29.3 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤουρκική φρεγάτα O.H.Perry, προσφέρει αντιαεροπορική άμυνα στις δυνάμεις του Σάρατζ στη Λιβύη...

Τουρκική φρεγάτα O.H.Perry, προσφέρει αντιαεροπορική άμυνα στις δυνάμεις του Σάρατζ στη Λιβύη λόγω εξουδετέρωσης των Improved HAWK;

 

Σε αρκετούς λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυκλοφορήσει εικόνες που δείχνουν τα -μεγάλου μεγέθους- συντρίμμια ενός αντιαεροπορικού πυραύλου RIM-66E Standard, ή όμως τον ξέρουμε εμείς, Standard SM-1MR. Είναι ο πύραυλος που εξοπλίζει τις τουρκικές φρεγάτες O.H Perry, βρέθηκε, όλως τυχαίως, σε κάποιο χωράφι της Λιβύης!

Θα μπορούσε να είναι και πρωταπριλιάτικο, καθώς ακούγεται τόσο παράλογο όσο είναι. Η Τουρκία είναι ευρέως γνωστό πως γράφει τη Διεθνή Κοινότητα στα παλαιότερα των υποδημάτων της, αλλά τώρα μιλάμε για πολεμικά της, που παίρνουν σαφές μέρος σε εμφύλια σύρραξη. Αν ισχύει, και δεν κινητοποιηθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε, όλο το Διεθνές Δίκαιο θα είναι τόσο σοβαρό όσο η Πρωταπριλιά.

Πάμε λίγο πίσω. Πριν λίγες μέρες, ο έγκυρος δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος με αποκλειστικό ρεπορτάζ στην Καθημερινή, έγραψε για ένα τουρκικό πλοίο, το Pray, που “αναχαιτίστηκε” νότια του Καστελόριζου, από την γαλλική φρεγάτα FREMM Provence, ενώ κάπου εκεί τριγύρω βρισκόταν και η ελληνική ΣΑΛΑΜΙΣ.

Το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, αναφέρει πως “το τουρκικό φορτηγό πλοίο μετέφερε ανταλλακτικά και τμήματα πυραυλικών συστημάτων τύπου Hawk MIM-23, τα οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπέστησαν ζημιές ή και καταστράφηκαν από τις επιδρομές των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στα αεροδρόμια που ελέγχει ακόμα το καθεστώς του Φαγέζ αλ Σαράζ. Πρόκειται, δηλαδή, για φορτίο κρίσιμης σημασίας για την αεράμυνα των δυνάμεων του Σαράζ“.

Αυτό σημαίνει, πως πλέον τα UAV/UCAV του Χαφτάρ, αλλά και λίγα αεροσκάφη του, μπορούν να επιχειρούν σε μεσαία ύψη, χωρίς τον κίνδυνο κατάρριψης από το σύστημα HAWK XXI  που έχουνε μεταφέρει οι Τούρκοι στην περιοχή της Τρίπολης. Αυτό σημαίνει πως τα UCAV που μάλλον τα ΗΑΕ έχουν παραχωρήσει στον Χαφτάρ, μπορούν αργά αλλά σταθερά ή να διαλύουν τα τουρκικά τεθωρακισμένα, ή απλά να δίνουν τις συντεταγμένες τους στις μονάδες πυροβολικού του LNA. Τα αποτελέσματα τα είδαμε σε προηγούμενο άρθρο μας.

Το θέμα όμως είναι πως αν συμβαίνει αυτό, ο Σαράζ αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Οι νίκες που είχαν υποσχεθεί στους Σύριους αντάρτες μάλλον έγιναν περισσότερο πιλάφια σε τόπους χλοερούς, ενώ αν η Τρίπολη δεν ήταν ένα φυσικό οχυρό από μόνη της, θα είχε ήδη πέσει.

Τώρα, αν οι φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει δεν είναι όπως είπαμε ένα πρωταπριλιάτικο αστείο, τότε έχει συμβεί το εξής. Τουρκική φρεγάτα, με κλειστό το transponder, έχει πλησιάσει την Τρίπολη και τις προωθημένες δυνάμεις του Σαράζ, και προσφέρει αντιαεροπορική προστασία με τους μέσου βεληνεκούς RIM-66 SM-1MR. Και εκτόξευσε τουλάχιστον έναν πύραυλο, που έκανε μια βαλλιστική τροχιά, πριν καταλήξει σε περιοχή ελεγχόμενη από τον LNA.

Αν η “απειλή” καταρρίφθηκε από τον/τους τουρκικό/ούς SM-1MR είναι άγνωστο. Οι πληροφορίες λένε πως αστόχησαν, κάτι όχι δύσκολο, αν σκεφτεί κανείς την ηλικία των πυραύλων αλλά και τον παρωχημένο τρόπο καθοδήγησής των. Πάντως και να τα είχαν καταφέρει οι Τούρκοι, δεν θα το διαφήμιζαν.

Μιλάμε για μια απευθείας εμπλοκή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε εμφύλιο πόλεμο. Αν είναι έτσι, μπορούμε να στείλουμε κι εμείς μερικές φρεγάτες να βομβαρδίσουν την Τρίπολη, επιταχύνοντας την πτώση του καθεστώτος Σαράζ. Φυσικά δεν το κάνουμε, μιας και η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι γνωστό πως Αίγυπτος και ΗΑΕ στέλνουν υλικό στον Χαφτάρ, και η Τουρκία και το Κατάρ στον Σαράζ. Αλλά καμία δεν έχει αποδεδειγμένα κάνει χρήση πολεμικών της μέσων, ή στρατευμάτων για την στήριξη είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς.

Νέες απώλειες των Τούρκων και των συμμάχων τους στη Λιβύη, ο Χαφτάρ δείχνει να ελέγχει απόλυτα την κατάσταση

Η εμπλοκή πολεμικού πλοίου της Άγκυρας στη Λιβύη, είναι πραγματικά πολύ πέρα από τα εκπληκτικά της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν. Αν επιβεβαιωθεί, και οι ΗΠΑ, Ρωσία, όλοι οι Ευρωπαίοι, συνεχίσουν να ανέχονται την Τουρκία, τότε ειλικρινά έχουμε θέμα. Η λογική του κατευνασμού απέτυχε με τον Χίτλερ, γιατί να πετύχει με τον Ερντογάν;

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
d.b
d.b
4 years ago

Το serial number σίγουρα δείχνει τον ιδιοκτήτη. Τον ξέρει ο κατασκευαστής από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω αν είναι γνωστοί οι s/n που εχει ο καθε χρηστης στην συμμαχία .

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  d.b

Πολύ σωστή παρατήρηση. Φυσικά και γνωρίζουν οι ΗΠΑ σε ποιον ανήκει ο πύραυλος. Μια επερώτηση στο Κογκρέσσο απαιτείται για να το μάθουν και τα νομοθετικά σώματα, η κοινή γνώμη και εμείς. Κύριε Μενέντεζ, ακούτε;

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Αν είναι όντως απο τη Λιβύη η φωτογραφία , τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια…….. 😎
Θα χάσουν τζάμπα το χρόνο τους να δουν στα αρχεία τους που έχει δοθεί ο συγκεκριμένος πύραυλος. Θα μπορούσε να είναι Αιγυπτιακός, αλλά τότε τα μεμέτια θα γάβγιζαν περί παραβίασης διεθνών κανόνων.

hurin
hurin
4 years ago

“ενώ αν η Τρίπολη δεν ήταν ένα φυσικό οχυρό από μόνη της, θα είχε ήδη πέσει”
Υπάρχει κάπου κάποιο άρθρο να διαβάσουμε, που να εξηγεί τι κάνει την Τρίπολη απόρθητη;

Eman202
Eman202
4 years ago
Reply to  hurin

Επί Καντάφι έχουν γίνει πάρα πολλά έργα για την οχύρωση κ την προστασία της Τρίπολης από πιθανές εισβολές.
Υπάρχει ενα τεράστιο δίκτυο υπόγειων στοών- διαδρομών μέσω του οποίου μπορούν οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη να μετακινηθούν τάχιστα κ με ασφάλεια σε οποιαδήποτε σημείο της πόλης να χτυπήσουν τους αντιπάλους κ να κρυφτούν κ πάλι στις στοές κ στα καταφύγια.
Ταυτόχρονα υπάρχουν πάρα πολλές δομές κ υπόγεια καταφύγια τα οποία είχαν σχεδιαστεί κ είχαν κατασκευάστει έτσι ώστε να μπορούν να προστατεύσουν να περιθάλψουν κ να συντηρήσουν τόσο στρατιώτες όσο κ πολίτες.

Lefteris
Lefteris
4 years ago

“μάλλον έγιναν περισσότερο πιλάφια σε τόπους χλοερούς”
Χαχα! Ωραίος!
Εν τέλει μαθαίνουμε και την αποτελεσματικότητα αρκετών οπλικών συστημάτων όπως πχ των ΜΙΜ23 και SM-1MR.
Τα τελευταία μάλλον ως αντιπλοϊκά έχουν νόημα.

JCC
JCC
4 years ago

Εμεις δε θα μπορούσαμε να στείλουμε δυο τρεις advisors στο Χαφταρ για να τους εξηγήσουν για παράδειγμα σε ποιο ύψος πτήσης είναι πιθανο(;) να πλησιάσει αθέατο ένα suicide drone τη g class και που να τη χτυπήσει για να της κάνει σοβαρή ζημιά ας πούμε στο radar? Η για να τη στοχοποιήσει πυροβολικό; Η οτιδήποτε άλλο unconventional σκεφτούν οι ειδικοί; Ας τους δώσουμε τα δείγματα από krasnopol που σαπίζουν κάπου;! Πότε θα αποφασίσουμε ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ανοιχτά σαν εχθρός και όσο επιμένει πρέπει να της κάνουμε ζημιά, για να έχει κόστος και να αλλάξει συμπεριφορά, κρατώντας πάντα τα προσχήματα; Ας πάμε να μαζέψουμε τους ναυαγούς μετά in true NATO spirit. Όχι;

kK19641970
kK19641970
4 years ago
Reply to  JCC

Συμφωνώ, μπορεί με κάποιο τρόπο, που εμείς πολύ σωστά δεν πρέπει να γνωρίζουμε, να υπάρχει αυτή η συνεργασία.

Iomar
Iomar
4 years ago

Στο πρώτο μήνυμα του Babak Taghvaee αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο πύραυλος απέτυχε να καταρρίψει το στόχο του.

chikichiki
chikichiki
4 years ago

“Η Τουρκία είναι ευρέως γνωστό πως γράφει τη Διεθνή Κοινότητα στα παλαιότερα των υποδημάτων της, αλλά τώρα μιλάμε για πολεμικά της, που παίρνουν σαφές μέρος σε εμφύλια σύρραξη. Αν ισχύει, και δεν κινητοποιηθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε, όλο το Διεθνές Δίκαιο θα είναι τόσο σοβαρό όσο η Πρωταπριλιά.”

Καλά, η Τουρκία δε πέρασε ενώπιον όλου του κόσμου έγκριση από τη Βουλή της για ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη; Μου διαφεύγει κάτι;

Tango.Alpha
Tango.Alpha
4 years ago

Πότε θα καταλάβουμε ότι η αφοσίωση στο διεθνές δίκαιο δεν είναι πάντα ο ενδεδειγμένος τρόπος για να πορευτεί ένα κράτος. Οι βάρκες με τους λαθρομετανάστες συνεχίζουν να φτάνουν στα νησιά όταν για λόγους δημόσιας υγείας θα έπρεπε να αποτρέπονται οι αφίξεις με κάθε τρόπο.

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago

Το παιχνίδι δείχνει να μην της βγαίνει ούτε στην Λιβύη της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν πιθανόν να θελήσει να εκτονώσει την εσωτερική δυσαρέσκεια, που μάλλον θα διογκωθεί. Ο Έβρος έκλεισε για την Τουρκία, μένουν τα νησιά και τα πλωτά γεωτρύπανα. Οψόμεθα.

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago

Κύριοι…
.
comment image

Andreas
Andreas
4 years ago

Τέτοια προστασία να την χαίρονται

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -