16.6 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήThink Out Of The BoxThinkOutofTheBox: Μήπως αντί για καταδρομικά Ticonderoga, έχει μεγαλύτερη αξία να ζητήσουμε από...

ThinkOutofTheBox: Μήπως αντί για καταδρομικά Ticonderoga, έχει μεγαλύτερη αξία να ζητήσουμε από τις ΗΠΑ περιπολικά Cyclone;

Με κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί, αν δεν έχουμε ήδη γίνει, θα πούμε πως το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται ενίσχυση .. χτες. Τα πλοία του έχουν παλαιώσει επικίνδυνα, με τον κορμό του Στόλου να πλησιάζει τα 40 χρόνια. Τέτοιας παλαιότητας πλοία το ΠΝ είχε να «δει» από τα εξαιρετικά μεν, του Β’ ΠΠ δε, αντιτορπιλικά Gearing FRAM I/II.

Ήταν μεγάλη τύχη για το ΠΝ και τις Ε.Δ γενικότερα η κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ. Έτσι, την δεκαετία του ’90, «νέα» πλοία ενίσχυσαν τις φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ που είχε αγοράσει τότε η χώρα. Πρώτα τα αντιτορπιλικά C.F. Adams, οι φρεγάτες κλάσης Knox. Η «κοσμογονία» έγινε με την αγορά των σχετικά καινούργιων τότε φρεγατών κλάσης S, που ενίσχυσαν εντυπωσιακά και ομογενοποίησαν τον Στόλο.

Το πρόβλημα είναι πως η «κοσμογονία» σταμάτησε κάπου εκεί. Το ΠΝ ποτέ δεν αγόρασε τα Kidd, έστω και με τους SM-1, ενώ όταν «έβρεχε» φρεγάτες κλάσης Μ, κρατούσε ομπρέλα. Δεν μιλάμε και για τις φρεγάτες κλάσης O.H Perry, που παρέλαβε με μεγάλη ευχαρίστηση η Τουρκία. Τώρα, ενώ η «ανόητη» Αυστραλία αντικατέστησε τα C.F Adams της με φρεγάτες Perry (Adelaide), εμείς μάλλον κάτι παραπάνω ξέραμε, αντικαθιστώντας τους SM-1 με NSSM και Aspide…

Τώρα, εν έτει 2019, κοιτάμε με «κατανόηση» το ΠΝ, να κρατάει με «νύχια και με δόντια» σε υπηρεσία πλοία που αξίζουν πλέον θέση σε διαλυτήρια πλοίων, και ανεχόμαστε τα πολύτιμα στελέχη του να πρέπει να πολεμήσουν με πλοία 40 ετών. Και όλα αυτά, ενώ η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο.

170808-N-WX059-0577
ARABIAN GULF (Aug. 8, 2017) Information Systems Technician 3rd Class Brandin Heidrick, assigned to the Cyclone-class coastal patrol ship USS Hurricane (PC 3), fires a Mark 38 MOD 2 25 mm machine gun. Hurricane is deployed to the U.S. 5th Fleet area of operations in support of maritime security operations to reassure allies and partners and preserve the freedom of navigations and free flow of commerce in the region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Sean Furey/Released)

Και ξαφνικά, το ΠΝ είναι αναγκασμένο να πολεμήσει εκτός του φυσικού του χώρου, μακριά από τις βάσεις της ΠΑ, σε μια θαλάσσια περιοχή που την ξέρει μεν, αλλά δεν έχει εκτελέσει εκεί τις εκατοντάδες ασκήσεις που έχει κάνει στο Αιγαίο. Ναι, μιλάμε για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανάγκη για νέα πλοία είναι αδιαμφισβήτητη. Πλοία κάθε είδους, από φρεγάτες γενικών καθηκόντων μέχρι αεράμυνας περιοχής, από νέες πυραυλάτους (δεν φανταζόμαστε να πιστεύουμε πως με 7 Ρουσσέν «κλείσαμε») μέχρι νέα υποβρύχια (φυσικά και δεν ξεχνάμε πως τα 4(;) 209/110 και τα 3 209/1200 χρήζουν αντικαταστατών) και περιπολικά παράκτια και ανοιχτής θαλάσσης.

H λύση στα F-35 είναι μήπως η απόκτηση Arleigh Burke για το ΠΝ;

Μιας και δεν υπάρχουν και πολλά Ναυτικά στον πλανήτη με απόθεμα σκαφών που μπορούν και να μας κάνουν, έχουμε στραφεί στο… εξής ένα. Το Αμερικανικό Ναυτικό. Για κάποιον περίεργο λόγο, πιστέψαμε πως οι ΗΠΑ θα μας προσφέρουν κάποιο/α από τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke. Μιλάμε πως τα περίφημα ΑΒ είναι ο κορμός της ισχύος του USN, και είναι εξαιρετικά αμφίβολο να μπορέσουν να στερηθούν δυο από αυτά, την στιγμή που το Κινεζικό Ναυτικό ρίχνει πλοία στη θάλασσα με απίστευτους ρυθμούς.

Κάπου εδώ πρέπει να πούμε πως τα ΑΒ ήταν μια λύση και στο πρόβλημα των τουρκικών F-35A. Όπως έχουμε ήδη γράψει, το ραντάρ των πλοίων  προσφέρουν αξιόπιστο εντοπισμό σε ικανή απόσταση, ενώ διασυνδεδεμένα με τα Σύστημα Αεράμυνας θα μπορούσαν να μετατρέψουν το Αιγαίο σε απαγορευμένη περιοχή σε περίοδο επιχειρήσεων. Σε ότι αφορά το Καστελόριζο, ένα τέτοιο πλοίο από μόνο του (τρόπος του λέγειν), θα μπορούσε όχι μόνο να προστατεύσει, αλλά και να ανακαταλάβει τα νησιά της Μεγίστης αν χρειαζόταν.

Το 2020 παροπλίζονται τα πρώτα Ticonderoga (Mk41 VLS), παράθυρο ελληνικού ενδιαφέροντος;

Τώρα, καθώς η πιθανότητα παραχώρησης ΑΒ φαίνεται να ξεθωριάζει, υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Τα ΑΒ βασίστηκαν στην τεχνολογία των καταδρομικών Ticonderoga. Η ιστοσελίδα μας έχει γράψει για το θέμα. Τα Tico, αργά ή γρήγορα θα αποσυρθούν, μετά από πολυετή ευδόκιμη(;) υπηρεσία. Αυτό σημαίνει, πως, θεωρητικά πάντα, θα μπορούσαν να είναι μια λύση για το ΠΝ. Μπορείτε να διαβάσετε για το ενδεχόμενο των Tico σε ελληνική υπηρεσία στο παρακάτω άρθρο μας.

Μάλιστα. Κάπου εδώ να πούμε πως η «αγορά» των μεταχειρισμένων Adelaide «ναυάγησε» γιατί δεν είχαμε να αγοράσουμε 30 με 40 SM-2 BlockIIIA. Θα βρίσκαμε χρήματα για να γεμίσουμε τα κελιά των 2 Tico; Θα βρίσκαμε δηλαδή για 200 πυραύλους; Ή θα μπορούσαμε να κρατήσουμε σε υπηρεσία ένα τόσο πολύπλοκο, ακριβό στη χρήση και συντήρηση οπλοσύστημα όπως ένα καταδρομικό Ticonderoga; Άντε και μπορούμε, θα αποδέσμευαν οι Αμερικανοί ένα τόσο προηγμένο, υψηλής αξίας οπλοσύστημα, έτσι, ελαφριά τη καρδία;

ΑΠΟΨΗ: Τα καταδρομικά Ticonderoga που αποσύρει το USN, μπορούν να προσφέρουν στο ΠΝ; κι αν ναι, με τι τίμημα;

O λόγος που προτάθηκαν τα Tico ήταν απλός. Αν ρίξουμε μια ματιά στην λίστα των ενεργών πλοίων του USN δεν θα βρούμε πολλές επιλογές. Φρεγάτες για διάθεση δεν έχει, εκτός από κάποιες παλιές O.H.Perry, χωρίς εκτοξευτή όμως Mk13. Arleigh Burke είναι πολύτιμα όπως είπαμε, τα μόνα που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν είναι τα στρατηγικής σημασίας Tico, που έχουν σαν κύρια αποστολή την συνοδεία των Ομάδων Μάχης των Αεροπλανοφόρων.

Τώρα, την λίστα συμπληρώνουν κάποια αεροπλανοφόρα (χλωμό), υποβρύχια βαλλιστικών  πυραύλων (μπααα), και επιθετικά υποβρύχια (πυρηνοκίνητα). Με την ευκαιρία ας μην γράψει κάποιος να πάρουμε κάποιο SSGN για να βάλουμε πυραύλους cruise, θα το εκτιμήσουμε ιδιαιτέρως αν δεν γίνει.

Κάπου προς το τέλος της λίστας, το μάτι ξεπερνά ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο. Εκεί που απαριθμούνται τα παράκτια περιπολικά Cyclone. Λοιπόν, το σημερινό μας άρθρο γράφεται γι’αυτά τα «ταπεινά» πλοιάρια, και θέλουμε να θέσουμε στην κρίση των αναγνωστών μας το ενδεχόμενο αίτησης των συγκεκριμένων πλοίων από τις ΗΠΑ, αντί για ΑΒ και Tico… και όχι, δεν μας «βάρεσε» η ζέστη στο κεφάλι!

Προς πρόωρη απόσυρση 6 καταδρομικά κλάσης Ticonderoga

Τα Cyclone θεωρούνται από τις ΗΠΑ Παράκτια Περιπολικά (ΠΠ), αν και πιστεύουμε πως είναι σχετικά μεγάλα για τις ελληνικές ανάγκες. Αν θυμάστε, έχουμε ήδη γράψει πως το ΠΝ ενδιαφέρεται για αριθμό ΠΠ, σε πρώτη φάση 8 με 12 πλοία. Τα πλοία αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε κράτη όπως η Ελλάδα, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν επενδύσαμε χρήματα σε ένα τέτοιο σχέδιο. Αντίθετα, χρησιμοποιούσαμε κατά κύριο λόγο «πατέντες», μετατροπές από παλιές τορπιλακάτους ή πυραυλακάτους.

Το Αμερικανικό Ναυτικό, παρά το ότι έχει τα πάντα, κυριολεκτικά, αναγνωρίζει την αξία των Παράκτιων Περιπολικών. Τα Cyclone είναι αρκετά εντυπωσιακά για ΠΠ, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον οπλισμό τους. Διαθέτουν:

  • 2 πυροβόλα των 25 mm MK 38,
  • 2 πολυβόλα των  .50 in (12.7 mm)
  • 2 εκτοξευτές βομβίδων 40 mm Mk19
  • 2 πολυβόλα 7.62 mm M240B
  • 6 πυραύλους FIM-92 Stinger
  • 2 τετραπλούς εκτοξευτές Mk60 για πυραύλους BGM-176B Griffin Β

Τα περισσότερα από τα πλοία σε υπηρεσία στον Περσικό Κόλπο, με έδρα το Μπαχρέιν. Μεταφέρθηκαν εκεί το 2015, και έκτοτε θεωρούνται μια πολύ καλή λύση για τα ταχύπλοα των Φρουρών της Επανάστασης. H κλάση κατασκευάστηκε μεταξύ 1993 και 2000, και κάποια στιγμή τα πλοία είχαν παραχωρηθεί (πολλά, όχι όλα) στην Αμερικανική Ακτοφυλακή.

170509-N-EO381-510
ATLANTIC OCEAN (May 9, 2017) The Cyclone-class patrol coastal ship USS Zephyr (PC 8) fires it’s M240B 7.62 mm medium machine gun and M2-50 heavy machine gun at an abandoned vessel. Zephyr is underway in support of Operation Martillo, a joint operation with the U.S. Coast Guard and partner nations, within the U.S. 4th Fleet area of operations. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Casey J. Hopkins/Released)

Αν και σχετικά μεγάλα για τις ελληνικές ανάγκες (το ΠΝ θέλει αρκετά μικρότερα πλοία από τους 300 τόνους για ΠΠ, καθώς σκοπός είναι να «δένουν» παντού, ακόμη και σε μαρίνες), εντούτοις θα πρέπει να πούμε πως είναι εξαιρετικά πλοία, με κορυφαία συστήματα για το μέγεθός τους, ενώ έχουν ικανό εκτόπισμα για να μετατραπούν και σε ΤΠΚ αν χρειαστεί.

Τώρα, με δεδομένη την «κόντρα» ΗΠΑ και Ιράν, είναι σχετικά δύσκολο να παραχωρηθούν τα πλοία αυτά, τουλάχιστον σήμερα. Από τα 13 σε υπηρεσία, τα 10 βρίσκονται στον Περσικό, ενώ τα άλλα τρία υπηρετούν στις ΗΠΑ. Τα τελευταία κυνηγούν διακινητές ναρκωτικών στη Φλόριδα, συνδράμοντας την USCG με την ισχύ πυρός τους.

Τα τόσο χρήσιμα αυτά πλοία, αν παραχωρούνταν στο σύνολό τους στο ΠΝ θα έφερναν σημαντικές ανακατατάξεις στο Αιγαίο. Μεγάλο μέρος από ΤΠΚ και άλλα μεγαλύτερα πλοία θα αποδεσμεύονταν, ενώ τα αύξανε κατακόρυφα τις δυνατότητες ελέγχου του Αιγαίου.

Σε καιρό πολέμου, τα πλοία θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο ακόμη και χωρίς κάποιον μεγάλο αντιπλοϊκό πύραυλο (HARPOON), έστω και με τους Griffin. Βέβαια, θα γίνονταν θανατηφόρα με πυραύλους SPIKE NLOS (σε συνδυασμό με αγορά τους από τον ΕΣ), ή Typhoon NLOS, ενώ διατηρούν δυνατότητες αντιαεροπορικής αυτοπροστασίας. Σημειώνουμε πως το πρώτο πλοίο της κλάσης παραχωρήθηκε στις Φιλιππίνες.

Τα πλοία, ίσως να είναι μια πολύ πιο «γήινη» λύση για παραχώρηση πλοίων από τις ΗΠΑ, που θα αύξανε κατακόρυφα τις δυνατότητες του ΠΝ.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
smp
smp
4 years ago

;η μηπως αν τις περναμε , να τους βαζαμε HARPOON, για να αποδεσμευσουμε τις ΡΟΥΣΕΝ απο τα καθηκοντα ΤΠΚ, να τους βαλουμε 2 ή 4 μονους εκτοξευτες ΜΚ41, σε συνδιασμο με εναν νεο ρανταρ EL/M-2258 ή I-Mast 400 και να τις χρησιμοπουηουμε σαν κορβετες.

Kallegis
Kallegis
4 years ago

Καλή σκέψη, αλλά ας μην υποχρεωθούμε για τέτοια σκάφη. Ας περιμενουμε ένα δυο χρόνια για tico. Πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί να μας δώσουν το οτιδήποτε όταν μας ζητούν παρουσία μεγάλης ναυτικής μονάδας ή αεροσκάφους πληροφοριών στον περσικό κόλπο και εμείς λέμε όχι; Για την Σούδα; Δηλαδή στους Ιταλούς στο ρέτζιο που υπάρχει μια αρκετά μεγάλη βάση τι δίνουν σαν αντιστάθμισμα; Αμ φραγκο δεν υπάρχει, Αμ πλοία δεν στέλνουμε. Και γιατί να μην δώσουν τα tico στην Ρουμανία πχ που είναι χώρα πρώτης γραμμής στην μαύρη θάλασσα και έχει δεχτεί και aegis στο έδαφος της;

Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
4 years ago
Reply to  Kallegis

Γιατί δεν στέλνουμε στον περσικό. Γιατί θα κοστίσει κι αυτά τα λεφτα θα λήψουν απο ένα ήδη σφιχτό μπάτζετ; Επειδή διαθέτουμε περιορισμένο αριθμο σκαφών για διεθνείς αποστολές και δεν υπάρχει διαθέσιμο σκάφος; Επειδή δεν υπάρχει νομιμοποίηση απο τον οηε για διεθνή αρμάδα και δεν θέλουμε να ρισκάρουμε την ασφαλεια του σκάφους και τις εμπορικές συμφωνίες με τους ιρανους; Φαντάζομαι υπάρχουν πολλοί λόγοι και νομίζω πως οι αμερικάνοι το παρατραβάνε στον περσικό

Αναγνωστης
Αναγνωστης
4 years ago
Reply to  Kallegis

Διοτι η Ελλαδα για χαρη της ενοτητας του Νατο ανεχεται μεσα στο ιδιο το στρατοπεδο τον εχθρο της.Διοτι για χαρη του Νατο δεν αντιδρασαμε οπως επρεπε στα Σεπτεμβριανα του 55,στο Κυπριακο, στα Ιμια, για χαρη της ενοτητας του Νατο γιναμε guru της στρατηγικης ψυχραιμιας. Κινδυνευουμε να χασουμε εδαφος, κι αλλο περα απο τα ιμια, απο εναν υποτιθεται συμμαχο. Καμια αλλη χωρα δε θα ανεχοταν αυτη την ανωμαλια. Γι αυτο δεν εχει νοημα συγκριση με Ιταλια και Ρουμανια και κανεναν αλλο, η Ελλαδα στη παρουσα δυσκολη οικονομικη κατασταση χρειαζεται ενισχυση ενα γερο πακετακι υλικου για να κρατησουμε τις ισορροπιες

chriss8
chriss8
4 years ago

Άντε και να αντιδρούσες, Τί θα έκανες; Δεν λέμε για σήμερα που η κατάστάση είναι όπως την λέει το άρθρο.

Το ‘55 σε Τί κατάσταση φαντάζεσαι ότι ήμασταν; Μόλις είχε τελειώσει ο εμφύλιος και ήσουν σαν την σημερινή Συρία. Μόνο που χρωστούσες και τα πάντα στις ΗΠΑ καθώς με την επέμβαση τους νικήθηκαν οι αντάρτες. Ήσουν σε πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας, σου παρείχαν υβριδικά σιτηρά και όλοι οι άρενες σου θα αναζητούσαν μια δουλειά στην Ευρώπη για να ταΐσουν τις πεινασμένες ελληνικές οικογένειες.

Δεν είμαι ηττοπαθής. Ας είμαστε ρεαλιστές. Με το σύνθημα που ρίχνεις την διμοιρία στα πολυβόλα, δεν χαράζεις διεθνή στρατηγική.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  chriss8

δεν έχεις άδικο, αλλά ούτε και διεθνή στρατηγική έχουμε χαράξει μέχρι τώρα, δηλαδή ούτε ηρωικά μαχόμενοι ούτε στρατηγικά/γεωπολιτικά ωφελημένοι…

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  sotbak

Σε αυτό φταίμε εμείς. Όχι οι «άλλοι». άσχετα που πολλοί «άλλοι» επωφελούνται της κατάστασης. Γεωπολικά βγήκαμε και βγαίνουμε πολλές φορές κερδισμένοι. Σίγουρα αν δεν πηγαίναμε στον αυτόματο πιλότο, θα είχαμε πολλαπλάσια κέρδη. Αλλά αν βάλεις στην ζυγαριά τις πραγματικές μας δυνατότητες και την πραγματική μας θέση (αντί για τις επιθυμητές), θα δεις ότι πάλι καλά που είμαστε τμήμα του δυτικού κόσμου και ότι χρωστάμε χάρες. Δεν μας χρωστάνε.

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  chriss8

πολύ ωραια η συζήτηση σας

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  chriss8

χαχαχ, εύστοχο σχόλιο

Kostas A
Kostas A
4 years ago
Reply to  chriss8

Θα μπορούσαμε το 55 με μια αντίστοιχη κίνηση να διωχναμε τους μουσουλμάνους απο την Θράκη και οπου υπάρχουν στα Δωδεκάνησα.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Kostas A

Και έτσι υποθέτουμε ότι το κάναμε « για το ΝΑΤΟ ρε γαμώτο» αντί για λόγους ισορροπίας δυνάμεων, σεβασμού των Πομάκων κτλ.

Δημήτρης
Δημήτρης
4 years ago

Μου αρεσουν παρα πολυ αυτες οι λυσεις….και νομιχουν οτι αντιστοιχα πλοια υπαρχουν και αλλου.

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Thinking out of the box:

Μήπως αυτή η αποστολή πρέπει να περάσει στο Λιμενικό μαζί με τα παλιότερα περιπολικά?

Λέω μήπως!

Διότι μπορούμε να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του εξοπλισμού
τόσο σε πλοία όσο σε υποδομές επιτήρησης και ιπτάμενα μέσα

Αλλα άντε πείσε τους λιμενικούς να αφήσουν τους φραπέδες και τις βόλτες στα λιμάνια με τις τουρίστριες και να μπούνε σε κάνα περιπολικό για περιπολία!!

Τι λέω και εγώ βραδιάτικα 😎

Παρεπιπτόντως το σημερινό ΒΉΜΑ έγραφε πως ενώ πριν ζητάγαμε AB για το ναυτικό τώρα ζητάμε μεταστάθμευση στη Κρήτη των AB (?) που σταθμεvουν ισπανία (Rota) μαζί με… εγγυήσεις

σωθήκαμε εμείς και η AOZ μας 😡

MisCo
MisCo
4 years ago
Reply to  CKfurious

Αν οντως μας στειλουνε AB προς τα δω… παω στοιχημα πως τους “διαγωνισμους” για τα θαλασσια οικοπεδα θα τους κερδισουν καθαρα και ξαστερα οι Αμερικανοι… 😆

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  MisCo

έτσι πως απαξιώσαμε το ΠΝ συνεπεία της αδιαφορίας στην αντικατάσταση των κύριων μονάδων του στόλου και της ενίσχυσης του οπλικού δυναμικού του, στο τέλος μας βλέπω να παίρνουν τα οικόπεδα δίνοντας όντως ΠΠ……αντί για Α/Β ή ΤΙΚΟ….

Tango Alpha
Tango Alpha
4 years ago
Reply to  CKfurious

“Μήπως αυτή η αποστολή πρέπει να περάσει στο Λιμενικό μαζί με τα παλιότερα περιπολικά?

Λέω μήπως!

Διότι μπορούμε να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του εξοπλισμού
τόσο σε πλοία όσο σε υποδομές επιτήρησης και ιπτάμενα μέσα

Αλλα άντε πείσε τους λιμενικούς να αφήσουν τους φραπέδες και τις βόλτες στα λιμάνια με τις τουρίστριες και να μπούνε σε κάνα περιπολικό για περιπολία!!”

Είδαμε και τα χάλια του “Γαύδος”. Που είχαν το θράσος να δείξουν το βίντεο με το πλοίο να μετακινείται αφού σχεδόν το έχει εμβολίσει το τουρκικό.

Ασε καλύτερα τους λιμενικούς να πίνουν φραπέ με τις τουρίστριες από το να κάνουν περιπολίες ή να μαζεύουν απρόσκλητους επισκέπτες από τη θάλασσα ανατολικά της Λέσβου που δεν έχει σύνορα!

ACHERON
ACHERON
4 years ago
Reply to  Tango Alpha

Ἂν το θέτεις έτσι,είδαμε -ἢ μάλλον δέν είδαμε- και τα χάλια με την κανονιοφόρο που εμβολίστηκε από τουρκικό «εμπορικό» στη θάλασσα ανατολικά της Λέσβου που δεν έχει σύνορα!

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  CKfurious

Δεν διαφωνώ με όσα λες, αλλά το λιμενικό τα τελευταία χρόνια δεν τράβηξε και λίγα λόγω μεταναστευτικού. Οι άνθρωποι κυριολεκτικά δώσανε τιτάνιο αγώνα (όχι όλοι. Εννοείται. Αυτοί που έπρεπε όμως;)

giannis82
giannis82
4 years ago
Reply to  CKfurious

Το θεμα γενικα με τις Arleigh Burke ειναι νομίζω σαν να μας ζηταει εμας η Κυπρος να τους δώσουμε δωρεα καμμια ΜΕΚΟ. Κοινώς, οσο το Αμερικανικο ναυτικο της υπολογίζει ως κυριες μοναδες δεν μας βλεπω να περνουμε καμμια απο αυτές. Οταν πχ το αμερικανινκο ναυτικο μπορει να παρεχει αντιεροπορικη προστασία στα πλοια του και να ριξει και μερικες ντουζινες τομαχοκ απο αυτες…

Digenis
Digenis
4 years ago

Ναι με τα ταμπουνια .Όπως είναι με τους Grifin μαζί να τα στέλνουμε για τσαμπουκάδες και με πριονοκορδέλα μπροστά . Οτι πρέπει για τσαμπουκάδες κοντινών αποστάσεων

Νικος
Νικος
4 years ago

Δεν παίζουν ούτε αυτά! Tα εχουν φάει τα ψωμιά τους!
Εγώ λεω να δούμε κάτι τέτοιο comment image
η
https://en.wikipedia.org/wiki/Belgian_frigate_Leopold_I_(F930)

Δημητρης
Δημητρης
4 years ago

Το πιο πιθανο ειναι να καταληξουν στην Αμερικανικη Ακτοφυλακη αλλα θα μπορουσαμε να ζητησουμε απο τις ΗΠΑ σκαφη της κλασης Island π αποσυρονται απο την Ακτοφυλακη για ν αποσυρουμετα μουσειακα ΠΠ που διαθετει το ΠΝ.

George
George
4 years ago

νομίζω είχαν πάει μια βόλτα στην ακτοφυλακή και γύρισαν στο usn

giannis82
giannis82
4 years ago

Τα συγκεκριμενα πλοια καποια απο αυτα ειχαν ηδη μεταφερθει στην Αμερικανικη Ακτοφυλακη η οποια τα γυρισε πισω λογο οτι ειχαν υψηλο κοστος χρησης για την ακτοφυλακη. Τα κλασης Island ειναι καθαρα πλοια λιμενικου, σχεδόν άοπλα για πολεμικό σκάφος.. κανουν για το λιμενικό οχι για το ΠΝ

Gunner
Gunner
4 years ago

Δεν νομίζω να τα δίνουν εκτός αν οι LCS τα αντικαταστήσουν.

npo
npo
4 years ago

Το πρόβλημά μας είναι η κάλυψη της ανατολικής Μεσογείου νομίζω. Αρα μάλλον όχι. Αν θέλουν να μας δώσουν πράγμα τσάμπα έχουν νομίζω. Κανα ROMEO, κανα Mark V κλπ

SozonLEV
SozonLEV
4 years ago

Καλησπέρα.
Καταρχήν θα ήθελα να ξεκινήσω από την καταγραφή του προβλήματος… Το ΠΝ πλέον, από όσο μπορώ να καταλάβω καθόσον ο τομέας μου είναι διαφορετικός, έχει να επιχειρήσει σε δυο διαφορετικά περιβάλλοντα. Το Αιγαίο, ένα Αρχιπελαγικό περιβάλλον, με πολλά διάσπαρτα νησιά, νησίδες, κλπ. με περίπλοκη ακτογραμμή και σχετικά ρηχά νερά και – πλέον – το περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, ένα χώρο χωρίς νησία, με μεγάλα βάθη όπου οι καιρικές συνθήκες μπορεί να γίνουν εξαιρετικά άσχημες.
Ας πάμε τώρα και στον τίτλο του άρθρου “Think out of the Box”. Το να πάρουμε πλοία δεν είναι κάτι εκτός των συνηθισμένων. Γιατί όχι να σχεδιάσουμε κάτι αντίστοιχο (υπήρχε παλαιότερα μια ελληνική σχεδίαση καταμαραν η οποία μπορούσε να δεχθεί ΕΕ/Π ΑΗ-64…)…(αν και όλοι θα κουνήσουν καταφατικά το κεφάλι και θα γελάσουν είναι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση που έχουμε). Τώρα μια σκέψη θα ήταν η εγκατάσταση ενός συστήματος παρακολούθησης τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο. Σύστημα το οποίο θα παρακολουθούσε τόσο εναέρια όσο και επίγεια και – κυρίως – υποθαλάσσια. Αισθητήρες σε δέσμια αερόστατα (όπως έκανε πρόσφατα το Λιμενικό) είναι μια καλή λύση. Συστήματα υποθαλάσσιων αισθητήρων είναι μια άλλη. Συστήματα OTH στην Κρήτη θα έλυναν πολλά προβλήματα, κλπ., κλπ….
Οι πληροφορίες από όλους αυτούς τους αισθητήρες θα έφταναν σε ένα συγκρότημα υπολογιστών από όπου θα δημιουργούταν μια κοινή εικόνα (και ναι μιλάω για Data Fusion). Τυχόν στόχοι θα μπορούσαν να ανατεθούν σε UAV, σε αυτόνομες μη-επανδρωμένες πλατφόρμες οπλισμού (μπορούν να είναι και κινούμενες), ακόμα και σε υπερηχητικά αντιπλοϊκά Κ/Β….
Τροφή για “out of the box” σκέψη…

Μετά τιμής

Νικ1
Νικ1
4 years ago

Όποιο πλοίο κ αν αποκτηθεί θα έρθει κατόπιν εορτής, όταν πολλά (όλα;) θα έχουν κριθεί στο Αιγαίο κ την Αν. Μεσόγειο. Ίσως θα ήταν πιο χρήσιμη μια συζήτηση για το τι μπορεί να γίνει τα επόμενα 1-2 χρόνια το πολύ για να μην υποστούμε μια μεγάλη εθνική ήττα.

Θυμίζω ότι από τότε που πρωτοακούστηκε θέμα απόκτησης OH-58D, ένα απείρως απλούστερο οπλικό σύστημα, πέρασαν χρόνια μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα κ ακόμα δεν είναι επιχειρησιακά. Σκεφτείτε πόσο χρόνο θα χρειαστούν τα Ticonderoga ή οτιδήποτε μας παραχωρηθεί.

Ο μόνος τρόπος πια η Ελλάδα να παραμείνει στο παιχνίδι διεκδίκησης των υδρογονανθράκων είναι διπλωματική παρέμβαση των ΗΠΑ με δήλωση που να απαγορεύει κινήσεις τις Τουρκίας, όπως έκαναν πριν λίγες εβδομάδες για να προστατεύσουν το YPG από τουρκική εισβολή. Καλό θα ήταν λοιπόν να εστιάσουμε εκεί ως χώρα κ όχι στο αν θα έχουμε 24 ή 32 κελιά vls σε κάθε φρεγάτα.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Νικ1

το ένα δεν αποκλείει το άλλο, αλλά το συμπληρώνει αν θέλουμε ουσιαστική ισχύ

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  Νικ1

Έχεις δίκιο για το επείγον του πράγματος, αλλά όπως σου επισημαίνει και ο @sotbac, άλλο να κινηθείς άμεσα για ενίσχυση του ΠΝ και άλλο να σχεδιάζεις την μελλοντική του δομή.

Ας κάνουμε και κάτι με πρόγραμμα!

Νικ1
Νικ1
4 years ago
Reply to  Thras

Προφανώς πρέπει να υπάρχει μακρόχρονος σχεδιασμός κ το ΠΝ να ενισχυθεί “άμεσα” με νέες φρεγάτες/καταδρομικά, απλά το “άμεσα” είναι στην καλύτερη περίπτωση 2 χρόνια αν σήμερα ανακοινωθεί ότι μας παραχωρούνται μεταχειρισμένα πλοία. Τόσος χρόνος χρειάζεται μέχρι να εγκριθεί η παραχώρηση από επιτροπές κ υποεπιτροπές, να φτάσουν Ελλάδα κ να γίνουν επιχειρησιακά κ αυτό δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται κανείς. Η συζήτηση που γίνεται για τεχνικές λεπτομέρειες καλώς γίνεται, αλλά αφορά το μακρινό μέλλον. Για να μην ηττηθούμε στο παρόν, η λύση μπορεί να είναι μόνο διπλωματία ή κινήσεις όπως βελτίωση διαθεσιμότητας μέσων , τορπίλες, ολοκλήρωση ναυπήγησης SV.

Kris
Kris
4 years ago

Αντι να κοιτάμε μονο Αμέρικα ας βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε με Νορβηγία και Σουηδία και Δανία στο ναυτικό τους υπηρετούν υπέροχες κατασκευές ας βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε , οι Νορβηγοί έχουν δυνατότητες εξόρυξης στην θάλασσα θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συμφωνία στον ενεργειακό τομέα επίσης όπως πχ την προηγούμενη κυβέρνηση είχε επισκεφτεί Νορβηγικός ενεργειακός κολοσσός για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην θάλασσα θα μπορούσαμε σαν προϋπόθεση απο την νορβηγική Κυβέρνηση να για συμπαραγωγή πυραύλων NSM και εάν δεν περνά με το οκ απο Αμέρικα ας συνεργαζόμασταν στην κατασκευή ελληνικής έκδοσης απο πχ αλουμίνιο της

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Skjold-class_corvette

Αναλόγως απο Σουηδία άδεια για συμπαραγωγή cb90 , visby με προσαρμογή στης απαίτησης της Μεσογείου ως προς την αλμυροτητα της θάλασσας, κυμάτων, αναγκών του Αιγαίου κλπ.
Για Δανία η φρεγάτες τους είναι ενα πολυ πρακτικό σχέδιο……

Όλα γίνονται όταν υπάρχει θέληση μην ξεχνάμε το Αιγαίο έχει κοιτάσματα αλλά και ενα απο τα καλύτερα μέρη παγκοσμίως σε αιολικό δυναμικό, τζάμπα ενέργεια αρκεί να γίνουν οι σωστές επενδύσεις απο τις σωστές Εταιρείες που τυχαίνει να είναι παγκοσμίως στους κατασκευαστές Δανέζικες και σε επίπεδο επενδύσεων κυρίως Σκανδιναβικές.

Παλιά υπήρχε μια πολυ καλή ιδέα να δημιουργηθεί μια περιοχή στην Κρήτη Εάν θυμάμαι καλά σαν κέντρο Ανάπτυξης τεχνολογιών για τους Σουηδούς επιστήμονες ώστε να αποδίδουν καλύτερα λογο του καλύτερου κλίματος και ηλιοφάνειας.
Αφού διώξαμε το εργοστάσιο της Τέσλα στους Ολανδούς λογο γραφειοκρατίας κλπ κλπ ,τουλάχιστον επιμένουν να φτιάξουν κέντρο Έρευνας στην χώρα μας .

Όλα τα παραπάνω είναι ενα κλάσμα απο αυτά που μπορούμε να κάνουμε ΑΜΑ ποτέ θελήσουμε .

Καλή ξ Αμερική και η.Γαλλία αλλά αυτή μας βλέπουν ως αποικίες και μας συμπεριφέρονται όπως μας αξίζει.

Το θεμα παραχωρήσεων μεταχειρισμένων πλοίων πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει.
Και αυτο θα συμβεί μονο όταν ξεκινήσουμε να κάνουμε συνεργασίες κράτοι μικρά όπως εμείς με πραγματικά οφέλη προς όλες τις συνεργαζόμενες πλευρές.

Ευχαριστώ την πτήση για την φιλοξενία της δημοσίευσής της γνώμης μου.

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  Kris

Καλά τα λές αλλά δεν παει ακριβώς ετσι. Ειτε μας αρεσει ειτε οχι ειμαστε ταγμένοι να αγοράζουμε σοβαρα συστήματα ή απο αμερική ή απο γαλλία. Δεν εχουμε τη θεληση και τα οικονομικά φόντα για κατι διαφορετικό. Πόσο μαλλον οταν δεν εχουμε σκοπό να αγοράσουμε αλλά θελουμε παραχώρηση κτλπ.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  ShadowMan

έτσι είναι, η χώρα έχει συγκεκριμένες γεωπολιτικές εξαρτήσεις/δεσμεύσεις.

evaggelos
evaggelos
4 years ago

δεν ειναι ασχημο αλλα δεν ειναι φρεγατα,αν μπορουσαμε να τα παρουμε ποιο πολυ σε αντικαταστατη κομπανταντ κ κανονιοφορων μου φερνει.Το legend μου αρεσει αλλα κοστιζει οσο η μπελαρα.
ΥΓ.Μα γιατι οχι wasp class?ολο κ κατι θα βρουμε να βαλουμε 😆
ΥΓ2, νομιζω οτι το θεμα με τις αδελαιδες ειναι οτι δεν της θελαμε κ βρηκαμε χαζη δικαιολογια τους sm2. γιατι αν δεν ειναι παραμυθι ας το κλεισουν το ναυτικο να ησυχασουμε.
ΥΓ3, Tico παιρνεις ως πλοιο σημαια κ ειναι πλοιο καθαρα για αν.μεσογειο.

nika6806
nika6806
4 years ago

Στα πλαίσια των συζητήσεων για την χρήση ελληνικών βάσεων από τις ΗΠΑ θα ήταν ενδεχομένως πολύ “φθηνό” να ζητήσουμε για αντισταθμιστικά οφέλη απλά και μόνο μερικά περιπολικά. Την δουλειά των περιπολικών Cyclone ενδεχομένως να την έκαναν καλύτερα εγχώριες ναυπηγήσεις της τάξης των 100-200 tn οι οποίες ενδεικτικά θα μπορούσαν να φέρουν ένα ΟΤΟ Forty light 40mm, 4-8 Spike NLOS ή ίσως Sea Spear (ναυτική έκδοση των Brimstone), ένα ΟΤΟ Marlin ή οποιοδήποτε αντίστοιχο και ίσως, γιατί όχι, ένα διπλό SIMPAD. Μερικά τέτοια περιπολικά διεσπαρμένα σε μικρά νησιά των Δωδεκανήσων (ίσως και μόνιμα στο Καστελόριζο), νομίζω ότι θα αποτελούσαν αξιόλογη αντιαποβατική κι αντιαεροπορική δύναμη. Ενδεχομένως το κόστος για κάτι τέτοιο δεν θα ήταν κι ιδιαίτερα μεγάλο.

George
George
4 years ago

Είναι ξαδελφάκια των Ρούσεν οι οποίες ως Super Vita βασίζονται στη κλάση Vita του Καταρ που με τη σειρά της είναι παράγωγο της Province (ή Cyclone για το USN) που κι αυτή είναι παράγωγο των Ramadan της Αιγύπτου!
Οπότε λόγω συγγένειας δικαιούμαστε να τις κληρονομήσουμε 🙂
Να ξεκουραστούν και οι Nasty επιτέλους……

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  George

χαχαχαχαχ! Μια χαρα’ τα λές!

Iomar
Iomar
4 years ago

Καλησπέρα,

Προτού διαβάσω την – αναμφίβολα πολύ ενδιαφέρουσα – ανάρτησή σας δίνω την αυτονόητη απάντηση: Να ζητήσουμε και από τα δύο.

Και τώρα ξεκινάω την ανάγνωση!

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago

Αυτο που εχω καταλαβει εγω ειναι οτι οι τουρκοι ξερανε περισσοτερα για το ποτε ο στολος μας θα ειναι στην χειροτερα κατασταση απ τους δικους μας….Κ εγω στην θεση τους τωρα θα πιεζα καταστασεις.

Επισης βλεπανε κ οτι δεν καναμε τιποτα αυτα τα τελευταια 15 χρονια για το Π.Ν…[μεκο-μτχ φρεγατες στην θεση των S].

Oποτε ολα αυτα που λεμε για μπελγαρες σε 5 χρονια κ για A.B ειναι ετσι για να λεμε κατι,διοτι οτι ητανε να κανουμε επρεπε να το ειχαμε κανει κ τωρα τα πλοια να ητανε εδω.

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago

Αν οι S μας ειχαν ψωμι ακόμη, θα ελεγα οτι απλά πρέπει να συγκροτήσουμε μια νεα ομάδα μάχης για την μεσόγειο με 3 πλοια με έμφαση αντιαεροπορικου αγώνα (ώστε να εχεις πάντα μαχιμο το λιγότερο ενα) και μια σωστά αναβαθμισμένη ΜΕΚΟ και ενα 214 μόνιμα παρέα να κάνουν κουμάντο εκει (ναι δεν θα ειναι ποτέ μονη της μια μπελχάρα στο σημειο οπότε μη σκατε τοσο πολύ για τους λιγους αστερ30). Σε συνδυασμό με την ΠΑ που εστω και καθυστερημένα και υπο προϋποθέσεις κατι θα μπορει να προσφέρει στην περιοχή αν χρειαστεί θεωρώ πως θα μέτραγε ο λογος μας και εκει μετά.

Αυτά μιας και το αιγαίο λογω θεσης κτλπ ειναι γερό φρουριο.
Τωρα δυστηχώς πρεπει να βρουμε μια λύση και για την ομαδα μάχης που λεω αλλά ταυτόχρονα και για τις βασικότερες μοναδες του στόλου του αιγαιου! εξοπλιστικά το ναυτικο ειναι με την πλάτη στο τοιχο και η χώρα οικονομικά επισης. Ειμαι πραγματικά περιεργος να δώ τι λυση θα υπαρξει τελικά για τις φρεγάτες την επομενη 5ετια. Η συγκεκριμένη λυση που προτεινει το αρθρο μπορει να βοηθησει σε καποιους τομεις αλλά μάλλον όχι σε αυτους τους δυο που μας καινε.
Αν εχω καταλαβει λαθος παρακαλω εξηγήστε μου.

Spirit
Spirit
4 years ago

Κάτι τέτοια άρθρα επιβεβαιώνουν την μιζέρια και την παρακμή που έχουμε περιέλθει… αφήσαμε αξιόλογα μεταχειρισμένα, ιεραρχήσαμε λάθος τις προτεραιότητες, τώρα μένει να δούμε αν η αποσπασματικές παραγγελίες (2 πλοίων) θα ολοκληρώσουν το κύκλο της παρακμής.

sotbak
sotbak
4 years ago

σιγά σιγά κατεβάζουμε τον πήχη……. επιμένω ΤΙCΟ

ACHERON
ACHERON
4 years ago
Reply to  sotbak

Και ἂν παρατήρησες,κατεβάζουμε τον πήχυ πριν κἂν ασχοληθεί ὁ αρμόδιος φορέας.
Πρίν ζητηθούν επισήμως σκάφη,πριν δοθεί επισήμως απάντηση.
Φθειρόμαστε ψυχολογικά,σε συζητήσεις στην ζώνη του λυκόφωτος,κυνηγώντας σκιές.
Και τελικά,κάθε φορά συνθηκολογούμε,και πάμε πιό κάτω,συνεχίζοντας τις ομηρικές μας ανεμομυλομαχίες : θλεουμε FREMM,ἂν δέν γίνεται,τότε Gowind,ἂν δέν γίνεται κι΄αυτό,Lafayette,ἂν δέν γίνεται ούτε αυτό,τότε Cassard…
Εν τω μεταξύ
https://twitter.com/mattpontowski/status/1163347228532051968

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  ACHERON

Τι το θελες και μας το θύμισες
Με 1.1-1.2 billion πολλές τρύπες μπορούσαν να καλυφθούν στο ναυτικό όπως έχουμε γράψει

Ο …. Τοτός θα έπαιρνε καλύτερες αποφάσεις για το ναυτικό για να παραφράσω ένα παλιότερο σχόλιο

Εάν γίνει κάτι με τους γείτονες και διαπιστωθεί πάλι αδυναμία θα αποδοθούν οι πρέπουσες ευθύνες στους άστολους και ένστολους που ανέχονται τέτοιες καταστάσεις? 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡

ACHERON
ACHERON
4 years ago
Reply to  CKfurious

Mά,στην Ἑλλάδα μετά το 1922 και το Γουδί,«ουδείς πταίει» για εθνικά θέματα.
Ιδίως ἂν δέν έχει κάνει «τίποτε».(από αυτά που θα όφειλε).

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  sotbak

Ναι θα στα στείλουν και μάλιστα φορτωμένα…

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Spirit

με λίγους ΣΜ-2 + ΕΣΣΜ και τα υπόλοιπα βασικά Α/Α για μικρές αποστάσεις θα είναι ό,τι πρέπει, αν θέλουν….αλλιώς αγκαλιά με τους Γάλλους και τις Μπελχάρες ….θα χάσουν οι ΗΠΑ τέτοια ευκαιρία να μπουν στο ΠΝ; Εγώ στη θέση τους πρόταση πακέτο θα έκανα (2 TIKO για καπάρο + 6 FFG(x) + 6 LCS freedom class γενικών καθηκόντων μέσα σε 15 έτη σταδιακά ένα πλοίο εναλλάξ κάθε χρόνο και χρηματοδότηση μέσω FMS + την υποστήριξη + όπλα (μέσου φόρτου παρακαλώ, όχι υπερβολές) και δεν θα περίμενα καν τον Κούλη να αποφασίσει, που το παιδί, όπως και ο προκάτοχός του ομοίως, δεν ξέρει από τέτοια πράματα….Είναι στο χέρι των Αμερικανών, αν θέλουν (γιατί παίζει και να μη θέλουν επειδή ακόμη γλείφουν αυτόν που τους έφτυσε…..) να καθαρίσουν την Αν. Μεσόγειο από τους βαρβάρους……αλλιώς ας παλεύουν διακατεχόμενοι από το σύνδρομο της Στοκχόλμης…. (ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ…)

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  sotbak

Απορίας άξιον, καθότι είναι γνωστό πως η βασική αγωνία των Αμερικανών είναι να μπουν στο ΠΝ και είναι διατεθημένοι να προσφέρουν γη και ύδωρ για να το καταφέρουν. Νομίζω πως από το πακέτο που θα μας χαρίσουν για να καθαρίσουμε τη Μεσόγειο από τους Τούρκους (διαλυοντας τη Ν.Α. πτέρυγα του ΝΑΤΟ), λείπει ένα πυρηνικό υποβρύχιο, γι’ αυτό αρνούμαστε σθεναρά.

dimitrov
dimitrov
4 years ago
Reply to  sotbak

Ωραίος ως Έλλην. Κάνεις limit up μόνος σου! Κι εγώ ξωπίσω. Πάντως δεν κατάλαβα γιατί δεν θέμε SSGN ή έστω κανένα LHD να βάλουμε F35 πάνω …..

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  dimitrov

😀

Νείλος
Νείλος
4 years ago

Δεν υπάρχει πια χρόνος για πλοία. Έχουμε έξαντλήσει κάθε δυνατή πηγή μια με την Γαλλία και την παγκόσμια ξεφτίλα με τις δανεικές Fremm που παρήγγειλε ο Κυρ-Φώτης, μια με τους Αυστραλούς και τις γερασμένες Αδελαϊδες και τώρα περιμένουμε οι ΗΠΑ να μας χαρίσουν Tico γιατί ABurge δεν περισσεύουν.
Μέχρι να δούμε νέα προσθήκη σοβαρού σκάφους επιφανείας στο ΠΝ οι Τούρκοι θα κάνουν γεωτρήσεις ανοικτά της Σαλαμίνας. Τα ψέμματα τελειώνουν όπως πολλοί επαϊοντες προβλέπουν και το Καστελόριζο θα βρεθεί σύντομα στο μάτι του κυκλώνα. Όπως έχουμε στρώσει έτσι θα κοιμηθούμε. Με ένα ΠΝ καθηλωμένο στη δεκαετία του ΄90 του προηγούμενου αιώνα.
Μεγάλη προσοχή στις διαθεσημότητες της πολεμικής αεροπορίας, το μοναδικό όπλο σχετικής υπεροχής λόγω μαζικών εκκαθαρίσεων έμπειρων στελεχών απο τους απέναντι και ο θεός βοηθός.

Pillars
Pillars
4 years ago
Reply to  Νείλος

Έστω και τώρα, λίγο πριν το μπαμ, δεν κάνουμε καμία άμεση προμήθεια για εναλλακτικά όπλα που θα μπορούσαμε να βάλουμε στα νησιά μας όπως Exocet block 3, SAMP/T, NSM κλπ. Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν είναι στημένο το παιχνίδι! Ποιες είναι οι ευθύνες όλων μας και ειδικά στρατιωτικών και πολιτικών για αυτήν την απάθεια? Θα υπάρξουν δικαστήρια αν τελικά οι Τούρκοι κάνουν αυτό που προαναγγέλλουν?

nicolas
nicolas
4 years ago

1.ειχε γραφθει πως ειναι πολυ καταπονημενα πλοια
2.το usn παιζει το αντιστοιχο παιχνιδι με την usaf και τα a-10 μια σχεση αγαπης και μισους οπως φανηκε απο το ζητημα εαν πρεπει τα πλοια αυτα να υπολογιζονται στον αριθμο μοναδων μαχης η οχι που εφτασε ως το κογκρεσο.
3.καλο για αντικατασταση των asheville αλλα εαν προοριζεται και για αλλους ρολους οι stinger και οι griffin δεν ειναι αρκετοι ενω ram μαλλον δεν παιρνει(και δεν μας παιρνει και οικονομικα).
4.στον αντιλογο νομιζω εχει υπαρξει προνοια για εγκατασταση harpoon σε αντιστοιχια της τακτικης της αμερικανικης ακτοφυλακης στα παλια της ωκεανια περιπολικα hamilton(?).
Εαν θελαμε παθ και opv καλυτερα να καναμε μια κρουση στο uscg που δινει τα παλαιοτερα του πλοια στς χωρες του ειρηνικου ελεω κινας. τα cyclone και απαραιτητα εινια στον κολπο και δεν υπαρχει και σαφες πλανο αντικαταστασης τους σε αμερικανικη υπηρεσια

peet14
peet14
4 years ago

Ενώ ψάχνουμε αγωνιωδώς σκάφη με έστω στοιχειώδη δυνατότητα Α.Α περιοχής καταλήγουμε να συζητάμε για παράκτια περιπολικά ;
Γιατί ή δεν χρειαζόμαστε τα πρώτα και ψάχνουμε να μπαλώσουμε άλλες ανάγκες με τα Π.Π ή αν οι ανάγκες για ΑΑ περιοχής είναι υπαρκτές ,απλά δεν έχει νόημα η συζήτηση για την απόκτηση Π.Π .
Δεν μπαίνω στο κόπο να συζητήσω το πόσο επιχειρησιακά θα μπορούν να είναι όταν θα υπάρχουν οι συνθήκες που έχουν δώσει στο Αιγαίο το προσωνύμιο <άσπρη θάλασσα .

chriss8
chriss8
4 years ago

Και γιατί να μην πάρουμε κάποιο SSGN για να βάλουμε πυραύλους cruise;

😈 :hmm: 😀

nigozs
nigozs
4 years ago

Τα Tico είναι ασύμφορα.
Εδώ μπερδεύουμε κάποια πράγματα.
Γιατί να πάρουμε Cyclone που έτσι κι αλλιώς τα χρειάζονται (340 τόνων) ενώ κατασκευάσαμε επιτυχώς και με μεγάλη αξιοπιστία εδώ στην Ελλάδα τα κλάσης Osprey (500 τόνων) και με δυνατότητες που μας ταιριάζουν.
Το Λ.Σ κάποια στιγμή πρέπει να πάρει τέτοια πλοία ώστε να σταματήσει η “κάλυψη” από το ΠΝ.
Συνεπως μην βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος αλλά και να μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  nigozs

γιατί είναι ασύμφορα; Η χρήση τους λόγω των δυνατοτήτων τους θα “ξεκουράσει” τριπλό αριθμό παλαιών τύπων φρεγατών με ανάλογο όφελος

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  sotbak

το ναυτικό δεν ειχε πει πως ακομη και να παιρναμε τις adelaide πχ δεν θα απεσυρε καμμια S γιατι εχει θεμα με τους αριθμους? δεν ξερω αν το θυμαμαι καλα

Dimitrios Kacoliris
Dimitrios Kacoliris
4 years ago

Μήπως με αρκετούς αντιπλοικους πυραύλους στα νησιά μας κάναμε τη δουλειά μας, με πολύ λιγότερα χρήματα, προσωπικο και ρισκο, καθιστώντας το Αιγαίο απαγορευμένο για τα τουρκικά πλοία σε περίπτωση σύρραξης? Έχω μήπως λανθασμένα την εντύπωση πως με απαγορευτικό στο Αιγαίο οι Τούρκοι δε θα μπορούν να δρασουν στην αν.Μεσογειο ή έστω θα μειωθεί κατά πολυ η ισχύς τους?

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago

δεν παει ετσι. ειναι σαν να λέμε πως δεν εχουμε λεφτά για μαχητικά οποτε ας παρουμε επιπλέον πατριοτ. Ακουγεται σωστό αλλά οσοι ξέρουν λενε πως με τετοιες λυσεις δεν “κερδιζεις τον πόλεμο”, απλά χανεις λιγότερο.

giannis82
giannis82
4 years ago
Reply to  ShadowMan

Δεν σημαίνει ότι επειδή κάνεις ένα δίκτυο αντιπλοικων πυραύλων καταργείς το ναυτικό.. αλλά είναι μια σοβαρά λύση να κάνεις τον εχθρό να έχει δυο πολύ αληθινούς φόβους να αντιμετωπισει και τις επιχειρήσεις του τρομερά πιο δύσκολες.

evaggelos
evaggelos
4 years ago

Nομιζω το προβλημα ειναι μεγαλο κι αυτο καθοτι κανενα ναυτικο δεν αποσυρει πλοια αφου κ η γαλλια κ η γερμανια εχουν προβληματα κ δεν αποσυρουν οι μπενελουξ πανε προς χιλη -πορτογαλια κ στην αμερκιη αποσυρουν μονο τα island class,μονο τα αδελαιδε υπηρχαν κ αυτα για καμια 5ετια μονον,κριμα αλλα το ναυτικο εχει 2 μονον επιλογες μειωση οροφης η αποκτηση νεου πλοιου.

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  evaggelos

κατσε γιατι αν μπει και το ΥΠΟΙΚ στη μέση μπορει να εχουμε στο τέλος και τις δυο λυσεις μαζι!

Νικόλας
Νικόλας
4 years ago

Χρειαζόμαστε σύγχρονες μεγαλες μονάδες επιφανείας που να μπορούν να παίξουν μπάλα στην Ανατολική Μεσόγειο και να διαθέτουν σοβαρες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Προτιμότερο ενα τεχνολογικά προηγμένο σκάφος από δέκα σκάφη τεχνολογικά ξεπερασμένα. Έστω κι ενα πλοιο αλλά τετοιο πλοιο που να μπορεί να κανει τη διαφορά! Κάποτε η Ελλάδα ήθελε να αγορασει μεταχειρισμενα Dreadnaught αλλά τελικά προτίμησε ένα νεοτευκτο βαρύ καταδρομικό το “Αβέρωφ”. Μονο ενα πλοιο αλλα τι πλοιο, το κορυφαιο για την εποχη εκεινη. Το αποτελεσμα ειναι γνωστο!!

dimitrisxr
dimitrisxr
4 years ago
Reply to  Νικόλας

Συμφωνω 100%. Λεμε οτι τα AB ειναι ακριβα με 1,8 δις επιπλωμενα. Δινουν ομως 6 φορες (!!!!!!!!) μεγαλυτερη ισχυ πυρος απο τη belharra και δυνατοτητα επεμβασης στην ανατολικη μεσογειο. Καλυτερα κορβετες και 2 πλοια μεγεθους ΑΒ παρα φρεγατες

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Νικόλας

ΣΩΣΤΌΣ

οικονομικός μετανάστης
οικονομικός μετανάστης
4 years ago
Reply to  Νικόλας

Ο Μπάρμπα-Γιώργης ούτε κορυφαίος ήταν στην εποχή του ούτε καν “Βαρύς”. Όταν αγοράστηκε ανήκε στην ήδη ξεπερασμένη κλάση των Θωρακισμένων Καταδρομικών που μετά το φιάσκο της Τσουσίμα το 1905 έσπευδαν όλοι να τα αντικαταστήσουν με τη νέα κλάση των Καταδρομικών Μάχης. Το πλοίο είχε παραγγελθεί από το Ιταλικό ναυτικό και είχε αφεθεί στα αζήτητα μισοτελειωμένο χωρίς οπλισμό. Γιαυτό ήταν κελεπούρι και το πήρε το ΠΝ κοψοχρονιά (μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ 😉

Φυσικά, δε χρειάζεται να είσαι κορυφαίος παγκοσμίως, αρκεί να είσαι ο κορυφαίος στη γειτονιά για να γίνει σωστά η δουλειά, όπως έγινε το 1912-13, όπου ο συνδυασμός πλοίου-προσωπικού-ηγεσίας ήταν μακράν ανώτερος από οτιδήποτε είχαν οι γείτονες.

BTW, όσοι δεν έχετε επισκεφτεί τον Αβέρωφ ακόμα, να πάτε πάραυτα να τον επισκεφτείτε. Αξίζει!

consigliere_
consigliere_
4 years ago

και γιατι να μας χαρισουν τικο οι ΗΠΑ; Μας τα χρωστανε απο καπου; ή επειδη ειμαστε καλοι yes men; Παρτε το χαμπαρι , οι σχεσεις, οταν δεν ειναι σχεσεις αμοιβαιου συμφεροντος ,ειναι σχεσεις εξαρτησης και αυτο σημαινει σχεσεις υποτελειας. Η μονη λυση ειναι συνεργασια με αλλες μικρες χωρες και προσπαθεια μερικης ή πληρους αυτονομησης. Καλη λυση ειναι συμπαραγωγη Ελλαδα Ισραηλ να βαλουμε εμεις τα σκαρια κ αυτοι τα συστηματα.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  consigliere_

ΈΧΟΥΝ ΚΑΘΕ ΛΟΓΟ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ, γιατί θα εξυπηρετεί τις γεωπολιτικές επιδιώξεις αμφοτέρων. Στην παρούσα φάση τα συμφέροντά μας συμπίπτουν, αν θέλουν μπορούν να μας βοηθήσουν στο ΠΝ και ξέρουν ότι χαμένοι δε θα βγουν….

consigliere_
consigliere_
4 years ago
Reply to  sotbak

οταν εισαι δεδομενος σε χουν ολοι στο φτυσιμο. its all about money. Τι εχει συγκριτικα ανωτερο η ελλαδα με τον γειτονα; σχεδον τιποτα.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  consigliere_

δεν μας έχουν καθόλου δεδομένους και θυμούνται τον Καραμανλή και τα ΒΜΡ και την προσπάθεια προσέγγισης με τους Ρώσους, μια χαρά γυρίζει το παιχνίδι από τη μια στιγμή στην άλλη στη γεωπολιτική και τη διπλωματία……. όπως την έπαθαν με τους Τούρκους μπορεί να την πάθουν και αλλού………

nikos
nikos
4 years ago

Ξεφευγεται πτήση από το στόχο μας .Ο σκοπός είναι πλοία πολαπλου ρόλου όπως φρεγάτες κ rousen.αυτα είναι για το λιμενικό .όπως κ κανονιοφοροι.

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  nikos

Από πότε οι Ρούσεν ειναι πολλαπλού ρόλου;

nikos
nikos
4 years ago
Reply to  Spirit

Επιτήρηση κάνουν , μεταφορά ειδικών δυνάμεων κάνουν, κόσμο έστω λιγο μεταφέρουν, προβολή σημαίας εστω κ από πυραυλακατο κάνουν συνδρομή στο λιμενικό προσφέρουν γενικά πιστεύω με εξαίρεση τις AAW, ASW , τα πλήγματα που μπορεί να αντέξει κ φυσικά το καιρό μας καλύπτει για το Αιγαίο κ τις ακτές. Τι να τα κάνουμε τα cyclone? Φρεγάτες θέλουμε μετα πανίσχυρες. Η λογιστική υποστήριξη δεν είναι για πολλά πια.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4 years ago

Ομόλογο ότι κάτι τέτοιο ακούγετε πολύ παράξενο! Μόνον tico η Καλύτερα arlien Bruge είναι αυτά που θέλουμε άντε LCD με βάση διαμόρφωση Σαουδικής Αραβίας! Τα υπόλοιπα δεν νομίζω ότι μας κανουν

giannis82
giannis82
4 years ago

Νομίζω οτι η τοποθέτηση του τίτλου του άρθρου είναι κάπως λάθος…
θα μπορούσε να είναι ως τίτλος οτι Αμα το ΠΝ θελει να αντικαταστησει τα περιπολικά του (βλεπε κάτι περιπολικά απο την δεκαετία 60) υπάρχει μια ευκαιρία να πάρει μια ποσότητα ίδιας κλασης (ομογενοποιηση) με τα πλοία κλάσης Cyclone που ειναι για αποσυρση απο τις ΗΠΑ.
Αυτο ειναι το φιλλιπινεζικο πλοίο όπου γράφει και άλλες πληροφορίες https://en.wikipedia.org/wiki/BRP_General_Mariano_Alvarez_(PS-38) μάλιστα στο φιλλιπινεζικο αναγραφετε ως κοστος 25 εκατομυρια και το πήραν χωρις στινγκερ και griffin (Δηλαδή οτι να ναι..)
Επίσης στην κύρια σελίδα τους αναγράφετε ότι ειχαν κατασκευαστει για κύκλο ζωής 15 ετων που ήδη έχει παρέλθει.. βεβαία αμα εχεις παλιότερα πλοια ισως αυτο να ναι λεπτομερια.. αλλα πρέπει να εξεταστεί η κατάσταση τους.
1) Τα πλοία δεν έχουν καν πάνω πχ πυροβόλο τύπου οτομελαρα
2) Ο πύραυλος griffin εχει μέγιστο βελινεκες 8 χιλιόμετρα… δεν και κάνα σοβαρός πύραυλος στην ουσια είναι υποδεέστερος από τον hellfire αλλά πιο ελαφρύς αν θυμάμαι καλά.
Οσο για τα SPIKE NLOS καλα θα ηταν, οπως και να εξεταζοταν να μπουν και σε ποιο αξιόμαχα πλοια του ΠΝ.

Αμα ήταν think out of the box: θα μπορουσε να γινει μια έρευνα για το κοστος συντήρησης ωστε να ειναι αξιοπλοο τιποτα Tarawa class που είναι για δωρεά ηδη καταχωρημενα… οχι τοσο για το κοστος χρησης αφου θα ηταν αραγμένο σε κανα λιμάνι και θα εβγαινε μόνο οταν θα έπρεπε να βγει υποχρεωτικά.
Και να ζητουσαμε ενα Tarawa class συν αναγκαστικά πχ 12 AV-8B Harrier αφου κάθετης απογείωσης αεροπλάνα δεν έχουμε… εκτος αν στο μέλλον παίρναμε κανα F35B….. τα κλασης wasp που ειπε καποιος ειναι σε active service οποτε μαλλον χλωμο…
Και να αποχτουσε η ελλαδα για για πρωτη φορα ενα μινι αεροπλανοφορο και να ανεβαινε το ΠΝ κατηγορια και σαν ναυτικο αλλα και σε μακρυνες επιχειρησεις. Αν το κολλουσε σε μια ομαδα μαχης με καμμια μελοντικη αντιεροπορικη φρεγατα και τα υπόλοιπα πλοία του. θα έφτιαχνε ετσι μια ομαδα μαχης με σοβαρές αξιώσεις και ικανότητες να δράσει και μακρυά που λιγα ναυτικά έχουν στον κόσμο.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  giannis82

ωραίο σαν όνειρο ακούγεται

Κωνσταντίνος
Κωνσταντίνος
4 years ago

Προβληματισμοι χωρίς απαντήσεις.
‘think out of the box’… πιασάρικη εκφραση! Αλλα ποιο ειναι το ‘box’; Μηπως ειναι η προσήλωση στην αποκατασταση της μαχητικότητας με συγχρονα πανακριβα συστηματα εν όψη τηςδιεξαγωγης ενος γενικού πολέμου; Μηπως ειναι η ανάγκη διαμορφωσης νεων δογματων μάχης προσαρμοσμένων στην ανέχεια μας αλά ιράν και isis; ταχυπλοα, uav, ντατσουν και χαράκωμα; Ο συνδιασμος των παραπάνω; Σε τι ειδους πόλεμο καλούμαστε να πολεμήσουμε; Αυτη είναι η βασική ερώτηση καθε σοβαρού αξιωματικού κ πολιτικου προισταμενου ΥΑ. Ο γενικός πόλεμος μένει να συμβεί ή όχι αλλά μεταξύ πολέμου και ειρήνης είμαστε εμπόλεμοι σε μια συγκρουση που εξελίσεται εδω και χρόνια αυτη των ‘γκριζων ζωνών’ των ΑΟΖ οπου τα Ιμια ήταν μια μάχη, των εμβολισμών σκαφων, των αναριθμιτων αερομαχιών πάνω απο το αιγαίο με πολλά θύματα χωρις να εχει εκτοξευτεί ούτε ενας πυραυλος. Μηπως ειναι αυτός ο κυριος πόλεμος; Μηπως ενας κλασικός πόλεμος δεν χρειάζεται να συμβεί, δεν συμφέρει να συμβεί ή δεν επιτρέπεται απο ηπα κ ευρώπη να συμβει; Μηπως οτι κινδυνευουμε να χάσουμε παιζεται σε αυτόν τον πόλεμο που ειναι μασκαρεμένος σαν ειρήνη; ασφαλως και οφειλουμε να προετοιμαζόμαστε για το κλασικο είδος πολέμου αλλά αν η συγκρουση συμβαίνει τώρα και όχι σε 3 χρόνια, οφειλει να είναι η κυρια προτεραιότητα και η κύρια προσπάθεια.
(Επιρεασμένος απο άρθρο που διαπραγματευεται τα παραπάνω στο con-ops.blockspot). Το ελληνικό κρατος επιδεικνύει παθητικότητα, τουλάχιστον έτσι φαίνεται επειδη δεν ανταποδιδει χτυπήματα παρα μόνο με λογια. Ειναι πραγματι παθητικότητα ή ειναι ενα βιώσιμο σχεδιο δράσης; Οπως και να χει, αυτος ο αγώνας τι ‘οπλα’ απαιτεί; Δεν αποκλείεται περιπολικα ανοικτης θαλασσας ακόμα μεγαλύτερου εκτοπίσματος με ελειπη εξοπλισμό να ειναι χρησιμότερα απο φρεγάτες σε συγκεκριμένες αποστολες οπως περσικός, πειρατεία, επιτηρηση παρανομων γεωτρήσεων κλπ. αρκει βεβαια να υπάρχει και το ‘σιδερένιο χέρι’ μπελαρες κ ΑΒ κ F16 για παν ενδεχόμενο

sotbak
sotbak
4 years ago

“των αναρίθμητων αερομαχιών πάνω από το αιγαίο με πολλά θύματα χωρίς να έχει εκτοξευτεί ούτε ένας πύραυλος”……κάτι θυμάμαι να λένε…. για έναν magic που εκτοξεύτηκε από ένα Μ-2000 γύρω στο 1996……καλά θυμάμαι;;;

ACHERON
ACHERON
4 years ago
Reply to  sotbak

Μιά λένε,μιά ξελένε.
Όχι το ΓΕΑ όμως,αυτό δέν εκτίθεται εύκολα με λεπτομέρειες.
Τα περιοδικά και οἱ ιστοχώροι φιλοξενούν διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις.
Το βέβαιο είναι ότι κατερρίφθη τουρκικό F-16D με διμελές πλήρωμα,ένας εκ των οποίων ονομαζόταν Οσμάν Τσιτσεκλί (που διασώθηκε),και ὁ έτερος,που ήταν ὁ χειριστής και έχασε την ζωή του,ονομαζόταν Ναΐλ Ερντογάν.
http://enkripto.blogspot.com/2011/10/blog-post_10.html

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  ACHERON

του οποίου η θυγατέρα ζήτησε από τον κ. Ερντογάν – και με ανάλογη δημοσιότητα στη γείτονα χώρα – να ξεκινήσει διαδικασία κατά της Ελλάδας για την απώλεια του πατρός της….

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  sotbak

Θυμάστε καλά. Γαλλικές στρακαστρούκες βλέπετε 😉

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  filon26

άλλο τα δελταπτέρυγα άλλο ένα μακέτο πλοίο

Ionas
Ionas
4 years ago

Έτσι από περιέργεια. Ποια πλοία θεωρούνται καλύτερα. Οι φρεγάτες Standard ή οι O.H.Perry που πήραν οι Τούρκοι. Αν κατάλαβα καλά είναι παρόμοιας ηλικίας αλλά με διαφορετικό οπλικό φορτίο. Δεν είμαι σίγουρος σαν σκαρί και επιπλέον ηλεκτρονικό εξοπλισμό πώς να τις συγκρίνω.

Άσχετος
Άσχετος
4 years ago

Οι γερμανoί χτίζουν 2 υπόπτως μεγάλα “περιπολικά”, ενδεχομένως με ευρωπαική χρηματοδότηση.
https://de.wikipedia.org/wiki/Potsdam-Klasse

Λέμε….

Dimitris
Dimitris
4 years ago

ThinkOutofTheBox: Μήπως να εκσυγχρονίζαμε (ξανά…) τις S με νέο ραντάρ και όπλα σε κατεύθυνση αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής; Πόσο εφικτό είναι να κρατήσουμε την οροφή του στόλου σε αριθμούς με νέες ναυπηγήσεις; Μάλλον είναι δύσκολο. Πότε θα αποδώσουν οι νέες ναυπηγήσεις; Σε λιγότερο από τετραετία δύσκολο. Πόσο θα μας κοστίσουν; Το λιγότερο 2 δισ. οι 4 μονάδες.

https://www.ptisidiastima.com/what-is-the-real-cost-of-belharra/

Οπότε; Μήπως συμφέρει να κάνουμε τις S φρεγάτες αεράμυνας και μάλιστα σταδιακά, πράγμα που θα διευκόλυνε και την χρηματοδότηση του εγχειρήματος; Είναι τουλάχιστον 6 πλοία και αυτόν τον αριθμό δεν θα τον ξαναβρούμε.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Dimitris

Aλλος αδιάβαστος
Η κατάσταση των S έχει συζητηθεί εκτεταμένα σε αυτό εδώ το forum
Δεν σηκώνει κανένα εκσυχρονισμό…
Ψάξε τα προηγούμενα σχόλια
Ο μακαρίτης έχει πεθάνει εδώ και καιρό αφήστε τον ήσυχο
Εδώ δεν μπορούν να βρούν τα 150 mill να κάνουν ένα End Life Upgrade στις MEKO και σκεπτόμαστε Ακόμα τis S???/

Νικος
Νικος
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ωραία και γιατί ξεκινάνε αυτές οι συζητήσεις χωρίς νόημα με Belharra και Τico και δεν ξέρω και εγώ τι εάν δεν έχουμε λεφτά να εκσυγχρονίσουν 4 ΜΕΚΟ;
Να αρχίσουμε να μαθαίνουμε τούρκικα ή να το σκάσουμε για άλλες χώρες :

evaggelos
evaggelos
4 years ago

θα μπορουσαμε να ζητησουμε τα KD-I της ν.κορεας,κ φυσικα δεν ξερω για ποιο λογω δεν κοιταμε σε αυτες της χωρες.

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  evaggelos

Γιατί αποσύρωνται;
Ασε που ειναι και κάτι ιδιαίτερο ακόμα και από τις Adelaide.

evaggelos
evaggelos
4 years ago
Reply to  Spirit

καποια στιγμη ειχα διαβασει οτι θα αποσυρθουν το 21 κ θα παραχωρηθουν στα γυρω κρατη. δεν ειναι κατι το τρομερο αλλα σιγουρα ποιο καινουργιο απο τα s.

darede
darede
4 years ago

HELL NO!!! Δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να εξακολουθεί να έχει το Π.Ν παράκτια περιπολικά όταν αυτά μάλιστα επιδοτούνται απο την Ε.Ε. Δεν μας φτάνουν τα λεφτά στον προυπολογισμό του Π.Ν για να αγοράσει adelaide και θα τον επιβαρύνουμε με μτχ περιπολικά απο τις ΗΠΑ. Τα πάντα που έχουν σχέση με την επιτήρηση του Αιγαίου, θα τα αναλάβει το λιμενικό με μεγάλα περιπολικά. Εάν το λιμενικό είναι ανίκανο, τότε μεικτά πληρώματα και το πρόβλημα πάει…Τα προβλήματα πολλά και οι ανάγκες άμεσες, τορπίλες λοιπόν για τα υποβρύχια και διαγωνισμός για φρεγάτες. Όποιος πάρει το συμβόλαιο με όρο παραχωρεί είτε με πώληση είτε με leasing 2 φρεγάτες του. Και μιλάμε για συμβόλαιο 6 δις για κατασκευή 6 φρεγατών AAW, που θα το λιγουρεύονταν πολλοί

ivychris
ivychris
4 years ago

Δεν μπορεί τα Cyclone να μπουν στη ζυγαριά με τα TICO σ΄ένα δίπολο ή αυτά ή τα άλλα!
Οι Αμερικανοί το 2014 αποφάσισαν το CG PMP (phase modernization plan) με το πρόγραμμα 2/4/6, δλδ 2 TICO για αναβάθμιση, διάρκεια μέγιστη 4έτη και μέχρι 6 TICO εκτός υπηρεσίας.
Αυτό μετατράπηκε σε 2/2/6 αντίστοιχα, περιορίζοντας το χρόνο αναβάθμισης.
Ξεκίνησαν με τα 11 παλαιότερα και αυτή τη στιγμή έχουν/θα έχουν αποπερατώσει την αναβάθμιση 14 TICO.
Χρειάζονται απαραίτητα 11 TICO για κάθε ένα από τα 11 Carrier Strike Groups και το Κογκρέσο ακόμη δεν συμφωνεί με την οριστική απόσυρση των τελευταίων 7, αν και εκσυγχρονισμένων με νέους υπολογιστές, software ανοικτής αρχιτεκτονικής, δυνατότητα OTH, αναβαθμισμένο SPS-9B, σόναρ, NIFC-CA κλπ
Αυτά μάλιστα είναι τα παλαιότερα, γιατί από αυτά ξεκίνησε η αναβάθμιση.
Αυτή τη στιγμή ως έχουν τα πράγματα, το USS Bunker Hill αποσύρεται το 2020 και μάλλον ακολουθεί το USS Cowpens το παλαιότερο από τα υπόλοιπα νεώτερα 11 TICO.
Να σημειώσουμε, ότι εφ’ όσον οι Αμερικανοί προγραμματίζουν σταδιακό phase out μέχρι το 2040, εξυπακούεται ότι δεν έχουν πρόβλημα πλοϊμότητας.
Θα αποτελέσει μελλοντικό case study νοητικής ανεπάρκειας, η περίπτωση εκείνη στην οποία, είτε πολιτικοί, είτε ανώτατα στελέχη του ΠΝ ολιγώρησαν ή δεν πίεσαν για την απόκτηση αυτών των πλοίων υπό απόσυρση

ACHERON
ACHERON
4 years ago
Reply to  ivychris

Χώρα που δίνει προκαταβολή 200Μ€ στον Σάφα,και την διαγράφει σιωπηλά,που 19 χρόνια δέν έχει αποκτήσει 50 τορπίλες για τα Τ-214,που εδώ και 5 χρόνια έχει εγκρίνει 400Μ€ για τον εκσυγρονισμό των ΜΕΚΟ,και κάθε χρόνο έκτοτε ροκανίζει το ποσό,ΧΩΡΙΣ να δρομολογεί το πρόγραμμα,ἒ,αυτή ἡ Χώρα δέν θα ζητήσει εξηγήσεις,και δέν θα αποδώσει ευθύνες σε κάποιον που δέν μπόρεσε να «πιέσει» τις ΗΠΑ να μας αποδεσμεύσουν Tico.
Λυπάμαι,αλλά όταν έχουμε αποτύχει στα μικρά,και εντός της επικρατείας μας,δέν γίνεται να πιέσουμε εκτός αυτής.

ivychris
ivychris
4 years ago
Reply to  ACHERON

Τραγικά λάθη, συμφωνώ.
Οι Έλληνες επέλεξαν μια άλλη πολιτική που έδινε προτεραιότητα στους μετανάστες, δαπανώντας €500Εκ ετησίως για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους, τη στιγμή που αύξανε φόρους στους Έλληνες πολίτες.
Αυτό τελείωσε, προς το παρόν… μέχρι να το ξεχάσει ο Έλληνας και να επανέλθει…αργότερα
Τώρα όμως αποσύρονται τα TICO!
Το ερώτημα είναι, θα συνεχιστεί το ίδιο βιολί ή θα αλλάξει κάτι, έστω και στο παρά 2?

Κωνσταντίνος
Κωνσταντίνος
4 years ago
Reply to  ivychris

τα προσφυγικά ειναι εκτος συζήτησης και κακώς τα ανακατευεται. αλλά δεν ειναι δυνατον να λέτε τετοια πράγματα. τα 500εκ. ειναι ασφαλώς ψεματα. τα οποια εξοδα προερχονται απο την εε κι αν ξοδευτηκε καποιο ποσο δεν ξεπέρασε το 10% του ποσού που λέτε. αν η προηγουμενη κυβερνησγ ολιγόρισε ως προς την άμυνα αυτο δεν μπορει να αφορα τους προσφυγγες αφου η αμηνα ελαβε το δικό της ποσοστο αεπ 2+%

ivychris
ivychris
4 years ago

Μη με προκαλείτε κύριε, αν δεν γνωρίζετε προσωπικά τα θέματα.
Από την Ε.Ε. έλαβε περισσότερα από €1Δισ αλλά για τις δομές φιλοξενίας και όχι για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αν όντως επιθυμείτε να ενηρωθείτε, ανατρέξτε στα ηλεκτρονικά αρχεία του ΥΠΕΘΑ που είναι προσβάσιμα για τα έτη 2016 & 2017 και κάνετε τη σούμα που μόνο για τα 2 έτη υπερβαίνει τα €200Εκ από τον προϋπολογισμό των ΕΔ!
Όσον αφορά το 2% του ΑΕΠ, είναι παραπλανητικό & πλασματικό, δεδομένου ότι εμπεριέχει μισθοδοσία & συντάξεις στρατιωτικών, ενώ το όριο του 20% που οφείλει να αφορά τον εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση & προμήθεια οπλικών συστημάτων υπολείπεται κατά πολύ.
Να είστε διαβασμένος την επόμενη φορά.
Η άγνοια δεν είναι κακό πράγμα.
Η ημιμάθεια όμως είναι απαράδεκτη

Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
4 years ago
Reply to  ivychris

Επέστρεψα διαβασμένος. Συγκεκριμένα διάβασα τους προϋπολογισμούς υπεθα των ετων 2016 2017 και δεν υπάρχει πουθενά κανένα ποσό που να αφορά την υγειονομική φροντίδα των προσφύγων. Αν παρ όλα αυτά έχετε δίκιο σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός δεν τηρήθηκε και κατά την διαρκεια των ετων 16, 17 αναδιαμορφώθηκε. Αν πραγματι λειψαν τα 100εκ. ανα έτος δείξτε μου, αν επιθυμείτε, ποιά είναι τα έγγραφα αυτά που σας επιβεβαιώνουν και πως προκύπτουν τα 500εκ. ακόμα κι αν ειναι έτσι.

Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
4 years ago
Reply to  ivychris

και κάτι ακόμα, αν η γνωση είναι ένα ιδανικό σημείο στο οποίο γνωρίζουμε τα πάντα για ένα δεδομένο θέμα τότε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο γνώσης ανηκει στην ημιμάθεια. Αυτό χονδρικά σημαίνει πως στους 1000 γνωστες οι 999 είναι ημιμαθείς. Ακόμα κι αν εσεις το θεωρείτε απαράδεκτο εγω δεν το θεωρώ και απο όσο ξέρω δεν υπάρχει μια απόλυτη αρχή που να επιβάλει τον κανόνα πως η ημιμάθεια είναι απαράδεκτη. θα έλεγα πως χωρίς την ημιμάθεια δεν μπορείς να χεις ευρεία γνώση.

ACHERON
ACHERON
4 years ago
Reply to  ivychris

@ivychris #155590
Τίποτε δέν έχει αλλάξει προς το παρόν στην λαθροεισβολή,ἢ ίσως έχει αλλάξει προς το χειρότερο.
Αυξημένες ροές,και γαργάρες Κουμουτσάκου.
Αλλά τα Tico είναι ταλαιπωρημένα,τα οπλοστάσια τους (για να έχουν νόημα και τα σκάφη),είναι ακριβώτερα από τον κατά καιρούς μηρυκαζόμενο ΕΜΖ των ΜΕΚΟ,και ὁ ορίζων αξιοποιήσεως περιορισμένος.
Τα ΑΒ πάλι,οἱ Αμερικάνοι τα ναυπήγησαν για τον εαυτό τους,και όχι για εμάς.
Ἂς το αντιμετωπίσουμε.
Κατά την γνώμη μου,μόνο οἱ δύο Αδελαΐδες μπορούν να εξεταστούν σοβαρά,ὡς μεταχειρισμένα σκάφη,και χωρίς να συνηγορώ υπέρ της αγοράς,ούτε να την επικρίνω.
Αποκλειστικά για λόγους ελευθερίας σχεδιασμού,το μόνο εφικτό είναι ὁ εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ,έστω των τριών νεώτερων,επειδή τις έχουμε,και μπορούμε να σχεδιάσουμε ότι μας φωτίσει,χωρίς να περιμένουμε λόττο και τζάκ-πότ από ζαριές άλλων.
Το ίδιο και για την αντικατάσταση των “S”,στα πλαίσια κάποιου εθνικού ἢ διεθνούς προγράμματος ναυπηγήσεων.
Τό ότι ὁ χρόνος πιέζει,δέν σημαίνει ότι την κρίσιμη στιγμή θα εμφανιστεί κάποιος από μηχανής Θεός για να μας σώσει.

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  ACHERON

Επιτέλους!

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  ACHERON

αν και με στεναχωρεί το γεγονός ότι οι πιθανότητες για Α/Β ή ΤΙΚΟ είναι ελάχιστες έως μηδαμινές, συμφωνώ για τις Αδελαΐδες. Είναι η μόνη λύση μαζί με τις νέες τορπίλες των 214ΗΝ + τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ για να κρατήσουμε την αποτροπή σε ένα επίπεδο μέχρι την έλευση νέων πλοίων, όποια είναι αυτά και όποτε έρθουν……

Onair
Onair
4 years ago
Reply to  ivychris

Τα Tico είναι η μόνη λύση για να βγει το ΠΝ στη Αν.Μεσόγειο για αυτό πάση θυσία πρέπει να αποκτηθούν δύο .

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Onair

πέστα!!!! γιατί μόνος μου τα λέω και μόνος μου τα ακούω!!!

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  ivychris

μακάρι να μας δώσουν το bunker hill έστω!!!

darede
darede
4 years ago

Πάντως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως και τα TICO έχουν σοβαρά προβλήματα, που δεν ξέρω πόσο διαχειρίσιμα θα ήταν απο το Π.Ν

https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/surface-navy-association/2018/01/04/aboard-the-cruiser-mobile-bay-why-its-captain-would-rather-be-on-this-ship-than-a-new-destroyer/

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  darede

νομίζω είχε τεθεί σε κάποια από τις συζητήσεις και οι γνωρίζοντας είχαν πει για κάποιες ρωγμές που αντιμετωπίστηκαν με ενισχύσεις, όχι κάτι σημαντικό που να μην πάρουμε…..αν μας δώσουν κανένα….

Chris
Chris
4 years ago

Μήπως αντί για περιπολικά cyclone να ζητήσουμε καταδρομικά Ticonderoga?

Νικος
Νικος
4 years ago

Στο παρακάτω Link υπάρχει βίντεο του Ναυαρίνου του 2016 Η κατάσταση του πλοίου δεν έιναι άσχημη.

https://www.youtube.com/watch?v=i8kIl48Ns-s

Το ερώτημα μου είναι πόσο γρηγορα μπορει να γινει εκσυχρονισμός των ΜΕΚΟ

Πόσο γρήγορα η Ελλη και το Λήμνος έρχοναι στην κατάσταση του Ναυαρίνου;

aris32
aris32
4 years ago

δυστυχως ο θειος εχει λιγα πραγματα για το ΠΝ . αν το ΠΝ θελει να κοιταξει στις αποθηκες του θειου εχει μονο πλοια βοηθητικα , οπως κανενα πλοιο υποστηριξης σαν τον προμηθεα πχ κανενα αποβατικο , ναρκαλιευτικα κτλ . τα συγκεκριμενα πλοια δυσκολο να αποδεσμευθουν στην Ελλαδα . αν και πρεπει καποια στιγμη το λιμενικο να γινει ακτοφυλακη και να αναλαβει πολλες απο τις αποστολες του ΠΝ αυτη την στιγμη

Cobra Kai
Cobra Kai
4 years ago

SPIKE NLOS.
Κρατα τα Griffin, βαλε Spike (μια προσπαθεια για RGM84 πρεπει να γινει) και κυριως βαλε RAM ή/και Phalanx. Αυτα θα προτεινα αν με ρωτουσαν υπο ποιες προυποθεσεις να παρουμε αυτα τα σκαρια.
Τα παιρνω δωρεαν/φτηνα, πληρωνω για να βαλω τα συστηματα που θα κανουν την διαφορα οταν γινει η στραβη (RAM/ Phalanx) διοτι οπως διδασκει η IDF το προστατευμενο πληρωμα ειναι παντα πιο μαχιμο και φονικο και βαζω τις ΥΔΡΕΣ να εκτελουν περιπολα μεταξυ Ροδου Κυπρου.

ppppp
ppppp
4 years ago

{Τώρα, ενώ η «ανόητη» Αυστραλία αντικατέστησε τα C.F Adams της με φρεγάτες Perry (Adelaide), εμείς μάλλον κάτι παραπάνω ξέραμε, αντικαθιστώντας τους SM-1 με NSSM και Aspide…}

Η έμμεση προσπάθεια να επανέλθει το θέμα με τις Αδελαίδες δυστυχώς αρχίζει να γίνεται κωμική και φτάσαμε στα περιπολικά.

Θα παρακαλούσα να μην συγκρίνετε ικανότητες πυράυλων αλλά πλοίων φορέων και εκεί βρίσκονται πολλές απαντήσεις.
Επίσης δεν θα αναλύσω το ότι το επιχειρησιακό περιβάλλον του ναυτικού της ανόητης Αυστραλίας ,απλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το δικό μας.
Η επένδυση στην συνέχεια των Adams που αποσύρθηκαν αρκετά σύντομα (σε 9,5-10 έτη τα 2) δεν φάνηκε δελεαστική σε ένα περιβάλλον με τόσο ισχυρές αεροπορίες.Η εμπειρία που αποκτήθηκε «κάτι» έδειξε.
Οι δε Τούρκοι “αναγκάστηκαν” να προσθέσουν ESSM ,έστω στις 4 Perry.
Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης θα πρέπει να πάνε τα χρήματα εκεί που θα πίασουν τόπο.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια κακών ή μέτριων επιλογών.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι κύριες αποστολές που θα αναλάβουν οι φρεγάτες FDI HN

Τα άρθρα που έχουμε γράψει, μόνο εμείς, για τις FDI HN, κλάση "Κίμων", μάλλον προσεγγίζουν τις πολλές δεκάδες. Για να κάνουμε την απαραίτητη, μικρή,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -