19.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠροτάσεις στην αμερικανική Γερουσία για αποτροπή της Κίνας στον τομέα των συμβατικών...

Προτάσεις στην αμερικανική Γερουσία για αποτροπή της Κίνας στον τομέα των συμβατικών όπλων

Λίγες μόνο μέρες μετά την ένταξη σε υπηρεσία του μεγαλύτερου και πιο προηγμένου πολεμικού πλοίου της Κίνας, σε μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε ένα κινεζικό ναυτικό 420 πλοίων ως το 2033, ειδικοί επισημαίνουν στο Κογκρέσο πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κινεζική αποτροπή, όχι μόνο στον τομέα των πυρηνικών όπλων.

Τρείς ειδικοί, η πρώην αναπληρώτρια γενική γραμματέας αμυντικής πολιτικής, Michele Flournoy, ο πρώην διευθυντής του Κλάδου Διακλαδικών Ταχέων Προμηθειών, Andrew Hunter και ο απόστρατος υποναύαρχος Michael McDevitt απευθυνόμενοι στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας επέστησαν την προσοχή πως η Κίνα είναι σε τροχιά υπερκέρασης των ΗΠΑ σε τεχνολογικό επίπεδο και στη θαλάσσια ισχύ.

Η αποκατάσταση της αποτροπή προς την Κίνα είναι, κατά την Flournoy, η Νο 1 προτεραιότητα των ΗΠΑ. Το κεφάλαιο “υπεροχή” χάνεται σταδιακά για τις ΗΠΑ καθώς η Κίνα συνεχίζει μια εξοπλιστική φρενίτιδα. Σε αυτό το πλαίσιο καθώς και στη γενική αρχή πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν θέλει να αναλωθεί σε μια κούρσα εξοπλισμών, οι ΗΠΑ πρέπει να επαναξιολογήσουν το τί είναι αποτελεσματική αποτροπή και να λάβουν κατάλληλα μέτρα.

Αντί να επιμένουμε σε αριθμούς, λέει η Flournoy, θα έπρεπε να συγκεντρωθούμε στο πώς να κρατήσουμε ένα επίπεδο απειλής στο κινεζικό ναυτικό για 72 ώρες, προσθέτοντας πως ο στόχος του ναυτικού 355 πλοίων είναι παρωχημένος. “Δεν προτείνω να βυθίσουμε το κινεζικό ναυτικό σε μία μέρα (…) αλλά να τους δείξουμε πως αν αναλάβουν μέτρα επιθετικότητας διακινδυνεύουν άμεσα τον στόλο τους”, δήλωσε η Flournoy, που πλέον εργάζεται ως σύμβουλος στον ιδιωτικό τομέα. Η πρότασή της περιλαμβάνει τους πυραύλους μακρού πλήγματος του Ναυτικού επί στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-2 άμεσα και σε δεύτερο χρόνο την εμπλοκή του Στρατού με πυραύλους ακριβείας και υπερ-υπερηχητικά βλήματα σε όλο το θέατρο του Ειρηνικού.

Σε άλλη περίπτωση, η Flournoy, είχε αμφισβητήσει την απόλυτη αξία των πυρηνικών όπλων ως όπλα αποτροπής, λέγοντας πως η εμμονή στη διατήρησή τους στερούσε πόρους από άλλα προγράμματα. Εκείνο που επισημαίνει με ενδιαφέρον είναι πως η αποτροπή λειτουργεί καλύτερα όταν γνωρίζεις τον τρόπο σκέπτεσθαι του αντιπάλου. Τί θεωρεί αυτό ως αποτρεπτικό παράγοντα και πως μεταφράζει τις κινήσεις σου. Η Αμερικανική πλευρά δεν έχει διεισδύσει στο μυαλό της κινεζικής ηγεσίας και δεν γνωρίζει συνεπώς ποιά όπλα και τομείς να αναπτύξει ώστε να πετύχει καλύτερα την αποτροπή.

Τον Οκτώβριο, η κινεζική ηγεσία πραγματοποίησε μεγαλειώδη παρέλαση στην οποία επεδείχθησαν πυρηνικά όπλα μακρού πλήγματος που θεωρητικά μπορούν να διαπεράσουν τις αμερικανικές άμυνες, υπερηχητικά επιθετικά drones και άλλα όπλα, αποτέλεσμα δύο δεκαετιών ανάπτυξης. Το μήνυμα ήταν πως η Κίνα εννοεί να εκτοπίσει τις ΗΠΑ από κυρίαρχη δύναμη στον Ειρηνικό και να εκφράσει τις βλέψεις της στην Ταϊβάν, τη Νότια Κινεζική θάλασσα και άλλες διαφιλονικούμενες περιοχές.

Πριν λίγες ημέρες, η Κίνα έθεσε σε υπηρεσία το μεγαλύτερο πολεμικό της, το υπερσύγχρονο αντιτορπιλικό των 10,000 τόνων Type 055. Θεωρείται ένα συνοδό αεροπλανοφόρων και προστίθεται σε μια σειρά μέσων που κάνουν την Κίνα το δεύτερο μεγαλύτερο ναυτικό ανοιχτών θαλασσών, με αεροπλανοφόρα, δυνάμεις πεζοναυτών, υποβρύχια και πλοία αποβάσεων. Οι βλέψεις της Κίνας αποκτούν τα μέσα για να προβάλουν δύναμη σε όλον τον Ειρηνικό μέχρι τις ακτές της Αφρικής. “Κι αν και το κινεζικό ναυτικό απέχει ακόμα από το να είναι κυρίαρχο στον Ειρηνικό”, λέει ο υποναύαρχος Devitt, “πασχίζει προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Το να προσπαθεί η Αμερική να αντιστοιχίσει την Κίνα πλοίο προς πλοίο είναι λάθος, προσθέτει ο ναύαρχος. Πρότεινε να εξελίξει το Πλοίο Παράκτιας Μάχης LCS από ελαφρύ, υποεξοπλισμένο πλοίο-αποτυχία σε ένα οπλισμένο πολεμικό με πυραύλους NSM, την ανάπτυξη πυρηνικών υποβρυχίων, τουλάχιστον 15, στον δυτικό Ειρηνικό και την στήριξη συμμάχων που ενδιαφέρονται επίσης για τον κινεζικό εξοπλιστικό παροξυσμό, όπως την Αυστραλία. Πρότεινε τέλος να επενδύσουν οι ΗΠΑ στην ανάπτυξη τεχνολογικών όπλων. Με το κινεζικό ναυτικό να εξελίσσεται σε δύναμη που -όπως και οι ίδιοι-βασίζονται σε δορυφόρους, πληροφορίες κι επικοινωνίες, οι ΗΠΑ πρέπει να εξασφαλίσουν τις δικές τους δυνάμεις και αφετέρου να τις στερήσουν από τον εχθρό, είτε με παρεμβολές ή με αντι-δορυφορικό πόλεμο.

Περαιτέρω, η Flournoy προέκρινε κι αυτή την τεχνολογία και κυρίως το πρόγραμμα Προηγμένης Διαχείρισης Μάχης της Αεροπορίας που συγκεντρώνει πληροφορίες από διάφορες πηγές (drones, αισθητήρες, τεχνητή νοημοσύνη, δικτυοκεντρική ολοκλήρωση και υπολογιστικό νέφος) για να σχηματίσει μια μεγάλη εικόνα του χώρου μάχης. Εξήρε ακόμα τον μελλοντικό ρόλο των μη-επανδρωμένων συστημάτων, αέρος, ξηράς, θαλάσσης και υποθαλάσσια για συλλογή πληροφοριών, μετακινήσεις, παρακολούθηση, αναγνώριση, επιθέσεις.

Πολλά από τα στοιχεία υπάρχουν ήδη στο εμπόριο και θέλουν ελάχιστη έρευνα για να τελειοποιηθούν. Το πρόβλημα είναι πως οι ιδιώτες πρέπει να περιμένουν το υπουργείο να κατανοήσει αργά τις ανάγκες του και να προκηρύξει διαγωνισμό. Με ένα πρόγραμμα ενδιάμεσης χρηματοδότησης για άμεση ζωοδότηση της έρευνας.

Τέλος, ο Hunter σημείωσε τον ανασταλτικό παράγοντα της γραφειοκρατίας. Δεκαετίες ευθυνοφοβίας και συστηματικών διαδικασιών έχουν πάρει τον αέρα της πρωτοβουλίας από επισήμους και υπευθύνους που αναλώνουν χρόνο σε διαδικασίες ζητώντας διαρκώς παράταση χρόνου και έγκριση για πράγματα που θα έπρεπε να κινούνται ταχύτατα.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mageiras
Mageiras
4 years ago

“Πρότεινε να εξελίξει το Πλοίο Παράκτιας Μάχης LCS από ελαφρύ, υποεξοπλισμένο πλοίο-αποτυχία σε ένα οπλισμένο πολεμικό με πυραύλους NSM”

Αν αυτή είναι η απάντηση αποχαιρέτα αμερικανέ τον Ειρηνικό που χάνεις…

Kimon
Kimon
4 years ago

Το να προσπαθήσουν οι ΗΠΑ να αντιστοιχίσουν πλοίο προς πλοίο την Κίνα είναι λάθος,και η κατεύθυνση πρέπει να στραφεί σε υπερηχητικός πυραύλους

Παρ’ολα αυτά η Κίνα έχει ήδη τα υπερηχητικά όπλα και σκοπεύει να ξεπεράσει την αριθμητική δύναμη των ΗΠΑ με φρενήρη ρυθμό, άρα αν οι ΗΠΑ μείνουν σε αισθητήρες (που παραδέχονται ότι έχουν και στην Κίνα) και υπερηχητικά όπλα χάνουν την παράμετρο αριθμό,αν χάσουν την δυναμική στον Ειρηνικό ποιος τους λέει ότι θα παραμείνει εκεί η Κίνα και δεν θα αποκτήσει παγκόσμια ισχύ..

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -