25.9 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήThink Out Of The BoxThinkOutOfTheBox: Μεταχειρισμένα LCS (2 Freedom KAI 2 Independence) από τις ΗΠΑ...

ThinkOutOfTheBox: Μεταχειρισμένα LCS (2 Freedom KAI 2 Independence) από τις ΗΠΑ αντί για αντιτορπιλικά ή καταδρομικά, αποσύρονται μέσα στο 2021

 

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, είχαμε γράψει ένα άρθρο που μάλλον o τίτλος του εστίασε σε ένα συγκεκριμένο θέμα, και έτσι αρκετές “λεπτομέρειες” χάθηκαν στη ροή του κειμένου. Για να ξέρουμε τι λέμε, το άρθρο που αναφέρουμε είναι αυτό…

Το Πεντάγωνο θέλει να αποσύρει γρηγορότερα 13 καταδρομικά Ticonderoga, ευκαιρία για το ΠΝ;

Εκείνη την περίοδο, καθώς επέκειτο το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, και έχοντας πληροφορίες πρώτα για την αποδέσμευση δυο αντιτορπιλικών κλάσης ΑΒ, θεωρήσαμε πως η διαθεσιμότητα ενός μεγάλου αριθμού καταδρομικών κλάσης Ticonderoga θα είχε επίσης αξία για το ΠΝ. Άλλωστε, παρά τη μεγάλη ηλικία τους, τα Tico είναι σε καθεστώς συνεχών εκσυγχρονισμών, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως θα παραμείνουν σε υπηρεσία για αρκετά χρόνια ακόμη, συνεπώς η υποστήριξή τους θα είναι δυνατή.

Φυσικά, οι πληροφορίες που έχουμε για την αποδέσμευση των δυο αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke παραμένουν, και δεν έχει αλλάξει κάτι σε όσα ξέρουμε. Απλά το ΠΝ, έχει αποφασίσει πως σε περίπτωση παραχώρησης των Tico, δεν πρόκειται να αρνηθεί την προσφορά, ακόμη κι αν αυτό απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις σε συντήρηση, υποδομές και στελέχωση. Εδώ που είμαστε, δεν μας παίρνει να είμαστε ιδιαίτερα εκλεκτικοί.

Η ελληνική πλευρά έτοιμη να αποδεχτεί αμερικανική προσφορά για Arleigh Burke ή/και Ticonderoga

Τώρα, στην ίδια είδηση που είχαμε γράψει για την ενδεχόμενη απόσυρση μεγάλου αριθμού καταδρομικών κλάσης Ticonderoga, είχαμε γράψει και άλλα, αρκετά ενδιαφέροντα. Το USN, που ασχέτως του ότι ο Πρόεδρος θέλει 355, μάλλον έχει συμβιβαστεί με κάπου στα 270 με 280 πλοία εν ενεργεία.

Ανάμεσα σε αυτά που προβλέπεται να αποσυρθούν, είναι και 4 από τα ολοκαίνουργια Littoral Combat Ships (LCS). Εδώ, πρέπει να θυμίσουμε πως το USN επέλεξε να βάλει σε υπηρεσία δυο τύπους LCS, της Lockheed Martin, την κλάση Freedom, και της Austal, την κλάση Independence.

Νεότερα στοιχεία για την εγκατάσταση του πυραύλου NSM στις LCS

Το USN έχει τα πρώτα δυο πλοία από κάθε κλάση, σύνολο 4, για πλοία δοκιμών, αν και τα πλοία αυτά είναι πλήρως εξοπλισμένα. Για την ακρίβεια, τα έχει για δοκιμές όπλων και weapon modules, ενώ δοκιμάζουν, ή μάλλον δοκίμαζαν, και λύσεις για διάφορα μηχανολογικά προβλήματα της κλάσης.

Θυμίζουμε πως τα LCS έχουν ελάχιστα χρόνια σε υπηρεσία, και επίσης είναι εξαιρετικά προηγμένα πλοία, με πολύ μικρές ανάγκες σε πλήρωμα. Μεγάλο μειονέκτημα θεωρείται και για τα δυο το προωστήριο σκεύος που χρησιμοποιεί watjets, αλλά αυτό είναι παράλληλα και πλεονέκτημα, καθώς το Freedom μπορεί να πιάσει τους 47(!) κόμβους και το Independence τους 44. Τέτοιες ταχύτητες, από πλοία αυτού το μεγέθους δεν επιτυγχάνονται εύκολα.

Το αμερικανικό ναυτικό προτείνει την πρόωρη απόσυρση των πρώτων 4 LCS μια δεκαετία νωρίτερα!

Φυσικά, τα πλοία αυτά, μιας και είναι τα πρώτα της κάθε κλάσης, δεν έχουν ενσωματωμένες τις βελτιώσεις που προφανώς εφαρμόστηκαν στα επόμενα από κατασκευής, αλλά προφανώς τις έλαβαν στη συνέχεια. Συνεπώς, μιας και οι δυο κλάσεις είναι ενεργές στο USN, πιστεύουμε πως οι όποιες “παιδικές” ασθένειες έχουν ιαθεί.

Πολλοί θα έχουν αρκετές “μομφές” σε σχέση με το ενδεχόμενο απόκτησης των συγκεκριμένων πλοίων από το ΠΝ. Καταρχάς, θα θεωρηθεί λάθος η απόκτηση δυο ουσιαστικά κλάσεων πλοίων, κάτι που θα αυξήσει την πολυτυπία. Αν και θεωρητικά έχουν δίκιο, ας δούμε λιγάκι γιατί το ίδιο το USN, πήρε αυτά τα πλοία.

Υπογραφές για τις 4 Σαουδαραβικές φρεγάτες LCS αξίας 2 δισεκατομμυρίων

Είναι προφανές, πως στη λογική του USN αλλά και του ΠΝ, ταιριάζει η κλάση  Freedom. Το θέμα όμως είναι πως το Independence είναι μια εκπληκτική σχεδίαση, που καταφέρνει να έχει ένα, όχι απλά μεγάλων διαστάσεων, αλλά τεραστίων, ελικοδρόμιο, που μπορεί να φιλοξενήσει δυο ελικόπτερα MH-60R ή ένα CH-53J, κι όλα αυτά σε ένα πλοίο με εκτόπισμα 3100 τόνων! Εκτός αυτού, η ειδική του σχεδίαση επιτρέπει την εκτόξευση πυραύλων σε πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ μπορεί να μετατραπεί σε ταχύ μεταφορικό πανεύκολα.

Όλα αυτά, προφανώς συγκίνησαν το USN, και δεν δίστασε να υιοθετήσει δυο διαφορετικές κλάσεις πλοίων, πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει. Αυτός είναι και ο λόγος που και το ΠΝ δεν πρέπει να αφήσει αυτή την ευκαιρία, αν φυσικά του δοθεί, να πάρει αυτά τα δυο πλοία (εννοούμε κλάσεις πλοίων).

H πρόταση για 4 αμερικανικές φρεγάτες LCS ήταν στο τραπέζι από το καλοκαίρι και είναι αυτή!

Επίσης, αν πάμε σε ναυπηγικό πρόγραμμα, είναι πολύ καλύτερο να ξέρει το ΠΝ ότι δεν υπάρχει μόνο ο κατασκευαστής της Freedom, αλλά θα ήταν λάθος για την Austal να μην έρθει κι αυτή, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό. Για την ιστορία και μόνο, η πρόταση της Austal για την FFG(X) συνεχίζει κανονικά.

Τώρα, για τα Freedom έχουμε μιλήσει αρκετές φορές. Με την παρούσα μορφή τους τα πλοία φυσικά και είναι σχεδόν άοπλα για το Αιγαίο, αφού ο σκοπός τους ήταν να αντιμετωπίζουν επιθέσεις από ταχύπλοα των φρουρών της Επανάστασης στον Περσικό. Γιαυτό κι έχουν κάθετους (!) εκτοξευτές για AGM-114L Hellfire, με εμβέλεια 8 χιλιομέτρων. Συνεπώς, δεν κάνουν για εμάς, σωστά; λάθος.

Το φορτίο των AGM-114L και των 2 × 30 mm Mk44 Bushmaster II πυροβόλων είναι μέρος του SUW module, και αυτό μπορεί να αλλάξει. Στη θέση των Hellfire, τα LCS μπορούν να φέρουν είτε RGM-84 Harpoon, είτε, ακόμη καλύτερα, NSM. Φυσικά η Ελλάδα δεν έχει NSM, αλλά έχει απόθεμα RGM-84, και άνετα τα SUW modules μπορούν να μείνουν πίσω στις ΗΠΑ.

Οι θέσεις των Hellfire και των Bushmaster στις δυο κλάσεις LCS

Η αντιαεροπορική άμυνα και στις δυο παράλληλες κλάσεις παρέχεται από πυραύλους RAM, είτε από “απλό” εκτοξευτή RAM 21 Θέσεων στις Freedom, είτε από SeaRAM των 11 θέσεων στις Independence. Τώρα, και τα δυο πλοία έχουν 2 × 30 mm Mk44 Bushmaster II αλλά στη θέση του ενός ή και των δυο μπορούν να μπουν 8πλοί εκτοξευτές Mk41. Σας φαίνεται περίεργο; κακώς, τα πλοία κατασκευάστηκαν έτσι ώστε να είναι modular.

Η τοποθέτηση των Mk41 στη θέση των Bushmaster (ή έστω των Mk56) θα μπορούσε να γίνει πολύ εύκολα, σε επίπεδο Ναυστάθμου, με την βοήθεια απλά κάποιου γερανού. Μια απλή άποψη του πως θα μπορούσε να ήταν η LCS Freedom, χωρίς άλλες αλλαγές, με την τοποθέτηση ενός 8πλου Mk41 μπορείτε να το δείτε στην παρακάτω φωτογραφία του Navalnews.com.

 

To LCS Freedom με 8πλό εκτοξευτή Mk41 στη θέση του ενός Bushmaster II

Τα πλοία έχουν προηγμένο CMS (διαφορετικό σε κάθε κλάση δυστυχώς), και ένα αρκετά ικανό ραντάρ 3D. Μπορούν λοιπόν άνετα να καθοδηγήσουν κάποιον πύραυλο ESSM Block II, αν και για πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων θα ήταν δόκιμη η τοποθέτηση κάποιου STIR (σαν FCR). Ακόμη όμως και χωρίς Mk41/ESSM, τα πλοία έχουν ανώτερη Α/Α προστασία από μια μη εκσυγχρονισμένη S, χάρη στα RAM.

Tο όποιο πιθανό υψηλό κόστος συντήρησης (του προωστηρίου σκεύους, γιατί τα ηλεκτρονικά δεν είναι και τόσο sophisticated) αντισταθμίζεται από τις πολύ χαμηλές ανάγκες στελέχωσης των πλοίων. Οι Freedom απαιτούν 50 άτομα, ενώ μπορούν να φιλοξενήσουν άλλους 15 για τις αποστολές (πχ πληρώματα ελικοπτέρων και προσωπικό). Οι Independence χρειάζονται μόλις 40, ενώ μπορούν άνετα να φιλοξενήσουν άλλα 35 άτομα για τις ανάγκες της αποστολής.

Χάρη στην υψηλή ταχύτητα, τα LCS μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε εντός της αχανούς ελληνικής ΑΟΖ με χρόνους πολύ μικρούς. Μπορούν να ενισχύσουν φρουρές απομονωμένων νησιών (Καστελόριζο) με αποσπάσματα επιθετικών ή αναγνωριστικών ελικοπτέρων, ενώ παράλληλα άλλα πλοία παρέχουν ανθυποβρυχιακή κάλυψη.

Για παράδειγμα, θα ήταν δύσκολο τα Independence να μεταφέρουν AH-64A+ Apache/ OH-58D Kiowa Warrior σε ελάχιστες ώρες στις εσχατιές της ΑΟΖ μας; και φυσικά από εκεί να εξαπολύσουν επιθέσεις σε δυνάμεις που προσπαθούν να αποβιβαστούν πχ στη Μεγίστη; ενώ ταυτόχρονα, MH-60R από άλλα πλοία παρέχουν ανθυποβρυχιακή κάλυψη. Βέβαια, με 44 ή 47 κόμβους, μάλλον οι τορπίλες έχουν λίγες πιθανότητες ευστοχίας.

Το αμερικανικό ναυτικό παραγγέλνει επιπλέον δύο LCS από την Austal

To ότι τα πλοία αυτά έχουν waterjets, είναι λογικό να προκαλούν άγχος στο ΠΝ. Θέλουμε όμως να θυμίσουμε, πως αντίστοιχο ήταν το άγχος στο ΠΝ όταν παραγγέλθηκαν κάποτε η ΕΛΛΗ και η ΛΗΜΝΟΣ με τους αεριοστροβίλους. Τόσο μάλιστα το αντίστοιχο άγχος των Τούρκων, που τις πρώτες ΜΕΚΟ200ΤΝ τις παράγγειλαν με diesel (GODAD), ενώ το ΠΝ, που ήξερε καλά πλέον, επέλεξε GODOG για τις δικές του. Το αποτέλεσμα είναι οι Track I MEKO200TN να είναι πολύ υποδεέστερες, αν όχι υποβαθμισμένες, των ελληνικών MEKO200HN. Αυτό που θέλουμε να πούμε, είναι πως κάποια στιγμή, όλοι πρέπει να κάνουν την υπέρβαση.

Τυχόν παραχώρηση των LCS στο ΠΝ από τις ΗΠΑ, ίσως τελικά “αφυπνήσει” τους Γάλλους, που αρνούνται πεισματικά να παραχωρήσουν μεταχειρισμένα πλοία. Παρά τα όσα έχουν κατά καιρούς γραφεί, η Γαλλία δεν προσφέρει μεταχειρισμένα πλοία, ούτε καν τις φρεγάτες LaFayette, που ελάχιστη επιχειρησιακή αξία θα είχαν σε σχέση με ότι έχουμε σήμερα. Ίσως, μπροστά στο ενδεχόμενο το ΠΝ να πάει σε πλοία LCS στο ναυπηγικό πρόγραμμα, τότε μπορεί να άλλαζε το σκηνικό άρδην, και οι Γάλλοι να ενδιαφερθούν περισσότερο.

H Lockheed Martin προτείνει στο ΠΝ φρεγάτες LCS, με κατασκευή όλων των πλοίων στην Ελλάδα!

Τέλος, πρέπει να πούμε και δυο ακόμη πλεονεκτήματα. Καθώς τα LCS θα επιχειρούν για αρκετές δεκαετίες στο μέλλον, το USN θα συνεχίζει να τις υποστηρίζει και το ΠΝ δεν θα ψάχνει ανταλλακτικά στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου. Επίσης, όταν “αύριο” το USN αρχίσει να τα αποσύρει, το ΠΝ θα ήταν ιδανικός αποδέκτης των πλοίων (όπως έγινε κάποτε και με τις φρεγάτες S από την Ολλανδία).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο είναι απλά ThinkOutOfTheBox, προσπαθεί να δώσει τη διάσταση μιας είδησης που αφορά το USN από ελληνικής πλευράς. Δεν έχει σχέση με την πιθανή παραχώρηση εκ μέρους των ΗΠΑ αντιτορπιλικών, ούτε σχετίζεται. Οτιδήποτε νεότερο έχουμε για το θέμα Arleigh Burke, θα το γράψουμε άμεσα.

Επίσης, δεν προτείνουμε την αγορά LCS σαν καινούργια κατασκευή, αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει το Ναυτικό. Αλλά, αν, λέμε ΑΝ, το USN τα αποδεσμεύσει, θα ήταν πιστεύουμε μεγάλη ευκαιρία, ή θα έπρεπε τουλάχιστον να το σκεφτούμε…

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
SpaceMan
SpaceMan
4 years ago

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά θα σταθώ σε μία φράση…”Εδώ που έχουμε φτάσει” λοιπόν, οτιδήποτε καλύτερο από τα μέσα που ήδη διαθέτουμε, μας ενδιαφέρει…τελεία.

MisCo
MisCo
4 years ago
Reply to  SpaceMan

με κάποιες τροποποιησεις στον οπλισμό (καποιο Oto Melara – Harpoon), θα ηταν νομιζω καλοδεχούμενες και έχουν και ζωη μπροστά τους. Θα ελεγα κιολας οχι για να αντικαταστήσουν αλλα για να προστεθούν στην οροφή φρεγατών.

20 χρονια Π&Δ....
20 χρονια Π&Δ....
4 years ago
Reply to  SpaceMan

…διαβαζω, οπως και πολλοι αξιωματικοι της ΠΑ και οχι μονο! Χρονια τωρα αυτες οι καταγραφες των αποψεων εδω στην Πτηση, ολων των αναγνωστων, μονο καλο κανουν! Η δικη μου αποψη λοιπον εδω που φτασαμε το 2020 ειναι πρωτα να αναβαθμιστει οσο το δυνατοτερο υπαρχων υλικο και μετα να προχωρησουμε σε προμηθεια νεου υλικου. Πρεπει πρωτα να αναβαθμιστουν τα 38 φ16 Μπλοκ 50 στην εκδοση V και τα 24 Μιραζ 2000 5 στα προτυπα που αναβαθμιστηκαν τα Μιραζ 2000 9 των ΗΑΕ! Μετα εχει σειρα το ΠΝ με τις 4 φρεγατες ΜΕΚΟ. Αφου γινουν αυτες οι αναβαθμισεις σειρα εχει η προμηθεια συγχρονων οπλων οπως τορπιλες, πυραυλοι, ατρακτιδια κτλ. Αφου γινουν ολα αυτα, μετα πρεπει να εξετασουμε μεταχειρισμενο υλικο απο τα αποθεματα των ΗΠΑ οπως επιπλεον αεροσκαφη, φρεγατες, αρματα μαχης κτλ. Τοτε και μονο τοτε, οταν ολα αυτα πραγματοποιηθουν, μπορουμε να προχωρησουμε σε δαπανηρες αγορες πολλων δις οπως φ35 , Μπελαρες κτλ. Μην προτρεχουμε λοιπον και κανουμε ονειρα χωρις αντικρυσμα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4 years ago

Τορπιλες πρώτα πρώτα αδερφέ! Έχουμε υποβρύχια χωρίς τορπιλες έλεος!

Mageiras
Mageiras
4 years ago

ΟΧΙ!

Bioshock
Bioshock
4 years ago
Reply to  Mageiras

Ω ΝΑΙ!

stepa
stepa
4 years ago

Το φρεγατοθεμα της βραδυας {Κυριακη γαρ }

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Λέω και εγώ weekend χωρίς να πλακωθούμε περί ναυτικών θεμάτων γίνετε!!! 😥

Αργά μας το βγάλετε το θέμα!! 😎

Λοιπόν:

Περί TICO:

Aλλοι αναφέρουν πως το Ναυτικό τα έχουν απορρίψει λόγω κόστους συντήρησης και.. ξεσπιτώματος αρκετών προς Σούδα
Βάλτε και τις καρέκλες που θα χαθούνε εάν αποσυρθούν 3- 4 s για να βρεθεί πλήρωμα για 2 tico!!

Όπως γράφετε με 9S να πρέπει να φύγουν δεν μας παίρνει να είμαστε επιλεκτικοί much!!

Επιπλέον και οι Combatand θα πρέπει να αντικατασταθούν
και τα πλοία αυτά μπορεί να καλύψουν και αυτό το ρολο λόγω ταχύτητας και μεγέθους

Aʼλλες πληροφορίες αναφέρουν πως τα AB συνδέονται με την αγορά των MMSC οποτε μακάρι να κάτσει κάνα πακέτο με AB,MMSC,LCS!!
ώστε να έχουμε μαζικό εκσυχρονισμό του στόλου!!

Επιπλέον υπάρχουν σε υπηρεσία στο αμερικανικο ναυτικό αρκετά ώστε να έχει χαμηλό κόστος η υποστήριξη για τις επόμενες δεκαετίες

Συν μια τεραστια δεξαμενή για επιπλέον μεταχειρισμένα τις επόμενες δεκαετίες

Και άσε τους γάλλους να αρνούνται μέχρι και τα PHLANXS στις MPEL@DES!! :envy:

Είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις γιατί να τι κρύψουμε άλλωστε!! 😆

Μιχάλης
Μιχάλης
4 years ago
Reply to  CKfurious

Σε μια τέτοια περίπτωση πακέτου Arleigh Burke, MMSC και LCS θα ήμουν θετικός.

Animades
Animades
4 years ago
Reply to  CKfurious

Άσε που τα πληρώματα των πυραυλακάτων είναι περίπου ίσα με τις κλάσεις αυτών των ταχύτατων φρεγατών !!!
αντικατάσταση Combatande με LCS και Independence ..???

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  CKfurious

Λογικότατο το σχόλιο αλλά το σενάριο έχει “τρύπες”……Και πλοία και F-35 ; Απο Γαλλία τίποτα ; Απλά δεν γίνεται……..

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  x-m

Είπαμε πέφτει πολύ σανo στη πιάτσα!

Από Γάλλους δεν έχουμε καμια πληροφορία περί του χρηματοδοτικού πακέτου

Όλα στον αέρα οποτε δεν θα εκπλαγώ εάν τραβήξουν ακόμα τη …διερεύνηση της πιθανότητας συμμετοχής στο πρόγραμμα των Bel@don

Ίδια δήλωση έκανε και για τα F35 άλλωστε!!

Από αμερικανους υπάρχουν τα FMS και Excess Defence Articles

AB και TICOs δύσκολο και για αυτούς να απελευθερώσου αλλα και για εμάς από άποψη κόστους αξιοποιίησις

Από την άλλη τα LCS μια Χαρά θα μας έρχουν ώστε να φύγουν μη εksξυχρονισμενες S και Combatand!

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  CKfurious

2 κλάσης freedom, 2 κλάσης independence,4 MMSC, 2 Tico κατά τα άλλα θα είχαμε αβάσταχτη πολυτυπια αν είχαμε SM2 και Aster30 ταυτόχρονα…μάλιστα!

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Mageiras

Τις Bel@des και τα asterδεν τα βάζω μέσα

Είπε και ο υπουργός πως έχουμε μακρά διαπραγμάτευση εάν και ο Μητσοτάκης μάλλον θα υπογράψει ότι του δώσουνε οι Γάλλοι την άλλη βδομάδα

Τα MMSC είναι παραγωγο του FREEDOM και η LM είναι αγαπημένη μας εταιρία οποτε δεν βλέπω τα αλλα!

Αλλα τελικά μάλλον δεν θα γίνει τίποτα από τα παραπάνω!!!

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago

Όπως έχω πει πολλάκις σε σχόλια στο site αυτό, έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει ενέργειες να τις πάρουμε, καθότι είναι ολοκαίνουργιες. Ακόμη και αν είναι υποδεέστερες άλλων μοντέρνων για τα γνωστά προβλήματά τους, είναι καινούργιες και έχουν 2-3 πολύ καλά στοιχεία, συν ότι φυσικά δεν συγκρίνονται με τις S που θα αντικαθιστούσαν, ούτε με τις ΜΕΚΟ.

Φυσικά, επειδή δεν θα μας τα δίνανε έτσι για την καλή καρδιά, κάτι θα έπρεπε να δώσουμε, γιατί όχι παραγγελία πχ των νέων FFG(X), ενώ χρήσιμο θα ήταν να συζητηθεί καμιά πατέντα για δεύτερο MK41 που μετά θα έκανε τα πλοία πολύ καλά, έχοντας π.χ. 32 ESSM και 8 SM2. Η πλάκα θα ήταν με την ταχύτητά τους, καθώς είναι πιο γρήγορα από τις τορπίλες 🙂

Μιχάλης
Μιχάλης
4 years ago

Ακόμα και αν υπογράψουμε αύριο για δύο Belharra θα μας παραδοθούν στην καλύτερη περίπτωση το 2025-26 ακόμα και αν υποθετικά μας παραχωρηθούν τα δύο Arleigh Burke πάλι θα χρειαζόμαστε νέα πλοία.
Ως εκ τούτου συμφωνώ με την ενδεχόμενη παραχώρηση των πλοίων το 2021 αρκεί να μην είναι είναι εις βάρος της παραχώρησης των δύο Arleigh Burke.

Nick
Nick
4 years ago

Ναι -με την προυπόθεση πως θα μπουν τα οπλικά modules. Ιδανικά πλοία για ταχύτατη ανταπόκριση σε απειλή και με ελάχιστες απαιτήσεις σε πλήρωμα.

ΑΛΛΑ οχι αυτα τα 4 αντί 2 βαριά AAW warships. Ιδανική περίπτωση θα ήταν να μας δίνονταν και τα 6, αν δεν είναι δυνατόν προτιμάω τα 2 AAW. Fast missile boats έχουμε ήδη, άλλα μας λείπουν.

Stavrogin1
Stavrogin1
4 years ago

θα πάρω τα δύο independence γιατί είναι μούρη, η μαχητική ικανότητα και η πρόωση είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Ο ασχετος
Ο ασχετος
4 years ago
Reply to  Stavrogin1

Ετσι!!!!

Iomar
Iomar
4 years ago
Reply to  Stavrogin1

Μαζί σου!

Κάποιος
Κάποιος
4 years ago
Reply to  Stavrogin1

Το αυτοκίνητό σου το αγόρασες με κριτήριο την ποιότητα εικόνας DVD ή ρυθμού κατανάλωσης βενζίνης;

ΥΓ
Παρακαλω τους να μη πνίξουν και αυτο το σχόλιο….

Νείλος
Νείλος
4 years ago

Αφου πιάσαμε το Out of the Box να το τερματήσουμε… Αν μας χαρίσουν τα σκάφη να πάρουμε τις δυο LCS Independent να τις οξυγονοκολλήσουμε και έτσι ισοφαρίζουμε το υπο κατασκευήν τουρκικό ελικοπτεροφόρο, σχεδόν…

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  Νείλος

Οι Ιταλοί αποσύρουν το San Giorgio…

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  Νείλος

xaxaxaxa! πολύ καλό!

Μιχάλης
Μιχάλης
4 years ago

Ο τίτλος πάντως είναι παραπλανητικός μιας και λέει “αντί για αντιτορπιλικά η καταδρομικά” ενώ το άρθρο ξεκαθαρίζει πως τα δύο αυτά θέματα δεν σχετίζονται.

Geo
Geo
4 years ago

Θέλω να εστιάσω στην κλάση Independence διότι θεωρώ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι κάτι διαφορετικό και ενδεχομένως μπορεί να προσφέρει κάτι ξεχωριστό στο Αιγαίο αλλά και την Ελληνική ΑΟΖ.

Η ταχύτητα της συγκεκριμένης κλάσης καθώς και ο σχεδιασμός να επιχειρεί σε παράκτιο περιβάλλον το καθιστά ιδανική πλατφόρμα να υποστηρίζει και αντιαποβατικές δραστηριότητες. Με δυνατότητα να φιλοξενεί και δεύτερο ελικόπτερο θα μπορούσε να μετατραπεί σε σημείο(φωλιά) εφόρμησις επιθετικών ελικοπτέρων. Stealth σχεδίαση με 44 κόμβους και έχοντας δυνατότητα τοποθέτησης RAM μπορεί να βρίσκεται παντού στο Αιγαίο σε ελάχιστο χρόνο χωρίς να είναι εύκολο να εντοπιστεί (λόγω σχεδιάσης).
Το μειονέκτημα της μικρής ισχύς πυρός έχει εντοπιστεί από την Austal η οποία συνεχίζει σε αντίθεση με την κλάση Freedom (της Lockheed) με πρόταση αναβάθμισης του τύπου για μετατροπή στον σχεδιασμό της παρουσιάζοντας λύση-πρόταση για FFG(X) αυτό σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να κουμπώσει ο NSM ο οποίος εκτός από αντιπλοικός είναι και επιφανείας-εδάφους και αν αποκτηθεί εν τέλει αυτό το πλοίο από το ΠΝ σίγουρα θα προσφύγει σε τέτοια λύση και θα μπορούσε να συνοδεύσει αυτήν την λύση με ολοκλήρωση στα υποπαραγγελία Romeo τον NSM ώστε να δημιουργηθεί οικονομία κλίμακας στην χρήση και υποστήριξη του.
Τόσο καινούριο πλοίο με τέτοιες δυνατότητες εφόσον αποδεσμευτεί από το USN αξίζει να εξεταστεί ενδελεχώς.

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago

Με τα χίλια….και ας αντικαταστήσουν και πυραυλακατους…….πολυ καλη ομάδα μάχης με τις ρουσεν……

zap
zap
4 years ago

Για να μην μακρηγορω, μαζι με Tico ή AB, ΝΑΙ, χωρις Tico ή AB, OXI !

Spirit
Spirit
4 years ago

Ολα τα είχαμε, αυτό μας έλλειπε.

George
George
4 years ago

Πάλι καλά που αν μας προσφέρουν TICO δεν θα τους βρίσουμε κιόλας!
Όλα να τα περιμένουμε από εμάς!
2 Tico, 4 MEKO εκσυγχρονισμένες σωστά και 6 Gowind 3100 με ESSM (ΗΑΕ) για να βγάλουμε και την υποχρέωση στους Γάλλους και είμαστε κομπλέ από φρεγάτες και πάνω.
Μετά μένει η μετεξέλιξη των FAC που θα έπρεπε να είναι κάτι σαν την εξέλιξη της κορβέτας Baynunah (και όχι παρωχημένα σχέδια όπως οι SV)
Και οι Gowind και οι Baynunah μπορούν να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα (με κλειστό κόστος όπως κάνει η Μαλαισία με τις δικές της Gowind) κάνοντας ένα καινούργιο ξεκίνημα αρκεί να τα πάρουν σοβαροί ιδιώτες τα ναυπηγεία και να σοβαρευτεί και λίγο το Δημόσιο στα εξοπλιστικά (χρειάζεται συνδυασμός)

Για καθημερινό “‘έλα δω ρε!” με τα περιπολικά του ΤΝ και ιδίως του λιμενικού τους, θέλουμε τα Cyclone!

Τα LCS από την άλλη είναι πολύ outside the box!
Δεν μοιάζει να είναι καλά σε τίποτα……ανισόρροπες κλάσεις!
Τι σκεφτόντουσαν, δεν μπορώ να καταλάβω.
Κάτι σαν μια ταχέα Gowind (άλλο σύστημα πρόωσης) θα ήταν πολύ πιο χρήσιμη από τα Freedom και τα Independence και στα ίδια χρήματα
Και στο προσωπικό όταν έχουν κάποιο module που τα κάνει κάπως χρήσιμα μετράνε 80+

Steve
Steve
4 years ago

“Φυσικά, οι πληροφορίες που έχουμε για την αποδέσμευση των δυο αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke παραμένουν”

ΠΤΗΣΗ συνεχίζεται ακόμα να πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα AB????
Η πληροφόρηση που έχετε ανανεώνεται ή σας το είπε κάποιος τότε και στηρίζεστε σε αυτό?

miscojones
miscojones
4 years ago

1. Τα Ticonderoga ποτέ δεν είχαν απασχολήσει το ΠΝ αλλά μόνον τους ειδήμονες περί αμυντικών θεμάτων.
2. Αν οι όποιες “παιδικές” ασθένειες των LCS είχαν ιαθεί, οι Αμερικάνοι (το λέω επειδή έχω κάτσει αρκετά χρόνια στο Αμέρικα) θα τα κρατούσαν για τον εαυτό τους και δεν θα τα άφηναν σε καμία μάντρα να σαπίζουν (από μάντρα θα μας τα δώσουν, αν μας τα δώσουν).
3. Το USN για να αποσύρει τόσο νωρίς ένα πλοίο, σημαίνει οτι πρόκειται για παταγώδη αποτυχία και δεν κάνει ούτε για παλιοσίδερα. Από όσο γνωρίζω αυτά τα πλοία απασχόλησαν πολύ τα ΜΜΕ γιατί χρειαζόντουσαν βοήθεια και ρυμουλκηση σχεδόν σε κάθε έξοδο τους από το λιμάνι.

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
4 years ago

ΕΦΟΣΟΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ThinkOutOfTheBox,ΟΙ 2 FREEDOM NA ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ,ΜΥΚ-ΕΤΑ-ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙ Η HΓΕΣΙΑ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ RIBS ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΧΕΙΑ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗELLFIRE ΚΑΙ ΟΠΛΙΣΜΟ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ..ΟΙ 2 Independence NA METATΡΑΠΟΥΝ ΣΕ FFG[X]ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ AUSTAL.OI Independence EXOYN ENA ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ,ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟΚΑΡΙΝΑ ΣΚΑΦΗ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΑΣ…

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago

Δεν είναι μονάδες στόλου, και θέλουν πολλά για να πλησιάσουν, χωρίς να έχει ανταποδοτικότητα.
Πλήρης φόρτος πυραύλων για δύο πλοία AEGIS, αντίστοιχες βελτιώσεις υποδομών, άμεσος εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ 200ΗΝ με 3D radar, ESSM Block II & RAM, άμεση απόκτηση τορπιλών σε ικανούς αριθμούς, άμεση απόκτηση MM.40 Block III & RGM-84 Harpoon τελευταίων προδιαγραφών για ενίσχυση του πενιχρού αποθέματος (αλλά και επαναπιστοποίηση των ΑΜ.39 και αγορά πρόσθετων). Τώρα. Χθες. Και έναρξη συζητήσεων για ναυπήγηση στην Ελλάδα νέας κλάσεως ως κορμού του στόλου προς αντικατάσταση των 6 φρεσκαρισμένων Κορτενάερ.

DimitrisXr
DimitrisXr
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Ηλπιζα να τα εχει γραψει καποιος μην τα ξαναγραφω και κουραζω. +1

manolis
manolis
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Σωστος Nikolae, και το αρθρο δεν υπολογιζει καθολου οτι τα πλοια ειναι προσφατης κατασκευης, αρα δεν θα δοθουν φθηνα, ποσο μαλλον δωρεαν. Κατι που πολλοι παραβλεπουν, ειναι οτι απο οσα αμερικανικα (παλαια) πλοια εχει παρει το ΠΝ (και το ΤΝ) απο τις ΗΠΑ, ΠΟΤΕ δεν ηταν ολα δωρεαν αλλα τα περισσοτερα αγοραστηκαν ή αποκτηθηκαν με μισθωση (leasing) και αποπληρωμη στο τελος για να αποκτηθουν οριστικα. Το -οποιο- κοστος αποκτησης/μισθωσης , μαζι με τα απολυτως απαραιτητα κονδυλια για εγκατασταση του απαραιτητου για το ΠΝ οπλισμου και εξοπλισμου, πιθανοτατα να καταστησουν τυχον αγορα τους ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ στην αποκτηση των πλοιων που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρειαζεται το ΠΝ. Τα δε παραδειγματα συγκρισης με τις S ειναι αστοχα: οι πυραυλοι RAM, εχουν βεληνεκες περι τα 8 χλμ, ενω οι RΙΜ-7H ολων των S, ακομα και των μη εκσυγχρονισμενων, τουλαχιστον το διπλασιο! Μαλιστα το ΠΝ εχει αποδειξει επανειλλημενως ακομα και τις αντιβληματικες ικανοτητες των RΙΜ-7. Η δε αποκτηση των μτχ S απο το Ολλανδικο ναυτικο , αφορουσε πλοια που ηδη ειχε το ΠΝ, τα οποια δεν χρειαζοταν καμμια τροποποιηση ουτε εξοικειωση.

dimitrov
dimitrov
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Με προαίρεση για άλλες 4(+2) προκειμένου να αντικατασταθούν οι 4 ΜΕΚΟ 200ΗΝ και αργότερα τα 2ΑΒ, οι οποίες μέχρι τότε θα θέλουν αλλαγή και είναι ακόμα αμφίβολο το αν θα έχουν έστω ψιλοφρεσκαριστεί. Ωραιότατο πρόγραμμα 25ετίας. Όσον αφορά το RAM θα μου έφτανε η αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων φάλανξ σε Blck1B και μάλιστα για όλα τα συστήματα σε υπηρεσία. Μην ξεχνάμε πως φάλλαγγες και ραμ μπαινοβγαίνουν και σε άλλα πλοία. Σε νέες φρεγάτες ας πούμε ή σε παλιά Α/Τ. Ενώ θα πρόσθετα και αναβάθμιση όλων των RAM σε μπλοκ 2. Κατά τα άλλα αν το τοιχοκολλήσεις αυτό το κείμενο έξω από το υπουργείο ειδοποίησε για να πάω κι εγώ να υπογράψω από κάτω. Θα έλεγα μάλιστα – αν έρθουν τα ΑΒ – μήπως οι κουβέντες με τον κο Μακρόν να αλλάξουν σε κομπατάντ 6(5-7) από μπελαρά μιας κι εκεί έχουμε ανάγκες. Πάει η κουβέντα και με την αύξηση του αποθέματος των εξοσέτ.

AtenRa
AtenRa
4 years ago

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να προσνηωθεί και F-35Β στο LCS Independence αφού είναι μικρότερο σε μήκος και πλάτος από τα CH-53 SeaStalion.

Επίσης το σκάφος έχει πολύ μεγάλο χώρο και μπορεί να μεταφέρει και φορτία όπως Hamvees εσωτερικά με ράμπα στο πλάι η στην πρύμη.

Πιστεύω θα προσφέρουν πολλά στο ΠΝ αν αποκτηθούν και πρέπει να το κοιτάξουν οι αρμόδιοι διεξοδικά και να κινηθούν γρήγορα για την απόκτηση τους.

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  AtenRa

Μονο οι διαστάσεις του κατάστρωματος παίζουν ρόλο δηλαδή? Σε καπάκι capesize προσνηωνεται?

Mavi70
Mavi70
4 years ago
Reply to  AtenRa

Δεν μπορεί να προσγειωθεί F-35 μόνο σε έκτακτη ανάγκη. Αν προσγειωθεί δεν ξανά απογειώνεται το παίρνεις με γερανό.

Κάποιος
Κάποιος
4 years ago
Reply to  Mavi70

«Προσνηωθεί» «Απονηωθεί»
ΠΡΟΣ-ΑΠΟ-ΝΑΥΣ

ΝΚΒ
ΝΚΒ
4 years ago

Λογικη η αποκτηση των τεσσαρων φρεγατων και των δυο arleigh burke και των τριων ticonderoga. Ολες οι παραπανω προσθηκες ειναι “ενδιαμεσες λυσεις” και υπαγονται στον κανονα “ενα πλοιο μεταχειρισμενο για ενα πλοιο νεας κατασκευης”. Και ενδεχομενως να ακολουθησουν και αλλες “ενδιαμεσες λυσεις” πιο εξωτικες…… απο USA μερια. Το ιδιο βεβαια ισχυει και για την αποκτηση μοναδων απο το ΠΝ απο αλλες χωρες. Και δεν ειναι και λιγες…….. Καλο βραδυ και καλη εβδομαδα………

ETS
ETS
4 years ago

Αν μη τι αλλο τουλαχιστον στο περιοδικο προσπαθειτε να βρειτε λυσεις..
Η ερωτηση που θελω να σας κανω ειναι εαν εχετε πληροφοριες αν το ιδιο πνευμα αναζητησης και ανησυχιας υπαρχει στο ΥΠΕΘΑ η στι ΠΝ γιατι δεν βλεπουμε να κινειται κατι ουτε καν στο θεμα του εκσυγχρονισμου των ΜΕΚΟ..
Εξεταζουν λυσεις αμεσης ενισχυσης του στολου γιατι εμεις διαβασαμε προσφατα στον αμυντικο τυπο οτι ο ΑΓΕΝ απερριψε στην συναντηση με τον πρωθυπουργο τα TICO ενω το αρθρο δεν αποκλειει την αποκτηση τους..
Τελικα τι συμβαινει?
Να σημειωσω επισης οτι οι επανδρωσεις των TICO ειναι μεγιστες σε Ατλαντικες αποστολες ενω εμεις εδω καλλιστα θα μπορουσαμε να μειωσουμε ακομη και κατα πενηντα ατομα το πληρωμα αφου αλλες απαιτησεις εχουν υπερποντιες αποστολες και αλλες αυτες στο Αιγαιο..
Δεκαδες υπερστελεχωμενες υπηρεσιες ξηρας υπαρχουν στο ΠΝ ενω ολο τα βαρος πρεπει να δοθει στα πλοια.

Giorgos
Giorgos
4 years ago

Το σχέδιο της Austal καλοδεχούμενο – το σχέδιο της LM αφήστε το! Καλλίτερα με λιγότερα σκάφη.

Κάποιος
Κάποιος
4 years ago
Reply to  Giorgos

Γιατί το σχέδιο της Austal καλοδεχούμενο;;;;;
Επειδή είναι φουτουριστικό;;;;;;

Λαμαρίνες είναι όλα!
Τι όπλα και συστήματα φέρουν πάνω μετράει….

Αλλά βέβαια… όταν κρίνουμε ένα αυτοκίνητο με κριτήριο ποιότητας εικόνας blue ray και όχι ρυθμού κατανάλωσης βενζίνης… τι περιμένουμε;;;;

KOSTAS57
KOSTAS57
4 years ago
Reply to  Κάποιος

Προφανώς αλλού θέλει να σταθεί ο σχολιαστής αλλά εσείς βλέπετε αυτό που θέλετε. Αφήστε, λοιπόν, εμάς τους ναυπηγούς να ξέρουμε καλύτερα.

Κάποιος
Κάποιος
4 years ago
Reply to  KOSTAS57

απλα… KOSTAS57

nikos
nikos
4 years ago

Είναι αλουμίνιο φλαμπε όμως εδώ που φτάσαμε ότι μαζέψουμε κακο είναι δεν μπαίνω στην αναλυση

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  nikos

Σαν τα τικο δηλαδή?

kouk21
kouk21
4 years ago

Δεν ξερω αν τα πλοια ειναι τα καταλληλα για να καλυψουν τις οποιες αναγκες του Π.Ν.Δεν ξερω αν μπορουν να γινουν οι μετατροπες που λετε για να τα φερουμε στα μετρα και στα θελω μας.Δεν ξερω αν υπαρχουν τα χρηματα και η τεχνογνωσια γι αυτες τις μετατροπες.Δεν ξερω επισης αν μπορει να σηκωσει το Π.Ν. το κοστος συντηρησης/υποστηριξης των συγκεκριμενων πλοιων στους δυσκολους καιρους που ζουμε.Αυτο που σιγουρα ξερω ειναι πως ο πνιγμενος απ τα μαλλια του πιανεται.Οι φρεγατες του Π.Ν. ειναι παλιες,ταλαιπωρημενες και τεχνολογικα ξεπερασμενες.Οποτε εδω που φτασαμε δεν μας περνει να κανουμε τους δυσκολους.Παντως ας μην κοροιδευουμε τους εαυτους μας.Ειναι εθνικη καταντια αυτο που συμβαινει.Γιατι ειναι αλλο πραγμα να περνεις τα πλοια που θελεις(ΑΒ,TICO)και που μπορει να εχουν τα χρονακια τους αλλα το ιδιο το Π.Ν. των ΗΠΑ τα θεωρει πολυτιμα και χρησιμα και αλλο να περνεις πλοια που αποσυρονται πριν την ωρα τους για τον Α η Β λογο,μονο και μονο επειδη δεν μπορεις να κανεις αλλιως.Αλλα οπως ειπα,ετσι που καταντησαμε δεν μπορουμε να εχουμε και απαιτησεις.Ας προσεχαμε…… Υ.Γ.Οποιος μπορει ας μου δειξει ενα χαρτη με την “ΑΧΑΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ”…. 😮 .. 😮 .. 😮 !!!!!!!!!!!!!!! Πραγματικα θα με υποχρεωσει……!!!!!!!

Nick koliopoulos
Nick koliopoulos
4 years ago

Το ετήσιο κόστος συντήρησης για τα πλοία αυτά έχει αναφερθεί οτι είναι της ταξης των 79 εκατομμυρίων δολλαρίων ανά σκάφος!! Σίγουρα είναι μια καλή ευκαιρία αυτά τα πλοία των οποίων οι δυνατότητες τους στην παρούσα μορφή υπολείπονται σημαντικά εκείνων μιας φρεγάτας με ενισχυμένες ικανότητες aaw? Μην φτάσουμε να τα πληρώσουμε περισσότερο από τα. Tico…

Nick koliopoulos
Nick koliopoulos
4 years ago

Ενδεικτικά για τα tico αναφέρεται από διάφορες πηγές ετήσιο κόστος λειτουργίας 28-35 εκατομμύρια δολλάρια ανά σκάφος..

Christos "choris" A
Christos "choris" A
4 years ago

Το τεράστιο ελικοδρόμιο των φρεγατών της κλάσης Freedom θα μπορούσε με κατάλληλη ενίσχυση να επιτρέψει και την προσνήωση μαχητικών F-35B για σύντομο ανεφοδιασμό με καύσιμα και Α/Α πυραύλους. Εκεί που ένα αεροσκάφος που επιχειρεί στην ανατολική μεσόγειο διαπιστώσει οτι δεν του επαρκούν τα καύσιμα της επιστροφής θα υπάρχει η φρεγάτα ή και 2 φρεγάτες στη μέση απόσταση μεταξύ Κύπρου και ανατολικής Κρήτης μαζί μ’ ένα στολίσκο.

Κωνσταντίνος
Κωνσταντίνος
4 years ago

Την ίδια δουλεία κάνει και ενα C130 και ανεφοδιαζει όλα τα αεροσκάφοι μας…. Με πολυ μικρότερο κόστος…. Ασε που δεν εχουμε και F35B και προσωπικά δε νομίζω να αποκτήσουμε!!!

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago

Ναι σίγουρα είναι το ίδιο, τι ελικόπτερο τι uav τι Harrier τι F35B. Πλάκα κάνεις έτσι? Ο τσακωνας ήταν επιστήμονας μπροστά μας πιο πρόχειρα δεν παει

Anas
Anas
4 years ago

Εδώ παρακαλάμε να μας αποδεσμεύσουν τους AGM-114L και θα τους βγάλουμε για να βάλουμε harpoon??? Οι Freedom είναι ότι πιο κατάλληλο για το Αιγαίο. Σκάφη ταχύτατα με αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική άμυνα ίδια με τις τουρκικές κορβέτες Ada (RAM) και 24 βλήματα AGM-114L ικανά να αποτρέψουν οποιαδήποτε αποβατική ενέργεια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ειδικά στα Δωδεκάνησα. Πρόκειται πραγματικά για ”φρουρούς” του Αιγαίου. Αν μπορούσαν να τοποθετηθούν 8 harpoon ίσως στην πλώρη δεξιά και αριστερά πίσω από το κύριο πυροβόλο καλώς. Τοποθέτηση MK41 θεωρώ πως δεν αξίζει, άλλος ο ρόλος αυτών των πλοίων στο Αιγαίο. Η Ελλάδα χρειάζεται τέτοια σκάφη. Μπορούν να φτάσουν πολύ γρήγορα στο σημείο ενδιαφέροντος, μπορούν εύκολα να αποφύγουν υποβρύχιες απειλές και να εξουδετερώσουν αποβατικές ενέργειες πριν καν αυτές εκδηλωθούν. Μία LCS Freedom μαζί με μία πυραυλάκατο Super Vita θα αποτελούσαν ένα αχτύπητο δίδυμο για την προστασία των νησιών του Ν/Α Αιγαίου. Το μόνο μείον για εμένα είναι το κύριο πυροβόλο τους.

https://www.youtube.com/watch?v=FCmbK1MM0I4

https://www.youtube.com/watch?v=B64ivZTLNLY

Reddine
Reddine
4 years ago

Δε νομιζω να βγηκε τυχαια η ονομασια little crappy ship(LCS)

Greymalckin3
Greymalckin3
4 years ago

Ο μόνος λόγος απόκτησης είναι να τα ξεγυμνωσουμε απ’τά ραντάρ ram Η/Π σουίτες και να τα χρησιμοποιήσουμε στην αναβάθμιση των ΜΕΚΟ γιατί για τπτ άλλο δεν κάνουν γι’αυτό το USN τα σουτάρει πριν κλείσουν 10ετια σε υπηρεσία

Kostas
Kostas
4 years ago

Για μα προλάβω τυχόν σχόλια που θα κριτικάρουν την αξιοπιστία αυτών των σκαφών και τις βλάβες που βγάλανε κατά τις δοκιμές, θέλω να επισημάνω ότι το αμερικανικό ναυτικό πραγματικά «τεντώνει» τα πλοία και τα πληρώματα τους με πολύμηνες αποστολές σε ωκεανούς.

Καμία σχέση με τις κατά κανόνα μικρότερες σε χρόνο και αποστάσεις του ΠΝ

Επομένως τα ανωτέρω πλοία αποτελούν σαφώς ενδιαφέρουσες προτάσεις

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Kostas

και ειδικά σε σύγκριση με τις Σ ή τις παλιές ΤΠΚ!!!!!

Mak
Mak
4 years ago

ΟΧΙ! Γιατί…:
Floating Train Wreck: The Navy’s Littoral Combat Ship Is a Disaster
June 11, 2019
https://nationalinterest.org/blog/buzz/floating-train-wreck-navys-littoral-combat-ship-disaster-62127
Why the Navy’s Littoral Combat Ships Are so Terrible
October 21, 2019
https://nationalinterest.org/blog/buzz/why-navys-littoral-combat-ships-are-so-terrible-90066

commenter
commenter
4 years ago

Σύνοψη:
Παρότι έχουμε ανάγκη από ΑΒ ή/και Τίκο προτείνετε να πάρουμε στη θέση τους τα χιλιομπαλωμένα τέσσερα πλοία δύο διαφορετικών κλάσεων με υπερβολικά λιγότερο οπλισμό από ότι χρειαζόμαστε και κυρίως με καθόλου στην πράξη δυνατότητες αντιαεριπορικού αγώνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα “πλήρως εξοπλισμένα” πλοία που συγκίνησαν το USN έχουν όχι και τόσο sophisticated ηλεκτρονικά και ένα αρκετά ικανό ραντάρ 3D. Προτείνετε να προσθέσουμε στις ΜΕΚΟ,Belharra (αφήνω έξω τις S τις οποίες προφανώς και θα αποσύρουμε άμεσα) Freedom και Indipendence τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε για να μας δώσουν μεταχειρισμένα οι Γάλλοι φτάνοντας τους τύπους σε ΕΞΙ έχοντας και την πρόταση για τις FFG(X) να συνεχίζει κανονικά. Αν κρατήσουμε και κάποιες από τις S γιατί το ΠΝ έχει ανάγκη αύξησης της οροφής μιλάμε για ΕΠΤΑ τύπους πλοίων, κανένα εκ των οποίων δεν θα μας δίνει δυνατότητες Blue Water Navy. Για την ακρίβεια προτείνετε να προτιμήσουμε τις δυνατοτήτων Green Water Navy Freedom και Indipendence από τα ΑΒ ή τα Τίκο.
Μία κλάση η όποια βολεύει όσον αφορά τον οπλισμό και την ευκολία συντήρησης για αντικατάσταση των S μαζί με τις ΜΕΚΟ, τις Belharra και ΑΒ ή Τίκο και θα έχουμε τέσσερις τύπους που και πάλι πολλοί είναι.
Αν και η λογική λέει ότι θέλουμε τις Belharra με περισσότερα κελιά πυραύλων ακόμα και από αυτά που γράφονται (32) και για αυτό το συζητάμε τόσο με τους Γάλλους και μας λένε για έξτρα κόστος έρευνας κλπ γιατί τέσσερις 8πλοί χωράνε στις Belharra τις οποίες στα προσχέδια τις εμφάνιζαν και με τέσσερις 8πλούς στη μία σειρά μόνο από άκρη σε άκρη με χώρο μπροστά και για περισσότερους, για να κάνουμε τη δουλειά που θα έκαναν τα ΑΒ/Τίκο μαζί με τις ΜΕΚΟ και όποια κλάση αποφασίσουμε να αντικαταστήσει σιγά σιγά τις S. Οπότε μιλάμε για 3 τύπους πλοίων, Belharra, MEKO και S για αρχή και μετά τον αντικαταστάτη τους. Οτιδήποτε άλλο είναι είτε όνειρο θερινής νυκτός (ΑΒ/Τίκο) είτε ανευθυνότητα.
Μία άλλη out of the box σκέψη θα ήταν να πάρουμε κάποιο Τίκο και να μεταφέρουμε εκτοξευτές και οπλισμό στις ΜΕΚΟ και αν γίνεται σε κάποιο βαθμό σε μερικές S με την προσθήκη ενός (ή και δύο αν γίνεται) 8πλού εκτοξευτή μπροστά στη θέση του Phalanx για σύνολο 24/32 κελιών στις MEKO και 8/16 σε μερικές S (6;). Θα χρειαστεί σίγουρα να αγοράσουμε μία ποσόστητα SM-2 και ESSM αλλά μιλάμε για μία περίπτωση στην οποία οι δυνατότητες του ΠΝ θα αυξάνονταν κατακόρυφα. Ή να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ με Γαλλικά συστήματα και ASTER30 + CAMM-ER και να προσθέσουμε MK41 και τους ESSM στις S.

darede
darede
4 years ago
Reply to  commenter

“Αν και η λογική λέει ότι θέλουμε τις Belharra με περισσότερα κελιά πυραύλων ακόμα και από αυτά που γράφονται (32) και για αυτό το συζητάμε τόσο με τους Γάλλους και μας λένε για έξτρα κόστος έρευνας κλπ γιατί τέσσερις 8πλοί χωράνε στις Belharra τις οποίες στα προσχέδια τις εμφάνιζαν και με τέσσερις 8πλούς στη μία σειρά μόνο από άκρη σε άκρη με χώρο μπροστά και για περισσότερους”

Που το είδες αυτό; Πότε οι γάλλοι έλεγαν για περισσότερα απο 32 κελιά;

commenter
commenter
4 years ago
Reply to  darede

Διάβασε ξανά. Η λογική λέει ότι εμείς τα ζητάμε, όχι ότι το είπαν οι Γάλλοι. Οι Γάλλοι μας προσφέρουν την δική τους έκδοση και εμείς ζητάμε περισσότερα. Από τη στιγμή που υπάρχει χώρος και η σχεδίαση προφανώς για τουλάχιστον τέσσερις εκτοξευτές καθώς στα προσχέδια τις εμφάνιζαν με τέσσερις μόνο στη μία σειρά και μας λένε ότι χρειάζεται μελέτη για περισσότερα κελιά τότε η λογική λέει ότι ζητάμε αυτό το κάτι παραπάνω και αυτό διαπραγματευόμαστε, το σύν στο 4+. Ούτως ή άλλως η πλώρη τους έχει σχεδιαστεί να είναι φαρδιά και έχει χώρο, τουλάχιστον για δύο σειρές των τριών εκτοξευτών για σύνολο έξι εκτοξευτών με 48 κελιά. Τώρα αν τις επιμηκύνεις λίγα μέτρα για να προσθέσεις τρίτη σειρά και μεγαλύτερες μηχανές που επίσης ζητάμε μιλάμε για ένα μίνι Arleigh Burke σε μέγεθος μικρότερο των FREMM. Κατανοητό;

commenter
commenter
4 years ago
Reply to  darede

https://imgur.com/GWZGpZI Χωρίς να αυξήσω τις διαστάσεις του πλοίου, μόνο αυξάνοντας τους εκτοξευτές. Θα μπορούσε άραγε να γίνει και να μην επηρεαστεί η πλευστότητα του πλοίου αρνητικά και με μεγαλύτερες μηχανές να έχει και την επιθυμητή ταχύτητα; Θα κόστιζαν πολύ πάνω από 2,4 δις οι δύο; Πάνω από 3 δις;

tagg
tagg
4 years ago

Άγιε Νικόλα μου, φύλαξε μας απο τα “αλουμινόχαρτα” της μαμάς Locheed.
Ελπίζω να τα πάρουν τίποτα σαουδάραβες, να σωθούμε απο αυτή τη προοπτική.
Επίσης σχετικά με το ότι οι γάλλοι δεν προσφέρουν τίποτα,
κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες οτι για να υπογράψουμε για τις Belharra
μας νοικιαζουν την ολοκαίνουργια, του “κουτιού” Fremm-da, την “Αλσατία”
με τους 32 Aster 30!, και οι 2 Lafayette είναι πάντα στη συζήτηση σαν αντισταθμιστικά.
Πτήση γιατί δεν αναφέρεις πουθενά οτί στο στολίσκο του γαλλικού αεροπλανοφόρου έχουν ενταχτεί και 1 ελληνική Μέκο και 1 ελληνικο 214?
Δεν ισχυεί?

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  tagg

Ωραιος ο παίχτης πες τα! Αλλά για να είμαστε και αντικειμενικοι να πούμε πόσο ακούγεται ότι θα πάει το. νοίκι της alsace, πόσο η κάθε μία belhara και γιατι οι lafayette δεν είναι αλουμινοχαρτο σε σχέση με τις freedom!

Mavi70
Mavi70
4 years ago

Καλημέρα,
Τα πλοία είναι εξαιρετικά στην διαμόρφωση των 140 μέτρων για Φ/Γ της Freedom class(το κόστος είναι ένα μεγάλο θέμα).Αν θέλουμε ένα καινούργιο ναυπηγικό πρόγραμμα σε περίπτωση που θα σταματήσουμε στις 2 Bel .2. Με παραχώρηση από ΗΠΑ θα έπαιρνα μόνο τις Independence με δυο modules των αμφίβιων επιχειρήσεων & ανορθόδοξου πολέμου και ναρκοπολέμου. Νομίζω ότι τα συγκεκριμένα πλοία μπορούν να προσφέρουν στους παραπάνω τομείς που χρειαζόμαστε λύσεις.
To άρθρο που αναφέρεται η Πτήση είναι αυτό.
https://www.navalnews.com/naval-news/2019/03/how-lockheed-martin-plans-to-make-the-freedom-class-lcs-more-lethal-and-survivable/
και όπως θα διαβάσετε μπορεί να πάρει 16 vls ΜΚ41 στην έκδοση Freedom 115 μέτρων.

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
4 years ago
Reply to  Mavi70

The U.S. Navy says the Freedom class Littoral Combat Ship USS Little Rock will get a 150-kilowatt class laser weapon system from Lockheed Martin this year.

https://www.thedrive.com/the-war-zone/31843/navy-littoral-combat-ship-will-soon-be-armed-with-a-laser-weapon-system

Evanos
Evanos
4 years ago

Συγκινητικός ο συνδυασμός ταχύτητας και δυνατότητας μεταφοράς επιθετικών ελικοπτέρων οπουδήποτε…νομίζω ότι το χρειαζόμαστε αυτό το πλοίο εάν γίνει διάθεσιμο..

SAAB
SAAB
4 years ago

Θα κάνω μία πρόταση για άνοιγμα διαλόγου. Να πω εκ προοιμίου ότι δεν έχω κάτι εις βάρος κανενός σώματος στρατού. Καλό θα ήταν όμως να γίνει από όλους (όχι μόνον από αυτήν την ιστοσελίδα) μία συζήτηση για εξορθολογισμό της χρήσης του στρατεύματος και άρα των εξοπλισμών σε έναν πόλεμο. Έτσι όπως το πάμε εμείς και με την επιδειξιομανία που μας διακατέχει (εγώ το κάνω καλύτερα από όλους πχ το ΠΝ καλύτερα από τα άλλα δύο σώματα κοκ) θα ξαναφαληρίσουμε σίγουρα. Όλα τα όπλα για τα οποία κουβεντιάζουμε μας δίνουν ένα εκπληκτικό επιθετικό μέτωπο. Να δούμε όμως και λίγο την περίπτωση εάν σπάσει αυτό το μέτωπο τι υπάρχει από πίσω; Δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε αυτά τα όπλα. Η πολιτική των ομοίων δίδυμων έθεσε τις βάσεις έτσι ώστε να έχουμε εμείς και οι απέναντι τα ίδια σχεδόν όπλα με το πλεονέκτημα σε αυτούς λόγω ποσότητας και σε εμάς λόγω γεωγραφικής θέσης. Το πιο από τα δύο θα επικρατήσει ίσως είναι καλό να μην το μάθουμε ποτέ. Η εποχή της γιούριας πάντως, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν μπορούμε σε έναν πόλεμο να κάνουμε ντου όλοι μπροστά και ότι γίνει. Πρέπει λοιπόν να τα “βάλουμε κάτω” και να δούμε εάν έχουμε την δυνατότητα να εξοπλίζουμε το στράτευμα με αυτήν την λογική. Φουλ επίθεση με ξαφνικές άμυνες ή υπάρχει και κάτι πιο αποτελεσματικό; Για να επιτύχουμε το φουλ επίθεση πρέπει αλλά ΗΠΑ να συντηρούμε 3 στρατούς. Έχουμε την δυνατότητα για 3 διαφορετικούς προϋπολογισμούς (έναν για ΣΞ, έναν για ΠΝ και έναν για ΠΑ) και να πολεμάει ο καθένας ανεξάρτητα από τον άλλο και όλοι μαζί εάν ένας χρειαστεί την βοήθεια του άλλου; Από την στιγμή που δεν μας βγαίνουν τα “κουκιά” σημαίνει ότι δεν μπορούμε. Πρέπει να εξορθολογήσουμε την σκέψη μας. Δεν μπορούμε να έχουμε ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ με τα δεδομένα των ΗΠΑ. Δεν γίνεται. Τα δις $ που ξόδεψαν για τα littoral μέχρι να καταλάβουν απλός ότι δεν τους κάνουν και δεν τρέχει τίποτα, αρκούν για να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να παίξουμε σ’ αυτό το επίπεδο. Καλό θα είναι να το ξαναπάρουμε απ’ την αρχή και αν χρειαστεί να πικράνουμε τον εαυτό μας για την πατρίδα πρέπει να το κάνουμε.

kakaouskia
kakaouskia
4 years ago

Καλημέρα

Μακριά και αγαπημένα από τις LCS. Πλοίο που σε τόσο νεαρή ηλικία είναι υποψήφιο για περικοπές από το USN δεν κάνει.

Όπως κατέδειξε και ο Νικόλαος, τα πλοία αυτά ΔΕΝ είναι μονάδες στόλου και χρειάζονται αρκετά χρήματα για να γίνουν τέτοια. Χρήματα που είναι δυσεύρετα στο Π.Ν. του σήμερα.

Άν είναι το Π.Ν. να πάρει πλοία τέτοιας κατηγορίας, ας κοιτάξει τα πλοία της Αμερικανικής Ακτοφυλακής. Καλύτερα εξοπλισμένα και συμμετείχαν και σε αποστολές ακόμη και στον Περσικό Κόλπο.

Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει ένα από τα LCS δοκιμών εν πλώ. Παρατηρήστε τις εξαγωγές καυσαερίων.

comment image)

Όσο αφορά δε την επάνδρωση των LCS, ένα ενδιαφέρον άρθρο που καταδυκνυεί τα προβλήματα του σκεπτικού της “ελάχιστης επάνδρωσης”: https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2019/07/future-of-work-expertise-navy/590647/

Από το άρθρο του The Atlantic, αυτή η παράγραφος βγάζει μάτια:

What other jobs did he have? Should a fire break out, Butler said, he would become a “boundaryman” and work to stop the spread of smoke to other compartments—a job that, on another ship, would be supervised by a full-time damage-control specialist. The LCS has only two of these—which is one reason it has a “survivability” rating of 1, the lowest score possible. If the ship is critically struck, crew members are expected to simply abandon ship and escape.

Με λίγα λόγια, ΔΕΝ είναι πλοία για πόλεμο.

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago

Από τα αλάνια (ΑΒ- Tico) στα σαλόνια;

JohnnyB
JohnnyB
4 years ago

Δεν συνεχίζουμε καλύτερα την ναυπήγηση μιας βελτιωμένης κλάσης Ρούσσεν?

MisCo
MisCo
4 years ago
Reply to  JohnnyB

Μια βελτιωμένη εκδοχή της θα επρεπε να συνεχιστει! Το σχέδιο ειναι δικο μας πλέον, το ναυπηγειο υπάρχει, η ανάγκη για αντικατάσταση πολλών ακομα ΤΠΚ υπάρχει, τα λεφτά δεν υπάρχουν αλλα υγεία.

Μια έκδοση της με καπως καλυτερα stealth χαρακτηριστικα, κανα Strales και δυνατότητα ASW, καποιο νεοτερο radar, δυνατοτητα για drone, δεν θα ηταν κακή ιδέα θεωρώ.

commenter
commenter
4 years ago
Reply to  MisCo

Hellfire. Hellfire. Hellfire.

MisCo
MisCo
4 years ago
Reply to  commenter

Super Vita με Hellfire? να τον ριξει που? Δεν την καλυπτει ενα Strales? Που εχει και μεγαλυτερο βεληνεκες?

commenter
commenter
4 years ago
Reply to  MisCo

Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε συμμετάσχει στο πρόγραμμα μαζί με τους Αμερικανούς και να βάλουμε σε όλες τις ΤΠΚ, τις κανονιοφόρους και στα περιπολικά του λιμενικού (μαζί με πυροβόλα) έναν ελάχιστο αριθμό. Στο Αιγαίο θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από άλλα σκάφη του είδους και σκάφη ειδικών επιχειρήσεων, αποβατικά και ό,τι άλλο έχει να μας πετάξει η Τουρκία στη μούρη. Κανονικά θα έπρεπε να βάλουμε και στις φρεγάτες. Σύντομα το ανατολικό Αιγαίο θα είναι σαν τα στενά του Ορμούζ. Θα έπρεπε βασικά να τα έχουμε κάνει ήδη εμείς για τους Τούρκους έχοντας την πλευρά μας καλυμμένη με Hellfire και κατευθυνόμενες ρουκέτες σε όλα τα σκάφη μας. Διαφωνείς;

giannis82
giannis82
4 years ago
Reply to  commenter

Δεν έχει κανένα νόημά νομίζω hellfire πάνω σε Super Vita αν το κανόνι της μπορεί να φτάσει και να επεράσει το βεληνεκές του hellfire με καλά ποσοστά επιτυχίας της βολής. Συν οτι με ένα τυπου πχ Strales θα μπορεί να έχει μεγάλο απόθεμα πυρομαχικών σε σχέση με hellfire (συν το κόστος). Ενας πύραυλος αποκτά νομίζω σοβαρό νόημα ύπαρξής οταν μπορείς να ρίξεις απο αρκετά μακρύτερα ( απο το κανόνι σου) και με ακρίβεια πλήγματος ή από μακρυά με σχετική ακρίβεια αλλά με μεγάλο όγκο πυρός που θα εξαΰλωση μια μικρή περιοχή.

commenter
commenter
4 years ago
Reply to  giannis82

Και πόσους στόχους μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα το κανόνι μίας ΤΠΚ, μίας κανονιοφόρου, μίας φρεγάτας; Όταν μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο να έρθει αντιμέτωπη με πολλαπλές απειλές από τον αέρα αλλά και την θάλασσα ταυτόχρονα; Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν το πρόγραμμα επειδή ένιωθαν λάρτζ; Αντί για Hellfire βάλε κατευθυνόμενες ρουκέτες έστω. Η ανάγκη υπάρχει, απλά όπως πάντα περιμένουμε να συμβεί η στραβή για να καταλάβουμε ότι υπάρχει γιατί δεν βαριέσαι;

giannis82
giannis82
4 years ago
Reply to  JohnnyB

Συμφωνώ, στην Ελλάδα γενικα κατα την γνώμη μου δεν υπάρχει μια συνεχεία στα προγράμματα. Θα μπορούσε να βγει μια νεα αναβαθμισμενη έκδοση Ρουσσεν για το αιγαίο. Μεγαλύτερη και αναβαθμισμενη σε τεχνολογία αλλα και οπλικά με ίσως με ενα μικρο ελικοδρόμιο για drone ή για κανονικό ελικόπτερο αλλά και σε πολεμο ανθυποβριχιακο. Συν προσθήκη ετοίμων λύσεων για πυραύλους, ικανούς να πλήξουν και χερσαία πχ βλέπε λύσεις απο ισραηλ αλλά και από άλλους. Στη ουσια η μετεξελιξη του σχεδιου σε μια μικρή κορβέτα που θα είναι οπλισμένη σαν αστακός. Ηδη η ρουσσεν για την κλαση του οπλικά ειναι πολύ καλα εξοπλισμένες νομίζω.
Για το κομμάτι ελλαδα κυπρος βεβαία χρειαζετε άλλες λύσεις με μεγαλύτερα και ικανότερα πλοία όπως και γενικά κάποιες μονάδες μεσα στο αιγαιο που θα συνεπικουρούν με τις Ρουσεν ως αιχμή του στολίσκου.

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
4 years ago

Αν παραχωρούντο τσάμπα, ναι μόνο για τα καταμαράν Independence και υπό όρους!

Τα Freedom έχουν αεριοστρόβιλους MT-30 οι οποίοι είναι ανώτεροι των LM-2500 αλλά να μπει ένας ακόμη τύπος αεριοστροβίλου στους πάρα πολλούς υφιστάμενους και μάλιστα για ένα πλοίο που δεν αποτελεί κάποια βασική λύση για το ΠΝ το θεωρώ απαράδεκτο.

Από κει και πέρα το CMS και των 2 κλάσεων δεν υπάρχει στο ΠΝ, θέλουμε κι άλλο;

Το 57άρι πρέπει να φύγει και να μπει το 76άρι.

Το να δίναμε χρήματα για VLS Mk-41 & Stir όταν για τις ΜΕΚΟ δίνουμε ψίχουλα, ε όχι…

Ωραία τα χαρακτηριστικά του (αλουμινένιου) καταμαράν για να υπάρχουν κι αυτά στο ΠΝ αλλά από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι μόνο υπό πολύ ευνοϊκούς όρους θα μας συνέφερε.

Nestoras
Nestoras
4 years ago

Με δεδομένο ότι η πολυτυπία είναι τεράστιος εχθρός στα κόστη λειτουργίας Στρατιωτικών μέσων, θα έλεγα ότι είναι υπερβολικό να σκεφτούμε την αποδοχή και των 2 τύπων LCS στο ΠΝ. Καθώς οι ΜΕΚΟ παραμένουνε σε υπηρεσία, οι “S” θα υπηρετούν ταυτόχρονα με τους αντικαταστάτες τους και θα αποσύρονται σταδιακά,μέχρι την ολοκληρωτική τους αποστράτευση, ότι οι Belharra είναι προς ένταξη επίσης στο ΠΝ, και με τους 2 τύπους LCS, μιλάμε για ως και 5 κλάσεις κυρίων μονάδων επιφανείας ταυτόχρονα σε υπηρεσία μεταξύ του 2026 (προβλεπόμενη εισαγωγή των Belharra) και του 2030 (πιθανή απένταξη της τελευταίας “S”). Και όλα αυτά σε Ναυτικό των 12-14 κυρίων μονάδων!

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago

Αλήθεια , μιας και το θυμήθηκα, με εκείνα τα drone που θα εξόπλιζαν πλοία του στόλου, έχουμε κάποιο νέο;

Southpaw
Southpaw
4 years ago

170 εκατομμύρια στοιχιζει ο εκσυγχρονισμος των τικο συν 250 για τα οπλα ας πουμε 400 στρογγυλα, οσο μια μικρομεσαια φρεγατα, για το ισχυροτερο πλοιο της μεσογειου που θα υπηρετει για αλλα 20 χρονια στο usn. Και το συζηταμε ακομα; Εξη πρεπει να παρουμε, αν μας τα δινουν, μη πω οκτω. Αν θελουμε να είμαστε ανεξάρτητοι δηλαδη και οχι προτεκτορατο της τουρκιας . Γιατι πλεον παίζεται στα σοβαρά, η ανεξαρτησια μας. Η θα κυριαρχησουμε συντριπτηκα στην ανατολικη μεσογειο, μαζι με τους συμμαχους μας, η θα γινουμε αποικια των τουρκων , νεση λυση φοβαμαι πως δεν υπάρχει.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Southpaw

πέστα!!!!, we must become game changers!!!!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4 years ago
Reply to  Southpaw

με 400 μυρια οχια μικρομεσαια φρεγατα ουτε μικρομεσαιο πατινη δε περνεισ!

Mak
Mak
4 years ago

Στις ΗΠΑ γίνεται τεράστια συζήτηση για περιορισμό των μεγάλων πολεμικών πλοίων κλάσης ΑΒ και πάνω. Ο λόγος είναι ότι σε περιοχές που υπάρχει συνωστισμός πολεμικών πλοίων και πυραυλικών συστημάτων τα μεγάλα πολεμικά σκάφη εκτός από μεγάλο στόχο, είναι τόσο ακριβά και σημαντικά που δεν μπορείς να ρισκάρεις την εμπλοκή τους. Τα Tico θεωρούνται παρωχημένα λόγω μεγέθους και προβλημάτων στη συντήρηση τους, ενώ τα ΑΒ που είναι η αιχμή του δόρατος, είναι πολύ ακριβά και σημαντικά για να χρησιμοποιηθούν σε κορεσμένες περιοχές. Τα LCS πρέπει να δεχτούν ακριβές αναβαθμίσεις για να γίνουν αξιόμαχα. Οι πύραυλοι των Κινέζων έχουν αλλάξει το παιχνίδι.
Στην ανατολική μεσόγειο ένα μεγάλο πλοίο με αυξημένες αντιαεροπορικές και πυραυλικές δυνατότητες έχει ρόλο, στο Αιγαίο ο ρόλος του περιορίζεται.
Επειδή είναι δεδομένο ότι σε 10 χρόνια από τώρα οι Τούρκοι θα έχουν πρόσβαση σε αντιπλοϊκούς πυραύλους και ραντάρ μεγάλης ευαισθησίας παραπλήσιας ικανότητας με αυτά των Κινέζων, πρέπει οι όποιες επιλογές μας να γίνουν με προοπτική. Ναι ξέρω ότι αυτό που μας καίει είναι το σήμερα, αλλά δεν πρέπει να πάρουμε ακριβές λύσεις με μικρό χρόνο ζωής.

consigliere_
consigliere_
4 years ago

Τα φορτωνουμε ΠΕΠ στο καταστρωμα και γινονται destroyers

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago
Reply to  consigliere_

1 ΠΕΠ και μια συστοιχία S-300 ή Patriot 🙂

Kapoios
Kapoios
4 years ago

Έτσι όπως μας τα λέτε εκεί στην ΠΤΗΣΗ το US Navy σε λίγο καιρό θα ξεμείνει από πλοία, καθώς θα τα έχει δώσει όλα στην Ελλάδα.

Kapoios
Kapoios
4 years ago

Δεν θυμάμαι να είχατε πρόβλημα να εγκρίνετε σχόλια με “τσιτάτα” – όπως λέτε – όταν αυτά είναι εναντίον μου ή άλλων σχολιαστών που σας ασκούν κριτική. Μερικά μάλιστα τα κάνετε και εσείς οι ίδιοι. Αν δεν θέλετε την κριτική, με όποια μορφή αυτή γίνεται (εκτός βέβαια από ύβρεις….) να το πείτε ευθέως.

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago
Reply to  Kapoios

Kapoios έχεις κάνει downvoting σε σχόλιο που λέω ότι δεν θα σου κάνω downvoting ακόμα και αν διαφωνώ με εσένα!
Ίσως δεν μπορώ να αντιληφθώ τις λεπτές νοητικές σκέψεις που έκανες, με χαρά θα τις ακούσω για να καταλάβω το λάθος μου

Kapoios
Kapoios
4 years ago

Μου ζητάς το λόγο γιατί δε μου άρεσε το σχόλιό σου; Σοβαρά τώρα;

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago
Reply to  Kapoios

Αν αυτό κατάλαβες πως σε ρωτάω, μάλλον θα πρέπει να σταματήσω να σε ρωτάω.

Μιχάλης
Μιχάλης
4 years ago

Συγνώμη που παρεμβαίνω αλλά θα ήθελα να πω την άποψη μου για το σχετικό.
Ο σχολιαστής Kapoios στο συγκεκριμένο προηγούμενο άρθρο νομίζω πως δέχθηκε αναίτια υπερβολική επίθεση στα όρια του bulling επειδή απλός είπε την άποψη του και απλός διαφωνούσε με το κοπάδι.
Θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε να σεβόμαστε την άποψη του άλλου ανεξάρτητα με το αν διαφωνούμε η συμφωνούμε και δεν αναφέρομαι σε σένα.
Συμπεραίνω πως τα ξώφαλτσα πυρά ήταν λόγο τις πίεσης που ίσως δέχθηκε.
Το ότι δεν χρησιμοποιείς το downvoting ακόμα και με απόψεις που δεν συμφωνείς σε τιμά.
Θεωρώ πως όποιοι διαφωνούν με μια άποψη ενός σχολιαστή θα πρέπει να το κάνουν με επιχειρήματα και με σεβασμό στην άποψη του άλλου.

Spyros
Spyros
4 years ago
Reply to  Μιχάλης

Το αρχικό σχόλιο του Κάποιου προς τη Πτήση εξέφραζε ειρωνικά την άποψη πως η Πτήση γράφει αρλούμπες (δική μου παράφραση).

Εσείς θεωρείτε πως τέτοιες απόψεις πρέπει να γίνονται αποδεκτές, στο πλαίσιο του διαλόγου και του σεβασμού στην άποψη του άλλου, ο οποίος δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς πως ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ την άποψη του συντάκτη;

Και όλ’ αυτά σε ένα άρθρο που εξ’ αρχής ορίζεται ως ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ;

Μιχάλης
Μιχάλης
4 years ago
Reply to  Spyros

Κριτική σε ένα άρθρο ή και σε μια άποψη φυσικά και μπορεί να γίνει με επιχειρήματα και χωρίς χαρακτηρισμούς εννοείται.

Spyros
Spyros
4 years ago
Reply to  Μιχάλης

ΟΚ, άρα εδώ που είχαμε ειρωνεία/σαρκασμό και κανένα επιχείρημα, η Πτήση έχει δίκιο. Σωστά;

Genesis
Genesis
4 years ago
Reply to  Spyros

Είναι γνωστό ότι ένα σχόλιο μπορεί να είναι ακραία απαξιωτικό η/και προσβλητικό χωρίς να περιέχει ύβρεις.
Ακόμη και κάποια άρθρα της “Π” συχνά παρασύρονται και περιέχουν εμβόλιμες απαξιωτικές αναφορές για διαφόρους (άλλα μέσα ή αναγνώστες) οι οποίες δεν θα έπρεπε να γίνονται κατά την άποψή μου (την οποία έχω εκφράσει σε σχόλιά μου κατά καιρούς).
Οι ειρωνικές αναφορές ή και οι “ευγενικοί” αλλά εξόχως απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί νομίζω ότι θα έπρεπε να αποκλείονται από δημοσίευση γιατί πιστεύω ότι οδηγούν σε στείρα αντιπαράθεση εκτός θέματος και λειτουργούν εντελώς αποπροσανατολιστικά.
Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη (μετά από 35+ χρόνια που την διαβάζω) στην συντακτική ομάδα ότι μπορεί να λειτουργήσει κρατώντας αποστάσεις από όλα τα άκρα και με πνεύμα που θέτει σε δοκιμασία πρώτα τις δικές της απόψεις.
Επίσης, μη ειδικός όντας ο ίδιος επί επιχειρησιακών θεμάτων, έχω διαβάσει σχόλια με εξαιρετικά δομημένη τεκμηρίωση τα οποία δεν θα ήθελα να χάνονται σε ένα πλήθος σχολίων επιπέδου καφενείου που σκοπό έχουν μόνο να δημιουργήσουν εντυπώσεις και τίποτα περισσότερο. Ακόμη και για τα σχόλια των τρολ από απέναντι δεν είμαι σίγουρος αν θα έπρεπε να δημοσιεύονται εφόσον έχουν ως μοναδικό σκοπό να τρολάρουν.

GK_
GK_
4 years ago

Η συγκεκρημενη αναρτηση αποτελει μια πολυ ενδιαφερουσα ιδεα. Συμφωνω με την αποψη σας σχετικα σαν σκεπτικο και σαν ιδεα υλοποιησης. Θα προσθετα οτι με αυτον τον τροπο σχετικα ευκολα και γρηγορα οι μη εκσυγχρονισμενες «Ελλη» πανε στα διαλυτηρια και το προβλημα εξευρευσης των απαραιτητων ανταλλακτικων περιοριζεται σε μεγαλο βαθμο μονο στα εκσυγχρονισμενα.

Stavros
Stavros
4 years ago

Πάμε ρυθμικά!!! Ο λαός… απαιτεί… τικονδε.. η αρλεκιν!!!!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Διπλός εκτοξευτής RAM στις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ

Όπως φαίνεται ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ βρίσκεται στα τελευταία στάδια για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, έχει γίνει...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -