31.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΓια σκραπ δυο βρετανικές φρεγάτες Type 23... προλαβαίνουμε;

Για σκραπ δυο βρετανικές φρεγάτες Type 23… προλαβαίνουμε;

Ανακοίνωση έβγαλε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας για την πώληση ως σκραπ 4 πολεμικών του πλοίων, ανάμεσα τους 2 φρεγάτες Type 23, τις (τέως πλέον) HMS Montrose και HMS Monmouth.

H Montrose καθελκύστηκε το 1992 και ανέλαβε υπηρεσία το 1994, ενώ αποσύρθηκε τον Απρίλιο φέτος, λίγο πριν κλείσει τα 30 χρόνια υπηρεσίας. Μάλιστα το τελευταίο έτος δράσης της, το 2022, έκανε πάνω από 200 μέρες στη θάλασσα! Όσο για την Monmouth, καθελκύστηκε το 1991 και ανέλαβε υπηρεσία το 1993, ενώ από το 2019 είχε δέσει για αναβάθμιση αλλά τελικά αποφασίστηκε η απόσυρση της, η οποία έγινε το 2021 (το πρώτο σκάφος της κλάσης που αποσύρθηκε). Και τα δύο πλοία έχουν “γδυθεί” από κρίσιμα υλικά και όπλα που θα επαναχρησιμοποιηθούν.

Βρετανικές φρεγάτες Type 23: Άλλες αποσύρονται, άλλες εξοπλίζονται

Η καταληκτική ημερομηνία για προσφορές από τους σκραπατζήδες είναι η 23η Οκτωβρίου φέτος. Για να το χαριτολογήσουμε και λίγο (πικρόχολα), προλαβαίνουμε να κάνουμε έρανο για να πάρουμε τα δύο σκάφη, που έστω και σε αυτή την κατάσταση μπορεί να μας φανούν χρήσιμα!

H HMS Monmouth στο Πόρτσμουθ, με τα κύρια συστήματα να έχουν αφαιρεθεί, στην προετοιμασία για διάλυση.

Η ΠΤΗΣΗ κάποτε έγραφε για την ευκαιρία που είχε παρουσιαστεί από την προγραμματιζόμενη απόσυρση πέντε Type 23, που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως μια σοβαρή “Ενδιάμεση Λύση” για το Ναυτικό μας, σε συνδυασμό με την βρετανική πρόταση για καινούργιες φρεγάτες Arrowhead 140. Οι “Δούκες” όπως αποκαλείται η κλάση είναι καλά σκαριά, 4.900 τόνων, με πλήρη οπλισμό και αξιοπρεπή ηλεκτρονικά ενώ η συντήρηση τους γινόταν κατά τα βρετανικά πρότυπα. Πλέον και το βρετανικό πρόγραμμα αποσύρσεων -μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία- έχει αλλάξει και οι περισσότερες Type 23 θα συνεχίσουν να υπηρετούν για αρκετά χρόνια, αναβαθμισμένες και με νέα όπλα, όπως πυραύλους κατά πλοίων, NSM.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διαθέσιμες οι HMS Argyll, Lancaster, Iron Duke, Montrose και ίσως Monmouth για το ΠΝ! Ουσιαστικά μιλάμε για αντικατάσταση ΟΛΩΝ των μεγάλων πλοίων μας!

Από τα άλλα δύο που έχουν βγει για προσφορές σκραπ από το Βρετανικό Ναυτικό, ένα είναι η φρεγάτα HMS Bristol, ένα ιδιαίτερο σκάφος καθέλκυσης του 1969, 6.400 τόνων, καλά οπλισμένο για την εποχή του, με αντιαεροπορικούς πυραύλους Sea Dart, όπου ήταν και το πρώτο πλοίο που τους υιοθέτησε! Το μοναδικό της κλάσης του, διέθετε επίσης τον ανθυποβρυχιακό πύραυλο/τορπίλη Ikara. Αν και ταλαιπωρήθηκε αρχικά σε δοκιμές και βλάβες, είδε πολεμική δράση στα Φώκλαντς, όπου για κάποιο διάστημα ήταν και η ναυαρχίδα του βρετανικού στολίσκου. Από τις αρχές του 90 μετατράπηκε σε εκπαιδευτικό πλοίο λιμένα για το Ναυτικό, μέχρι να αποσυρθεί το 2020.

Τέλος για διάλυση είναι και το ναρκοθηρευτικό HMS Walney, κλάσης Sandown που αποσύρθηκε το 2010. Θα λέγαμε να το… ψωνίσουμε και αυτό, αλλά μάλλον θα μας κυνηγήσουν οι αναγνώστες μας.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: “Γαλλικός” εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ και αγορά κορβετών Gowind!

Κινδυνεύουμε να καταντήσουμε κουραστικοί, αλλά από το 2016 η σελίδα μας κάνει μια έντονη προσπάθεια να εξηγήσει την ανάγκη για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού....
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο η πρώτη γαλλική Belh@arra, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -