Ουάσινγκτον – Με επιστολή τους προς τον υπουργό Αμύνης Mark Esper δύο σημαντικοί Αμερικανοί πολιτικοί κατέκριναν τις προγραμματισμένες περικοπές των ναυπηγήσεων για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν για την εθνική ασφάλεια και την ανεργία.
Οι γερουσιαστές Susan Collins και Angus King εξέφρασαν την “έντονη ανησυχία” τους για την προτεινόμενη περικοπή των 5 από τα 12 αντιτορπιλικά Arleigh Burke Flight III στο επόμενο πενταετές σχέδιο εξοπλισμών.
Οι δύο γερουσιαστές από το Maine, όπου εδρεύουν τα γνωστά ναυπηγεία Iron Bath Works, εκφράζουν την στήριξή τους σε ένα “ναυτικό 355 πλοίων” και τονίζουν την ανάγκη διαρκούς οικονομικής στήριξης του ναυπηγικού προγράμματος από το υπουργείο. Οι περικοπές που προωθούνται από το γραφείο διοίκησης και προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου προς το υπουργείο Αμύνης και διέρρευσε στον Τύπο τις προηγούμενες μέρες, θα πλήξει ιδιαίτερα την πολιτεία του Maine και τα ναυπηγεία IBW που κατασκευάζουν τα αντιτορπιλικά.
Οι γερουσιαστές Collins και King υπενθύμισαν πως 390 εκατομμύρια δολάρια εγκρίθηκαν στον προϋπολογισμό του 2020 για τρία αντιτορπιλικά αλλά στο υπόμνημα του Λευκού Οίκου αναφέρεται ένα μόλις αντιτορπιλικό μέχρι το 2021. Στην επιστολή σημειώνεται πως το Κογκρέσο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την πορεία του ναυπηγικού προγράμματος και δηλώνουν αισιόδοξοι για την προοπτική του σημειώνοντας πως “αναμένουμε ότι η υποστήριξη της Γερουσίας προς το πρόγραμμα των DDG-51 θα συνεχιστεί εντός του 2021 και στο μέλλον κι ελπίζουμε πως κυβέρνηση και υπουργείο θα στηρίξουν αυτήν την προοπτική (…) καθώς συνεχίζετε να αναθεωρείτε και να διορθώνετε σημεία του προϋπολογισμού για το 2021, είμαστε βέβαιοι πως θα αντιστρέψετε το κλίμα των περικοπών και θα στηρίξετε τις ναυπηγήσεις για ένα ναυτικό 355 πλοίων”.
εμεις θα παρουμε τιποτα?
Να μου επιτραπεί να προσθέσω κάτι που θα ακουστεί ίσως αφελές. Αφού ενδιαφέρει το Π.Ν η αγορά- παραχώρηση των ανωτέρω μεταχειρισμένων πλοίων για να καλύψει ανάγκες κ βεβαίως διανύουμε περίοδο ισχνών αγελάδων, ρωτάω μήπως , λέω μήπως θα ήταν προτιμότερο η αγορά απευθείας από την γραμμή παραγωγής των Αμερικανικών ναυπηγείων η αγορά (του κουτιού) Arleigh Burke Flight III με FMS αντί της belh@ra. Ετσι ώστε κ να προσθέσουμε νέα σκάφη που αλλάζουν το παιχνίδι κ καλύπτουν όλες μας τις ανάγκες κ να κερδίσουμε πολιτική εύνοια ( ίσως) των Αμερικανών κ τέλος το ναυτικό μας να μπορέσει να αποσύρει παλιές μονάδες. Τέλος σε συνδυασμό με μια στροφή αλλαγής προς την αντικατάσταση των υπολοίπων μονάδων επιφάνειας που θα αποκτηθούν στο μέλλον, για οικονομική λύση να επιλέξει την λύση κορβέτας. Πόσο εφικτό θα ήταν κάτι τέτοιο κ πόσο θα ικανοποιούσε τις στρατηγικές μας ανάγκες;
Ένα Burke με τα 96 κελιά του γεμάτα, κοστίζει 1.9 δις $. 2 fti με τα συνολικά 64 κελιά τους γεμάτα, κοστίζουν 2-2,5 δις € (2,25-2,8 δις $)
Δλδ 2 Βurke με το κλειδί στο χέρι κοστίζουν όσο 3 fti.
Καλημέρα
Καθόλου κακή η σκέψη και το κόστος εξαρτάται από την σύνθεση της αναχορηγίας. Άλλο το κόστος με 96 κελιά γεμάτα SM-Χ και άλλο με μείγμα που περιλαμβάνει και ESSM / ASROC / ξέρω γω τι άλλο παίρνουν τα κελιά.
Μπορείς να κάνεις και παζάρι να πάρεις δανεικά 1-2 υφιστάμενα πλοία για εξοικίωση / εκπαίδευση πληρωμάτων, εφαρμογή διαδικασιών κτλ μέχρι να φτιαχτούν τα δικά σου.
Εγώ θα υποστήριζα μια σοβαρή συζήτηση για 2-3 ΑΒ σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα FFG(X) ώστε να δημιουργηθούν ομάδες μάχης γύρω από τα ΑΒ σε βάθος χρόνου.
Τέσσερα AB και έξι FFG(X) συν εκσυγχρονισμένες MEKO το ιδανικότερο σενάριο.
Προσωπικά θα προτιμούσα τα Arleigh Burke με κλειστά τα μάτια.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να δημιουργηθεί και ένα ταμείο υπέρ της Άμυνας και να συνεισφέρουμε όλοι ανάλογα με την οικονομική μας δυνατότητα.
Και οι πολιτικοί να βάλουν πλάτη και εκεί θα δούμε αν είναι πατριώτες με έργα και όχι με λόγια.
Στο ταμείο αυτό θα μπορούσαν να συνεισφέρουν οι εφοπλιστές οι μεγάλοι επιχειρηματίες και γενικότερα όλη η οικονομική ελιτ της χώρας.
Υποθετικό σενάριο
Με 2-3 Arleigh Burke (μελλοντικά άλλο ένα) και με μια φρεγάτα γενικών καθηκόντων και χαμηλότερων επιδόσεων και κόστους ανανεώνουμε το στόλο συν τον εκσυγχρονισμό των MEKO και θα είμαστε κυριολεκτικά αστακοί.
Την ίδια σκέψη με σένα έκαναν και εγώ μόλις είδα την συγκεκριμένη ανάρτηση.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι παραδόσεις θα γίνουν πολύ πιο γρήγορα ενώ με 2-3 Arleigh Burke και με μια φρεγάτα γενικής χρήσης χαμηλότερον προδιαγραφών και κόστους που θα μπορούσαμε να πάρουμε για την ανανέωση του στόλου και τον εκσυγχρονισμό των MEKO είμαστε μια χαρά.
Εχω προτεινει ακριβως το ιδιο πραγμα παλιοτερα, ΑΒ με κορβετες και δεν ειναι καθολου αφελες αν ειχαμε ανοιχτο μυαλο. Εκτος απο τα προφανη πλεονεκτηματα (ισχυς πυρος, μεγαλο σκαρι για τις δυσκολες συνθηκες του Αιγαιου ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ), θα εχουμε ενα ολοιδιο πλοιο με το αμερικανικο ναυτικο που αμεσως εγγυαται πληθωρα νεων και μεταχειρισμενων ανταλλακτικων και οπλων, μακροβιοτητας του τυπου και διασφαλισης της επενδυσης μας. Ταυτοχρονα, σε περιπτωση επιλογης gowind ως την πιο πιθανη κορβετα, θα μπορουσαν να δημιουργηθουν κοινα αποθεματα essm (στην παραγωγη των οποιων συμμετεχουμε με ενα μικρο ποσοστο) και mk41 vls. Μια αλλη λιγοτερο πιθανη επιλογη θα μπορουσε να ηταν η arrowhead με παρομοια πλεονεκτηματα+ μεγαλυτερο εκτοπισμα που τοσο θελει απο οτι φαινεται το ναυτικο. Ετσι “ξεμπερδευουμε” με το ναυτικο για πολλα χρονια, ενω αν ακολουθησουμε την οδο των μεταχειρισμενων, θα τρεχουμε συνεχεια
Καλά κάνουν μήπως και δούμε κανένα ΕΑΒ (Ελληνικό Arleigh Burke)… 😛
Άραγε, πόσο ρεαλιστική θα ήταν μια διαπραγμάτευση off the record προς το παρόν φυσικά, για μία δική μας παραγγελία δύο Arleigh Burke flight III με προϋπόθεση άμεσης αποδέσμευσης 2 δικών τους; Θα ήταν θέμα διαπραγμάτευσης η δεν θα το συζητούσαν καν; Γιατί θεωρώ πως με το μοντέλο των περιβόητων πλέον FMS θα ήταν οικονομικά εφικτό. Από κει και πέρα θα συζητούσαμε για λύση των ναυπηγείων και κατασκευή ακόμη μερικών αμερικανικών ναυτικών μονάδων εδώ FFG(x) που σίγουρα χρειάζονται για την συνολική αντικατάσταση του στόλου. Δεν θα είχε λογική μια τέτοια κίνηση σαν πλάνο σε βάθος χρόνου; Απλά διερωτώμαι..
Περιμενουμε τα AB