16.6 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήCoronavirus"Βιοανθεκτικοί Στρατιώτες" - ο Αμερικανικός Στρατός θέλει να διαχωρίσει τους υγιείς από...

"Βιοανθεκτικοί Στρατιώτες" – ο Αμερικανικός Στρατός θέλει να διαχωρίσει τους υγιείς από τον κορωνοϊό στρατιώτες του σε "πυρήνες προστασίας"

Σχέδια του αμερικανικού Πενταγώνου καλούν για τον διαχωρισμό ομάδων υγιών στρατιωτών από ποσοστά των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και τη απομόνωσή τους σε υγειονομικά προστατευμένο περιβάλλον για διάστημα από ένα μήνα ως ένα χρόνο. Οι στρατιώτες και αξιωματικοί θα συγκροτούν τακτικά συγκροτήματα, θα εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τους κανονισμούς των ενόπων δυνάμεων και του Κέντρου Ελέγχου και Προστασίας Ασθενειών ενώ θα τρέφονται με προκατασκευασμένες τροφές και θα αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο.
Σκοπός αυτού του πειράματος είναι να διατηρηθούν υγιείς, ανέγγιχτοι πυρήνες που θα διασφαλίσουν ότι η λειτουργία του στρατεύματος θα εξακολουθήσει ανεμπόδιστη. “Απλά δεν μπορούμε να περιμένουμε έως έναν χρόνο μέχρι την έκδοση και έγκριση του εμβολίου”, δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη ο υφυπουργός Αμύνης Ryan McCarthy. Η λύση των πυρήνων προστασίας (safety bubbles) θέτει το ερώτημα του πόσο μεγάλη μπορεί να είναι μια ομάδα-πυρήνας. Η απάντηση είναι άγνωστη προς το παρόν καθώς το σχέδιο είναι πρωτόγνωρο για όλους.

Βιολογικός πόλεμος: Το όπλο του τρόμου (και όχι, δεν αναφερόμαστε στη COVID-19)


Προφανώς θα πρέπει να βρεθεί κάποια ισορροπία μεταξύ του αριθμού των στρατιωτών και των αναγκών. Ένας μεγάλος αριθμός είναι μη διαχειρίσιμος, αφού όσο περισσότεροι οι στρατιώτες τόσο περισσότεροι οι τρόποι να μολυνθούν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο με τον Covid-19. Ένας πολύ μικρός αριθμός από την άλλη δεν θα δώσει την απαραίτητη ισχύ και δύναμη για να τρέξει τις βασικές λειτουργίες των ενόπλων δυνάμεων.
Η περίπτωση του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt είναι χαρακτηριστική. Προχθές, ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου απαλλάχθηκε των καθηκόντων του επείδή έστειλε ένα δραματοποιημένο γράμμα-έκκληση στον Τύπο. Η βασική του θέση ήταν “σώστε τους ναύτες”. Μετά την ανακάλυψη κρουσμάτων του Covid-19 σε μερικούς, ο ιός εξαπλωνόταν ραγδαία μεταξύ του πληρώμοατος. Ο κυβερνήτης ζήτησε και πέτυχε να διακόψει το πλοίο την αποστολή του, να αποβιβάσει το πλήρωμα των 4,800 ατόμων και να το χωρίσει σε κατηγορίες ασθενών, πιθανώς ασθενών και υγιών, με τίμημα τη θέση του.

Το επόμενο βήμα είναι τα πειραματικά φάρμακα για τον Covid-19. Ήδη η υπηρεσία διαθέτει έναν ικανό αριθμό από διαφορετικά φάρμακα αλλά το ερώτημα είναι πού να τα στείλει; Τα πρώτα δείγματα στάλθηκαν σε μονάδες ανεπτυγμένες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Τα υπόλοιπα θα διοχετευθούν σιγά σιγά σε όλες τις μονάδες αλλά ο έλεγχος των κρουσμάτων είναι πρακτικά αδύνατος. Τα επιτελεία θεωρούν δεδομένο πως σημαντικό τμήμα του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων θα ασθενήσει, ανάλογα με τον πληθυσμό της χώρας. Δεν είναι γνωστό τί ποσοστό θα είναι αυτό αλλά οι πολιτικλές αρχές αναμένουν πως 100,000 με 250,000 Αμερικανοί θα πεθάνουν από τις επιπλοκές του κορωνοϊού.
Ο διαχωρισμός σε “πυρήνες προστασίας” δοκιμάστηκε πρόσφατα ως εξτρα προστασία πέραν των φαρμάκων. 800 άτομα με υγιή οργανισμό στάλθηκαν σε 32 απολυμασμένες τοποθεσίες και τηρήθηκαν σε απομόνωση. Η μετακίνηση κράτησε κάποιο διάστημα λόγω της τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας στα λεωφορεία, τα οποία είχαν τουαλέτες για να μην εκτελεί στάσεις το προσωπικό. Σε γενικό επίπεδο, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η εξάπλωση του ιού σε μάχιμες μονάδες, όπως τάγματα πεζικού ή ειδικών δυνάμεων και ο αποδεκατισμός τους. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 893 κρούσματα μεταξύ του ενστόλου προσωπικού.

Οι έφεδροι στην μάχη κατά του Ιού, 9,000 απόστρατοι και έφεδροι νοσηλευτές, νοσοκόμοι και γιατροί του Στρατού των ΗΠΑ έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους


Διαμαρτυρίες για την κακή διαχείριση και την καθυστέρηση λήψης μέτρων έχουν ήδη ξεσπάσει αλλά οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας τεράστιος και πολύπλοκος σχηματισμός προσωπικού και η διαχείρισή του έναντι μιας άγνωστης απειλής είναι πολύ δύσκολή. Το επόμενο ζητούμενο είναι η διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεων των ΗΠΑ. Όλοι οι οργανισμοί επιμένουν πως αυτή δεν θα μειωθεί αλλά είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η επιχειρησιακή ετοιμότητα θα μείνει αμείωτη όταν οι μονάδες θα τίθενται εκτός από τη δράση του Covid-19 ή στέλνονται σε απομόνωση. Τέτοια είναι η περίπτωση του USS T. Roosevelt που διατηρεί την ετοιμότητά του αν και 4,000 περίπου από τους 4,800 άνδρες και γυναίκες του πληρώματος έχουν απομακρυνθεί από το πλοίο.
Ο υπουργός Αμύνης, Mark Esper, σχολιάζει σχετικά πως η ιδέα να κλείσουν τελείως οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ σαν οργανισμός μέχρι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο Covid-19 είναι εξωπραγματική. Οι υποχρεώσεις των ΗΠΑ είναι διαρκείς και έντονες, δεν είναι δυνατόν να κλείσουν, να αναβληθούν ή να διακινδυνεύσουν εξαιτίας σοβαροτέρων προβλημάτων από έναν ιό. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα πρέπει να αντέξουν το πλήγμα, όσο καλύτερα μπορούν, είπε ο υπουργός, που εκδήλωσε την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη στον επαγγελματισμό των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.
Πηγή

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos
Nikolaos
4 years ago

Θαυμάσιο άρθρο. Παρακαλώ συνεχίστε την κάλυψη του θέματος στην ουσία του, όπως εδώ. Σε τέτοια ρεπορτάζ ευρίσκεται η ουσία, η απαρίθμηση κρουσμάτων και θανάτων μικρή αξία έχει. Πολύ περισσότερο, η αντίδραση κρισίμων λειτουργιών των κρατών (και μάλιστα εκείνων που λόγω κουλτούρας εκκινούν – και εύλογα – από το χείριστο σενάριο) αποκαλύπτει εκ των πραγμάτων προγνώσεις και εκτιμήσεις για την πανδημία, οι οποίες φαίνεται ότι επιμελώς αποκρύπτονται από τις επίσημες ενημερώσεις των κυβερνήσεων προς τους πολίτες, ακόμη και στις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Ίσως βέβαια επειδή δεν έχει χωρήσει πλήρης απόδειξη ακόμη, οπότε είναι εύλογο να αποφεύγεται η σύγχυση στον πληθυσμό από πληροφορίες που θα αναιρεθούν την επομένη.

Yiorgos
Yiorgos
4 years ago

Αγαπητή Πτήση,
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας κ. Εσπερ σήμερα το πρωί σε συνέντευξη στο CNN, State of the Union with Jake Tapper, το ΥΠΕΘΑ, έχει αναστείλει ασκήσεις, έχει εκδόσει οδηγίες στο στράτευμα και τα υπουργεία και Γενικά Επιτελεία παίρνουν αποφάσεις βάση με το τι συμβαίνει ανά περιοχή, βάση κτλ. Παραδειγματος χάρη στο Πεντάγωνο τα μη mission essential personnel είναι σε εργασία από το σπίτι.
Πάντως για να μην έχει κανείς αυταπάτες, όπως είπε, είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε την χώρα μας και τα συμφέροντα μας ανά πάσα στιγμή. Βασικά εάν γίνει ένα μπαμ κάπου να είστε σίγουροι ότι όλοι αυτοί οι κανόνες αντιμετώπισης του ιού θα πεταχτούν από το παράθυρο. Μην ξεχνάμε Mission first, People always. Όπως λέτε στην Ελλάδα, έχουν γνώση οι φύλακες.
Φιλικά πάντα,
Γιώργος

Stratilatis
Stratilatis
4 years ago

Εξαιρετικά περίεργη αυτή η κίνηση των ΗΠΑ, εκτός αν γνωρίζουν κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε.
Θα μπορούσαν να εξετάσουν το στράτευμα για Ig και να βρούν ποιοι έχουν ανοσία και να δημιουργήσουν πυρήνες.
Γιατί ντέ και καλά υγιείς;
Αποκλεισμένοι με MRE.
Κάτι δεν μου κολλάει.
Πάντως ο ΕΣ ανάγκη δεν έχει.
Για πρώτη φόρα ίσως θα δώ Έλληνα κληρωτό, να είναι ευτυχισμένος για όλα τα εμβόλια που έφαγε στο στρατό, αν επιβεβαιωθεί η αρχική έρευνα, ότι το κοκταίηλ εμβολίων που κάναμε στο στρατό, παρέχει μιά μορφή προστασίας απέναντι στον CoViD19 ώστε να το περνάμε ελαφρύτερα.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Διπλός εκτοξευτής RAM στις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ

Όπως φαίνεται ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ βρίσκεται στα τελευταία στάδια για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, έχει γίνει...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -