Το πρώτο Bell-Boeing CMV-22B Osprey πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στις 21 Ιανουαρίου από τις εγκαταστάσεις της Bell στο Αμαρίλλο του Τέξας. Η τρίτη έκδοση tiltrotor, μετά τα MV-22 και CV-22 των Πεζοναυτών και της USAF, θα αντικαταστήσει τα παλαίμαχα C-2A Greyhound COD (Carrier Οnboard Delivery) που μεταφέρουν προσωπικό, κρίσιμα υλικά/εφόδια και ταχυδρομείο στα αεροπλανοφόρα του Στόλου εν πλω.
Η ναυτική παραλλαγή του Osprey έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον συγκεκριμένο ρόλο, διαθέτοντας αυξημένη χωρητικότητα καυσίμου για μεγαλύτερη ακτίνα δράσης που θα φθάνει τα 1.150 ναυτ. μίλια, όπως αναφέρει ανακοίνωση της επικεφαλής του προγράμματος Bell-Boeing V-22, Κριστίν Χιούστον. «Το CMV-22 θα είναι γραμμή ζωής για τους άνδρες και τις γυναίκες στην θάλασσα» τονίζει «φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο το Ναυτικό εκπληρώνει την κρίσιμη αποστολή COD».
CMV-22B Osprey COD: Νέος ρόλος για τον διάδοχο των C-2A όμως είναι το κατάλληλο αεροπλάνο για την δουλειά; (https://www.ptisidiastima.com/cmv-22b-osprey-cod/)
CMV-22B: Το Ναυτικό θέλει τα Osprey ετοιμοπόλεμα έως το 2024, όμως αυτά θα είναι; (https://www.ptisidiastima.com/cmv-22b-2024/)
Ένα από τα σημαντικότερα φορτία προτεραιότητας αναμένεται να είναι βασικά απάρτια του κινητήρα των F-35. Μέχρι τώρα τα C-2 έβγαζαν όλη την σκληρή δουλειά όμως η ηλικία τους και κυρίως την δυνατότητα των Ospreys να επιχειρούν σχεδόν από παντού και όχι μόνο από οργανωμένα αεροδρόμια μέτρησαν εις βάρος τους. Στα πλεονεκτήματα του Osprey συγκαταλέγονται επίσης η ικανότητα εναερίου ανεφοδιασμού, η δυνατότητα να επιχειρεί χωρίς καταπέλτη για την απονήωση και συρματόσχοινα ανάσχεσης για την προσνήωσή του καθώς και η ευελιξία που παρέχει η παράδοση φορτίου ή επιβατών νύχτα, κάτι το οποίο δεν κάνει το C-2A.
Η εκπαίδευση πληρωμάτων στον νέο τύπο έχει ήδη αρχίσει με την συγκρότηση της Μοίρας VRM 30 ‘Titans’. Σύμφωνα με την Bell-Boeing, το πρώτο Osprey του Ναυτικού θα παραδοθεί στις αρχές του έτους στην Μοίρα Δοκιμών Αέρος και Αξιολόγησης (Air Test and Evaluation Squadron TWO ONE) HX-21 ‘Blackjack’ στον Αεροναύσταθμο Patuxent River για μια σειρά τεστ στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης του CMV-22B.
Αλέξανδρος Θεολόγου
Κατά πόσο θα ταίριαζαν στο δόγμα της ΠΑ αλλά και στην τοπογραφία της Ελλάδας η χρήση του V-22 αντί του C-27; Έτσι και αλλιώς προβληματική αποδείχτηκε αυτή η προμήθεια με χαμηλή διαθεσιμότητα. Που δεν οφείλετε μόνο στην έλλειψη FOS.
Πολύ. Αλλά είναι μέσο πολυτελείας, αστρονομικού κόστους κτήσεως και ακόμη υψηλότερου χρήσεως. Μεταφέρει περίπου το μισό φορτίο των Σπάρταν με πολλαπλάσιο κόστος, αλλά με τη δυνατότητα απογείωσης και προσγείωσης ως ε/π και ταχείας πτήσεως μετάβασης ως αεροπλάνο. Το απολύτως ιδεώδες μέσο για ενίσχυση φρουρών Ανατολικού Αιγαίου, με δυνατότητα μεταφοράς πολλαπλασίων “κυμάτων” ενισχύσεων από τα ε/π εντός δεδομένου χρόνου. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να επιβιώσει σε περιβάλλον πυρών μια τόσο πολυσύνθετη κατασκευή, αλλά πάντως έχει πάει Αφγανιστάν και ανταπεξήλθε (για πλήγματα πυρών δεν ξέρω …). Ασύλληπτο κόστος, πέραν της φαντασίας. Μόνο η Ιαπωνία θα αγοράσει για τους Πεζοναύτες της και για κρίσεις τύπου νήσων Σενκάκου …