξοπλισμενων μεταφορικων ελικοπτερων) εννοειται οτι τα μεσαια ελικοπτερα δεν ειναι απο οικονομικης αποψης η καλυτερη επιλογη για το σχεδον 60% του συνολου των αποστολων που θα κληθει να αναλαβει η αεροπορια στρατου

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
4 years ago

“Θα θέλαμε την ενοποίηση όλων των προμηθειών, και επιτέλους το ένα Επιτελείο να ρωτάει το άλλο “τι μπορούμε να αγοράσουμε μαζί, έτσι ώστε να πετύχουμε καλύτερες τιμές και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία”. Αυτό από μόνο του θα ήταν μια αρχή…”

Πράγματα αυτονόητα… Για τα οποία έχουν τεράστιες ευθύνες τόσο οι πολιτικές όσο και οι στρατιωτικές ηγεσίες.

Μια ερώτηση Π&Δ, πώς γίνεται λόγος για ε/π CSAR όταν δεν έχουν σύστημα αυτοπροστασίας;

Να προσθέσω στην πολυτυπία τα Β-212 ΠΝ, ΠΑ & ΕΣ και τα Dauphin του ΛΣ, και επίσης την πανσπερμία συστημάτων FLIR και συστημάτων (κουτσουρεμένων that) αυτοπροστασίας

Νομίζω πως μεσοπρόθεσμα τα Super Puma & Dauphin θα έπρεπε να πωληθούν και να αγοραστούν HH-60W κι άλλες εκδόσεις Blackhawk. Άλλωστε οι διαθεσιμότητες είναι πολύ χαμηλές.

Γενικά δεν είναι δυνατό να μείνει η ίδια κατάσταση. Ομογενοποίηση, μείωση των υπο-εκδόσεων και ομοιοτυπία στα κόκπιτ είναι ζωτικής σημασίας κινήσεις…

Stpoly
Stpoly
4 years ago

Τα Super Puma είναι δύσκολο ή και αδύνατον να πουληθούν.Η αγορά είναι γεμάτη με πολιτικά Super Puma και EC-225 νεότερα κ καλύτερα εξοπλισμένα από τα δικά μας.μετα την απόφαση των εταιριών που δραστηριοποιούνται σε Oil & Gas να αποσύρουν τα ελικόπτερα της σειράς,αποτέλεσμα των ατυχημάτων που είχαν συμβεί.
Ίσως θα ήταν πιο εύκολο να κρατήσουμε τα S.P και να συμπληρώσουμε αριθμούς από την πολιτική αγορα

Greg
Greg
4 years ago

H πολυτυπία τών Ε/Π είναι είναι από κάθε άποψη (οικονομική, επιχειρησιακή, οργανωτική) ένας ακόμη απόλυτος ανορθολογισμός, στά όρια τής παράνοιας.
Πού έχει τίς αιτίες καί τίς ρίζες της στόν τρόπο μέ τόν οποίο είναι στημένο όλο τό “σύγχρονο” νεοελληνικό κράτος.
Παιδεία, Υγεία, Οικονομία, Δημόσιο, Αμυνα, Δικαιοσύνη, Δημόσια Τάξη κλπ. Ακόμη καί ο Αθλητισμός (πού είναι καί επίκαιρο).
Ποιό εύκολο είναι νά απαριθμήσεις τούς αναρίθμητους ανορθολογισμούς, παρά νά βρείς έστω κάτι πού νά λειτουργεί λογικά καί αποτελεσματικά (γιατί ακριβώς δέν θά βρείς).
Η φράση Δημόσιο συμφέρον δέν έχει κανένα νόημα. Η όποια (σπάνια) προσπάθεια παραμικρού εξορθολογισμού, σκοντάφτει πάνω στίς ξεδιάντροπες οργανωμένες ή υπόγειες αντιστάσεις, απίθανων καί ετερόκλητων συμφερόντων.
Χώρια πού καί νά θέλαμε νά φερθούμε λογικά, φοβάμαι ότι δέν ξέρουμε πιά ούτε τόν τρόπο.
Εχουμε τόσο συνηθίσει νά πυροβολούμε τά πόδια μας κυνηγώντας τήν ουρά μας, πού δέν πρόκειται ποτέ νά γίνουμε κανονική χώρα, αφού αυτή είναι η “κανονικότητά” μας.

Ετσι μάλλον θά πορευτούμε καί στό όποιο μέλλον έχουμε, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ή θεϊκής παρέμβασης.

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago

Ένα πολύ συναρπαστικό θέμα, που εκκινεί από μια λίαν επισφαλή υπόθεση εργασίας.
Η αρχική σύλληψη ενός όπλου πλεύσεως του Αμερικανικού Ναυτικού για προσβολή στόχων επιφανείας ανάγεται στο έτος 1968, ενώ τρία χρόνια αργότερα η σχετική επιχειρησιακή απαίτηση συνδυάζεται με εκείνη για ένα αντίστοιχο βλήμα εκτοξευόμενο από σκάφη επιφανείας και υ/β. Τον Ιούνιο του ιδίου έτους (1971) η McDonnell Douglas Astronautics επιλέγεται ως κύριος ανάδοχος του προγράμματος. Μόλις τον Ιούλιο του 1973 καταρτίζεται σύμβαση ανάπτυξης πλήρους κλίμακος, και αρχίζει η παραγωγή 40 πρωτοτύπων, εκ των οποίων τα 34 βλήθηκαν το διάστημα 1974-75 σε δοκιμές (15 από σκάφη επιφανείας, 3 από υ/β και 16 από α/φ). Παρά την ανέφελη κατ’ αρχάς ροή των δοκιμών, από τα τέλη του 1975 επανειλημμένες αστοχίες ανάγκασαν σε προσωρινή αναστολή της παραγωγής πλήρους κλίμακος, η οποία ανήλθε σε 315 τεμάχια όλων των εκδόσεων για το 1976, και 2100 αθροιστικά ως το 1983, έναντι τεραστίων απαιτήσεων του Αμερικανικού Ναυτικού. Μέχρι το σημείο εκείνο η αεροεκτοξευόμενη έκδοση δεν είχε εξαχθεί (είχε όμως η εκτοξευόμενη από σκάφη επιφανείας, και την είχε προμηθευτεί (!) η Ελλάς για τις φ/γ Έλλη και Λήμνος, καθώς και για ορισμένα α/τ κλάσεως Gearing FRAM … μάλλον δεν ήταν εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, και λογικά η εκτοξευόμενη από σκάφη επιφανείας έκδοση είναι ακριβότερη, γιατί διαθέτει και τον αρχικό πυραυλοκινητήρα που της επιτρέπει να φύγει από το κάνιστρο και να λάβει την ταχύτητα που απαιτεί ο τζετ κινητήρας του βλήματος για να λειτουργήσει, δεδομένης και της εξ ορισμού μικρής άντωσης των πτερύγων του βλήματος …)
Τι θέλω να πω με την ιστορία αυτή; Αν πράγματι η ελληνική κυβέρνηση του 1975 (Κ. Καραμανλής, ΥΠΕΘΑ Ευ. Αβέρωφ-Τοσίτσας) πράγματι είχε αποφασίσει ότι θέλει AGM-84, πρόκειται για μεγάλους οραματιστές της ναυτικής ισχύος (ή και επιπόλαιους ναυάρχους του καναπέ, δεδομένης της εκκρεμότητος των δοκιμών, όπως το δει κανείς …). Ένα πράγμα μόνο δεν μπορεί να τους προσάψει κάποιος: Ότι ήταν σφιχτοχέρηδες στις αμυντικές προμήθειες. Σε μια εποχή εξαιρετικά παρατεταμένης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, συνεπεία των πετρελαϊκών κρίσεων του 1973 και 1978, και ενώ η Ελλάς εξοφλούσε ακόμη τις πολύ σημαντικές παραγγελίες των δικτατορικών κυβερνήσεων Παπαδόπουλου (36 F-4E, 4 Combattante I, 4 SS typ 209/1100, 190 AMX-30, 110 AMX-10) και Ανδρουτσόπουλου (60 A-7H, 40 Mirage F1CG, 6 C-130H,40 T-2 Buckeye), οι δύο κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή/Γ. Ράλλη (1974-81) έθεσαν παραγγελίες για 4 SS Typ 209/1200, 10 FPB Combattante III/IIIA, 2 FF Kortenaer, 12 AB212 ASW/EW, 10 CH-47C, 110 Leopard 1A3GR, 18 F-4E, 8 RF-4E, 6 C-130H, και φυσικά για την ολική ανανέωση του τροχαίου υλικού του ΕΣ με Steyr. Σημειωτέον ότι οι κυβερνήσεις αυτές, παρά τη δυσμενέστατη διεθνή οικονομική συγκυρία και την ανάγκη τεραστίων αμυντικών δαπανών στον απόηχο της εθνικής ήττας στην Κύπρο, παρέλαβαν χρέος στο 23% του ΑΕΠ και το παρέδωσαν στο 26% του ΑΕΠ, δικαιούμενες αναμφίβολα το χαρακτηρισμό των πλέον χρηστών και αποτελεσματικών διαχειριστών του δημοσίου χρήματος κατά τον παρελθόντα αιώνα (υπουργός οικονομικών ο Παναγής Παπαληγούρας), ίσως και από ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους.
Σημειώνω εδώ ότι πριν από τις προμήθειες των ανωτέρω τεσσάρων κυβερνήσεων (δύο δικτατορικών και δύο εκλεγμένων), η Ελλάς μετά το 1939 δεν είχε αγοράσει όχι αεροσκάφος, αλλά ούτε σφαίρα αεροπορικού πυροβόλου, με την εξαίρεση μερικών (ίσως 50) μεταχειρισμένων F-84F Thunderstreak της Luftwaffe, που προμηθεύτηκε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου το 1964 λόγω των γεγονότων της Τηλλυρίας (τύπος πολύ υποδεέστερος των αναρίθμητων F-100C/D Super Sabre της Τουρκίας, αλλά τα F-104G/F-5A που παρελάμβανε τότε η ΕΒΑ δεν έφθαναν ως την Κύπρο …). Όλα τα άλλα ήταν δωρεάν παραχώρηση της Αγγλίας (ως το 1947) και των ΗΠΑ (εντεύθεν), προσαρμοσμένα βέβαια στο ΝΑΤΟϊκό και όχι στον εθνικό σχεδιασμό.
Επίσης, πρέπει να πούμε ότι η εθνική εξοπλιστική προσπάθεια κάμφθηκε ακολούθως εκ νέου, επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, όταν η πιεστική επιχειρησιακή απαίτηση της ΠΑ για νέο μαχητικό περικόπηκε από 130 σε 80 α/φ, ώστε να χρηματοδοτηθούν καταναλωτικά ανοίγματα του προϋπολογισμού, όπως ο διπλασιασμός των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση των αποδοχών των κατά 40%, και αντίστοιχα των συντάξεων. Την ίδια περίοδο προχώρησαν κάποιες αναθέσεις ναυπηγήσεων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (5 LST Ιάσων, Osprey 55, MEKO 200 HN), χωρίς πάντως να διατηρηθεί το momentum, ιδίως στο κρίσιμο για την ισορροπία δυνάμεων αεροπορικό όπλο, παρά το γεγονός ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έδρεψε πολιτικές και εθνικές δάφνες το Μάρτιο του 1987 ακριβώς χάρη στην αυτοπεποίθηση που έδινε στο έθνος η αεροπορική και ναυτική υπεροχή που είχε με θυσίες αποκτηθεί χάρη στις προμήθειες που προηγήθηκαν.
Επόμενος σταθμός: Κυριακή των Βαϊων του 1990: Μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και δύο κυβερνήσεις συνασπισμού και ακινησίας, ορκίζεται η κυβέρνηση Κων. Μητσοτάκη και εκδίδει, ως πρώτη πράξη, τριετές ομόλογο με κουπόνι 25% το χρόνο για να … πληρώσει δώρο του Πάσχα ως Μεγάλη Τετάρτη, τόσο άδεια είναι τα ταμεία της χώρας. Ακολουθεί διπλασιασμός φόρου στη βενζίνη και γενικευμένη λιτότητα, που κατορθώνει να περιστείλει τον πληθωρισμό από το 23% στο 14% περίπου. Με το τέλος του έτους, η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε ύφεση. Υπό τη συγκυρία, το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Η ΠΤΗΣΗ προεξοφλεί ότι μια option για 20 ΝΜΑ από την αγορά του αιώνα δεν θα ασκηθεί ποτέ. Αυτό σημαίνει Ελλάς 80 ΝΜΑ, Τουρκία 160 ΝΜΑ. Την ίδια χρονιά, η Τουρκία θέτει νέα παραγγελία για 80 F-16. 80:240, αναλογία 1:3 εις βάρος της Ελλάδος !!! Ο Κων. Μητσοτάκης, που γενικά επρέσβευε (μέχρι παραξηγήσεως ενίοτε) την καταλλαγή και τη διαπραγμάτευση στις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά είχε επίγνωση ότι διαπραγμάτευση δεν γίνεται από άοπλο μέρος, μαζεύει τα κομμάτια της ελληνικής οικονομίας και παραγγέλει 40 F-16 Block 50, 12 AH-64A και τα πρώτα 5 S-70B Sea Hawk. Οι κολοσσιαίες παραδόσεις δωρεάν υλικού (28 F-4E AN/ASQ-203 NWDS, 62 A-7E/TA-7C, 4 DDG Charles F. Adams, 3 FF Knox, 312 M60A3, 359 M60A1 RISE passive, αρματοφορείς Oshkosh, εκατοντάδες ΤΟΜΠ και τροχαίο υλικό) ανακουφίζουν έτι περαιτέρω την κατάσταση (παίρνει όμως και η Τουρκία 80 F-4E και τεράστιους αριθμούς Knox & M60A3!).
Η τρίτη θητεία Α. Παπανδρέου (1993-96) τον βρίσκει σοφότερο, αλλά φυσικά η επιταγή της λιτότητος καταλαμβάνει και τα αμυντικά. Ο διάδοχός του, Κ. Σημίτης, αρχίζει τη θητεία του με αναγγελία δραματικής περαιτέρω μείωσης των αμυντικών δαπανών, εκπεφρασμένη με δηκτικό τρόπο στις προγραμματικές του δηλώσεις, ενδεικτικό της χαρακτηριστικής του οξύτατης, ενδιάθετης απέχθειας για τις ένοπλες δυνάμεις. Η περιπέτεια των Ιμίων τον αναγκάζει να αλλάξει γραμμή άμεσα, με αποτέλεσμα τα προγράμματα που αποτελούν μεν σήμερα τον κορμό της αποτροπής μας, αλλά υλοποιήθηκαν σε ένα κλίμα εξοπλιστικού νεοπλουτισμού, σπατάλης και διαφθοράς, που διέβαλλε δια παντός στα μάτια των Ελλήνων πολιτών την εξοπλιστική προσπάθεια. Επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή του νεοτέρου υλοποιείται η άκρως συμφέρουσα αγορά των Block 52+ Adv (επί υπουργίας του “φαντομά” Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου), αλλά ο απολογισμός είναι οικτρός, με πλήρη παράλειψη κάθε αναγκαίας και πιεστικής προμήθειας λόγω ευθυνοφοβίας ιδίως του ΥΠΕΘΑ κ. Μεϊμαράκη. Και μετά έρχεται η πτώχευση …

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Εκ παραδρομής το παραπάνω σχόλιο μου για το Α-7, τον Harpoon, τα Ίμια και τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδος αναρτήθηκε εδώ. Ζητώ συγγνώμη, έχει ήδη αναρτηθεί υπό το οικείο νήμα.

pipis
pipis
4 years ago

να αναφερουμε και τα s-70, τα οποία κατασκευάζει η τουρκία με αδεια για να εξυπηρετησει τις αναγκες της και αποτι γραφει το wikipedia σκοπεύει να αυξησει την παραγγελία απο 109 σε 600

Takis
Takis
4 years ago

Δεν είναι μόνο τα ελικόπτερα της Π.Α, αλλα και των αλλων φορεων όπως Π.Σ – Λ.Σ – ΕΚΑΒ -ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ και μπορούμε να πούμε και αεροπορια στρατου με τα C-12 σε ρόλους V.I.P!
Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε όλα τα σώματα να χρησιμοποιούν super puma, τα AB-212 VIP να μεταφερθουν στο Π.Ν και C-12 επιτήρηση/μεταφορές ώστε να μην χρησιμοποιούνται C-27 και C-130.
Η Ελλάδα εχει πολλα νησιά και πρέπει να είναι εφοδιασμενη με ελικόπτερα παντος καιρου με μεταφορικες δυνατότητες και πολλαπλων ρολων.
Δυστυχως όμως οι μιζες είναι πανω απ’ολα…..

npo
npo
4 years ago

Να προσθέσουμε στην λίστα και τα τρία Α-109Ε Power που είχε αγοράσει το ΕΚΑΒ..
Αντί τις αεροκομιδές να τις αναλάβει ο στρατός (ωστε να εντάξει και τα μέσα στους σχεδιασμούς σε περίπτωση πολέμου) κάθε υπηρεσία ήθελε τα ελικόπτερά της..

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Adaptable Strike Frigate της BAE Systems, το μέλλον των πολεμικών πλοίων;

Σε μια εποχή όπου οι ναυτικές δυνάμεις καλούνται να ανταποκριθούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε ποικίλες προκλήσεις, η ανάγκη για ικανότητα προσαρμογής είναι πιο επιτακτική...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Ναυτικό ισοζύγιο στο Αιγαίο: πως οι Τούρκοι εκσυγχρονίζουν τις δικές τους MEKO 200TN – Μέρος B΄

Του Βασίλη Παπακώστα. Πρώτη δημοσίευση «Πτήση» 47, Απρίλιος 2024 Στο πρώτο μέρος του άρθρου εξετάσαμε  το πρόγραμμα ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμού Μέσου Ζωής) των τουρκικών φρεγατών MEKO...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -